2021-06-06 342 瀏覽
工作壓力大, 湊仔壓力大, 好想找個地方放鬆一下. 而小米就很想養貓, 所以選擇了這家老少咸宜的餐廳. 店內, 有情侶, 閨密, 也有家長和很多~很多~很多細路. 果然是老少咸宜!! 在內堂就座, 快快脆以手機下單後, 小米就衝出去逗貓.    其實小米一直想養貓, 但是所住的屋苑禁止飼養貓狗.      貓可以捉老鼠捉曱甴, 貓貓身上的貓味可以驅蚊驅蟲, 好過用殺蟲水. 只要養貓就可以解決屋苑老鼠猖獗的問題.     沙律 小米不吃菜, 所以自己要獨吞2盤沙律了!      餐湯 甜身的南瓜湯很美味, 小米很快就把餐湯消滅了.    滋味2人小食拼盤   紐西蘭魚寶, 爆谷雞塊, 脆薯    脆薯容易認出, 但長條形和麥樂雞形狀的炸物, 只看外表也分不清誰是雞誰是魚.    即磨芝士黑松露菠菜大啡菇忌廉意大利飯    小米看錯餐牌, 以為是意大利麵, 其實是意大利飯.  全素的意大利飯, 感覺很健康. 就以餐湯留下的湯碗盛著意大利飯吧! 忌廉份量剛剛好, 不油膩, 没有蓋過菠菜, 黑松露 & 意大利飯的原味.      安格斯牛肉手工竹炭漢堡配脆薯     厚身漢堡, 未能一手掌握.
工作壓力大, 湊仔壓力大, 好想找個地方放鬆一下.
而小米就很想養貓, 所以選擇了這家老少咸宜的餐廳.
店內, 有情侶, 閨密, 也有家長和很多~很多~很多細路.
果然是老少咸宜!!
在內堂就座, 快快脆以手機下單後, 小米就衝出去逗貓.
其實小米一直想養貓, 但是所住的屋苑禁止飼養貓狗.

貓可以捉老鼠捉曱甴,
貓貓身上的貓味可以驅蚊驅蟲, 好過用殺蟲水.
只要養貓就可以解決屋苑老鼠猖獗的問題.
餐湯&沙律
沙律
小米不吃菜, 所以自己要獨吞2盤沙律了!
餐湯
餐湯
甜身的南瓜湯很美味, 小米很快就把餐湯消滅了.
滋味2人小食拼盤
紐西蘭魚寶, 爆谷雞塊, 脆薯
即磨芝士黑松露菠菜大啡菇忌廉意大利飯
小米看錯餐牌, 以為是意大利麵, 其實是意大利飯.
安格斯牛肉手工竹炭漢堡配脆薯
厚身漢堡, 未能一手掌握. 唯有用刀叉, 扮有儀態.
每一口都可以享用黑色竹炭包包蕃茄黑露燒汁車打芝士&牛肉,
在口中慢慢咬呀咬, 勁滿足..........
安格斯牛肉手工竹炭漢堡配脆薯
小米看到厚身漢堡, 又想要試試, 就分一小部份給小米.
小米表示, 牛肉口感似姨媽傢俬的肉丸.
伴碟有大量脆薯, 又要努力將其消滅.
400次抹茶
今天破戒, 飲凍飲, 而且是有牛奶的凍飲.....誰叫天氣熱呢!!
幸好這個抹茶没有加入糖漿, 更突出抹茶的回甘.
我喜歡這個抹茶的回甘, 而小米就覺得牛奶好好飲......
小米已經久久未嚐過牛奶的滋味了! 所以覺得牛奶好好飲囉!!!!
逗貓之時, 最好有人留在座位.
不單只為了守著個人物品, 也是為了保護食物.
因為貓貓很古惑, 會偷食枱面的食物.
呢隻喵喵成功偷食忌廉囉!
2021-05-30
2021-06-06 177 瀏覽
位於觀塘工廈的Urban cafe,面積相當之大,一進場要好好消毒及用鞋套,是因為... 原來這裡有可愛的小伙伴!牠們剛好都在鄰桌玩就拍下這一幕了。不知道吃甚麼好,直接點套餐最方便,有沙律、湯、兩份主菜及飲品。意粉、飯、肉類、pizza都有,感覺挺用心做不同種類的食物點餐後不久前菜就到了!濃稠又creamy的南瓜粟米濃湯,能吃得到南瓜蓉及粟米粒,味道清甜。水果沙律則清爽開胃,酸度適中。主菜先來意粉,挪威煙三文魚溫泉蛋黃金卡邦尼扁意粉,多重的色彩看起來很誘人呢。他們的卡邦尼不會有過多的醬汁,混好溫泉蛋後,濃厚的質感讓它均勻掛在意粉上,每口都奶香幼滑。麵質則爽口彈牙,煮得剛剛好,質素甚高。煙三文魚擺成玫瑰的形狀,好看又好吃。還有多片多汁蘑菇和鹹香的煙肉片,配料量多。溫泉蛋當然是跟扁意粉混一起吃吧!吃過意粉當然要吃肉!所以我選了西班牙燒烤醬烤大豬肋骨。跟平常吃ribs不同,這個真的超長一條,所以餐廳已細心分好一條條方便客人吃。豬肋骨太大條,忍不住要用手拿著吃。肉燒得很均勻,入口酥香又軟,加上燒烤醬是神來之筆,要把肉都吃乾淨才對得起這美味的豬肋骨。配菜也相當驚喜,薯蓉超級幼滑,烤蔬菜也多汁。飲

