2024-07-11 189 瀏覽
Until Coffee 📍:新蒲崗雙喜街1號安田中心地舖🚗:鑽石山地鐵A2出口 步行7分鐘📞:+852 6015-5409💲:~HKD100/head for teaFood quality✔️:熱丸久小山園 若竹👌🏼:Mini Bite Set Cake總結:😋新蒲崗嘅一間全白色格調嘅cafe 純白色簡約設計 主售賣精品抹茶同咖啡☕️及少量甜品 選擇極少但啲飲品都頗出色 推薦咖啡控嚟試試😋Matchaccino都有五款選擇 今次試咗熱丸久小山園若竹 層次分明 奶泡都好厚身 用茶筅打抹茶粉同牛奶 倒嗰下抹茶係停留係杯中間位置 好神奇 入口嘅抹茶🍵澀而回甘 適合唔太啱飲苦澀味嘅朋友 抹茶味好濃郁 係杯出色嘅Matchaccino🤔當日去到得兩款甜品 一係芝士蛋糕一係Mini Bite Set Cake 試咗後者 有四款:糖漬橙皮桂花 黑糖小山園抹茶 草莓朱古力🍫同濃雙重芝士 正常發揮 唔錯亦唔會好甜🤔成間cafe係超白 全部落地大玻璃 有太陽嘅話係長期被曬住😎🤔即點即整 所以要啲等候時間 不過趕時間嘅話點咖啡就比較快
Until Coffee

總結:

🤔即點即整 所以要啲等候時間 不過趕時間嘅話點咖啡就比較快

• 丸久小山園 若竹
2024-06-20 207 瀏覽
今日經過新蒲崗去到轉角位有一間白色既cafe,店舖細細間,装修係純白色,感覺好簡約~店裹面既座位好少,我哋揀咗坐窗邊影相打卡,光線好靚!今次我哋仲帶咗狗狗,本身以為一定要坐外面,但係店員好可見好似就快落建議我哋入去,真係好貼心!本身以為佢係得咖啡,點知原來佢係有啲特別嘅抹茶~抹茶看一定要嚟試吓!今次我哋叫咗一杯凍咖啡同一杯熱抹茶~姐姐好有心,拉花整咗狗狗個樣,好有驚喜!我哋仲叫左一個mini cake set~佢蛋糕方面唔多選擇只有幾樣~ 不過一口蛋糕仔都有啲驚喜,四種味道店員會建議你由淡味到濃味開始食起~ 另外呢間Cafe都幾特別,佢有個Studio喺附近係有coffee workshop可以上添!
2024-04-21 263 瀏覽
新蒲崗的全白裝修咖啡店,位於轉角位!店內裝修遠比店外境觀優勝!試過Tonic Expresso, Matcha, Cold Brew and Americano, 杯杯都物有所值!採用靚的咖啡豆,就咁一杯普通的Americano, 就採用Ethiopia 日哂豆沖,杯咖啡非常Fruity with balanced acidity! 豐有層次,絕對唔係個種commercial beans 沖既standard coffee 可比!
#MC帶你去新蒲崗想慢活享受生活,又想搵啲特別格調嘅咖啡店的話,可以試下依間走極致白色路線,位於新蒲崗工廈區中嘅轉角位,低調得嚟又顯眼特別🤫✨ Until Coffee依間Cafe行極致簡約風格調,純白色嘅牆身、傢俱擺設,設計簡單舒服、但又罕有少見,而且喺雙喜街轉角位,十分顯眼容易搵到。✨ 環境樓面雖小,但店內座位都係窗邊位置🪟落地大玻璃設計,天朗氣清下,陽光普照☀️空間感十足,可以望住對面公園景🛝有種靜靜地放鬆下嘅感覺。☕️ Latte嚟得Cafe又點少得嗌返杯咖啡呢,對流拉花圖最考基本功,對稱嘅拉花好呼應鋪頭簡潔風格,令人額外舒適、享受☺️奶啡比例啱啱好,飲落好順滑,咖啡味香濃。🍵 MatchacinnoLayer 十分明顯,睇得出奶泡十分厚身,入口唔乾澀又帶著清香,口感綿密順滑😋抹茶控或者唔想飲咁多咖啡因嘅朋友不可錯過!.✨ 總結難得位於市區有一間咁特別嘅Cafe,真係值得一去,而且新蒲崗唔喺地鐵直到嘅地區,始終人流嚟講會少啲,閒日想慢活享受生活,絕對適合你。 .⭐整體︰8.5/10⭐食物︰8.0/10⭐環境︰9.5/10⭐價錢︰8.5/10.=====================
#MC帶你去新蒲崗

