2022-05-12 1179 瀏覽
【Background】屯門高質Cafe 「Urban Cafe Commune」,主打各款意粉,牛扒,Pizza等西式菜,其中以甜品及牛角酥為佢地嘅Signature。Cafe採開放式設計,環境寛敞,工業風的裝修設計,比到人舒服捨意嘅感覺😎────────────────────【意式二人餐 $198】原價$226,依家做緊推廣價,平足$28,就食到一碟意粉及薄餅,仲配埋每人一碗龍蝦湯同飲品,CP值相當高呢!.【香辣洋腸意粉 3選一】意粉為蕃茄Base,條條意粉沾滿醬汁,入口彈牙帶蕃茄嘅酸香,濕潤度恰到好處,相當開胃又Juicy!仲有一片片香辣肉腸添😎.【北菇松露三重奏薄餅 二選一】超薄批底,鋪左一層芝士,入口薄脆帶陣陣芝士香,滿滿的菇片,增添口感.【龍蝦湯】入口順滑,龍蝦鮮味突出,底下仲有粒粒龍蝦肉,好驚喜🥳.【飲品】飲品揀左凍桃茶(四選一)及焦糖咖啡鮮奶(+$25).【手工法式千層酥 $32 + 雪糕球 $23】絕對值得encore的甜品!千層酥上鋪左一層烤杏仁片,頂層係紫白相間的忌廉,原味同藍莓味,口感酥脆,忌廉增加軟滑感而杏仁片增添層次感🥳 加配的石板街雪糕,再配上朱古力線,
【Background】

────────────────────
【意式二人餐 $198】
【香辣洋腸意粉 3選一】

【北菇松露三重奏薄餅 二選一】

【龍蝦湯】
入口順滑,龍蝦鮮味突出,底下仲有粒粒龍蝦肉,好驚喜🥳

【飲品】
飲品揀左凍桃茶(四選一)及焦糖咖啡鮮奶(+$25)

【手工法式千層酥 $32 + 雪糕球 $23】
絕對值得encore的甜品!千層酥上鋪左一層烤杏仁片,頂層係紫白相間的忌廉,原味同藍莓味,口感酥脆,忌廉增加軟滑感而杏仁片增添層次感🥳 加配的石板街雪糕,再配上朱古力線,木康及提子乾,啖啖都好有口感😍

【Remark】
✔️ 加一服務費
✔️ 意式二人餐除星期五至日外,都是All Day的
2022-05-12 38 瀏覽
難得今日落大雨冇野做,同朋友行商場行到肚餓,就發現左屯市既 urban cafe commune , 之前行過都已經想試,今次一於就去食個 brunch Lunch menu 都有好多選擇,每樣菜式仲配龍蝦湯同飲品,想轉特飲就要再加錢一黎上左龍蝦湯先,不得不讚,入面有埋蝦肉,個湯更加鮮甜,亦好暖胃,飲飲下唔覺唔覺就已經飲哂。然後嗌左 63 度溫泉蛋卡邦尼煙肉意粉,溫泉蛋同卡邦尼醬配埋一齊好濃郁,意粉軟硬岩岩好,煙肉好大塊晨光第一炮,其實都幾多野食係入面,有法式香腸,煙肉,香滑炒蛋,炒雜菇,慢煮番茄,法國A.O.P. 牛角酥,好豐富,一齊 share 食超飽煙肉芝士薯條,係加配既小食,即炸既薯條,有埋芝士好 juicy, 亦好大兜好抵食,岩哂一邊傾計一邊慢慢食野飲方面我揀左熱既蜜桃茶,好香甜既水蜜桃口味,配埋茶味,令茶味唔會太苦澀,唔錯朋友揀左榛子拿鐵,上面既拉花好岩打卡用,令人唔捨得飲整體黎講坐得好闊落同環境好舒服,野食都吸引,值得推介

