2021-03-07 289 瀏覽
山旮旯去到西環食放題牛,性價比高加free flow 紅白酒真係無敵​,非常值得推介​紅白酒都好易入口,唔經唔覺飲左兩支......​​紐西蘭肉眼扒​扒雖不是厚身,但有肥膏,而且燒得香香​都吃得出牛味🤤 值得讚👍🏻 性價比真心高​我自己都食左4塊☺️​​匈牙利牛肉湯​超濃郁,牛肉軟且好淋,好正​​燴牛肉潤條麵​你以為佢倒個濃湯落去煮?​食過就知,佢d牛肉粒好明顯係唔同部位​牛肉超入味又脆,好快就吞左食成碟​​泰式燒牛肉沙律​半生既燒牛肉配上酸甜帶辣既泰式汁,好開胃。​開晒胃口🙈​
山旮旯去到西環食放題牛,性價比高
加free flow 紅白酒真係無敵​,非常值得推介​
紅白酒都好易入口,唔經唔覺飲左兩支......​

紐西蘭肉眼扒​
扒雖不是厚身,但有肥膏,而且燒得香香​
都吃得出牛味🤤 值得讚👍🏻 性價比真心高​
我自己都食左4塊☺️​

匈牙利牛肉湯​
超濃郁,牛肉軟且好淋,好正​

燴牛肉潤條麵​
你以為佢倒個濃湯落去煮?​
食過就知,佢d牛肉粒好明顯係唔同部位​
牛肉超入味又脆,好快就吞左食成碟​

泰式燒牛肉沙律​
半生既燒牛肉配上酸甜帶辣既泰式汁,好開胃。​
開晒胃口🙈​
2021-03-07
2021-02-27 324 瀏覽
食肆放寬就想坐低食餐好啲既行過見到 wildfire 做緊 $198 9mins 全牛放題 beef buffet, 價錢好吸引, 一於試試beef buffet 共有7款選擇任叫任食, 除左生果, 全部都係牛 匈牙利牛肉湯 - 自助形式超濃郁, 牛肉好腍, 我飲左 4碗燴牛肉濶條麵牛肉超入味又腍, 叫左2碟韓式燒牛肉薄餅味道好似食北京填鴨個味咁, 又夾住啲泡菜, 味道唔太欣賞泰式燒牛肉沙律好味, 半生既燒牛肉配上酸甜帶辣既泰式汁, 好開胃香草燒牛柳串燒烤風味, 味道好好, 但就燶左少少燒紐西蘭肉眼扒肉眼扒比較薄, 但唔算韌無渣, 都唔錯$198 一個任食, 其實性價比真心高, 值得一食
食肆放寬就想坐低食餐好啲既

匈牙利牛肉湯 - 自助形式
超濃郁, 牛肉好腍, 我飲左 4碗

牛肉超入味又腍, 叫左2碟

韓式燒牛肉薄餅
味道好似食北京填鴨個味咁, 又夾住啲泡菜, 味道唔太欣賞

泰式燒牛肉沙律
好味, 半生既燒牛肉配上酸甜帶辣既泰式汁, 好開胃

香草燒牛柳串
燒烤風味, 味道好好, 但就燶左少少

燒紐西蘭肉眼扒
肉眼扒比較薄, 但唔算韌無渣, 都唔錯

$198 一個任食, 其實性價比真心高, 值得一食
韓式燒牛肉薄餅
生果
2021-02-20
2020-11-14 692 瀏覽
三個女孩子工作完之後要食個午餐,隨意響附近搵一間開咗嘅舖頭。平日嘅午餐價位唔高,由$100左右起跳,最貴嘅都係160幾蚊嘅牛扒。套餐有餐湯、沙律、主菜、甜品同嘢飲,所以其實都真係幾抵。今日嘅湯係椰菜湯,沙律就係紅菜頭沙律,好大份。我哋三個人分享左三個唔同嘅主菜。首先就係比意大利人所唾棄嘅夏威夷pizza,有菠蘿同火腿,我唔理意大利人鍾唔鍾意,反正我就好鍾意。Pizza嘅痞唔算博亦唔算口,但味道都唔錯。之前響另一間wildfire食過佢嘅水牛城雞翼覺得好好食,呢度我就覺得炸得過熟了,有啲太硬。經理既推介係呢一個燒豬扒,一想來見到網紋笑就已經覺得好開心,而豬扒的確Juicy嫰口,味道好好甚至覺得連醬汁都唔需要落。甜品野莓mousse cake就正正常常冇咩特別。另外都要講一講餐廳外面有一道全香港最大嘅榕樹牆,食飯之餘亦都可以趁呢個機會欣賞香港唔同獨特嘅景點。