挪威煙三文魚溫泉蛋黃金卡邦尼扁意粉

西班牙燒烤醬烤大豬肋骨

飲品方面,朋友點的是羅望子菠蘿茶。菠蘿的味道十分清新。羅望子幫助消化,是健康之選。

我就選了伯爵拿鐵。伯爵茶原本已充滿果香,跟奶十分配搭呢。

這家應該是貓貓主題的cafe,但是食物的質素相當之高,是意想不到的。最後附上一張可愛的慵懶貓貓作結。
2021-05-23
挪威煙三文魚溫泉蛋黃金卡邦尼扁意粉
2021-04-28 3061 瀏覽
真係好鬼抵!2人餐300蚊鬆d,仲有得同貓大人一齊食野🐱一路食一路望住佢地玩又得,食完同佢地玩完先走又得😍🍴 2人套餐 ($328) ⭐️⭐️⭐️⭐️套餐包括左餐湯、沙律、兩道主菜同埋飲品。湯同沙律冇得選擇,嗰日有南瓜濃湯,甜甜地幾開胃,仲要有香草調味。🍴 挪威煙三文魚温泉蛋黃金卡邦尼扁意粉份量啱啱好,d汁食起上黎唔會太浠,大部分意粉都可以有適量嘅汁,配上幾入味又鹹鹹地嘅煙肉一齊食,唔錯!🍴 巴馬火腿拉絲水牛芝士手工薄餅芝士成功有拉絲效果,證明係即叫即焗嘅!雖然火腿就得幾片,但因為火腿本身鹹鹹地,如果多幾片就會太鹹唔好食,所以係做得唔錯嘅!🍴 蜂蜜柑桔檸檬梳打 (+$4) + Oreo脆脆朱古力雲朵冰沙 (+$21) 梳打唔會太甜幾解渴,Oreo冰沙就幾有誠意,又大杯又足料,真係用左好多Oreo整出黎,朱古力味十足!.............................. URBAN Cafe (駱駝漆大廈) 地址📍: 觀塘開源道62號駱駝漆大廈第1座6樓總評分: 8.4/10 .............................. 味道😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️環境👀: ⭐️⭐️⭐️⭐️💫服務👨🏻‍🍳

