冇外賣自取咁做咩要俾人揀?Office order完一路冇人接單心諗唔接我單 我都唯有去買其他嘢食所以落嚟問店員係答我 佢哋冇啲咁嘅嘢真係好無奈喺機場返工嘅人,記得唔好喺度咁外賣自取浪費你嘅lunch time時間
冇外賣自取
咁做咩要俾人揀?
Office order完一路冇人接單
心諗唔接我單 我都唯有去買其他嘢食
所以落嚟問
店員係答我 佢哋冇啲咁嘅嘢
真係好無奈
喺機場返工嘅人,記得唔好喺度咁外賣自取
浪費你嘅lunch time時間
📍 Tonkotsu 8 by 三田製麵所 @tonkotsu8_hk 🧭赤鱲角暢達路1號香港國際機場機場一號客運大樓5樓抵港層接機大堂(非禁區)💰人均消費: HKD90.20🆗柚子鹽湯拉麵 Yuzu Ramen $82個湯好淡,柚子味濃但除咗柚子味咩味都無拉麵口感有啲似辛辣麵,唔啱我叉燒都普普通通下次都係唔好亂試期間限定😂#MFJ香港機場 #MFJ日本菜 #mfoodjournal #mfj #foodie #hkfoodie #foodblog #hkfoodblog #japanesefood #hkaiportfood #香港機場美食 #日本菜

💰人均消費: HKD90.20

🆗柚子鹽湯拉麵 Yuzu Ramen $82
個湯好淡,柚子味濃但除咗柚子味咩味都無
拉麵口感有啲似辛辣麵,唔啱我
叉燒都普普通通

下次都係唔好亂試期間限定😂

#MFJ香港機場 #MFJ日本菜

#香港機場美食 #日本菜
2023-11-12
$90.2 (早餐)
2024-01-08 303 瀏覽
今次去到三田製麵所,好期待要挑戰下佢哋嘅經典定食!率先登場嘅,當然係招牌豚肉拉麵,汁靚到不得了,一啖落肚,滋味啱晒心水🍜。嗰塊豚肉,厚切得嚟又卜卜脆,有種咬落去即刻化喺口裏嘅幸福感。話說啲麵條,勁到彈牙得黎仲唔失真味。至於小食,我點左章魚小丸子同煎餃子,小丸子口感彈牙,外脆內軟,掂晒!而煎餃子就嘅話,外皮煎得金黃香脆,餡料又多汁鮮美,啱晒我哋呢班食貨😍。順帶一提,我仲試咗個黃金牛肉丼,佢嘅牛肉簡直係軟滑得嚟牛味十足,米飯香甜好夾,真係食到停唔到口!講真,呢度嘅食物真係使到我忍唔住想大叫,隨時都得意滿滿,大滿足!啲菜單上嘅味道同質素,真係入屋即刻做大家開舞會咁,興奮過癮!下次想帶多幾個鐵口嘅朋友黎,一齊享受呢度豐富嘅味蕾盛宴!🎉

2023-12-16 255 瀏覽
到達機場,有多國美食,選擇進入拉麵店,叫了兩客拉麵。裝修仿日式,大家做得比較親密,如多人一起傾談氣氛就變得熱鬧。醬油拉麵,份量適中,面的韌度也恰到好處,叉燒的厚度相對比較薄,如需多幾遍就需加錢了。醬油湯底,略嫌較多油,此不易飲用。黑豚拉麵,此面的特色在於湯底,黑油味道建議可以濃郁一點,但整體而言味道不錯。可是,面調試有的,味道亦比較淡。加$28有餃子套餐,反而餃子的味道較為出色,加配一罐飲品,價廉物美值得推介。
到達機場,有多國美食,選擇進入拉麵店,叫了兩客拉麵。

