2024-03-14 87 瀏覽
這間餐廳雖然位置比較隱密但都算易搵,並非對正大街所以比較清靜,而且裝潢精緻、環境舒服,有好多特色精釀啤酒提供,重要的是沒有一般酒吧的昏暗格局及震耳欲聾的音樂與嘈吵聲,同朋友在此食完野飲住酒傾下計真係好Chill!如果不知道選什麼啤酒飲好?可以詢問店員,他會熱情為大家介紹,亦可選大杯( 400ml)或小杯(280ml)。Lillian's Lychee $72(小)Jollee craft wine(shanghai)+Lychee & green tea moscato 入口有甜甜的荔枝香,味道清新,又帶點綠茶的味道,酒味不太濃,女士啱飲。Swaf $101(小)Silly(beligum)+Tripel 這杯酒的琥珀色好靚,麥芽香重,前味甜後味苦,口感較順滑濃郁,男士可選。Apple $79(小)Undermans(Beigium)+Fruited Lambic 濃度只有3.5%,所以似飲汽水多於啤酒,但酸酸甜甜都幾好飲。Hops Hulk $93(小)Mingri Brewing(shanghai)+Single Hop Double IPA 酒精度8.2%,口感複雜,既有果香又有

Lillian's Lychee $72(小)
Swaf $101(小)

Apple $79(小)
Hops Hulk $93(小)

Mingri Brewing(shanghai)+Single Hop Double IPA 酒精度8.2%,口感複雜,既有果香又有糖的甜味以及豐富麥香,非常爽口。

脆煎濃香西班牙橡果飼厚切黑豚扒 $238
黑豚扒都切得算幾厚身,煎得剛好不會太乾仍保有肉汁,肉質亦彈牙,但個人覺得配菜炸蒜片蘑菇真係好好好好食呢!薯條好脆口令人一條又一條的食唔停。

芝士煙肉安格斯牛肉堡 $148
安格斯牛肉的肉質確實較鮮嫩多汁,再加上濃郁的芝士,以及煙肉片、番茄及青瓜,一啖咬落去極為滋味。
2024-03-13
尖沙咀Happy hour時間,見到一間氣氛唔錯既tap room,Tipsy Tap,舒服又幾有特色,十幾枝Tap就係有氣派✨好多手工啤既選擇,IPA都5-6款😍handcraft wine都有,配埋西式小食,相當吸引😗IPA時間🍻來自Mingri Brewing既Many Hops New England DIPA,好香既果香同花香,口感唔錯,啤酒花味適中,幾好飲既IPA😋同一酒廠既另一款,The last indulgence of Gomorrah Double IPA,深啡色,非常厚既酒體,酒精感好重,重口味人士超啱🤩KING SUE Double IPA,美國出品,口感順滑,非常香仲有啲after taste🫶🏻質素高!食返啲野,特濃芝士莎莎墨西哥脆餅,留意番,係Tortilla Chips而唔係Nacho,更加惹味🤤醬汁好夾好好味,加多杯Lillian’s Lychee,Lychee & Green tea Moscato,輕身既handcraft wine 🍷 唔太甜,荔枝味濃香,好適合女士飲😗好多選擇既高質手工啤聚腳點,仲會不時換款,手工啤或者啤酒愛好者必到!😇

Many Hops New England DIPA

KING SUE Double IPA
Lychee & Green tea Moscato

Many Hops New England DIPA
KING SUE Double IPA
Lychee & Green tea Moscato
2023-12-11 273 瀏覽
[是時候,啤一啤]這裏除了有美食,還有最出名的精釀啤酒,不但選擇多,而且款款各具特色!店內一整列的精釀啤酒,緣於是Tipsy Tap全港唯一以真空入樽技術外賣OnTap精釀啤酒的酒吧,有超過20款來自世界各地的OnTap 精釀啤酒和Bottles!焗香草豬肉腸配薯蓉 超喜歡吃豬肉腸的我,啖啖都是肉,煎香後的香腸配薯蓉,味道剛剛好。Fruli Strawberry (ABV 4.1%)酒精濃度低的draft beer,如果女仔想飲啲比較輕身,我會比較推薦這一款。Five Million Years (ABV 8%)金黃色的啤身,入口相對比較清淡,是一款可以令人品嘗真正draft beer的味道,建議想飲draft beer 的可以先嘗試這款。Moondog (Australia) Rum Barrel Aged Imperial Stout這款黑啤口感滑身且有甜甜的純酒香氣,入口的酒味比較其他兩款高,是這三杯中濃度最高。脆煎濃香西班牙橡果飼厚切黑豚扒黑豚扒煎得勁香,不會太乾身!炸蒜片蘑菇同蕃茄都好有誠意,全是用橄欖油煎到好香,仲可以轉番薯條,正!

