2024-02-17 319 瀏覽
星期六去glamping前和老公到中環Tram View Cafe吃午餐。幸運地可以坐在窗邊,對望山頂纜車的景觀,很chill呢。Cafe有室內和室外的座位,可任意選擇。波士頓龍蝦沙律包配薯條食物都是即叫即整的,龍蝦包搭配洋蔥、生菜、沙律醬,很飽滿,薯條是波浪型薯條,份量足夠。煙三文魚班尼迪蛋 有煙三文魚、水波蛋、雜菜沙律、薯餅,蛋一切就流心,很豐富。飲品叫了熱薰衣草鮮奶咖啡和熱玫瑰鮮奶咖啡,兩杯都喝得到花的味道,甜甜的。
幸運地可以坐在窗邊,對望山頂纜車的景觀,很chill呢。

Cafe有室內和室外的座位,可任意選擇。
波士頓龍蝦沙律包配薯條
波士頓龍蝦沙律包配薯條
煙三文魚班尼迪蛋
有煙三文魚、水波蛋、雜菜沙律、薯餅,蛋一切就流心,很豐富。
煙三文魚班尼迪蛋
2024-02-17
2024-02-15 168 瀏覽
原本山頂用餐的想法,因為被大霧天氣影響心情,所以唯有乘山頂纜車下山。當纜車接近中環總站時,我發現在纜車站旁有間餐廳,我好奇心驅使下,一下車便前往這間餐廳。餐廳門面一看之下,竟然好幾分想日劇的洋食店,花崗岩外牆,有著古典的圓形窗口,旁邊更有一塊大玻璃能讓店內顧客看到出面纜車的街景,。而在石牆上掛上一個好像宮於是我這個喜歡日劇的人,便決定走進這間洋食店(?)進行我的午餐。由於時間尚早,走進店內,尚未見有其他客人。餐廳內的裝修充滿著歐陸風格,感覺就像溫暖的家一樣,讓客人有一個舒適自然的感覺。既然餐廳以Cafe為名,當然放置著各種不同的咖啡用品,其中最吸引我的,是門口旁放著各種售賣品,而當中郤有露營咖啡杯,巧小精緻。於是我便急不及待買下來,以作將來露營之用。餐廳是要自己在櫃檯點餐。我看著餐牌,餐廳正推廣著午市套餐,但似乎飯餐實太普通,所以我便再看看餐牌上有沒有其他特別的菜色可開我的胃口,畢竟好歹都是一次旅遊,總不能求其點餐。從餐牌上,我點了廚師推介的波士頓龍蝦沙津包配薯條,標榜著是經24小時慢慢滴流處理的 自家製冰滴咖啡及似乎是招牌甜品的 TramViewCafe熱香餅配草莓雪糕我選擇了坐在能

我選擇了坐在能看到山頂纜車路經的窗旁,一邊享受美味食物,一邊欣賞窗外的景致。波士頓龍蝦沙津包內的龍蝦肉,果真是龍蝦鉗的肉,啖啖龍蝦鮮味傳入咀內,雖然麵包並不是甚麼高級包類,而只是普通的餐包,但是龍蠅肉配上沙律醬汁,足以令我感到開心滿足,彷彿享受了一餐海鮮盛宴。吃完沙律包後慢慢吃著薯條,一邊等著窗外的山頂纜車駛過,感覺就好像身處於歐洲街頭的餐廳一樣,室內和暖的氣氛,與屋外街上遊人慢慢的走過,完全是一種慢活的享受。

再來是令我驚喜的飲品和甜品:自家製冰滴咖啡,初入口時有微酸,但是十分容易入口,咖啡在味蕾留下幾秒後,口腔中便感覺到清新而淡淡的咖啡香味漫漫散發出來。而最有標誌性的一定是Tram View Cafe熱香餅配草莓雪糕。味道雖然都是普通的熱香餅味道,但是廚師在小小的熱香餅上印上餐廳的logo,再加上可愛的雪糕和冰凍的草莓伴碟,就這樣的誠意,使我不能不為這甜品加分!

午膳完畢,我向餐店老闆娘及廚師道謝,感謝這餐廳能為我的旅途增添一刻獨個兒的快樂時光。讓我能完全忙記我是在十分繁忙的中環,彷彿這裏是一個平行的時空,使都市人能在這裏稍作偷閒。感謝你們。
2024-02-07
  • 冰滴咖啡
🍝意大利肉醬意粉 $88好大碗,多肉醬,每條意粉都估滿醬汁,味道相對normal唔會好驚喜☕️玫瑰蜜糖紅茶 $40 (跟餐半價)入面有玫瑰花茶葉🌹,唔系用茶包有誠意,加左蜜糖🍯香口冇咁澀👍🏻.✨估唔到山頂纜車站有間cafe,慢活風,枱唔多,窗望到山頂纜車,播kpop、ost,好似food court咁叫完野食自己去拎,野食正常價錢較高,不過勝左睇景同埋chill下,學生有折扣
🍝意大利肉醬意粉 $88

