2024-06-23 108 瀏覽
Saw recommendation from Instagram and went here with my friend..Both of us ordered 65° C Sous Vide Duck Slices with Rice, which consisted of pak choi and a half soft boiled egg. The duck slices were sliced in a balanced state and tender. However, it was quite heavy and greasy, so I got quite full after having it. We also ordered Spicy & Numb Tripe to share. While the tripe was soft in texture, its taste didn't leave a lasting impression. .The Chinese names of the dishes were quite amusing and fu

Spicy & Numb Tripe

The Chinese names of the dishes were quite amusing and funny. With a duck theme, the resto was decorated with various duck drawings and dolls, making it look cute and comfy.
2024-01-10
超可愛鴨鴨專門店,店內外都充滿Hea感爆發小鴨鴨,而且牆上充滿超廢格言,可愛到入心入肺!! - 鴨蔥油滷鴨片撈粗 HK$68 🦆🍜超出色鴨片!!鴨片厚薄切得好均勻,肉質超嫩滑,調味突出鴨肉本身甘香味,超好食!!- 鴨蔥油滷鴨肉飯 HK$62 🦆🍚鴨肉同樣出色!!鴨肉內含鴨皮,非常嫩滑,油香豐富,滷水味道香濃,撈飯一流!!- 鴨丁青瓜 HK$22 🦆🥒食鴨食到盡!!鴨丁微微辣味,配搭青瓜清爽又惹味!!- 鹽酥雞丁 HK$22 🐣- 鴨屎香爆檸茶 HK$28 🍋🍹

- 鴨蔥油滷鴨片撈粗 HK$68 🦆🍜
鴨蔥油滷鴨肉飯

- 鴨蔥油滷鴨肉飯 HK$62 🦆🍚
鴨丁青瓜

- 鴨丁青瓜 HK$22 🦆🥒
食鴨食到盡!!鴨丁微微辣味,配搭青瓜清爽又惹味!!
鹽酥雞丁

- 鹽酥雞丁 HK$22 🐣

- 鴨屎香爆檸茶 HK$28 🍋🍹
鴨蔥油滷鴨肉飯
鴨丁青瓜
鹽酥雞丁
2024-06-11 108 瀏覽
一直bookmark咗呢間食鴨肉飯嘅小店,今日終於決定黎食下,但上網睇一睇發現餐牌唔同咗,亦都有人話係轉咗手。餐牌簡體字已經小小奇怪。兩個人叫咗招牌嘅鴨片撈粗同鴨肉撈粗,另咗加咗豬肉腸小食,餐飲加$5有檸檬伯爵茶同冷美式。鴨蔥油滷鴨片撈粗,鴨蔥油滷鴨肉撈粗其實兩款撈粗係大致一樣,撈粗底然後面頭有鴨肉、鹵肉、酸菜同糖心蛋。個麵本身已經撈得好夠味,偏濃同重口味,撈勻個底都仲有好多汁,如果食得比較清淡嘅話會覺得好咸。另外跟咗一杯清湯。鴨肉果碗,啲肉碎上,份量都多,肉質偏鞋,似係整其他鴨料理用淨嘅頭頭尾尾碎上嘅感覺。鴨同滷肉都好入味。個人幾鐘意佢加酸菜一齊撈黎食。鴨片果碗,都有10塊左右,但偏肥,有幾塊皮同肉比例一半一半,肉質呢款就腍啲,但睇肉嘅顏色同食落嘅口感就覺得佢未必係慢煮。烤豬肉腸腸就普普通通,甜甜地,但可惜佢唔係真係烤,只係微波爐叮翻熱。檸檬伯爵紅茶食完濃味嘅撈粗,飲呢杯伯爵茶係幾fresh。整體黎講其實就一般般,鴨肉冇話好好食,撈埋就還好,但呢個價錢都還好,又未到覺得唔值。如果經過我都可能會再食,但如果突登再黎食就未必會。

