2021-09-07 282 瀏覽
媽媽話之前成日經過呢間餐廳都好想食咁好啦 雖然唔知佢點解會經過科學園但開到聲就特登book左枱帶佢黎大約五點九到 停車場上黎向海邊行五分鐘左右路程就會見到大大個餐廳牌去到嗰陣唔洗等位餐廳分左b區同c區 仲有室外同室內嘅位置呢邊好似係c區呢邊就明顯見到貼左個b字天氣幾好 又有少少風 我地都係揀室外坐計埋室內 位置應該超過一百個( ´▽`)。。不過呢邊係向東 所以其實睇唔到日落只係有少少晚霞 都好嘅 起碼唔熱落單後冇耐餐飲先到 最遠係passion cow 係cream soda 同熱情果糖水同雪糕汽水加雪糕係上一輩嘅童年回憶啊( ´▽`)左手邊係asahi 右手邊係coffee cow 就係咖啡加雪糕 同affogato唔同嘅係多左奶最近嘅係kiwi lemonade 呢杯就真係我飲嫁啦唔酸 仲甜甜地 有少少kiwi味 幾好飲呢度menu比較多元化 除左歐美西餐有埋中餐 泰國野 餐廳咁大 應該廚房都好大第一碟上嘅係柚子沙律有四隻蝦 少少蝦米同大量櫻花蝦 紫洋蔥 同好多碌柚肉菜就真係唔多嘅 主力都係食返柚少少酸 個汁係泰式辣醬嗰種味 唔辣 偏酸甜 四隻蝦好鮮甜 冇雪味( ´▽`)個味係好
媽媽話之前成日經過呢間餐廳都好想食

餐廳分左b區同c區 仲有室外同室內嘅位置
呢邊好似係c區

呢邊就明顯見到貼左個b字
天氣幾好 又有少少風 我地都係揀室外坐
計埋室內 位置應該超過一百個( ´▽`)。。
不過呢邊係向東 所以其實睇唔到日落

只係有少少晚霞 都好嘅 起碼唔熱

落單後冇耐
餐飲先到
最遠係passion cow
係cream soda 同熱情果糖水同雪糕
汽水加雪糕係上一輩嘅童年回憶啊( ´▽`)
左手邊係asahi
右手邊係coffee cow
就係咖啡加雪糕 同affogato唔同嘅係多左奶

有四隻蝦 少少蝦米同大量櫻花蝦
紫洋蔥 同好多碌柚肉
菜就真係唔多嘅 主力都係食返柚
少少酸 個汁係泰式辣醬嗰種味 唔辣 偏酸甜
四隻蝦好鮮甜 冇雪味( ´▽`)
個味係好食嘅!

然之後。。 廚房用八分鐘內全部上哂我地叫嘅
我哋一張四人枱就瞬間full哂

雞肉唔會好乾 食落都正嘅
肉汁芝士薯條

肉汁薯條 係啱啱焗出嚟 所以必然係熱嘅
佢有多隻底碟墊住 無知嘅我企圖拎走佢慳啲位
結果辣親自己 叫嘅話要注意熱啊!
整法就係將炸好嘅薯條放碟再落一羹肉汁同芝士

要讚嘅係side dish嘅露荀 車厘茄 同炸薯仔
露荀雖然壓住左 但伴碟黎講
紅黃綠伴返深色肉類係吸引嘅
車厘茄有落過獲煮下
唧花嘅係薯蓉 少見本身以為曲奇黎( ´▽`)
隻色好靚 唔係萬年油嘅顏色 食落口係外脆內軟
海鮮千島薄餅

寫住製作需時嘅pizza都好快黎左
其實我係想食margherita
不過佢哋怕酸 所以都係嗌左千島海鮮
冇人地啲相 同menu睇咁靚( ´▽`)
料唔算多 放得都唔均勻
係飽肚嘅!
總結黎講 味道算得上係高質嘅
對得住返個價錢
速度就快得有啲神