我哋三個人分享左三個唔同嘅主菜。

甜品野莓mousse cake就正正常常冇咩特別。

2020-11-06
2020-10-04 532 瀏覽
媽咪最鍾意食龍蝦見到佢menu有龍蝦尾意粉同埋龍蝦飯即刻嗌咗嚟食 有啲fine dining嘅感覺 好好味仲嗌咗個pizza好多料 佢開咗冇耐都係第一次幫襯 感覺都好有heart一定會再去 今次係用foodpanda嗌嘅 覺得呢間餐廳都好環保用嘅所有都係紙盒食落都比較安心啲佢個龍蝦意粉 個醬係有好有龍蝦味嘅仲有啲鮮露筍 pizza都係喺薄餡靚又多料 食咗成四百幾蚊呀 咁嗰份量其實都係好細嘅 唔係幾夠飽 所以一個pasta加個pizza咁就啱啱好 仲有呢間嘢係新開㗎一年都唔夠 啲裝修都好新淨位置有多有機會都要落去堂食先
2020-09-19
外賣送餐
  • 龍蝦意粉
  • pizza
2020-09-18 380 瀏覽
大小朋友最喜歡外賣食店,推介黑松露大蝦意粉、野菌鮮露筍意大利飯和葡國雞薄餅。味道豐富,食材新鮮,外賣自取有八折。堂食一定要品嚐龍蝦海鮮意大利飯,口感豐富。疫情期間,我們每星期也會外賣支持,值得推介!
2020-09-18
15 分鐘 (外賣自取)
2020-06-13 1079 瀏覽
Widefire歷史都算悠久,不過分店唔算好多,我鍾意食佢多過pizza hxx,今次叫咗外送服務,由order至送到都唔駛半個鐘(都算近屋企),所以足不出戶都可以品嘗到熱辣辣嘅pizza。🍴功夫烤鴨薄餅2人套餐 $188 (12吋pizza、1客水牛城雞翼、1罐可樂)呢個餐都真係幾抵,兩個人食都應該夠食,功夫烤鴨我仲以為真係用鴨肉,點知原來係用鴨胸,不過加咗京蔥、紅椒、芝士同海鮮醬,成個感覺又返返嚟,係好味嘅,不過食完之後覺得勁口喝,要不停灌水;而水牛城雞翼有6隻大大隻,熱辣辣香脆可口,蘸藍芝士醬食真係好味到爆,因為本身超鍾意食芝士,所以瞬間ko曬3隻,不過唔好咁貪心蘸咁多,會咸死架!而另一款醬係余均益辣椒醬(唔肯定係咪呢個牌子),我覺得個味同雞翼夾唔嚟,所以無蘸到。🍴燒美國豬肋骨配炸薯條 $164因為驚唔夠食,所以叫埋豬肋骨,條骨又大條又多肉,大約有9條,好入味BBQ味重但唔會過咸,粗薯條香脆可口但無鹽味,唯有用茄醬彌補不足。二人共消費:$352

🍴功夫烤鴨薄餅2人套餐 $188

(12吋pizza、1客水牛城雞翼、1罐可樂)

