2023-09-28 135 瀏覽
意大利菜是我喜歡的菜式之一,因為擺盤精緻,而且會用香料去醃製食物,味道天然美味,最近就同朋友到觀塘海濱匯的Ulivo Italian Restaurant & Bar用餐,相當唔錯啊﹗餐廳一邊是調酒區,另一邊是開放式廚房,在微黃昏暗的燈光下用餐蠻有情調的。先來個精選餐湯 $88,以10種不同蔬菜煮成,味道濃郁,營養豐富,而且好大碟,足夠2人飲用呢﹗蜜糖燒八爪魚伴茴香墨魚汁$228,燒的火喉剛到位,香氣十足,八爪魚入口柔軟,而鮮甜墨魚汁則以撥墨方式呈現在碟上,非常搶眼球的一道菜式。特色白酒香草焗大蜆$308,大蜆飽滿鮮甜,以白酒、蒜片、香草等焗煮,味道濃郁惹味,會忍不住喝掉整個白酒汁呢,幸好有熱烘烘的麵包給我拌著吃。 慢煮牛面頰紅酒汁闊麵 $228,一口吃下便知道是自家製手工麵,是比較有咬口的,而牛面頰則煮得夠柔軟,肉味香濃,入口帶點黏口的,配上紅酒汁最適合不過。半隻新鮮波士頓龍蝦意大利飯$288,龍蝦肉爽甜美味,意大利飯軟硬度剛好,有咬口但又帶點軟綿的感覺,同時又吸滿醬汁,推介呀﹗香烤原隻本地黃油雞 $488,在雞殼內插入燒過的香草,有助增加其香氣,單是賣相已經好吸引,及後餐廳會把雞隻
先來個精選餐湯

慢煮牛面頰紅酒汁闊麵

半隻新鮮波士頓龍蝦意大利飯
香烤原隻本地黃油雞 $488,在雞殼內插入燒過的香草,有助增加其香氣,單是賣相已經好吸引,及後餐廳會把雞隻切件後以供享用,雞肉超級入味又惹味,不管是雞胸還是雞脾肉,肉嫩多汁,聽說每天只供應大約4隻,要食的話,記得先預訂啦﹗
香烤原隻本地黃油雞

甜品方面,有蘋果金寶配香草冰淇淋$108,酸甜的蘋果,減低了金寶的飽滯感,不錯啊﹗
蘋果金寶配香草冰淇淋

特色提拉米蘇 $108,mascarpone的比例比較多,所以質感會較重身,若咖啡酒味再重一點就是我喜歡那口味了。
Tiramisu
2023-09-19
先來個精選餐湯
慢煮牛面頰紅酒汁闊麵
半隻新鮮波士頓龍蝦意大利飯
蘋果金寶配香草冰淇淋
2023-09-26 150 瀏覽
今時今日的觀塘區,隨着新廈落成及公司進駐,越來越商業化,上班族有要求,食肆質素隨之大大提升,例如位於海濱匯的 Ulivo Italian Restaurant & Bar,換了新廚,水準唔錯,價錢合理。前菜中我最喜歡[蜜糖燒八爪魚伴茴香墨魚汁 $228],原條上菜捲曲富動感,煮至非常軟腍易切,肉質柔軟好嚼,鮮嫩香甜的味道,醬汁討好![特色白酒香草焗大蜆 $308]的湯汁最出色,酸甜合道,鮮香味佳,大蜆肉厚,粒粒滋味。配麵包吃一流,店方供應三款麵包,想不到水準之上![新鮮布拉塔芝士配意大利巴馬火腿王 $168]是基本的水準。今日的[精選餐湯-雜菜湯 $88]以三十種蔬菜混合而成,味道特別,這墨綠色的菜起初以為是紫菜,但口感又如菜乾,據說是菠菜?意大利菜缺不了麵條,千挑萬選之下點了[慢煮牛面紅酒頰汁寬麵 $288],因為想吃濃郁的味道,麵質果然柔靭有力又掛汁,寬厚口感很不錯,牛面頰非常軟腍入味。[龍蝦配意大利飯 $288]有半隻龍蝦,新鮮肉彈,意大利飯軟軟熟熟的,醬汁非常豐富滋味,合乎期望, $288/份取價不進取。挑了兩款燒物作主菜,皆燒至恰到好處,肉質嫩滑。[香烤原隻本地黃油雞 $48

