2021-06-19 1269 瀏覽
我在此餐廳開店初期已開始光顧,有會員卡,這幾年一直有光顧,直至最近再次光顧,侍應態度十分差,好像不想有顧客前來進食一樣,不如直接關門,食物質素愈見下降,Menu很多菜式不能點,很失望,不會再有意欲光顧。
幾年前黎what the food食過出名既鰻魚飯,水準唔差,所以就帶埋男朋友黎一試今次諗住tea time黎試下小食,點知去到原來佢4-6pm會落場 .. 但佢都好好咁話除左意粉/主食外都可以嗌,可以照入去坐我地當時就諗住可能入面都會有其他客人,就入左而我地一入座,侍應就送上羅宋湯同餐包走都走唔切個侍應幾好人既,休息時間都比我地入不過入到去咩人都冇,幾尷尬同想快d食完走人環境都唔差,不過好多枱都有d暗,我諗係得窗邊位先會夠光不過環境都幾靚既,有心思既椅有d唔太舒適,冇梳化卡位我地嗌左炸薯條配蜜糖芥末($38)同一杯飲品($44)羅宋湯都還可以既,有蕃茄既鮮味,唔會太濃既茄膏味,餐包就有d硬,咬左一啖就冇食lu玫瑰山楂梳打 - $44 專登要打埋價錢,因為呢杯實在太唔值得$44淨係飲到梳打水既味,只有少少既玫瑰味,真係好少,好淡,山楂完全飲唔到 .... 如果呢杯係1x蚊就合理d... $44 仲貴過出面飲nuttea.... 真係唔掂炸薯條配蜜糖芥末($38)薯條炸得好難食 ... 好少會食到難食既薯條,因為好多都係現成拎去炸,但呢到既薯條既皮係又厚又硬 ... 入面薯肉分離,亦都好

走都走唔切
侍應幾好人既,休息時間都比我地入
不過入到去咩人都冇,幾尷尬同想快d食完走人

環境都唔差,不過好多枱都有d暗,我諗係得窗邊位先會夠光
不過環境都幾靚既,有心思既

椅有d唔太舒適,冇梳化卡位

我地嗌左炸薯條配蜜糖芥末($38)同一杯飲品($44)

玫瑰山楂梳打 - $44
專登要打埋價錢,因為呢杯實在太唔值得$44

炸薯條配蜜糖芥末($38)
薯條炸得好難食 ... 好少會食到難食既薯條,因為好多都係現成拎去炸,但呢到既薯條既皮係又厚又硬 ... 入面薯肉分離,亦都好稀 .... 蜜糖芥末醬一樣好稀好淡 .... 感覺上溝左水
都幾唔掂 ... 同埋唔係食開既蜜糖芥末醬,我估呢到係將黃芥末溝稀再加d糖 ... 就係蜜糖芥末

總括而言,環境唔錯,可惜飲品同小食都唔能夠令我地滿意,飲品價錢有d太貴,水準亦都差 .... 同幾年前食好唔同,有機會係因為我地係落場時間,所以食物水準都差左
不過侍應都幾nice既,下次我地就知餐廳落場唔好去打擾人啦

