兩天前於網站下單,取貨當天大約晚上8時,到場才發現漏了單,沒有準備我訂購的蛋糕。店內只有一位外藉員工,她不斷跟電話裡的另一位員工大聲爭拗,隨後告知她會立刻給我準備一個,但要等30分鐘⋯⋯因為當天是男朋友的生日,唯有等。店員應該是用冰箱冷藏的後備蛋糕,即場加上裝飾。我提早要求的Birthday Message當然是沒有,她即場提供了一個生日牌,用原子筆寫的,醜到不行。回家後才切蛋糕,外觀看似正常,但裡面有如石頭般硬,明顯是冷藏後未解凍,根本是一塊冰磚,跟本不能吃。這家蛋糕價錢不便宜,但服務及蛋糕質素欠奉,如果你想試這家,請好好考慮,我並不建議。Super terrible experience. I placed my order two days ago and found that they completely missed out my order. The staff mentioned she would make one and asked me to wait for 30 mins. As today is my boyfriend’s birthday and I n
兩天前於網站下單,取貨當天大約晚上8時,到場才發現漏了單
,沒有準備我訂購的蛋糕。

⋯⋯因為當天是男朋友的生日,唯有等。

Super terrible experience
As today is my boyfriend’s birthday and I need it the same day, I did so.

The staff served the cake finally yet without the birthday plate I requested beforehand. She made one immediately which was not quite decent one writing with a ball pen.

When my boyfriend cut the cake, we found the cake frozen like a hard rock
which is impossible to eat.

I do not recommend this bakery.
The price is not fair and without corresponding quality on service and taste.

2024-01-19
30 分鐘 (外賣自取)
2024-01-17 99 瀏覽
認真唔明白評論區入面啲人寫到咁好食,係咪自已友或者鍵盤手啊,今日去買左個coco mango超難食,入面啲蛋糕係酸,個底濕哂。其次就係開心果,甜到死,網站入面寫住話係無糖,都唔知係咪呃人,然後就係紅豆抹茶,都係酸酸地,完全冇抹茶味,so bad
外賣自取
第一次食開心果味蛋糕,比想像中健康同唔甜,加上賣相精緻,抵食!The Keto Pistachio Round Cake by Tiramisu’ Lab is using 100% Italian pistachio, with sugar free, gluten-free and low carb. It is delicious and not too sweet at all! To compare with the classic formula, it’s good for everyone who wanna keep fit or on diet! 🤪Even you are not a keto diet, I definitely recommend you guys pick one to try!📍Tiramisu Labs📷 SONY A7IV

📍Tiramisu Labs
📷 SONY A7IV
2023-11-19
生日
  • The Keto Pistachio Round Cake by Tiramisu’ Lab
2023-12-23 140 瀏覽
網上見到呢間有生酮蛋糕又係謝🍋食過有正評即刻走去鋪頭買個4吋試下拿完個cake見天氣凍凍地都無雪個cake仲要屋企開住暖氣,都驚食完飯個cake會唔會溶左點知個蛋糕擺左兩三個鐘都仲勁硬, 勁難切到😑終於分完,想住慢慢嘆⋯點知入面都仲雪到硬哂⋯直頭插枝叉入去成個蛋糕都可以𠗕空拿起中間d cream又勁膩⋯未試過4吋cake 3個人食⋯都食剩哂(因為真係擺唔入口⋯又硬)完全唔想再食多次⋯😑😑
網上見到呢間有生酮蛋糕又係謝🍋食過有正評

即刻走去鋪頭買個4吋試下

拿完個cake見天氣凍凍地都無雪個cake
仲要屋企開住暖氣,都驚食完飯個cake會唔會溶左

點知個蛋糕擺左兩三個鐘都仲勁硬, 勁難切到😑

完全唔想再食多次⋯😑😑
keto  Tiramisu  cake
外賣自取
朋友極力推薦,今次我地山長水遠攀山涉水,去西營盤Tiramisu Lab食好西,係正宗義式甜品😍😋揀左芒果和開心果蛋糕,有果醬又蛋糕又果肉,層次豐富,好好味💛💚特別提到有椰絲條,完全冇諗過,但又好夾😱😍仲有最新推出既Dripped Miso☕️🍸🤪係提拉米蘇定飲品定玩,全部都係🤣好特別,仲有咖啡豆脆脆🤩呃𝓛𝓲𝓴𝓮一流@tiramisulab_hk #提拉米蘇 #香港探店#香港美食 #西營盤美食 #義式經典 #TiramisuLab #西營盤 #吃貨 #蛋糕 #cake #港島好去處