特色白酒香草焗大蜆
配麵包吃一流,店方供應三款麵包,想不到水準之上!
三款麵包
新鮮布拉塔芝士配意大利巴馬火腿王 $168]是基本的水準。
精選餐湯-雜菜湯
精選餐湯-雜菜湯
龍蝦配意大利飯
挑了兩款燒物作主菜,皆燒至恰到好處,肉質嫩滑。[香烤原隻本地黃油雞 $488]的油香滋潤了肉質,嫩滑咬落有汁,胸肉亦不嚡口。
香烤原隻本地黃油雞
魚更加難燒,[香草焗原條意大利海鱸魚配白油茴香汁 $498]成功保持肉汁,肉不乾老很難得,香草味濃完全沒有魚腥味,白油茴香汁味道特別,成功昇華。
大家分享三款甜品
蘋果金寶配香草冰淇淋 $108
特色提拉米蘇 $108
金橘奶黃醬千層酥 $128
蘋果金寶配香草冰淇淋 , 特色提拉米蘇 ,金橘奶黃醬千層酥
全部甜度適中,我最喜歡金橘奶黃醬千層酥,蘋果金寶亦可以。
蘋果金寶配香草冰淇淋 , 特色提拉米蘇 ,金橘奶黃醬千層酥
主廚有實力,環境簡約舒適,倚窗有街景,價錢合理,若然在附近覓食,絕對可以考慮。
餐牌作參考:
2023-09-19
三款麵包
蘋果金寶配香草冰淇淋 , 特色提拉米蘇 ,金橘奶黃醬千層酥
區區有美食,今次就去咗最近熱推嘅觀塘海濱匯 #ULIVO 歎正宗意大利菜🇮🇹餐廳樓底高、極具空氣感,雅緻舒適,服務員細心有禮,令整餐飯倍感享受~開餐前當然食麵包🥖啦!香脆軟熟都有!緊接就係:✨私心推介✨🍯🐙蜜糖燒八爪魚伴茴香墨魚汁 $228以前食親八爪魚都好易中伏,會食到「擦膠」咁嘅口感,咬極都咬唔開,但今次好驚喜,入口軟腍腍,又甜又好味!✨私心推介✨🐱香腸意大利辣醬貓耳麵 $188貓耳麵口感超煙韌,辣醬少少辣超惹味!🍲特式白酒香草焗大蜆 $308大蜆肥美肉嫩,香蒜酒味濃郁,瞬間清碟!🥩🥗澳洲和牛配蕃茄火箭菜沙律 $328和牛軟滑,配合蔬菜,開胃度大增!期間亦叫了2杯新cocktail:🥃Old Fashioned $68將威士忌、苦酒、橙片、肉桂等原包經真空低溫烹調14小時,酒味更出、更濃~🍸Steam Dark Mojito $68將薄荷、dark及white rum酒等原包以51度蒸氣真空低溫烹調6小時,味道清新爽口,近排咁熱飲啱晒!🍎🍨蘋果金寶配香草冰淇淋 $108甜品送到時,服務員特別為我地放上心形煙花蠟燭製造氣氛,加上甜品清甜,sweet度爆燈呀~今餐咁好食,下次要帶埋家人
區區有美食,今次就去咗最近熱推嘅
觀塘海濱匯 #ULIVO 歎正宗意大利菜🇮🇹

餐廳樓底高、極具空氣感,雅緻舒適,
服務員細心有禮,令整餐飯倍感享受~

開餐前當然食麵包🥖啦!香脆軟熟都有!

緊接就係:

✨私心推介✨

🍯🐙蜜糖燒八爪魚伴茴香墨魚汁 $228
以前食親八爪魚都好易中伏,
會食到「擦膠」咁嘅口感,咬極都咬唔開,
但今次好驚喜,入口軟腍腍,又甜又好味!

✨私心推介✨
🐱香腸意大利辣醬貓耳麵 $188
貓耳麵口感超煙韌,辣醬少少辣超惹味!

🍲特式白酒香草焗大蜆 $308
大蜆肥美肉嫩,香蒜酒味濃郁,瞬間清碟!

🥩🥗澳洲和牛配蕃茄火箭菜沙律 $328
和牛軟滑,配合蔬菜,開胃度大增!

期間亦叫了2杯新cocktail:
🥃Old Fashioned $68
將威士忌、苦酒、橙片、肉桂等
原包經真空低溫烹調14小時,
酒味更出、更濃~

🍸Steam Dark Mojito $68
將薄荷、dark及white rum酒等原包
以51度蒸氣真空低溫烹調6小時,
味道清新爽口,近排咁熱飲啱晒!

🍎🍨蘋果金寶配香草冰淇淋 $108
甜品送到時,服務員特別為我地
放上心形煙花蠟燭製造氣氛,
加上甜品清甜,sweet度爆燈呀~

今餐咁好食,下次要帶埋家人嚟先得🤭
2023-09-23
  • 蜜糖燒八爪魚伴茴香墨魚汁
  • 香腸意大利辣醬貓耳麵
2023-09-24 56 瀏覽
朋友喺觀塘嗰邊放工💗諗住搵間關境靚靚嘅西餐廳傾吓偈食dinner🥳呢間Ulivo意大利餐廳唔錯啵。位置喺牛頭角接近海傍嘅商廈海濱匯入面,內裝優雅時尚,具空間感,落地玻璃風景好開揚。可以舒舒服服傾下偈。供應嘅主要係意式料理,選擇好豐富。點餐之後,來了餐前麵包拼盤😋有Rosemary 薄脆丶橄欖麵包和甜麵包,各有特色,特別鍾意脆卜卜又香口嘅薄脆。🔶加拿大豬鞍 $258平時好少食豬鞍🥳呢一客正喎!厚切豬鞍意想不到的柔嫩多汁,肉味濃郁,配以小蘿蔔等等嘅配菜,很不錯。🔶 蕃茄墨魚汁大蝦扁意粉 $268巨型虎蝦橫放在扁意粉上💗賣相令人賞心悅目。蝦肉肉嫩爽彈,意粉掛滿鮮香味美的蕃茄墨魚汁,很有風味。🔶南極鱈魚柳伴芝士焗薯地中海汁$368鱈魚柳外皮香脆,肉質柔嫩多汁,十分香口,配以香口軟滑的芝士焗薯,還有我最喜歡的茴香作配菜🥳很有地中海風情。🔶 蘋果金寶配香草冰淇淋 $108口感脆脆,有濃郁焦糖蘋果香和肉桂​​肉,配上香滑香草冰淇淋,有口感,冰火絕配呀。