評分:
環境 ⭐️⭐️⭐️
味道 ⭐️
舒適 ⭐️⭐️
優閒 ⭐️⭐️⭐️
回頭 ⭐️

2021-05-29 682 瀏覽
今日喺附近整車心諗咁荒蕪都唔方有好嘢食點知有間環境幾靚嘅餐廳所以一去到印象都幾好侍應態度好好一坐低會即刻送上人頭一碗羅宋湯同麵包羅宋湯係足料完全唔hea不過辣咗少少叫咗招牌蛋包鰻魚飯又真係幾好味飯粒分明唔會一patpat另外叫咗溫泉蛋芝士長通粉味道係ok,但口感硬咗少少唔差但唔算好好味仲叫咗芝麻炸雞翼好味,皮脆肉滑飲品叫咗益力多沙冰咖啡焦糖脆脆沙冰好好味!咖啡沙冰已經好消暑吸引加埋焦糖脆脆無得輸呢杯好值得試埋單300幾,飲品可以跟嘢食做餐只需$28,感覺都幾抵飲有機會去開附近都會再去
今日喺附近整車
叫咗招牌蛋包鰻魚飯
又真係幾好味
飯粒分明唔會一patpat
另外叫咗溫泉蛋芝士長通粉
味道係ok,但口感硬咗少少
唔差但唔算好好味
有機會去開附近都會再去
咖啡焦糖脆脆沙冰
2021-05-29
2021-05-27 489 瀏覽
🍛蒲燒鰻魚蛋包飯 $96Super unagi omurice✔️蛋份量勁滿足,賣相吸引👀👀✔️滑蛋超幼滑,爆多蛋汁👅👅✔️鰻魚則正常貨色,半條🤣✔️鰻魚汁豐富,大量紫菜🙉🙉-Large portion! The eggs!-Creamy scrabble eggs -Average quality of eel, half sized🍝lunch set: 蜆肉意粉 $58✔️食落香口,落咗好多橄欖油😂✔️足料:配料ok,蜆肉都算大粒😆✔️唯份量偏少👀✔️包飲品,餐包,都抵😌-clam meat linguine -Rich scent of olive oil-Large size clam meat-Small portion炸魷魚圈🦑 (lunch + $28)✔️好爽口彈牙嘅魷魚😬✔️即炸、香脆,炸粉不會太厚😍😍✔️有6件👀-Chewy squid -Fresh fried-6 pieces!Igable打卡度:9/10Taste 好味度:8.5/10Worth revisiting返兜度:8.5/10
🍛蒲燒鰻魚蛋包飯 $96
Super unagi omurice
✔️蛋份量勁滿足,賣相吸引👀👀
✔️滑蛋超幼滑,爆多蛋汁👅👅
✔️鰻魚則正常貨色,半條🤣
✔️鰻魚汁豐富,大量紫菜🙉🙉
-Large portion! The eggs!
-Creamy scrabble eggs

🍝lunch set: 蜆肉意粉 $58
✔️食落香口,落咗好多橄欖油😂
✔️足料:配料ok,蜆肉都算大粒😆
✔️唯份量偏少👀
✔️包飲品,餐包,都抵😌
-clam meat linguine
-Rich scent of olive oil
-Large size clam meat
-Small portion

炸魷魚圈🦑 (lunch + $28)
✔️好爽口彈牙嘅魷魚😬
✔️即炸、香脆,炸粉不會太厚😍😍
✔️有6件👀
-Chewy squid
-Fresh fried
-6 pieces!

Igable打卡度:9/10
Taste 好味度:8.5/10
Worth revisiting返兜度:8.5/10
2021-05-07 548 瀏覽
鰻魚滑蛋蛋包飯⭐️⭐️⭐️⭐️我比4 粒星(滿分5粒)平時食開蛋包飯通常只係簿簿一層蛋尼碟蛋量超多 好滑🤤賣相一流啊!裡個係醬汁炒飯而唔係白飯 加分🖖🏻尼個飯份量好多 可以share 食👫-另外叫左個芝士牛肉漢堡醬汁唔夠出 但配有我至愛嘅粗薯條 ❤️🍟🍔飲品:個人推介好清新唔會好甜服務:態度良好 環保:舒適 空間夠大 枱與枱之間唔密集 沒有壓迫感 岩晒同朋友吹水食飯飲野今日星期五18:30左右黎食 好少人 幾乎得我地一枱😌
鰻魚滑蛋蛋包飯⭐️⭐️⭐️⭐️
我比4 粒星(滿分5粒)
平時食開蛋包飯通常只係簿簿一層蛋