🍴燒美國豬肋骨配炸薯條 $164

二人共消費:$352
2020-06-06
30 分鐘 (外賣送餐)
2020-02-15 1095 瀏覽
舊同事就嚟生日,於是就同舊同事慶祝生日,順便聚一聚舊 最近疫情比較嚴峻, 餐廳基本上都冇乜人 夜晚七點半呢D高峰時段,WALK IN都冇問題 黑白配薄餅(8") $149 呢個係朋友推薦,八吋其實都幾細,有啲後悔冇叫大SIZE白蘑菇加黑松露醬好香,芝士拉絲效果一流 部長始終情迷薄批CRISPY既口感如果個批厚度再薄啲嘅話就會更好蘑菇濃湯 $69 蘑菇湯味道幾濃郁,食到好多蘑菇碎 飲完唔會覺得好膩 一碗份量都唔少,兩個人share都可以野菌意大利飯 $149 RISOTTO做到AL DENTE嘅口感雜菌嘅數量比例上都唔少,可能係因為RISOTTO真係幾少其實味道方面係唔錯唔錯但整體份量真係比想像中少,唔好預可以SHARESAUSAGE PARTY $229 香腸拼盤有兩條大嘅腸, 分別係豬肉腸同雞肉腸仲有六條細腸,有薯蓉墊底,旁邊仲配有酸菜 全部腸都好JUICY,唔會好乾,切既時候會爆汁 呢個四人SHARE啱啱好
舊同事就嚟生日,於是就同舊同事慶祝生日,順便聚一聚舊
最近疫情比較嚴峻, 餐廳基本上都冇乜人
夜晚七點半呢D高峰時段,WALK IN都冇問題

黑白配薄餅(8") $149
呢個係朋友推薦,八吋其實都幾細,有啲後悔冇叫大SIZE
白蘑菇加黑松露醬好香,芝士拉絲效果一流
部長始終情迷薄批CRISPY既口感
如果個批厚度再薄啲嘅話就會更好
黑白配薄餅(8")

蘑菇濃湯 $69
蘑菇湯味道幾濃郁,食到好多蘑菇碎
飲完唔會覺得好膩
一碗份量都唔少,兩個人share都可以
蘑菇濃湯

野菌意大利飯 $149
RISOTTO做到AL DENTE嘅口感
雜菌嘅數量比例上都唔少,可能係因為RISOTTO真係幾少
其實味道方面係唔錯唔錯
但整體份量真係比想像中少,唔好預可以SHARE
野菌意大利飯

SAUSAGE PARTY $229
香腸拼盤有兩條大嘅腸, 分別係豬肉腸同雞肉腸
仲有六條細腸,有薯蓉墊底,旁邊仲配有酸菜
全部腸都好JUICY,唔會好乾,切既時候會爆汁
呢個四人SHARE啱啱好
SAUSAGE PARTY

2019-10-03 1208 瀏覽
剛做完運動,路過這餐廳,見門口餐牌介紹都幾吸引,隨即進入,點了牛扒及一個pizza餐,隨後到沙律吧選擇了沙律菜及南瓜湯為頭盤,跟著侍應奉上剛烘好的蒜蓉包,主菜來了,pizza脆好味,牛扒及配菜味道唔錯,跟著又到沙律吧攞咗藍梅cake享受了一個悠閒美味的午餐
享受了一個悠閒美味的午餐
2019-08-22 1376 瀏覽
難得舊同事肯過黎西區一齊lunch,梗揀間坐得舒服,又任坐唔嬲嘅!十二半度去到,已經一半full, 好彩提前有bk!有Salad bar 任食,嘢食幾豐富,有炸物添!辣椒海鮮意大利粉: 少辣,應該大部分人都接受到,幾足料,好味!雞亦: 都有少辣,外脆內軟,熟得啱好,雞亦幾大隻,最重要唔肥,無咩油,正!另外,跟餐薯條有驚喜,係蕃薯條黎!意大利飯: 好香菇味,食多幾啖有少漏,幾個人share 啱好!Pizza: 炸pizza好有特色,好香芝士味,中意芝士嘅朋友唔好錯過!Steak: 切得較薄身,medium 啱好,唔韌!總括黎講,滿足一餐,lunch 黎講,價錢稍高,但間唔時一次都接受到,仲有任食salad bar, 值得推介!