🔶加拿大豬鞍 $258

🔶 蕃茄墨魚汁大蝦扁意粉 $268

🔶南極鱈魚柳伴芝士焗薯地中海汁$368

🔶 蘋果金寶配香草冰淇淋 $108

觀塘果幾幢工業區,其實附近嘅海濱匯都有好多餐廳選擇 ulivo hk 位於海濱匯嘅1樓,裝潢都幾有格調亦設有free flow wine buffet 方便附近收工上班坐低就遞上餐包籃薄切和牛刺身伴芝士松子仁火箭菜 $228口感軟嫩薄薄和牛包覆左沙律菜同松子仁,灑上芝士碎睇得又食得!蜜糖燒八爪魚伴茴香墨魚汁 $308用墨汁做presentation 貼題之餘又型格墊底有新薯同超甜洋蔥八爪魚係我食過最軟最淋,有驚喜!蕃茄墨魚汁大蝦扁意粉 $268 墨魚汁 配上辣嘅蕃茄醬 超大隻大蝦細心地已去殼,辣檻欖油扁意粉都惹味 南極鱈魚柳伴芝士焗薯地中海汁 $368鱈魚柳超好味,係我食過數一數二好食嘅鱈魚、魚肉口感軟滑又唔會肉散,外皮煎至香脆又無燶到伴菜係芝士焗新薯仔口感好creamy!蘋果金寳配香草冰淇淋 $108 用消化餅、忌廉蘋果粒粒、香草味雪糕做成蘋果金寶嘅口感,但呢個就感覺還是有一點爐火感會更搭

坐低就

遞上餐包籃

薄切和牛刺身伴芝士松子仁火箭菜 $228

蜜糖燒八爪魚伴茴香墨魚汁 $308

用墨汁做presentation 貼題之餘又型格
墊底有新薯同超甜洋蔥
八爪魚係我食過最軟最淋,有驚喜!

蕃茄墨魚汁大蝦扁意粉 $268
墨魚汁 配上辣嘅蕃茄醬

超大隻大蝦細心地已去殼,辣檻欖油扁意粉都惹味

南極鱈魚柳伴芝士焗薯地中海汁 $368
伴菜係芝士焗新薯仔口感好creamy!

蘋果金寳配香草冰淇淋 $108

2023-09-12
一間好正宗嘅意大利餐廳,地方夠大之餘食物仲好有驚喜!甫進去先俾餐廳落地大玻璃吸引,可以睇到成個海濱長廊。而且每張枱都有一定距離,富好有空間感,配合木質枱面及燈光,喺呢度用餐真係好有情調。同朋友三個人叫咗8個菜式,每一樣都好有特色~✨𝐋𝐨𝐛𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐁𝐢𝐬𝐪𝐮𝐞 意式龍蝦湯一上枱就已經聞到濃濃嘅龍蝦香味,口感超濃厚而且好滑✨𝐇𝐨𝐧𝐞𝐲 𝐠𝐥𝐚𝐳𝐞𝐝 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐭𝐞𝐫𝐫𝐚𝐧𝐞𝐚𝐧 𝐨𝐜𝐭𝐨𝐩𝐮𝐬 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐩𝐨𝐭𝐚𝐭𝐨, 𝐟𝐞𝐧𝐧𝐞𝐥, 𝐝𝐢𝐥𝐥 & 𝐬𝐪𝐮𝐢𝐝 𝐢𝐧𝐤 蜜糖燒八爪魚伴茴香墨魚汁八爪魚配墨魚汁加少少蜜糖香氣,富有層次感,八爪魚比我想像中腍,我覺得係必食之選✨𝐒𝐚𝐮𝐭é𝐞𝐝 𝐯𝐨𝐧𝐠𝐨𝐥𝐞 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐛𝐞𝐥𝐥 𝐩𝐞𝐩𝐩𝐞𝐫, 𝐭𝐨𝐦𝐚𝐭𝐨, 𝐜𝐡𝐢𝐥𝐢, 𝐩𝐚𝐫𝐬𝐥𝐞𝐲 & 𝐰𝐡𝐢𝐭𝐞 𝐰𝐢𝐧𝐞特式白酒香草焗大蜆大蜆好鮮嫩,而且夠晒入味,醬汁味道令人一口接一口✨𝐒𝐥𝐨𝐰 𝐜𝐨𝐨𝐤𝐞𝐝 𝐛𝐞𝐞𝐟 𝐜𝐡𝐞𝐞𝐤 𝐩𝐚𝐩𝐩𝐚𝐫𝐝𝐞𝐥𝐥𝐞慢煮牛面頰紅酒汁寬麵💜餐廳手打寬麵夠煙韌,每條麵條都有掛汁,牛面頰夠多亦都好鮮嫩,鍾意食牛唔可以錯過✨𝐏𝐚𝐧-𝐟𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐭𝐨𝐨𝐭𝐡𝐟𝐢𝐬𝐡 𝐰𝐢𝐭𝐡
一間好正宗嘅意大利餐廳,地方夠大之餘食物仲好有驚喜!