飲品:個人推介[水蜜桃伯爵茶 ]好清新唔會好甜
服務:態度良好

今日星期五18:30左右黎食 好少人 幾乎得我地一枱😌

2021-01-27 1197 瀏覽
一路都有傳說話 粉嶺有間食鰻魚蛋包飯好出名住左喺粉嶺咁多年 終於一試佢間餐廳喺工廠大廈入面...去的確有點兒......去到入左餐廳其實又唔差既....坐Sofa位 窗邊位叫左個鰻魚蛋包飯餐餐包普普通通啦...餐湯我就覺得好飲 又足料個鰻魚蛋包飯 我就覺得好普通...鰻魚唔係真係咁好食...又細舊...唔係真係咁特別蛋包飯既蛋係滑既...但我覺得好散既感覺所以我會覺得黎試完就........可一唔會再....
一路都有傳說話 粉嶺有間食鰻魚蛋包飯好出名
住左喺粉嶺咁多年 終於一試
佢間餐廳喺工廠大廈入面...
去的確有點兒......
去到入左餐廳其實又唔差既....
坐Sofa位 窗邊位
叫左個鰻魚蛋包飯餐
餐包普普通通啦...
餐湯我就覺得好飲 又足料
個鰻魚蛋包飯 我就覺得好普通...
鰻魚唔係真係咁好食...又細舊...唔係真係咁特別
蛋包飯既蛋係滑既...但我覺得好散既感覺
所以我會覺得黎試完就........
可一唔會再....
餐包
羅宋湯好足料
下午茶
羅宋湯好足料
2021-01-23 931 瀏覽
服務態度差到你懷疑人生!價錢貴!食物一般!幫唔幫襯自己諗。今日屎忽痕走去探訪「所謂」隱世美食,坐低之後就麻煩個女侍落order,叫咗個pizza,打算叫多個主食,點知無豬肋骨,因為無預過會無,無諗定後備方案,又唔想阻住女侍應就叫佢落住個pizza先。點知佢擺出個嘴臉「未諗好就唔好叫落單啦!」然後一言不發、眼尾都唔望你咁瀟灑轉身離開!好快諗好食咩,又係個女侍應,其實佢咁憎d客人不如做d唔洗對客嘅崗位啦,真係好唔好意思咁又要求佢過嚟。過到嚟,都唔係期望大家有咩交流咁咪拿拿聲講「羊架」,點知佢時間寶貴到「無羊架」哩三隻字我未聽完已經唔見咗佢!咁唯有自己好乖乖地望下有咩啱食啦,五定六個主食無咗兩樣,客人應該生生性性估人哋有咩啦!你唔係諗住人哋餐廳應份話你知?唯有再求另一個侍應過嚟幫我哋落餐。「牛扒5成熟」結果等到$188+$18服務費的「十成熟牛扒」,覺得真係好難將就,女侍應:如果你要我哋整過俾你,可能要等半小時,因為我哋要整俾其他單先。真係好好奇,點解要當我重新落單?唔通係我自己講錯要十成熟。事旦啦,個女侍應個樣都話你知「你想我重新整俾你,我會用一切方法為難你」,咁我唯有問「咁你想點?」女侍
服務態度差到你懷疑人生!
價錢貴!食物一般!幫唔幫襯自己諗。

結果等到$188+$18服務費的「十成熟牛扒」,覺得真係好難將就,女侍應:如果你要我哋整過俾你,可能要等半小時,因為我哋要整俾其他單先。真係好好奇,點解要當我重新落單?唔通係我自己講錯要十成熟。事旦啦,個女侍應個樣都話你知「你想我重新整俾你,我會用一切方法為難你」,咁我唯有問「咁你想點?」女侍應「轉豬俾你」

算啦,無謂同佢糾纏。我話取消張單啦。哩間咁嘅餐廳,機會都唔值得俾,一蚊都唔想花係到!女侍應再一言不發轉身離開,然後同全店大大小小員工不停竊竊私語,就係唔望你唔覆你。女侍應哩種霸氣,要話你知「我已經當哩張檯透明」。都係果句,你咁憎d客咪唔好做囉,或者餐廳你開咪唔好企樓面,你難受,客人更難受。西口西面西XX,唔好講服務,基本尊重都無。

你舉手埋單都唔望你,最後,終於得到女侍應寵幸望你一眼,係你起身走人,佢同另一店員再竊竊私語,方死客人唔知,我係話9你架!
CP值: 2.5/5 💛Price 價錢:黑松露簿餅Black Truffle and mushroom pizza lunch set $92鰻魚蛋包飯 Super Unagi Omurice lunch set $96Cappuccino +$18, Mocha +$20避風塘雞翼 Fried chicken wing with The Typhoon Shelter Style $68/ 8 pcs(+10% service charge 加一服務費)Environment 環境:4/5係工業區好出名嘅一間cafe,所以環境都係工業風最出名嘅菜式一定係鰻魚蛋包飯果然唔錯,蛋夠滑,亦都每粒飯都有燒汁個pizza係好簿好脆個種,但啲餡真係少左啲,冇咩黑松露味避風塘雞翼好辣,辣到咀都紅埋👄一見到杯咖啡個下,真係呆左點解會用紙杯架?!😨仲要冇拉花冇剩都要加18-20蚊一杯?!仲要cappuccino有半杯都係奶泡上左檯15分鐘左右已經開始消泡下次黎可以唔洗叫咖啡😩It is a famous cafe in Industrial estate so its environment is
CP值: 2.5/5 💛
Cappuccino +$18, Mocha +$20
(+10% service charge 加一服務費)
Environment 環境:4/5