⭐整體︰8.5/10
⭐食物︰8.0/10
⭐環境︰9.5/10
⭐價錢︰8.5/10
📍 Until Coffee(新蒲崗)
地址:新蒲崗雙喜街1號安田中心地舖
交通︰港鐵鑽石山站 A2 出口
2023-08-31
下午茶
2023-08-20 631 瀏覽
這家coffee shop以簡約風格為主,整個店鋪的設計都以純白色為主🤩🤩,從燈具到牆壁的擺設都呈現出清爽的風格。店內的座位並不多,只有少數位置,在繁忙的時候可能會滿座。然而,這純白色的設計使整個店舖空間感更大💡💡,讓人感到更加舒適。我這次坐在靠近店內的位置,可以一覽整個咖啡店的結構。而且由於使用了落地玻璃設計,我可以安靜地坐著,觀察外面街道上的行人😇😇。如果在日間沒有太多事情要做,花點時間坐在這裡悠閒地享受,絕對是一個不錯的選擇👍🏻👍🏻。⭐️ Mocha佢嘅拉花非常精緻,奶泡質地綿密🤤🤤,喝起來帶有順滑的口感。特濃的朱古力和咖啡豆的香味完美融合在一起。喝下去不僅口感順滑😋😋,聞起來也能嗅到可可豆獨特的香氣😚。🍄 總括嚟講這間位於新蒲崗工廠大廈內的coffee shop,平日的客流量並不多。如果想找個地方放鬆身心,以慢節奏感受生活,這間coffee shop絕對值得推薦😚。📍 Until Coffee新蒲崗雙喜街1號安田中心地舖G/F, On Tin Centre, 1 Sheung Hei Street, San Po Kong

⭐️ Mocha

🍄 總括嚟講

📍 Until Coffee
新蒲崗雙喜街1號安田中心地舖
Mocha
Mocha
每日繁忙嘅生活過後,總需要一點寧靜空間整理同沉澱思緒 而今次到訪嘅地方就係希望為客人及員工,在享受咖啡同時,亦可以有一個舒適、寧靜嘅環境去閱讀及放鬆心情 - ̗̀( ˶'ᵕ'˶) ̖́-正確來講呢度有別於一般cafe,主要係一個workshop studio平日會以cafe 形式開放招待客人間中亦會舉辦一啲同咖啡有關嘅活動以及為員工提供一個休憩空間相當體貼窩心ᰔᩚ工作坊開張大概一個月左右全店以簡潔白色裝修為主,跟位於附近嘅地鋪裝修互相呼應工作坊主要提供手沖咖啡,最近亦開始有茶類飲品,不過食物就未有供應唔好以為純白色嘅裝修就無特色相反,就係呢份簡約設計正正謀殺唔少Ram就算唔識飲咖啡嘅客人,相信嚟過之後都會愛上呢個地方 ‪⸜(*ˊᵕˋ*)⸝‬📝🐶 iamladypudding
每日繁忙嘅生活過後,總需要一點寧靜空間整理同沉澱思緒

平日會以cafe 形式開放招待客人
間中亦會舉辦一啲同咖啡有關嘅活動
以及為員工提供一個休憩空間相當體貼窩心ᰔᩚ

工作坊開張大概一個月左右
全店以簡潔白色裝修為主,跟位於附近嘅地鋪裝修互相呼應

唔好以為純白色嘅裝修就無特色
相反,就係呢份簡約設計正正謀殺唔少Ram

📝🐶 iamladypudding
🇯🇵哩埋係新蒲崗工廠大廈入面不過唔難搵。平日lunch hour 黎到亦好安靜。barista會係顧客面前做手沖,亦可以講係另一種experience 🧘🏻‍♀️舖頭一共有5款抹茶🍵,可以花少少時間問下barista 介紹再揀試邊款。But for me as a 抹茶控,就當然要黎幾次試晒佢全部啦 😍

