2021-06-01 4605 瀏覽
同朋友喺附近想搵地方坐低飲杯嘢,本來對上樓cafe沒抱太大期望,估唔到有驚喜😎食物質素唔錯,下午茶幾抵食添~ 原來cafe裏面有好多隻貓貓🐈🐈所以喺門口都要穿上一次性鞋套保持乾淨!當日我哋叫咗三個餐, 共HK$240~性價比高~1️⃣「泰式冬陰功海鮮野菌忌廉意大利飯」超讚😋 淨係睇名都覺得幾特別,因為比較少意大利飯會做fusion加入冬陰功元素😏 估唔到餐廳係調味方面拿捏得幾好,食得出有冬陰功味道之餘又唔會太辣,risotto嘅質地亦都恰當,煙韌彈牙,唔會過硬👍🏼 配埋藜麥胡麻醬野菜沙律及飲品 (+HK3 轉配URBAN CAFE 精選特調咖啡,凍飲)2️⃣ 小食餐:「芝士醬雞翼」配飲品 (熱美式黑咖啡, 不用加錢) 雞翼炸到香脆,肉質都幾juicy,芝士醬就唔係太濃味嘅~3️⃣ 「香辣蒜香煙鴨胸野菌橄欖油炒意大利麵」,配藜麥胡麻醬野菜沙律,補差價配 (熱)藍花皇家伯爵荔枝紅茶~ 意粉炒得Al dente,香口,整體不錯~ 花茶睇見有荔枝加入嘅,不過飲落去味道就唔太突出~過了一個唔錯嘅下午!💕 店子面積唔大,不過貓貓數量都幾多,所以總會碰到貓貓走嚟走去可以拍下照🐱🐱🐱

當日我哋叫咗三個餐, 共HK$240~性價比高~

雞翼炸到香脆,肉質都幾juicy,芝士醬就唔係太濃味嘅~

3️⃣ 「香辣蒜香煙鴨胸野菌橄欖油炒意大利麵」

2021-05-27
2021-04-21 6910 瀏覽
呢間人氣良心cafe大家記得book左位先過黎避免要等太耐😋餐廳食物的性價比好高質素都唔錯啱曬係到坐下傾下計👍🏻.🍴二人套餐👫($278)🍴餐湯及沙律餐湯係南瓜湯可以飲到啖啖南瓜肉🤤沙律菜都幾fresh配胡麻醬好香😋🍴滋味二人小食拼盤(+$28)之前都食過好想食個腸但冇得單叫所以加左個拼盤🤣拼盤入面有薯角、法蘭克福腸同唐揚雞塊份量都幾多❤️每樣都好新鮮整出黎好熱大家要攤一攤先食😋🤣🍴温泉蛋煙肉野菌黃金卡邦尼扁意粉我個人都幾鍾意卡邦尼😋餐廳嘅温泉蛋做得啱啱好可以撈匀成個意粉令整體好有蛋香味配料又夠多👍🏻🍴西班牙黑毛豬肋骨配薯菜本身好鍾意食Ribs之前食過都唔錯❤️好入味好juicy同埋焗到剛好唔會好難切所以同朋友黎食都好易分😋🍴Oreo脆脆特濃朱古力(+$17)好推薦呢杯朱古力差唔多次次都係揀呢個🤣本身朱古力嘅味已經好濃郁配埋oreo好香~如果再多d oreo碎碎就更好❤️🍴香橙檸檬菠蘿紅茶(+$20)飲落好清新好fresh😋酸酸甜甜茶底都幾香配埋一齊都幾解膩😍餐廳性價比真係幾高重要有良心💛回頭率極高🤣📍 URBAN Cafe (旺角)旺角彌敦道566-568A號僑建大廈2樓
🍴二人套餐👫($278)
🍴餐湯及沙律

🍴滋味二人小食拼盤(+$28)

🍴温泉蛋煙肉野菌黃金卡邦尼扁意粉

🍴西班牙黑毛豬肋骨配薯菜

🍴Oreo脆脆特濃朱古力(+$17)

