2017-11-03 914 瀏覽
同朋友去沙田傾偈,先去買杯咖啡,沙田咖啡店好多,地下一層全食店,呢間只做外賣,有得立食,店面細,除了咖啡櫃臺外,就做了貼牆嘅長窄木枱仔,裝修形格,咖啡款式都幾多,除了大路嘅款式,仲加入啲新創意!落單後店員好快整好!咖啡杯簡約,喜歡個杯蓋有個突出嘅飲用口,唔使用飲管Cappuccino($36/large)夠熱咖啡香,打開見到好多泡,咖啡唔落糖,飲落易入口,微甘又順喉!好味!蜂蜜美式咖啡($33/large)朋友飲店員一腳踢,有禮斯文!我哋無企住飲,行出廣場樓梯坐低飲!如果店內有兩三個靠牆位會更好!咖啡伴侶,傾訴好伴侶

咖啡杯簡約,喜歡個杯蓋有個突出嘅飲用口,唔使用飲管

蜂蜜美式咖啡($33/large)朋友飲

店員一腳踢,有禮斯文!

咖啡伴侶,傾訴好伴侶
2017-11-02
外賣自取
$36 (其他)
2017-10-18 790 瀏覽
十年都唔入沙田一次,為左整電話,而且要等,唯有係度覓下食一見到呢間啲吐司賣相禁吸引,即刻忍唔住要求食呢間要左個焦糖忌廉吐司$55好好食啊,好香肉桂味!老公一路食一路ee抝抝話“5十幾蚊食麵包”不過佢係禁食左好多舊跟set既野飲,一杯熱柚子茶,一杯柚子梳打,想試咖啡既,不過成7點,驚訓唔着,下次啦!呢件蜂蜜蒜泥芝士吐司要左set1老公話好食過焦糖忌廉喎,係好食既,不過果然男人同女人,完全唔同口味驚唔夠飽,叫多個韓式牛肉簿餅set1呢個一般啦,我覺得佢個餅同啲餡既比例唔係好岩,搞到有啲剩係食緊餡既感覺遠遠唔及吐司好味呢間排頭話有韓式野食,但係除左個pizza同熱狗用左韓式醬汁之外,都唔算係有韓式野食,當去左有特色吐司食,同特色飲品既cafe會好啲!埋單2個人$210 同埋真係好想知,點解放吧台,又唔放櫈呢?幾張都要掛,真係一張都無
十年都唔入沙田一次,為左整電話,而且要等,
唯有係度覓下食

一見到呢間啲吐司賣相禁吸引,即刻忍唔住要求食呢間

要左個焦糖忌廉吐司$55

好好食啊,好香肉桂味!
老公一路食一路ee抝抝話“5十幾蚊食麵包”
不過佢係禁食左好多舊

跟set既野飲,
一杯熱柚子茶,一杯柚子梳打,
想試咖啡既,不過成7點,驚訓唔着,下次啦!

呢件蜂蜜蒜泥芝士吐司要左set1

老公話好食過焦糖忌廉喎,
係好食既,
不過果然男人同女人,完全唔同口味

驚唔夠飽,叫多個韓式牛肉簿餅set1
呢個一般啦,我覺得佢個餅同啲餡既比例唔係好岩,
搞到有啲剩係食緊餡既感覺

遠遠唔及吐司好味

當去左有特色吐司食,同特色飲品既cafe會好啲!
埋單2個人$210

同埋真係好想知,點解放吧台,又唔放櫈呢?
幾張都要掛,真係一張都無

2017-10-17
  • 焦糖忌廉吐司
  • 蜂蜜蒜泥吐司
2017-9-15 (Fri) 2pm 🌦#好味度: ****#抵食度: ****#環境度: ***#推介度: ****.一向不喝咖啡的,所以Green Tea Latte成為了經常會點的飲料。前個星期在the One那家看到了Black Tea Latte,就很有興趣試試,自此就迷上了,所以今天Happy Friday就午飯後獎勵下自己。.這個冰凍Black Tea Latte,第一口感覺是超正的,伯爵茶味超級濃,喝下去的質感很特別,加上冰涼感,就忍不住連喝幾口。唯獨不足的是,冰放得太多,到最後三分一杯的時候已經接近沒有味道。#008 完。
2017-9-15 (Fri) 2pm 🌦