係工業區好出名嘅一間cafe,所以環境都係工業風
最出名嘅菜式一定係鰻魚蛋包飯
果然唔錯,蛋夠滑,亦都每粒飯都有燒汁
個pizza係好簿好脆個種,但啲餡真係少左啲,冇咩黑松露味
避風塘雞翼好辣,辣到咀都紅埋👄

一見到杯咖啡個下,真係呆左
點解會用紙杯架?!😨
仲要冇拉花冇剩都要加18-20蚊一杯?!
仲要cappuccino有半杯都係奶泡
上左檯15分鐘左右已經開始消泡
下次黎可以唔洗叫咖啡😩

It is a famous cafe in Industrial estate so its environment is in industrial style
The most popular dish is Super Unagi Omurice. Undoubtedly, it tastes good.
The omelette is so smooth while the rice is with Teriyaki sauce
The pizza is thin and crispy but there is so little mushroom and black truffle sauce
The chicken rice is so spicy that turn my lip into red lol

The paper coffee cup indeed shocked me! It costs me $18-20!
Also, about half of the cappuccino was milk foam only which collapsed in about 15 mins...
REALLY no need to drink the coffee here.
2021-01-05 845 瀏覽
Food here is generally good, been before...however from today’s visit.....15 mins before opening time at noon....asked if I can order now since they were preparing food for delivery anyway....before being able to finish my sentence....the young waitress had already said “No” bluntly twice....she wasn’t even busy, just standing there otherwise could be mildly excused for her non professional attitude.....Would have been fine if there was politeness in her No and allowed the customer to finish the

Would have been fine if there was politeness in her No and allowed the customer to finish the sentence....

Conclusion, good food but severely lacking basic conversational politeness for service industry....not worth it even if food is good...
2020-12-26 497 瀏覽
I am so full now! After a brief hiking, we visited this famous restaurant in Fan Ling!This pizza is such a delight! Seafood are not those typical mimic crab, but crawfish and clams. The Tom Yum spices are intense, really is a nice touch of my appetite!I guess this is the most famous dish in this restaurant? Eggs are more like scrambled, and egg favours seems are not particularly diluted. Eel fish is quiet bouncy.We visit here in Saturday, and the atmosphere is kinda chill, with the background mu
I am so full now!

冬陰公海鮮Pizza

鰻魚蛋包飯

We visit here in Saturday, and the atmosphere is kinda chill, with the background music is Keroro and 花師奶, LOVE it!!!
冬陰公海鮮Pizza
2020-12-24 418 瀏覽
what the food cafe之前晚市已經同朋友食過幾次 大家都贊不絕口 今次特登lunchtime 過黎就係為左要試下佢杯咖啡可惜佢同我講 唔好意思啊 今日無咖啡....不過唔緊要啦 佢d野食都唔錯既一於食d好西安慰一下失去咖啡既心靈啦。朋友叫左個黑松露意大利飯加錢要多舊鵝肝偷偷地食左淡 個鵝肝略嫌佢唔夠香 唔推薦大家為呢舊野加成幾十蚊但係個飯整體都尚算及格 我自己叫左個滑蛋鰻魚飯呢個飯我之前幾次黎都有朋友叫次次佢地都贊不絕口 應該算係what the food首本名菜(?但係真係十分不錯呢個鰻魚飯好推薦大家一試鰻魚夠大舊 蛋夠滑 飯又夠味 十分推薦
可惜
佢同我講 唔好意思啊 今日無咖啡....