🍴香橙檸檬菠蘿紅茶(+$20)

餐廳性價比真係幾高重要有良心💛回頭率極高🤣

📍 URBAN Cafe (旺角)
旺角彌敦道566-568A號僑建大廈2樓
  • 西班牙黑毛豬肋骨
  • Oreo脆脆特濃朱古力
2021-04-08 55 瀏覽
出開油麻地,第一時間就諗起呢間餐廳,上次食過印象唔錯,決定再次幫襯。🥗藜麥胡麻醬野菜沙律(跟餐)同上次食嘅沙律菜唔同左做法,不過比起千島醬沙律我更愛呢個藜麥胡麻醬,感覺更健康。🥣 是日餐湯Soup +$8和上次味道一樣,濃郁creamy嘅忌廉湯。🥩 燒紐西蘭牛肉眼扒(今次選了配百里香汁 和薯菜)Grilled New Zealand Beef Rib Eye $89上次食嘅係黑松露汁,今次特別試下百里香汁,有淡淡香草味,又唔會過鹹蓋過肉味,個sauce唔錯。肉眼扒炭燒表面,內裡肉質亦唔會過靱。🍛泰式青咖喱雞肉野菌忌廉意大利飯 $58Risotto with Chicken and Mushroom in Green Curry and Cream Sauce呢個飯對我黎講真係偏辣(利申:係一個完全唔食得辣嘅人),不過就係要辣辣地先夠開胃,多野菌,鐘意食辣嘅人應該會很喜歡。☕️ 意大利朱古力咖啡Hot Mocha (跟餐補差價+$17) 及 意大利焦糖咖啡Hot Caramel coffee (跟餐補差價+$10) Mocha 和 Caramel coffee 唔算勁濃味嘅咖啡,啱我😆。🧇

🥗藜麥胡麻醬野菜沙律(跟餐)

藜麥胡麻醬野菜沙律(跟餐)

🥣 是日餐湯Soup +$8
和上次味道一樣,濃郁creamy嘅忌廉湯。

餐湯

燒紐西蘭牛肉眼扒

🍛泰式青咖喱雞肉野菌忌廉意大利飯 $58

泰式青咖喱雞肉野菌忌廉意大利飯

Mocha 和 Caramel coffee

🧇比利時窩夫配是日雪糕 $58
Belgian Waffle with Ice cream

比利時窩夫配是日雪糕

窩夫熱烘烘配上榛子味再混合麵包碎嘅雪糕🍦,還有忌廉一齊食。

🍗芝士醬雞翼$48 (14:30後先有得order)
Chicken Wing with Cheese Sauce

芝士醬雞翼

熱辣辣嘅酥脆雞翼,沾上淡淡嘅芝士醬,出面脆卜卜,雞肉都醃得很入味。
2021-04-08
藜麥胡麻醬野菜沙律(跟餐)
餐湯
燒紐西蘭牛肉眼扒
泰式青咖喱雞肉野菌忌廉意大利飯
Mocha 和 Caramel coffee
比利時窩夫配是日雪糕
芝士醬雞翼
  • 藜麥胡麻醬野菜沙律
2021-03-20 7731 瀏覽
係貓貓呀係貓貓呀黎有貓貓既cafe,當然係為左貓貓啦,入門前有部機自動包住你隻鞋唔好整污糟入到去都幾多人,但同時都幾多貓,仲有好多唔同既品種,好得意cafe既環境簡潔舒適,不過為左俾貓貓有足夠空間,坐就無平時啲cafe凳咁舒服,不過有得同貓貓玩都抵啦餐牌就正常cafe西式野,意粉扒甜品咖啡特飲咁,價錢意外地抵餐湯南瓜忌廉湯,南瓜味好濃,沙律同步上枱,精美,性價比高黃金炸蒜卡邦尼煙肉扁意粉,賣相相當唔錯,似白汁多過卡邦尼,入口食落味道都ok,咸淡適中,白汁濃味,麵掛到汁但汁唔太多,卡邦尼黎講無咩蛋味,份量都夠既青檸薄荷蜂蜜綠茶,個樣真心好靚,青檸味好出幾好,飲落其實偏甜,但好彩有薄荷葉清一清,refreshing勞蘇食推介 —— 燒紐西蘭牛肉眼扒配黑松露燒汁當你黎貓貓cafe咁玩貓梗係主角而都預咗食物係入得口已經ok,點知出現左燒肉眼,賣相仍然係不錯,一切入口牛味非常香濃,肉腍而滑,燒得扒邊香口,實在相當好味黑松露汁好味得黎唔會搶牛味,肥位都有煎香,牛脂味好出好正薯條係粗薯,香脆而味道都好好味,整碟實在高質到驚香橙檸檬菠蘿紅茶,賣相依然一流,非常吸引,味道都唔錯,鮮果,唔會好多糖味,飲啖
係貓貓呀係貓貓呀
入到去都幾多人,但同時都幾多貓,仲有好多唔同既品種,好得意