朋友揀左榛子拿鐵,上面既拉花好岩打卡用,令人唔捨得飲

整體黎講坐得好闊落同環境好舒服,野食都吸引,值得推介

2022-05-11 614 瀏覽
URBAN Café Commune 屯門屯隆街3號屯門市廣場一期2樓2030號舖______________________________特色有feel裝修空間感掌握得好好 裏面好闊落坐得舒服 燈光有格調飲咖啡 飲紅酒 牛角酥 雪糕 蛋糕西式 意式 西班牙 應有盡有 如果成班friend嚟gathering唔使驚朋友唔啱食選擇咁多 唔信揀唔落手🤣凱撒雞肉牛角三文治!個牛角包好脆口 !凱撒醬配埋雞肉!excellent🦦🦦🦦!其他牛角包價錢大約$20 價錢同賣相同樣吸引一山不能藏二虎蝦意粉 配龍蝦湯!兩隻大虎蝦開邊去腸 !蝦肉好彈牙 大大粒🙈!辣辣地嘅蕃茄醬意粉🍝!惹味😗👀龍蝦湯!龍蝦湯係跟套餐送嘅!唔係龍蝦汁 唔係龍蝦水 !真係有龍蝦肉嘅龍蝦湯😝😋千層酥配石板街雪糕!自家製千層酥夾住厚厚嘅朱古力醬!石板街棉花糖 朱古力味又重Ice Hazelnut Latte以下精選左部份lunch menu 🐥SOFT-BRAISED GLUTEN SALAD WITH BALSAMIC VINEGAR DRESSING熙醋烤麩沙律—————————————-🐥SPAGHETTI CARBON
URBAN Café Commune

Ice Hazelnut Latte

以下精選左部份lunch menu

熙醋烤麩沙律
—————————————-
🐥SPAGHETTI CARBONARA WITH 63°C ONSEN EGG
63°C溫泉蛋卡邦尼煙肉意粉
🐥BIG BONER BREAKFAST
晨光第一炮
French Sausage - Bacon - Scrambled Eggs - Sauteed Mushroom - Slow-cooked Tomato - French AO.P. Croissant
法式香腸 。煙肉 •香滑炒蛋 •炒雜菇 •慢煮番茄 • 法國A.0.P.牛角酥
🐥IMPOSSIBLE BAGEL BREAKFAST
IMPOSSIBLE 豬柳貝果早餐
Impossible Sausage • Bagel - Portobello - Quinoa Salad - Scrambled Eggs - Slow-cooked Tomato • Spicy Mango Sauce
lmpossible 豬柳 •貝果 • 烤大啡菇 • 藜麥沙律•香滑炒蛋 • 慢煮番茄 •芒果香辣汁
—————————————-
🐥ROASTED FRENCH YELLOW SPRING CHICKEN(1/2)
慢煮法國黃油春雞(1/2)
—————————————-
🐥Asparagus • Fries • Slow-cooked Tomato • Clet Secret Dressing
鮮蘆筍 • 蓉條 •慢煮番茄 •自家秘製醬汁
—————————————-
🐥CREAMY PUMPKIN RISOTTO WITH FRENCH DUCK BREAST
法國鮮鴨胸煮南瓜意大利飯
—————————————-
🐥XXX SPAGHETTI WITH TIGER PRAWNS
一山不能藏二虎蝦意粉
—————————————-
🐥"18-YEARS-OLD" ENGLISH FISH BURGER WITH FRIES
卜卜脆炸魚漢堡配薯條
  • 一山不能藏二虎蝦意粉
  • 龍蝦湯
  • 凱撒雞肉牛角三文治
2022-05-06 30 瀏覽
食過呢間既牛角包,又食過蛋糕,就係未食過主食,朋友樓下返工就一於約佢食飯試下😏小龍蝦牛角三文治 $84雖然小龍蝦本身有啲咸,但係加埋一齊超好食,最緊要係牛角酥又好脆,出色🥰🥰🥰63度C溫泉蛋卡邦尼煙肉意粉 $88份量都算多,正常味道!晨光第一炮 $92法式香腸,煙肉,香滑炒蛋,炒雜菇,慢煮蕃茄,法國AOP牛角酥佢個名好搞笑,令我會聯想起其他嘢🤭慢煮蕃茄好juice,就算放到最後牛角包都係超脆😋佢除咗原味之外仲有好多款牛角包,等我下次有機會再試埋其他款式先🥰🥰

小龍蝦牛角三文治 $84

63度C溫泉蛋卡邦尼煙肉意粉 $88
份量都算多,正常味道!