不過唔緊要啦 佢d野食都唔錯既
一於食d好西安慰一下失去咖啡既心靈啦。
鵝肝黑松露意大利飯

呢個飯我之前幾次黎都有朋友叫
但係真係十分不錯
呢個鰻魚飯好推薦大家一試
鰻魚夠大舊 蛋夠滑 飯又夠味 十分推薦
題外話/補充資料: 題外話 之後有幾個朋友都分別係lunch time 同dinner嘗試叫咖啡飲 但係d staff都仍然話無 到底有無人知呢間cafe飲過咖啡? (特飲個d咖啡冰係有 但係熱既咖啡係想試都試唔到...
2020-09-02
鵝肝黑松露意大利飯
滑蛋鰻魚飯
2020-11-28 725 瀏覽
嘢食幾好食,有創意,會送餐包同埋羅宋湯,羅宋湯好足料,但啲員工真係麻麻。尤其一個女侍應,返工成日都喺度玩,又跳晒舞喺度in, 又玩大聲公。一入到去,一個人都冇,呢個女侍應叫我哋坐喺近牆嗰邊,但我哋話想坐窗口嗰邊,佢有啲反白眼,跟住就走咗唔理我哋,有第二個是影繼續serve我哋,都算,少事。跟住成日喺度玩,極度唔專業。到我哋差唔多食完(其實我哋仲未食完,只不過已經放慢晒)佢以為我哋食完,佢就用個大聲公向住我哋大嗌,話食完野嘅顧客要戴口罩,但嗰刻我個嘴仲郁緊喎,你要我帶返口罩都算啦,有冇必要要用個大聲公來講呢?識唔識咩叫尊重呢?你覺得有需要你咪行過嚟講囉,使唔使用大聲公等全間餐廳嘅人都聽到呢? 同埋其實我哋覺得佢只係想拎個大聲公來玩,呢個先係用大聲公嘅重點,佢根本全程都喺度玩緊。再講返上一次我哋帶埋BB嚟,我哋嚟到,問佢有冇BB櫈,佢態度好不屑咁話:我哋啲BB櫈抌晒啦,冇BB櫈㗎喇。感覺係佢好唔自在,你哋鍾意食咪食,唔鍾意食就走囉,咁我哋最後係走嘅,佢係態度係完全係冇所謂,你哋走就走咁款。呢個女侍應真係幫間餐廳倒米啊,如果個老細係重視間餐廳嘅生意,唔該炒咗個女仔啦,侍應一啲都唔專業,好似請