同朋友三個人叫咗8個菜式,每一樣都好有特色~
Lobster Bisque 意式龍蝦湯

✨𝐋𝐨𝐛𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐁𝐢𝐬𝐪𝐮𝐞 意式龍蝦湯
一上枱就已經聞到濃濃嘅龍蝦香味,口感超濃厚而且好滑

特式白酒香草焗大蜆
大蜆好鮮嫩,而且夠晒入味,醬汁味道令人一口接一口

南極鱈魚柳人伴芝士焗薯及地中海汁

✨𝐏𝐚𝐧-𝐟𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐭𝐨𝐨𝐭𝐡𝐟𝐢𝐬𝐡 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐛𝐚𝐛𝐲 💜𝐜𝐚𝐫𝐫𝐨𝐭 𝐢𝐧 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐭𝐞𝐫𝐫𝐚𝐧𝐞𝐚𝐧 𝐬𝐚𝐮𝐜𝐞 & 𝐜𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 𝐛𝐚𝐤𝐞𝐝 𝐩𝐨𝐭𝐚𝐭𝐨
南極鱈魚柳人伴芝士焗薯及地中海汁
魚皮好香脆,魚肉夠鮮嫩而且有口感,少有食西餐食到嘅質感,加埋地中海汁,真係好好味
加拿大豬鞍配巴馬火腿

💜✨𝐂𝐚𝐧𝐚𝐝𝐢𝐚𝐧 𝐩𝐨𝐫𝐤 𝐜𝐡𝐨𝐩 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐩𝐚𝐫𝐦𝐚 𝐡𝐚𝐦, 𝐬𝐚𝐠𝐞, 𝐛𝐫𝐨𝐜𝐜𝐨𝐥𝐢𝐧𝐢 & 𝐛𝐚𝐛𝐲 𝐜𝐚𝐫𝐫𝐨𝐭
加拿大豬鞍配巴馬火腿
豬鞍腍身得嚟有咬感,而且好入味,無論賣相同味道都係我首選!

✨𝐃𝐞𝐜𝐨𝐦𝐩𝐨𝐬𝐞𝐝 𝐚𝐩𝐩𝐥𝐞 𝐜𝐫𝐮𝐦𝐛𝐥𝐞
蘋果金寶配雲尼拿雪糕
apple crumble以打碎形式配上雪糕,唔單止食得方便,而且每啖都好crunchy, 肉桂令成個甜品味道更配合
特式提拉米蘇

✨𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮 特式提拉米蘇
入口夠滑,而且味道濃厚,lady finger 溶入其中令到成個甜品更有口感!

無論環境同食物都好高質,餐廳仲設置bar 枱,逢星期三至六 (3-8pm)設有Wine Buffet 🍷 $198/2hrs 😉happy hour嚟望住落地大玻璃飲兩杯都好享受~~

2023-09-09
Lobster Bisque 意式龍蝦湯
特式提拉米蘇
2023-09-08 139 瀏覽
於觀塘工作的朋友為我介紹了一間意大利餐廳,趁著齊人便約成這一夜的豐富飯聚。餐廳位於觀塘海濱匯內的Ulivo Italian Restaurant & Bar,內裏設有標準酒吧及開放式廚房,配襯超高樓底及浪漫燈光環境非常寬敞舒適。先點一杯Mocktail Ginger Apple Cooler$98來輕鬆一番!以香甜的蘋果汁、檸檬汁加上薑調配而成,喝下味道清新不會過甜好清爽的口感。然後服務員送上一大盤的麵包肉有三款不同種類,全部質素也相當不俗喜歡吃麵包的朋友吃了不少呢!率先上檯的是特色白酒香草焗大蜆$308,份量滿滿的大蜆味道非常鮮甜,廚師以白酒香草來烹調加上濃郁的蒜香很惹味,吃罷大蜆之後那醬汁用麵包點來吃非常誘惑。然後這個新鮮布拉塔芝士配意大利巴馬火腿王$168也非常受我們歡迎,鹹香的巴馬火腿當然誘惑但新鮮的布拉塔就更加吸引,好吃得三扒兩撥便被我們吃光光了。繼續來一客蜜糖燒八爪魚伴茴香墨魚汁$228,相當有藝術感的擺盤美得有點捨不得吃掉呢!煙靭軟腍的八爪魚燒得好香口,沾上鮮味的墨魚汁一同享用味道更具層次。喜歡吃牛的朋友主菜點上這一客M7和牛斧頭扒配意式雜菜焗薯$1588/42安士,來到

喜歡吃牛的朋友主菜點上這一客M7和牛斧頭扒配意式雜菜焗薯$1588/42安士,來到時那龐大的斧頭扒真的非常震撼!看見那粉嫩的肉色便看得出大廚經驗老到好功架。

吃不了牛的我就享用這客南極鱈魚柳伴芝士焗薯地中海汁$368,魚皮做得香脆魚肉充滿油分份入口嫩滑超級極緻的美味。

主食當然要嘆個意粉選了番茄墨魚汁大蝦扁意粉$268來品嚐!大虎蝦肉質爽口彈牙而且非常鮮味絕對係是靚貨。
扁意粉吃下口感煙韌不會過腍,配合酸甜美味的番茄醬汁太可口了吧!
緊接著還有半隻新鮮波士頓龍蝦意大利飯$288,米粒口感軟綿而且索盡了龍蝦的鮮味,跟新鮮彈牙的龍蝦肉一起品嚐好享受。
最後甜品有這個Tiramisu$108咖啡跟Mascarpone Cheese味道比例剛好,加上滿豐盛的酒香令非常我沉醉。