Steak: 切得較薄身,medium 啱好,唔韌!

2019-08-07
堅尼地城呢間wildfire都開左一段時間之前經過眼見入面唔算多人可能因為附近都好附bar, 西餐廳, 競爭都大但今日想食pizza就入去試下😁嗌左個salad同2個大pizzaSalad係芒果salad, 太肚餓無影到相😆不過都好大份同埋食得出啲菜都好新鮮👍🏻Pepperoni 好食!啲辣肉腸好正,好足料。但個蕃茄醬我就覺得酸左少少Hawaiian呢款好多芝士係面, 做再少少拉絲效果😆而且加埋菠蘿好夾好好食👍🏻
堅尼地城呢間wildfire都開左一段時間
之前經過眼見入面唔算多人
可能因為附近都好附bar, 西餐廳, 競爭都大
但今日想食pizza就入去試下😁
嗌左個salad同2個大pizza
Pepperoni
好食!啲辣肉腸好正,好足料。但個蕃茄醬我就覺得酸左少少

Hawaiian
呢款好多芝士係面, 做再少少拉絲效果😆
而且加埋菠蘿好夾好好食👍🏻
2019-04-23 1964 瀏覽
Wildfire Pizzabar剛於堅尼地城開第六間分店,同樣主打意大利薄餅,同以前吃烤牛排的高檔路線有點不一樣,這天專程過來試試。這家Wildfire Pizzabar地點非常靠近港鐵出口,門口坐著一隻可愛的熊仔,平日更有Semi Buffet Lunch,Weekend一家大小來enjoy一下brunch也不錯。餐牌中首推迷你版一口Pizza “Pizzette”,最啱朋友們開心share,當中也有幾款口味,細細塊入口容易,女士們都唔拍食Pizza無儀態。另一特色薄餅是50/50 Pizza,就是從不同口味的Pizza當中選擇兩款,並以較高價錢的Pizza 計算,我們點的這個50/50 是Pepperoni和Black & White,即芝士薯仔底加蘑菇及黑松露醬,是意式偏薄身的餅底烤得很不錯。 餐廳的Pizza共有四種做法,而餡角薄餅是其中一種,我們也貪新鮮點了12吋辣牛肉餡角薄餅Folded Pizza,用上美國牛排肉,配上香菇、洋蔥、蒜頭、百里香、芝士混合辣椒番茄醬,其實也不會很辣。如果喜歡吃burger的話,可以試試一碟內有三款口味的Mini Sliders,香軟包夾著牛

P Bucket

50/50 Pizza

Spicy Beef Calzone

Mini Sliders

餐廳的Pizza共有四種做法,而餡角薄餅是其中一種,我們也貪新鮮點了12吋辣牛肉餡角薄餅Folded Pizza,用上美國牛排肉,配上香菇、洋蔥、蒜頭、百里香、芝士混合辣椒番茄醬,其實也不會很辣。如果喜歡吃burger的話,可以試試一碟內有三款口味的Mini Sliders,香軟包夾著牛肉、炸魚及大非菇,另配美式薯條,炸魚好脆口,大啡菇也很juicy。