跟住成日喺度玩,極度唔專業。

呢個女侍應真係幫間餐廳倒米啊,如果個老細係重視間餐廳嘅生意,唔該炒咗個女仔啦,侍應一啲都唔專業,好似請返來玩咁
2020-11-27 2268 瀏覽
📌 餐湯(紅) + 餐包一坐低,店員會即刻送上餐湯同餐包!個湯聞落好香牛肉味,蔬菜落得好足料(西芹洋蔥🧅紅蘿蔔),飲落好濃,幾好飲!餐包雖然好細個,但口感不錯,熱辣辣而且軟熟,仲好香芝蔴味👍🏾.📌非一般creamy明太子忌廉意粉🍝 $88食落真係creamy既,仲有幾條蟹棒!食落不膩,意粉生熟度適中。但唔知點解帶一陣酸味🤔.📌 野菌gas味黑松露長通粉86份量好細,唔夠黑松露味。都係帶少少🤏🏽酸味🤔 .📌 Iced Mocha - $22用不銹鋼杯可以保持低温,有三分一既Espresso加三分二既奶泡整成,仲加入左朱古力醬,唔錯👍🏾.📌 泡沫朱古力奶 $25沒有咖啡成份既凍飲!飲落似朱古力奶溝水,無咩味😂 .❗️❗️❗️服務: ❗️❗️❗️無服務可言,入座之前話可以食90分鐘!正常用餐時間!我地落單連埋食只係用左30-40分鐘!個女店員就開咗收走哂我哋啲碟,話食完要帶番口罩😷 我杯野飲都未飲到一半喎?#黑人問號 甘無理佢啦,繼續飲!之後又即刻攞張單埋黎話要埋單先!我哋一埋完單就已經要我地走😂 (仲要找哂啲十蚊銀俾我😅😂)我望一望個鐘,一個鐘都未夠喎Ching!! 根住我問佢,唔係用餐時間90分鐘
📌 餐湯(紅) + 餐包
一坐低,店員會即刻送上餐湯同餐包!
個湯聞落好香牛肉味,蔬菜落得好足料
(西芹洋蔥🧅紅蘿蔔),飲落好濃,幾好飲!
餐包雖然好細個,但口感不錯,
熱辣辣而且軟熟,仲好香芝蔴味👍🏾
📌非一般creamy明太子忌廉意粉🍝 $88
食落真係creamy既,仲有幾條蟹棒!
食落不膩,意粉生熟度適中。
但唔知點解帶一陣酸味🤔
📌 野菌gas味黑松露長通粉86
份量好細,唔夠黑松露味。
都係帶少少🤏🏽酸味🤔
📌 Iced Mocha - $22
📌 泡沫朱古力奶 $25
沒有咖啡成份既凍飲!
飲落似朱古力奶溝水,無咩味😂
❗️❗️❗️服務: ❗️❗️❗️
我哋一埋完單就已經要我地走😂
(仲要找哂啲十蚊銀俾我😅😂)
我望一望個鐘,一個鐘都未夠喎Ching!!
根住我問佢,唔係用餐時間90分鐘咩,
佢話有人等緊!我真係呆左😳
如果唔係想俾人食90分鐘,
你不如同我講用餐時間45分鐘啦😅
overall嚟講,一間餐廳Service差,食物質素幾高都無用,因為好影響用餐體驗!更可況都唔係特別好食,唔值得專登過黎食!價錢唔係平,仲要唔休做咁既服務態度,俾錢受氣🥺
食物:7/10
環境:7.5/10
抵食度:7/10
回頭度:5/10
2020-11-15
2020-11-19 686 瀏覽
估你唔到新界工廠區落大雨都咁多人,限時90 分鐘無得任坐,不過其實90分鐘都好足夠唔會好趕。良心小店最緊要生意興隆呀!🍔花生醬煙肉漢堡 $92以為佢奇奇怪怪但食落好好味。煙肉🥓煎到啱啱好,唔會硬骨骨;上下層都有花生粒花生醬,但完全唔會突兀!漢堡軟綿綿好Juicy🤤,煙肉同漢堡以外仲配有蕃茄🍅同千島醬沙律菜,消除肉嘅油膩感👍🏻,薯條🍟即炸,香脆可口!大推呀!!!🌚鰻魚蛋包飯 $96飯🍚係珍珠米,有顏色但冇乜味;蛋🥚唔老但冇乜蛋香;鰻魚肥厚,魚骨幼細唔會杉口;紫菜一上枱已經濕晒,好時平時軍艦壽司淋曬嘅紫菜咁😨;整體而言成碟嘢嘅比例都錯晒,滑蛋同飯嘅比例不均,滑蛋過多,濕嘅紫菜又蓋住整條鰻魚,鰻魚汁又痴實曬d 紫菜,想撥走都撥唔到😭。🥤接骨木蘋果梳打、雜果賓治 兩杯都係跟餐+$22工廠區小店都有自己嘅杯,仲要好trendy 添,一d 都唔求奇,無論裝修、佈置、餐具、食物都花左唔少心機,絕對值得你行多幾步走去幫襯!再講多一次個漢堡真係好好食好有驚喜!

🍔花生醬煙肉漢堡 $92

🌚鰻魚蛋包飯 $96

🥤接骨木蘋果梳打、雜果賓治 兩杯都係跟餐+$22
2020-08-30
2020-11-07 683 瀏覽
今日經過附近就再次黎幫襯,但無諗到服務咁差,食物水準同環景其實無問題,但係女待應講得返一個鐘要趕快落單我地 都無問題,但係8點落單之後你9點叫人走 希望廚房出菜速度跟得上先,8:40先有野食 8:45叫埋單8:50叫我地要走話可以比盒我拎走未食既野,身為食客唔想大家難做我地盡快落單同埋單,食既過程好有壓力盡快 遺憾女待應比預定時間早叫我地走真係有點難受。食都未食得切就話要走但都唔體諒下 顧客收到你地食物可以用餐時間。
2020-11-06
  • 羅宋湯