👧🏻😋👅🍽✨Wanna Eat (新蒲崗彩虹道)-💛店細細但分左中西兩個廚房好有誠意💛除左主菜認真地有中有西, 仲有埋waffle甜品一條龍, 加配非酒精飲品有得半價💛入座起計限1.5小時, 但勝在出菜夠快都一定夠時間!-🐷🥫拔絲咕嚕肉(定食) 配麻辣雲耳、蓮藕 $92✨前菜好正唔係講笑, 蓮藕好爽口唔辣的haha 鹹鹹酸酸好開胃✨麻辣雲耳好香, 但我唔食得辣冇好深入既comment 😂✨拔絲咕嚕肉仲正唔係講笑, 拔絲即係將糖煮到杰身, 造成拉絲效果✨咕嚕肉半肥瘦, 油而不膩, 拔絲脆皮即整既熱辣辣, 必食, 信我!-🦪🥓🍛 煙蠔煙肉意大利飯 $106✨個risotto汁完美包覆左全部配料, 就咁睇唔見D餸, 但食落就知正✨煙蠔仔鹹鹹地, 同煙肉一樣令個汁好鹹香✨飯粒軟硬適中有輕輕米骨好正宗-🍌🍫🍨🧇 焦糖香蕉配朱古力雪糕窩夫 $68 ✨切半左既焦糖香蕉, 幼滑既cream好凍冰冰有朱古力碎既朱古力味雪糕球俾兩大塊窩夫夾住左✨伴碟既係焦糖味jelly✨waffle又熱又脆, 同雪糕冰火交融-加一服務費
👧🏻😋👅🍽✨
Wanna Eat (新蒲崗彩虹道)
💛店細細但分左中西兩個廚房好有誠意
💛入座起計限1.5小時, 但勝在出菜夠快都一定夠時間!
🐷🥫
拔絲咕嚕肉(定食) 配麻辣雲耳、蓮藕 $92
✨麻辣雲耳好香, 但我唔食得辣冇好深入既comment 😂
拔絲咕嚕肉 (定食)

🦪🥓🍛
煙蠔煙肉意大利飯 $106
✨煙蠔仔鹹鹹地, 同煙肉一樣令個汁好鹹香
✨飯粒軟硬適中有輕輕米骨好正宗
煙蠔煙肉意大利飯

🍌🍫🍨🧇
焦糖香蕉配朱古力雪糕窩夫 $68
✨伴碟既係焦糖味jelly
✨waffle又熱又脆, 同雪糕冰火交融

加一服務費
拔絲咕嚕肉 (定食)
2021-04-18 2609 瀏覽
唔好以為Cafe一定係食西餐,呢度除咗有西式嘢食,牛扒, Pizza,意粉,窩夫甜品等等,估唔到仲有中式晚餐!比起牛扒,我更加鍾意食中式菜,而男朋友鍾意食前者,喺中西式餐廳選擇困難嘅時候,揀呢間就最好不過❤️❤️❤️每款正餐都可以加錢要餐湯,沙律今日嘅餐湯係椰菜花湯,味道相對比較清,沙律好開胃出嚟食晚飯當然要叫下啲小食啦,香辣雞翼炸得酥脆可口,雖然外皮脆脆,但無損入邊嘅肉汁鮮嫩,仲可以keep到嫩嫩嘅雞肉口感,香辣雞翼其實係旁邊嘅醬汁唔同,沾上辣汁帶點喉嚨刺激,唔沾嘅就變咗係原味雞翼,兩種食法都可以男朋友點嘅紐西蘭肉眼扒,肉眼扒比其他牛扒軟身,叫咗五成熟火候啱啱好,而且肉香味好重,呢個肉質嘅水準真係幾好👍🏻👍🏻👍🏻來過幾次,都冇食過其他中式晚餐,反而固定左叫呢款「拔絲咕嚕肉定食」,佢呢個比起平時食開嘅咕嚕肉更加脆口,鬆化脆卜卜嘅外層,入面就係軟身豬肉,呢款拔絲咕嚕肉每次都係即叫即整,確保新鮮熱辣先送上枱!而且好欣賞佢外層嘅拔絲,因為係用上蜜糖等等醬汁調製而成,味道相對偏甜一啲啲,不過用嚟配飯真係個唔錯選擇❤️🤤餐飲叫咗呢款富士山🗻(不包餐飲系列)其實係一杯波子汽水味嘅梳打產品,佢嘅賣相真係一流

