3天前 21 瀏覽
呢間意大利餐廳只係開業半年已經人氣爆燈, 去到見到真係座無虛席, 氣氛好好, 黎慶生既話仲會幫你拍即影即有添😎 食物選擇都相當有特色, 基本上我地叫既菜式都係出色, 酒類飲品都唔貴🤩Carbonara Egg🥚($38)用左8g 蛋黃牛油, 意大利羊奶芝士, 風乾豬臉頰肉去整既呢道前菜裝左係一個蛋殼入面, 再放係舖滿爆谷粒既碟上面十分精緻, 口感綿滑豐富而不油膩, 芝士既鹹香味好突出, 食到底部仲見到流心既蛋黃, 真係睇得又食得😍Tubetti🍝 ($198)墨魚同魷魚肉整成既醬帶有彈牙既肉粒再加埋酸橙皮碎既微酸, 成個醬汁好濃郁, 完美覆蓋每粒通心粉, 最後我仲攞左啲麵包黎點個醬食🤣Yellow Chicken🐔 ($288/$498)用左濃雞汁配上牛油去煮既呢個Yellow chicken 真係由外滑到內, 仲要勁多汁, 最特別既係仲會配埋雞腳, 另外仲有薯菜去做伴碟, 呢個真係必叫🥰Tiramisu🍮($98)頂層濃厚幼滑既忌廉配上用酒去浸既手指餅, 散發出淡淡既酒香好好食🤩最後當然唔少得酒既部分啦, 同朋友叫左一杯Moscato同白酒, 兩杯係$98, 白酒順滑易入口唔酸, 呢

Carbonara Egg🥚($38)

Tubetti🍝 ($198)

Yellow Chicken🐔 ($288/$498)

Tiramisu🍮($98)

最後當然唔少得酒既部分啦, 同朋友叫左一杯Moscato同白酒, 兩杯係$98, 白酒順滑易入口唔酸, 呢度既氣氛真係好好, 兩個人埋單都唔洗$500一個人, 真係好抵食🤩
5天前
  • Tubetti
2024-05-03 1504 瀏覽
-{灣仔意式小館🍝}🤤 Carbonara Egg 🤤 ($38@1)上層嘅蛋介乎cream同泡沫之間 芝士鹹香味好重😋最底藏左隻蛋黃🥺好特別!👖褲評: 8/10🤤 Parma with Love🤤 ($188)餐包亦係依款Focaccina包 wiki searched 係帶有橄欖油香味嘅義大利包 再用香草吊味🥰上面嘅parma ham同芝士另到好似食菜pizza餡咁 好味!👖褲評: 8.5/10🤤 Meatballs POP 🤤 ($138+$35)肉質偏腍 好重味嘅 用醬點餐包都唔錯🤓👖褲評: 7.8/10🤤 Yellow Chicken 🤤 ($498)Whole chicken嘅份量好足!好香嘅黃油雞😍😍全部雞件都好嫩有雞油香😚由脾到雞胸都有 而且都去左大部分嘅骨😋👖褲評: 8.8/10🤤 Tagliatelle 🤤 ($188)好多嘅慢煮牛配寬意粉🥰最後仲有磨芝工環節好吸晴😙👖褲評: 8.5/10🤤 Sciallateli 🤤 ($158)素食之選 有脆嘅翠玉瓜片 芝士同羅勒 味道幾特別~👖褲評: 8/10🤤 Triamisu 🤤 ($98)香滑嘅cr
{灣仔意式小館🍝}
🤤 Carbonara Egg 🤤 ($38@1)

👖褲評: 8/10

🤤 Parma with Love🤤 ($188)

👖褲評: 8.5/10

🤤 Meatballs POP 🤤 ($138+$35)
肉質偏腍 好重味嘅 用醬點餐包都唔錯🤓

👖褲評: 7.8/10

🤤 Yellow Chicken 🤤 ($498)