這間新貴Ulivo食物的出品挺有水準而且地方寬敞又舒適,來這兒拍拖Sweet Sweet或一班朋友開心聚餐也非常合適。
2023-08-29
2023-09-08 89 瀏覽
因咩解究去到觀塘海濱匯食晚餐呢?之唔係餐廳現正推出的這個「主餐牌食品8折優惠」囉,價格吸引之餘,環境也相當闊落舒適。又濕又熱的天氣,先來杯生啤(PERONI DRAUGHT)解解喝,清新爽甜、泡沫幼滑易入口,不錯。首先上場的是「新鮮布拉塔芝士配意大利巴馬火腿王~$168」,芝士質地半軟、綿密細滑、帶濃郁奶香,配鹹香的帕馬火腿及超甜的車厘茄,當然好味了。之後是這味「特式白酒香草焗大蜆~$308」,蜆肉鮮甜肥美,配搭充滿白酒和香草的醬汁,更令人吃不停口;蘸鍋裡的汁記得不要浪費,事關它才是這道菜的精華所在,配法包及脆片同吃,真的可以吃到一滴不剩!「蜜糖燒八爪魚伴茴香墨魚汁~$228」,八爪魚已烤至軟淋柔嫩,一點也不韌,非常juicy,再加上蜜糖的香甜,適量的薯仔、茴香、叼草及墨魚汁作伴,又真係幾好食。這味「蕃茄墨魚汁大蝦扁意粉~$268」的蝦肉經炙烤過後,釋出陣陣炭火香,肉質鮮嫩、Q彈紮實;扁意粉掛汁力極強,彈牙有嚼勁,配香濃的蕃茄醬汁是令人越吃越開胃。侍應特意推介的這個「半隻新鮮波士頓龍蝦意大利飯~$288」義大利燉飯幼滑creamy,半生熟的口感;外軟內硬,每粒米都吸盡湯汁的精華,伴肉質
侍應特意推介的這個「半隻新鮮波士頓龍蝦意大利飯~$288」
義大利燉飯幼滑creamy,半生熟的口感;外軟內硬,每粒米都吸盡湯汁的精華,伴肉質鮮甜紮實的波士頓龍蝦,忍不住連吃了兩大碗。
「南極鱈魚柳伴芝士焗薯地中海汁~$368」,鱈魚生活在無污染的深海海底,魚身沒有細魚刺,只有一根細脊椎骨;肉質潔白細嫩、爽滑鮮美,讓人吃得甚是愜意。
「Tiramisu特式提拉米蘇~$108」,咖啡、酒、可可混和了的醇香滋味,甜中透微甘苦,像極了愛情!
這個傳統英式「蘋果金寶配香草冰淇淋~$108」充滿蘋果及肉桂香,加上焗得金黃酥脆的金寶及奶油忌亷冰淇淋,絕對是最佳配搭的美味甜品
食物認真不錯,加上8折Promotion,值得多走幾步!

#ulivo #ulivohk #iincommunications @ulivo_hk @iin.communications

地址: 觀塘海濱道77號海濱匯1樓9-10號舖
  • 半隻新鮮波士頓龍蝦意大利飯
  • 南極鱈魚柳伴芝士焗薯地中海汁
  • Tiramisu特式提拉米蘇
2023-09-08 85 瀏覽
想找個地方静靜地同朋友吃餐飯,而且嘢食要有水準?我諗到一個地方喎,就係位於官塘海濱滙既意大利餐廳Ulivo。呢晚我哋食左好幾樣嘢都唔錯,係度簡單介紹下。頭盤之一既巴馬火腿Burrata Cheese,呢款經典既意式前菜,細滑帶奶香的Burrata與色彩繽紛的番茄從來是好拍檔,連埋咸香軟熟的巴馬火腿吃,是穩陣不過的開始。之後的白酒煮蜆,蜆肉隻隻鮮甜,最緊要夾埋蒜片一齊食,生色不少。白酒汁醬亦同樣做得好,以餐前麵包來伴之,岩晒。最後的前菜,Beef Carpaccio,沒有過多調味,簡簡單單的吃出原味道,跟上芝士及火箭菜也就是好。大蝦Linguine,巨大的蝦爽又彈牙,是亮點,意粉只是陪襯。與之相反,牛面頰濶條麵,主角就是有咬口的濶麵,我覺得唔使餸單食麵條都掂。全晚最矚目的,毫無疑問就係超巨型的斧頭扒。用上的是澳洲M7和牛,看切開的色澤就知火候拿捏沒有錯,入口軟嫩,帶脂香,近骨的位置當然更為精彩。旁邊會跟上一小碟海鹽,自行灑一點下去,味道更出色。甜品正是蘋果金寶,口感不俗,跟上雪糕吃,是合格有餘之出品。
想找個地方静靜地同朋友吃餐飯,而且嘢食要有水準?