入座都係1807 結帳先係1900。。。
環境都靚嘅
黑松露雞槌
蟹肉大蝦天使面配紅花忌廉汁
燒美式豬仔排骨
2021-04-18 2594 瀏覽
食完小編今日又大埔散步走到去科學園諗住拍下個黃昏海景點知因為天氣麻麻地所以就個景色就一般,咁又差唔多到晚飯時間,本來諗住出返去市區食嘅,但係因為大家都覺得好攰所以就打算喺科學園附近啲餐廳食算其實上左OpenRice睇咗部份食評都話呢間質素麻麻咁,所以唔諗住好高要求,是但當食個海景送飯算因為我覺得對住個海景食真係好好feel又吹住海風咁,個價錢我覺得一般啦唔算太貴當然值唔值得就好睇個人啦講下食物質素先:白酒煮蜆-完全冇味,冇睇到d蜆殼都唔知自己食梗蜆肉,唔可以話難食因為真係冇味,正如你唔會分🉐️出d水好唔好飲因為係冇味吖嘛椒鹽鮮魷-堅🉐️!正!🦑口感唔錯唔硬、惹味,呢個係驚喜開心大發現之一!芒果🥭糯米飯-佢係白糯米同黑糯米mixed既,較軟身不過味道唔錯、🥭又夠甜蔥油餅-又脆又香,唔油膩,如果夾埋咖喱食仲正飲品-lemon squash我朋友仔堅buy,不停話好fresh好好飲,我杯kiwi lemonade都唔錯不過飲到尾有d甜服務質素:staff都算快手、主動問你落單,態度好好,我地唔知點搭車出番去市區,個貌似tom boy既靚仔好有耐性教我地總括而言:大家不如放棄西餐轉戰佢地既中菜同埋

講下食物質素先:

蔥油餅-又脆又香,唔油膩,如果夾埋咖喱食仲正

服務質素:

總括而言:大家不如放棄西餐轉戰佢地既中菜同埋泰國野,可能好似小編我咁有開心大發現呢?
白酒煮蜆肉
椒鹽鮮魷
🥭糯米飯
蔥油餅
對住個海景食蔥油餅好Chill呀🥰
(左)Kiwi  Lemonade  (右)Lemon  Squash
2021-04-17
椒鹽鮮魷
🥭糯米飯
蔥油餅
對住個海景食蔥油餅好Chill呀🥰
  • 芒果糯米飯
2021-09-12 0 瀏覽
order左個芒果大蝦沙律,冇discount既差唔多200蚊,但完全唔值,真心差。芒果超酸,量極少,只有兩隻小蝦。未試過叫沙律菜咁小。好難會想打食評,但真心忍唔住,要分享。
2021-09-10 0 瀏覽
星期日玩完wakeboard 下就4點去科學園 食個tea 呢間位置算望到海 感覺chill D~-蝦醬乾炒牛河 ($88)呢個有驚喜  炒得好入味食落去好香口唔算超級油 好食!  可以一試!-黑松露薯條 ($58)薯條炸得幾脆身上面加左好少黑松露  無咩味冇乜特別 唔太吸引~-雞牛豬串燒 ($88)肉質都唔會好鞋沙爹醬都幾好食 但味道偏甜-蝦餅 ($88)出黎熱辣辣  外面炸得好脆身!蝦肉都幾彈牙 味道就正常-Magherita Pizza ($158)海鮮千島Pizza ($158)餅底薄身 一個人食幾塊都得味道一般 夾唔到 又唔太香口Magherita連芝士味都唔夠出整體上口感算OK~ --Tom Bar & Grill沙田白石角香港科學園科技大道東16E號海濱大樓二座地下S088-S089號舖
星期日玩完wakeboard
下就4點去科學園 食個tea
呢間位置算望到海 感覺chill D~
蝦醬乾炒牛河 ($88)

呢個有驚喜  炒得好入味
食落去好香口
唔算超級油 好食!  可以一試!
黑松露薯條 ($58)

薯條炸得幾脆身
上面加左好少黑松露  無咩味
冇乜特別 唔太吸引~
雞牛豬串燒 ($88)

肉質都唔會好鞋
沙爹醬都幾好食 但味道偏甜
蝦餅 ($88)

出黎熱辣辣  外面炸得好脆身!
蝦肉都幾彈牙 味道就正常
Magherita Pizza ($158)