👖褲評: 8.8/10

🤤 Tagliatelle 🤤 ($188)
好多嘅慢煮牛配寬意粉🥰最後仲有磨芝工環節好吸晴😙

👖褲評: 8.5/10

🤤 Sciallateli 🤤 ($158)
素食之選 有脆嘅翠玉瓜片 芝士同羅勒 味道幾特別~

👖褲評: 8/10

🤤 Triamisu 🤤 ($98)
香滑嘅cream!!好香嘅咖啡味 lady fingers都浸得剛好😂

👖褲評: 8/10

🤤 Pistachio Gelato🤤 ($48)
好香嘅開心果味😍好軟滑💚

👖褲評: 8.5/10

Dinner五個人食人均350左右 好值得去book黎試😋😘

性價比: 8.5/10
服務: 8/10
環境: 8/10

🚩 Trattoria Felino 🚩
地址: 灣仔船街1-7號寶業大廈地下3-4號舖

#fuudjai #fuudjai西餐 #fuudjai灣仔
Parma with Love
Meatballs POP
Sciallateli
Parma with Love
Sciallateli
  • Scialatielli
  • Yellow  Chicken
📍灣仔𝚆𝚊𝚗 𝙲𝚑𝚊𝚒❝預約超困難!✨最近爆紅的意大利菜小餐館🇮🇹食過後每道菜都超滿意‼️大推介gogogo😋👍🏻 ❞最近超紅既意大利菜小餐館 主打拿玻里南意菜 今年年頭經過無意發現已bookmark🔖其中一位主理人更曾任Grissini主廚✨點知佢愈黎愈紅 係近期香港最最最難訂位既一間餐廳😱❤️收藏熱度勁高!我訂位當時係一個月前00:00開放訂位 我準時入網站搶都已經只訂到8pm後既第二輪🥹(不過第二輪都好 食得冇咁急餐廳唔趕人!🙌🏻)有讀者同我講宜家1.5個月之後既位都開放‼️好似更容易訂位🥳食完同朋友一致覺得好滿意!人均$300幾性價比比同類餐廳高 抵佢咁紅既~🥰餐前麵包Focaccia好好食!🍞外脆內軟 空氣感重 帶麥香 配自家製嘅紫菜牛油 我地輕鬆清晒🤤🤍(可+$38 refill)▪️𝐂𝐚𝐫𝐛𝐨𝐧𝐚𝐫𝐚 𝐄𝐠𝐠 $38/pc (4/5)賣相好可愛一人一粒🥚超重芝士鹹香既泡沫忌廉配生雞蛋黃 帶風乾豬面頰肉粒 creamy的要趁熱用匙羹仔食😚▪️𝐏𝐚𝐫𝐦𝐚 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐋𝐨𝐯𝐞 $188 (4/5)Burrata cheese配basil, 車厘茄仲有parma ham! 呢個combo完
📍灣仔𝚆𝚊𝚗 𝙲𝚑𝚊𝚒
❝預約超困難!✨最近爆紅的意大利菜小餐館🇮🇹
食過後每道菜都超滿意‼️大推介gogogo😋👍🏻 ❞

Carbonara  Egg

▪️𝐂𝐚𝐫𝐛𝐨𝐧𝐚𝐫𝐚 𝐄𝐠𝐠 $38/pc (4/5)

Parma  with  Ham

▪️𝐏𝐚𝐫𝐦𝐚 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐋𝐨𝐯𝐞 $188 (4/5)
Burrata cheese配basil, 車厘茄仲有parma ham! 呢個combo完美🥳焗麵包比Focaccia更香脆綿密 整體好食😍不過性價比唔高…

POP Meatballs

▪️𝐏𝐎𝐏 𝐌𝐞𝐚𝐭𝐛𝐚𝐥𝐥𝐬 $138 (+$35 for extra pc) (3.5/5)
肉丸好惹味 質地偏軟腍~

Tagliatelle

▪️𝐓𝐚𝐠𝐥𝐢𝐚𝐭𝐞𝐥𝐥𝐞 𝐖𝐚𝐠𝐲𝐮 𝐁𝐞𝐞𝐟 $188 (4.5/5)
店員會即席刨parmesan cheese🧀意粉爽口彈牙夠al dente 沾滿肉醬汁好香口 和牛粒份量多而有肉感(唔係肉碎type)🤤

Scialatielle

▪️𝐒𝐜𝐢𝐚𝐥𝐚𝐭𝐢𝐞𝐥𝐥𝐢 𝐙𝐮𝐜𝐜𝐡𝐢𝐧𝐢 $158 (4/5)
呢款意粉嘅口感更煙韌彈牙!配上焗翠玉瓜片 basil 重芝士鹹香 呢款會較鹹~😗

Yellow  Chicken

▪️𝐘𝐞𝐥𝐥𝐨𝐰 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 $498 (whole) (4.5/5)
黃油雞好食!肉質嫩滑多汁😋重雞油香!另外仲有碗用雞汁焗煮既薯仔同菇菇~

Tiramisu

▪️𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮 $98 (4/5)
甜品都很不錯🥹❤️tiramisu重啡味亦帶啡酒香 lady fingers夠濕 係一個幾balance既tiramisu😚

Pistachio  Gelato

▪️𝐆𝐞𝐥𝐚𝐭𝐨 𝐒𝐢𝐜𝐢𝐥𝐢𝐚𝐧 𝐏𝐢𝐬𝐭𝐚𝐜𝐡𝐢𝐨 $48 (4.5/5)
好香濃開心果味💚軟滑挺身 面頭既caramelised開心果香甜脆身🥰開心果控要試啦!