☕️玫瑰蜜糖紅茶 $40 (跟餐半價)

推介大家一個慢活之旅~ 🎋位於纜車徑2號的Tram View Café店內大窗口可以看到纜車駛過的風景🚋Cafe內充滿歐陸風擺設,提供各款歐洲菜式🥗設有戶外花園,除可與纜車近距離接觸外,更可在繁囂鬧市中享受片刻的優閒寫意!令人有種回到60年代那個中西合璧的老香港大概以前住在半山的貴族都是過著這種悠閒和寧靜的生活吧?🎍建議大家可以穿帶點紳士或淑女的復古穿搭來打卡。👛建議大家可以點全日早餐,其他食物好像不敢恭維⋯ (看到隔壁的女生,一整碟肉醬意粉🍝只吃了兩口⋯🥶) 然後我喝的薰衣草牛奶咖啡太甜了,喝不完 😢
推介大家一個慢活之旅~ 🎋
位於纜車徑2號的Tram View Café
店內大窗口可以看到纜車駛過的風景🚋
Cafe內充滿歐陸風擺設,提供各款歐洲菜式🥗

令人有種回到60年代那個中西合璧的老香港
大概以前住在半山的貴族都是過著這種悠閒和寧靜的生活吧?🎍
建議大家可以穿帶點紳士或淑女的復古穿搭來打卡。👛
2023-07-07
2023-05-15 1427 瀏覽
星期日下午,終於有機會嚟試,前往山頂纜車入口對上樓梯隔離呢間cafe,tram view cafe外面帶點神秘感,一直都想入去探索下Cafe內裝修帶harry potter風格,好似復古英式圖書館咁。環境係舒服同寧靜,適合喺度渡過悠閒嘅下午。Menu上餐點選擇不多,而且較普通,並不吸引。所以淨係點咗杯⋯Lavender latte $48睇落層次分明,飲落味道偏甜,冇乜咖啡味。薰衣草亦都只係靠面頭嘅薰衣草花瓣做點綴,唔推薦🙁總結,入嚟坐吓OK,食物有待改善。

Lavender latte $48

總結,入嚟坐吓OK,食物有待改善。
Lavender  latte
2023-04-21 992 瀏覽
開業差不多一年多了, 遲遲都未去支持一下, 難得一個小 BREAK , GO GO GO🚃 餐廳門囗正正對著山頂纜車路沿線, 可以邊食邊欣賞最新第六代綠色纜車的特色, 餐廳內每一個角落都有花心思的打卡位, 有室內有室外, 也可帶同毛孩在室外用膳 而我今次選了坐室內, 先要到櫃台點餐比錢 我點了一個 🍔Cheese Burger w/Salad $74 , Burger好食, 吾係個D 死實實乾柴柴, 非常多汁好 juicy, 沙律菜 fresh, ☕️跟餐加$18 嘅Cappuccino, 整體呢一餐, 真係要一讚  有水準, 食物滿意, 環境一流, 坐得舒服, 地方不太大可能要等下, 而他們 6時便收工了, 所以大家要預留好時間, 免摸門釘🔝Tram View café 🚃

整體呢一餐, 真係要一讚

免摸門釘
🔝Tram View café 🚃
2023-04-07
2023-04-04 792 瀏覽
纜車裝修咗之後都未搭過,諗住同朋友去搭下,搵吓附近有咩餐廳可以食啲嘢,竟然發現有呢一間Tram view cafe,仲要咁近搭纜車嘅地方。入到去環境係好chill嘅,但食物選擇真係相對較少,而且感覺係做街坊學生生意,少少茶餐廳嘅感覺,朋友叫咗嘢食,我只係叫咗一杯嘢飲,mocha is good!如果你坐到窗邊打卡位,會來來回回見到好多纜車經過,記得把握時間打卡。好鍾意佢嗰度啲木枱,好厚實,坐得好舒服,如果下次再搭纜車都會再去。
沿著香港公園網球場側面到達纜車站再拾步而上就會見到這所餐廳,坐在高枱位置能把纜車上落風景完全清楚地收在眼簾。餐廳也會因應節目而佈置,就好像聖誕節就會有個大大的聖誕老人掛在餐廳外。餐廳全日基本上只有六個常餐選擇,點了一客通粉配炸蝦,炸蝦是普通雪藏味感覺,唯獨是光顧了好幾次,汁都是超級無敵好咸!!!全日早餐的材料也是相當普通,只有牛角包,火腿香腸茄汁豆,咖啡也不是靚咖啡,確實太普通,而且是先付錢再自取的,所以大部分人前往這兒應該只是因為那一刻的風景吧。其實半山的餐廳選擇很多,如果食物質素不轉變很難有回頭客。所以今次是我最後一次光顧了,已經給予過無數次機會也沒有轉變。