呢晚我哋食左好幾樣嘢都唔錯,係度簡單介紹下。

甜品正是蘋果金寶,口感不俗,跟上雪糕吃,是合格有餘之出品。
雖然這間意大利餐廳酒吧的位置不太靠近鬧市,地點有點不就腳,不過正因為這個原因,晚上在這裡吃飯因為客人不多,氣氛和情調可是挺好的,又夠清靜,環境也算不錯,這晚我和幾位友人一起在這裡吃晚餐,感覺都幾舒服,所點的各款菜式,也大多令人滿意。這晚我們人多,吃了不少東西呢!先來三款麵包,蘸以橄欖油和黑醋,把沉睡了一個下午的味蕾先行喚醒。「新鮮布拉塔芝士配意大利巴馬火腿王」($168)以雪白滑溜的新鮮布拉塔芝士與紅白分明、鹹香而富有油脂的意大利巴馬火腿互相配搭,加上彩色的蕃茄仔,是一道相當意式的開胃前菜。「薄切和牛刺身伴芝士松子仁火箭菜」($158)的和牛刺身,肉色緋紅誘人,紋理清晰可見,肉質嫩滑,而且肉味濃郁,配以芝士片、松子仁、青瓜片與色彩鮮艷,爽而不辣的迷你辣椒仔,同樣使人食欲大增。「特式白酒香草焗大蜆」($308)的醬汁辣得開胃,大蜆多而大隻,又是另一道讓人食指大動的美味前菜。非常吸睛的「蜜糖燒八爪魚伴茴香墨魚汁」($228)做得挺好,八爪魚煮得軟腍不韌,味道也不錯。這餐廳的大廚原來都幾喜歡用墨魚汁烹調菜式,賣相吸引的「蕃茄墨魚汁大蝦扁意粉」($268)除了那足有整隻手掌般大,長度比意粉還要
這餐廳的大廚原來都幾喜歡用墨魚汁烹調菜式,賣相吸引的「蕃茄墨魚汁大蝦扁意粉」($268)除了那足有整隻手掌般大,長度比意粉還要長,新鮮多肉的大蝦外,還有口感 Al Dante的扁意粉。
慢煮牛面頰紅酒汁寬麵」($228)的寬麵同樣質素甚佳,牛面頰軟腍入味,配以紅酒汁,是讓人讚好的味道。
半隻波士頓龍蝦意大利飯」($288)最吸引的當然是那隻橫亙在意大利飯上的半隻波士頓龍蝦啦,這龍蝦我們雖然每人只分得一點,伴以濕潤可口的意大利飯吃,仍然讓我們感到相當滿意。
南極鱈魚柳伴芝士焗薯及地中海汁」($368)的南極鱈魚魚皮煎得又香又脆,脆得咬下去可以聽到聲音,魚肉亦嫩滑不嚡,配角的蔬菜也有心思,不過魚柳不算很大件,如果份量可以多些的話會更好一點。
近日與斧頭扒有緣,繼不久前在沙田帝都酒店吃過美味的斧頭扒後,這天再接再厲,在這餐廳再次吃到「M7和牛斧頭扒(42oz)配意式雜菜焗薯」($1388)。大概五成熟的巨型斧頭扒,經切開後,外焦香而內粉嫩,肉汁仍存,無須調味,只需撒點幼鹽在牛扒上,帶出牛扒本身的肉味,已經足夠好吃,因為我已吃得很飽,所以即使美味當前,我也只是吃了一塊多便吃不消,不過即使這樣,這斧頭扒已經足以令人回味。
特式提拉米蘇」($108)是這餐廳的推介甜品之一,這以高身杯子盛載的 Tiramisu果然不錯,酒味與咖啡味俱備,芳香甜美,我雖然只是淺嚐了少許,可能未有試真,都覺得相當好吃。
蘋果金寶配香草冰淇淋」($108)雖然沒有 Tiramisu那麼得我歡心,仍是一道挺好的甜品
要不是這餐廳所在的位置和交通不算十分方便就腳,以這餐廳的質素,我真想多點來吃飯呢!
  • 薄切和牛刺身伴芝士松子仁火箭菜
  • 慢煮牛面頰紅酒汁寬麵
  • 半隻波士頓龍蝦意大利飯
  • M7和牛斧頭扒(42oz)配意式雜菜焗薯
  • 特式提拉米蘇
2023-08-31 96 瀏覽
原來九龍灣到牛頭角海濱散下步都唔錯,最近發現咗一間海邊嘅意大利餐廳,環境食物都高質👍👍**Wagyu beef carpaccio 薄切和牛片伴芝士松子仁及火箭菜 HK$158👌👍 典形義大利前菜,簡單但係要靠牛肉肉質才發揮到,生牛肉內有cheese, cherry tomatoes,Basil,橄欖油等等。所有材料都好新鮮,讃👍**Honey glazed mediterranean octopus with potato, fennel, dill & squid ink蜜糖燒八爪魚伴茴香墨魚汁 HK$228👍👍 賣相同味道100分,八爪魚煮到好腍,再用蜜糖燒,配埋個汁,好香好入味😋** RISOTTO ALLA ARAGOSTA 同埋半隻新鮮波士頓龍蝦意大利飯 HK$288👍👍 龍蝦 🦞 超新鮮,好彈牙,雖然話半隻,但係都好多肉,risotto 份量夠多,正宗煮法軟硬剛剛好,好有龍蝦味,真心好味😋**Pan-fried toothfish with baby carrot in mediterranean sauce & cheese baked potato 南極鱈魚柳人伴芝士

