2022-05-17 51 瀏覽
跟朋友吃飯慣常少菜多肉,朋友想反傳統,帶我到這家位於中環的素食餐廳ᴠᴇɢɢɪᴇ𝟺ʟᴏᴠᴇ。廚師將日常菜式重新演譯,變成素食新煮意雖然是素食餐廳,餐牌一啲都唔齋,主要分前菜及主菜*𝒫𝑒𝓀𝒾𝓃𝑔 𝒲𝓇𝒶𝓅北京烤片用豆製品製成烤鴨片口感鬆化香脆,配上青瓜,汁醬,餅皮不論味道同口感,似足北京烤鴨*ℱ𝓇𝒾𝑒𝒹 𝒯𝑜𝒻𝓊 𝑜𝓃 𝒶 𝓈𝓉𝒾𝒸𝓀 𝒲/ 𝒯𝒽𝒶𝒾 𝒮𝓌𝑒𝑒𝓉 𝒞𝒽𝒾𝓁𝒾 𝒮𝒶𝓊𝒸𝑒炸豆腐串伴泰式甜辣醬豆腐外皮脆,裏面軟滑淋上面的泰式甜辣醬微辣得嚟甜甜酸酸作前菜好開胃*𝒦𝑜𝓇𝑒𝒶𝓃 ℱ𝓇𝒾𝑒𝒹 𝒞𝒽𝒾𝒸𝓀’𝓃韓式炸素雞粒素雞粒雖然是菇製成加埋韓式辣醬唔講以為真係韓式炸雞*𝒦𝑜𝒷𝑒’𝓈 ℱ𝒶𝓋𝑜𝓇𝒾𝓉𝑒用碗豆蛋白萃取成素漢堡扒中間夾着大量芽菜感覺好清新加埋秘製素𝓑𝓑𝓠醬完全唔記得係一個素漢堡伴碟沙律菜同薯條都好好味*ℒ𝒶𝓀𝓈𝒶 𝒞𝒽𝒶 𝒞𝒽𝒶 𝒸𝒽𝒶用新鮮喇沙葉打成醬汁喇沙葉是一種越南香料帶有獨特的香料味出來味道跟坊間的喇沙截然不同跟餐可以選擇印度煎餅或雜菜飯我就揀咗印度煎餅喇沙跟煎餅就最惹味*𝒯𝓇𝒾𝓅 𝓉𝑜 ℬ𝒶𝓁𝒾印尼加多加多沙律用咗花生醬做沙律醬汁味道又香又甜伴碟炸豆腐、素串燒、燒粟

雖然是素食餐廳,餐牌一啲都唔齋,主要分前菜及主菜

*𝒫𝑒𝓀𝒾𝓃𝑔 𝒲𝓇𝒶𝓅
北京烤片
用豆製品製成烤鴨片
口感鬆化香脆,配上青瓜,汁醬,餅皮
不論味道同口感,似足北京烤鴨

炸豆腐串伴泰式甜辣醬
豆腐外皮脆,裏面軟滑
淋上面的泰式甜辣醬

*𝒯𝓇𝒾𝓅 𝓉𝑜 ℬ𝒶𝓁𝒾
印尼加多加多沙律
用咗花生醬做沙律醬汁
味道又香又甜
伴碟炸豆腐、素串燒、燒粟米,還有個椰汁飯,夠晒豐富

2022-05-16 60 瀏覽
素食餐廳近年越開越多,自問係肉食主義者,甚少接觸,但呢日就有幸同朋友嚟到呢間位於中環嘅素食餐廳,一試所謂嘅低碳飲食餐牌食物分前菜/小食、主菜同甜品等等,選擇算多▶️Kobe’s Favorite - 用上素漢堡扒,配以大量芽菜,再淋上自家製素BBQ醬,非常惹味,另外伴碟嘅薯條都好味▶️北京烤片 - 烤鴨片用豆製品製成,口感同真嘅烤片一樣香脆,再配上餅皮,青瓜同醬汁,味道似足北京填鴨▶️韓式炸素雞粒 - 素雞粒用了菇類製成,口感似足真嘅雞粒,再點上韓式辣醬,小辣但好惹味▶️炸豆腐串伴泰式甜辣醬 - 本身豆腐已經係素食,但豆腐炸得香脆,點上泰式甜辣醬,作為開胃前菜最適合不適過▶️Soi Nam Chick’n Rice - 同真嘅海南雞飯極為相似,主角素雞用上大豆製成,咬落有口感,點上自家製薑蓉及辣醬,非常惹味,少少美中不足就係雞皮不太似樣,可能製作上有難度吧!但伴以黃薑油飯可見製作非常認真,值得一試!▶️Trip to Bali - 印尼加多加多沙律,炸豆腐,腰果,大豆炸物再伴以椰汁飯,份量豐富,滿足晒大家口味總結:餐廳裝修充滿復古風格,但晚飯時間都坐滿客人,不方便影太多相了。至於食物方面,製作非常

