2020-04-04 3607 瀏覽
📍 Whisk時間過得好快,咁就同C先生甜甜蜜蜜左一年。第一年既週年紀念就揀左法日fushion既Whisk度食。而家仲有restaurant week menu揀,$398就有3 course,加$70仲有杯白酒/紅酒。-餐廳係酒店入面,但要由donki出口隔離既另一部電梯上。餐廳環境好靚,座位好舒服,可以望到外面園境-日本馬糞海膽 鮮鮑魚 松葉蟹 龍蝦凍 +$100海膽好鮮甜,份量一d都唔欺場。松葉蟹肉質鮮嫩,鮮鮑魚好爽口,好正既前菜呀-北海道毛蟹濃湯 沖繩雞蛋 新潟縣米湯底好傑,落左好多料煮,調味啱啱好。整開溫泉蛋個下好治愈,蛋味濃郁鮮甜,蟹肉份量好多,底下搭配米粒煙煙軔軔。good!-北海道“日高四元”黑豚 杏鮑菇 薯茸醬汁有d似日式既照燒汁,帶點甜味,黑豚肉入口即融,杏鮑菇食落好爽口,用醬汁搭配薯茸食,另有一番風味。-焗波士頓龍蝦 番紅花 自製意大利麵 南薑龍蝦肉份量頗細,但肉質扎實,lobster tata入面仲有龍蝦肉及食用花瓣,用左少少檸檬汁去吊味,帶出龍蝦既鮮美同清新,配有自製linguine(另上)-絹豆腐 煎茶 鳳梨 🍍及芒果🥭好靚又好fusion!好濃嘅豆腐味,
📍 Whisk
日本馬糞海膽 鮮鮑魚 松葉蟹 龍蝦凍 +$100

北海道毛蟹濃湯 沖繩雞蛋 新潟縣米

北海道“日高四元”黑豚 杏鮑菇 薯茸

焗波士頓龍蝦 番紅花 自製意大利麵 南薑

絹豆腐 煎茶 鳳梨 🍍及芒果🥭
好靚又好fusion!好濃嘅豆腐味,食到啲豆腐渣,豆腐雪糕配上煎茶啫喱鳳梨芒果再淋上抹茶醬,所有野加埋一齊好令人滿足,鳳梨芒果都好fresh同清甜。

Purple Carrot & Blood Orange Vege Scoop 紫甘筍血橙雪糕
口感似sorbet,但更加軟身同濃味,血橙味好突出,酸酸甜甜咁,清新感十足,中和返飽肚感,底仲鋪咗一啲消化餅碎增加口感。

Dish精緻好味得黎又有特色。如果服務可以再好D,咁就更完美,因為leighleigh叫服務員幫手影相,態度好hea
地址:尖沙咀彌敦道118-130號美麗華廣場The Mira Hong Kong 5樓
2020-03-29
紀念日
2020-06-21 0 瀏覽
📍 WHISK 5/F, The Mira Hong Kong, Mira Place, 118-130 Nathan Road, Tsim Sha TsuiMenu: The Chosen 8 Omakase Dinner $890/8 courses+ $380 for 4 glasses of Sommelier’s choiceAmuse boucheCaviar tarts- delicate bites of goodness🌟Grilled babycorn- nice, sweet babycorns make a good start of an 8-course meal🌽This menu is a popular choice because they make use of some of the most appealing food items like uni, lobster, caviar etc. But I feel like they failed to combine the amazing ingredients to make some
📍 WHISK

$890/8 courses

Amuse bouche

This menu is a popular choice because they make use of some of the most appealing food items like uni, lobster, caviar etc. But I feel like they failed to combine the amazing ingredients to make some good dishes, which is kind of a waste...

My fav dish of the night would be the soysauce soda bread with yoghurt x brown sugar. It tasted really good and the yoghurt was super smooth in texture!!!

The duck as main course tasted ok too, but not anything out of ordinary.

What’s most disappointing about the meal wasn’t the food, but the service. Not only the introductions to each dish was limited, the service quality as a whole was subpar. P.S. I was shocked when one of the waiters dropped a knife on my lap, which was luckily covered with a napkin. Otherwise, I’d probably leave with 1 leg rather than 2...