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍Trattoria Felino
灣仔船街1-7號寶業大廈地下3-4號舖

🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…
#joys_灣仔

🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…
#joys_西式 #joys_意大利菜
Parma  with  Ham
POP Meatballs
Scialatielle
Pistachio  Gelato
  • Carbonara egg
見到呢間意大利餐館好受歡迎經常Full Booking🤣 終於搵到個空檔黎食個Late Dinner🌙 座位唔算多氣氛都比較貼地同熱鬧🥰都幾鍾意呢個氛圍唔會太拘謹❤️ 食物質素幾有水準但係份量以價錢嚟講算係偏少🌝 男士食都係緊緊夠飽以味道取勝⭐️ Carbonara 🍳招牌菜係將卡邦尼意粉嘅概念變做Bite Size🎨 一入口好Creamy而且蛋香湧出黎🍳 配上Guanciale嘅鹹香同油香好正宗🥓⭐️ Scialatielli 🍝自家製嘅Pasta好有口感🥖 簡單用咗芝士調味🧀突顯出Zucchini既新鮮🥒略嫌份量偏少⭐️ Zuppa di Mare 🥘用上蕃茄做Base 🍅 配上貝殼類紅蝦同埋魚肉🐚 無可否認食到真實嘅鮮味🦐 但係睇得出連一個細碗都唔滿既份量偏Overpriced🙄⭐️ Stuffed Calamari 🦑釀焗嘅魷魚仍然保持住爽口嘅口感值得一讚🫶🏻 配上檸檬嘅點綴整體口味唔會太膩🍋⭐️ Tiramisu 🍰正宗嘅口味果然冇令我失望🇮🇹 口感又滑得來蛋香好重🍮如果咖啡味在濃多少少就完美☕️⭐️ Cantine Pellegrino 🥂白酒幾有水準清爽得黎🤍中和了海鮮的咸度值得留意附送
Carbonara
Zuppa di Mare
Stuffed Calamari
Cantine Pellegrino
Focaccia
开业半年的Modern Italian Fine Bistro,已经一跃成为城中最热门餐厅之一。两次临时起意都没订到,第三次也是提前一周才抢到了周末Brunch的位子(现在更难约了)。·但吃过后真的服气!氛围casual,但细节满满,小酒馆的人均,菜式却能拿出几分Fine dining的创意(不愧是从高级酒店餐厅出来的chef),它不火谁火?·Felino做的是意大利南部菜,海鲜菜式丰富,提拉米苏封神,手工意面也是一绝。不少菜式的调味中都贯穿着明快的酸度,奶酪和酱汁看上去厚重,但也不会很腻。·周末中午只提供Brunch set,虽然理解是为了效率,但还是希望能单点一些招牌菜。份量实诚到吃完前菜已经饱了,主菜和甜点都在硬塞,但还是忍不住感叹,每一道都太好吃了!·【CARBONARA EGG】可爱有趣的鸡蛋杯,表面浮着用蛋黄打发的cream,像果冻一样轻轻吮吸一口,出乎意料空气感十足。风干猪脸颊肉碎和黑胡椒的点缀更添咸香,羊奶芝士与cream天衣无缝地结合,为回味沉淀下一抹浓郁。·【HAMACHI CARPACCIO】柔嫩的hamachi浸润在浓稠的洋蓟dressing里,柠檬昂扬的酸拉长
【HAMACHI CARPACCIO】柔嫩的hamachi浸润在浓稠的洋蓟dressing里,柠檬昂扬的酸拉长回味的深度,略带野性的烟熏气息拉开调味的广度。
【ENDIVE SALAD】看起来平平无奇,甚至没多少调味痕迹,但一吃却眼前一亮。水灵灵的菊苣又脆又甜,回味竟有类似柚子的清苦,搭配Parmesan和芒果dressing。
【FRITTATINE】通心粉裹上凶残量的奶油白酱,做成max版本的炸馅饼,堪称脂肪与碳水的世纪碰撞,每一口都是铺天盖地而来的黏稠满足,胖,但是真香!
【NEAPOLITAN RAGOUT】牛肉/肉肠/肉丸杂烩,都是巨大块,但吃到一块牛肉有点卡牙,浓稠的番茄酱汁释放着热情奔放的鲜美。
塞不下的【餐前面包】打包回去都能一口气吃掉四块,浓郁麦香混合着橄榄油香气,不知热腾腾现烤上桌时有多香!质地介于佛卡夏的蓬松和酸种的韧性之间,也很特别。
【SPAGHETTINI】海胆的鲜浓丝丝缠绕上al dente意面,再和creamy酱汁缠绵的极致爽感。
【BEEF CHEEK】即使是小酒馆的常见菜,这里也比绝大多数更出色。牛脸颊肉细韧,土豆泥绵滑,咸香浓厚的肉汁打通了两者的口感界限,还添加了菠菜清口。
【HAMACHI COLLAR】这个部位的鱼肉瘦而不柴,入味又紧致。配菜和颜色都非常地中海,土豆不知是什么品种,比常吃的土豆更富有糯性,半风干小番茄还能往嘴里突突地飙汁。最奇妙的要数鱼肚,让口中充盈着弹牙滑糯的胶质。
【TIRAMISÙ】Chef曾任职的君悦Grissini以提拉米苏最为有名,这一份吃之前都知道不会差到哪里去。馥郁的酒香和咖啡的微苦温柔横扫过口腔,细腻的马斯卡彭和湿软的蛋糕体轮番将味蕾淹没。明明已经撑到不行,我却像丧失了理智一样挖了一勺又一勺。
【SICILIAN PISTACHIO GELATO】醇厚香浓的开心果滋味在轻盈绵密的口感中化开,显得很立体。烤开心果仁披着酥脆的糖衣,层次一下丰富起来了,一颗冰淇淋也做得有点高级。
【ZEPPOLE DI SAN GIUSEPPE】花环泡芙也好吃,甜而不腻的奶油一切就幸福地爆浆,顶部点缀着小巧的糖渍樱桃。
2024-03-10
  • HAMACHI CARPACCIO
  • FRITTATINE
  • SEA URCHIN SPAGHETTINI
  • SICILIAN PISTACHIO GELATO
  • BEEF CHEEK
最近大熱既一間意大利小酒館,見介紹話係Grissini前大廚開既,提前左足足一個月預訂,不過準時到都要等大概十五分鐘先入座🫨順帶一提,走嘅時候係餐廳門口見到隻強強大到手指公,一出條街隻米奇個身長過手掌,嚇到鼻哥窿都無肉,證明呢頭真係好食好住🫡▪️ Focaccia(8.5/10)上檯暖笠笠,外層脆身,內裏蓬鬆得黎帶點韌性,本身亦係微鹹,配上鯷魚紫菜牛油,整體鹹香十足🍞▪️ Carbonara Egg (7/10)💲38/each呢個係為咗打卡而叫,好彩可以逐隻嗌,同行友人唔好都唔緊要🤭有風乾豬面頰肉碎、羊奶芝士、蛋黃,入口Creamy,都有幾分卡邦尼嘅感覺,不過偏鹹一點🥚▪️ Tagliatelle (7.5/10)💲188落單唔夠三分鐘,連包都未開始食就上咗呢碟,心諗咩事快成咁,應該係將隔籬枱嘅比咗我哋😅即席刨巴馬臣芝士,麵條薄身,但掛到蕃紅花和牛肉醬汁,唯獨略油▪️ Tubetti (8.5/10)💲198相隔大概二十分鐘再上🍽️雖然賣相唔討好,但短管粉口感彈牙,每粒都好入味,有清新嘅青檸、羅勒葉、香濃既辣蕃茄醬😍墨魚同魷魚粒口感軟身,但唔會太淋🦑▪️ Sicilian Pistachio G

