2019-05-09 4205 瀏覽
Bookmark咗呢間超耐,終於有時間去下啦!!尋日落住超大雨,但唔難搵嘅~不過一上到去,佢關住門。。。門口仲貼住左張放租搬遷嘅招紙。。。正當失望之際,突然有人開門出嚟喎原來佢哋唔係成日開住對門嘅~講番野食先~我買咗件【金莎蛋糕仔】,我自己好鐘意食金莎,所以好喜歡佢嘅味道&口感,值得一試架!!另外,仲買咗1罐【蝴蝶酥】,可能有比較之下,覺得就比下去了~ 唔係唔好食,可能佢厚少少,所以就變得無另一品牌嘅脆口。。。不過甜度,牛油香都做得好好~ 而且個罐設計得幾靚,送禮一流!
Bookmark咗呢間超耐,終於有時間去下啦!!
原來佢哋唔係成日開住對門嘅~

講番野食先~
!!

• 向金莎致敬
2018-11-20 3484 瀏覽
好朋友生日,臨急臨忙揾蛋糕. 好在訂得切個金莎蛋糕. 脆朱古力皮,臻子,臻子醬應該係無人可以抗拒嫁!雖然係樓上鋪,不過大廈係大街度好易揾. 架𨋢都幾正常. 唔會舊式大廈咁好恐怖. *自己上鋪頭拎原來有折嫁!我嘅朋友見到都嘩一聲呀. 朋友嘅形容係頭咁大粒嘅金莎呀. 不過唔少人誤會個張金色紙都食得. 切開左朱古力皮脆脆地,呍呢嗱味嘅cream, 臻子醬,臻子 頌有粒金莎添! 呍呢嗱cream相比之下係淡味d, 做到平衡臻子醬嘅甜味. 個個都like ar! 黎個蛋糕絕對無失望,影相頌好靚添!

2018-11-19
外賣自取
生日
  • 向金莎致敬
2018-09-24 4381 瀏覽
很多年前,舊老闆送上的一盒九龍酒店奶皇月餅後,自此愛上,可是近年越買越貴,越嚟越瘋癲⋯⋯多年已沒吃他們的奶皇月餅。上年中秋,寶貝外甥女帶來的一盒Valerie 奶皇月餅,相當驚喜,從她口中得知原來還有抹茶月餅,可惜沽清,聽到有點失望。今年很開心,和寶貝外甥女食飯,飯後甜品原來係⋯⋯Valerie 四周年限量特別版:花間小兔禮盒首飾盒的設計已非常吸引,打開底層有五個迷你流心奶黃月餅,上層四個迷你宇治抹茶月餅。設計盡顯心思,無論內內外外,雀仔、花、兔仔,繪畫得非常秀麗,小兔仔,非常可愛,看見已心花怒放還附上印刷精美的一份說明書,詳盡介紹月餅和食用建議,其實所有月餅放入焗爐處理一下,一定冇得輸奶黃和抹茶真的各有千秋流心奶黃:焗熱後,奶黃少少流心。說明書是這樣介紹的:帶來眼睛和味蕾的無限享受⋯⋯沒有誇張,真的很好味。迷你宇治抹茶:採用京都抹茶粉,茶香撲鼻, 淡淡回甘.以上兩句也是說明書介紹的,對我這個綠茶控嚟講,這個月餅牽動了我的心,甜度恰到好處,陣陣綠茶香味,真有回甘的感覺。月餅對我來說,只作送禮之用,但這盒月餅,真的打動了我的心,九個迷你裝實在太少,轉眼間已食晒

花間小兔禮盒

小兔仔,非常可愛,看見已心花怒放

奶黃和抹茶真的各有千秋

流心奶黃:
焗熱後,奶黃少少流心。
說明書是這樣介紹的:
帶來眼睛和味蕾的無限享受⋯⋯
沒有誇張,真的很好味。

迷你宇治抹茶:
採用京都抹茶粉,茶香撲鼻, 淡淡回甘.

• 花間小兔禮盒-九件裝
2018-08-23 3246 瀏覽
放工剛好經過銅鑼灣地帶發現到這間OpenRice推介既Valerie係小妹最愛既抹茶味月餅仲要係迷你既宇治抹茶小妹見4件裝$138都唔算貴所以忍唔到手之下買左返去試!未到中秋已經忍唔住開黎食同試個花花盒都設計得非常優雅好有女人味咁當然成份表對女仔黎講都好重要啦!不過無論咩成份都係一年一次姐放肆下先啦迷你既宇治抹茶月餅,細細件分幾口就已經食晒,食完都仲想再食既回甘滋味實體有濃郁茶香,啖啖回甘在網上報導得知原來係以人手新鮮製造咬開後可見入面一樣亦是色澤均勻重點好重要要講3次茶味濃郁,真係好香抹茶味🍵所以小妹未到中秋已經食晒一盒已經準備好再回購啦!小妹同屋企人係一晚就ko左一盒4個裝既迷你宇治抹茶月餅架
放工剛好經過銅鑼灣地帶
發現到這間OpenRice推介既Valerie
係小妹最愛既抹茶味月餅
仲要係迷你既宇治抹茶
小妹見4件裝$138都唔算貴
所以忍唔到手之下買左返去試!未到中秋已經忍唔住開黎食同試