**Wagyu beef carpaccio
薄切和牛片伴芝士松子仁及火箭菜 HK$158

蜜糖燒八爪魚伴茴香墨魚汁 HK$228

** RISOTTO ALLA ARAGOSTA 同埋
半隻新鮮波士頓龍蝦意大利飯 HK$288

南極鱈魚柳人伴芝士焗薯及地中海汁 HK$368
👍👍 魚柳煎到剛剛好,魚皮小小脆,魚質鮮嫰結實,配合地中海汁,清新好味😋

** Australian lamb rack with mushrooms, potatoes in truffle sauce
澳洲羊架配雜菌松露汁 HK$298
👍👍羊架我最愛,呢個羊煮到好juicy 好入味,truffle sauce 好正😋 最愛佢好多好味茄子😋😋

**Millefoglie
柑橘奶黃千層酥 HK$128
👍👍呢個Millefoglie做到好薄好脆,咬落口個custard cream 有淡淡柑橘味,好fresh好好味😋

**呢間餐廳環境質素都高質,我下次會再試下weekend 中午嚟,欣賞靚view👍

2023-08-28 91 瀏覽
我很難分辨得出,什麼是義大利菜和什麼是法國菜,只知道義大利的鄰國就是法國,自然感覺彼此的菜式就會相近。意大利菜除了意大利麵Pizza燴飯和Tiramisu之外,真的沒有其他嗎? 非也....。今天晚上,細女兒就带了我到她寫字樓附近的一間義大利餐廳,給我更深去認識何為義大利菜,當中還有什麼其他的菜式,有什麼義大利調味元素在當中。Ulivo Italian Restaurant & Bar 座落在牛頭角的寫字樓區域,遠離就腳的觀塘商場,但在香港搞飲食,好吃的永遠客路不愁,那管近與遠,偏僻與否。這餐廳地方寬敞,空間度高,面對落地玻璃海旁景,相約好友傾偈或一班朋友聚會,到這裡是沒有選錯地方。至於這餐廳的出品,望著開放式的廚房,廚師為你的揀選菜式而制作,感覺樣樣東西皆透明,自然吃得更放心了。今晚兩個人盡情點了這店的四道菜式。先來的是頭盤 - 薄切和牛刺身伴芝士松子仁火箭菜。廚師窩心地將火箭菜收藏了入和牛刺身裡做成一個盒子樣式,上枱時還提點著客人,切開了裡面會有驚喜。我忽然發了奇想,求婚的男士們,大可串埋廚師,將枚求婚介指放入裡面,讓女伴來切開。薄切和牛刺身很嫩,伴上義大利巴馬臣芝士和義大利黑醋來

今晚兩個人盡情點了這店的四道菜式。先來的是頭盤 - 薄切和牛刺身伴芝士松子仁火箭菜。廚師窩心地將火箭菜收藏了入和牛刺身裡做成一個盒子樣式,上枱時還提點著客人,切開了裡面會有驚喜。我忽然發了奇想,求婚的男士們,大可串埋廚師,將枚求婚介指放入裡面,讓女伴來切開。薄切和牛刺身很嫩,伴上義大利巴馬臣芝士和義大利黑醋來吃,先開開胃口再迎接其餘的義大利魅力。
蜜糖燒八爪魚伴茴香墨魚汁也有驚喜,與自助餐裡的八爪魚比較,今晚的八爪魚嫩滑淋身得非常。最怕自助餐裡的,往往有某程度的硬身令人不想多吃。刁草和茴香是這晚最要好的義大利調味,加入了小許的墨魚汁,讓那片燒好的八爪魚,更加好吃和增添了食慾。

蕃茄墨魚汁大蝦扁意粉,king size的大虎蝦比手掌還長,肉身彈牙是新鮮貨式,配上炸香的蒜片歐芹橄欖油,平凡中的組合就是意大利菜之最佳拍檔,再伴上扁意粉,更顯出意大利菜的高貴。

南極鱈魚柳Tooth Fish伴芝士焗薯地中海汁。樣似海鱸魚的南極鱈魚,入口才感受得到鱈魚的嫩滑質感。素來煎鱈魚是很難掌握煎得原好無缺的,要考廚師的功力,看照片已見鱈魚煎得完美。以微酸的地中海汁和芝士焗薯伴吃,是完美的配搭。

