2024-07-24 136 瀏覽
店名: TWIST & BUCKLE, Churros Specialists地址: 北角電氣道180號百家利中心地舖炮台山站A出口,行3分鐘環境: 3/5價錢: 4.5/5味道: 4/5呢間小店已經食過幾次,佢哋嘅churros即叫即炸,味道正宗,CP值十分高☺️5條爆漿churros❤️❤️❤️❤️❤️$55店員額外送左一條,一半朱古力醬🍫,一半焦糖牛奶醬,外表炸至熱辣辣,十分脆口,上面滿糖粉,入口甜而不膩😋可惜食完隻手污糟,但無得洗手有啲麻煩🤣

地址: 北角電氣道180號百家利中心地舖
炮台山站A出口,行3分鐘

環境: 3/5
價錢: 4.5/5
味道: 4/5

5條爆漿churros❤️❤️❤️❤️❤️
2024-06-05 169 瀏覽
一直想嚟試,竟然今日無意間經過,又見唔洗排隊,就買咗條原味自隊。比完錢,攞完,坐低,突然店員話買一送一,送多條比我,勁驚喜。再坐返低,享受一下賣飛佛甜點,ummm,坦白講,同西班牙食到嘅係有分別,但so what?呢度嘅,一入口就有濃厚嘅 cinnamon 香,中意 cinnamon 嘅(如我)就啱哂,不過佢啲糖太多,食完個身都有,好彩不是糖漿,只要拍拍就掉甩。店舖不大,全店簡約設計,座位係一排面壁的bar 枱,但枱有啲窄。
2024-06-03 163 瀏覽
店名: TWIST & BUCKLE, Churros Specialists地址: 北角電氣道180號百家利中心地舖炮台山站A出口,行3分鐘環境: 4/5價錢: 4.5/5味道: 5/5呢間churros榮獲米芝蓮推介,由兩位南美老闆開設🤩除咗炮台山店之外,係尖沙咀亦有分店,佢哋價錢唔貴,仲有多款口味可以選擇添😆開心果脆脆❤️❤️❤️❤️❤️$40最近開心果味嘅嘢大熱,當然要試下啦churros啦😆開心果醬鋪滿churros嘅表面,味道👅十分濃郁,加上開心果碎,配上外脆內煙韌嘅churros,超好食🥰

地址: 北角電氣道180號百家利中心地舖
炮台山站A出口,行3分鐘

環境: 4/5
價錢: 4.5/5
味道: 5/5

開心果脆脆❤️❤️❤️❤️❤️

2024-04-19 249 瀏覽
今日下午3點,我地5人買左3個churros, 當付完錢進入店舖時發現有買一送一優惠。但付錢時店員完全冇同我地講哩個優惠,我就同返佢地講點知佢嘅回應係…你已經俾左錢!🧐🧐🧐 我地要求先話送返3隻俾我地!好唔老實!首先俾送左1個,然後等左10分鐘再俾第二個,我地同佢講仲爭一個,點知佢勁惡堅持已經俾左3個然之後佢當我地乞衣咁話俾多個你囉我地冇要到走左本來開開心心諗住食個甜品完美結束個lunch time 點知俾間野破壞晒心情賣唔起就唔好賣啦cheap 爆Ig仲要delete comment
然之後佢當我地乞衣咁話俾多個你囉
我地冇要到走左

本來開開心心諗住食個甜品完美結束個lunch time
點知俾間野破壞晒心情

賣唔起就唔好賣啦cheap 爆
Ig仲要delete comment
2024-04-19
下午茶
小編都試過Twist & Buckle既Churros好多次,最近聽聞佢地推出全新西班牙餡餅系列,有4款不同口味,忠實擁躉的小編當然要試試。西班牙餡餅每個盛惠$39,分別有車打芝士加香腸、芝士漢堡、巴馬臣芝士菠菜和普羅沃落內芝士加焦糖洋蔥口味建議大家可以選擇兩款口味可享$65優惠,咁樣比較抵食呢~若果大家想食埋Churros就可以選擇$55的套餐,內已包含一份餡餅、一款迷你版的Churros和一罐飲品。小編選擇了其中兩款餡餅,店員即叫即製,一到手熱辣辣,兩款同樣加滿芝士,拉絲效果明顯。小編較喜歡洋蔥的口味,味道鹹甜鹹甜的很特別,至於菠菜那款入口也是份量十足的菠菜。