餐湯南瓜忌廉湯,南瓜味好濃,沙律同步上枱,精美,性價比高

餐湯(南瓜湯)

沙律

黃金炸蒜卡邦尼煙肉扁意粉

卡邦尼扁意粉

青檸薄荷蜂蜜綠茶

勞蘇食推介 —— 燒紐西蘭牛肉眼扒配黑松露燒汁
牛味非常香濃,肉腍而滑,燒得扒邊香口,實在相當好味
黑松露汁好味得黎唔會搶牛味,肥位都有煎香,牛脂味好出好正
薯條係粗薯,香脆而味道都好好味,整碟實在高質到驚
香橙檸檬菠蘿紅茶,賣相依然一流,非常吸引,味道都唔錯,鮮果,唔會好多糖味,飲啖再食扒

燒紐西蘭牛肉眼扒配黑松露燒汁

肉眼扒

香橙檸檬菠蘿紅茶

成餐飯驚喜左
茶餐廳多少少既價錢,但食物質素好,飲品賣相正,個牛直情驚,而仲要玩貓貓先係主角
不過又唔係完美,因為貓貓好多都唔太跟人,摸佢好多時會走,除咗啲熟客/員工,Tips:帶個袋去會有倍數機會被貓咪寵幸

#不定期會有貓餵食時間
#除食嘢時都可以係餐廳行黎行去同貓玩都好爽

燒紐西蘭牛肉眼扒配黑松露燒汁
肉眼扒
香橙檸檬菠蘿紅茶
2021-03-16 4792 瀏覽
自細好喜歡寵物貓貓,所以特別喜歡來今日的餐廳,又可以一邊用餐,一邊近距離親親牠們,推開門已經有幾隻可愛貓貓 ,來歡池迎我們,客人入餐廳前必須戴上鞋套及清潔液搓手, 做足衛生措施,用餐時,可愛的貓貓一時跳上你的枱上, 一時跳上你的大腿上親親你, 逗得大家開心透了。二人套餐$278有餐湯,沙律,頭盤,主食及飲品, 十分豐富和抵食。是日餐湯是日南瓜湯, 香甜美味, 仲食到一絲絲南瓜肉添。爽脆沙律菜配上新鮮鮮蕃茄仔, 伴着酸酸沙律醬,真是令人胃口大開。滋味兩人小食拼盤(追加$28)即叫即製的小食拼盤,熱呼呼、香噴噴,每款炸到金黃酥脆,令人垂涎,炸雞外皮香脆可口,雞肉滑溜Juicy,腸仔皮脆肉嫩,配上粗身薯角,沾上甜酸茄汁, 滋味得令人停不下來。溫泉蛋煙肉野菌黃金卡邦尼扁意粉卡邦尼扁意粉完全沐浴在忌廉汁中, 香氣十足, 先輕輕把溫泉蛋叉開, 金黃色的蛋黃緩緩流下, 拌勻後與滑溜野菌及香口的煙肉一起吃,每口豐富而滋味, 津津回味。安格斯牛肉手工竹炭漢堡配薯角黑色的竹炭漢堡包, 賣相吸引, 熱燙燙的手打安格斯牛肉、半溶芝士及新鮮蕃茄和生菜, 夾在鬆軟的漢堡包裏面,分量十足,大口咬下去,口感超級豐富,