▪️ Focaccia(8.5/10)

▪️ Tagliatelle (7.5/10)💲188

▪️ Tubetti (8.5/10)💲198
Tubetti

▪️ Sicilian Pistachio Gelati (8.5/10)💲48/scoop

Sicilian Pistachio Gelati

烤烘過嘅開心果粒,再加上啲海鹽,估唔到又幾夾喎,雪糕質感滑身,堅果味濃郁,下次再試埋Tiramisu😎

🔎 整體評分(8.5/10)
Sicilian Pistachio Gelati
2024-05-25 0 瀏覽
加咗呢間意大利小館喺我嘅To-go list已經一段時間,店子位於灣仔船街,附近有很多有質素的西餐。今晚終於一試,整體表現十分滿意。最喜歡Scallop Tartare,帶子新鮮,配以微酸的開胃醬汁,好味。店員推介必食Meatballs Classic,鬆軟的牛肉加入香香的芝士,果然有質素。主菜Tagliatelle Wagyu 及 Yellow Chicken 亦做得出色。店員有禮,細心介紹每一道菜式👍🏻👍🏻。難怪係一間預約困難店。

2024-05-06 72 瀏覽
行大運執到死雞,book到星期日brunch時間,佢有一個獨立brunch menu,基本上佢signature 嘅嘢都可以喺呢brunch menu試到,不過如果想食三黃雞就要夜晚先有。點解咁難book位?因為真係好好食 ,而且性價比超高!建議食brunch嘅,一定要加$138飲埋個海鮮湯,包你唔會失望!
位於灣仔的意大利餐廳一直人氣爆棚。超新星主廚Marcello Scognamiglio來自意大利南部Campania坎帕尼亞,十分年輕。曾在法國、馬爾代夫和泰國的米芝蓮星級餐廳工作,還曾於香港Grand Hyatt的Grissini擔任要職。自今年一月開業以來,這家餐廳的熱門程度已經達到了需要提前一個月預約的地步。午餐時段並沒有套餐供應,只提供單點菜單。所以價錢都會比較貴。Felino特製的佛卡夏面包,配了自製牛油 - 混合了鳀魚、紫菜和新鮮檸檬皮,為品嘗開啟了一場味蕾的盛宴。此外,絕不能錯過他們的Carbonara Egg——一種注滿蛋黃cream、pecorino 意大利綿羊奶芝士和風乾豬頰肉的創意料理。還有FRITTATINE——用意大利面卷製成的卷,有白汁、熟火腿和牛肉燉菜,每一口都是濃郁的幸福。不要忘記嘗試他們的Tagliatelle——藏紅花、和牛肉燉菜和cacioricotta salata芝士,這道菜展現了意大利面的另一種魅力。最後以經典的提拉米蘇作為完美的結尾,相信無人能抗拒這甜蜜的誘惑。在這家位於灣仔的意大利菜餐廳,每一道菜都在訴說著主廚的過往經歷和對美食的無限熱愛
位於灣仔的意大利餐廳一直人氣爆棚。

在這家位於灣仔的意大利菜餐廳,每一道菜都在訴說著主廚的過往經歷和對美食的無限熱愛。不論是尋找一個地道的意大利餐食體驗,還是僅僅想要享受一頓精緻的午餐,這裡都是您不容錯過的選擇。