@tiramisulab_hk
#提拉米蘇 #香港探店
#西營盤 #吃貨 #蛋糕 #cake #港島好去處
下午茶
2023-12-18 58 瀏覽
適逢聖誕節時期過到嚟,一入到嚟就望唔到依家美式精緻餐室佈滿住各款聖誕裝飾,加上美式classic聖誕歌,就好似去咗外國慶祝聖誕節咁🌲⛄️🧑‍🎄🎡🎁💜Dipping tiramisu 💰$62食之前會倒入1shot Espresso再享用,食落第一啖順滑可口嘅忌廉係佈滿咗整個Tiramisu杯,食落仲有滿滿的Espresso香味,再加咗兩塊厚厚的手指餅,食物係比較硬又厚實啲嘅,用佢撩起啲Tiramisu食又係另一番滋味 (^ ^)💜芒果🥭tiramisu 💰$56精緻嘅芒果🥭tiramisu 盒子入面佈滿住新鮮的芒果,食落口係凍冰冰又鮮甜的,同行朋友表示由於依個tiramisu 係芒果醬&cream配上雪芒蛋糕🍰,依個tiramisu 比較上甜啲漏啲(⌒▽⌒)💜Matcha 🍵 tiramisu 💰$56面頭有一粒粒可愛的白色忌廉粒,食落依個茶味比較濃啲,而且食到中間紅豆餡去增添個甜味,係一個幾新鮮嘅配搭(^^)

💜Dipping tiramisu 💰$62

Matcha  tiramisu
Dipping tiramisu
Mango  tiramisu
Matcha  tiramisu
哩間甜品店既打卡牆好有聖誕氣氛!!之前一推出既時候,見到由意大利大廚Ermanno主理的Tiramisu Lab,供應超過30種Tiramisu款式已經好想試下!今次試左開心果同埋芒果口味,係好甜既,但本身Tiramisu就係濃味麻!仲試個新推出既Dripped Miso,咖啡味超濃烈呀!
哩間甜品店既打卡牆好有聖誕氣氛!!

仲試個新推出既Dripped Miso,咖啡味超濃烈呀!
🏠香港首間Tiramisu專門店˗ˋˏ♡ ˎˊ˗🍰意大利🇮🇹正宗Tiramisu ☕️還有咖啡 和Dripped Tiramisu/Miso! 西營盤這邊很多寶藏小店~其中一間是意大利名廚Ermanno Lelli主理的𝙏𝙞𝙧𝙖𝙢𝙞𝙨𝙪' 𝙇𝙖𝙗 連霆鋒都讚(˶ᵒ̴̶̷᷄ ⁻̫ ᵒ̴̶̷᷅˵)必吃的Tiramisu 食譜是由1960年經傳至今可以說是十分正宗了!除了Tiramisu 還有其他味道的盒子蛋糕好適合Party/Event呢大家來西營盤不要錯過這家店了( ˶'ᵕ'🫶)💕   【Classic 1960 - Tiramisu 】真心要試試這個!有別坊間做法 加入原隻蛋黃Mascarpone cheese 及意大利茴香使上層Cream芝士味較突出而蛋糕底部的酒味和Espresso 不會太搶 入口即溶 完美融合 好Balance ~就算是在酒店有名的Tiramisu也食不出這樣心動感覺₍₍ (ง ˙ω˙)ว ⁾⁾【Pistachio】上層佈滿開心果碎~用開心果蓉混合忌廉果味香濃 口感順滑( ˘ ³˘)♥𓄵𓄵𓄵| 𝘼𝘽𝙊𝙐𝙏 |⚐ Tiramisu’ Lab @tiramisulab_hk西環西營

🏠香港首間Tiramisu專門店˗ˋˏ♡ ˎˊ˗
🍰意大利🇮🇹正宗Tiramisu

西營盤這邊很多寶藏小店~
其中一間是意大利名廚Ermanno Lelli

必吃的Tiramisu 食譜是由1960年經傳至今
可以說是十分正宗了!
除了Tiramisu 還有其他味道的盒子蛋糕
好適合Party/Event呢
大家來西營盤不要錯過這家店了( ˶'ᵕ'🫶)💕

有別坊間做法 加入原隻蛋黃
Mascarpone cheese 及意大利茴香
使上層Cream芝士味較突出
而蛋糕底部的酒味和Espresso 不會太搶

入口即溶 完美融合 好Balance ~
就算是在酒店有名的Tiramisu
也食不出這樣心動感覺₍₍ (ง ˙ω˙)ว ⁾⁾

【Pistachio】
上層佈滿開心果碎~
用開心果蓉混合忌廉
果味香濃 口感順滑( ˘ ³˘)♥

𓄵𓄵𓄵

| 𝘼𝘽𝙊𝙐𝙏 |

西環西營盤皇后大道西345號地舖

人均消費:HK$70 (ppl)
回訪指數:🤤🤤🤤🤤/5
環境舒適:🪑🪑🪑/5
不嬲鍾意食甜品嘅我♥️,去開西營盤試吓呢一間,tiramisu先,😋😋不算難找,好近地鐵站,聽聞連謝霆鋒都嚟呢度試過㗎!!!為食既我咁就一次過試三款啦😁!!!個人最鍾意,覺得最好食就係食原味,好味!好味!好味!要講三次哈哈哈!!!跟住就開心果味,好香口,也岩我口味然後仲有士多啤梨味 仲有好多選擇架個到仲有得坐底食或者拎走添😍,水自己沖也可以 ,想同朋友飲杯咖啡食件蛋糕傾下計,也是一個好選擇!!
聽聞連謝霆鋒都嚟呢度試過㗎!!!
為食既我咁就一次過試三款啦😁!!!