晨光第一炮 $92
佢個名好搞笑,令我會聯想起其他嘢🤭
慢煮蕃茄好juice,就算放到最後牛角包都係超脆😋

• 牛角包
難得平日聚會,就揀間約埋閨密吃個lunch,去咗 URBAN Cafe Commune 享受美食之餘,訴訴心事即刻煩惱盡消!餐廳採用開放式設計,非常開揚,座位寬闊舒適,店員服務也有禮貌,地方感覺都幾悠閑,不錯呢 ~Menu 選擇好多,有十幾款 Lunch Set,包括和牛/肉眼扒、自家製慢煮鮮意粉、漢堡、蛋糕、貝果早餐、窩夫、沙律等等,而且近門口位置仲擺放蛋糕櫃,大大件嘅蛋糕同牛角酥,單睇見到都覺得吸引啦~晨光第一炮    $102豐富的Breakfast又係至愛嘅,一次過食到多種類的,大滿足呀!鬆軟的法國A.O.P.牛角酥,牛油味濃,層層酥化,果然係必食。法式香腸散發淡淡香草味,軟嫩多汁 ; 加上炒香過的雜菇,菇味突出,煙肉香脆可口,炒蛋嫩滑,配合慢煮蕃茄,口感味美。63度溫泉蛋卡邦尼煙肉意粉    $98濃郁既芝士香氣,面層放咗風乾火腿,脆脆的帶鹹香味,溫泉蛋一切落去,蛋黃流  ;  每一啖意粉都充滿溫泉蛋汁、煙肉、忌廉豐盈既口感,非常誘人!THE GOOD GUY     離遠見到好多蛋糕被吸引住,款款都想食,最後揀咗紫色間桃紅色嘅,蛋糕都好大件,食起嚟超鬆軟,好有質感,藍莓和紅
晨光第一炮    $102

63度溫泉蛋卡邦尼煙肉意粉    $98

63度溫泉蛋卡邦尼煙肉意粉
THE GOOD GUY

離遠見到好多蛋糕被吸引住,款款都想食,最後揀咗紫色間桃紅色嘅,蛋糕都好大件,食起嚟超鬆軟,好有質感,藍莓和紅桑子的酸酸甜甜味道,又唔會太甜,就算食晒成件都唔會覺得滯,好開胃吓。(Lunch Set +$25)
COOKIE MONSTER

太邪惡嘅朱古力蛋糕又嚟喇!裝飾好靚,面層的是Oreo夾心餅、棉花糖、杏仁片,然後是一層朱古力慕絲間一層朱古力蛋糕,一層一層,共6層。濃郁細滑嘅朱古力慕絲,入口融化,與質地鬆軟嘅海綿蛋糕很配,香濃且多層次,朱古力控必試!
COOKIE MONSTER

午餐配備龍蝦湯,龍蝦味濃郁,啖啖充滿鮮味,龍蝦肉質彈牙鮮嫩,忌廉幼滑,鮮甜美味。
凍蜜桃茶

香濃的蜜桃茶,啖啖桃的味道,一入口,冰透的桃香衝擊了味蕾,冰冰涼涼,解膩順喉。
2022-05-05
63度溫泉蛋卡邦尼煙肉意粉
2022-05-03 341 瀏覽
這次去了一家位於屯門市中心的咖啡店,環境裝修特別,帶點工業風裝修,有室內和半開放座位選擇😚。午餐時間有套餐供應,跟餐附送熱飲和龍蝦湯。龍蝦湯湯底濃郁,味道清甜鮮味,還有龍蝦肉在裡面🙈。-💥熱焦糖牛奶咖啡 跟餐+HKD$18 | 熱蜜桃茶 HKD$0,咖啡有心心拉花🐿💕,而且味道挺香的。咖啡味道濃郁,焦糖味不會太重。熱蜜桃茶顏色較平常的深色,味道甜中帶微酸挺開胃的。-💥晨光第一炮 HKD$102,這個足材料豐富顏色吸引,食物有牛角包、野菌、法式香腸、煙肉、香滑炒蛋及慢煮蕃茄。牛角包口感鬆軟酥脆,牛油味香濃😍。法式香腸肉汁豐富,煙肉口感煙韌。野菌味道挺香的,蕃茄味道酸酸的挺開胃。-💥63度溫泉蛋卡邦尼煙肉意粉 HKD$98,大大片巴馬火腿鋪在意粉上😚,帶點脆口挺特別的。溫泉蛋一湧而出,跟意粉均勻撈起,令到口感更香滑🤤。醬汁濃稠味道濃郁,煙肉不太油膩。-💥是日甜品 跟餐+HKD$25,The Elmo (紅色) 及 The Good Guy (紫色)。跟餐價錢會較便宜,兩款蛋糕毛茸茸的賣相,蛋糕層次分明😝,分別是紅絲絨及藍莓味。紅絲絨味道清香,藍莓味道酸酸甜甜。兩款蛋糕口軟綿綿,味道甜而油膩