#008 完。
2017-09-15
Black  Tea  Latte
2017-07-05 1576 瀏覽
Toms n toms 係我想試好耐嘅鋪頭黎。嗰陣我去韓國gradtrip 都唔知間野咁出名,返到嚟香港先識。🙈🙈🙈Creams toast🍞(我已經唔記得咗佢個名叫咩) 其實同茶木嗰個真係幾似,但係就冇雪糕變咗cream,啲多士又大粒啲,炸得脆啲。可嘗度:3.5/5😋跟住約人緊嘅咖啡店,從來冇諗過佢個雞肉Pizza🍕會咁好味,無限拉絲,個薄皮好脆,加埋tabasco,簡即係無敵。可嘗度:6/5😋Oreo 士多啤梨沙冰🍓🥛so jeng😍,但係我覺得就貴啲啦,冇得跟餐配飲。可嘗度:4/5😋我同我啲Frd一齊夾,埋單每人30幾蚊。另外有樣嘢唔好嘅係沙田分店已經冇晒枱坐🙁,如果要食野就要企喺度食,或者可以外賣攞走去新城市草地食嘅。

可嘗度:3.5/5😋

可嘗度:6/5😋

可嘗度:4/5😋

我同我啲Frd一齊夾,埋單每人30幾蚊。

• 雞肉pizza
2017-06-19 1083 瀏覽
通常哩一類型糖品一定係坐定定係店入面食,但係同事請食野,就選左里間係沙田算係新新地的甜點。外賣一啲都唔求其,用高身白色蛋糕盒裝住,好有質感👍🏻👍🏻開餐喇🍽🍽🍽🍽同事買左三個口味:原味/蒜蓉味/朱朱力味我里啲朱古力精當然第一時間食朱古力味啦🎉toast 焗得夠乾身,邊邊位好脆,再係toast 外面抺上薄薄一層朱古力漿👍🏻👍🏻👍🏻最後加上輕輕烤過的巨型棉花糖,好味到喊丫🎂🍹🍹蒜蓉味都好出色,中間夾心抺左芝士,味道就沒禁單調,再加上附送的密糖。真到暈丫食左兩個特別的口味,原味就顯得有啲失色喇,唔係唔好味,只係相較之下有點普通😊朱古力味係皇道👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

外賣一啲都唔求其,用高身白色蛋糕盒裝住,好有質感👍🏻👍🏻

開餐喇🍽🍽🍽🍽

同事買左三個口味:原味/蒜蓉味/朱朱力味

朱古力味係皇道👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2017-06-06
外賣自取
2017-05-03 958 瀏覽
今日放假同朋友到沙田新城市廣場食午餐 同Shopping。Shopping後朋友想飲杯coffee傾下計,所以去到一些連鎖的Starbucks or Pacific 看看,可惜實在人太多,所以等了十分鐘我們就轉移到佢旁邊的Tom N Toms Coffee!他們的裝修也非常精緻舒適,可惜就連一張坐椅也沒有提供,鋪面的面積非常細,所有客人也是企喺度食;和他們在首爾的分店實在有太大差別!除最基本的Coffee之外,也有一些特飲,如甜薯、紅豆Latte和一些果茶,而且他們也提供不同的套餐選擇,可選他們主打的吐司。好貼題的壁畫Caramel Latte HKD42,味道不太甜超正的蜂蜜奶油吐司。外脆內軟 而且奶油不會過甜與麵包非常相配這是一個combo HKD 55,有紅豆Latte加蜂蜜奶油吐司正,有意外驚喜