🍴 2人套餐 ($328) ⭐️⭐️⭐️⭐️

🍴 挪威煙三文魚温泉蛋黃金卡邦尼扁意粉

🍴 巴馬火腿拉絲水牛芝士手工薄餅

URBAN Cafe (駱駝漆大廈)
地址📍: 觀塘開源道62號駱駝漆大廈第1座6樓

衛生🧹: ⭐️⭐️⭐️⭐️
抵食💰: ⭐️⭐️⭐️⭐️💫
2021-04-22
2021-04-19 2853 瀏覽
今日同老婆去駱駝漆大廈行街,無意中發現呢間cafe,叫“urban cafe”,先賣個關子,因為有意想不到的驚喜。入到去環境好舒服又大,空間感好足夠,唔會枱貼枱。佢哋有二人餐同四人餐揀,我同老婆兩個人緊係揀2人餐。除咗二人餐佢哋仲有好多選擇。又有好多特色拼盤小食。之前有睇過食評,呢度個二人餐係最多人揀,所以今次我哋都揀咗呢度嘅2人餐。頭盤先黎每人一碗沙律同埋餐湯,佢哋嘅沙律菜好新鮮,忌廉湯都打得好creamy。我哋喺個二人餐加咗錢要咗兩杯特飲“藍糖乳酸雲朵沙冰”(一嚟到成杯嘢藍色打卡一流,味道都好清新,酸酸甜甜幾好飲)“oreo脆脆朱古力雲朵沙冰”(個朱古力味超級濃,仲飲到淡淡嘅oreo脆脆”,可以揀少甜所以唔會太甜。挪威煙三文魚水煮蛋忌廉卡邦尼意粉(個意大利粉剛剛好唔會太淋亦唔會太硬,啲汁濃杰到剛剛好,啲汁掛滿每一條意粉,而且個水煮蛋易做到好流心,食完一啖想繼續食下一啖。黃金雞翼(我同老婆都係雞翼控,每次見到雞翼都必叫,佢哋呢到嘅雞翼炸得好香脆,外脆內軟肉汁仲好juicy,可惜得五隻,最後一隻要同老婆決勝負先食到)😂西班牙燒烤醬烤大豬肋骨(一嚟到覺得好震撼,3條豬肋骨超級粗,仲好啖啖
入到去環境好舒服又大,空間感好足夠,唔會枱貼枱。

又有好多特色拼盤小食。

我哋喺個二人餐加咗錢要咗兩杯特飲

西班牙燒烤醬烤大豬肋骨(一嚟到覺得好震撼,3條豬肋骨超級粗,仲好啖啖肉,bbq醬味好突出)

巴馬火腿拉絲水牛芝士手工薄餅(呢個不得不讚,好食過坊間連鎖式嘅pizza,個餅底又唔會太厚同太乾,好鬆化,我一個人都食咗三塊)

牛乳布丁~牛奶味好濃入口即溶又唔會太甜。

呢度其實仲有另外一樣獨特之處,就係有好多好靚同好乖嘅貓陪你一齊食嘢。

2021-04-15
  • 西班牙燒烤醬烤大豬肋骨
  • 挪威煙三文魚水煮蛋黃金卡邦尼扁意粉
晚市堂食開返,終於可以探貓貓啦!Urban Café已經去第三次啦,除左出名係一間貓貓café之外,其實食物都好有水準!每次黎食野都完全唔會令我失望!D食物全部新鮮煮起之外,食材同擺盤一D都唔馬虎。雖然我地例牌都係叫二人套餐,不過每次都會有唔同新菜色加入。晚餐2人餐$298,每個套餐都包括沙律、餐湯、自選主食兩款、兩杯飲品,另外加左甜品。沙律:沙律菜新鮮而且好特別有菠蘿,搭配和風麻醬好fresh!餐湯:忌廉南瓜湯,用新鮮南瓜茸加忌廉整,非常creamy,而且南瓜味濃!非常真材實料!挪威煙三文魚水煮蛋黃金卡邦尼扁意粉:非常creamy但唔會好heavy,水煮蛋非常流心,而且分量同餡都好多,煙三文魚雖然得一片,但唔會有腥味!鍾意食白汁creamy意粉的話,非常推!西班牙燒烤醬烤大豬肋骨:去禁多次都係第一次食。有三大條ribs,用微辣BBQ醬去烤,非常惹味,而且都好入味!睇落去好似有少少乾,但食落去完全唔會。而且伴碟有好大一份薯蓉,雖然牛油味唔重,但好夠味。超級飽肚!玫瑰蘋果醋伯爵茶:飲前記得要攪匀,蘋果醋同伯爵茶原來好match,加埋玫瑰好特別,不過甜左少少!茉莉綠茶Latte:有D似屋企
晚市堂食開返,終於可以探貓貓啦!