Taste: 👅👅👅
Value for Money: 💰💰💰
Service: 👌🏻👌🏻
(on a scale of 0-5 emojis)
2020-06-17 467 瀏覽
好掛住Whisk嘅麵包所以黎到Whisk食下佢嘅3course lunch今日嘅麵包係藍莓包同埋燕麥提子包藍莓包非常鬆軟 帶有淡淡嘅鹹味燕麥提子包富有麥嘅香味 裏面柔軟有彈性只係食麵包已經覺得好滿足💕前菜嘅鴨肝配有香橙嘅醬汁味道清新 可以中和鴨肝嘅油膩感係一道我非常鍾意嘅菜色🙈主菜有3款乳鴿係另一道我非常喜歡嘅菜色鮮嫩多汁嘅鴿肉 配上川椒同埋梅味嘅醬汁 係個非常特別嘅組合 帶比味蕾好大嘅驚喜🙈另外配有一碗鴿肉茶碗蒸蒸蛋非常滑溜 鍾意食蛋嘅朋友一定唔可以錯過😝另一道菜係春捲皮包住伊比利亞黑豚廚師選用豚肉嘅頸部 油脂甘香豐富有少少入口即溶嘅口感 不過如果要一個人完成整道菜色 就稍為有啲油膩🙈下一道菜係燴和牛面頰和牛面頰超級嫩滑 帶有濃烈嘅牛味配有一個甘藍菜松露薯仔沙律 剛好可以中和到和牛帶黎嘅油膩感因為係妹仔肚嘅關係 我超級鍾意食個沙律掛住食薯仔 最後食唔曬牛面🙈哩道菜仲配有一件和牛春捲 不過我唔太喜歡炸物所以對佢興趣不大 將佢交左比屋企人完成🙈最後一定要講下甜品哩3道甜品係全餐飯最出色嘅菜色紫甘荀血橙雪糕酸酸甜甜 非常適合我哩啲鍾意食酸野嘅人雪糕配有2件冬甩 配上雪糕一齊食用一凍一熱 味
好掛住Whisk嘅麵包

每一啖都為味蕾帶黎極大嘅衝擊
真係非常特別同埋創新嘅甜品
完全係必食推介🤤

2020-06-09 593 瀏覽
House bread | 麵包The house bread served warm and right on the point! The bread itself is soft and delicious, and it is unlimited refill!麵包上枱既時候係暖既, 而且麵包本身好好食, 仲可以無限任加.Seaweed butter | 海藻牛油and the seaweed butter comes along tastes extraordinary, it is so special and yet mouth-watering!呢個好特別既海藻牛油好好食, 食唔停口!French heritage aged beef carpaccio | 法國洛林 熟成生牛肉薄片Lavender & Honey Roasted Duck | 薰衣草蜜糖烤鴨What I didn't expect is the roasted duck is served as 2 dishes, with 2 different flavors!  One is served as

Seaweed butter | 海藻牛油
呢個好特別既海藻牛油好好食, 食唔停口!
Seaweed butter 海藻牛油

What I didn't expect is the roasted duck is served as 2 dishes, with 2 different flavors!  One is served as a slice with sichuan pepper yogurt cream sauce, another is served as diced with mushroom fricassee. Both tasted well!
我沒有想過的是這薰衣草蜜糖烤鴨會以2碟不同味道的呈上. 第一份是烤鴨配上四川黑椒乳酪醬, 第二份係切粒配上燉蘑菇

Sakura Sea Bream with abalone, Fregola, Uni Emulsion | 鹽燒櫻鯛, 鮮鮑魚, 小麥米, 海膽汁
This sea bream is just an average.
這鹽燒櫻鯛都是普普通通.
Sakura Sea Bream with abalone, Fregola, Uni Emulsion 鹽燒櫻鯛, 鮮鮑魚, 小麥米, 海膽汁

Veggie Scoop - Purple carrot & Blood Orange | 自製蔬菜雪糕 - 紫甘荀血橙
This one is more like sweet and sour, very refreshing!
呢個酸酸甜甜, 十分清新!
Veggie Scoop 自製蔬菜雪糕 - Purple carrot & Blood Orange 紫甘荀血橙