好貼題的壁畫

Caramel Latte HKD42,味道不太甜

超正
的蜂蜜奶油吐司。外脆內軟 而且奶油不會過甜與麵包非常相配

正,有意外驚喜
2017-05-03
2017-05-03 481 瀏覽
假期最好就係四圍行下食下,食完lunch 同朋友經過呢間coffee shop.朋友試了較有特色的紅豆拿鐵,我試了只有tom n toms cafe 有售的凍飲caramel tomnicino .我們還加錢點了輕食版忌廉蜜糖吐司,在門口看到已經急不及待想一試。它用了膠杯盛載,方便進食,單看外表已經很吸引,每一口都忍不住要再添上更多忌廉在吐司上。連本身不太喜歡吃忌廉的我都覺得好好味,不至於太甜但又有奶油香。Caramel 味咖啡沙冰味道比連鎖咖啡店較幼滑,甜度適中。唯一要挑剔的就是不夠杯用,我們叫的是medium size但他們用大杯裝盛載,還有不設坐位,全都是企位。這對我們完全沒有影響,但若果血拼後想搵地方比雙腳休息,可能就要考慮一下了。。

2017-05-03
2017-05-02 210 瀏覽
之前啱啱開張就過咗嚟朝聖知道係韓國出名嘅cafe開咗喺香港就算要排隊都抱好大期望叫左蜂蜜奶油吐司蜂蜜味吾太重甜味係好似糖漿唔似蜂蜜好係佢的確切好晒等客人可以直接叉來食Cream既份量都多 吐司都係烘得脆既另外叫既係蜂蜜蒜泥吐司裏面有牛油 蜂蜜味配蒜泥覺得有啲奇怪唔好係味道有d奇怪 而且淨係用膠餐具有d唔環保
之前啱啱開張就過咗嚟朝聖

裏面有牛油 蜂蜜味配蒜泥覺得有啲奇怪
唔好係味道有d奇怪

而且淨係用膠餐具有d唔環保
2017-05-01 236 瀏覽
食過依間店話啲嘢好細份攝唔倒佢牙罅。今次就等我試吓係咪真係咁細份。賣相都不錯。係厚多士喎。份量係正常囉。為佢平反。完全攝實晒啲牙罅。烘到脆卜卜。有啲糖漿甜甜哋好好味。加埋肉桂粉嘅香味。都不錯。不過個highlight係喺啲cream度。凍凍哋嘅雲呢拿味cream。都幾特別配埋多士食好match。原來唔使一定要配雪糕。加杯甘薯latte。唔算太甜。入口好滑。好有甘薯味不錯。總結依兩樣嘢都幾好味。兩個人share。不過價錢略嫌貴。同無位坐低慢慢食

配埋多士食好match。原來唔使一定要配雪糕。

加杯甘薯latte。唔算太甜。入口好滑。好有甘薯味
不錯。

2017-04-30
2017-04-03 5790 瀏覽
講起坊間有名的咖啡連鎖店,通常都是不外乎「星X克」或者「太X洋」,但是我在沙田新城市廣場內,發現另外有間韓式咖啡店,兼且有賣韓式奶油吐司,它的名稱叫做「Tom N Toms Coffee」。在誤打誤撞的情況下,令我突然發現,所謂韓國風格的美式咖啡,美式咖啡的味道反映到他們的國情,還間接表現了當今世界政治正面對的困境。說回沙田「Tom N Toms Coffee」,位處於沙田新城市廣場一期,即是近着沙田大會堂那邊的一部份區域,那裡集合一些比較中高檔的餐廳,相對三期百貨公司美食廣場,充斥大量大陸自由行遊客和嘈吵的環境,一期的餐廳可以給人更舒適悠閒的用餐環境。看Openrice內餐廳的推薦菜式,出乎意料地「Tom N Toms Coffee」不是以咖啡為代表,而是韓國風格口味「蜂蜜奶油吐司」、「蜂蜜芝士吐司」以及「蜂蜜蒜泥吐司」。餐牌裡面主要的對象,都是三款吐司,飲品反而成了陪襯品,單買蒜泥吐司要港幣五十元,其餘價錢較蒜泥吐司貴了五元,配普通的檸檬冰茶、水蜜桃冰茶或者美式咖啡加十五元,配卡布奇諾、拿鐵或朱古力則要加二十五元。一分錢一分貨,「Tom N Toms Coffee」單是吐司的價錢,