2023-03-08 665 瀏覽
喺人煙稠密嘅新蒲崗工廠區某個角落,有一間採用純白色簡約設計嘅Cafe;店裡嘅環境令人有一種恬靜、純淨嘅感覺,再配以採光十足落地玻璃,令我身心頓時感到放鬆 而且店員亦非常殷勤有禮,更友善地介紹各種飲品及詳細為我解說…… 💛💛💛💛💛 𝐇𝐨𝐣𝐢𝐜𝐡𝐚 𝐋𝐢𝐭𝐭𝐞🍵($50) “美觀而對稱嘅拉花令人感到賞心悅目,奶泡綿密、入口順滑而有淡淡焙茶香;飲到一半拉花圖案都冇走樣👍🏻,可見咖啡師嘅心機” 𝐍𝐞𝐰 𝐘𝐨𝐫𝐤 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 𝐂𝐚𝐤𝐞🧀🍰($ 45) “體積小巧可愛;芝士及面層嘅酸忌廉入口綿密細滑,再加上鬆脆嘅消化餅底,味道不俗” 💛💛💛💛💛 📌:新蒲崗雙喜街 1號安田中心地舖

💛💛💛💛💛

𝐇𝐨𝐣𝐢𝐜𝐡𝐚 𝐋𝐢𝐭𝐭𝐞🍵($50)

𝐍𝐞𝐰 𝐘𝐨𝐫𝐤 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 𝐂𝐚𝐤𝐞🧀🍰($ 45)

💛💛💛💛💛

📌:新蒲崗雙喜街 1號安田中心地舖
  • Hojicha Litte
2022-12-19 608 瀏覽
今日放假 等緊人嘅時候想食個cake飲杯咖啡入咗呢度一間小店呢度好白😂😂 都幾有feel嘅 簡單音樂 其實一杯oat milk latte 同埋一個芝士蛋糕Latte揀左佢話有奶茶味果個但係坦白講隻味好唔出 杯咖啡冇咩味 好似飲水咁😅😅😅應該就同oat milk冇乜關係嘅 我之前全部飲oat都冇呢個問題 同埋杯咖啡削左啲 唔係好夠厚度 反而個cake個樣平平無奇 但係好creamy 好好食 芝士未出得黎又唔太漏 有驚喜😊😊
今日放假 等緊人嘅時候想食個cake飲杯咖啡
入咗呢度一間小店
呢度好白😂😂 都幾有feel嘅 簡單音樂
其實一杯oat milk latte 同埋一個芝士蛋糕
Latte揀左佢話有奶茶味果個
2022-12-13 1278 瀏覽
#pb食在新蒲崗新蒲崗純白咖啡店☕️Bookmark左呢間純白色coffee shop一段時間 成日以為係新蒲崗嘅唔知邊度🤣 點知原來就係享樂包包附近 行過一兩條就得👍🏻 全間舖內外都可以白色為主 俾人感覺好pure好true 打卡仲好靚添🤪 店內唔大 一邊係咖啡枱 另一邊就係窗邊位 大約只有6-7張細枱😍 坐窗邊感覺好chill 加上店員們都好熱情 整體氛圍都好開心、好舒服🥰 個日仲偶遇到 @aimei.hk (快d去睇佢嘅靚相啦)❤️.佢主要係賣飲品 當日去到只有兩款甜品(都好好食呢)😋 飲品方面以咖啡、Matchaccino為主 價錢$35-$90不等👍🏻 手沖咖啡有幾款豆選擇 而Matchaccino都有唔同濃度嘅抹茶選擇 好專業🥰🔹Bite Size Cake🍰推介❤️ 其中一樣主打甜品($55)🤪 4件一口小蛋糕 味道分別係糖漬橙皮桂花、黑糖小山園抹茶、草莓朱古力、濃雙重芝士😋 店員建議由最桂花味順序食 輕到濃味😍 4件蛋糕口感都好鬆軟 而且唔會好甜👍🏻 最驚喜係糖漬橙皮桂花、濃雙重芝士 味道好突出 食第一啖就心心眼🥰 連男朋友都大讚❤️🔹New York Cheesecake🍰推
#pb食在新蒲崗
新蒲崗純白咖啡店☕️