海鮮千島Pizza ($158)

餅底薄身 一個人食幾塊都得
味道一般 夾唔到 又唔太香口
Magherita連芝士味都唔夠出
整體上口感算OK~
-Tom Bar & Grill
2021-09-05
今早往CU辦點事,便順道往科學園吃個飯 ...這個靠海邊及單車徑旁的餐廳,是一個好hea去處,看、飲、食悉隨專便,但這天實在太熱,躲了進去 ...由於天口慶,當娘娘與鄰座的BB玩到得意忘形時,我已先點了一個“Caesar Salad”!沙律算不錯,但那隻蝦就普通了些,夠大隻但不夠味,也不算新鮮,一般。娘娘後來也點了個“冬陰功”,不辣也不酸,裡面不覺得有多少香料,從點菜到端出來的時間實在太快,像不用煮一樣。“蝦餅”,一般,不算彈牙,合格。]]]]
今早往CU辦點事,便順道往科學園吃個飯 ...

“蝦餅”,一般,不算彈牙,合格。
2021-08-07
2021-08-02 242 瀏覽
呢間餐廳綜合泰式意大利 西餐呢個蝦餅 就普普通通 冇咩蝦味叫咗個豬牛雞串燒 個醬汁好好味最後我試咗個芒果糯米飯好好味啊今日嚟咗白石角呢度行下, 呼吸下海邊嘅新鮮空氣 ,黎到科學園有好多間餐廳最終我就揀咗呢間tom bar & grill呢間餐廳夜晚仲開到12點 夜晚傾下偈坐下一邊吹下海風都幾寫意
呢間餐廳綜合泰式意大利 西餐

呢個蝦餅 就普普通通 冇咩蝦味

叫咗個豬牛雞串燒 個醬汁好好味

最後我試咗個芒果糯米飯好好味啊

2021-07-01 529 瀏覽
今日假期下晝五點幾鐘諗住去預訂幾日之後嘅晚飯同家人一起食飯 上次屋企人有講過幾鍾意呢間咁我就去到餐廳 我同待應講想book位個侍應好似推推搪搪 唔係好願做咁之後企咗喺度等咗5分鐘期間啲侍應又係咁倒瀉嘢 啲狗又係咁吠依間野啲服務真係差到一個點 成個感覺好唔舒服我都只不過係黎訂枱 期間原本話轉頭會幫我book枱嗰位侍應問完我呢樣又嗰樣之後 都係落唔到Booking 一路叫我等 佢就係咁去做其他嘢 你一係就同我講無位啦 你做緊呢度係咪應該做埋先 又做呢樣又做果樣 我直接同佢講話我唔book啦 嚟呢度食飯好似要受氣咁 食過第二間 頭也不回 我話知你啲嘢有幾好食 永無幫襯
今日假期下晝五點幾鐘
之後企咗喺度等咗5分鐘
期間啲侍應又係咁倒瀉嘢 啲狗又係咁吠
依間野啲服務真係差到一個點 成個感覺好唔舒服
2021-07-01 520 瀏覽
今日同朋友去沙田科學園行吓,專登去呢度食野。叫左幾個菜,又真係幾好食,除左環境舒適之外,食物同埋招待都幾好,值得一試。只係交通未必太過方便,不過放假入去放鬆下都吾錯。
今日同朋友去沙田科學園行吓,專登去呢度食野。