餐牌食物分前菜/小食、主菜同甜品等等,選擇算多

總結:餐廳裝修充滿復古風格,但晚飯時間都坐滿客人,不方便影太多相了。至於食物方面,製作非常認真,每一款都幾可亂真,有興趣素食嘅朋友不妨一試!
My colleague and I were looking for a restaurant in Central for lunch time, that allows booking - it is always full of people in Central during lunch hour.Luckily we found this and it was really a good deal given the booking service, spacious environment and the quality of food.It’s a vintage style, with all the cute decorations, flags and so.Two of us ordered the lunch set - the burger, and the Vietnamese noodles.I need to score the food at 100. They were really amazingly delicious. The surface
They were really amazingly delicious. The surface of veggie “spring roll” was crispy, while the inside was chewy but tender like real meat. It was really impressive.

High recommended!
太美了🥳 完全比佢呢到嘅50年代美國舊金山主題裝修所吸引,其實佢已經係中環開業超過10年喇!佢主打人氣fusion素食🥙 提供多國素菜式!原來素菜都可以咁吸睛咁滋味💯 打卡一流!招牌有北京填鴨、漢堡、越南撈檬🍜 仲有西式、越南、泰國素菜等。佢地仲用全天然有機 natvia甜味劑代替一般白糖,更低熱量更健康👍🏻 就算唔係食開素嘅你,想控制飲食又胃食嘅你都係超岩‼️🫔 𝗦𝗧𝗔𝗥𝗧𝗘𝗥 Ι ✦ 𝙋𝙚𝙠𝙞𝙣𝙜 𝙒𝙧𝙖𝙥 × 𝟲北京烤片x 𝟲件 - - - $𝟳𝟴雖然冇平時片皮鴨嘅肉連好肥嘅皮,但素鴨都唔差,配埋薄餅,青瓜絲同海鮮醬同平時食到嘅片皮鴨真係好似,完全過到我愛食片皮鴨嘅口癮♥️ 抵食有驚喜~🍔 𝗕𝗨𝗥𝗚𝗘𝗥 Ι ✦ 𝙆𝙤𝙗𝙚’𝙨 𝙁𝙖𝙫𝙤𝙧𝙞𝙩𝙚 - 𝙑𝙚𝙜𝙖𝙣 𝘽𝙚𝙚𝙛 𝙋𝙖𝙩𝙩𝙮 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙏𝙖𝙣𝙜𝙮 𝙃𝙤𝙪𝙨𝙚 𝘽𝘽𝙌 𝙎𝙖𝙪𝙘𝙚素漢堡扒伴惹味燒烤醬 - - - $𝟭𝟱𝟴好大份😍 有埋薯角沙律!佢個素漢堡超好食,雖然冇咗陣牛味,但質感好唔錯,配埋燒烤醬唔會比平時食嘅牛堡遜色👍🏻 我好鍾意~🍜 𝗠𝗔𝗜𝗡 Ι ✦ 𝙊𝙖𝙠𝙡𝙖𝙣𝙙 𝘽𝙧𝙚𝙚𝙯𝙚 -𝙑𝙞𝙚𝙩𝙣𝙖𝙢𝙚𝙨𝙚 𝙎𝙩𝙮𝙡𝙚 𝙍𝙞𝙘