Tofu Ice Cream with sencha jelly, pineapple and mango | 絹豆腐, 煎茶, 鳳梨, 芒果
This dessert is light, and very fresh tasting.
呢個甜品較清.
Tofu Ice Cream with sencha jelly, pineapple and mango 絹豆腐, 煎茶, 鳳梨, 芒果
2020-04-01
Seaweed butter 海藻牛油
2020-06-02 634 瀏覽
Had the tasting menu and overall we felt the ingredients were top notch. Creativity is very evident yet some worked real well whilst some could do with minor tweaking.
2020-05-30 614 瀏覽
頭盤 - 本人掙扎於 duck foie gras brûlée 定 crab bisque,最後選了前者,我以為是跟平常兩邊煎,原來是跟甜品cream brulee 一樣,鴨肝變成醬,可能這樣食材價錢可降低,唯有靠煮法取勝。主菜 - 點了龍蝦意粉,有點不明白為甚麼要分開龍蝦和意粉,龍蝦份量ok,驚艷的是配意粉吃的醬,我平常麻麻地醬料,但這個醬真的與別不同,可能是加了點薑。甜品 - 只點了雪芭,有三款味道,我的是blood orange朋友生日,他們的surprise 是 one macaroon。This could be better
Duck Foie  gras  Brulee
2020-05-20 1106 瀏覽
Whisk嘅Sunday Brunch Omakase行嘅係精緻路線五道菜造得非常精緻食材新鮮 味道配搭亦恰到好處除左五道菜 仲可以放任享用麵包、生蠔、甜品、芝士、美酒每道菜都提供左2款食材比食客選擇但係烹調方法就冇透露哩個都係Whisk Omakase嘅一大特色可以選擇自己鍾意嘅食材但係係烹調方面為你保留驚喜咁就唔怕上黎嘅料理係自己唔鍾意嘅食物的卻係非常貼心嘅做法我同友人都想試多幾種唔同菜色所以決定開心share 將所有可以選擇嘅食材都試左一次其中我最鍾意嘅係鯛魚鯛魚煎得好香脆配上酸菜調製嘅醬汁係個幾特別嘅配搭有啲似食緊法國菜version嘅酸菜魚haha
五道菜造得非常精緻
食材新鮮 味道配搭亦恰到好處
除左五道菜
仲可以放任享用麵包、生蠔、甜品、芝士、美酒

每道菜都提供左2款食材比食客選擇

配上酸菜調製嘅醬汁
係個幾特別嘅配搭
有啲似食緊法國菜version嘅酸菜魚haha
2020-05-17 855 瀏覽
本身諗住疫情會影響生意,但Whisk仍要預先一星期前訂位。當然,等待係值得嘅。午餐分別有3道菜和4道菜可選擇,以米芝連推介餐廳來講,set lunch價錢非常合理。餐廳枱與枱相隔有一定距離,可放心用餐。Set lunch加錢可揀帶子做頭盤和龍蝦主菜。我會特別推介龍蝦,煮得剛剛好,肉甜彈牙,另外仲有一杯龍蝦粒煮菇,美味可口,有驚喜。開始時以為每碟菜份量較少,怕唔夠食,但其實對普通一位女士來講,份量絶對足夠。如以後餐單有新菜式,一定會再試。

餐廳枱與枱相隔有一定距離,可放心用餐。

如以後餐單有新菜式,一定會再試。
2020-05-15 552 瀏覽
《Omakase之日與法的相遇》哩晚黎到The Mira Hong Kong嘅WHISK品嚐OmakaseWHISK主打創意料理 將來自日本嘅食材以法式方法處理帶來味覺上新嘅體驗然後不得不提嘅係哩度嘅主廚Oliver非常願意聽客人嘅意見食完8道菜後 會主動出黎同客人交流先唔講啲野好唔好食 哩份貼心已經贏曬🙈整個Omakase連埋開胃菜總共有9道菜主菜可以選擇尾崎和牛/鴨胸我地加左4杯酒嘅wine pairing甜品時候再另外加多左一杯dessert wine開胃菜係番茄雪葩配上柴魚高湯番茄雪葩冇加入過多嘅調味柴魚高湯嘅味道都係比較清整道菜令人感受到食材本身嘅鮮味雪葩底下有紅椒黃椒粒 口感清爽 配上酸酸甜甜嘅番茄雪葩係一道好清新嘅開胃菜 龍蝦啫哩配海膽 魚子醬魚子醬味道較鹹龍蝦啫哩味淡但充滿龍蝦殼的香味底層嘅海膽鮮嫩甜美將三樣嘢一齊品嚐 鹹甜香 三種味道完美融和配上香檳一齊食用 香檳嘅氣泡係口入面湧動就好似參與緊一場海中盛宴清酒焗蠔餐廳職員會先將蠔放係一個燒熱嘅鑄鐵鍋入面係客人面前將清酒倒入鍋清酒遇上熱力 即刻揮發 為客人帶黎一場嗅覺嘅享受未見到食物 已經食指大動蠔料理得恰到好處 口感非
《Omakase之日與法的相遇》