🔹Bite Size Cake🍰

🔹New York Cheesecake🍰
推介❤️ 有別於傳統嘅New York Cheesecake 呢款外型、口感都超似雪糕😋 上層係sour cream 中間係軟滑蛋糕 底層係餅碎 口感好豐富😍 店員話加一層sour cream係為左配合白色主題 而味道就用少少酸黎中和甜品嘅漏👍🏻 好特別 好好食❤️

🔹Cold Brew☕️
推介❤️ 用左Ethiopia Guji嘅日曬豆 浸左12個鐘 味道好突出😍 就算擺耐左飲都同樣好出色👍🏻

🔹Filter Coffee☕️
今次揀左 @manhattancoffeeroasters 嘅Janson X-819🥰 味道以花香為主 酸度唔會好高👍🏻 咖啡味一開始唔太突出 反而攤凍左幾分鐘之後飲 咖啡味會突出好多😍

整體✨ Coffee shop位於享樂包包新蒲崗店附近 位置幾方便👍🏻 全間舖以白色為主真係好chill 好岩打卡😍 坐係窗邊真係好舒服👍🏻 甜品、咖啡都好出色 而且店員好好人❤️ 好少少後悔bookmark左咁耐先去🥲

Until Coffee (新蒲崗)
新蒲崗雙喜街1號安田中心地舖
2022-12-10
下午茶
《Until Coffee》新蒲崗轉角位一間純白色主題的咖啡店🤍就連員工嘅口罩同衫都係白色🤍🤣今次嚟到系因為聽聞佢地cafe出名系抹茶💚👧🏻新為抹茶控緊系要嚟試下 店內款5款不同嘅抹茶粉俾客人揀🥺每一不抹茶都係茶筅打發抹茶同牛奶🙏每一杯甜到剛好 入口順滑👍好飮---山政小山園 松風 (C$65)比較輕身 帶有回甘,不苦 ,清香 入口順滑濃郁抹茶味伊藤久右衛門 宇治小綠(C$75)相比下 較厚身Creamy, 回甘不重,一樣濃郁---(5🧸為滿分)賣相:🧸🧸🧸🧸味道:🧸🧸🧸🧸環境:🧸🧸🧸🧸價錢:🧸🧸🧸服務:🧸🧸🧸---Until Coffee地址: 新蒲崗雙喜街1號安田中心地舖電話: 60155409
《Until Coffee》

---
山政小山園 松風 (C$65)
比較輕身 帶有回甘,不苦 ,清香 入口順滑濃郁抹茶味

伊藤久右衛門 宇治小綠(C$75)
相比下 較厚身Creamy, 回甘不重,一樣濃郁

(5🧸為滿分)
地址: 新蒲崗雙喜街1號安田中心地舖
電話: 60155409
2022-10-15
2022-10-15 349 瀏覽
ღ新蒲崗純白Cafe 🤍ღ Iced Latte $45個分層好靚👍🏻入口個咖啡味好濃郁fruity味都好出😚ღ New York Cheesecake $55芝士味好濃郁,又唔會太甜!面頭嘅Sourcream昇華左成件事,變得有層次感👍🏻好食好食🫶🏻==============================🍴Until Coffee📍新蒲崗雙喜街1號安田中心地舖==============================

新蒲崗純白Cafe 🤍

ღ Iced Latte $45
個分層好靚👍🏻入口個咖啡味好濃郁fruity味都好出😚

ღ New York Cheesecake $55

🍴Until Coffee
📍新蒲崗雙喜街1號安田中心地舖

2022-10-04 391 瀏覽
叫coffee 但好似抹茶出名啲?🤣行純白冷色tone5 款抹茶選擇一保堂 幾世之昔抹茶嘅甘苦都算係淡淡的但草青嘅aftertaste會係口入面徘徊一陣唔會單調👍不過牛奶有少少太普通配唔起個抹茶🥲Cheesecake hou sik!!!!😋😋😋😋好creamy 好smoothCream cheese 味超出🤩
叫coffee 但好似抹茶出名啲?🤣