🫔 𝗦𝗧𝗔𝗥𝗧𝗘𝗥 Ι ✦ 𝙋𝙚𝙠𝙞𝙣𝙜 𝙒𝙧𝙖𝙥 × 𝟲
北京烤片x 𝟲件 - - - $𝟳𝟴

素漢堡扒伴惹味燒烤醬 - - - $𝟭𝟱𝟴

🍜 𝗠𝗔𝗜𝗡 Ι ✦ 𝙊𝙖𝙠𝙡𝙖𝙣𝙙 𝘽𝙧𝙚𝙚𝙯𝙚 -
𝙑𝙞𝙚𝙩𝙣𝙖𝙢𝙚𝙨𝙚 𝙎𝙩𝙮𝙡𝙚 𝙍𝙞𝙘𝙚 𝙉𝙤𝙤𝙙𝙡𝙚 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙃𝙚𝙧𝙗𝙨, 𝙁𝙧𝙞𝙚𝙙 𝙏𝙤𝙛𝙪, 𝘾𝙖𝙨𝙝𝙚𝙬 𝙉𝙪𝙩𝙨, 𝙁𝙧𝙞𝙚𝙙 𝙎𝙤𝙮 𝙂𝙤𝙤𝙙𝙞𝙚𝙨 & 𝙃𝙤𝙢𝙚𝙢𝙖𝙙𝙚 𝙊𝙧𝙜𝙖𝙣𝙞𝙘 𝘿𝙧𝙚𝙨𝙨𝙞𝙣𝙜
越式撈米粉 伴香草,炸豆腐,腰果,及大豆炸物配自家製有機檬汁 - - - $𝟭𝟯𝟴

佢大豆炸物似足炸蝦,個皮似平時嘅鮮竹卷,入面包住啲蘿蔔野菌好好味!另外值得一讚係個豆腐,超滑外皮又脆,佢menu有炸豆腐單點仲要係人氣推薦😌 腰果一樣香脆好食!撈檬配有自家汁底,酸甜度剛好,好開胃👍🏻

🥤𝗦𝗢𝗬 𝗦𝗛𝗔𝗞𝗘𝗦 Ι
✦ 𝙎𝙩𝙧𝙖𝙬𝙗𝙚𝙧𝙧𝙮 - - - $𝟲𝟴
✦ 𝙈𝙞𝙭𝙚𝙙 𝘽𝙚𝙧𝙧𝙞𝙚𝙨 - - - $𝟲𝟴

飲得安心之選!我本身皮膚好易敏感,所以奶類嘅飲品我一向比較少飲,奶茶milk shakes平時好想飲都會避得就避!呢到提供豆奶昔滿足我願望,而且唔太甜又唔冰,飲落好健康好fresh👍🏻 個人比較喜歡mixed berries💜

📝 整體:
全部嘢都好好食又健康!完全唔覺得食緊素,賣相同種類都好多,融入各國特色好有誠意🥰 而最正嘅當然係佢地復古美國風,全部擺設裝飾都好有心機,岩晒影相📸️ 高度推薦‼️♥️