每款正餐都可以加錢要餐湯,沙律
今日嘅餐湯係椰菜花湯,味道相對比較清,沙律好開胃

餐飲叫咗呢款富士山🗻(不包餐飲系列)

其實係一杯波子汽水味嘅梳打產品,佢嘅賣相真係一流!同所有菜式放埋一齊,佢嘅顏色特別出眾,豔壓全場,唔知下次可唔可以退出另一款粉紅色嘅富士山飲品呢?😆

如果拍拖嘅情侶為咗食中餐定西餐好苦惱嘅話,呢一度真係個唔錯嘅選擇❤️❤️❤️😘
2021-04-14
  • 富士山特飲
2021-03-25 2661 瀏覽
海鮮墨魚汁意粉 $98雖然賣相幾靚 而且上枱時都冒煙以為會好熱 點知意粉只係微暖 而煎到金黃既既帶子同蝦肉食落都唔熱 仲有陣雪味唔太新鮮 唔建議叫呢個 除非你想試伏喇 哈哈🤣評分: 2/10🌟拔絲咕嚕肉(定食) $92呢個好多人推介都係店內每枱必叫既菜式 相信一定好出色🤩 黎到之後都冇失望 除咗賣相靚 拉絲效果好明顯之外 咕嚕肉炸得好香脆 肉質又軟滑同juicy 係正宗既外脆內軟🥳 加埋個汁用黎送飯食一流 仲有麻辣雲耳同蓮藕做配菜 份量十足 非常推介🤩評分: 9.5/10🌟焦糖香蕉配朱古力雪糕窩夫 $68窩夫大概等15分鐘就上到菜 雖然係即叫即整 但食落感覺唔夠熱同脆 蛋香味都好淡 配上奶菜寒天、焦糖香蕉同朱古力雪糕一齊食 挽救不少分數 不過整體而言呢個冇乜特別 唔試都無妨😳評分: 6/10🌟Blue Sky Soda $44 (跟餐半價)呢個係syrup加檸檬加梳打水既組合 飲落唔算太甜但完全冇特別 唯一係個賣相靚啲(其實宜家都唔覺得靚🤧) 建議唔洗試了😺評分: 6.5/10🌟———————————————————————Wanna Eat (新蒲崗)新蒲崗彩虹道16號地下
海鮮墨魚汁意粉 $98
評分: 2/10🌟

拔絲咕嚕肉(定食) $92
評分: 9.5/10🌟

焦糖香蕉配朱古力雪糕窩夫 $68
評分: 6/10🌟

Blue Sky Soda $44 (跟餐半價)
評分: 6.5/10🌟
———————————————————————
Wanna Eat (新蒲崗)
新蒲崗彩虹道16號地下
海鮮墨魚汁意粉
海鮮墨魚汁意粉
Blue Sky Soda
4天前 0 瀏覽
好耐冇去過新蒲崗一場黎到,緊係搵吓有咩好食啦星期五中午12點到,排咗大半個鐘至入到去中間仲發生咗啲小插曲(前面的人排隊問題),不過店員態度好好,值得👍🏻食物卡邦尼意粉,青醬大蝦意粉2碟都大大份,平時大食的我都食唔晒😂不過醬都有啲多,但味道略嫌唔夠重飲品方面,緊係嗌杯打卡的Fuji mountain 不過真係要快快影,因為好快會瀉出黎haha味道都唔錯,夏天飲梳打係好涼快如果想食的,book定位會好啲因為排隊期間,見到好多都係book咗位的人直入價錢抵,唔加一👍🏻
好耐冇去過新蒲崗
一場黎到,緊係搵吓有咩好食啦
星期五中午12點到,排咗大半個鐘至入到去