2023-02-24 605 瀏覽
睇到山頂纜車嘅cafe1️⃣卡邦尼火腿煙肉蘑茹長通粉配炸蝦炸蝦幾脆,卡邦尼汁淡味,份量正常💰HKD$802️⃣常餐A火腿蟹柳龍蝦忌廉湯通粉配薯餅,茄汁豆,香腸,牛角包,煎蛋通粉個份量細到我O左👄,食落似曾相識....係大快活早餐嘅味道🥶完全冇龍蝦忌廉味,茄汁豆咁低成本都比得果DD.成個餐完全勁唔值,食唔飽💰HKD$883️⃣黑牛💰HKD$484️⃣抺茶鮮奶太多冰,好淡味😓💰套餐HKD$24影相係幾有Feel,有outdoor位,但室內得一張枱先影到纜車,野食就預左難食又貴.建議大家只需買杯野飲,影張相就走人
睇到山頂纜車嘅cafe
1️⃣卡邦尼火腿煙肉蘑茹長通粉配炸蝦
炸蝦幾脆,卡邦尼汁淡味,份量正常
💰HKD$80

2️⃣常餐A
火腿蟹柳龍蝦忌廉湯通粉配薯餅,茄汁豆,香腸,牛角包,煎蛋
💰HKD$88

3️⃣黑牛
💰HKD$48

4️⃣抺茶鮮奶
太多冰,好淡味😓
💰套餐HKD$24

2023-02-21 306 瀏覽
𝙏𝙧𝙖𝙢 𝙑𝙞𝙚𝙬 𝘾𝙖𝙛𝙚☕️平時放假,波波最鍾意一個人四圍搵小店、Cafe食個晏晝或食個下午茶Chill番半日唞唞氣……今次同大家介紹嘅呢間Cafe,佈置充滿英倫風格,牆上亦掛上學生嘅畫作,再加上柔和嘅燈光,真係有一種文青嘅感覺呢間Cafe比較特別嘅地方,可以一邊食住嘢、一邊近距離睇住纜車經過呀……💛💛💛💛💛🥪 黑松露鮮奶炒蛋配芝士蕃茄青沙律+薯餅(配多士)$88‘’我覺得薯餅炸得非常香脆可口、炒蛋嘅口感嫩滑,而且啖啖都有淡淡黑松露醬嘅香味……‘’☕️ 薰衣草鮮奶咖啡$ 24(套餐加配)$ 48(單賣)‘“味道唔太甜,波波非常鍾意!不過薰衣草嘅香味有少少淡”💛💛💛💛💛
𝙏𝙧𝙖𝙢 𝙑𝙞𝙚𝙬 𝘾𝙖𝙛𝙚☕️

💛💛💛💛💛

🥪 黑松露鮮奶炒蛋配芝士蕃茄青沙律+薯餅(配多士)$88

☕️ 薰衣草鮮奶咖啡
$ 24(套餐加配)
$ 48(單賣)

‘“味道唔太甜,波波非常鍾意!不過薰衣草嘅香味有少少淡”

💛💛💛💛💛
黑松露鮮奶炒蛋配芝士蕃茄青沙律、薯餅(配多士)& 薰衣草鮮奶咖啡
2023-01-26 320 瀏覽
Tram View Cafe位於中環䌫車徑2號地舖,Cafe在香港公園附近的巷弄內,沿纜車車徑行數分鐘便到。餐廳外牆充滿懷舊英倫風,内部以木色為主調,設計復古別緻,有個裝飾的小火爐,環境氣氛帶着慵懶的寫意感。精選午餐供應時段為平日早上十一時至下午兩時半 ,兩時半後會換上下午茶餐牌。今次揀咗千島醬豬扒包拼薯條和芝士焗葡汁雞柳飯:兩款價錢一樣為$52,可以加購飲品或自助斟水。可以參考當日的餐牌^^食物質素中規中矩, 份量充足, 波浪型薯條夠熱夠脆,但炸豬扒略為乾硬。👍沒有任何加一服務費, 如果胃口較大,更可免費加大意粉或飯的份量。以中環地段而言, 價錢相宜,平日中午主要是附近學生飯堂,空間座位不多,但人流在1:30pm開始疏散,可以選擇下午2pm後時段來最為悠閒!每班纜車大概每10分鐘經過,想睇纜車景的話,可以坐近室內大玻璃位置或室外庭園/韆鞦椅座位,餐廳内仰有精品手信賣😃