想睇更多分享 歡迎follow Instagram @vivianeat.hk ♥️
身邊鍾意食素嘅朋友成日話要帶我食素食肉獸表示呢間幾有驚喜 仲令我對素食有新認知今次試咗幾款前菜 每碟都好有水準涼拌手撕雞 ($78) 素雞肉份量好足 配搭爽脆青瓜絲好match 炸豆腐串伴泰式甜辣醬3支 ($78) 豆腐炸得外脆內嫩北京烤片六件 ($78) 直頭似食緊真嘅烤鴨咁 好神奇主菜素海南雞伴黃薑油飯 ($148)黃薑油飯有水準 同出面專門食海南雞嘅餐廳有得揮素海南雞竟然連雞皮都整埋出黎 食雞皮都冇罪惡感越式撈米粉伴香草炸豆腐腰果及大豆炸物配自家製有機檬汁 ($138)自家製有機檬汁調味超正 用黎撈米粉一流 炸物炸到勁香脆星洲喇沙花生椰汁咖喱腰果印度煎餅 ($148)喇沙對唔食得辣嘅我黎講岩岩好 印度煎餅唔會油好酥脆素漢堡扒伴惹味燒烤醬burger ($158)燒烤醬冇改錯名 的確好惹味 素漢堡扒好厚有口感甜品朱古力心太軟配雪糕 ($78)呢款純素甜品 味道竟然同平時嘅冇咩分別而且唔會好甜 雪糕就冇平時食開嘅幼滑呢間餐廳野食高質 服務優秀之外仲好有善心佢地多咗嘅收益會捐俾台灣嘅菩薩寺 幫和尚仔返學
身邊鍾意食素嘅朋友成日話要帶我食素
食肉獸表示呢間幾有驚喜 仲令我對素食有新認知
今次試咗幾款前菜 每碟都好有水準
炸豆腐串伴泰式甜辣醬3支 ($78) 豆腐炸得外脆內嫩
北京烤片六件 ($78) 直頭似食緊真嘅烤鴨咁 好神奇
主菜
素海南雞伴黃薑油飯 ($148)
黃薑油飯有水準 同出面專門食海南雞嘅餐廳有得揮
素海南雞竟然連雞皮都整埋出黎 食雞皮都冇罪惡感
自家製有機檬汁調味超正 用黎撈米粉一流 炸物炸到勁香脆
星洲喇沙花生椰汁咖喱腰果印度煎餅 ($148)
喇沙對唔食得辣嘅我黎講岩岩好 印度煎餅唔會油好酥脆
素漢堡扒伴惹味燒烤醬burger ($158)
燒烤醬冇改錯名 的確好惹味 素漢堡扒好厚有口感
甜品
朱古力心太軟配雪糕 ($78)
呢款純素甜品 味道竟然同平時嘅冇咩分別
而且唔會好甜 雪糕就冇平時食開嘅幼滑
呢間餐廳野食高質 服務優秀之外仲好有善心
佢地多咗嘅收益會捐俾台灣嘅菩薩寺 幫和尚仔返學
2022-05-12
2022-05-15 47 瀏覽
而家素食餐廳越來越多元化,除咗食物靚靚,味道亦都好出色!依間素食餐廳近排好多人去。裝修特別,好有style!有外國懷舊風味。我地一人一個主食。叫了越式撈米粉(室溫)伴香草,有炸豆腐,腰果,及大豆炸物配自家製有機檬汁呢個份量相當多,鍾意佢多配料,有豆腐腰果等。相當開胃。BIBIMBAP 101 韓式辣鶘蒜香豆腐烤菇雜菜拌飯,充滿韓式風味。而且都幾香辣。鍾意入邊有脆炸豆腐。有埋烤菇雜菜好豐富。春卷一份有兩件,入邊係素,味道唔錯,而且炸的幾脆。飲品揀了Mojito ,新鮮青檸、薄荷葉加梳打,夏天飲好爽!
春卷一份有兩件,入邊係素,味道唔錯,而且炸的幾脆。
呢間餐廳裝修好特別,色彩繽紛。用上美國50年代懷舊風設計。菜式係新派素食,選擇多,基本上係多國菜。▶️炸豆腐串伴泰式甜辣醬x3支 $78呢個豆腐新鮮炸起,好似臭豆腐咁。好香好好食😋配埋泰式辣醬非常之夾!▶️越式炸素卷伴蒜香檬汁x2件$78呢個春卷大大件,炸得香脆,仲有大大塊生菜包住。點埋酸酸甜甜嘅醬汁,好食!▶️ 星州喇沙(濃醬汁)花生椰汁咖哩腰果雜菜飯或印度煎餅$148呢個喇沙大大碗,鍾意佢配上印度煎餅夠酥脆。▶️血橙果汁汽水🥤午餐+$20賣相靚,血橙味甜甜地好飲!▶️朱古力心太軟配雪糕$78心太軟新鮮焗起,朱古力流心夠濃郁,配埋朱古力雪糕好滿足!呢間餐廳有好多打卡位,影相唔錯。估唔到呢度嘅素食仲相當出色!

▶️炸豆腐串伴泰式甜辣醬x3支 $78

▶️越式炸素卷伴蒜香檬汁x2件$78

呢個喇沙大大碗,鍾意佢配上印度煎餅夠酥脆。

▶️血橙果汁汽水🥤午餐+$20
賣相靚,血橙味甜甜地好飲!

▶️朱古力心太軟配雪糕$78
心太軟新鮮焗起,朱古力流心夠濃郁,配埋朱古力雪糕好滿足!

2022-05-13 83 瀏覽
呢間除咗係素食餐廳之外,仲係一間好有特色嘅打卡餐廳,全部裝修都係懷舊美國風,有舊電視機、收音機、杯碟、貼紙、手袋等等,一入嚟就係要係咁影相不過睇返其他人影嘅,相信日頭嚟有日光會靚啲🇺🇸🐥Shredded Chicken w/ Sauce💰$78涼拌手撕雞好迫真,做到好似真嘅咁,仲有啲位似雞骨feel,唔錯🍜Oakland Breeze💰$138越式撈米粉伴香草,配炸豆腐、腰果、大豆炸物,大豆炸物似春卷,外皮少少脆口,配自家製有機檸檬汁,好開胃🍔Kobes Favorite💰$158素漢堡扒雖然質地唔似真肉,但還原度都好高,開初試食素嘅都比較易入口,配惹味燒烤醬味道會再好食啲🍨Chocolate Molten Cake with Ice Cream💰$78心太軟同雪糕都係素,質地有少少唔同,不過都幾好食🍸Mojito💰$78用咗新鮮青檸、薄荷葉、梳打混合,味道好好,好解暑嘅感覺,好少有汽嘅飲品會覺得好飲,呢杯幾出色🍹Wake Up💰$78甘筍+檸檬+雪梨+蘋果開頭驚甘筍汁會好似健康飲品咁得草青味,但可能加咗其他生果,味道唔似甘筍汁咁青,有生果甜味,感覺健康又好飲💰$669/2ppl🚩Ve