食物
卡邦尼意粉,青醬大蝦意粉
2碟都大大份,平時大食的我都食唔晒😂
不過醬都有啲多,但味道略嫌唔夠重

飲品方面,緊係嗌杯打卡的Fuji mountain
不過真係要快快影,因為好快會瀉出黎haha
味道都唔錯,夏天飲梳打係好涼快

如果想食的,book定位會好啲
因為排隊期間,見到好多都係book咗位的人直入

價錢抵,唔加一👍🏻
2021-07-16
  • 富士山特飲
啱啱開嗰陣食個晚餐牛扒勁細又唔好食諗住再比多次機會佢再黎食lunch....點知啲保持到水準一樣咁差真心唔明點好評係點黎個牛肋骨好似煲湯骨咁 鴨胸意粉無味又細份 重要個鴨胸係酸嘅個煙肉椰菜湯好似烚煙肉啲水咁....🤮真係唔會再黎食😓大家唔好黎中伏
啱啱開嗰陣食個晚餐牛扒勁細又唔好食
諗住再比多次機會佢再黎食lunch....
點知啲保持到水準一樣咁差
真心唔明點好評係點黎
個牛肋骨好似煲湯骨咁
鴨胸意粉無味又細份 重要個鴨胸係酸嘅
個煙肉椰菜湯好似烚煙肉啲水咁....🤮
真係唔會再黎食😓大家唔好黎中伏
咖哩牛肋骨  鴨胸意粉
2021-07-13 0 瀏覽
又一新蒲崗穩世打卡cafe小店,門面絕不顯眼,置身於生活小鋪之間店鋪唔算大,但座位尚算舒適。千島海鮮手工薄餅🍕餅身唔厚亦唔會薄如紙,餅底香脆,餅餡就夠哂豐富,濃厚千島醬配上芝士,芝士更有拉絲效果,yummy yummy🤤 海鮮墨魚汁意粉🍝意粉質地偏硬,墨魚汁亦不算濃郁,略嫌有點乾身,如果加上少少辣汁會更出味🤭整體普通黑松露薯條🍟薯條外脆內軟,份量亦十足,配上黑松露醬一流富士山特飲(期間限定)跟餐加半價,飲品顏色分三個層次,打卡夠哂靚😍表面爆炸糖唔夠爆炸😂飲落夠清新🤩焦糖爆谷朱古力朱古力濃郁,配上忌廉加Garrett爆谷,夠哂creamy好飲😋👍🏼

店鋪唔算大,但座位尚算舒適。
千島海鮮手工薄餅🍕

海鮮墨魚汁意粉🍝

黑松露薯條🍟
薯條外脆內軟,份量亦十足,配上黑松露醬一流

富士山特飲(期間限定)

焦糖爆谷朱古力
  • 千島海鮮手工薄餅
  • 凍焦糖爆谷朱古力
2021-07-03 161 瀏覽
星期五忙了一天唔想煮飯,去了幫親公司附近的食肆。之前都有去食lunch 和叫外賣。今次終於可以現場即叫即食他們的必食拔絲咕嚕肉!皮超薄和香脆,超鍾意個甜酸汁! 一碟有11件,兩人食。本身肉質係冧的但我夾的一半都係太肥或有咬不開的筋 😣😣定食有飯和兩碟伴菜,分別是爽口、酸味味的蓮藕和麻辣雲耳。本身不食辣野,忘記咗叫他們轉換別的配菜😣。我喜歡食這個手工pizza, 除咗以為「海鮮」會有幾個種類,而不只是帶子之外,對這個夠薄、醬料份量適中的pizza都幾滿意。另一半就覺得個邊唔夠脆,有改善空間。