Baby Club 7 及荔枝賓治

Mocktail推介有未夠秤(Baby Club 7)及荔枝賓治,荔枝賓治就是荔枝味Fruit Punch,而Baby Club 7𥚃面有益力多,仲有番石榴、香蕉及百香果汁,啱哂小朋友。酒精飲品Sangria Flip-Over會將酒倒轉在Cocktail上,一邊向上拉酒會一邊湧出來,好玩又好飲。
P Bucket
50/50 Pizza
Mini Sliders
Baby Club 7 及荔枝賓治
  • Baby Club 7
2019-03-17 1244 瀏覽
是晚叫個supreme pizza..同女友每人order一杯飲品 朱古力奶昔和藍精靈 味道正常 唔知點解係咪到星期日 人太多 我order左個pizza 1個鐘都未到 不斷吹 不斷hea我 所以我決定唔再浪費時間等 埋單..雖知道等唔係一個問題 但係等幾耐呢 無人講 無人知 所以我唔會再比呢間野再浪費自己時間 以後都唔會再返黎😠😠😠
2019-02-23 1384 瀏覽
自己平時成日食開銅鑼灣同尖沙咀嘅Wildfire,知道堅尼地城啱啱開咗分店,就決定去試下。當日喺銅鑼灣睇完戲,再返西環已經係夜晚十點。本身以為已經閂咗門,因為餐廳除咗職員入面一個人都冇。詢問之下十點半先last order,所以就即刻入咗去叫嘢食。店內入面嘅環境非常舒服,如圖所見餐廳內有一個大螢幕播放住歐美流行音樂,加上牆身嘅霓虹光管,氣氛好Chill,適合一大班人黎食飯。首先叫咗一杯Gin & Tonic (with Hendrick's Gin)。可惜嘅係佢哋冇哂青瓜片,換咗一片檸檬,冇青瓜嘅香味始終係爭少少。之後叫咗一個香芒洋薏米沙律,鍾意食沙律嘅你一定要嗌呢個沙律。沙律上嘅蒜蓉包一定要趁熱食,蒜蓉包整得好脆同埋好香蒜蓉,唔會覺得好乾身同好煙韌。芒果甜而不酸,令到食沙律菜嘅同時,唔會覺得太寡。呢個沙律最特別係加咗有少量嘅熟薏米,同沙律菜好夾,食落口感非常新鮮。沙律菜分別有菠菜(Baby Spinach)、翡翠苗(Sprout)、紫萵苣(Radicchio)同埋羅馬生菜(Romaine Lettuce)。配上紅酒醋汁,十分開胃,係一定要嗌嘅前菜之一。由於沙律嘅份量都唔細,建議多啲人

當日喺銅鑼灣睇完戲,再返西環已經係夜晚十點。

香芒洋薏米沙律

由於沙律嘅份量都唔細,建議多啲人一齊share食,如果唔係就會好快飽。
Fish and Chips

最後就叫咗個Fish and Chips。其他分店一樣,一共有三大塊嘅炸魚柳同好多嘅薯條。

Wildfire嘅Fish and Chips永遠唔會令我失望。相信佢哋係即叫即整,所以炸魚柳千萬唔好刻食,唔係好易會燙親個嘴。

炸魚柳外皮酥脆,但一啲都唔覺得油膩。入面嘅魚肉好滑,一啲都唔乾,配上他他醬,非常惹味。

薯條係厚切嘅波浪紋薯條,炸得非常新鮮,外脆內軟,配上茄汁或者他他醬,非常好食。

兩個人埋單差不多就到400蚊,由於朋友幫我慶祝生日,所以今次就影唔到張單畀大家睇。

( ・8・ ) ノ♡
2019-02-19
香芒洋薏米沙律
Fish and Chips
2019-02-17 1385 瀏覽
我住的地方近來開了一間Pizza & Bar 餐廳,今晚和屋企人來試一試。我們6:00pm後入座, 不用等候, 可能時間尚早餐廳坐位寬敞,更設有bar枱及大電視,十分有soho區氣氛。Apple Green我點的青蘋果薄荷飲品很不錯,非常青爽又增加食慾這個salad我和屋企人都很喜歡,芒果加salad味道很可口, 而且麵包條亦很香脆, 值得推介Buffalo Chicken Wing雞翼我是十分期待,可是我有點失望,因為味道一般, 只是醬汁比較出色,而且價錢亦很高呢燴牛頰肉闊條麵這個闊條麵尚可以, 但一定要熱吃, 因為不夠熱味道就很不同。牛頰肉亦燴得算入味Calzone味道整體OK, 只是比較多芝士, 如果少一點,感覺會吃得舒服多一點,至少不會吃一口感覺就飽了總括來説,食物環境都合理的, 但價錢偏貴,下次和另一半試試,今晚沒有她可能食欲不振

Apple Green
我點的青蘋果薄荷飲品很不錯,非常青爽又增加食慾

Buffalo Chicken Wing

燴牛頰肉闊條麵