2025-07-05
𝕍𝕖𝕘𝕘𝕚𝕖𝕤 𝕥𝕙𝕒𝕥 𝕪𝕠𝕦 𝕞𝕒𝕪 𝕟𝕠𝕥 𝕕𝕚𝕤𝕔𝕠𝕧𝕖𝕣 𝕟𝕠𝕦𝕣𝕚𝕤𝕙 𝕥𝕙𝕖 𝕕𝕒𝕪🐿️對上一次黎西灣河係為左搭船🚢入東龍島行山⛰️,沿途經過唔少餐廳,今次去開港島就順路再到訪呢區🥸。搵到間只係開左一年既然素食餐廳🍴,menu 好豐富好多選擇,感覺一定可以餵飽兩個胃👻。先來一個小食拼盤,一上枱份量都幾誇張🤫,性價比頗高🏵️,包括牛油果天婦羅,牛油果新鮮嫩滑,天婦羅口感特別🔆、炸南瓜餅香甜、素雞肉串燒配沙嗲醬惹味又完全唔似素食🐣、薯條外脆內軟🤏🏽。Snack Platter | $108🥑Avocado Tempura🎃Deep-fried Pumpkin Cake🐓Vegetarian Satay Chicken Skewer🍟Fries主食揀左日本舞茸菇香蒜香辣意粉,舞茸菇增強免疫力🦾,咁好味又有益好想 encore🧜🏽♂️,意粉彈牙,香辣口味無得輸🍝。🍄🟫JP Maitake Mushroom & Garlic Spicy Spaghetti | $78另一份主食係日式素漢堡扒煎蛋飯,配搭唔陌生🪄,但變做素漢堡扒都係第一次試👽,飽腹感係一樣的,不過扒稍微乾身,好在咖喱汁幫
Snack Platter | $108
🥑Avocado Tempura
🎃Deep-fried Pumpkin Cake
🍟Fries
另一份主食係日式素漢堡扒煎蛋飯,配搭唔陌生🪄,但變做素漢堡扒都係第一次試👽,飽腹感係一樣的,不過扒稍微乾身,好在咖喱汁幫忙🥄。
🍛JP Curry Burger Steak Fried Egg Rice | $98
🤙🏽Lunch Set served with Salad, Bread and Soup
到訪當日有雨🌧️,唔洗靠凍飲降溫消暑,於是揀兩杯有拉花既 non-coffee latte🧘🏽。焙茶鮮奶濃郁茶香🍵,甜度甚低;黑芝麻鮮奶香氣撲鼻,健康之選🎐。
🪵Hojicha Latte | +$20
🐧Black Sesame Latte | +$20
整體好有驚喜,無諗到素食餐廳可以似 cafe 咁 chill 咁滿足🍡,食得飽飽再行街,行山都仲得🧗🏽♂️。餐廳環境舒服,枱與枱之間有足夠空間🪿。