2020-09-13 69 瀏覽
12點才開門,但11點45分門口已排了長龍,幸好我已在幾天前已訂桌,人氣極旺❗❗4人套餐包括 (餐湯, 沙律, 頭盤, 主食, 意大利飯/麵, 飲品)4人小食拼盤~很多香脆炸物,而且還要午餐加48蚊就有,抵食👍首先餐湯,極有水準,似足大餐廳質素~頭盤可選4份,挪威煙三文魚水煮蛋黃金卡邦尼扁意粉及日式青蟹籽藍青口芥末忌廉扁意粉,醬汁都超好味,份量剛剛好👍👍西班牙燒烤醬烤大豬肋骨,兩條燒骨很大條,很滿足👍巴馬火腿拉絲水牛芝士手工薄餅,比pizza店更好吃,不油膩又多芝士👍👍百香果檸檬,很清新,茶味足,而菠蘿蘭香子則多了份口感,一粒粒的蘭香子令人不禁咬一下👍

2020-09-13 49 瀏覽
☀️ Sunday ☀️ 週末想要跟朋友來一個慰藉心靈的下午茶☕️Urban Cafe絕對是妳的首選。隱藏於觀塘的大廈裡面,熱鬧非凡的Cafe,去之前記得提前Book位置哦!.廢話不多說了,直接上美食🌱🥗🥗.挪威🇳🇴煙三文魚牛油果🥑柑桔醬田園野菜沙律🥗$88隔離結束之後,一切都變得更加留意。特別是餐飲方面,我會很Conciousely 於選擇我的食物。因為身體其實會跟我們說話,但是繁忙於工作的我們,通常選擇聽不見🧏‍♀️直到身體用疾病的形式告訴我們,Something is wrong。在跟自己相處過程中,有意識地選擇新鮮健康的食物,觀察身體在吃了新鮮沙拉和健康食品之後的狀態,你會發現,這一切勝過世界頂級的醫生👩‍⚕️.今天的沙拉🥗也是格外新鮮。牛油果🥑補充日常所需的營養,生菜🥬就是無數的維生素,補充生命活力。.楓糖醬蕃薯條🍠$58必點菜式,蕃薯條本身的甜美配上楓糖醬的滋味,口感十分豐富。健康美食,吃多一些都不會膩。.是日餐湯$38南瓜濃湯,絲絲南瓜融,甜在口中,美入心間。.金沙鹹鴨蛋黃芝士厚多士 $58最近最火爆的鹹蛋黃味多士,怎麼可以錯過呢。多士柔軟細膩,外皮酥脆,蓋上濃濃芝士,灑上鹹蛋黃,
☀️ Sunday ☀️