不過睇返其他人影嘅,相信日頭嚟有日光會靚啲🇺🇸

🍜Oakland Breeze💰$138

🍔Kobes Favorite💰$158

心太軟同雪糕都係素,質地有少少唔同,不過都幾好食

🍸Mojito💰$78

🍹Wake Up💰$78
甘筍+檸檬+雪梨+蘋果

💰$669/2ppl
🚩Veggie4love (中環) @veggie_4love
📍中環士丹利街11號10樓
2022-05-03
2022-05-13 47 瀏覽
全店都擺滿哂懷舊嘅裝飾,由牆上嘅相架,櫃內嘅擺設,懷舊嘅電視機📺、收音機📻等,好似走左入去50-70年代😎餐廳主打新派多國菜素食,款式多又吸引,都環花啲時間揀😆北京烤片 $78素烤片酥脆香口,可以用薄皮,伴青瓜絲,烤汁,包住一齊食,煙韌香脆Trip to Bali $148印尼🇮🇩菜都有👍🏻 印尼加多加多沙律好惹味,炸豆腐外面脆卜卜,裡面嫩滑;椰漿飯有淡淡椰香,伴沙律及大豆炸身好夾伴碟仲有大蕃茄片、脆蝦片、青瓜🥒片及香蕉🍌All day breakfast $148時下流行菜式🤩 有烤多士,上面仲有滿滿香濃嘅青醬;厚肉爽彈多汁嘅大啡菇;外脆內軟嘅炸薯角;炸素魚柳;茄汁焗豆及沙律🥗Mixed Berries Soy Shake $68意想不到嘅好味, 果味香濃,飲落奶滑,微酸又唔太甜, 上面仲有一舊滑滑又唔膩嘅忌廉🥰🥰🥰平日午餐仲有湯及飲品😍