個花花盒都設計得非常優雅
好有女人味

咁當然成份表對女仔黎講都好重要啦!
不過無論咩成份都係一年一次姐
放肆下先啦

迷你宇治抹茶月餅

實體有濃郁茶香,啖啖回甘
在網上報導得知原來係以人手新鮮製造

咬開後可見入面一樣亦是色澤均勻
重點好重要要講3次
茶味濃郁,真係好香抹茶味🍵
所以小妹未到中秋已經食晒一盒
已經準備好再回購啦!
小妹同屋企人係一晚就ko左一盒4個裝既迷你宇治抹茶月餅架
$138 (其他)
迷你宇治抹茶月餅
月餅抹茶味超濃 誠心推介!!(๑*◡*๑)Valerie Pastry既抹茶月餅一向受歡迎,禮盒設計好靚,送比人都唔覺老套❤️而家好似仲出左流心奶皇月餅,不過我覺得抹茶味就特別D~ 月餅一盒四個獨立包裝,size比較細,不足一天已經同屋企人食晒(◔౪◔) 宇治抹茶月餅一打開包裝都聞到抹茶香,帶有濃濃既抹茶味,餅皮有有牛油味,月餅食落啖啖回甘,香氣四溢,仲一啲都唔濟膩😋😋, 一人食晒一個都得,抹茶迷要試試!!我諗焗番熱一定仲好食😍😍.#迷你治抹茶月餅 四件裝嚐鮮價 $138
月餅抹茶味超濃 誠心推介!!(๑*◡*๑)
而家好似仲出左流心奶皇月餅,不過我覺得抹茶味就特別D~

一人食晒一個都得,抹茶迷要試試!!我諗焗番熱一定仲好食😍😍

#迷你治抹茶月餅 四件裝嚐鮮價 $138
2018-08-15 2733 瀏覽
'行船爭解纜,月餅我賣先' 呢句對白好熟呢 😅今時今日多咗好多月餅嘅選擇👍 為咗要氹女朋友 😆今年絞盡腦汁🤨要搵一間包裝精緻,餡料好味嘅😋 於是上網四圍search。。。見到Valerie Pastry 推出四週年限量特別版首飾盒月餅😍知道Valerie Pastry 特別找來黃柏高的餐廳品牌設計師-Fay Sze, 精心打造極具氣質又不失可愛的月餅盒, 設計出四週年限量特別版首飾盒月餅花間小兔珍藏禮盒裝。 一見到個包裝。。。我就知道女朋友一定會好鍾意,因為我都好鍾意🤣於是就上網訂咗兩盒✌婉如珠寶首飾箱的盒子,敞開雙門後,展出九件熱賣精選,宇治抹茶及流心奶黃月餅🤗件件都係真空獨立包裝夠曬乾淨衛生👍迷你流心奶黃月餅是去年他們最暢銷嘅月餅,鬆香外層下,先是一抹入口即溶的奶黃蓉,中間則是順滑細膩的流心奶黃,甜而不膩,滋味直湧心頭😋😋😋奶黃翻熱後於中心緩緩流出,香氣四溢,帶來味覺,嗅覺及視覺享受👍宇治抹茶月餅 ,用抹茶粉製作 。濃郁茶香,淡淡回甘。 茶香及色澤都好吸引,每一口都 有回甘味道 ,能夠提升味道層次,真不愧是米芝蓮推介👍今次女朋友都豎起手指讚我醒目😅識得訂購咁精緻嘅月餅✌所以我都專登
'行船爭解纜,月餅我賣先' 呢句對白好熟呢 😅