豚骨拉麵  黑麻油

從來未試過食個咁難事既拉麵,沒配菜,麵同個黑蒜油豬骨湯好似完全冇關係咁,清水煮麵都唔至於咁樣一啲味都冇沒,我自己落啲雞湯煮都好味過佢。 叉燒完全唔係叉燒黎,又難食又硬,唔知邊度搵啲咁既肉。個湯成碗油,我的確叫黑蒜油但唔係第一次食黑蒜油既人都睇得出真係純油,唔知點食得落。野飲仲勁,烏龍茶一杯杯黎,真係賺到盡。難怪間野唔洗排隊,大家如果肚餓其他餐廳又排隊真心建議隔離7仔買啲燒賣或者叫過M記,入返市區/返屋企先食。真心難食到痴線。

2023-11-25
2023-09-04 661 瀏覽
事隔5年,終於要飛啦!!!!!🤪🤪所以今日同大家介紹下機場性價比超高既拉麵店🍜~機場既餐廳普遍比其他地區調高價格,而呢一間拉麵店相對性價比超高!二人餐有2碗拉麵、2個小食、2杯飲品,埋單都係200左右,只需人均$100左右就可以係機場食到拉麵🤩🤩湯底濃郁,加上辣油調味,為湯頭增加一點變化,唔會太辣,只係輕微帶出一點辣味,十分温和。加上經典日本拉麵配菜-叉燒,配以豚骨湯,味覺以非常協調。美中不足係叉燒有少少乾硬撈麵賣相吸引,色調配搭令人食指大動😋面頭用栗米、紫菜絲、辣肉碎、大量香蒽,最後正中心放上一顆日本蛋黃,未食已經流晒口水🤤🤤味道食落香香辣辣,加上香蒽調味,撈埋肉碎,口感豐富得黎又刺激食慾!雞翼煮得過熟,肉質有啲「鞋」,不過炸雞中翼上淋了一層韓式甜酸醬,味道酸甜酸甜,滿開胃的。另外,留意要盡快享用,因為甜酸醬包裹既炸雞放太耐的話,外皮會淋晒,影響口感。炸雞超好食!送上枱時重係岩岩炸起,熱辣辣的🤩🤩皮薄肉嫩!外脆內軟!內裹充滿肉汁,而且3件都大大件,份量十足。😋
事隔5年,終於要飛啦!!!!!🤪🤪

香辣豚骨拉麵
香辣撈麵
自家製炸雞🍗
2023-08-10 516 瀏覽
自從機場冇咗T2,每次都係離境大堂嗰幾間食,選擇好少。今次決定去抵港大堂睇吓,原來開咗間拉麵店!晚上時間坐滿晒,不過都好快有位。 裝修以木材為主,牆上掛上日文餐牌,充滿日式感覺。食物方面比我想像中多選擇,除湯拉麵,仲有撈麵同咖哩飯。鐵板炒飯好似幾好味,可惜賣晒🌟 醬油拉麵 $72🍜醬油湯底清甜,唔會太咸🍜 配上特製粗麵,爽口彈牙🍜叉燒冇咩肥肉🍜份量適合一個女仔,而且味道清清地,冇咁肥膩🌟叉燒炸雞拉麵 $88🍜一見到忍唔到嘩咗聲,又叉燒又炸雞好邪惡😂🍜炸雞又大塊,又鮮嫩多汁💕🍜濃厚豬骨湯底,湯底甜甜地🍜呢個配幼身拉麵,即係一蘭個種,麵質煮得剛好,唔會太淋另外所有麵類、飯類均可跟餐,$28 有餃子加飲品🍜餃子外皮煎到金黃,皮薄餡靚總結:係機場呢個價錢食到呢個質素真係抵食!職員服務態度友善!日後去機場又多個選擇啦!