餐廳主打新派多國菜素食,款式多又吸引,都環花啲時間揀😆

北京烤片 $78

Trip to Bali $148
伴碟仲有大蕃茄片、脆蝦片、青瓜🥒片及香蕉🍌

All day breakfast $148

Mixed Berries Soy Shake $68

平日午餐仲有湯及飲品😍

• 北京烤片
  • Trip to Bali
  • Mixed Berries Soy Shake
  • All  day  breakfast
2022-05-10 91 瀏覽
之前喺朋友IG Story見到有間裝修好特別嘅餐廳,於是就問吓係邊度嚟📸。原來係位於中環嘅「Veggie4love」,朋友話平日好爆場,所以我哋就決定星期六先嚟拜訪。我哋親身去到餐廳後,有一種聞名不如見面嘅感覺😍,因為環境真係好靚,由各式各樣嘅裝飾品,堆砌出美國五十年代懷舊復古風味🇺🇸。呢度每一張海報以至每一件擺設都能吸引人眼球。呢度係一間素食餐廳💚,而佢提供嘅係多國菜式,款式涵蓋中西日韓星馬泰,相信總有一款啱食。佢定價唔算平,但畢竟考慮到選址同埋食物質素,我認為係對得住個價錢,值得推介☺️。Oakland Breeze($138),佢係越式撈檬🇻🇳🍜,麵條用上粗身嘅米粉,質感煙韌爽彈,又掛汁,其中更加入咗青瓜絲以進一步提升口感。醬汁係餐廳自家製嘅有機檬汁,即使唔落魚露,單靠檸檬汁同香葉都一樣令人開胃🍋。餸料方面有外脆內軟嘅炸豆腐同「炸蝦」,後者其實係大豆炸物,酥脆嘅腐皮包裹蘿蔔條,雙重脆卜卜。Soi Nam Chick’n Rice($148),呢碟素海南雞飯幾可亂真🐔,雖然素雞係大豆製品,口感及味道同真雞無得比,不過造型就似到一個點,佢連雞髀位都完美地模仿咗出嚟。🍚黃薑油飯色香味俱全
Soi Nam Chick’n Rice
Soi Nam Chick’n Rice($148),呢碟素海南雞飯幾可亂真🐔,雖然素雞係大豆製品,口感及味道同真雞無得比,不過造型就似到一個點,佢連雞髀位都完美地模仿咗出嚟。🍚黃薑油飯色香味俱全,質感軟熟,唯一挑剔嘅地方係飯量偏少。作為一個完整嘅海南雞飯,佢當然包括小白菜、醃蘿蔔條同埋三色醬:醬油、自家製薑蓉以及辣醬。
Laksa Squid Balls
Laksa Squid Balls($78),我對喇沙菜式好有興趣,但奈何肚皮有限🙈,主食揀唔到佢。不過好彩佢有喇沙墨魚丸呢樣小食,令我可以一嚐Laksa好滋味。喇沙口味正宗,椰香味極濃🥥,微微辣,附有花生粒,而蕃茄就為佢帶點酸味。至於「墨魚丸」嘅像真度非常高,口感彈牙,當中更不乏一粒粒「墨魚」添🦑。
飲品方面🥤,我哋分別要咗Thai Organic Soymilk Iced Tea泰式有機豆凍奶茶以及Tieguanyin Lemon Tea檸檬鐵觀音,原價$48,午餐加配價$20。前者係泰式凍奶茶嘅味道,老實講就唔係好飲得出用咗豆奶,可能因為煉奶味好出,甜甜蜜蜜。後者係無落糖嘅冷泡茶,再加埋檸檬,份外清新。題外話,餐廳係用不鏽鋼環保飲筒㗎♻️。
介紹完食物,就分享多啲餐廳嘅環境圖片啦,每個角落都真係好適合打卡㗎✨。
總括嚟講,呢間環球素菜餐廳好高質🌍,每道菜式均係大放異彩之作,令人回味無窮,惹味嘅程度唔會比肉類遜色。最後,店員們服務態度亦都好好,抵讚👍!
2022-04-23
Laksa Squid Balls
一入餐廳既first impression係充滿vintage懷舊特色既異國風格,店員服務態度都無得彈,都會向我地推介特色菜式👍🏻👍🏻推薦菜式❤️‍🔥❤️‍🔥-北京烤片x 6件 ($78)烤片好脆,食完仲感覺輕營-香炸墨圈圈($58)烤粉唔厚,墨圈圈質感好似真嘅魷魚重口味朋友可一戰:-Hot Mama Rendang($148)花生醬配椰漿飯,甜甜地鹹鹹地,好似食緊甜品咁,仲有辣肉串燒做配菜,就係味蕾上嘅刺激!我哋仲試咗個素漢堡,但略嫌芽菜偏多,而且各人對呢個味道嘅睇法有兩極,好奇嘅朋友都可以試下🙈🙈
推薦菜式❤️‍🔥❤️‍🔥
-北京烤片x 6件 ($78)
烤片好脆,食完仲感覺輕營
-香炸墨圈圈($58)
烤粉唔厚,墨圈圈質感好似真嘅魷魚

重口味朋友可一戰:
-Hot Mama Rendang($148)

2022-05-08 317 瀏覽
Veggie4love係一間走美國懷舊風嘅素食餐廳,佢最大賣點係將素食融入多國美食一面,令平時俾人感覺沉悶同刻板嘅素食吸引力大增,好食之餘又唔會太油,非常驚喜。餐廳店面唔算好大,但透過好多車牌、油燈、行李箱、戲院摺凳......等等嘅擺設令食客好似穿過時光隧道黎到六十年代嘅美國一樣,每一個角落都係打卡位。Veggie4love冇套餐只有散叫,雖然佢地只有素食供應,但因為將小食、主菜同甜品融入喺泰國、印尼、星馬、日本、韓國、西式......等等唔同嘅菜式入面,所以每道菜都好吸引咁。Secret($68)  - 哩杯係朱古力香蕉奶昔,雖然上面加左好多忌廉,但飲落都好重朱古力味同香蕉味。Mojito(($78) - 青檸酸味好突出,薄荷味點到即止唔會似牙膏味,幾清新討喜。KFC: 韓式炸素雞粒($78) - 炸素雞粒炸皮幾脆唔會太厚,食落口感真係好似食緊肉,加埋韓式辣醬,唔講真係唔知係素食。辣度比想像中高,大約係中辣程度,非常惹味。Kobe's Favorite($158) - 其實係素漢堡配燒烤醬,但無論口感定口味都同真肉差唔多,唔係新餐肉嗰啲油淋淋嘅假肉可比,加埋燒烤醬惹味得黎完全唔記得