二人套餐$278
有餐湯,沙律,頭盤,主食及飲品, 十分豐富和抵食。

滋味兩人小食拼盤(追加$28)

溫泉蛋煙肉野菌黃金卡邦尼扁意粉

安格斯牛肉手工竹炭漢堡配薯角
黑色的竹炭漢堡包, 賣相吸引, 熱燙燙的手打安格斯牛肉、半溶芝士及新鮮蕃茄和生菜, 夾在鬆軟的漢堡包裏面,分量十足,大口咬下去,口感超級豐富,牛肉十分軟稔,充滿肉汁,加上半溶芝士,是無比的邪惡和吸引, 伴碟的粗身薯角,入口熱燙燙,愈吃愈過癮。

精選特調咖啡
特調咖啡,入口細味到繞舌的咖啡香, 香滑甘醇。

草莓荔枝紅莓乾花茶(+$31)
草莓荔枝果茶以蠟燭台座熱, 上枱時 ,傳來陣陣果香,入口先是馥郁荔枝香氣, 跟着是草莓及紅莓的香甜,清新解膩, 香甜迷人。

抹茶雪山心太軟($25)
抹茶雪山心太軟, 輕輕叉開鬆軟的蛋糕 , 流心抹茶緩緩流出,抹茶回甘而不澀,甜度適中, 及配上一球滑溜雲呢拿雪糕,味蕾大享受。

2021-07-04 0 瀏覽
超多貓貓嘅Cafe,都一樣有好野食。消毒做到足,著埋鞋套入場,就可以同貓貓大玩特玩!二人餐好抵食,300蚊有Salad 有湯,有Pasta 又有Main,同埋飲品!前菜正正常常!呢個芝士黑松露意大利飯我覺得都ok, within 呢個budget 都ok, 飯軟硬適中,但有少少凍咗!呢個豬肋骨我就幾鐘意,配嘅意粉係超出想像嘅好食!!豬肋骨有好濃嘅sauce ,調味足!Soda 好飲薰衣草鮮奶,薰衣草味淡甜品加埋岩岩好!
超多貓貓嘅Cafe,都一樣有好野食。
消毒做到足,著埋鞋套入場,就可以同貓貓大玩特玩!

前菜正正常常!

呢個豬肋骨我就幾鐘意,配嘅意粉係超出想像嘅好食!!

豬肋骨有好濃嘅sauce ,調味足!

Soda 好飲

薰衣草鮮奶,薰衣草味淡

甜品加埋岩岩好!

URBAN CAFE有得玩貓貓,更重要係良心消費!記得上去之前要BOOK位呀,只係6點鐘,已經坐滿哂個二人餐包咁多野食都係呢個價,抵呀~中女梗係要熱野。大大壺花茶,每壺補返 $31差價,感覺上對自己好啲呀!橙色係香橙檸檬茉莉花茶,紅色係洛神紅莓莓乾花茶。都係好潤喉,仲好足夠,舒服~~套餐包左兩個沙律,夠哂清腸胃~餐湯係南瓜湯,滿口都係一絲絲南瓜同忌廉,超足料!我地仲加左 $28 有個小食拼盤!真係唔小呀!樣樣都新鮮炸起,熱辣辣!食到停唔到口,食哂到飽飽地。我揀左個「西班牙黑毛豬助骨+意粉」。睇個樣好似黑蚊蚊,仲驚會好韌。點知一督就散,超軟超林,豬肉仲好入味~ 有驚喜!意粉仲用蒜頭炒過,超香~主食我揀左「即磨芝士黑松露野菌大啡菇忌廉意大利飯」。意大利飯真係好濃郁,滿口都係芝士同忌廉,仲有勁香的黑松露呀!同埋都照顧返香港人口味,煮得啲飯淋啲,正宗的意大利飯實在太硬了。一邊食,一邊同貓仔玩,一邊睇文宣,好多事情都未敢忘記,但不敢記起。食飯時都要提住大家呀。呢度的貓仔都好友善,隻隻都好靚仔,有性格,好得意。話咁快就食完,90分鐘好快就過,真係飽到攬住個肚呀,除左果腹,仲對同路人的支持,特別滿足
URBAN CAFE有得玩貓貓,更重要係良心消費!