一分錢一分貨,「Tom N Toms Coffee」單是吐司的價錢,已經比咖啡或其他飲品昂貴約一倍價錢有多。學彭浩翔監製電影《飛虎出征》話齋:「一隻鴨頂三隻雞」,一碟蜂蜜奶油吐司的價錢,足夠你喝多兩杯美式咖啡。空穴來風未必無因,「蜂蜜奶油吐司」跟「美式咖啡」味道上的對比,足以證明吐司的甜味值得你付五十多塊這個價錢。
我付錢買了「蜂蜜奶油吐司」,飲品我當時不知道所謂「美式咖啡」究竟是甚麼玩意,結果飲完「美式咖啡」我才知道是甚麼一回事。
等候店員製作「美式咖啡」跟「蜂蜜奶油吐司」時,我一邊看着店舖發的收據,一邊看着店員在廚房裡面埋首工作,我曾經期待「美式咖啡」是甚麼味道甚麼玩意,結果店員製作完成,製成品的味道……
登登登櫈!一杯黑彤彤,看似沒有任何奶油糖漿作伴的「美式咖啡」擺在我面前,我看見已經有點不安。心知不妙,我心想,這不會是一杯「凍齋啡」吧?
美式咖啡
結果我喝了第一口「美式咖啡」後,腦海一道雷電轟了出來,「登登登櫈!登登登櫈!」「美式咖啡」實際就是一杯「齋啡」,是「齋啡」應有的苦澀味!這是一杯味道很濃郁,而且無糖無奶的純粹淨黑咖啡!
美式咖啡
原來深得韓國藝人喜歡,「Running Man」一眾主持最喜歡喝,所謂的「美式咖啡」,竟然是一杯淨味黑齋啡!其實也不難理解他們,為什麼經常開工時喝「齋啡」,「齋啡」又苦又濃,飲「齋啡」來提神是最好不過的選擇。

跟韓國最近的政治環境相比,一杯又黑、又苦、又澀的「齋啡」正好貼切概括地形容。南韓女總統「朴槿惠」才剛剛被國會彈劾下台,韓國總統恐怕又會出現不斷輪替的惡性循環。南韓自韓戰,南北韓分裂過後,南韓的電視劇和電影劇情一直都很喜歡,一些悲情,苦澀和哀傷的催淚悲劇情節。

可能正正就是,南韓國民已經看透這政治現實,這種無力感令他們對咖啡口味,都開始習慣了苦澀濃味的無糖純黑咖啡,所以才會有「美式咖啡」這飲品名稱的出現,現在混亂的美國同樣「有苦自己知」。
美式咖啡
韓國人喝慣了「美式咖啡」,但不等於我也習慣了「齋啡」苦澀的味道,我立刻向店員要一些糖漿,把糖漿立刻加進「齋啡」裡面。加了一些糖漿的「齋啡」,味道相對沒有之前那麽苦澀難受。但是為什麼韓國人會把苦澀的黑咖啡稱為「美式咖啡」?有看過新聞的人此刻應該感同身受。
蜂蜜奶油吐司
可能在「美式咖啡」苦澀味的對比襯托之下,我之後再吃「蜂蜜奶油吐司」,立刻形成了強烈的反差,味道立刻甜了不少!蜂蜜奶油吐司頂層噴滿大量奶油,奶油面頭灑滿新鮮的肉桂和蜜糖,吐司味道當場變得十分甜美!

「Tom N Toms Coffee」店員製作蜂蜜奶油吐司時,先把吐司麵包焗成香脆而又厚的外層,再把吐司用刀切成九宮格,方便食客可以直接用刀鐵叉叉起來試食。九宮格吐司沾上蜂蜜奶油,蜂蜜奶油令吐司味道變得十分甜美,是之前「美式咖啡」味道給不到的滋味。
「蜂蜜奶油吐司」固然外表鬆脆,內裡味道甜美。但如果不是之前喝過苦澀「美式咖啡」的話,之後再吃甜美的「蜂蜜奶油吐司」,就不會有強烈的味道反差,你就未必能感到吐司異常的甜味了。