哈哈哈!!!
跟住就開心果味,好香口,也岩我口味

然後仲有士多啤梨味

仲有好多選擇架

個到仲有得坐底食或者拎走添😍,
網上好多都推介呢間,主打Tiramisu ,由意大利主廚為大家帶嚟多款口味😋 臨近聖誕節🎄,店內佈置充滿聖誕裝飾,加上耀眼嘅霓虹燈,特別有氣氛🥰 Tiramisu 除咗原味,仲有開心果、綠茶、Oreo、椰子芒果等,仲有dripped tiramisu! 鹹食亦有Pasta🍝、Pizza🍕 同Panini 🌭Dripped Tiramisu 係即叫即整,底層有浸過酒嘅手指餅,加上柔滑開心果Mascarpone Cheese,及開心果粒,最後倒入咖啡☕️ 食落有咖啡香及creamy嘅味道,唔太甜酒味唔太重至於Tiramisu,我嘗過的兩款口味,原味嘅咖啡香及芝士幼滑同樣吸引,一層餅一層cream亦加添口味,而士多啤梨🍓味,就多了清新果香

2023-12-06 53 瀏覽
聖誕節又要圍爐食下蛋糕甜品,甜甜蜜蜜🥰香港人似乎都幾鍾意食tiramisu,知道有間tiramisu專門店-Tiramisu Lab,一直都想試下。最近佢哋就係西營盤開咗旗艦店,有少量堂食位置,可以嘆盡不同口味嘅tiramisu杯、原個tiramisu蛋糕,甚至意大利pizza pasta🇮🇹店舖由意籍主廚主理,沿用傳統意大利家庭會用嘅tiramisu食譜,可以品嘗最地道嘅意大利風味🫶🏼☕️Classic 質感好軟滑,手指餅夠濕潤💦唔屬於咖啡味濃郁個種,mascarpone cheese嘅味道相對較出,香甜但唔死甜😗🥥Coco Mango充滿泰國風情嘅味道,椰子味香濃😚仲有酸甜芒果肉以及椰子肉😍🍵Matcha呢款我覺得最好食😋😋抹茶味好香醇,吃罷有回甘,仲有恰到好處嘅紅豆粒🫘人均消費:$50推介指數(10分為滿分):7.5分

☕️Classic

🥥Coco Mango
充滿泰國風情嘅味道,椰子味香濃😚仲有酸甜芒果肉以及椰子肉😍

🍵Matcha

人均消費:$50
推介指數(10分為滿分):7.5分
2023-12-04
外賣自取
連霆鋒都撐埸既意大利名廚Ermanno Lelli主理既Tiramisu Lab正式登陸西營盤啦!!🙌🏻Tiramisu Lab系全港首間提拉米蘇專門店,由意大利廚主理,Tiramisu食譜係由1960年流傳至今😱真係夠哂正宗啊🕰️店內有好多唔同口味款式選擇,今次試咗Classic 1960、Pistachio同Matcha😜呢款Tiramisu做法有別於方間嘅做法,偏向冇咁着重espresso或酒味,加入原隻蛋黃和mascarpone芝士去突出芝士嘅香味,cream嘅質地比較輕身,食落無咁膩😆Tiramisu必定會有嘅手指餅啦,而手指餅就用咗expresso去浸,一層手指餅一層cream去增加口感🤣Classic 1960表面灑上可可粉,另外Pistachio表面灑上開心果碎,增加口感層次,呢2款入口creamy順滑,至於抹茶味口感就比另外兩款結實🤏🏻🤏🏻抹茶味係重甜味但無茶嘅苦澀👍🏻
2023-11-29 32 瀏覽
上星期放假去咗西營盤行下,行到咁上下就去咗食甜品。之前都食過Tiramisu’ Lab嘅出口,今次仲開咗cafe,可以同朋友坐低慢慢食。 Dripped Tiramisu手指餅放入玻璃杯底,然後加入Mascarpone 乳酪,最後倒入熱咖啡,冷熱交融。Classic Tiramisu原味嘅Tiramisu 最好食。😋個cream好香濃綿滑,重咖啡味,蛋糕唔會淋晒,一百分。芒果椰子Tiramisu最近越黎越多蛋糕係芒果 +椰子嘅組合,呢款tiramisu 都好有驚喜 ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 芒果同椰子味互相平衡,恰到好處。