🌟 醬油拉麵 $72
🍜醬油湯底清甜,唔會太咸
🍜 配上特製粗麵,爽口彈牙
🍜叉燒冇咩肥肉
🍜份量適合一個女仔,而且味道清清地,冇咁肥膩

🌟叉燒炸雞拉麵 $88
🍜一見到忍唔到嘩咗聲,又叉燒又炸雞好邪惡😂
🍜炸雞又大塊,又鮮嫩多汁💕
🍜濃厚豬骨湯底,湯底甜甜地
🍜呢個配幼身拉麵,即係一蘭個種,麵質煮得剛好,唔會太淋

另外所有麵類、飯類均可跟餐,$28 有餃子加飲品
🍜餃子外皮煎到金黃,皮薄餡靚

: Embarking on a delightful culinary journey at Tonkotsu 8 in HK International Airport🍜 Tonkotsu Ramen White: Creamy, flavorful, and oh-so-satisfying! The milky broth and tender cha siu in this bowl of goodness had me craving more. 😋🥟Dumplings: These bite-sized parcels of joy were perfectly steamed and bursting with savory goodness. Dip them in the soy-based sauce for an explosion of flavor! 🥢With only 30 seats, Tonkotsu 8 offers an intimate escape from the airport crowds. Don't miss out on this

Don't miss out on this delicious ramen spot at HK International Airport! 🌍

🍴 Tonkotsu 8 by 三田製麵所 📍 Arrivals Hall, Arrivals Level, 5/F, HKIA Terminal 1, Hong Kong International Airport

✨𝓖𝓾𝓽𝓮𝓷 𝓐𝓹𝓹𝓮𝓽𝓲𝓽 : 𝓒𝓱𝓮𝓻𝓻𝓲𝓮, 𝓚𝓪𝓻𝓵, 𝓐𝓵𝓪𝓷

#Foodie #HongKongFoodie #GoodTimes #Tonkotsu8Delights #AirportRamen #FoodieFinds #RamenCravings
#ahmoontt_food
Tonkotsu Ramen White:
Dumpling
Tonkotsu Ramen White:
Dumpling
2023-07-19 450 瀏覽
之前食過一次呢間覺得唔錯,今次飛吉隆坡前決定再食多次!炸雞香辣撈麵 $88▪️撈麵賣相吸引,側邊圍滿炸雞,而中間有粒蛋黃▪️炸雞同埋撈麵嘅份量都比想像中多▪️炸雞皮薄肉多、十分juicy▪️撈麵醬汁有好香嘅麻油味,完全食唔停口醬油湯櫻花蝦拉麵 $73▪️季節限定拉麵▪醬油湯底香濃▪️配料豐富,除咗櫻花蝦仲有豚肉▪️啖啖都有濃郁嘅櫻花蝦味▪拉麵超彈牙炸雞中翼 $34▪️雞中翼大大隻,咬落去超多汁▪️唐辛子風味辣辣地十分惹味
之前食過一次呢間覺得唔錯,今次飛吉隆坡前決定再食多次!

炸雞香辣撈麵 $88
▪️撈麵賣相吸引,側邊圍滿炸雞,而中間有粒蛋黃
▪️炸雞同埋撈麵嘅份量都比想像中多
▪️炸雞皮薄肉多、十分juicy
▪️撈麵醬汁有好香嘅麻油味,完全食唔停口

醬油湯櫻花蝦拉麵 $73
▪️季節限定拉麵
▪醬油湯底香濃
▪️配料豐富,除咗櫻花蝦仲有豚肉
▪️啖啖都有濃郁嘅櫻花蝦味
▪拉麵超彈牙

炸雞中翼 $34
▪️雞中翼大大隻,咬落去超多汁
▪️唐辛子風味辣辣地十分惹味
抵港已晚,又要等半個鐘先有巴士,決定食埋晚餐先番屋企。去左機場抵港大堂五樓既三田製麵所,車水馬龍的人群,要等候片刻才可入座。餐廳裝潢行日本🇯🇵風格,掛滿日式燈飾,木紋條子風格,加上用木牌以日文寫上食品名稱,仿似置身於日本🗾。醬油湯櫻花蝦拉麵🍜+ 吉列豬扒套票:麵條充滿嚼勁,呷一口湯頭,鹹香得宜,櫻花蝦蔥粒湯底透出深色亮麗的湯汁,可按個人喜好加白芝麻,份外提鮮,日式豚肉肥瘦比例適中,風味絕佳。吉列豬扒炸粉不厚,外脆內軟又熱辣辣,即叫即整!皮脆肉嫩。豚骨湯櫻花蝦拉麵+餃子🥟套餐:豚骨湯呈奶白色,用上豬骨頭熬製,份外豐腴濃厚,加上櫻花蝦鹹香加持,香氣十足。餃子煎得好,黃金外皮,皮薄餡靚。總結:值得再光顧落機後上機前醫肚首選