香煎帶子配薑蔥
帶子兩邊煎得微焦 但內裡仍然嫩滑
配上薑蔥一齊食用 鹹味將帶子嘅鮮甜味進一步提升
食完飲一啖bartender揀選嘅白酒
味道進一步融和 好食!

日本清酒 醬油 烤麵包

Oliver以雪葩作為Omakase嘅結尾
同開胃菜嘅番茄雪葩形成首位呼應
為哩場舌頭嘅盛宴劃上完美嘅句號
因為友人嫌4杯酒唔夠候
bartender就為我地加上一杯40度嘅dessert wine
雖然酒係40度 但完全冇喇喉嘅感覺
非常容易入口
而且dessert wine嘅甜味
同酸酸嘅檸檬雪葩非常配合
不得不讚哩度嘅bartender非常有品味

最後要醒下酒 就叫左一壺jasmine tea
為哩餐晚餐作結。
2020-05-07 1534 瀏覽
好耐冇黎過whisk 啦,上二次黎已經係2年前,而家有restaurant week再嚟食lunch 先!Restaurant week offers 3道菜lunch menu, 主菜揀左珍寶扇貝,main 要左鹽燒櫻鯛而甜點就揀左豆腐雪糕頭盤嘅帶子真係幾大粒,配襯着鮮姜同埋香菜,出奇地好夾,帶子都幾甜,唔會過熟,好味!魚質ok,但係可能落鹽落得太多,所以好咸呢道菜用左海膽汁坦白講,顔色係似海膽但真係食落唔覺得太似海膽。。。而鮑魚係拌碟既,所以份量都好迷你我最鍾意就係呢個甜品,豆腐雪糕雖然唔係咩新奇野,但係呢度嘅豆腐雪糕豆味真係好濃,配上煎菜啫喱,同埋酸酸嘅芒果 感覺好清新總括嚟講,restaurant week Whisk menu 性價比

魚質ok,但係可能落鹽落得太多,所以好咸

2020-05-01 1457 瀏覽
WHISK #尖沙咀❗️酒店級法日fusion omakase❗️話說之前restaurant week,$198/1可以嘗試到呢間係美麗華酒店嘅法日fusion fine dining,好好彩啱啱參加左佢哋個攝影比賽而且得獎,獲得價值$998嘅二人omakase brunch🤩🤩🤩真係超開心,嗰陣時已經覺得佢哋嘅菜式幾特別又好食,今次仲可以試到更多道菜,果然水準依然🥰。餐廳運用海洋作為主題,大部份食材都係海鮮,而且採用富有海洋感覺嘅餐具,非常特別☺️。$498/1 先來佢哋嘅特色麵包🍞上次試過已經覺得好好味,今次仲多咗芝士餐包,當然唔少得佢哋紅色嘅法包同埋芝士脆餅!全部都係熱辣辣非常鬆軟。焦糖baby粟米🌽一向唔食baby corn嘅我都覺得呢個好好食😲由於baby corn本身就冇咩粟米味,而家仲加埋焦糖去烤,甜甜地脆卜卜,同食緊薯條冇分別,好正🤩!(絕對比得上fukuro個甜烤粟米)吞拿魚魚子醬撻🥧細細個撻同樣好食🤤特別欣賞佢入面嘅吞拿魚醬,撈埋沙律醬一齊,超creamy,再配埋面頭嘅魚子醬,係一個又高級又高質嘅撻💕!Egg🍳貌似簡單嘅溫泉蛋,但煮到剛好,同明太子、甜醬汁撈埋一齊食,超
WHISK #尖沙咀
❗️酒店級法日fusion omakase❗️

$498/1

焦糖baby粟米🌽

吞拿魚魚子醬撻🥧

Egg🍳
貌似簡單嘅溫泉蛋,但煮到剛好,同明太子、甜醬汁撈埋一齊食,超級美味😋!