件件都係真空獨立包裝

夠曬乾淨衛生👍

宇治抹茶月餅 ,用抹茶粉製作 。濃郁茶香,淡淡回甘。

今次女朋友都豎起手指讚我醒目😅識得訂購咁精緻嘅月餅✌
所以我都專登推薦畀大家,將我開心嘅分享出嚟'happy sharing'嘛🤩希望我都可以'人月兩團圓,千里共嬋娟'💑
PS: 每盒月餅都會附上保存及翻熱建議,份外貼心🤩
外賣送餐
  • 首飾盒月餅 珍藏禮盒裝
  • 宇治抹茶月餅
  • 迷你奶皇月餅
2018-08-08 1247 瀏覽
有時網上也會看見這間店的廣告,很記得有那造型特別的金莎蛋糕。同事帶了一盒蝴蝶酥回來,是我第一次吃這間餅店的產品。一打開盒子,偏淡的金黃色,而且每塊都很厚身,感覺不錯。吃下去蝴蝶酥應有的脆、鬆化它都有做到,牛油香味則還欠一點點。另外一讚是它的甜度較得剛好。用作送禮也不失大方。
蝴蝶酥
2018-08-08
蝴蝶酥
2018-03-18 1066 瀏覽
一間低調網店,星期日開半日🤗沒有店面按鐘進入便是工場,製作所有甜品的秘地。這次選金莎&抹茶卷,金莎切開係忌廉奶油白朱混體,甜度適中,餅底鬆脆剛如金莎口感。抹茶卷中間載香濃抹茶忌廉,蛋糕質地軟身,係抹茶控之選。
金莎&抹茶卷

抹茶卷中間載香濃抹茶忌廉,蛋糕質地軟身,係抹茶控之選。
2018-03-18
5 分鐘 (外賣自取)
2018-03-08 887 瀏覽
生日朋友買左小金莎我食,超乎想像, 外皮真係好趣❤入面原粒榛子好香脆鄉中間啲cream囗感同雪糕相似但Light d冇咁膩,10個讚, 好食過好多嘅酒店 cake shop,好想試埋佢其他蛋糕食品, 誠意推介
  • Salute to Rocher | 向金莎致敬
2017-12-08 1121 瀏覽
甜品賣相很精緻 色彩繽紛望落去好似好甜 但食落口甜度適中唔會過甜 試食了幾款味道最好味的一定係朱古力波入面有粒啫喱 酸酸地可以減低朱古力的甜膩感 同朱古力好配合 而金莎波很有特色 入面慕絲質感好好食 而且面頭既榛子面同金莎一樣咁好食 可以一試
甜品賣相很精緻 色彩繽紛

而金莎波很有特色 入面慕絲質感好好食
而且面頭既榛子面同金莎一樣咁好食
可以一試
2017-09-26 938 瀏覽
I am a foreigner not that into traditional type(lotus seed..etc.) of mooncakes. When mid-autumn festival comes and I feel a bit forced to (😅) share mooncakes with friends as gifts, I love to try brand new tastes.So, I finally found this Valérie mooncake is perfect to me. Matcha (greentea) things are always being my favorite, and since last year Valérie has made one. The mooncake has a very rich, bitterSWEET, but not greasy flavor with brownie-like texture. Yeah, it is more like mooncakeshaped m

So, I finally found this Valérie mooncake is perfect to me. Matcha (greentea) things are always being my favorite, and since last year Valérie has made one. The mooncake has a very rich, bitterSWEET, but not greasy flavor with brownie-like texture. Yeah, it is more like mooncakeshaped matcha brownie, I would say. (which will be quite satisfying news to other foreigners!)

I bought it from pop-up store at causeway place, 4 pieces in the mini box at 148 HKD. I'm not sure if they still take order though, should you have any interest, contact online or by phone. Recommend it rather than big cake franchises..!

2017-09-17
外賣自取
  • matcha mooncake
1K
颱風過後,天氣好像有點不一樣,微風吹來,意味著秋天正式降臨,入秋,除了令人想起煲仔飯外,月餅就是另人時常掛念的美食。 早前在銅鑼灣地帶shopping時,發現人氣網上餅店Valérie 於上址開始了期間限定Pop-up store,聽說這間餅店是由兩名八十後,曾任職米芝蓮食店的年輕廚師主理。 而Valérie 的月餅由本港製造,自設新蒲崗餅房,每日新鮮出爐,並無任何防腐劑及添加劑,而且全部都是獨立封口及包装,而月餅盒用上湖水綠色,中央位置配上白色花卉圖案,搶眼精緻,有別傳統設計,燙金字加上跳脫兔子盒面,高貴而不失活潑,磁石開盒亦顯細節質感,送禮自用均大方得體。 今季,Valérie將皇牌隆重升級,推出新產品 — 迷你流心奶黃月餅,特薄外層與濃郁奶黃餡包裹著奶黃流心,濃郁咸蛋黃香味,翻熱後於中心緩緩流出,為您帶來眼睛與味蕾的無限享受!甜度適中,甜而不膩。