[是時候,啤一啤]

焗香草豬肉腸配薯蓉
超喜歡吃豬肉腸的我,
啖啖都是肉,煎香後的香腸配薯蓉,味道剛剛好。

Fruli Strawberry (ABV 4.1%)
酒精濃度低的draft beer,
如果女仔想飲啲比較輕身,我會比較推薦這一款。

Five Million Years (ABV 8%)
金黃色的啤身,入口相對比較清淡,

這款黑啤口感滑身且有甜甜的純酒香氣,
入口的酒味比較其他兩款高,是這三杯中濃度最高。

脆煎濃香西班牙橡果飼厚切黑豚扒
  • 脆煎濃香西班牙橡果飼厚切黑豚扒
  • 焗香草豬肉腸配薯蓉
幾時都話要捐窿捐罅先會搵到特色野🤭中意支持本地文化野嘅人就啱哂嗌,因為呢間酒吧餐廳有多款香港本地嘅手工啤酒🍻除咗酒仲有得食野添呀,同朋友過嚟食下野吹下水都好好ғᴇᴇʟ🫶🏻1️⃣ 芝士蟹肉釀蘑菇🍄係一款好有特色嘅前菜,食物上到枱嘅時候先見到大量嘅芝士🧀 食落有好香嘅蟹肉味,飲啤酒個時食真係一流🤞🏻2️⃣ 酒漿炸魚薯條🍟超級經典嘅菜式,炸魚方面會有返三塊,用嚟同朋友sʜᴀʀᴇ食十分方便😌炸魚外層好脆,魚肉亦好嫩,保持到新鮮嘅口感,配搭住他他醬真係冇得輸🤩 薯條就升級咗做香辣味,微微辣辣唔蘸番茄醬都好夠味😍3️⃣ 芝士煙肉安格斯牛肉堡🍔去得飲酒又點會少得ʙᴜʀɢᴇʀ,餐廳用咗8ᴏᴢ安格斯牛肉配上漢堡包🍔牛肉方面熟得啱啱好仲好ᴊᴜɪᴄʏ💦呢個本身都已經有包薯條,不過我就升級左做返番薯條,每條又粗又甜好好味🍠4️⃣ sᴘᴀᴄᴇ ʀᴏᴄᴋ🍺支持香港文化🤞🏻 我哋嗌咗其中一款嘅本地啤酒,酒精濃度係5%,飲落去口感輕盈,清爽乾淨🍃 餐廳有超過20款啤酒比客人選擇,真係日日去飲都唔會悶😆㊙️㊙️㊙️
幾時都話要捐窿捐罅先會搵到特色野🤭

Space  Rock

㊙️㊙️㊙️
Space  Rock
芝士蟹肉釀蘑菇
🍄 Crab Meat Stuffed Mushroom With Cheese | 芝士蟹肉釀磨菇 ($78)蘑菇咬落juicy仲食到啖啖蟹肉,連埋拉絲芝士夠哂邪惡。🥔 Oven Baked Escargots with Mashed Potato and Hollandaise Sauce | 焗田螺配薯泥荷蘭醬 ($88)田螺焗得岩岩好口感爽脆嫩滑配埋絲般幼滑既薯蓉,確係滋味。🥩 Slow Cooked Smoky BBQ Ribs with Fries and Mushroom | 慢煮煙燻燒烤豬肋條 ($258)豬肋條大大份,可能係慢煮既關係令到豬肋條充分吸收左調味料既味道,口感柔軟,醬料及腌料混合一齊令到豬肋條多左煙燻味仲令到整體層次豐富左。🍟 Sweet Potato Fries | 秘製黑松露薯條 (+ $15)薯條炸到熱辣辣脆卜卜仲帶有少少既松露香氣,沾埋黑松露醬就夠濃夠香,配埋杯酒就岩哂。🍹Lillian's Lychee ($98/420ml)Jollee Craft Wine (Shanghai), Lychee & Green Tea Moscato口味上比
蘑菇咬落juicy仲食到啖啖蟹肉,連埋拉絲芝士夠哂邪惡。