2024-04-12 123 瀏覽
🙋🏻‍♀️早喺兩三年前去🇹🇼台灣旅行嘅時候食過Churros,之後就一直好想再食,今日去北角行街嘅時候途經【Twist & Buckle】 就比佢哋嘅Churros 吸引咗入去😋🙋🏻‍♀️原來佢哋除咗Churros 之外,仲出咗4款唔同口味嘅西班牙餡餅系列🥟添,分別係1️⃣車打芝士🧀+香腸、2️⃣ 🧀芝士漢堡、3️⃣菠菜巴馬臣芝士🥬、4️⃣普羅沃落內芝士+焦糖洋蔥🧅🙋🏻‍♀️但係因為我哋啱啱先食咗午餐🥣,所以我哋就揀咗個$65 既套餐 (2款餡餅🥟+1款迷你Churros+1罐飲品🧃),呢個配搭真係可以兩樣都試到晒,餡餅🥟我哋就揀咗🧀車打芝士+香腸 同埋🥬菠菜巴馬臣芝士,而Churros👧🏻👧🏻一眼就揀咗彩虹lu......🌈💁🏻‍♀️呢度嘅西班牙餡餅🥟系列係即叫即做嫁,到手都仲係熱辣辣添,而我哋揀嘅兩款口味都係加滿咗芝士🧀,一咬落口就已經可以感覺到入邊有好多芝士🧀,所以可以做到拉絲效果嫁,👧🏻👧🏻就比較鍾意🥬菠菜巴馬臣芝士個款多啲,因為個菠菜真係好香又好足料,而個🌈彩虹Churros 真係好香脆,外層嘅彩虹糖粉用嚟打卡真係一流👍🏻👍🏻

2024-02-20 139 瀏覽
最中意食Churros陣玉桂味 熱辣辣 脆卜卜以前係街好難買到 要去迪迪尼先食到依家終於街頭都有得賣啦仲要好食過迪迪尼N倍!位置係港鐵炮台山站附近 相當方便而另一間分店就係尖沙咀 來自西班牙嘅油條傳統形狀係一條條但呢間嘅造型好特別外型好似個氣球🎈有手掌咁大Meun有好多選擇每款都好似好好食🤤賣相好colorful又可以配新地雪糕🍦有選擇困難症底下揀咗開心果脆脆同埋抹茶七彩果味麥片雪糕就留返下次先試Churros會即叫即炸入口外脆內軟🤤完全唔油膩個人幾中意開心果醬脆脆成條滿滿都係開心果碎真係好開心😙而抹茶七彩果味麥片呢個配搭幾得意賣相打卡able總結 米芝蓮小食價錢平易近人 好味😋
最中意食Churros陣玉桂味 熱辣辣 脆卜卜
以前係街好難買到 要去迪迪尼先食到
依家終於街頭都有得賣啦
仲要好食過迪迪尼N倍!
位置係港鐵炮台山站附近 相當方便

總結
米芝蓮小食
價錢平易近人 好味😋
2024-01-25 131 瀏覽
炮台山愛甜既朋友要注意喇,呢間churros榮獲米芝蓮推介既西班牙油條店,由兩位南美老闆開設😍地方唔算大,一眼望哂,但好清楚見到佢由炸起到裹上Cinnamon sugar神聖既一刻🥹我個人鍾意一個軟雪糕加一個Cinnamon sugar churros,個配搭唔會過甜,岩岩好。而且佢個雪糕夠重奶味。再加醬有啲heavy🧐但我男朋友比較喜歡加士多啤梨醬既版本,多一種層次同味道。按大家需要啦!除左呢啲口味仲有唔同顏色糖粉,醬又可以揀朱古力醬等等🙆🏻‍♀️下次都會想試埋其他口味

2024-01-22 100 瀏覽
一腳踏入呢間店,呀巴甸!氣味就衝住我嚟😍,原來係佢哋嘅招牌churros薫味!一吓子我就挑咗Movie night 2.0,啱晒我呢啲鍾意打卡嘅人📸,顏色繽紛得嚟,夾雜住M&M同埋爆谷,食落去真係正啊,甜甜地,又唔會膩口🌈。不過真係要手快,雪糕溶得快過我諗嘅⏱️!跟住,我又試咗呢個Build your own,諗住整啲新口味,揀咗Pistachio crunch同S'more icecream,即刻愛上!個開心果醬真係勁,香濃得嚟,口感又實在,滿足晒😋。最後仲試咗爆漿churros,焦糖牛奶同吉士嘅爆漿真係厚到做過界,係咁滋味!吉士醬帶啲微微檸檬清香,輕爽哂✨。總之,呢個體驗真係一流,同朋友一齊食,開心極了!下次再約喇💚。
2023-12-23 99 瀏覽
曾在尖沙咀的分店吃過兩次, 兩次帶給我的都是驚喜與滿足感 ☺️ 店中的Churros是我吃過最脆口的, 而且有多款味道選擇, 就算再吃都有另一份新鮮感 😉 至今吃過的味道有原味, 開心果, 榛子朱古力和紫薯味, 就算原味都十分出色。這天晚飯後散步突然看到北角都有分店, 而且現在除了Churros, 更有新出品Empanadas, 心癮起而且想試新品, 所以就來第三次嘗試 🤗 CheeseBurger empanadas $39同樣是起源於西班牙的糕點食物, 將餡料包在麵團內, Cheeseburger餡料是芝士加牛肉。即叫即製, 熱騰騰的, 牛肉與芝士味道濃厚且均勻, 如果芝士有拉絲效果就更吸引 😬 另外朋友覺得味道有點像印度食物 😅 Strawberry Churros $40如果是初嘗, 可以選擇迷你版, 只用$10 🤭 不過未知大小, 為了滿足自己味蕾, 還是繼續要大的 😚 這次選擇了士多啤梨味, Churros 仍然是非常脆口, 超愛這個口感!! 職員先加少量白糖, 再將士多啤梨醬包圍Churros, 最後加朱古力碎粒! 職員比起尖沙咀的較豪爽, 會加大量士多啤梨醬🍓和朱古力碎粒