鴨蔥油滷鴨肉撈粗

鴨蔥油滷鴨片撈粗,鴨蔥油滷鴨肉撈粗

烤豬肉腸

烤豬肉腸

檸檬伯爵紅茶 & 冷美式咖啡
檸檬伯爵紅茶
食完濃味嘅撈粗,飲呢杯伯爵茶係幾fresh。

2024-06-03
2024-06-10 118 瀏覽
同朋友經過,佢覺門面裝修得意,話想試吓,就入左去。入到去坐底才發覺只有簡約台式便當,中午/晚餐就只有6款飯或麵,小小的店,一眼睇晒。選了88元的滷肉鷄堡飯套餐,套餐包括小食+湯+甜點,向店員查詢套餐小食和甜品是甚麼,一問三不知,要去問其他同事(全店就得3個仔,樓面/厨都是他們),打算加15元叫珍珠奶茶,週六晚市第一枱竟說沒有珍珠,最後点了鴨屎奶茶,但上了杯有冰的凍奶茶,問了才知他們家不做熱的。。等待上菜時,看到提供的水柸斟水後浮著油,算,不喝了。旁邊餐具盒有些匙羹還有著乾了的漬,要百裏挑一的感覺。湯來了,用茶柸上的,鴨味很濃,但也很咸,試了一啖就不想再喝了。飯是以日式碗飯般呈上的,一塊薄鷄件切四件,半隻流心蛋加一啲咸炸菜和一点滷肉。碗外邊還流著滷肉汁,上菜時一路行一路滴到地上,最好别掂到隻碗。。那飯碗其實也沒很深,飯廷少的,滷肉不多,但在飯中心淋了額外的滷肉汁,飯也變咸了,炸鷄沒有很特別,肉廷薄的。吃完整碗飯,沒有飽感,感覺這套餐量就是偏小。所謂的套餐小食(說是青瓜),從來沒見過,看到這樣的鋪排,懶得問了,不上也吧。。吃完好一會,甜點要問才有,是涼粉(仙草)加花奶,涼粉食落ok, 花奶味道有点怪。。吃了两啖就不敢吃了,怕回家途中要找廁所。。。整體上,當作在鬧市行攰了,找個地方坐坐是可以的,當晚餐的話就。。。。又或者,這樣就100元的話,是頗失望的。
2024-05-28 135 瀏覽
之前食過五六次,食物水準一直良好,但尋晚去到發覺成個餐牌唔同哂。店員由以前好明顯睇得出係老細之一既人,變成幾個係到打躉唔做野既MK…食物水準直線下降,辣椒醬仲由以前既自家秘製既台式辣醬變成買返來既cheap雞四川口味辣椒醬…..餐牌明明寫話個飯係定食($88),會跟小食同甜品,落完單再追問MK待應有咩小食同甜品,個MK待應支吾以對咁話要加錢叫飲品先送小食同甜品….?一方面為開鋪既原班人馬感到悲傷,因為食得出原班人馬真係好有心煮好每一樣食物,但咁出色既鴨肉飯居然做唔住要轉手。另一方面,我為新接手既店主感到悲哀…..價錢貴咗,餐牌無咗一半招牌菜,食物質素一跌,加埋班打躉唔做野既待應…..不出幾個月一定會執笠

2024-05-27 110 瀏覽
一個人經過尖沙咀, 就去試下間鴨店 食物 : 鴨蔥油滷鴨肉撈粗 $62 - 滷水鴨肉質地幾好, 滷水味道正常, 但撈麵汁偏咸, 已經加了一杯湯, 整體味道正常 飲品 : 跟餐加 $12 叫咗鴨屎香爆檸茶 - 味道正正常常, 店內也有清水供應 環境 : 餐廳座位舒服乾淨 服務 : 店員有禮貌 價錢 : HK$74 (無加一服務費)
一個人經過尖沙咀, 就去試下間鴨店
環境 : 餐廳座位舒服乾淨
服務 : 店員有禮貌
價錢 : HK$74 (無加一服務費)
2024-05-11
2024-05-19 102 瀏覽
香港好似比較少地去食鴨,係社交平台見到呢間餐廳嘅廣告,於是就嚟試下。假期下晝兩點去到,冇乜人,唔洗等。先講環境,頭頂有盞射燈射住哂,導致餐牌反光,又刺眼。 餐具有個無蓋嘅兜裝完,懷疑係餐廳冇乜人食,啲筷子都幾大塵。食物方面,嗌咗一碗鴨肉飯同鴨片飯。隻蛋唔知係滷味定同啲酸菜放埋一齊定係唔太新鮮,有好微嘅酸味,少少奇怪,唔係好敢食。飯有結塊,有幾啖好硬,其他就正常。 鴨肉就偏難咬嘅,都有陣唔討好嘅鴨味。 杯檸茶係加咗$5,但就比想像中細杯啦。基於食物質素同環境,唔建議大家去試。