醬油湯櫻花蝦拉麵🍜+ 吉列豬扒套票:

吉列豬扒炸粉不厚,外脆內軟又熱辣辣,即叫即整!皮脆肉嫩。

豚骨湯櫻花蝦拉麵+餃子🥟套餐:
餃子煎得好,黃金外皮,皮薄餡靚。

總結:
值得再光顧
落機後上機前醫肚首選

2023-07-05 225 瀏覽
#20230614 🤍📍 Tonkotsu 8 by 三田製麵所 @tonkotsu8_hk赤鱲角暢達路1號香港國際機場機場一號客運大樓5樓抵港層接機大堂(非禁區) 🍽️沙田沙田車站圍1號Citylink1樓111號舖太古太古城道18號太古城中心Apita B1樓TKS-04號舖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#孖住食 $198 🥢 #原味豚骨拉麵 🥢 #香辣豚骨拉麵 💭 難得係機場可以食到啲價錢合理既野食👍🏼呢個二人餐係市區都算係抵,更何況入到機場,平時市區啲拉麵都未必有配料跟🍜呢間仲每碗有半隻蛋🥚麵質唔會淋抵讚,塊叉燒又唔會好鞋,當然唔好太高要求,呢個地方呢個價錢比呢個質素,絕對係🐷既接受程度內,所以幾好😎. 🥢 #自家製黑胡椒雞翼#章魚丸子 $38#煎餃子 $34💭 老實講,小食就真係正正常常咁,無話邊樣特別標青,章魚丸子太實又太多沙律醬,下次唔會再叫,其他兩樣都過關,下次再尼🐷都會再幫襯既,因為機場可以選擇既唔多,而呢間又抵食係最大吸引力🤩. 🥢 #可口可樂 🥢 #檸檬茶 .#赤鱲角美食 #🐷在赤鱲角 #沙田美食 #🐷在沙田 #太古美食 #🐷在太古 #🐷_食
#20230614 🤍

#煎餃子 $34

🥢 #可口可樂
🥢 #檸檬茶

2023-06-08 464 瀏覽
之前機場封左關,有唔少食肆都閂左門,依家開番關正常運作番多左好多選擇但我都係中意幫襯呢間拉麵舖🍜因為最幸福既事係落機食翻碗暖笠笠既拉麵🌶️而呢間出面都有分店,不過係機場食係別有一番風味。🐒叉燒炸雞拉麵💰$88+$8加辣今次嗌左叉燒同炸雞2款一齊既拉麵🍗一碗就嘆哂2款招牌配料🥓另外因為我中意食辣所以都嗌埋加辣,咁就可以試埋個地獄湯底,滿足哂我對拉麵既要求俾佢粒炸雞嚇親😂勁大粒又厚肉,而叉燒就正常,入味之餘都肥瘦適中🐷一個女仔食都非常足夠另外枱面都有檸檬水提供🍋如果唔想買野飲既都唔怕口渴,職員既服務態度好好👩‍💼面對住唔少外國客都十分耐心👍🏼十分欣賞店員。如果係飛之前都可以考慮下食埋個拉麵先入禁區,暖暖個胃就可以上飛機舒服咁訓教啦✈️