田螺焗得岩岩好口感爽脆嫩滑配埋絲般幼滑既薯蓉,確係滋味。

🍹Lillian's Lychee ($98/420ml)
口味上比較甜而且仲有陣陣既荔枝香味,岩哂小編飲啦。
2023-11-21
  • 芝士蟹肉釀蘑菇
3天前 0 瀏覽
尖沙咀有好多酒吧,但我鍾情於精釀啤酒,一入Tipsy Tap門口, 一排排 Tap映入眼簾,未飲先興奮。呢度環境有如小酒館嘅感覺,可以聽住歌慢慢坐,舒舒服服咁樣品嚐美味。🍺京A The Airprocalypse 做咗功課先揀呢一款,事關佢拎過國際啤酒大獎,點都有保證。聞落去有酒花香,口感濃郁有層次,後段回甘味重,男友好鍾意!🍺Paper plane surfing oranges 呢款相較之下味道較為平淡,隱隱滲出橙香味,酒精濃度低,好易入口。送酒嘅小食,每樣都即叫即整,熱騰騰咁送入口,再呷一下酒,就係最幸福嘅星期六晚上。🤍焗田螺配薯泥荷蘭醬🤍Tipsy雞翼配藍芝士醬🤍芝士蟹肉釀蘑菇🤍美式香辣薯條叫嘅呢四款小食賣相精緻,質素一啲都唔馬虎,令我諗起西班牙Tapas。田螺同蘑菇係放係鐵板上,每粒都juicy 而且芝士味濃;雞翼肉質嫩滑,藍芝士醬剛好中和咗佢嘅辣度;薯條炸得夠脆口,辣粉唔多,唔夠嘅可以沾蕃茄醬。

🍺京A The Airprocalypse

🍺Paper plane surfing oranges

🤍焗田螺配薯泥荷蘭醬
🤍Tipsy雞翼配藍芝士醬
🤍芝士蟹肉釀蘑菇
🤍美式香辣薯條

2024-04-17 0 瀏覽
Tipsy Tap位於尖沙咀柯士甸道5號,是一家以啤酒搭配為主題的餐廳。他們的菜單提供了多款不同的啤酒,讓人感覺輕鬆舒適。🍽️🍺- Yizhihe是一道價格實惠的選擇,只需$88。這道菜的入口清爽,帶有淡淡的花香,讓人感到舒適愜意。它是一個完美的開胃菜,讓人回味無窮。🌸🍤- 如果你喜歡豬肉,絕對不能錯過他們的Iberico Pork,價格為$208。這道菜以優質的伊比利亞豬肉為主角,口感鮮嫩多汁,外脆內嫩,肉質細膩。每一口都散發出豐富的肉香,讓人欲罷不能。🐖🍖😋- Potato Fries,是你不能錯過的選擇。這些薯條外酥內軟,炸得金黃香脆,每一口都讓人感到滿足。🍟😍- Fish & Chips$128。這道菜以新鮮的魚搭配酥脆的炸薯條,帶給你一種經典的英式美食體驗。魚肉鮮嫩多汁,外皮酥脆,每一口都令人愛不釋手。🐟🍟😊- Escargot with Mashed Potato價格為$78,是一道引人注目的菜品。這道菜將蝸牛與香濃的土豆泥結合在一起,帶來豐富的口感和獨特的風味。每一口都是一次驚喜的享受。🐌🥔😋
Tipsy Tap

2024-04-17 0 瀏覽
-Tipsy Tap🍽️-芝士蟹肉釀蘑菇 $68蘑菇入面釀左蟹肉上面再有溶左既芝士🫕蘑菇既甜加埋芝士咁食好味👍-Tipsy 雞翼配藍芝士醬 $78其實佢係Bufflo wing!最鐘意佢個種辣得黎又有d醋酸味😋-酒漿炸魚薯條 $128去飲啤酒🍻就一定要叫Fish and Chips😌3大塊炸魚魚肉係偏結實唔係一拮就散個隻😉薯條係幼薯條🍟送酒食一流🤣-芝士煙肉安格斯牛堡 $118Burger個安格斯牛都好juicy佢煎到7成熟咁流哂汁😋-#6 Ohtu $64小編鐘意飲麥味重d既啤酒咁店員推介左Ohtu🍺果然麥味好重但個酒精就唔算濃岩哂收工飲反杯🤣-🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅📍地址: 尖沙咀柯士甸路5號地舖-#foodieluveat#foodieluveat_hk#foodieluveat_尖沙咀#foodieluveat_西餐#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfoodbloggers #香港美食 #食在香港 #相機食先 #吃貨 #食好
Tipsy Tap🍽️