定食

千島海鮮手工薄餅

2021-07-02
定食
2021-07-02 107 瀏覽
同朋友嚟食lunch,嗌左雞皇忌廉意粉,雞都幾多,係淋既唔係鞋颯颯🤣忌廉汁都做得唔錯,不過食落有少少咸,同埋加埋杯熱咖啡,食到最後嗰幾淡都有啲滯🤣🤣熱咖啡都幾好飲🤔可以自己加奶。因為湯係蕃茄西芹所以我要左沙律,如果可以加啲沙律醬就更好啦👍🏻68蚊嚟講,有得chill住食真係好抵!😍
2021-06-19 230 瀏覽
唔明點解咁多笑哈哈。。。一開始見咁多笑哈哈以為好好食突登走過來排隊排咗15分鐘左右但真心失望🤦🏻‍♀️首先前菜個沙律超級酸😅叫咗個三文魚蟹子蕃茄忌廉意粉,無蟹子不特止,仲要三文魚粒係得幾粒🥲 成個意粉完全冇蕃茄味,或者應該講咩味都冇🥲個牛扒極度袖珍細塊到一個點薯條超級幼😅(好似從來冇食過啲咁幼嘅薯條)感覺似係將薯條三兄弟切開一半再返炸但薯條三兄弟好食好多嗌咗個荔枝冰茶係ok的,嗌咗少甜,但可以再少啲甜下次即使唔使排隊,請我食應該都唔會再食🥲真心唔值$100一個set
唔明點解咁多笑哈哈。。。
一開始見咁多笑哈哈以為好好食
突登走過來排隊排咗15分鐘左右

但真心失望🤦🏻‍♀️
首先前菜個沙律超級酸😅

個牛扒極度袖珍
細塊到一個點
薯條超級幼😅
(好似從來冇食過啲咁幼嘅薯條)
感覺似係將薯條三兄弟切開一半再返炸
但薯條三兄弟好食好多

嗌咗個荔枝冰茶係ok的,嗌咗少甜,但可以再少啲甜

2021-06-19
2021-06-14 254 瀏覽
係openrice留意咗哩間cafe一段時間,啲評價都幾好,咁前幾日就同friend約埋一齊去食。即場walk in點知好似得罪咗啲侍應咁,好唔情願咁安排咗個角落位畀我地,咁都算可能我地太敏感。結果一坐低嗌野,另一個𡃁妹侍應寫野無啦啦對我地翻曬白眼,吓?得罪你啲咩呀?咁嘅態度啲野食最好係有翻咁上下質素,嗌咗夏威夷pizza同羊架,個pizza又無番茄味,又無菠蘿味,小小成本都要慳。個羊架就不過不失,無咩特別,啲菜幾新鮮。講真,區內有好多高質嘅餐廳,無乜必要都唔需要係哩間畀錢買難受😅以後都唔會再幫襯哩間。
夏威夷pizza

個羊架就不過不失,無咩特別,啲菜幾新鮮。
羊架

人大左發覺自己都幾鐘意食中菜果日搵地方食男友生日飯因為我自己整蛋糕既關係 想搵返間近屋企既點知俾我搵到間裝修光鮮比較新派既而重點係 網上見每一個食過呢間餐廳既人都係推薦同一道菜大膽的說 咕嚕肉係中菜入面既飛佛 所以我選擇左呢度( ‾ʖ̫‾ )💡拔絲咕嚕肉定食熱烘烘 脆卜卜咁上菜夾起起仲做到拉絲既效果添視覺味覺都滿足到呀 甜酸度適中 汁料味道濃左都幾濃 所以碗飯相當重要食食下成碗飯俾我食哂添 ‪⸝⸝- ̫ -⸝⸝‬定食set 仲包兩個小配菜麻辣雲耳 同蓮藕兩款調味都好好唔算太食到辣既我 辣到適中 麻多過辣送菜又係一流 真心碗飯我食得多過男朋友呀(ᐡ⸝⸝- ̫ -⸝⸝ᐡ) 💡紐西蘭肉眼扒點了個五成熟黎到都係過左火候 有點靱 呢個就比較一般喇不過粗薯條都好食既 同埋本身伴菜既沙律都唔少同兩者間住黎食 又可以起到中和作用 唔會太熱氣✰ 可以半價加配餐牌內的餐飲 但不包括以下兩款期間限定💡富士山特飲(爆炸糖檸檬梳打 )原本怕有著藥水既外貌 會帶著藥水的味道點了少甜 甜道剛好唔算太差 上層既爆炸糖令口感不沉悶 飲飲下吸左一啖入口Click嚦卡嘞咁 幾過癮 - ̗̀ ♡ ̖́-💡焦糖爆谷朱古力朱古力味幾濃郁落單時
人大左發覺自己都幾鐘意食中菜
果日搵地方食男友生日飯
因為我自己整蛋糕既關係 想搵返間近屋企既
點知俾我搵到間裝修光鮮比較新派既
而重點係 網上見每一個食過呢間餐廳既人
都係推薦同一道菜
大膽的說 咕嚕肉係中菜入面既飛佛
所以我選擇左呢度( ‾ʖ̫‾ )