總括這晚義大利菜的體驗,認識得到食材選自世界各地,卻注重義大利式的調味和蔬菜顏色的配搭,讓調味強化食物的香氣和口感,確是長了我對義大利菜知識的一餐。
2023.08.22😊【約會推薦高質意大利餐廳】食在觀塘適逢中國情人節 七夕夜與先生來個浪漫約會吧餐廳位於海濱匯 坐擁觀塘海濱長廊景緻🌃地點在工業區 晚市放工時間後人流未算太多成了一個寶藏約會地點🔸Sautéed vongole 特式白酒香草焗大蜆 HK$308一出場陣陣蒜香衝出 蒜片炸至金黃帶甜可見廚師對細節的心思👏🏻大蜆大大隻鮮甜 沾上以白酒、蕃茄烹調醬汁惹味讓人欲罷不能 一不小心就會追吃🔸Mediterranean octopus 蜜糖燒八爪魚伴茴香墨魚汁 HK$228自從對上食過西班牙菜八爪魚口感較爽硬 對這道食材印象不佳惟小店的燒八爪魚一口咬下去居然是軟腍 顛覆了小妹的想像配合蜜糖、墨魚汁、酸醋的醬汁 味道適中🐙加上大廚跟八爪魚開的「玩笑」以墨魚汁作畫 叫人一試難忘🔸 Linguine alla gamberetto 蕃茄墨魚汁大蝦扁意粉 HK$268大蝦尺寸足足有手掌大 氣勢已贏得掌聲蝦肉爽口彈牙 蝦膏鮮美🦐扁意粉略有嚼勁 拌上濃稠蕃茄醬汁 非常開胃🔸Toothfish 南極鱈魚柳伴芝士焗薯及地中海汁 HK$368全晚的高潮必定要數到這道鱈魚柳🐟擺盤精美 亦不是虛有其表鱈魚
2023.08.22😊

成了一個寶藏約會地點

Sautéed vongole 特式白酒香草焗大蜆

一出場陣陣蒜香衝出 蒜片炸至金黃帶甜
可見廚師對細節的心思👏🏻
大蜆大大隻鮮甜 沾上以白酒、蕃茄烹調醬汁惹味
讓人欲罷不能 一不小心就會追吃

自從對上食過西班牙菜八爪魚口感較爽硬 對這道食材印象不佳
惟小店的燒八爪魚一口咬下去居然是軟腍 顛覆了小妹的想像
配合蜜糖、墨魚汁、酸醋的醬汁 味道適中🐙
加上大廚跟八爪魚開的「玩笑」以墨魚汁作畫 叫人一試難忘

入口油潤 魚味濃郁 卻找不到一絲油膩感
滋味縈繞於唇齒間久久不散
就連配菜焗薯亦奶香濃郁 入口細滑

Wagyu tagliata 澳洲和牛配蕃茄火箭菜沙律

🔸Wagyu tagliata 澳洲和牛配蕃茄火箭菜沙律 HK$328
澳洲和牛肥瘦適中 煎得表面香脆 顏色帶粉紅

是晚菜色整體都令人滿意 來到甜品是成敗關鍵
序幕由意大利著名甜點提拉米蘇揭開
幼滑的Cream cheese與餅干層層疊交 融化於舌尖上
客人浸淫在濃濃咖啡香氣當中 味覺享受☕

味道: 4.5/5;環境: 4/5;服務: 4/5;衛生: 4/5;抵食: 4/5

Ulivo Italian Restaurant & Bar 💌
觀塘海濱道77號海濱匯1樓9-10號舖
Wagyu tagliata 澳洲和牛配蕃茄火箭菜沙律
Tiramisu 特式提拉米蘇
  • Toothfish 南極鱈魚柳伴芝士焗薯及地中海汁
2023-03-17 1235 瀏覽
已經幫襯過幾次都覺得環境舒服,價錢合理,職員態度友善,有時大廚都會出嚟同你介紹菜式今次特登約朋友星期三去食晚飯 黎到先知pasta night買一送一已經冇左 happy hour嗌野飲附送個platter都冇埋諗住唔緊要啦訂左枱有8折 但對完張單有啲有折(意粉、小食)有啲又冇折(甜品、酒)?(已經唔計happy hour個啲)計法比較混亂最後3個人埋單1000蚊總括黎講 野食係唔差 但冇之前咁抵食可能淨係happy hour黎飲幾杯但唔嗌野食

最後3個人埋單1000蚊

總括黎講 野食係唔差 但冇之前咁抵食
可能淨係happy hour黎飲幾杯但唔嗌野食
2022-12-30 1466 瀏覽
Hidden gem🤤日光折射環境舒服,最重要係樣樣野食都好味·🍽Brunch ($268@1) 有starter、pasta、dessert!🥚Asparagus Flan. 見好多人話好食,所以一人一份唔好爭🤣真係好好味!蘆荀蒸蛋口感fluffy,芝士醬creamy再加埋黑醋,好夾唔會膩~·🥄Gnocchi Al Tartufo. 煙韌控表示一定要點Gnocchi!好有咬口好好食!配埋濃濃松露香,停唔到🤤不過略油,少番啲會更好·🍝Pappardelle with Short Ribs Ragu. 大食仔鍾意食牛.見到牛小排肉雙眼發光.呢個寬帶麵都好好食,好有蛋香麵質彈牙🤤牛肉軟腍,一樣推薦🫶🏻·🍮甜品panna cotta同tiramisu 各一🤤奶凍滑溜配埋果醬微酸清新,tiramisu 中規中矩~2樣都唔錯,不過自己鍾意panna cotta多啲·☕️(+$20)點左咖啡同凍檸茶.完滿🤤·📍Ulivo Italian Restaurant & Bar觀塘海濱道77號海濱滙1樓9-10號鋪

☕️(+$20)點左咖啡同凍檸茶.完滿🤤

觀塘海濱道77號海濱滙1樓9-10號鋪