Unami💛
係超級鮮甜嘅海膽,就算只係得幾舊都感受到佢嘅甜美💛而且配埋用海藻整成嘅冷麵,酸酸甜甜超開胃😋!

Clam soup🍲
呢個蜆湯creamy得嚟幾鮮甜,入面仲有好多隻大大粒嘅蜆!

Scallop🤍
上次已經食過呢一道帶子,絕對係我食過最好嘅帶子之一😚用咗香蔥作調味,煎到夠晒香口得來內裏仲微生,不論係味道定口感都一流😍!

Foie gras🦢
鵝肝絕對係我由細到大最喜愛嘅食物之一!加咗啲西柚芒果醬,嗰種酸酸甜甜完全中和咗鵝肝嘅膩,真係超好味,最後黏到一滴都冇淨😍😍😍!

Fish🐟
呢個魚呢調味相對正常啲🤭不過勝在夠晒滑,再配上少少鹹鹹地嘅asparagus puree,冇乜特別、不過不失。

Agu pork🐷
呢個豬腩肉夠晒肥美,再配埋嗰啲香脆炸過嘅豬腩肉條,十分香口😋。

Waygu beef🐮
反而呢個和牛就冇想像中咁好食🤨有少少韌,絕非入口即溶🤭但勝在都有啲牛味。

Duck🦆
上次已經比呢一個鴨所驚豔🤩絕對係我食過最嫩滑嘅鴨,沒有之一❗️❗️❗️而且仲加埋孜然等等多種中國香料,甜甜辣辣,超級好食!

最後仲有每人一碗蘑菇燴飯🍲係日式醬油配上香菇嘅味道,係一個非常鮮甜嘅湯飯,保證飽到上心口。

整體味道: 4.4/5
整體性價比: 4.2/5

整體來講呢一間fine dining質素真係唔錯👍🏻而且啲食物獨特,食完咁多道菜之後真係會飽🤰🏻所以$500來講性價比都唔錯,環境又靚,絕對可以喺慶祝嘅日子嚟食💕!
Omakase
Omakase  agu  pork
Omakase  Waygu  beef
Omakase  duck
2020-04-24 1245 瀏覽
Whisk又再做Special Promotion, 現在一個3 Courses Lunch Set二百元也不用, 以米芝蓮推介的餐廳來說, 實在超值. 菜式的質素沒有因為價錢便宜而下降, 可以看看頭盤帶子的Size如此大, 肉質依然是外脆內腍, 用上芫茜和薑段烹煮, 除了突出帶子的鮮味, 也給其清新的中華風. 另一度的頭盤是舞菇, 但主角是鴨肝, 它化身成絨醬伴在舞菇上, 兩者味道偏濃厚, 但放在一起沒有誰搶掉誰的和諧感.主菜的Taglioni有點失望, 蛋香味一般而口感不夠彈牙, 不是我喜歡的類型. 以松露和雜菜作配菜很健康, 但松露的味道不夠突出, 要說是作為Green Monday的菜式就是更健康吧! (笑) 另一道主菜是春雞則令人驚喜, 以腿肉和胸肉作主角, 上面鋪上由雞皮製成的薄脆, 雞肉嫩滑而加上鹽麴帶有濃濃和風, 咸味柔和而舒服. 另外附上雞白湯加雞汁飯, 不只是雞味甚濃, 也為菜拿回了很多分數呢!