2024-04-10
近期火熱概餐廳非𝕋𝕣𝕒𝕥𝕥𝕠𝕣𝕚𝕒 𝔽𝕖𝕝𝕚𝕟𝕠莫屬,由前grissini 廚師主理出品係預期之中咁出色,由門面到餐廳佈置裝飾黑貓吉祥物,以至自家製麵包牛油,每件事都細節滿滿,誠意十足👍🏻依家仲係 OpenRice 高踞收藏榜榜首🌟為必點推介 🌟ʀᴇᴄᴏᴍᴍᴇɴᴅ 🌟ℍ𝕠𝕞𝕖 𝕞𝕒𝕕𝕖 𝔽𝕠𝕔𝕒𝕔𝕔𝕚𝕒 ᵂᴵᵀᴴ ᴬᴺᶜᴴᴼᵛᵞ ˢᴱᴬᵂᴱᴱᴰ ᴮᵁᵀᵀᴱᴿ非常推薦呢個自家製Focaccia 外脆內軟糯(我覺得會同Grasinni個長脆條麵包一樣成為餐廳Signature),配鮮味鹹香嘅鯷魚紫菜牛油係perfect match (記得要趁熱食) 🌟ℍ𝕠𝕜𝕜𝕒𝕚𝕕𝕠 𝕊𝕔𝕒𝕝𝕝𝕠𝕡 𝕋𝕒𝕣𝕥𝕒𝕣𝕖 $𝟙𝟞𝟠ᴬᵛᴼᶜᴬᴰᴼ, ᴿᴬᴰᴵˢᴴ, ᴹᴺᴳᴼ ᴰᴿᴱˢˢᴵᴺᴳ非常有層次嘅Dressing,有我最喜愛嘅牛油果加芒果味道非常清新,配鮮甜北海道帶子非常開胃🌟ℍ𝕒𝕞𝕒𝕔𝕙𝕚 ℂ𝕒𝕣𝕡𝕒𝕔𝕔𝕚𝕠 $𝟙𝟝𝟠ˢᴹᴼᴷᴱᴰ ᴬᴿᵀᴵᶜᴴᴼᴷᴱ ᴰᴿᴱˢˢᴵᴺᴳ用上油甘魚魚生配青瓜薄片,煙燻朝鮮薊加橄欖油、檸檬汁醬汁,一開始覺得個味有少少奇怪(可能我唔係太食Artichoke)但越食越想食多啲,結果

🌟為必點推介 🌟ʀᴇᴄᴏᴍᴍᴇɴᴅ

🌟ℍ𝕠𝕞𝕖 𝕞𝕒𝕕𝕖 𝔽𝕠𝕔𝕒𝕔𝕔𝕚𝕒
ᵂᴵᵀᴴ ᴬᴺᶜᴴᴼᵛᵞ ˢᴱᴬᵂᴱᴱᴰ ᴮᵁᵀᵀᴱᴿ

Scallop  Tartare

🌟ℍ𝕒𝕞𝕒𝕔𝕙𝕚 ℂ𝕒𝕣𝕡𝕒𝕔𝕔𝕚𝕠 $𝟙𝟝𝟠
ˢᴹᴼᴷᴱᴰ ᴬᴿᵀᴵᶜᴴᴼᴷᴱ ᴰᴿᴱˢˢᴵᴺᴳ
用上油甘魚魚生配青瓜薄片,煙燻朝鮮薊加橄欖油、檸檬汁醬汁,一開始覺得個味有少少奇怪(可能我唔係太食Artichoke)但越食越想食多啲,結果係用嚟Focaccia 汁都撈埋,如果兩個頭盤要揀一樣,我會揀呢個
Hamachi  Carpaccio

🌟ℙ𝕒𝕣𝕞𝕒 𝕨𝕚𝕥𝕙 𝕃𝕠𝕧𝕖 $𝟙𝟠𝟠
ᴾᴬᴿᴹᴬ ᴴᴬᴹ, ᴮᵁᴿᴿᴬᵀᴬᶜᴴᴱᴱˢᴱ
係Focaccia 上面鋪上巴馬火腿,軟滑burrata cheese,日曬番茄乾,係經典嘅意式味道

🌟ℂ𝕒𝕣𝕓𝕠𝕟𝕒𝕣𝕒 𝔼𝕘𝕘 $𝟛𝟠 𝕖𝕒𝕔𝕙
ᴱᴳᴳ ᵞᴼᴸᴷ ᶜᴿᴱᴬᴹ, ᴾᴱᶜᴼᴿᴵᴺᴼ, ᴳᵁᴬᴺᶜᴵᴬᴸᴱ
又係一睇呢隻蛋就知係呢間餐廳,用半熟蛋黃配羊奶芝士再加豬面頰肉碎,味道鹹香口感Creamy,好似食咗幾啖好light嘅Carbonara
Carbonara  Egg