同樣,如果不是經過韓戰的洗禮,被戰火無情摧殘的南韓人,就不會對現在得來不易的民主加以珍惜和重視。
同樣的情況,現在的美國人亦應該清楚了解,他們面對的情況,可能比韓國人更嚴峻更痛苦。「上帝要你滅亡,必先讓你瘋狂」,美國當前面對的最大的問題,是國民內部前所未有的內訌、分化和鬥爭。

比「美式咖啡」更苦更澀的「九一一」,美國人都曾經面對過。民主得來不易,美好的事物都要靠自己佈滿傷痕的雙手自行爭取,才能擊退兇狠邪惡的敵人。現在即使「第三次世界大戰」還未爆發,美國人現在已經處於「戰時狀態」,願美國人能走出陰霾,儘快重拾應有的民主,重拾像「蜂蜜奶油吐司」應有的甜味。
2017-03-20
2017-03-30 957 瀏覽
今次翻返嚟沙田區,之前經過開新城市廣場,就見到呢一間Tom and Toms Coffee,已經好想試,因為比佢個裝修吸引左,加上又想試一試呢度嘅吐司。外觀上面幾特別,因為佢係用貨櫃幾形式造成門面,好似近年韓國都比較喜歡用呢一種嘅設計。裏面嘅座位其實好少,大概容納到10個人左右,我哋坐咗喺裏面嘅一張吧枱。買嘢食嘅形式,同埋個格局有啲似旁邊嘅Starbucks ,都係喺個櫃嗰度揀完吐司之後,再揀埋野飲,就攞個牌仔放係個位度,然後有人送餐過嚟。呢度吐司嘅款式都比較特別,難得黎到,我哋亦都想試吓一啲出邊未試過嘅吐司,我哋揀咗以下呢一個蒜泥奶油吐司( $50 )。好好奇,一個吐司點樣可以整成鹹味,而有好食嘅呢?先講一講口感方面,佢嘅吐司係出色嘅,如圖所示,見到外層亦都烘得啱啱好,有少少焦嘅感覺,咬落口之後其實好脆,裏面嘅麵包亦都好鬆軟,中間夾雜着芝士,吐司嘅溫度將芝士慶得熔熔地,幾好味,好有韓式嘅感覺(真係唔知道,其實呢間係咪韓國餐廳嚟架呢?)至於味道方面,我會用蒜蓉包來形容,食落去好似係鬆軟小小嘅蒜蓉包,唔似食緊一個甜品,你可以當係一個普通小食。(如果嫌佢咸,你可以點小小側面嘅糖漿)薄荷朱古

蒜泥奶油吐司
好好奇,一個吐司點樣可以整成鹹味,而有好食嘅呢?

薄荷朱古力湯姆沙冰( $48 )
特大杯薄荷朱古力湯姆冰樂
好後悔叫咗薄荷味,因為佢嘅薄荷嘅比例太重,飲落去有啲似牙膏嘅感覺!
從來飲野我都唔會飲剩,但係呢杯飲左一半我已經唔想飲喇!除咗薄荷味,佢嘅朱古力都幾濃郁,如果想試佢個沙冰,我都係建議你唔好要薄荷,咁樣會好飲好多。
埋單兩個人就$98,其實主要係想食個吐司,兩個人share其實係完全唔夠飽,好似食咗一塊麵包仔咁樣,今次其實純粹貪得意,過下口癮姐;服務方面就普普通通啦;而裝修方面,裝修得幾靚嘅,但係實際坐落去就唔太舒服,你唔會可以好舒服咁樣,一邊食,然後慢慢傾計,如果係純粹想食個吐司,試吓啲特別味道嘅話,你可以一試嘅,如果唔嫌貴的話。
2017-01-17
蒜泥奶油吐司
2017-03-28 756 瀏覽
呢間去韓國必 check 嘅 coffee shop初初係澳門有分店先,於是又變咗係去澳門必 check 嘅地方 😂食嘅朋友都話雖然 serve 嘅食物簡單,但真係整得好好食咁而家都有得食,無理由唔試下!寫住 valentine's day special不過唔知點解仲有嘅 TOMS' 4 WAYS可以一次過試到 4 個 flavours簡直係貪心人士嘅恩物 😋最前嗰個係【 蜂蜜芝士 】個 toast 烘得好香脆,切開中間有芝士最好食係呢個 👍🏻最左係【 蜂蜜蒜泥 】,唔係特別有蒜香後面係【 蜂蜜奶油 】pat cream 都幾滑,而且甜度適中最右係【 榛子朱古力 】朱古力味都幾濃郁,賣相好 cute$80 連飲品就少少貴啦,但啲 toast 又真係幾好食我揀咗 peach iced tea,都幾大杯味道就酸咗啲,無乜茶味,係勝在夠冰凍重點係呢間沙田分店係超級無敵細之前經過已經見到大排長龍,當時都仲見到有限量嘅座位今日我嚟到係已經拆晒啲凳,完全係立食 😂去 cafe、coffee shop 都係想 hea 下啫如果同朋友嚟食真係唔 OK不過店員係好 helpful 好有禮貌嘅
呢間去韓國必 check 嘅 coffee shop
食嘅朋友都話雖然 serve 嘅食物簡單,但真係整得好好食
咁而家都有得食,無理由唔試下!
寫住 valentine's day special
不過唔知點解仲有嘅 TOMS' 4 WAYS
可以一次過試到 4 個 flavours
簡直係貪心人士嘅恩物 😋
最前嗰個係【 蜂蜜芝士 】
個 toast 烘得好香脆,切開中間有芝士
最好食係呢個 👍🏻

