2025-07-21
位於銅鑼灣西韓式餐廳「Unnie」,我本來是為了$28「蛋糕放題」而來的,但一上到餐廳真係眼前一亮,原來餐廳定期都會為不同韓星做應援餐廳,是日氣氛超好,全場爆滿,就算我唔係追星喺度食飯都好開心👍這裏的食物主要是西式搭配韓式為主,選擇雖然唔係好多,不過所謂貴精不貴多,餐廳專注做得全部好食已經非常足夠,最喜歡佢哋點主菜就可以加錢升級粟米濃湯、蛋糕和飲品套餐,另外最瘋癲係蛋糕放題,真係食兩件已經回本🤗▪️粟米濃湯推薦推薦一定要飲,頭Creamy濃郁,每一啖都食到粟米粒粒,絕對係罐頭湯嗰啲水準,食得出係用大量粟米忌廉和牛奶打成,真心超正▪️招牌名古屋鰻魚大阪燒意大利飯 $ 158一上枱真係俾條超級巨型嘅鰻魚嚇親,鰻魚入口好彈牙,真係有日本水準,配上蛋包意大利飯,口感Creamy加上大阪燒醬汁,好味道▪️煙三文魚黑松露忌廉意粉 $ 128廚師隱藏餐單,每日有機會不同,今日這個意粉簡單得來做得非常好食,特別係意粉每一條都被黑松露忌廉醬包住,味道濃香口感彈牙,配上味道清新的煙三文魚,健康好食▪️Unnie 炸雞翼 $ 58炸雞翼都係呢度必點嘅小食,我哋揀咗人氣蜂蜜蒜蓉口味,雞翼外層香脆肉質嫩滑,醬汁甜甜地香
▪️粟米濃湯
▪️招牌名古屋鰻魚大阪燒意大利飯 $ 158
▪️煙三文魚黑松露忌廉意粉 $ 128
▪️Unnie 炸雞翼 $ 58
炸雞翼都係呢度必點嘅小食,我哋揀咗人氣蜂蜜蒜蓉口味,雞翼外層香脆肉質嫩滑,醬汁甜甜地香口又惹味充滿蒜香,超正
▪️U果茶 (熱情果、蜜桃、柳丁)
夏日炎炎最佳飲品,果茶有大量水果粒粒,清甜清新,解渴又好飲
▪️熱美式咖啡
我知道要食蛋糕放題,所以點美式咖啡就可以中和蛋糕的甜美,這杯咖啡也相當不錯
▪️蛋糕放題 + $ 28 (一至四惠顧任何套餐)
全晚最期待的任食蛋糕,有六款蛋糕口味可以選擇分別係,原味、抹茶、朱古力芝士蛋糕、柚子乳酪慕絲、伯爵茶慕絲、Tiramisu,選擇困難症嘅我一次過點晒,蛋糕完全係酒店級水準,每款味道香濃,重點唔太甜,可以任食真係抵到癲
🌟任何主菜可升級套餐
+$48 粟米濃湯+精選蛋糕+特色檸檬茶/美式咖啡