CheeseBurger empanadas $39

Cheeseburger Empanadas

Strawberry Churros $40
如果是初嘗, 可以選擇迷你版, 只用$10 🤭 不過未知大小, 為了滿足自己味蕾, 還是繼續要大的 😚 這次選擇了士多啤梨味, Churros 仍然是非常脆口, 超愛這個口感!! 職員先加少量白糖, 再將士多啤梨醬包圍Churros, 最後加朱古力碎粒! 職員比起尖沙咀的較豪爽, 會加大量士多啤梨醬🍓和朱古力碎粒 🍫 五款味道開心果醬暫時還是我心目中的榜首, 當然士多啤梨味也不錯, 就是甜了點, 幸好店內有水提供 👍🏻

Strawberry Churros

不知這間分店是否新店, 環境上比尖沙咀整潔, 而且工作人員態度都相對有禮貌 🫰🏻
2023-12-16
$40 (其他)
Cheeseburger Empanadas
Strawberry Churros
2023-12-22 422 瀏覽
@twistandbuckle specializes in authentic churros 🥨 @michelinguide michelin star award ⭐️ handcrafted and freshly made to order🔥 crunchy outside and fluffy inside 💫 offering an array of glaze and dips 🎨 perfect pairing with soft serve sundae 🍦@twistandbuckle 主打正宗西班牙油條 🥨 獲獎米其林 @michelinguide ⭐️ 手工製作 新鮮製造 即叫即炸 🔥 外脆內軟 💫 提供不同款式醬同配料 🎨 完美配搭軟雪糕 🍦🍮 creme brulee 焦糖布甸 HKD$40金黃焦脆 帶陣陣蛋香 甜而不膩🌰 pistachio crunch 開心果脆脆 HKD$40塗滿開心果醬 灑上海量開心果粒粒 超濃郁🍦 soft serve +HKD$18 x 2雲尼拿軟雪糕 簡單配搭churros 唔會過甜 好滿足📍北角電氣道180號百家利中心地舖

🍮 creme brulee 焦糖布甸 HKD$40
金黃焦脆 帶陣陣蛋香 甜而不膩

塗滿開心果醬 灑上海量開心果粒粒 超濃郁

🍦 soft serve +HKD$18 x 2
雲尼拿軟雪糕 簡單配搭churros 唔會過甜 好滿足

📍北角電氣道180號百家利中心地舖 (various locations) 🇭🇰
  • pistachio  crunch
  • creme  brulee
2023-12-17 77 瀏覽
二訪《Twist & Buckle》!點解?因為發現佢哋北角嘅分店有獨家產品Empanadas推出,係南美嘅饀餅。Empanadas Set $68🧀Cheddar & sausage Empanadas芝士同腸仔經典組合,芝士味好出,有微微拉絲添!🥬Spinach, Parmesan & bechamel, sauce Empanadas波菜多到滿瀉,外皮好柔軟,皮薄饀足,勁滿足!☁️Mini Churros - Marshmallow 棉花糖味churros出色就唔洗講,可口香脆!今次試棉花糖味~燒到微微焦香,係棉花糖嘅軟綿甜美,大推

Empanadas Set $68
🧀Cheddar & sausage Empanadas
芝士同腸仔經典組合,芝士味好出,有微微拉絲添!
Cheddar & Sausage

波菜多到滿瀉,外皮好柔軟,皮薄饀足,勁滿足!