基於食物質素同環境,唔建議大家去試。

鴨肉飯
在追求著快節奏與效率的香港,我同食友偷得浮生半日閒,在尋尋覓覓中發現了尖沙咀的新秘密基地: YA鴨。餐廳的環境以鴨子為主題,溫馨又可愛,感覺像是走進了一個滿是美食與溫暖的世界🦆。一來就先是慢煮鴨片飯😍。咖哩湯本身就有種濃厚的風味,配上柔軟順口的鴨肉,給人一種美妙的感覺。每一口都像是令人覺得溫暖而熹微的陽光,讓我馬上愛上了這裏的味道😋。其次登場的是重料柱侯金錢肚豬大腸撈粗🍜。流動的柱侯湯汁緩緩滲入金錢肚和豬大腸,讓麵條的滋味進一步提升。與粗麵一同入口,整個口腔瞬間充滿了濃濃的湯香,配上彈牙的麵條,簡直是人間美味😍。最後來一道椒鹽花枝丸😍。外皮酥脆,內裏Q彈有勁,透出的海鮮新鮮氣息配合椒鹽,一路嘴嚼開來,滿口生香。每一顆花枝丸都在口中炸開,每一口都令人回味無窮👏。YA鴨的裝潢和氛圍讓人感到十分舒適,更不要說他們的食物了。無論是飯、麵還是小食,每一種都讓人感到驚艷。而且,價格公道,量足,真的是太值得了👍。
2024-05-17 61 瀏覽
今次要介绍嘅,係坐落喺尖沙咀嘅港式餐廳YA鴨,絲毫無遮掩佢正宗嘅香港風味。一班老友記,與其在街頭找尋食肆,不如直接點子上門,試吓呢間新開嘅餐館。一推門,兩三隻可愛鴨子裝飾就迎面而來,帶返吓往日嘅風情。🏮🦆💞首當其衝,就要介绍下重料柱侯金錢肚豬大腸飯。滋潤嘅柱侯燉湯充滿了金錢肚同豬大腸嘅味道,飯顆粒分明,一啖一啖都令人回味無窮,真係令人欲罷不能呀!🍚🍖🥢😋如果你喜歡嘅味道少少更麻辣了點,可以試試夠嗆嘅麻辣金錢肚豬大腸飯。整個匹配之間表現得恰到好處,無論係偏辣還係金錢肚豬大腸嘅綿密口感,都係一場絕對嘅美味享受。🥘🌶️👍再來就輪到創新小菜手撕鴨丁拍青瓜。生菜同新鮮鴨丁拌埋一齊,清新得來又唔失滋味,食落真係好似青春再現,一口清脆,一口豐滿,真係好吸引呀!🥗🦆😚當然,谷畢飯不可少嘅就係鴨屎香鴛鴦。咖啡同鴨屎香茶葉嘅組合,加上奶香,個味道配合得天衣無縫,香甜中帶有點苦澀,為整個晚餐劃下完美嘅句號。☕🦆🍵😌總括黎講,YA鴨有佢獨特嘅吸引力。加上裡面舒適嘅環境,親切嘅服務,實在需知嘅飲食新選擇。
2024-05-17 30 瀏覽
同朋友講好要去尖沙咀行街換季。行完成日,陣陣餓意襲來,終於可以好好嘆緊飯了🤤! 入咗尖沙咀的YA鴨,立即被餐廳內滿滿的鴨子裝飾所吸引,扮演了幾份味覺之旅的序幕。餐廳的環境寧靜而舒便,彷如身處於一個與世隔絕的美食天地。首先試嘅就是慢煮鴨片撈粗。香滑的鴨片配上足料的粗麵,每一啖都帶有鴨肉的濃郁香氣,這種香味實在讓我回味無窮。粗麵口感扎實,一口咬落,鴨肉的鮮味和麵條的口感完美結合,真係留連忘返🐥🍜!再嚟就係椒鹽花枝丸,這款菜令我驚艷。