Dripped Tiramisu

Classic Tiramisu

芒果椰子Tiramisu

全港首家Tiramisu專門店,由意大利名廚Ermanno Lelli主理,用上意大利的家傳秘方以及100%的意大利食材,分店越開越多,可見其受歡迎程度。最近於西環再開分店,更設堂食位置,除了提供招牌正宗意大利Tiramisu外,亦加入其他創新獨特口味的Tiramisu,也供應Pizza、Panini、咖啡等,選擇更多,Tiramisu愛好者不容錯過。ꗯ̤̮Pistachio Misu’🍨 ($62)Tiramisu都是加入原隻蛋黃及mascarpone芝士製作,有別於一般混入鮮忌廉的做法,吃起來芝士香味更突出,口感更順滑。忌廉用開心果蓉混合打成,表面充滿開心果碎,果香味濃郁。ꪔ̤̮Matcha Misu' 🍵($56)綠茶味突出但並不苦澀,同樣入口即融,中間有一層薄薄的紅豆蓉,味道香甜。ꗯ̤̮Pistachio Dripped Tiramisu🍧 ($72)即製espresso再配一大杯開心果忌廉,espresso味道比較濃中帶苦,但與開心果忌廉混合起來苦甜就平衡得剛剛好,入口嫰滑且層次豐富。◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦𖠿Tiramisu’ Lab by E

ꗯ̤̮Pistachio Misu’🍨 ($62)

ꪔ̤̮Matcha Misu' 🍵($56)

𖠿Tiramisu’ Lab by Ermanno Lelli @tiramisulab_hk
𖤣𖤥西環西營盤皇后大道西345號地舖

味道 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡
服務 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
環境 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
價錢 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
回頭率 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡

#提拉米蘇 #香港探店 #香港美食 #西營盤美食 #義式經典 #TiramisuLab #美食推薦 #香港美食 #香港打卡 #打卡 #香港好去處 #相機食先 #吃貨 #foodie #foodstagram #foodiehk #hkfoodie #hkfood #hkrestaurant #hkcafe #hkfoodstagram #hkfoodblog #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkgirl #hkig #hkkol #hongkongfood #hongkongfoodie
2023-11-20 56 瀏覽
前排同朋友遊港島 周圍行下撘下叮叮見到有我最愛嘅甜品 入到去就見到全部都係tiramisu😍原來呢間係由意大利星級主廚Ermanno Lelli 創立的提拉米蘇品牌有幸比我哋見到本人(以下稱fifi) 仲傾咗成個下午🥰Fifi推薦我哋食呢個Classic Dripped Miso🍸非常打卡able!!! 綿滑嘅忌廉上佈滿咖啡粉再倒入espressoDripped Miso咖啡味較重 偏苦 但配合忌廉整體甜味剛剛好૮₍ ˃ ⤙ ˂ ₎ა然後我同朋友再揀咗兩款tiramisu分別係原味同開心果味Tiramisu有別於坊間使用鮮忌廉的做法佢哋會將忌廉加入原隻蛋黃 mascarpone cheese同意大利茴香 每啖都入口即溶🤍開心果味入口充滿開心果碎忌廉用開心果蓉混合打成入口順滑 fifi仲私底下比咗會遲啲推出嘅開心果醬我哋試幸福感滿滿🥰除咗甜品外佢哋仲有意粉及薄餅 全部都好吸引㗎!大家去開西環都可以過去試下(ෆ˙ᵕ˙ෆ)@tiramisulab_hk ╰☆☆ 𝙏𝙞𝙧𝙖𝙢𝙞𝙨𝙪’ 𝙇𝙖𝙗 (西環) ☆☆╮西環西營盤皇后大道西345號地舖#甜品控 #tiramisulab #dessert #
前排同朋友遊港島 周圍行下撘下叮叮

同意大利茴香 每啖都入口即溶🤍

開心果味入口充滿開心果碎忌廉用開心果蓉混合打成
入口順滑 fifi仲私底下比咗會遲啲推出嘅開心果醬我哋試
幸福感滿滿🥰

除咗甜品外佢哋仲有意粉及薄餅 全部都好吸引㗎!
大家去開西環都可以過去試下(ෆ˙ᵕ˙ෆ)

@tiramisulab_hk

╰☆☆ 𝙏𝙞𝙧𝙖𝙢𝙞𝙨𝙪’ 𝙇𝙖𝙗 (西環) ☆☆╮
西環西營盤皇后大道西345號地舖

#甜品控 #tiramisulab #dessert #西環美食 #西環cafe #香港好去處
2023-11-12