Secret & Mojito
KFC: 韓式炸素雞粒
Kobe's Favorite($158) - 其實係素漢堡配燒烤醬,但無論口感定口味都同真肉差唔多,唔係新餐肉嗰啲油淋淋嘅假肉可比,加埋燒烤醬惹味得黎完全唔記得自己係食緊素食。
Kobe's Favorite
薯角好大條,炸得香脆又唔會太油。
Kobe's Favorite
旁邊仲有沙律菜,沙律醋都足夠。
Kobe's Favorite
Oakland Breeze($138) - 哩個係越式撈米粉,佢用左炸豆腐黎扮炸蝦,再加埋腰果、香草、芫荽、芽菜同檸檬汁。
Oakland Breeze
米粉幾彈幾滑,因為加左檸檬汁,所以食落酸酸地好開胃。
Oakland Breeze
Happy Together($238) - 哩個甜品menu介紹係兩個心太軟加兩球雪糕,但價錢就比兩份心太軟配雪糕貴,原來唔係咁簡單,因為實物係勁大杯,成個人頭咁大,入面除左心太軟同雪糕,仲有一個雪糕筒同好多香蕉、穀物同軟糖,上枱時店員仲會點埋蠟燭同煙花,勁eye catching!
Happy Together

佢地個朱古力雪糕都好大球同好濃朱味,好食之餘都好飽肚,至少夠三四個人share食。
Happy Together

總結,好有驚喜嘅素食餐廳,因為佢將素食融入多國菜入面,所以菜式多變冇咁沉悶,加上冇素菜多油嘅通病,無論係為左素菜而黎,定係美食而黎,定食懷舊嘅打卡環境而黎,都唔會令人失望。
Secret & Mojito
2022-05-07 21 瀏覽
近來素食餐廳大行其道,完全顛覆咗「食齋」沉悶嘅印象!一直想試中環呢一間新派素菜餐廳,今日終於有機會試吓🤤餐廳入面係美式懷舊風,上次大鐵牌下次小擺設全部都有滿滿懷舊氣息,就連枱櫈都襯返同一樣vibe,好有趣!餐牌有好多唔同選擇,亦都貼心提客人可以走蔥蒜,食得安心北京烤片一上枱已經好吸睛,十足十係酒樓食北京填鴨咁!素鴨本身調味已經好足夠,配埋薄餅皮青瓜醬汁一齊食,好正🤤KFC韓式炸素雞粒呢個素雞粒主要用韓式辣醬調味,配埋芽菜芫荽口感好豐富I Am Fabulous呢一個burger用紅菜頭、腰果、蘑菇、扁豆蓉打成一個順滑嘅pate代替一般patty,配上乾太陽蕃茄豆醬,色彩繽紛,味道都唔錯!不過始終係豆蓉為主,我就覺得略欠口感喇!Laksa Cha Cha Cha濃醬汁星洲喇沙以咖喱、腰果、椰汁、花生打成,超級濃郁,配埋各種蔬菜已經夠好味,仲可以送飯或roti,高質

餐牌有好多唔同選擇,亦都貼心提客人可以走蔥蒜,食得安心

北京烤片

KFC韓式炸素雞粒
呢個素雞粒主要用韓式辣醬調味,配埋芽菜芫荽口感好豐富

I Am Fabulous

Laksa Cha Cha Cha

💛黃店推介💛素食嘅朋友有福了😍😍呢間位於中環而且開業超過10年嘅樓上素食餐廳主打懷舊風🎞📺置身其中猶如時光倒流一樣 好似去咗50年代美國舊金山 🇺🇸 所有嘅佈置都好夾好靚 打卡一流😍餐廳唔算大 只有數枱可以靜靜地同三五知己傾計食飯😌最重要嘅係佢哋係黃店兼半慈善機構除左係 Mee App 嘅合作夥伴👯‍♂️餐廳有盈餘 仲會捐俾台灣嘅寺廟㗎即係又可以食好嘢又可以做慈善🤝🍤越式撈米粉($138)唔好以為餐廳食齋選擇一定好少🙅🏻‍♀️其實佢哋提供好多創意fusion菜無論中菜、西式、越南甚至泰菜都應有盡有🥰而呢個越式米粉就係餐廳嘅招牌推介配以大豆炸物、炸豆腐、蘿蔔絲、腰果、香草等等炸物形狀做到好似真嘅炸蝦咁 🍤食落就有少少似春卷嘅味道 幾有驚喜🤤撈埋自家製嘅有機檸檬汁 好開胃😋🍔Kobe”s favorite($158)相信有唔少已經戒左牛嘅朋友係冇乜機會食到漢堡包🥲呢度嘅素食漢堡包款式有幾種今次就試左餐廳嘅推介 : kobe至愛🤣Burger 超級巨型😱而且仲配有薯條同沙律 份量十足切開漢堡包就可以見到有蕃茄、小菜苗、素漢堡扒而且仲爆曬汁 啲bbq醬漏哂出黎😍特飲 - Wake up($78)杯
💛黃店推介💛
最重要嘅係佢哋係黃店兼半慈善機構
除左係 Mee App 嘅合作夥伴👯‍♂️
餐廳有盈餘 仲會捐俾台灣嘅寺廟㗎
即係又可以食好嘢又可以做慈善🤝