廢話不多說了,直接上美食🌱🥗🥗
挪威🇳🇴煙三文魚牛油果🥑柑桔醬田園野菜沙律🥗$88

楓糖醬蕃薯條🍠$58

是日餐湯$38
南瓜濃湯,絲絲南瓜融,甜在口中,美入心間。
金沙鹹鴨蛋黃芝士厚多士 $58

最近最火爆的鹹蛋黃味多士,怎麼可以錯過呢。多士柔軟細膩,外皮酥脆,蓋上濃濃芝士,灑上鹹蛋黃,味道十分特別。
法式焦糖燉蛋 $48

敲碎面上脆脆的那層焦糖,和著燉蛋一切送入口中。美入心間。
香草🌿薄荷朱古力🍫$55
今天就是放縱日,濃濃的朱古力🍫就是滿滿的愛❤️每次出差的時候,都會去新巴克買一杯熱朱古力捧在手心,這樣再長的旅途,都會覺得比較開心🥳
很久沒有飛✈️了,期待那些在路上的日子。
2020-09-13 125 瀏覽
今日難得星期日就book左呢間最近人氣超高既樓上cafe同男朋友拍拖👫🏻一上到去見到好多人同猫,超熱鬧,因為有book枱所以唔洗等就入到座了🥰入餐廳前要係門口戴鞋套同消毒雙手先👍🏻夠晒衛生我同男友就見左個二人套餐,有兩個沙律、兩個餐湯今日既是日餐湯係南瓜忌廉湯,超級濃、仲有好多南瓜絲係到,好正!🤤兩個主食我地就揀左一個ribs同一個卡邦尼意粉🤗西班牙燒烤醬烤大豬肋骨好!大!條!🤩燒烤醬唔會太甜啱啱好,仲跟佐好大舊火腿薯蓉同埋啲蔬菜😋挪威煙三文魚水煮蛋黃金卡邦尼意粉份量冇ribs咁大 但都超夠食,煙三文魚有啲鹹、要配埋意粉食,意粉都好好味,有啲菌類同有好香既黑椒味~😋我地仲加左$28既小食拼盤,超抵,有成三樣野,而且仲熱辣辣架!😛仲有飲品,超推薦Oreo脆脆特濃朱古力!女仔、朱古力愛好者一定鍾意!連平時對朱古力無咩興趣既男朋友都大讚!🥰
一上到去見到好多人同猫,超熱鬧,
因為有book枱所以唔洗等就入到座了🥰
入餐廳前要係門口戴鞋套同消毒雙手先👍🏻夠晒衛生

我同男友就見左個二人套餐,
有兩個沙律、兩個餐湯
兩個主食我地就揀左一個ribs同一個卡邦尼意粉🤗

好!大!條!🤩
燒烤醬唔會太甜啱啱好,
仲跟佐好大舊火腿薯蓉同埋啲蔬菜😋

挪威煙三文魚水煮蛋黃金卡邦尼意粉
份量冇ribs咁大 但都超夠食,
煙三文魚有啲鹹、要配埋意粉食,
意粉都好好味,有啲菌類同有好香既黑椒味~😋
滋味二人小食拼盤

我地仲加左$28既小食拼盤,超抵,
有成三樣野,而且仲熱辣辣架!😛

仲有飲品,超推薦Oreo脆脆特濃朱古力!
女仔、朱古力愛好者一定鍾意!
連平時對朱古力無咩興趣既男朋友都大讚!🥰
2020-09-06
滋味二人小食拼盤
2020-09-13 36 瀏覽
之前去過旺角間鋪,今次來觀塘分店。.🌸東瀛蟹籽軟殼蟹拉絲水牛芝士手工薄餅 $128好特別嘅薄餅,大大隻嘅軟殼蟹係餅面,特別吸睛,味道酥軟。入邊仲有蟹籽,粟米同車厘茄。呢個Pizza係限量供應㗎~.🌸水牛城雞翼 $58火辣惹味嘅水牛城雞翼,外脆內軟。.🌸洛神紅莓莓乾花茶 $69洛神花其實好多保健功效,有降血脂,降膽固醇,仲可以抗老化,有保護肝臟嘅效果。有一股極淡嘅玫瑰味,我好鍾意飲。.🌸蜂蜜薄荷鐵觀音 $58淡淡地嘅蜂蜜同薄荷味,茶味較濃。.🌸原味自家製香滑奶凍 $48最愛牛奶製品💗 .超鍾意呢度嘅貓貓,肥嘟嘟好得意。
之前去過旺角間鋪,今次來觀塘分店。
🌸東瀛蟹籽軟殼蟹拉絲水牛芝士手工薄餅 $128
呢個Pizza係限量供應㗎~