試晒𝕄𝕖𝕟𝕦嘅意粉,呢個係我個人Ranking

🌟ℂ𝕦𝕥𝕥𝕝𝕖𝕗𝕚𝕤𝕙 𝕒𝕟𝕕 𝕊𝕢𝕦𝕚𝕕 𝕋𝕦𝕓𝕖𝕥𝕥𝕚 $𝟙𝟡𝟠
南意風味十足,係香港比較少食到嘅味道,魷魚粒墨魚粒加墨汁帶海鮮香又唔會韌,香草蕃茄味濃厚惹味,短管通粉Al dente 包汁一流

🌟𝕎𝕒𝕘𝕪𝕦 𝕋𝕒𝕘𝕝𝕚𝕒𝕥𝕖𝕝𝕝𝕖 $𝟙𝟠𝟠
和牛牛味香濃軟身配上自家製Tagliatelle,麵身比平時果啲薄我反而更加鐘意,掛汁一流加芝士勁香
𝕋𝕒𝕘𝕝𝕚𝕒𝕥𝕖𝕝𝕝𝕖

🌟ℤ𝕦𝕔𝕔𝕙𝕚𝕟𝕚 𝕊𝕔𝕚𝕒𝕝𝕒𝕥𝕚𝕖𝕝𝕝𝕚 $𝟙𝟝𝟠
係素意粉,用上厚身有咬勁嘅意粉配濃厚provola芝士羅勒油醬汁加意大利青瓜薄脆脆,亦係香港較難食到嘅味道
𝕊𝕔𝕚𝕒𝕝𝕒𝕥𝕚𝕖𝕝𝕝𝕚

𝕊𝕖𝕒 𝕦𝕣𝕔𝕙𝕚𝕟 𝕊𝕡𝕒𝕘𝕙𝕖𝕥𝕥𝕚𝕟𝕚 $𝟚𝟛𝟠
新鮮海膽配傳統意大利粉,有蒜香,
好食嘅但唔算特別出色
Spaghettini

𝔹𝕖𝕖𝕗 ℤ𝕚𝕥𝕚 ℝ𝕚𝕘𝕒𝕥𝕚 $𝟙𝟟𝟠
唔知關唔關我唔鍾意食長通粉有偏見事

🌟𝕐𝕖𝕝𝕝𝕠𝕨 ℂ𝕙𝕚𝕔𝕜𝕖𝕟 ℍ$𝟚𝟠𝟠 𝕎$𝟜𝟡𝟠
性價比超高嘅三黃雞,超嫩滑Juicy,係必點菜式(其實我唔太Get Louise同Batard隻三黃雞點解咁貴)

⚠️一定一定要留肚食甜品,絕對係完美嘅句號。

🌟𝕃𝕒 𝕔𝕠𝕡𝕡𝕒 𝕒𝕝 𝕄𝕠𝕤𝕔𝕒𝕥𝕠 $𝟠𝟠
ˢᵂᴱᴱᵀ ᵂᴵᴺᴱ ˢᴼᴿᴮᴱᵀ,ᵞᴼᴳᴴᵁᴿᵀ,ᶜᴵᵀᴿᵁˢ
較為特別又消滯嘅甜品,甜酒雪芭加乳酪同柑桔果肉非常清新
𝕃𝕒 𝕔𝕠𝕡𝕡𝕒 𝕒𝕝 𝕄𝕠𝕤𝕔𝕒𝕥𝕠