茉莉綠茶Latte:有D似屋企自己冲既奶茶,會偏淡,比較推薦佢地茶或者梳打類。

自家製香滑奶凍 (+$18 @ ):分別叫左原味同抹茶味,個人覺得可以pass。雖然好大份,但質地太硬、無咩奶味、甜味適中、但整體有D似食緊塑膠,所以唔太推。食鹹食同其他甜點就ok。
6天前 0 瀏覽
年半嘅疫情令到我哋少咗出街食飯見呢排疫情穩定我地就去觀塘呢間Urban Cafe同朋友輕鬆下喺門要好認真消毒同著鞋套原來Cafe裏面有好多貓貓我地當然要保護同愛護佢地啦用餐時間係90分鐘我地叫左四人套餐結果份量大到我地食足90分鐘都食唔晒自己係電話掃描QRCode自己落單可惜有某部份既食品都售完好彩選擇夠多可以揀過另外一D四碗餐湯南瓜味道十分香甜沙律菜就略嫌有啲草青味撈左醬汁就易入口好多東瀛蟹子芝士咖喱牛肋條飯牛肋條軟腍整碟味道好多層次所以配白飯就最好冇咁膩安格斯手工牛肉竹炭漢堡配脆薯竹炭漢堡麵包鬆軟厚厚既安格斯牛肉配芝士十分滋味西班牙燒烤醬烤大豬肋骨見得三條以為唔夠分結果每人咬左兩啖就停左以為骨多過肉?點知係啖啖肉超滿足仲配上薯蓉包你一定飽即磨芝士黑松露菠菜大啡菇忌廉意大利飯最後黎既 risotto口感極creamy食左成晚肉食個素食係唔錯既選擇起初以為套餐唔夠食就加左個滋味小食四人拼盤點知係勁大盤!!!入面有炸魚塊、炸雞柳、脆薯 同 炸雞翼套餐仲包左四杯飲品,我地就加錢配特飲百香果雲朵沙冰、蜂蜜柚子茶百香果檸檬四季春茶、菠蘿雲朵沙冰
年半嘅疫情令到我哋少咗出街食飯

食左成晚肉
食個素食係唔錯既選擇

起初以為套餐唔夠食
就加左個滋味小食四人拼盤
點知係勁大盤!!!
入面有炸魚塊、炸雞柳、脆薯 同 炸雞

套餐仲包左四杯飲品,我地就加錢配特飲

2021-06-11 0 瀏覽
難得放假,同閨蜜行完街後黎到貓貓cafe食dinnerCafe位置十分便利,係觀塘站行5分鐘左右就可以到達,方便宜搵!同閨蜜二人order左2人套餐🤩多野食又唔洗諗配搭👍🏻餐湯附有沙律🥗濃郁嘅忌廉湯配搭菠蘿生菜沙律 真係又fresh又開胃🤤Main course我地嗌左挪威煙三文魚溫泉蛋黃金卡邦尼扁意粉🍝夏威夷風情拉絲水牛芝士手工薄餅🍕我知道坊間有好多餐廳嘅carbonara係用cream整 但原來正宗嘅carbonara係要用蛋汁!先至夠香夠好味😋urban cafe嘅carbonara就係用蛋汁整架啦~仲可以親自篤穿個溫泉蛋流d蛋汁出黎😌好療愈嘅感覺e間餐廳已經係我第2次黎,食物質素有保證仲有好多貓貓🐱愛貓人士一定要去
難得放假,同閨蜜行完街後黎到貓貓cafe食dinner
同閨蜜二人order左2人套餐🤩多野食又唔洗諗配搭👍🏻
2021-06-10 0 瀏覽
間舖頭我久仰佢哋大名店內有貓貓同時又有美食所以一直都好想嚟今日夾埋朋友一齊嚟食個晚餐首先叫咗個二人套餐有餐湯沙律頭盤主食同埋飲品仲加咗個2人小食拼盤~仲有避風塘香酥雞翼挪威煙三文魚水煮蛋黃金卡邦尼扁意粉不出我所料 蛋黃流出嚟配埋佢哋嘅忌廉醬配合得宜 麵質比較煙銀~ 我鍾意西班牙燒烤醬烤大豬肋骨 佢哋個醬汁配合都唔錯 不過燒略為乾身 如果有個碟分開吃更好餐飲我哋叫咗茉莉綠茶拿鐵 同埋菠蘿難香子四季春茶!食到最尾梗係要加一道甜品揀咗水果窩夫配雪糕 可惜水果配料唔算多 但香脆嘅窩夫就很不錯搵日又想再去探下貓貓喇

間舖頭我久仰佢哋大名
店內有貓貓
同時又有美食
所以一直都好想嚟
今日夾埋朋友一齊嚟食個晚餐
首先叫咗個二人套餐
有餐湯沙律頭盤主食同埋飲品
仲加咗個2人小食拼盤~
仲有避風塘香酥雞翼
配合得宜 麵質比較煙銀~ 我鍾意