2020-04-23 999 瀏覽
位於美麗華酒店內嘅 WHISK主打法日創意料理趁住restaurant week用好抵嘅價錢就食到Michelin fine dining3-courses嚟講算係物超所值🥢點完菜就即刻送上一籃麵包作為麵包控嘅朋感覺一定會好開心餐包非常之靚有較為常見嘅法包脆卜卜嘅芝士片同埋鮮紅色嘅紅菜頭包每一個包都有唔同嘅口感法包較紮實但又唔會乾餐包鬆軟而芝士片香脆可口仲有用海藻整成嘅香滑牛油海藻牛油仲極香成功將麵包味道層次提升🥢📍香煎北海道珍寶扇貝📍Hokkaido Scallop "A La Plancha"大大粒扇貝用上薑同蔥調味食落有少少帶鹹味嘅蔥香感覺好新鮮半生熟嘅扇貝保存到內裡彈牙嘅質感作為頭盤好出色🥢📍法國洛林熟成生牛肉薄片📍French Heritage Aged Beef Carpaccio 望落鮮紅色嘅牛肉薄片不但無令人卻步嘅血水取而代之嘅係個份剔透粉嫩嘅誘人色澤仲有意想不到嘅嫩滑令人回味無窮🥢📍燴和牛面頰📍Braised Wagyu Beef Cheek牛面頰本身就係軟嘅部位更何況係和牛面頰入口即溶,唔需要多咀嚼用上黑松露調味更能凸顯和牛面頰本身嘅味道而旁邊類似和牛面頰春卷更能用
位於美麗華酒店內嘅 WHISK
📍燴和牛面頰
📍Braised Wagyu Beef Cheek
牛面頰本身就係軟嘅部位
更何況係和牛面頰
入口即溶,唔需要多咀嚼
用上黑松露調味更能凸顯和牛面頰本身嘅味道
入面仲有龍蝦肉同其他配料
醒胃得嚟味道相當唔錯
另上嘅自家製意大利麵夠晒彈牙
2020-04-21 961 瀏覽
米芝連推介法日式餐廳Restaurant Week Menu ($398 for 3 courses)1. 新鮮法國生蠔 (6 pcs) 2. 北海道毛蟹濃湯,沖繩雞蛋,新潟縣米 - 湯好濃,材料足,蛋味加湯加蟹肉,全部做到恰到好處。3. Hokkaido Kamuiton Pork (Pickled Eryngi Mushroom, Crushed Potato) - 慢煮黑豚肉,肥瘦適中。 還有另一種食法係炆,相對比較普通。4. 烤波士頓龍蝦 番紅花 自製意大利麵 南薑- 龍蝦肉半生熟,又新鮮又唔會太稔。 lobster Tartar 加花辦及配上汁。還有自製意大利麵5. Melted Camembert (Truffle Ice Cream)- 如果喜歡芝士~~ 呢個一定要食。好好味呀😱。仲配有松露雪糕😊 大滿足6. Vege Scoop (Purple Carrot & Blood Orange)- 酸酸地好消滯😂 環境寧靜,放鬆,美麗
米芝連推介法日式餐廳

1. 新鮮法國生蠔 (6 pcs)

環境寧靜,放鬆,美麗
男朋友爸爸 係美麗華member10次問佢食咩 9.9次都會係whisk 🤣佢黎緊有張6折coupon 到期 唔洗問 又會係食whisk 原本我想食返上次個set 但要minimum 2 sets無人陪我 唯有腦筋急轉彎😫😫一嚟到佢哋就會俾咗個refreshment 你先一見到個貝殼造型 心心眼左類似係青檸沙冰 酸酸甜甜幾開胃仲有個魚子醬tart 一啖放落口 好滿足😋😋一啲腥味都冇另外仲有條類似魷魚形狀嘅粟米出奇地好食 類似醬油汁 好入味另外我哋仲叫咗個豉油麵包 上次食過 真係好好食 今次係第二次encore啦外皮好脆口 但中間又好鬆軟我哋叫咗一份 四個人share如果可以 我唔介意自己食晒🤣🤣前菜我叫左個緬甸龍蝦大根鮑魚及石斑 望落有啲似粉果 表面層皮類似係蝦餃皮點知食落有爽爽地嘅感覺 似係菜龍蝦肉鮮甜爽口嘅 個汁類似啲日式芡Main就食黑豚個食法有兩種一個係慢煮 但我覺得肉質比較實 我鍾意食多脂肪少少 平均啲令一款係炆 肉質唔老 咬落仲有一絲絲 但有啲似東坡肉 環境好好坐 侍應服務又好好食完慢慢傾偈都仲得 完全無壓力呢個環境呢個價錢絕對合理