🌸水牛城雞翼 $58
火辣惹味嘅水牛城雞翼,外脆內軟。

🌸洛神紅莓莓乾花茶 $69

🌸蜂蜜薄荷鐵觀音 $58
淡淡地嘅蜂蜜同薄荷味,茶味較濃。

🌸原味自家製香滑奶凍 $48
最愛牛奶製品💗

超鍾意呢度嘅貓貓,肥嘟嘟好得意。
2020-09-06
  • 水牛城雞翼
  • 東瀛蟹籽軟殼蟹拉絲水牛芝士手工薄餅
2020-09-11 72 瀏覽
好吃的貓貓cafe-Urban Cafe楓糖醬蕃薯條$58蕃薯條熱辣辣,口感香口,配上甜甜既楓糖醬,食到我呢個蕃薯精停唔到口🤣滋味小食拼盤$88呢個拼盤有雞翼、薯角等幾款香口小食,款款都熱辣辣,一定可以滿足食香口野既你啊😗慢烤美國嫩雞胸配蜜糖介茉醬$138烤雞肉口感十分嫩滑,蜜糖介茉醬都做得好出色,味道好夾he,高度推介啊~菲力牛柳配粉紅胡椒荷蘭汁$168食西餐梗係要食牛啦。今次就選左菲力牛柳試試佢~呢個位置好有肉感,重點餐廳煮既時間岩岩好,咬落去唔會硬掘掘,成舊石咁👍😆雙層朱古力蜜糖吐司$68塗滿朱古力既蜜糖吐司口感又甜又香脆,餐廳仲要配埋精算蛋糕,食完真係滿滿罪惡感🙈400次咖啡呢到cafe店梗係叫杯前排好hit既400次咖啡,兩隻色咁分別,就算唔飲打卡都抵啦🤣況而佢咖啡部份都打得好足,面個種結結地既口感好正ge~
好吃的貓貓cafe-Urban Cafe

楓糖醬蕃薯條$58

滋味小食拼盤$88

慢烤美國嫩雞胸配蜜糖介茉醬$138

菲力牛柳配粉紅胡椒荷蘭汁$168

雙層朱古力蜜糖吐司$68

400次咖啡

2020-09-11 56 瀏覽
🔸400次咖啡 $58🔸楓糖漿蕃薯條 $58🔸滋味小食拼盤 $88🔸菲力牛扒配粉紅胡椒荷蘭汁 $168-今晚約咗中學同學密密傾,揀咗工廈入面嘅一間cafe,面積夠大坐得舒服啲又可以傾得暢快啲~估唔到嘢食都好好食,又唔算好貴,性價比好高啊!先叫咗我的至愛蕃薯條,我個人發現一間餐廳如果有供應蕃薯條,質素通常都唔會差得去邊!呢度嘅蕃薯條唔會炸得好乾,食落唔會太熱氣,仲有層蜜糖增加甜味,好食!主食叫咗菲力牛扒,七成熟切開都幾嫩喎,配埋荷蘭汁都唔錯,想讚埋薯塊係外脆內軟好好食!另外再叫咗小食拼盤開心share,入面有齊四樣小食:炸雞翼、炸魚寶、炸雞粒、脆薯塊,可以每樣試吓份量又唔會太多。飲品我叫咗前排好hit嘅400次咖啡,之前自己整過就知係手工嘢,咖啡cream層打得好滑,正啊!🙈然後普遍嘅樓上cafe都係主打提供board games,令食客留耐啲玩耐啲。而呢度就係有一班貓主子令一眾食客目不暇給,手機不離手就怕捕捉唔到隨時經過嘅可愛貓貓😻
🔸400次咖啡 $58
🔸楓糖漿蕃薯條 $58
🔸滋味小食拼盤 $88
🔸菲力牛扒配粉紅胡椒荷蘭汁 $168

2020-09-09 70 瀏覽
今日去左觀塘駱駝漆大廈的一間貓貓cafe,地點鄰近觀塘地鐵站,好方便。入到去要先著鞋套,保護貓貓。跟Waiter指示,Scan QR code 落單,以為快狠準,點知一落就 miss 左個order ,哈哈。(UAT 不足喔)不過Waiter都十分有禮貌,係咁講唔好意思。叫左個日式青蟹籽藍青口芥末忌廉扁意粉,賣相一般,味道特別;望到隔離台個pizza唔多吸引,於是叫左個安格斯牛肉手工竹炭漢堡配脆薯,D肉唔覺得係安格斯,有少少凍。其他題外話:有個類似資深員工玩貓無戴口罩。個茶竟然無得加熱水。貓貓唔怕人,好主動,好好玩!