🐒叉燒炸雞拉麵💰$88+$8加辣

俾佢粒炸雞嚇親😂勁大粒又厚肉,
而叉燒就正常,入味之餘都肥瘦適中🐷
一個女仔食都非常足夠

1K
2023-05-26 390 瀏覽
估唔到喺機場度搵多一間餐廳好食到我覺得要推介俾大家😍機場出名純粹填飽個肚🤐直到今日我要為機場平反 絕對唔係美食沙漠🏜️🍛吉列豬扒咖哩飯 係即叫即炸 熱辣辣🔥皮脆肉嫩😍食一啖已經愛上❤️🍜叉燒炸雞拉麵 湯底濃厚 完全係地道拉麵店嘅味道😛🥟餃子炸雞套餐 餃子煎得好香 皮薄餡靚🤩🍵凍綠茶& ☕️烏龍茶 配埋飲品食完濃味嘅嘢配返杯綠茶 消消濟🫄••••••••••••••••••••••••••••••🍽️ Tonkotsu 8 by 三田製麵所📍 香港國際機場機場一號客運大樓5樓

🍜叉燒炸雞拉麵 湯底濃厚 完全係地道拉麵店嘅味道😛
🥟餃子炸雞套餐 餃子煎得好香 皮薄餡靚🤩
🍽️ Tonkotsu 8 by 三田製麵所
📍 香港國際機場機場一號客運大樓5樓
2023-05-24 253 瀏覽
送完朋友機, 就順便係機場食埋午餐先走。簡單食左碗香辣撈麵都幾唔錯,撈麵送上檯時係暖暖地,好易入口, ,上面有好多辣肉碎,下面亦都有秘製撈麵汁🤩另外仲有唔同嘅配料,例如日本雞蛋、蔥花、韭菜,、生蒜、粟米同紫菜等等💁🏻‍♀️隨麵亦都跟一碗海帶湯,撈麵麵質比較硬身, 但不會唔會死實實拌埋辣肉碎同秘製撈麵汁, 仲有滑滑的蛋黃, 食落香口惹味, 層次和口感亦都俱備。尤其是夏天唔想食成碗湯熱辣辣的拉麵,呢碗香辣撈麵就最合適。,

送完朋友機, 就順便係機場食埋午餐先走。
簡單食左碗香辣撈麵都幾唔錯,

撈麵送上檯時係暖暖地,好易入口, ,
上面有好多辣肉碎,下面亦都有秘製撈麵汁🤩

隨麵亦都跟一碗海帶湯,
撈麵麵質比較硬身, 但不會唔會死實實

拌埋辣肉碎同秘製撈麵汁, 仲有滑滑的蛋黃,
食落香口惹味, 層次和口感亦都俱備。

尤其是夏天唔想食成碗湯熱辣辣的拉麵,
呢碗香辣撈麵就最合適。,
「說了再見,約定再見」🧳 送完親戚上機之後快手搵食,黎到接機大堂五樓見到車水馬龍的三田製麵所拉麵店🍜就走去排隊。店舖面積不大, 裝修用上簡單木紋條子,簡單日本木系裝潢,仿似置身日本🇯🇵掛滿日式竹子燈飾,份外明亮光猛。湯底料十分多元化,有白湯、醬油、鹽味,海鮮系拉麵🍜都是熱門的。豚骨拉麵🍜(黑麻油味)+ 餃子🥟(跟餐):呷一啖湯頭,黑麻油湯底濃郁而不會過鹹,拉麵軟硬適中,毫不吝嗇的蔥花提升香氣,厚切叉燒脂肪部分軟糯同時肉質有咬口,溏心蛋呈流心效果,帶點滷水味道,不錯!餃子煎至香脆可口,外脆內軟,是基本的野菜豬肉餃,內餡仲保持肉質。豚骨拉麵🍜(香辣):濃厚的湯底,加上一層香辣,淡淡有層次辣味,而且不會太油膩,相對溫和的微辣,食完都不需飲水。仲可以按自己需要加入白芝麻增香氣。總結:餐廳乾淨光猛明亮拉麵🍜高質 有日本🇯🇵味道

總結:
餐廳乾淨光猛明亮