只係交通未必太過方便,不過放假入去放鬆下都吾錯。
2021-06-21 472 瀏覽
原本諗住開開心心食個父親節午餐點知呢間餐廳掃興到不得了 首先,見佢個生蠔menu有每隻蠔既individual price , 就諗住散嗌啦 點知 個員工同我講: 疫情關係 冇得散嗌真係第一次聽, 林鄭有講過咩? 食生蠔都關疫情事? 咁你個餐牌又唔寫? 定係間野想焗人 父親節 要一set 咁嗌呢? 如果係後者我都冇咁嬲, 起碼個原因合理少少。嗌左3道餸, 全部唔熱同勁難食 1)泰式金邊粉 - 未食過咁重茄醬味 既金邊粉 ,勁甜,都唔知放左幾多糖2) 三文魚闊條面: 凍既 啲面勁林3) 燒牛仔骨 配薯菜: 凍既 都係☺️ 味道方面我都唔想形容,自己煮好過都係食完再認真睇 原來其他人寫過,話茶餐廳質素,但計我話, 微波爐質素啦, 茶餐廳都好高質架嘛😝環境都唔想形容, 周圍既人坐得仲密集過food court ☺️我未寫過食評 第一次就比左呢間餐廳 但我真係勸籲 想食呢間野既人三思呀 特登山長水遠搭車入科學園 食左啲咁既野 仲要撞正父親節, 真係咩心情都冇。 食完嬲到科學園都冇興致行,真係多謝哂。 PS. 三個人食左 $429真心個句 一個仙都唔想比 😝 太差了!
原本諗住開開心心食個父親節午餐
點知呢間餐廳掃興到不得了
點知 個員工同我講: 疫情關係 冇得散嗌

嗌左3道餸, 全部唔熱同勁難食
2) 三文魚闊條面: 凍既 啲面勁林
3) 燒牛仔骨 配薯菜: 凍既 都係☺️
味道方面我都唔想形容,自己煮好過

我未寫過食評 第一次就比左呢間餐廳
但我真係勸籲 想食呢間野既人三思呀

PS. 三個人食左 $429
真心個句 一個仙都唔想比 😝 太差了!
2021-06-20
父親節
2021-06-20 329 瀏覽
星期日下午兩點幾。休閑咁去左科學園行下。見到哩間餐廳外面位置可以望到海。。就坐底順便食個中午餐。叫左兩個下午茶餐。一個係黑松露薯條。一個係卡 邦尼意粉。兩杯熱咖啡。薯條加黑松露醬。冇乜特別好唔好食。薯條炸得脆身既。而卡邦尼意粉唔太濃唔會太‘’傑‘’身。。。所以食晒都唔會覺得好“漏”。杯熱咖啡幾香。幾好味。。(本身唔太識分別點叫好咖啡🙈)因為揀左坐户外。。位置望正大海。。感覺好舒服。雖然隔左條單車徑。。但因為係高左層關係。。。其實就唔會阻擋到面前望海既環境。。

薯條加黑松露醬。冇乜特別好唔好食。薯條炸得脆身既。

杯熱咖啡幾香。幾好味。。(本身唔太識分別點叫好咖啡🙈)

2021-06-19 201 瀏覽
上網搵餐廳名,以為有沙律🥗吧.....原本訂錯了😅😅一行四人,本想每人一餐😋😋到最後還是share食,😝😝味道不過不失,份量比較少,男仕未必可以滿足飽肚,叫餐可以加錢加配甜品🍮,這也是一個也取之處,是日甜品🍮為蛋糕,兩款😋😋味道不同,各有特式的,額外叫的咖啡☕️就一般啦🤪😜🤪😜薄餅也可一試,至於海南雞飯,兩份太細不一,雞肉份量不多,但還可以。木瓜沙律味道一般到無朋友。
2021-05-29
A restaurant that has a great location and environment spoiled by over zealous chefs who can’t taste their own food. Dishes are presented in a lackluster manner with taste being even worse than looks. Unfortunately it seems the chef has mixed up his sugar container with his salt container. Never have I had more sweet Thai food nor more flavorless tom yum. A thorough disappointment which I would not recommend even at the worst of times. The curry was flavorless, the pad Thai was too wet while too

A thorough disappointment which I would not recommend even at the worst of times. The curry was flavorless, the pad Thai was too wet while too sweet, the chicken once again was too sweet. The only redeeming dish was the prawn salad yet once again it seems the chef has forgot to season with more chillies.
I would be certain that the chef nor the owner has ever tried authentic Thai food.