💡拔絲咕嚕肉定食

同兩者間住黎食 又可以起到中和作用 唔會太熱氣
紐西蘭肉眼扒
紐西蘭肉眼扒

✰ 可以半價加配餐牌內的餐飲 但不包括以下兩款期間限定

💡富士山特飲(爆炸糖檸檬梳打 )
原本怕有著藥水既外貌 會帶著藥水的味道

會想試多啲其他款式 咕嚕肉下次黎都應該會再食
2021-05-18
拔絲咕嚕肉定食
2021-06-10 103 瀏覽
今日黎試吓呢間新蒲崗嘅小店,本身見到好多好評、所以滿心期待,點知我同我朋友食完都覺得好失望...我就叫咗青醬雞肉意粉、同埋富士山特飲~ 意粉食落冇乜味,而且食物嘅温度只係微暖、完全唔熱,可能煮好已經擺咗一段時間?😅富士山特飲造型幾岩打卡,但係味道唔係好得🙈 飲落係梳打水溝忌廉嘅味、少少怪怪的朋友叫嘅蕃茄海鮮烏冬同埋Dirty,佢都係話味道好一般... Dirty個杯係幾特別嘅,係枯髏骨頭嘅樣💀☠️

富士山特飲

dirty

2021-06-07 74 瀏覽
店員服務超西冇人有笑容問問題十問九唔應食物好一般 得個樣個蕃茄意大利飯 係金寶罐頭味粉絲冇味 呀媽都整得好食過佢野飲完全唔值 我去茶記12蚊仲濃竟然賣45蚊??啲碗碟又有污漬叫個店員換一句好呀都冇就咁拎走再攞過黎就算一句說話冇講過其實咁慘 不如唔好做啦東家唔打打西家囉
店員服務超西
冇人有笑容
問問題十問九唔應

食物好一般 得個樣
個蕃茄意大利飯 係金寶罐頭味
粉絲冇味 呀媽都整得好食過佢

野飲
完全唔值 我去茶記12蚊仲濃
竟然賣45蚊??

啲碗碟又有污漬
叫個店員換
一句好呀都冇
就咁拎走再攞過黎就算
一句說話冇講過

其實咁慘 不如唔好做啦
東家唔打打西家囉
<<Thursday Couple 為食記👣😋>>今日難得嚟到新蒲崗,見到有間小店幾特別,裝修有幾靚,事事正正咁☺️🥳所以就過咗嚟試吓啦估唔到佢Menu嘅選擇真係幾多,無論小食,沙律,西式,中式,小菜等等!😂😂佢都包羅萬有🥰仲以為佢係cafe 嘢!原來係係中西合璧,fusion 嘢🥳🥳而且價錢又抵食,所以我哋二話不說,就入咗睇今晚食咩好🥰😋連Pizza同pasta都有㗎🤩😍當然仲唔少得risotto 同埋啲pasta ,如果想來鋸扒,拍拖,呢到都有!😂🤣其實都係一個唔錯嘅選擇,因為佢嘅環境都幾舒服!🥰開頭就飲左一碗羅宋湯,味道都幾濃厚,入面仲有牛肉添!☺️酸酸甜甜好開胃,小小嘅辣味調返出羅宋湯嘅香味🥳正!因為我哋都見到呢個好特別嘅特飲!☺️🥳好似富士山咁,🤣打卡首選,好靚,由下面漸變色上到上面,仲有啲泡泡,好吸引🤣原來呢杯係波子汽水味嘅飲品!男朋友話都幾好飲,有正常波子汽水味,又有啲creamy 感,而且佢嘅外型真係好靚☺️有fu ! 😍之後呢杯係同Garrett popcorn 做crossover 嘅朱古力特飲😍😍立即心心眼!佢下面嘅朱古力超級濃超級濃!但就
<<Thursday Couple 為食記👣😋>>

而且價錢又抵食,所以我哋二話不說,就入咗睇今晚食咩好🥰😋

連Pizza同pasta都有㗎🤩😍

開頭就飲左一碗羅宋湯,味道都幾濃厚,入面仲有牛肉添!☺️
酸酸甜甜好開胃,小小嘅辣味調返出羅宋湯嘅香味🥳正!