最左係【 蜂蜜蒜泥 】,唔係特別有蒜香

後面係【 蜂蜜奶油 】
pat cream 都幾滑,而且甜度適中

最右係【 榛子朱古力 】
朱古力味都幾濃郁,賣相好 cute

$80 連飲品就少少貴啦,但啲 toast 又真係幾好食
我揀咗 peach iced tea,都幾大杯
味道就酸咗啲,無乜茶味,係勝在夠冰凍

重點係呢間沙田分店係超級無敵細
之前經過已經見到大排長龍,當時都仲見到有限量嘅座位
今日我嚟到係已經拆晒啲凳,完全係立食 😂
去 cafe、coffee shop 都係想 hea 下啫
如果同朋友嚟食真係唔 OK
不過店員係好 helpful 好有禮貌嘅
  • 蜂蜜芝士吐司
2017-03-15 924 瀏覽
呢間人氣嘅韓式cafe 嘅招牌應該係toast 啦!一朝早沙田就已經好多人,想搵個位都有d難,個位仲要有d迫!坐低左之後叫左個pizza同埋吐司,另外仲叫左杯甘薯拿鐵!見到杯甘薯拿鐵我打左個突,佢成杯都係奶白色,我以為我拎錯左!杯拿鐵,只有甘薯味同埋奶味,甜左少少。另外叫左個蜂蜜奶油吐司,吐司加蜜糖加奶油,吐司烘到脆嘅,呢個甜品組合一定好食無得輸。另外叫左個墨西哥雞肉薄餅,呢個鹹食反而無咁特別!韓國野都係甜品出色d!
甘薯拿鐵
墨西哥雞肉薄餅
早餐
2017-02-13 1701 瀏覽
每次經過都被門外食品相片吸引,不過常常排隊未能入內。今天3人行沒有人排隊所以等一陣就可以了。店內裝潢簡單,不過有cafe shop feel ,座位比較小只有14個,而且不太寬闊,有bar枱等。叫了咖啡和4式吐司,果然有水準,咖啡不是太甜而且香濃,蒜香吐司好好味,又不是太勁蒜口臭問題,可能韓國人對煮蒜有一手旁邊有位小姐食芝士sweet corn 都似乎好香,也食完沒有淨總括都值得試試
四式吐司

甜薯Latte
  • 四式混合吐司
  • 甜蕃薯Latte
2017-02-10 1271 瀏覽
吐司外脆內軟,蜂蜜甜度適中,唔會太甜,奶油唔會食落好油,比我想像中還好味,最好就係已經將吐司切好晒,方便食客進食,不過美中不足就係座位太小,環境太細,如果多啲座位會坐得舒服好多,遇到無座位只可以叫外賣食。
2017-02-09