入到去要先著鞋套,保護貓貓。

2020-09-08
2020-09-09 81 瀏覽
因為係星期二下午2點,諗住冇乜人,所以冇訂位直接上去。點知上到去一望都ok多人,好彩入面夠大,唔洗等就入到,但下次真係要訂位呀!門口有個機幾得意,一踩落去就有膠袋包住隻鞋,方便快捷衛生。可愛貓貓~好乖唔抓人咬人又唔會食你啲嘢,好神奇。食物係qr code落單,埋單比現金/visa,好肚餓,等唔到兩半Tea la!!! Tea仲抵食Oreo 朱古力🍫正呀好濃味墨西哥卷~要趁熱食,但都好好味煙三文魚班尼蛋~幾好味兩人午餐加左特飲加埋一只係$229,又有可愛貓貓,環境又新又衛生,啲服務又好,我覺得好抵。仲比左張卡我儲印花!
因為係星期二下午2點,諗住冇乜人,所以冇訂位直接上去。

門口有個機幾得意,一踩落去就有膠袋包住隻鞋,方便快捷衛生。

可愛貓貓~好乖唔抓人咬人又唔會食你啲嘢,好神奇。

Oreo 朱古力🍫正呀好濃味

墨西哥卷~要趁熱食,但都好好味

煙三文魚班尼蛋~幾好味

仲比左張卡我儲印花!
2020-09-08
$114.5 (午餐)
2020-09-09 58 瀏覽
呢到種點係貓,食物真係唔好有要求,唔難食但絕不算好。牛扒淋但無肉味,薯角ok, egg benedict 正常但伴碟用超市西生菜🤦‍♀️。環境算大但超應聲,全餐飯好嘈好嘈,唔會再去
環境算大但超應聲,全餐飯好嘈好嘈,唔會再去
2020-09-08 70 瀏覽
疫情終於再次放緩,我地好耐無出過街食飯喇,見到美食真係流晒口水🤤 鋒鋒話好掛住Urban Café 啲貓仔,摸一摸反晒肚,好治癒🥰想食牛扒,今次散叫左份 #美國安格斯西冷牛扒 ,用黑松露燒汁做source好香口。新鮮即炸薯皇伴碟,熱辣辣夠火喉。#三重芝士肉醬意大利麵,食之前撈一撈,啖啖肉醬,啖啖芝士,唔會膩唔會漏👌🏻上次飲過 #Oreo 脆脆朱古力雲朵沙冰 ,今次再叫左呢杯,一路飲一路有脆脆,好有口感,沙冰唔會太重。摸完貓貓,叫左飯後甜品 #雙層朱古力蜜糖吐司 ,賣相非常精美,吐司暖笠笠送上。是日精選雪糕係碎曲奇口味,與吐司一冷一熱,衝擊味覺!