原來呢杯係波子汽水味嘅飲品!

之後呢杯係同Garrett popcorn 做crossover 嘅朱古力特飲😍😍立即心心眼!佢下面嘅朱古力超級濃超級濃!但就唔會過甜,係可可味濃個種,加cream同埋朱古力醬都好正!🤣

另外錦上添花就係個爆谷,佢比較係焦糖味嘅甜味,平時一包咁食會好流,而家咁撘!反而幾好🤣🤣果然係冇令人失望!Garrett 嘅爆谷真係最好食!🥰😋

主食叫咗個明太子帶子忌廉意粉,佢有少少偏向和風嘅口味!😋但係口味絕對有驚喜🤩🤩同出面只係用忌廉去造成嘅白汁意粉完全唔同!!!!

佢嘅醬汁同埋明太子嘅味調得啱啱好!啲汁份量啱啱沾滿左啲意大利粉上面😋😋fusion嘅感覺再,加上佢嘅帶子好新鮮,味道好夾!仲有成六隻咁多,好抵食!🥰🥰超級推介🤩

之後呢個係擺盤好靚嘅三杯雞,咁佢就跟咗個蓮藕同麻辣木耳小食!想不到!有驚喜!☺️☺️🥰味道好好,好開胃!酸酸地,麻辣味有夠香!🙌🏼👍🏼

佢嘅三杯雞好有住家飯嘅味道,食落去唔會覺得好鹹或者出面好重味精嘅感覺,好溫和!佢用咗好多蔥頭去爆香左啲雞肉,好正!👍🏼

估唔到係新蒲崗都搵到間咁高質素嘅fusion菜,無論中式定西式,大家都可以嚟呢度揀自己鍾意食嘅嘢!幾正👍🏼👍🏼🤩🥰
2021-05-24 212 瀏覽
去開新蒲岡,當然唔少得發掘下呢區有咩隱世美食啦!因為最近都食得太多西式食物,唔太想再食意粉、漢堡包嗰啲😖,但見呢間cafe係行fuision 路線,就一於去試一試啦!店舖位置都幾遠離鑽石山站,有興趣嘅朋友就最好預留大約十五分鍾左右行過去,或者可以搭巴士!-店內裝修走簡約路線,沒有多餘的裝潢,但卻有溫馨的小cafe嘅感覺~-由於係夜晚去食,所以都係試咗主食,分別係一份千島海鮮薄餅同埋一份拔絲咕嚕肉~平心而論,佢地嘅Asian Food 類別,除咗中式之外,亦都有韓式同台式等,每一樣都好吸引!希望有機會可以再去試下~✨拔絲咕嚕肉 $92✨ 4.5/5今次令我最有驚喜,而且CP值最高嘅真係呢個拔絲咕嚕肉!今個post會主力推介佢~喺等緊食物上枱之前,見到隔離枱嘅叔叔們都食緊呢個咕嚕肉就知道食物質素有保證~而且一定係份量十足😮如果你平時都係食開半碗飯嘅話,呢個定食係絕對夠兩個女仔食😂,而且咕嚕肉嘅份量可能都有成二十粒,我同友人share,每人都食咗起碼八粒🤩個咕嚕肉食落真係有不能言喻嘅幸福感😭,表面嘅拔絲晶瑩剔透,但唔會痴牙或者硬過我條命,而係脆脆的,同入面包裹住嘅肉呈1:9嘅比例,而且肉汁都

✨拔絲咕嚕肉 $92✨ 4.5/5
個咕嚕肉食落真係有不能言喻嘅幸福感😭,表面嘅拔絲晶瑩剔透,但唔會痴牙或者硬過我條命,而係脆脆的,同入面包裹住嘅肉呈1:9嘅比例,而且肉汁都豐富✨

另外,呢個定食亦附送兩碟配菜,分別係麻辣雲耳同蓮藕,雲耳同埋蓮藕都夠爽脆,亦都掛味,蓮藕都切到係薄片,睇得出廚師嘅心思😌而且麻味較為突出,係滿滿嘅花椒味😍可以平衡返咕嚕肉嘅油膩感