好creamy 好smooth
Cream cheese 味超出🤩
  • Cheesecake
2022-10-01 931 瀏覽
機緣巧合要來到新蒲崗參加我的保鮮花體驗課,絕少機會來到這個社區,當然要趁此機會來探索一下這個社區的美食!其中一間就是收藏已久的咖啡店,為的就是這裡最受歡迎的抹茶鮮奶Matchaccino - 山政小山園 松風 $60(熱)$65(冷)店家的抹茶鮮奶是採用來自山政小山園的抹茶粉調泡,濃度也有三款予不同喜好的客人選擇,店員也會細心了解顧客喜好再推薦合適的口味~ 因不喜歡甜味,店員就推介我選「松風」這款回甘程度相對濃厚一點的抹茶粉整杯飲料的製作過程也會一一呈現在客人面前:首先店員會用到不同的茶筅分別打泡抹茶粉跟牛奶,由於我點了是冰的Matchaccino,店員會在杯中加入少許糖漿跟冰塊,倒入鮮牛奶到杯中,再加入打起的奶泡最特別也是最值得期待的是加入已打發完成的抹茶,由於物理現象,抹茶會只停留於杯的正中間位置,形成非常有趣的畫面;最後再灑上抹茶粉就成了,整個沖調過程有趣又治療~ 那種漸層效果分明又做得出色,打卡度高!細心留意的話,會看到店家的抹茶鮮奶的英文名稱並不是用上「Matcha Latte」而是「 Matchaccino」,原因是這杯的奶泡會再厚一點再綿密一點,口感更加豐富,就像喝cap

細心留意的話,會看到店家的抹茶鮮奶的英文名稱並不是用上「Matcha Latte」而是「 Matchaccino」,原因是這杯的奶泡會再厚一點再綿密一點,口感更加豐富,就像喝cappucino一樣啊~
這杯真的有點不捨得喝啊!入口先喝到奶香,再慢慢喝到抹茶味,甜度剛好,抹茶味非常喜歡,濃郁香醇、回甘帶微甜味,順喉柔滑;冰粒雖大仍無損整體味道,感覺熱飲更好喝~ 整杯質素非常好啊!

一直把店家收藏在口袋裡很久,全白式的設計讓人印象深刻,開初會擔心那種白是白得讓人窒息的那種,可是進門一刻只是感到舒適放鬆
店家的鋪面呈長條形,面積不算大,以單邊落地玻璃來增加空間感~ 全店只有十多個座位,幾乎全都靠玻璃那邊安坐,由於很早到達關係店內客人只有幾個,可以坐在窗邊靜靜地享受這杯;不過聽說這店很多時候都是人頭湧湧,座位不夠還要是站著來享用;另外店家主打飲料跟輕食,而且輕食的款式跟種類都只有幾款,想來的話要留意一下啊~
2022-08-27
2022-09-25 293 瀏覽
逢星期日都會嚟到新蒲崗接小朋友學野知道附近開咗間coffee cafe對於我呢個咖啡控一定要嚟試吓一入到店全店以純白設計感覺好簡潔,舒服適合一人(放空) 二人(閒聊)店員好親切講解店內小吃吾多不過冇所謂,我一心想飲coffee叫了杯White coffee☕️ $40一邊等咖啡一邊聽住音樂好relax咖啡入口,味道好啱我香醇,夠滑大滿足值得推介📸環境指數🌕🌕🌕🌕🌑🤵🏻‍♀️服務指數🌕🌕🌕🌕🌑👅味道指數🌕🌕🌕🌕🌑💰抵食指數🌕🌕🌕🌕🌑🌟推薦指數🌕🌕🌕🌕🌑
逢星期日都會嚟到新蒲崗接小朋友學野

知道附近開咗間coffee cafe
對於我呢個咖啡控

一定要嚟試吓

一入到店
全店以純白設計
感覺好簡潔,舒服

適合一人(放空) 二人(閒聊)

店員好親切講解

店內小吃吾多
不過冇所謂,我一心想飲coffee

叫了杯White coffee☕️ $40
一邊等咖啡一邊聽住音樂
好relax

咖啡入口,味道好啱我

香醇,夠滑

大滿足