餐飲我哋叫咗茉莉綠茶拿鐵 同埋菠蘿難香子四季春茶!
食到最尾梗係要加一道甜品

搵日又想再去探下貓貓喇
2021-06-10 0 瀏覽
放工陪朋友去觀塘工廈取件,之後梗係食埋晚飯先回家啦!我介紹他去這間餐廳因為覺得這裡有個二人餐很抵吃。我們點了—— 是日餐湯、是日沙律、即磨芝士黑松露菠菜大啡菇忌廉意大利飯、巴馬火腿拉絲水牛芝士手工薄餅、菠蘿蘭香子、鐵觀音水果茶底配伯爵茶拿鐵。南瓜忌廉湯非常濃郁,啖啖南瓜蓉好幼滑而什菜沙律好清新配以沙律醋一起吃蠻合拍。即磨芝士黑松露菠菜大啡菇忌廉意大利飯,滿滿即蘑芝士很吸引,黑松露很濃郁而忌廉意大利飯粘滿豐富醬汁,每一啖都吃到幾種口感。巴馬火腿拉絲水牛芝士手工薄餅,熱辣辣脆卜卜手工薄餅很香脆,餡料豐富啖啖芝士拉絲很惹味。菠蘿蘭香子口感獨特,粒粒蘭香子很爽口而鐵觀音水果茶底配伯爵茶拿鐵,茶底濃郁加伯爵味咖啡很特別兩種茶香沒有搶對方香味。
放工陪朋友去觀塘工廈取件,之後梗係食埋晚飯先回家啦!

我介紹他去這間餐廳因為覺得這裡有個二人餐很抵吃。

• 即磨芝士黑松露菠菜大啡菇忌廉意大利飯
  • 南瓜忌廉湯
  • 巴馬火腿拉絲水牛芝士手工薄餅
  • 是日沙律
2021-06-10 0 瀏覽
之前朋友去過呢間餐廳,俾我睇貓相片,已經約好下次帶我去一趟!剛巧工作在附近,所以決定去呢間!Openrice 訂咗位比較方便,去到店門口已經有部機俾客人著鞋套,職員指示客人探熱及消毒雙手,以免有細菌去接觸貓貓!這店是用QR code 點餐,非常方便,最特別是貓貓仍然坐喺我們張餐枱上😆Lunch set 已經包括有湯、牛油多士條、主餐我點了東瀛酥炸豬扒伴麻醬冷烏冬、Urban Cafe 精選特調咖啡☕️我估唔到貓貓咖啡店,除了貓貓很可愛又主動之外,食物質素方面都好好喎,完全唔會求其!值得一讚!另外提提大家,唔可主動抱貓咪,除非佢自己坐喺你度~大家留意啦!

2021-06-09 0 瀏覽
放工同朋友食飯,想chill下,環境好乾淨同好舒服。嗌左兩個主菜,巴馬火腿拉絲水牛芝士薄餅,啲芝士真係拉到絲同埋熱辣辣上枱🍕🧀火腿幾多片 加埋芝士個味道啱啱好唔會太鹹芝士肉醬千層意粉🍝份量完全比想像中大,兩個人都爭啲食唔晒同樣啲芝士都係拉到絲但芝士嘅份量可以再多啲肉醬份量就爆多啖啖肉好滿足😋☺️🤤嘢飲就嗌左伯爵茶拿鐵同茉莉綠茶拿鐵😋難得有Cafe有得加奶蓋即刻兩杯都加咗😍🥰就算加咗奶蓋都飲到伯爵茶嘅味道,但可能加埋奶蓋就略嫌有啲啲甜茉莉綠茶拿鐵個杯唔單止飲到濃烈嘅綠茶味而且同奶蓋嘅味好夾👍🏻🤤啱啱飲嘅時候就有綠茶味,但後尾有奶蓋少少鹹鹹地嘅餘韻甜品就嗌咗美式熱香餅配是日雪糕,個雪糕係曲奇味而且係有好多曲奇碎夾埋熱辣辣嘅熱香餅味道好夾🥞🍨
放工同朋友食飯,想chill下,環境好乾淨同好舒服。

火腿幾多片 加埋芝士個味道啱啱好唔會太鹹
芝士肉醬千層意粉🍝

份量完全比想像中大,兩個人都爭啲食唔晒

2021-05-24
  • 茉莉綠茶拿鐵加奶蓋