美國安格斯西冷牛扒

三重芝士肉醬意大利麵
Oreo脆脆朱古力雲朵沙冰
雙層朱古力蜜糖吐司
2020-09-08 74 瀏覽
觀塘工廈真係超多野食。今天朋友第一個星期係觀塘返工, 由於她是愛貓人士, 所以我帶她去了Urban café —傳說中的貓café!一入去到周圍都係貓, 目測最小有10隻, 她們十分好動又會走上你張台同你玩。說到食物,質素不錯啊!希臘柑橘田園野菜沙律這個沙律比較單調但勝在口感清新,有Blue cheese點綴令整個沙律味道層次提升。南瓜餐湯這個南瓜餐湯非常好咪, 清甜南瓜肉令湯口感提升,唯一是甜度比較似糖水,但仍然吸引。挪威煙三文魚班尼廼蛋Egg benedict 真的不錯!脆口包底, 中間是煙三文魚咸香,面層是蛋,一切開就是流心蛋汁, 十分juicy。配上沙律及薯格,十分飽足。法式焦糖燉蛋焦糖燉蛋叫人興奮,上面是一層厚厚的焦糖,下面是香濃幼滑的燉蛋,配上著雲喱拿mousse,真叫人回味。Urban café特調咖啡食飯途中亦不忘為貓貓拍照~太可愛了!

說到食物,質素不錯啊!
希臘柑橘田園野菜沙律

南瓜餐湯

挪威煙三文魚班尼廼蛋

法式焦糖燉蛋

Urban café特調咖啡

食飯途中亦不忘為貓貓拍照~太可愛了!
2020-09-07 49 瀏覽
繼續食好西系列, 今次去到觀塘新開冇幾耐既Urban Cafe,地方夠大, 坐得舒服又光猛我地叫左個二人餐, 二百幾蚊就有齊餐湯, 沙律, 主菜同埋飲品今日既係忌廉湯, 個湯勁creamy又滑, 朋友都讚呢個湯好好味主菜我地就叫左個三重芝士肉醬意粉餐廳用既係幼意粉, 唔會煮到腍哂..個肉醬都幾好味另外我地就叫左個竹炭burger, 個burger份量十足個漢堡朳厚身又juicy, 仲有配埋薯角同沙律!!飲品方面都好多選擇, 我地就升級左飲品人均都係百幾蚊, 絕對抵食仲有可愛貓貓添!!
地方夠大, 坐得舒服又光猛

主菜我地就叫左個三重芝士肉醬意粉
餐廳用既係幼意粉, 唔會煮到腍哂..個肉醬都幾好味

另外我地就叫左個竹炭burger, 個burger份量十足
個漢堡朳厚身又juicy, 仲有配埋薯角同沙律!!

飲品方面都好多選擇, 我地就升級左飲品
人均都係百幾蚊, 絕對抵食
仲有可愛貓貓添!!
午餐
2020-09-07 46 瀏覽
本身都想去貓貓cafe好耐 見到Hokoguide上面有Urban cafe嘅coupon就決定係你啦!。咁我book左位 又係平日 一去到就入得啦 個場都幾full冇乜空枱 好彩有book位姐~(同埋唔知係咪2人限聚 大部分都係2人枱)。入去之前有部機比你著鞋套 (保護啲貓貓啦~ 因為呢間唔係除鞋入嘅)同埋消毒對手。係揀二人餐同散叫爭扎左好耐😂因為二人餐好似抵啲👻不過就冇左我想食嘅🤔。最後散叫左🍖青檸蘋果汁豬鞍扒同🧀芝士千層麵👻👻🤤🤤🤤個豬鞍扒好好食 夠淋 個肥好好食 同埋個汁都好夾(個人鐘意青檸蘋果汁🤤)最驚喜係個炸薯蓉 好好食!!!同埋冇諗過係薯蓉🤣個芝士千層麵 芝士超多🤤🤣不過就都係咁啦。呢間貓貓cafe都好多貓 會走嚟走去 有啲就會stay係到訓教🤣咁佢坐唔坐上你到就睇你個人吸引力啦 送上兩張貓貓相比大家

咁我book左位 又係平日 一去到就入得啦
個場都幾full冇乜空枱 好彩有book位姐~
(同埋唔知係咪2人限聚 大部分都係2人枱)