Marshmallow mini churro
2023-12-15
Cheddar & Sausage
Marshmallow mini churro
  • Mini Churros
  • Empanadas
每次吃到時 都覺得好幸福HAZEL LAH $40好脆~真的不知道他們是怎麼做到的明明都已經淋上了 榛子🌰醬們 還是如此的而且他們的醬們都多到怕你吃不到 每口都是~開心国又香又濃又脆 吃甜控怎麼不愛 叫人怎麼經過都不吃~可能以後去炮台山/北角 都先吃一份再去吃 別的啦 哈哈😆  大家都炮台山時也要吃~大推💗 一原味、HAZEL LAH、PISTACHIO CRUNCHPS尖東也有一家 大家去尖沙咀時也不妨去一下吃~~小吃、下午茶、宵夜(如果我家附近也有一家就好了 肯定三餐都會點珍)
每次吃到時 都覺得好幸福
HAZEL LAH $40
好脆~真的不知道他們是怎麼做到的
明明都已經淋上了 榛子🌰醬們 還是如此的
而且他們的醬們都多到怕你吃不到 每口都是~開心国
又香又濃又脆 吃甜控怎麼不愛 叫人怎麼經過都不吃~

可能以後去炮台山/北角 都先吃一份
再去吃 別的啦 哈哈😆  大家都炮台山時也要吃~

PS尖東也有一家 大家去尖沙咀時
也不妨去一下吃~~小吃、下午茶、宵夜
(如果我家附近也有一家就好了 肯定三餐都會點珍)
2023-12-06
  • HAZEL LAH
2023-11-24 328 瀏覽
💁‍♀️💁‍♂️ 16/11/2023(Thu), 晚餐前甜食😆話說💁‍♀️為食妙妙都好鍾意食churros,除咗睇戲🎬會去戲院小食部買嚟邊睇邊食之外,亦都試過唔係睇戲都特登去戲院🎬買嚟食🙈。但原來遠在天邊,近在眼前,喺為食妙妙公司附近開咗間churros專門店 - Twist & Buckle,仲有米芝蓮推介㖭,今晚放工一於去試試先!餐廳主力都係做外賣,舖內只有幾個面壁嘅座位,同埋門口嘅一個靚靚打卡位。眼見嚟到嘅客人都係外賣為主,所以堂食都唔難有位坐。而今晚我地order咗:🔆 Banoffee($58)熱焫焫嘅原味Churro插喺牛奶🥛軟雪糕上面,再加上焦糖香蕉同埋拖肥醬。牛奶軟雪糕🍦軟滑得嚟又奶味夠濃即使配上相對濃味嘅拖肥醬都唔會被搶咗味道,單係呢個軟雪糕已經係唔錯。插喺雪糕上面嘅係一條原味churro,灑上肉桂砂糖,熱焫焫嘅churro炸得外脆內軟又帶點煙韌,加上肉桂砂糖嘅香味,呢條churro可以講得上喺香港食過數一數二好食嘅churro😍😋!當雪糕🍦同churro兩者結合一齊,香甜嘅味道再配合一冷一熱嘅口感,十分滿足👍🏻。🔆 Pistachio Crunch($40)為食妙妙同A

而今晚我地order咗:

🔆 Banoffee($58)

🔆 Pistachio Crunch($40)
為食妙妙同A先生都鍾意食開心果嘅甜品,所以當佢哋見到呢度嘅churro可以加開心果醬同埋開心果碎,佢地絕對唔使諗就揀呢個。

開心果醬嘅味道自然而濃郁,加上粒粒嘅開心果碎,熱焫焫嘅churro,趁熱食口感味道都一流。建議有glazing嘅churro都係趁熱食咗先,否則放耐咗會有輕微腍咗嘅情況,影響口感。

🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
❤🙆‍♂️(A先生)整體食評:9/🔟
❤🙆‍♀️(為食妙妙)整體食評:9.5/🔟
👉🏻 喺餐廳即買即食嘅口感同味道都會係最好嘅,放耐咗凍咗有機會無咁脆
A先生車友指數 🚗
🛣️ 交通容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
🅿️ 泊車容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
👉🏻 泊車可考慮對面友邦廣場🅿️或者附近維多利中心既錶位場🅿️
👉🏻 餐廳近住英皇道,炮台山站行過嚟都唔使5分鐘,英皇道有大量巴士線經過,十分方便
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
2023-11-16
2023-11-23 105 瀏覽
【鬼佬油炸鬼。Churros】不論它的名字是肉桂條還是吉拿棒都是最愛的西班牙甜點。這次來到北角的分店, 今年也拿了米芝蓮香港街頭小食推介。店內設有少量座位,也提供churros外帶。❈ 開心果脆脆 PISTACHIO CRUNCH HK$40每天新鮮製作,現點現炸熱呼呼的Churros , 每一口都香香脆脆。表面塗滿了香濃的開心果醬, 再灑上開心果碎粒,令味道更加飽滿。如果是飯後甜點,建議可以點一份2個人share 食。
【鬼佬油炸鬼。Churros】

如果是飯後甜點,建議可以點一份2個人share 食。

開心果脆脆 PISTACHIO CRUNCH
宵夜