記得上去之前要BOOK位呀,只係6點鐘,已經坐滿哂
個二人餐包咁多野食都係呢個價,抵呀~
香橙檸檬茉莉茶; 洛神花紅莓莓乾花茶
套餐包左兩個沙律,夠哂清腸胃~
餐湯係南瓜湯,滿口都係一絲絲南瓜同忌廉,超足料!
南瓜湯
呢度的貓仔都好友善,隻隻都好靚仔,有性格,好得意。
話咁快就食完,90分鐘好快就過,真係飽到攬住個肚呀,除左果腹,仲對同路人的支持,特別滿足。希望 urban cafe 生意越做越旺啦!
2021-05-30
香橙檸檬茉莉茶; 洛神花紅莓莓乾花茶
2021-06-29 0 瀏覽
同朋友相聚,旺角真係一個方便既地點,正好CAFE係朋友公司隔離,就黎試一試!貪心想食多款美食既金牛座就揀左個四人套餐,4個主食大家都可以試一下!首先到餐湯意外地奶味好香濃,配上足量南瓜蓉,好開胃,又可以安撫一下肚皮。飲品叫左2盅花茶,會配埋燭台,直到所有野都食完,茶都仲係溫熱既!玫瑰花香非常消濟,食西餐最岩飲。主食PIZZA新鮮焗起,芝士仲可以拉絲,務必趁熱食!另外仲有青蟹籽大蜆大蔥忌廉扁意粉, 青蟹籽初時以為係D咩份子料理,但味道意外好食,好快就清左碟!最好食係個豬助骨,好嫩,骨肉分離,唔易分開肉同骨,唔會過老過硬,脂肪比例岩岩好!牛脷蟹籽意大利飯都好食!上晒色,牛脷口感軟熟,冇腥味,蕃茄解膩,愈食愈想食!
主食PIZZA新鮮焗起,芝士仲可以拉絲,務必趁熱食!
青蟹籽大蜆大蔥忌廉扁意粉
熱朱古力
跟餐沙律

黑毛豬肋骨
2021-06-29 0 瀏覽
外賣了兩個午餐,但兩個都不能維持水準,一個是香辣蒜香雞軟骨野菌橄欖油炒意大利麵,今次口感非常辣,辣到每食一啖都要飲水,另一個是芝士肉醬意大利麵,非常酸,酸到流眼淚。另外,餐廳用膠杯盛裝熱飲,塑膠製品會溶出塑化劑等化學物質。
2021-06-21
外賣自取
2021-06-26 115 瀏覽
Mongkok 驚喜嘅貓貓餐廳,終於可以預約到咗!我都覺得非常之開心,成晚落嚟,原自己唔特別貓貓,但係佢哋啲食物好高質,所以真係食得好滿意。同朋友叫咗個,二人餐覺得比較抵食。主菜方面我哋揀咗日式青蟹籽大蜆大蔥忌廉扁意粉。扁意粉一直係我最愛,好有口感,好好味。巴馬火腿拉絲水牛芝士手工pizza,新鮮即焗,非常香脆。而且cheese拉絲邪惡,好有芝香。滋味2人小食拼盤,法蘭克福腸,雞塊,薯角。豐富之餘好脆口。
滋味2人小食拼盤,法蘭克福腸,雞塊,薯角。豐富之餘好脆口。
2021-06-26 125 瀏覽
💬 旺角嘅😻cafe,入面真係好多貓貓,啲貓貓都唔驚人,不過就多數都攤喺度休息😹想同佢哋親近就可能要主動啲去撩佢哋玩喇~.呢間cafe嘅食物味道唔錯,但份量少,價錢偏貴,相信係因為要養埋啲貓咪🙈 如果鍾意貓嘅話就應該覺得可接受嘅~.我哋4個人叫咗個4人餐,好似$538,加咗個小食拼盤$48同埋蕃薯條$58,都唔係真係好飽😹.🔹日本青蟹籽大蜆大蔥扁意粉:見識少第一次食青蟹籽,不過食落同普通蟹籽好似差唔多? 蜆唔算真係大蜆但都幾新鮮,意粉口感啱啱好少少實唔太淋有啲咬口👍🏻.🔸即磨芝士黑松露野菌大啡菇忌廉意大利飯:芝士味同黑松露味都好香濃,雖然係忌廉但係又唔會好漏~.🔹西班牙黑毛豬肋骨配薯菜:雖然豬味比較淡,但係意想不到地淋!而且外面嗰層帶點焦香,入面一啲都唔乾🤤.🔸挪威煙三文魚拉斯水牛芝士手工薄餅:我唔食煙三文魚,但朋友話唔錯。個薄餅唔係好薄嗰種,而係有少少厚度,但係外面脆入面有啲軟熟,芝士味都好正☺️.🔹小食拼盤全部野都麻麻哋。蕃薯條幾好食,炸得脆卜卜再加啲楓糖漿喺面~.**唔係試食嚟架!成餐飯都真金白銀俾錢!
**唔係試食嚟架!成餐飯都真金白銀俾錢!