🍤越式撈米粉($138)
唔好以為餐廳食齋選擇一定好少🙅🏻‍♀️
其實佢哋提供好多創意fusion菜
無論中菜、西式、越南甚至泰菜都應有盡有🥰
而呢個越式米粉就係餐廳嘅招牌推介
配以大豆炸物、炸豆腐、蘿蔔絲、腰果、香草等等
炸物形狀做到好似真嘅炸蝦咁 🍤
食落就有少少似春卷嘅味道 幾有驚喜🤤
撈埋自家製嘅有機檸檬汁 好開胃😋

🍔Kobe”s favorite($158)
相信有唔少已經戒左牛嘅朋友係冇乜機會食到漢堡包🥲
呢度嘅素食漢堡包款式有幾種
今次就試左餐廳嘅推介 : kobe至愛🤣
Burger 超級巨型😱而且仲配有薯條同沙律 份量十足
切開漢堡包就可以見到有蕃茄、小菜苗、素漢堡扒
而且仲爆曬汁 啲bbq醬漏哂出黎😍

特飲 - Wake up($78)
杯嘢飲同個名一樣飲完好醒神
少少酸酸甜甜咁 好refresh 😌

特飲 - Berries milkshakes ($68)
簡直係一試便愛上😍
作為一名莓控 無論草莓、藍莓定紅莓都好鍾意食
而喱杯milkshake 就集合左唔同嘅莓類
雖然有cream但飲落又唔漏😙
- 今日同朋友去左中環既Veggie4love朝聖,呢間餐廳行懷舊美式風格。- 餐廳好易搵,商業大廈10樓全層都係。一出𨋢之後,就俾餐廳復古既氣氛同裝修吸引住,簡直成間小型博物館咁。- 餐廳周圍都擺滿哂好多懷舊擺設同海報,就連播既歌都係當年既當紅歌曲,充滿懷舊感之餘,仲玩味十足。- 仔細啲睇,無論係黑白電視,定係黑膠碟,大部份都係古董黎既。- 今次我地簡左餐廳角落位置,因為呢個位置採光度好好,而且充滿住懷舊情懷,係個非常適合打卡既好位置。除左舊日既可樂精品,仲有當年掀起熱潮既Betty公仔立牌。- 而餐廳仲好用心咁,將餐牌設計成舊海報風格但最估唔到既係餐廳菜式選擇非常豐富,由亞洲到美洲都有,全部都係純素選擇。- 我地係午市時間去,所以有餐湯送。今日既餐湯係蕃茄湯,呢個湯非常容易入口,蕃茄蓉已經濃縮哂係入面,比較幼滑,唔會有一粒粒,蕃茄味酸酸甜甜,就算飲多兩啖都唔會覺得膩。- 之後我地試左一款韓式炸素雞粒,呢款素雞非常像真,而且好有韓式辣醬味,辣得好過癮,忍唔住一啖接一啖。- 而第二道菜就係素片皮鴨,賣相非常精緻。將灑滿紅椒粉既粉皮做底,再將用豆乾做既素鴨連埋醬汁一齊包,

- 而餐廳仲好用心咁,將餐牌設計成舊海報風格

連埋醬汁一齊包,幾乎可以以假亂真,只係好可惜爭咁啲京蔥。

- 而壓軸出場既係主食,佢好真材實料,唔單止有炸豆腐同雜菜,仲有椰漿同果仁既香味,表面仲有一大棵喇沙葉。而且份量好夠,兩個人share就岩岩好!

- 我地仲叫左兩杯特飲,個人比較鍾意雜莓多啲
因為有新鮮水果味,仲非常適合呃Like添!而另一杯就係泰國奶茶。

總括黎講,餐廳既多國菜素食選擇好有驚喜,
健康之餘,仲用左100%純天然Natvia甜味劑,
減緊肥或戒緊糖的朋友都可以放心食用。而且餐廳四圍都係打卡位,淨係影相都值回票價啦!
午餐