龍蝦湯湯底濃郁,味道清甜鮮味,還有龍蝦肉在裡面🙈。

熱蜜桃茶顏色較平常的深色,味道甜中帶微酸挺開胃的。

紅絲絨味道清香,

藍莓味道酸酸甜甜。兩款蛋糕口軟綿綿,味道甜而油膩🤤。
2022-05-03
有時唔係好餓,我哋一家四口都幾鍾意去Urban叫兩個All Day Breakfast再加個croissant 或者bagel,食物樣樣有少少,好豐富,同小朋友share份量剛剛好!我每次都係叫有parma ham+腸仔呢個all day breakfast ,所有配料都好啱我口味🥰 小朋友最鍾意酥脆嘅牛角包同腸仔🤗 yummy 😋 不過嗰個原個番茄就悶咗啲另一個all day breakfast主打漢堡扒,不過嗰棵沙律菜真係唔啱口味… 番茄片有焗過,好過頭先嗰個原個上。Bagel 🥯 熱辣辣好脆口!杯蜜桃茶好濃 可以叫杯熱水溝開佢嚟飲。overall 都唔錯,係貴囉

杯蜜桃茶好濃 可以叫杯熱水溝開佢嚟飲。

overall 都唔錯,係貴囉

2022-04-04 124 瀏覽
屯門外賣好選擇咁我成日都食唔同嘅Pizza今日就嚟到Urban Café COMMUNE叫左雜菌松露薄餅,只係$58,做晚餐勁抵黑松露味好濃香雜菌又係健康嘅食物選擇清明節之前食下素都幾好呀👏🏻👏🏻👏🏻薄餅真係薄餅佢個底好脆好似薄脆咁唔會好似要我食一舊厚嘅包咁係滿意呢一次嘅外賣嘅
屯門外賣好選擇
薄餅真係薄餅佢個底好脆好似薄脆咁
唔會好似要我食一舊厚嘅包咁
係滿意呢一次嘅外賣嘅
2022-04-04
15 分鐘 (外賣自取)
2022-01-25 228 瀏覽
今日獨自來Urban食個豐富嘅all day breakfast 份量好大份,一個人未食晒已經覺得好飽,嘢食嘅味道都很好另外就係必點嘅凍桃茶,口感清涼又唔會太甜,好正

份量好大份,一個人未食晒已經覺得好飽,嘢食嘅味道都很好
另外就係必點嘅凍桃茶,口感清涼又唔會太甜,好正
2022-01-11 186 瀏覽
想喺屯門搵間平平地嘅餐廳食下午茶, 原來好困難架, 因為間間餐廳都偏貴, 行嚟行去之下見到呢間🔸Urban Cafe Commune🔸, 價錢相對地相宜, 所以就入去試吓啦。餐廳設計好開揚, 座位舒適, 枱與枱之間有足夠嘅距離, 唔會有壓迫感。🥐 大膽菠蘿牛將菠蘿包轉咗做牛角包, 味道keep 到好相襯, 牛角包外脆內軟, 牛油大大塊, 好邪惡, 不過好好味。🥐 雙層芝士火腿牛角三文治配薯條呢個牛角包有d 驚喜, 以為會用普通片裝芝士, 結果係brie cheese, 同火腿味道好夾。另外以為係配普通薯條, 估唔到係蕃薯條, 甜甜地, 雖然無咁酥脆, 不過都會忍唔住一條接一條咁食。整體食物, 餐廳環境都幾好, 值得再去試其他嘢食。