What a shame.
2021-05-30
2021-05-29 245 瀏覽
今天我們的單車路線是由大圍去大尾督,途中便會經過科學園,本身我想品嚐上年吃過的「愛海軒」,但看見它「劣評如潮」之餘,亦沒有什麼人光顧,所以最後我們便決定來到這間位於它旁邊的餐廳吃飯,可惜由於人山人海的關係,最後我們等位了接近半小時No.1【炭燒紐西蘭羊扒】$190為了確保稍後可以順利踏單車,所以今次羊扒安全起見點了九成熟,可惜最後來到的卻是一塊過熟的羊扒,早知我點七成熟算了雖然羊扒充滿著淡淡的膻味,可惜由於過熟的關係,肉質變得相當粗糙之餘,更缺乏肉汁,旁邊的薯角亦欠缺香脆可口的質感,完全不值得 $190這個價錢No.2【泰式豬扒湯檬】$85由於豬扒是即叫即煎,所以外皮十分香脆可口,而內裡的肉質則非常緊緻彈牙,細嚼慢嚥的時候,鮮甜無比的肉汁更立即傾巢而出,在唇齒間留下一絲絲濃郁的豬肉氣息,鮮甜可口,肉汁四溢,口感豐富而飽滿,讓人唇齒生香,念念不忘至於湯檬除了質感煙煙韌韌,微微有嚼勁外,更完美滲透了湯水的精華,咸咸的,香香的,每一口都相當有滋有味,五味俱全,讓人口舌生香,回味無窮!No.3【泰式燒牛仔骨配薯菜】$99這份真的是「名副其實」的牛仔骨!因為它根本沒有什麼肉可以品嚐,基本上只有骨

炭燒紐西蘭羊扒&Long Island
No.1【炭燒紐西蘭羊扒】$190

No.2【泰式豬扒湯檬】$85

No.3【泰式燒牛仔骨配薯菜】$99
泰式燒牛仔骨配薯菜
這份真的是「名副其實」的牛仔骨!因為它根本沒有什麼肉可以品嚐,基本上只有骨頭和筋位而已,所以大家記得千萬不要點

No.4【Long Island】$90
Long Island
Long Island 多數會加上檸檬片作為裝飾,但是這裡竟然是加入香橙片,感覺上便不太正宗了。至於味道方面,無論是可樂味抑或酒味都十分淡,基本上我只嚐到檸檬汁的味道,又是一杯「偷工減料」的傑作

Long Island
價錢方面,炭燒紐西蘭羊扒 $190,泰式豬扒湯檬 $85,泰式燒牛仔骨配薯菜 $99,Long Island $90

總結來說,這間餐廳的食物和飲品的味道都只是一般而已,可惜附近並沒有其他餐廳可以選擇,所以單車手只能在「愛海軒」和這間餐廳之中選擇一間來吃午餐
2021-05-19
2021-05-18 344 瀏覽
想悠閒嘆個Lunch,走入科學園,搵到呢間餐廳,有室內室外位置選擇!是日天氣熱,選擇了室內餐牌上很大選擇,中西泰多國菜式,太正喇飯後黎柸曲奇特飲,好好味😋下次黃昏黎可以食Tea,睇埋日落,爽YY!
想悠閒嘆個Lunch
,走入科學園,搵到呢間餐廳,有室內室外位置選擇!
是日天氣熱,選擇了室內

餐牌上很大選擇,中西泰多國菜式,太正喇
飯後黎柸曲奇特飲,好好味😋
下次黃昏黎可以食Tea,睇埋日落,爽YY!
2021-05-11 311 瀏覽
如果附近餐廳冇位 都可以試吓既下午茶星期六來個下午茶,本來就冇期望,只係貪圖有個大停車場,同埋可以免費泊車。下午茶呢個價錢,有呢個觀境算係差不多,不過唔知係咪人太多,環境有點污糟,尤其佢張枱布⋯仲有張櫈係爛既,帶小朋友黎要小心啲⋯仲有仲有可能侍應太忙,真係叫好多次先有人理。不過,唯一好處係食完野就可以帶小朋友出去玩,係方便嘅。 滷水雞翼 正常。炸春卷正常。甜品千祈唔好叫!簡直係浪費金錢同食物!兩個字形容!
如果附近餐廳冇位 都可以試吓既下午茶

不過,唯一好處係食完野就可以帶小朋友出去玩,係方便嘅。

滷水雞翼
正常。

炸春卷
正常。

甜品
千祈唔好叫!簡直係浪費金錢同食物!兩個字形容!