🌟ℙ𝕚𝕤𝕥𝕒𝕔𝕙𝕚𝕠 𝔾𝕖𝕝𝕒𝕥𝕚 $𝟜𝟠
開心果fans必點! 好食過mesinna,係烤過嘅西西里開心果,味道超濃好香滑
ℙ𝕚𝕤𝕥𝕒𝕔𝕙𝕚𝕠 𝔾𝕖𝕝𝕒𝕥𝕚

🌟𝕋𝕚𝕣𝕒𝕞𝕚𝕤𝕦 $𝟡𝟠
超滑有酒香又唔膩,非常完美
𝕋𝕚𝕣𝕒𝕞𝕚𝕤𝕦
𝕃𝕒 𝕔𝕠𝕡𝕡𝕒 𝕒𝕝 𝕄𝕠𝕤𝕔𝕒𝕥𝕠
ℙ𝕚𝕤𝕥𝕒𝕔𝕙𝕚𝕠 𝔾𝕖𝕝𝕒𝕥𝕚
𝕋𝕚𝕣𝕒𝕞𝕚𝕤𝕦
  • Tagliatelle
早一日問有無booking無覆,15號當日再問話晚上8點9有位可以安排,即刻答佢要。始終網上好多好評都吹奏真係好食,有位梗係去左先。8點9準時去到點知話我無名booking,拎返whatsapp black & white 對話佢地面部表情都知自己出事炒車。結果要我係出面戇居居等15分鐘。打左個白鴿轉之後終於有位,本身男經理應該安排table 俾我地,結果最後係安排high bar table, 平時出去食飯都知土地問題,bar table 都慣晒。但個bar table 對住廚房得兩個位,其實睇都知平時都唔會放客用個種。但我個位對正Chef Marcelo,樂觀D當睇表演囉。其中Signature dish 係燒雞,但就sold out, 都預左餐廳有野sold out 唔會話聲你知,因為都係慣常做法,無A咪食B,但老實講高級餐廳menu 一頁半頁,梗係為左signature dish黎食架啦,無得食去黎做乜。咁公道講Chef Marcelo lead隊team 係做得好,對正出餐位睇到碟碟都high standard,食物上唔由我俾comment, OR 大量foodies 會share。
但係一個錯晒嘅book枱體驗後,飲水都係$15 per head 水喉水都唔俾你啦,中途有table 唔會叫你轉啦,9點開波中途around 2115左右有4人table 吉左都係唔調你去啦。結果9點8個陣答案就出現,兩位意大利同胞黎食宵夜,唔怪得。
餐前麵包
TUBETTI
E Purpett Ra Nonna Ida
TIRAMISÙ
2024-03-06 860 瀏覽
位置灣仔的拿坡里意大利餐館,餐廳氣氛輕鬆,菜式味道大部份都不錯。🇮🇹餐前麵包是海鹽Focaccia,麵包外層香脆,裏面柔軟,配上紫菜檸檬牛油,好食,對比同價位餐廳算是心思之作。前菜Carbonara egg 是餐廳人氣菜式之一,裏面其實是蛋黃、Pecorino 芝士、 風乾豬面頰肉,味道咸香,跟真正carbonara的風味相若,但整體未算太有驚喜。另一前菜帶子他他dressing 用上芒果醬及basil oil,味道帶酸,非常清新,作為開胃菜不錯。意粉選了Tubetti是小短管通粉,配合切粒魷魚和墨魚,口感豐富,醬汁偏咸但富有鮮味可口,跟蕃茄配合得宜,令整體不太過膩。主菜yellow chicken,雞肉質地嫩滑,加上肉汁和蔬菜,是令人滿足的肉類菜式。甜品開心果gelato,不會太甜膩,整餐飯以一球意式雪糕來作結十分完滿。

2024-02-13
  • Tubetti
  • 餐前麵包
2024-03-04 896 瀏覽
船街一向不少異國美食聚集 上週五氣溫突然急降 這天剛好就來到最近城中大熱的預約困難店 Trattoria Felino晚餐 週五的晚上要大概早三個星期book位 也只book到20:45的位子 大廚是來自Grand Hyatt Grissini 驟眼看菜單也跟Grissini有幾分相似 一行三人點了五樣菜這裏的signature也是最打卡的 carbonara egg  單隻$38 我們點了三隻 賣相可愛 在掏空的蛋殼中還原給carbonara的味道 最底層為半熟蛋黃 配上羊奶芝士 豬面頰肉 吃下去就是carbonara的味道啊 creamy並帶有鹹香 不過份量略嫌有點少哈哈Tagliatelle - saffron, wagyu beef ragut 惹味掛汁 不過意粉本身比想像中較為薄身 如果厚身一點吃下去會更加過癮當然不少得Clay Pot Yellow Chikan 這道也是Grissini的招牌菜 整道菜也有着熟悉的擺盤和感覺 不過比起Grissini的價錢較為親民 值得一試很可惜到要點甜點時 Tiramisu已經賣了 無緣一試究竟是否與Grissini的水平相近餐館整體感覺

carbonara egg

Burrata Cheese

餐館整體感覺輕鬆 裝修亦有心思 而且重點是價錢比我們想像中更為親民 不過食物整體較為small portion 適合幾個朋友來聚會一起分享
2024-03-01
carbonara egg
  • yellow chicken
  • tagliatelle
2024-02-25 5909 瀏覽
開業未夠半年,已經吸引咗唔少人嚟食晚餐,平日都滿座啊!店員基本上都係外國臉孔,應該係意大利人呱。*Focaccia 佛卡夏focaccia外層硬脆,趁熱食冇咁硬。配鯷魚紫菜牛油,鹹香鮮味十足。 Carbonara egg $38挖空雞蛋,最底裝入半熟蛋黃,唧入羊奶芝士pecorino嘅cream,最頂係意式豬面頰肉guanciale肉碎。口感好creamy,鹹鹹香香,又唔會膩,簡直係卡邦尼味道。Hamachi carpaccio $148油甘魚魚生片配煙燻洋薊、青瓜薄片,再唧上醬汁、橄欖油、檸檬汁。魚生片份量偏少,魚味淡,反而煙燻味幾強,醬汁酸酸開胃。Parma with love $188Pizza底係focaccia ,麥味好香,帶酸味,硬脆到少𠝹口。配搭巴馬火腿、burrata流心水牛芝士、日曬番茄乾、羅勒,鹹鹹香香,奶味比較淡。整體似麵包鋪餡多過似pizza。Scielatielli $148意粉厚身有咬口,真係意大利人所講嘅al dente,配provola芝士,奶味淡又唔膩,櫛瓜薄片炸到脆卜卜,再加羅勒油,幾特別又和諧。