🥐 大膽菠蘿牛

🥐 雙層芝士火腿牛角三文治配薯條

整體食物, 餐廳環境都幾好, 值得再去試其他嘢食。
大膽菠蘿牛
雙層芝士火腿牛角三文治配薯條
大膽菠蘿牛
雙層芝士火腿牛角三文治配薯條
月頭去黃金海岸Staycation, 雖然好細個嘅時候,曾經係附近住咗幾年,但已經係好耐嘅事。呢區轉變好大,我都一年入黎一兩次,好多時入到TMTPLAZA都會撞失路。因為知到個場一向都好旺,加上唔熟路,好多時都等好耐都無位。今次入黎前,專登上OPENRICE做下功課。見到URBAN可訂位,馬上預早訂檯。去到未夠七點,店長完本話未夠鐘,叫我地一陣再返黎。但我地怕又撞失路,所以都唔敢行太遠。於是佢話好似有檯會走,叫我地等一陣。終於唔駛十分鐘就有檯入座。WEEKEND食飯,預咗會貴。竟然佢地WEEKEND都有套裝,MENU賣相靚仔,點知上檯時發現實物都相都相差無幾,抵讚!脆焗比目魚柳全條原條上碟,外脆內軟又滑。比目魚向來難煎,佢同焗嘅方包烹調,令到成條魚唔會散開,心思細密。炸魚薯條呢個炸魚雖然叫做交到功貨,但同比目魚相比就差一截,脆漿太厚,魚肉較實淨。香煎鵝肝牛肉漢堡 配薯條漢堡扒夠JUICY,入 口有咬口,但鵝肝真係好薄又細塊,唔係好食到佢嘅濃香味溫泉蛋卡邦尼意粉味道合格,意粉有咬口汁濃。但唔算特別好。最想讚嘅口跟餐嘅芒果汁。原本對佢無期望。但上檯飲落口發覺好香芒果汁,唔係普通用化學品溝出

因為知到個場一向都好旺,加上唔熟路,好多時都等好耐都無位。

脆焗比目魚柳

炸魚薯條

煎鵝肝牛肉漢堡 配薯條

溫泉蛋卡邦尼意粉

味道合格,意粉有咬口汁濃。但唔算特別好。
最想讚嘅口跟餐嘅芒果汁。原本對佢無期望。但上檯飲落口發覺好香芒果汁,唔係普通用化學品溝出黎嘅有色茶。 非常滿意
2021-12-04
  • 芒果菜,比目魚
2021-12-13 177 瀏覽
之前經過呢間餐廳,已經被佢嘅croissant吸引住,今次亦都係呢個原因而光顧!下午茶時段都有7成入座率,環境不錯,座位闊落,服務不過不失。終於試到佢嘅牛角包,果然不錯,真係做到外脆內軟,推介!

2021-12-13
  • croissant
2021-11-24 204 瀏覽
呢一個係我人生食過最難食嘅paella!大佬佢食落係無味仲要燶左,食落去係真係有燶味⋯ 個邊同個面都變哂飯焦乾哂,但個底就濕淋淋,一路食一路都覺得自己好似食緊煲仔飯咁,真係嬲左!啲青口又乾哂收哂水,好似overcook咁,啲帶子又係乾嘅,二百幾蚊食啲咁嘅野,我早知去隔離outback食扒好過!講到尾都真係令人相當失望,唔好食我都仲可以忍,但係難食到咁真係令人不吐不快,基本上呢餐飯可以用五個字去做總結,就係貼錢買難受
呢一個係我人生食過最難食嘅paella!
西班牙海鮮飯
2021-10-12 468 瀏覽
呢間我都係第一次同朋友食,朋友請事蛋啦。我地點左4人餐 ,西班牙海鮮飯,薯條。餐湯龍蝦湯都好飲,西班牙海鮮飯,我覺得味道還可以的,只是海鮮唔夠多,賣相不夠豐富。薯條都炸得脆口,但熱食就好食,凍左就唔好食。跟餐的雞絲沙律,菜多過雞絲,其實都預左架喇。不過啲牛扒都算係咁,不過不失,都幾大份。比目魚柳就一般,都係靠表面啲蒜頭一起食先覺得有味,但對小朋友來說就最岩。
呢間我都係第一次同朋友食,朋友請事蛋啦。

2021-10-09 313 瀏覽
食得太多Outback,今次試吓Urban,平時好少食呢間,因為裝修太核突,又冇乜梳化位,原來都有午餐食,包嘢飲都好抵,一山不能藏二虎,即係有兩隻虎蝦嘅寬條麵,意粉有少少辣,非常醒胃,雖然得兩隻蝦,不過比較大隻,如果可以改細隻啲,可能蝦味會重啲,更加鮮味,配上蕃茄辣醬,香味濃郁!頭盤係附上龍蝦湯,算係幾好飲,附上兩件迷你牛角包🥐不過唔係熱嘅,如果焗一焗,整到佢脆脆地,應該十分正最後嚟嘅熱熔芝士漢堡包🍔芝士超多,比你自己加落個包度,漢堡包都夠大個,食完超飽,用了十足,似係漢堡扒煎得比較燶!飲品方面係焦糖咖啡☕️加咗少少錢,同埋免費配水果冰茶,雖然冇同集團Simplylife咁好食,不過喺呢個商場算係好好食
食得太多Outback,
一山不能藏二虎,
一山不能藏二虎🐯