2017-09-08
  • 迷你流心奶黃月餅
2017-09-20 709 瀏覽
抹茶,我真係好中意抹茶味既食品同飲品。今次上網睇到介紹,Valérie推出抹茶月餅,愛好抹茶既我,點都要試試!上網Search,見到銅鑼灣有Pop Up Store,當然要去買喇!可能中秋就到關係,做緊推廣優惠,而且口味仲有近來大熱既流心奶皇。除左有售買月餅,店仲有售買曲奇餅。月餅都係 Mini Size,包裝共分為四個裝同八個裝。整個包裝簡單,所有花花圖案,可愛得黎又得體,用黎送禮都唔錯。今次我揀左係四個裝,打開盒子,見到每個月餅上都印有 Valérie 字,而且每個都係獨立包裝,不得不讚。一砌開,就見到滿滿既抹茶。當咬一口,濃郁抹茶味就散出黎,有少少苦澀甘味,所以唔算太膩。月餅質地亦唔易散開,而且餅心非常軟滑。當一口抹茶月餅,一口熱茶,真係人生一大享受!

當一口抹茶月餅,一口熱茶,真係人生一大享受!
2017-09-18 4921 瀏覽
雖然天氣仲係好熱,但其實中秋節又就黎到啦,每年我都會買一盒月餅俾屋企人應下節,大牌子年年都食,都食到有點厭,而且愈賣愈貴,今年決定支持下小店出品一早已經上網訂購左,仲有早鳥優惠,VALERIE而家係銅鑼灣地帶開左POP UP STORE,方便大家拎月餅迷你宇治抹茶月餅 ($118)我訂購的時間有早鳥價,所以$118好抵食,不過原價都只係$148,比起好多大牌子價錢好合理我買左一盒4件先試一試味,如果好味就上網再訂多D,每個月餅都獨立包裝,盒面燙金設計,大方又高貴,用黎送禮實在不錯,揀選呢間月餅全因為佢無任何防腐劑同添加劑,健康得多,同時大家記得留意番食用日期喔一切開就見到深綠色的抹茶蓉,網站介紹月餅使用京都宇治抹茶粉製作,淨係呢一點已經叫我呢個抹茶控抵檔不了,月餅食落一D都唔甜,迎合香港人而家少甜少鹹的口味,抹茶味好濃好香,食到抹茶的回甘味POP UP STORE只有少量現貨提供,所以建議上網訂購左先,可以參考上圖的網址喔
迷你宇治抹茶月餅 ($118)
2017-09-16
$118 (其他)
2017-09-15 3490 瀏覽
在銅鑼灣逛街,竟然在銅鑼灣地帶發現了這家pop up store,是Valerie啊! 早已聽聞這家餅店的蛋糕和曲奇都好有名,沒想到連月餅都有做呢。雖然還有一個多月才中秋,不過所有非傳統月餅都可當作甜品吧pop-up store內主要售賣月餅和蝴蝶酥禮盒, 全部都好精緻, 湖水綠色的禮盒看起來很高級又優雅,單看外表已知道送禮一流早買當然有早鳥優惠,不過現在好像完結了。 不過就算正價也不是很昂貴,因為他們的月餅都在香港廠房製造,每日新鮮出爐。另外的賣點是無添加防腐劑,非常迎合香港人的需要!再買之前當然能試食啦,就連蝴蝶酥都能試食食,試對就買啦~ 個睇人是抹茶控, 就直接選了宇治抹茶月餅先買了一盒迷你宇治抹茶月餅回家讓母親大人試試。近看包裝盒,原來店家的標誌有燙金呢,怎樣看都覺得好精緻每個月餅都是獨立包裝的,整齊排列在盒中。拆出來就是這樣子。他的綠色不是太深,頂部有烤過,印有餅房的標誌。開出來就聞到清幽的抹茶香味,好想立即把它吃掉。但是店員推薦先把月餅放到微波爐叮熱,效果更佳。所以我就轉了容器放到微波爐叮了一至兩分鐘左右,月餅剛剛好冒蒸氣就對了。這樣就好容易切開,雖然中間沒有流心但是能看到

每個月餅都是獨立包裝的,整齊排列在盒中。
迷你宇治抹茶月餅

所以我就轉了容器放到微波爐叮了一至兩分鐘左右,月餅剛剛好冒蒸氣就對了。這樣就好容易切開,雖然中間沒有流心但是能看到月餅是壓得密實的,非常之足料。 一咬下去外層鬆軟、內裏結實,抹茶味濃郁芬芳,味道甘香,不會太甜也有茶味回甘的感覺

喜歡抹茶的人一定會愛上這款月餅
除了抹茶,他們還有皇牌奶黃、流心奶黃和楓糖果仁月餅可選,口味種類好多,相信也很出色, 買來送禮自用也好啦
2017-09-04
$148 (其他)