每班纜車大概每10分鐘經過,
2023-01-10 281 瀏覽
港島啲路不嬲都唔好行行到攰咁啱有間Cafe梗唔錯醫景點嘅咖啡嚟計價錢未算非常離地但冇特別想點咖啡嚟飲見到有好多餐價錢算合理食正餐性價比高過只飲嘢是此揀左食甜哈焦糖乳酪配雪糕,雪糕可自己揀味主要想上上焦糖乳酪但原來係乳酪中間加啲焦糖醬但整體味道ok ge有機會要坐窗邊會睇到纜車同埋冇咁焗
港島啲路不嬲都唔好行
行到攰咁啱有間Cafe梗唔錯
醫景點嘅咖啡嚟計價錢未算非常離地
但冇特別想點咖啡嚟飲
見到有好多餐價錢算合理
食正餐性價比高過只飲嘢
是此揀左食甜哈
焦糖乳酪配雪糕,雪糕可自己揀味
主要想上上焦糖乳酪
但原來係乳酪中間加啲焦糖醬
但整體味道ok ge
有機會要坐窗邊
會睇到纜車同埋冇咁焗
2023-01-05 228 瀏覽
上山頂慶祝一週年嘅時候 本身諗google搵下有冇cafe可以喺山頂嘆下點知上面都係得啲連鎖店 所以喺搭纜車上山頂前去咗依間cafe試下餐廳位置係喺正纜車起點隔嚟 所以地理位置都幾方便我嗌咗個炸魚all day breakfast 炸魚冇乜特別 牛角包牛油味好香同埋好脆Americano係偏比較深烘焙 苦味可可味比較重 都算係balanced唔錯漢堡包就比較簡單 未溶嘅芝士配牛肉同菜 個漢堡包皮係烘過都幾脆牛肉都有肉汁 但漢堡包就冇蕃茄同茄汁整體嚟講 以cafe嚟講係不過不失 餐廳環境好好 打卡一流
餐廳位置係喺正纜車起點隔嚟 所以地理位置都幾方便
牛肉都有肉汁 但漢堡包就冇蕃茄同茄汁

整體嚟講 以cafe嚟講係不過不失 餐廳環境好好 打卡一流
2023-01-01
😣芝士牛肉漢堡拼薯條 😐👀牛肉算厚同淋,未到爆汁,且味好怪,似牛肉球🤨芝士無溶過,就咁一塊野😌但個包既軟硬度同熱度剛好,烘得少少脆,咬落去又唔會散哂😑菜夠新鮮,蕃茄就麻麻😣薯條唔夠熱,量又少,有d仲無哂水水份,成條硬掘掘,失敗👎🏻總括而言,唔推薦本身想試埋蛋糕,但星期日3點就已經賣哂服務:得1個收銀,效率好低,出餐都慢,反而收餐快手戶外有個小花園, 可以攜寵物見其他客人既野飲幾大杯,睇落幾正,幾吸引另外店內有售雪糕雪條,學生可享9折優惠戶外有可愛既裝飾佈置,好有節日氣氛
😣芝士牛肉漢堡拼薯條 😐

👀牛肉算厚同淋,未到爆汁,且味好怪,似牛肉球

🤨芝士無溶過,就咁一塊野

😌但個包既軟硬度同熱度剛好,烘得少少脆,咬落去又唔會散哂

😑菜夠新鮮,蕃茄就麻麻

😣薯條唔夠熱,量又少,有d仲無哂水水份,成條硬掘掘,失敗

👎🏻總括而言,唔推薦

本身想試埋蛋糕,但星期日3點就已經賣哂

服務:得1個收銀,效率好低,出餐都慢,反而收餐快手

戶外有個小花園, 可以攜寵物

見其他客人既野飲幾大杯,睇落幾正,幾吸引

另外店內有售雪糕雪條,學生可享9折優惠

戶外有可愛既裝飾佈置,好有節日氣氛

2022-10-20 440 瀏覽
同朋友去山頂,見到一間幾有英倫風的Cafe, 決定入去歇下食下野。店裹環境裝修也好有風格,設有復古電話,壁爐,書架等,加上柔和燈光,有一種文青寫意的感覺😃,叫左牛肉漢堡拼薯條 🍔🍟薯條係即叫即炸,十分香脆可口,形狀係波浪型,賣相也不錯。漢堡牛肉好足料,咬下去啖啖肉,配上沙律菜,格外好吃玫塊鮮奶咖啡咖啡好香濃配上玫瑰清香味,女生必選飲品☕如有幸坐到窗邊,更可見到䌫車經過

叫左牛肉漢堡拼薯條 🍔🍟
薯條係即叫即炸,十分香脆可口,形狀係波浪型,賣相也不錯。
漢堡牛肉好足料,咬下去啖啖肉,配上沙律菜,格外好吃

玫塊鮮奶咖啡
咖啡好香濃配上玫瑰清香味,女生必選飲品☕

如有幸坐到窗邊,更可見到䌫車經過