最後散叫左🍖青檸蘋果汁豬鞍扒同🧀芝士千層麵👻👻🤤🤤🤤
個芝士千層麵 芝士超多🤤🤣不過就都係咁啦

2020-09-06 49 瀏覽
URBAN Cafe (觀塘).環境有大量貓但都幾乾淨,唔算太多貓毛飛黎飛去,入門口要著鞋套,有兩部機自動,非常方便.揶威煙三文魚牛油果柑橘醬田園野菜沙律.都算幾大份,三文魚擺放精美.水牛城雞翼.係呢啲地方幾時都覺得食野唔係主要,玩貓貓先係開心,雞翼.美國安格斯牛扒配黑松露燒汁.牛扒只有五成七成或者全熟選擇,我倆其實喜歡食三成,但五成都可接受唔算太熟.極濃厚原隻蟹蓋蟹肉忌廉意大利飯.濃郁香,釀蟹蓋仲有隻蝦.百香果蜂蜜梳打.好好好飲,梳打配上百香果好清新.📌 URBAN Cafe (觀塘)觀塘開源道62號駱駝漆大廈第1座6樓.—————————————————————-#hkig#hkigfood#hkfoodie#foodie#food#food#foodstagram#hkfoodlover#hkdaily#foodiehk#foodig#foodlife#hkfood#hkfoodblogger#hkgirl #foodporn #觀塘美食 #urbancafe
URBAN Cafe (觀塘)

揶威煙三文魚牛油果柑橘醬田園野菜沙律
都算幾大份,三文魚擺放精美

水牛城雞翼
係呢啲地方幾時都覺得食野唔係主要,玩貓貓先係開心,雞翼

美國安格斯牛扒配黑松露燒汁

極濃厚原隻蟹蓋蟹肉忌廉意大利飯
濃郁香,釀蟹蓋仲有隻蝦

百香果蜂蜜梳打
好好好飲,梳打配上百香果好清新
📌 URBAN Cafe (觀塘)
觀塘開源道62號駱駝漆大廈第1座6樓
—————————————————————-
Finally克服同陌生貓配嘅恐懼😗以下係2人食「4人餐($558)」但冇浪費系列:-1️⃣「安格斯牛肉手工竹炭漢堡配薯角🍔」 -黑色造型非常型格⚫️食落牛肉幾juicy 個薯角微 辣幾好食~Angus beef charcoal burger with potato wedges-2️⃣「即磨芝士黑松露菠菜大啡菇忌廉意大利飯🇮🇹」-呢個係vegan 🌱食落creamy飯粒有咬口 冇肉都好好味~Risotto in portobello mushroom and spinach in truffle and cream sauce-3️⃣「挪威煙三文魚水煮蛋黃金卡邦尼扁意粉🍝」-同上挪威煙三文魚 掛汁程度還好 流心蛋係重點🇳🇴~Linguine alla carbonara with smoked Norway salmon and soft-boiled egg-4️⃣「挪威煙三文魚拉絲水牛芝士手工薄餅🍕」-呢個餅底係偏脆身個款 水牛芝士再多d拉絲效果會更佳🧀~Smoked salmon mozzarella cheese handmade pizza-5️⃣「雙層朱古力蜜糖吐司配是日精選雪糕🍞($68)
1️⃣「安格斯牛肉手工竹炭漢堡配薯角🍔」
2️⃣「即磨芝士黑松露菠菜大啡菇忌廉意大利飯🇮🇹」
3️⃣「挪威煙三文魚水煮蛋黃金卡邦尼扁意粉🍝」
4️⃣「挪威煙三文魚拉絲水牛芝士手工薄餅🍕」
5️⃣「雙層朱古力蜜糖吐司配是日精選雪糕🍞($68)」
估唔到呢個最飽肚🐷雪糕超級多Oreo🍪!吐司實在加有d拉扯嘅口感 朱古力偏甜🍫~Chocolate honey toast with icecream
⚠️:Never feed the cats/ Iced drink is better
即磨芝士黑松露菠菜大啡菇忌廉意大利飯
安格斯牛肉手工竹炭漢堡配薯角