• 即磨芝士黑松露野菌大啡菇忌廉意大利飯
  • 日式青蟹籽大蜆大葱忌廉扁意粉
2021-06-26 89 瀏覽
.📍URBAN Cafe 📍香港旺角彌敦道566-568A號僑建大廈2樓每次想玩貓就會去這間樓上cafe😂點了個豬肋骨配薯菜、芝士黑松露意大利飯、青蟹籽大蜆忌廉意粉跟小吃拼盤(香腸、唐揚雞塊跟薯角),豬肋排的肉燉的很軟很入味,是微酸帶甜的味道,很輕易就可以肉骨分離,薯角炸的也很酥脆,意大利飯上面的芝士量很足,不是灑的芝士粉而是一片一片刨出來,所以味道特別濃郁,絕對是重口人士的愛😍意粉上面的綠色蟹籽很特別,醬汁不會過分厚重,吃起來完全不會膩🥰配上我最愛的炸雞塊簡直是太爽啦❣#foodiblum西式
📍URBAN Cafe
📍香港旺角彌敦道566-568A號僑建大廈2樓

#foodiblum西式

2021-06-25 86 瀏覽
一定一定一定要book位先黎🙈每次黎到見門口咁多人等位都覺得攰!但呢間啲貓貓任摸唔嬲,見佢地咁cute心情真係會好好。佢地會跳上你腳,跳上枱,但小心唔好比佢地食我地嘅野食呀🤭野食方面都好好,pizza好好食,放耐左條邊都唔會硬!但每人有最低消費,記得留意!
2021-06-24 81 瀏覽
今日同朋友慶祝生日,我都期待咗好耐嘅呢餐終於食到,果然冇令到我哋失望,我哋食咗個水牛城雞翼,辣得來好野味😍一試難忘,之後食咗兩個主菜,一個煎魚,一個牛柳配意粉都好好食😋意粉有蒜香味,終於食蒜既朋友就岩哂,之後叫左兩個花茶,我哋試咗士多啤梨花茶同伯爵花茶,花茶一路整熱,想幾時熱飲都可以,好方便☺️花茶好香,食完野清清地飲杯花茶再同朋友傾計真是好開心,最後我地梗系試埋個甜品先走,雖然我想食既焦糖燉蛋已經賣晒,最後都食到其他甜品😊我地試哂兩隻味既心太軟,有朱古力同綠茶味配埋雪糕果然係夏天消暑因物,我一定會推介朋友下次再食,職員服務態度都好好,本身我哋坐嗰個位好窄都肯調位俾我哋~