鮮嫩的花枝丸淋上恰到好處的椒鹽,一口咬下去,花枝丸的嚼勁與椒鹽的香氣瞬間在口中激爆,實在喺人間美味💥🐙🍡。YA鴨的菜色精緻而不失鄉土之味,加上店內的照明和裝飾都適度並不過於奢華,整體來說非常令人舒適。在繁華的尖沙咀找到如此質樸的港式餐廳,彷彿找到了一個讓疲憊的身心得到緩慢休息的地方,儼然成為香港人生活中的一個小小驛站🏮🍽️。無論係接待態度定係食品口感,YA鴨都絕對是一流的。以往食過的港式餐廳無一及此,我絕對會再回訪,並推介給我所有的親友👏😄。對於尖沙咀的YA鴨,我只能說,好好食!強烈推薦!🎉🌟💖
2024-05-17 49 瀏覽
嗰日同老公四圍行行停停喺尖沙咀,發現一間人頭湧湧嘅港式餐廳—— YA鴨💯好似普通,但見到咁多人都等緊,我哋兩個都忍唔住好奇,先上網查下先,原來呢度嘅菜式同環境都頗受好評🎉👉首先就品嚐佢哋賣相吸引的「手撕冇腰骨鴨肉飯」💯。鴨肉嫩滑,無腰骨,一啖飯,一啖鴨,食落口感覺滋味十足,幾乎瞬間就消失得無影無蹤,真係一試成主顧。😍再嚟就喺佢個飯,每一粒都滲透咗鴨肉嘅香味,令人食得停唔到口,飽腹感十足。👉飲品我哋就揀咗杯「鮮檸伯爵茶」🍋💯,清新嘅伯爵茶加上新鮮檸檬,飲落去一股清香四溢,的確係飯後最佳選擇。冇腿骨鴨同埋茶完美配搭,鹹淡得剛剛好,令人喺品嚐美食嘅同時甩去壓力。餐廳嘅裝潢方面,佢哋嘅鴨子裝飾吸引左我幾眼,可愛得好似我哋屋企嘅玩具,真係好似喺屋企一樣。環境簡約而時尚,適合我哋呢類愛求新求變嘅年輕人。💯總括嚟講,YA鴨餐廳無論係嘢食、環境定係服務態度,都令人滿意。下次我仲會帶其他朋友一齊嚟,等佢哋一齊食得開心,心情愉快。
中午時間行過見到開咗一間專食鴨嘅舖頭。 點咗一個蔥油鴨肉撈粗。等咗10分鐘先有嘢食, 一嚟到碗嘢啲鴨肉成半碗咁多仲有隻溏心蛋,非常美觀, 完全唔記得影相就已經開始食, 佢嗰碗粗麵唔會太多唔會太少啱啱好,唔會好似其他舖頭咁粗面就多肉就少為咗撐飽你就算 。一個午餐喺尖沙咀六十幾蚊,間嘢裝修得好現代文青風食鴨嘅餐廳, 唔貴又好食,簡直係良心小店,唯一美中不足係太少座位好快滿座 ,同埋如果你係大隻佬食好多嘢咁就未必夠食。 絕對要encore 試埋其他全部菜式。
絕對要encore 試埋其他全部菜式。
近日,我同三五知己揀咗間位於尖沙咀的港式餐廳""YA鴨"",可以嘆下美食。😉 踏入店內,首先映入眼簾嘅就係佢哋枱上佈滿嘅各款可愛鴨子裝飾,瞬間將我哋帶入了一個清新愜意的小世界。🎈🦆首先,我哋要黎嚟一試就係佢哋的招牌菜金錢肚豬大腸飯,驚艷四溢的麻辣口感實在讓我們赞不絕口!惹火的麻辣味瞬間點燃了我們的熱情,瞬間就感受到香港的味道👍😋。接著,我哋來到另一道特色菜重料柱侯金錢肚豬大腸飯,呢個就係絕對的震撼,重口味的菜式光看就非常懾人,入口後更是美味無比。