Carbonara egg $38

Scielatielli
2024-02-07
Carbonara egg
Hamachi carpaccio
主打拿坡里菜式,餐廳氣氛輕鬆得來頗有格調。佈置擺設都別出心裁,牆上掛有不少拿坡里氛圍的海報,主題鮮明切合。.菜式味道絕大部分其實都好好味,但可惜的是份量偏少。我們幾個女生都是每人一口 share 就沒了~ 男士要考慮考慮或者食多幾份 pasta。..➿ 𝐇𝐚𝐦𝐚𝐜𝐡𝐢 𝐂𝐚𝐫𝐩𝐚𝐜𝐜𝐢𝐨 $𝟏𝟒𝟖 ➿ 𝐂𝐚𝐫𝐛𝐨𝐧𝐚𝐫𝐚 𝐄𝐠𝐠 $𝟑𝟖/𝐞𝐚𝐜𝐡 ➿ 𝐅𝐫𝐢𝐭𝐭𝐮𝐫𝐚 $𝟏𝟑𝟖➿ 𝐅𝐫𝐢𝐭𝐭𝐚𝐭𝐢𝐧𝐞 $𝟗𝟖.前菜油甘魚好清新,煙燻過的 artichoke 夠特別,可惜份量真的太少~.三款小食中,carbonara egg 賣相必定最打卡,內有羊奶芝士、風乾豬面頰肉、蛋黃可想像是鹹香十足。.Fried calamari 好食喎~炸漿薄薄一層又夠貼服,魷魚新鮮彈口。.Frittatine 是拿坡里的街頭小食,迷你烘蛋餅內 pasta rolls,好得意,不過食落就有點像可樂餅。..➿ 𝐏𝐚𝐫𝐦𝐚 𝐖𝐢𝐭𝐡 𝐋𝐨𝐯𝐞 $𝟏𝟖𝟖➿ 𝐒𝐜𝐢𝐚𝐥𝐚𝐭𝐢𝐞𝐥𝐥𝐢 $𝟏𝟒𝟖 ➿ 𝐘𝐞𝐥𝐥𝐨𝐰 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 $𝟐𝟕𝟖 .Pizza, Pasta, Main 都分別試了一款。這裡的 Pizza 外型像

➿ 𝐇𝐚𝐦𝐚𝐜𝐡𝐢 𝐂𝐚𝐫𝐩𝐚𝐜𝐜𝐢𝐨 $𝟏𝟒𝟖
➿ 𝐂𝐚𝐫𝐛𝐨𝐧𝐚𝐫𝐚 𝐄𝐠𝐠 $𝟑𝟖/𝐞𝐚𝐜𝐡
➿ 𝐅𝐫𝐢𝐭𝐭𝐮𝐫𝐚 $𝟏𝟑𝟖
➿ 𝐅𝐫𝐢𝐭𝐭𝐚𝐭𝐢𝐧𝐞 $𝟗𝟖
𝐇𝐚𝐦𝐚𝐜𝐡𝐢 𝐂𝐚𝐫𝐩𝐚𝐜𝐜𝐢𝐨

三款小食中,carbonara egg 賣相必定最打卡,
內有羊奶芝士、風乾豬面頰肉、蛋黃可想像是鹹香十足。
𝐂𝐚𝐫𝐛𝐨𝐧𝐚𝐫𝐚 𝐄𝐠𝐠

𝐅𝐫𝐢𝐭𝐭𝐮𝐫𝐚

𝐅𝐫𝐢𝐭𝐭𝐚𝐭𝐢𝐧𝐞

➿ 𝐏𝐚𝐫𝐦𝐚 𝐖𝐢𝐭𝐡 𝐋𝐨𝐯𝐞 $𝟏𝟖𝟖
➿ 𝐒𝐜𝐢𝐚𝐥𝐚𝐭𝐢𝐞𝐥𝐥𝐢 $𝟏𝟒𝟖
➿ 𝐘𝐞𝐥𝐥𝐨𝐰 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 $𝟐𝟕𝟖
Pizza, Pasta, Main 都分別試了一款。
這裡的 Pizza 外型像個車輛,是放在盤中烤焗的,焗出來的 pizza 軟熟但較高身,又有點像酸種麵包。面層鋪上 parma ham, burrata, sundried tomato, basil 這經典組合,層次豐富好味~
𝐏𝐚𝐫𝐦𝐚 𝐖𝐢𝐭𝐡 𝐋𝐨𝐯𝐞

Pasta 選了意大利漁夫麵,有嚼勁的麵條中配有爽口的意大利青瓜,又幾特別;黃雞雖肉嫩,整體感覺似食緊中餐,配菜仲有冬菇 lol 搞笑~
𝐒𝐜𝐢𝐚𝐥𝐚𝐭𝐢𝐞𝐥𝐥𝐢

𝐘𝐞𝐥𝐥𝐨𝐰 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧

➿ 𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮 $𝟗𝟖
➿ 𝐂𝐚𝐟𝐟𝐞 𝐃𝐞𝐥 𝐍𝐨𝐧𝐧𝐨 $𝟔𝟖

最後不忘食個甜品,Tiramisu 蛋糕感較重,酒香份量恰好~
𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮

𝐂𝐚𝐟𝐟𝐞 𝐃𝐞𝐥 𝐍𝐨𝐧𝐧𝐨