鮮噴噴的肚豬大腸和濃郁的柱候醬油完美結合,口感層次分明,實在令人難以忘懷。😝🍚我哋又點咗一款椒鹽花枝丸,椒鹽味道恰到好處不會過重,加上花枝丸的口感彈牙,鮮嫩入口,浸發出瑤柱味,整個人瞬間就活过来。🍥👌飲品方面,佢哋的鴨屎香鴛鴦(咖啡加鴨屎香茶葉再加奶)以及鴨屎香爆檸茶(鴨屎香茶葉)也都非常有特色,別具一格,帶出佢哋港式茶餐廳的一面,口感醇厚,尤其鴨屎香爆檸茶帶點甜和酸,更顯清新寡味。☕️🍵一晚下來,和朋友們內心滿滿都係歡樂,美味同樂的時光飛逝,讓我們都唏噓不已,彷彿在瞬間回到了童年的美好時光,真心滿足!😆🎉總括而言,""YA鴨""絕對係港式餐廳中
總括而言,""YA鴨""絕對係港式餐廳中一個獨特嘅存在,從佢哋用心製作的菜飯,倒準備出來的精緻熱茶,再到綠葉裝飾間的小童裝飾,無不流露出佢哋對食物和環境的用心。如果你想體驗一下真正的香港風味,同時享受一個愉快的晚上,嗱,非常推薦你去試試,一定唔會後悔!🥳👍
同班好友相約一齊去尖沙咀的YA鴨餐廳打卡。睇到門口的鴨子裝飾我地已經預計到今次嘅晚餐會好好玩又好好味!🥳🦆🌟慢煮鴨片撈粗。煮到剛剛好的鴨片配合絲滑的粗麵,每一口味道都百分百的滿足,最緊要係鴨片嘅質感真係好!💕🌟夠嗆麻辣金錢肚豬大腸撈粗,一嚐就能感受到師傅用心調製的辣味。金錢肚同大腸細細咬都有口感,嗜辣的我地簡直忍唔住再加一碗!😋🌟水煮夜市攤鹽酥雞咁好食都有既?雞肉香香脆脆的,一口咬落去簡直令人賞心悅目!😍🌟椒鹽花枝丸怎能夠呢?新鮮的花枝丸搭配特製椒鹽,真心推薦給喜歡海鮮的你!👌🌟咖啡與鴨屎香茶搭配奶的鴨屎香鴛鴦,喝上一口,滑過喉嚨整個人都放鬆起來。這絕對是一個完美的結尾。☕️👏一流的服務也是YA鴨吸引我們的一大特色。親切的店員和舒適的環境讓這次聚餐有著特別的記憶。😍👍總括來說,YA鴨的食物、环境、服務絕對能滿足我地的味蕾和心靈。坐落在尖沙咀的它期待著我們再次的回訪。相信我,你黎到一定不會失望!🎉🍽🦆祝各位食得開心,過一個充實的夜晚!😊💖🍴
祝各位食得開心,過一個充實的夜晚!😊💖🍴
2024-05-06 57 瀏覽
尖沙咀🚇呢間小店主打慢煮🦆鴨片,聽講佢嘅撈粗🍜幾好味,可惜今日賣曬所以未試到🥲。佢哋嘅鴨蔥油慢煮滷肉🦆鴨片飯大大碗,慢煮鴨片份量足👍幾抵讚,鴨片好嫩滑而且十肥美😍,成碗飯充滿鴨蔥油香🤤,撈埋滷肉同埋榨菜一齊食😋層次豐富。個餐仲配咗🦆鴨肉雞湯🥣,湯頭幾清澈味道好☺️濃郁,不過我就覺得有少少🤏過鹹。食食下佢哋話🎁送個小食,係滷肉🐟魚蛋,撈飯🍚食一流呀!呢度原來都有唔少🍹飲品選擇,呢個黑糖珍珠🧋鮮奶咖啡幾有驚喜,☕咖啡香濃,牛奶🥛厚身香甜,加上煙韌嘅黑糖珍珠十分之👍好飲。

食食下佢哋話🎁送個小食,係滷肉🐟魚蛋,撈飯🍚食一流呀!