#foodieluveat
#foodieluveat_hk
#foodieluveat_尖沙咀
#foodieluveat_西餐
#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfoodbloggers #香港美食 #食在香港 #相機食先 #吃貨 #食好西 #酒吧 #bar #barandrestaurant #fishandchips #burger #beer #尖沙咀 #尖沙咀酒吧 #尖沙咀西餐 #chill #精釀啤酒 #craftbeer
2024-04-15 0 瀏覽
店名: Tipsy Tap地址: 尖沙咀柯士甸路5號地舖佐敦D 出口:行9分鐘環境: 4/5價錢: 4/5味道: 4.5/5最近朋友介紹依間手工啤酒,就試試佢❤️超過20種手工啤酒,bartender 超nice,仲會逐一介紹同比你試飲❤️Lillians Lychee❤️❤️❤️❤️❤️$98遠處已經聞到陣陣荔枝味,再混合白酒作base,味道好似飲緊荔枝味嘅白酒🤤適合女仕/想淺嘗啤酒人士😛容易入口🥳飲酒又點少得佐酒菜呢🤤🤤💓💓 Crab Meat Stuffed Mushroom❤️❤️❤️❤️$68蘑菇配上蟹肉同濃郁芝士醬汁,十分好食🤤🤤開胃前菜,份量十足😛Signature Tipsy Wings❤️❤️❤️❤️$78雞翅十分足料大隻,香辣惹味🤤十分juicy!!! 配上藍芝士醬,口感更上一層樓😛😛Iberico Pork Chop❤️❤️❤️❤️❤️$208濃濃炭燒香味,肉質十分嫩滑,外皮焦香,黑豚肥瘦均勻😛超香口🤤🤤 薯條幼細香脆,蘑菇配上香脆蒜片,有意外驚喜💓
店名: Tipsy Tap

Lillians Lychee❤️❤️❤️❤️❤️

飲酒又點少得佐酒菜呢🤤🤤💓💓

Signature Tipsy Wings❤️❤️❤️❤️

Iberico Pork Chop❤️❤️❤️❤️❤️
薯條幼細香脆,蘑菇配上香脆蒜片,有意外驚喜💓
2024-04-13 0 瀏覽
Tipsy 雞翼配藍芝士醬🧀雞翅嘅辣味唔會太重,帶出藍芝士味。藍芝士味唔會太濃烈,讓人抗拒。昇華咗嘅水牛城辣雞翼。酒醬炸魚薯條🐟🍟魚塊味道新鮮嫩滑。炸得金黃香脆,同時間唔肥膩。塔塔醬加配鮮檸檬沾來吃。薯條亦都夠多,薯仔味重,唔粉唔鹹。芝士煙肉安格斯牛漢堡🍔麵包軟熟,同熱辣辣。全熟安格斯牛味道濃郁,勁多汁,肉質非常好。酸瓜夠晒酸脆🥴。醬汁唔甜,外國嘅漢堡。Koming Pilsner冰爽。泡泡🫧的感觉在舌頭上 👅。非常解渴。Surfing oranges飲飲下會有橙皮味🍊。總括:一個低調的酒吧,吸引各種各樣年紀的人。環境感覺自在和放鬆。必試食品:Tipsy 雞翼配藍芝士醬、芝士煙肉安格斯牛漢堡。另收+1。
Tipsy 雞翼配藍芝士醬🧀

酒醬炸魚薯條🐟🍟

芝士煙肉安格斯牛漢堡🍔

Koming Pilsner
冰爽。泡泡🫧的感觉在舌頭上 👅。非常解渴。

Surfing oranges
飲飲下會有橙皮味🍊。

• 芝士煙肉安格斯牛肉堡
  • Tipsy雞翼配藍芝士
  • 酒漿炸魚薯條
Happy Friday當然要約朋友一起飲一兩杯🍻聊聊天👯‍♀️👯‍♂️而今日就去到一間位於尖沙咀柯士甸路的一間酒吧,長長的吧台上掛滿了一排各種啤酒龍頭,昏暗的環境,再加上酒吧的音樂,讓酒吧的氛圍非常活躍和吸引人。酒吧主打手工啤酒,提供超過20款來自不同地方的手工啤酒,除了啤酒之外酒吧亦都提供了不同類型的小食及煮食,可以一邊喝啤酒一邊吃小食。⭐️🌟Koming Pilsner $88E. T Brewery (Shenzhen) Pilsner餐廳主打各式各樣,來自不同地方的手工啤酒,這款啤酒帶有清爽的麥芽風味和微妙的苦味,色澤金黃明亮,氣泡豐富🍻🍻🍻⭐️🌟Lillian's Lychee $98Jollee Craft Wine (Shanghai) Lychee & Green Tea Moscato令人驚艷的是平衡了荔枝和綠茶香氣,啤酒柔和順滑,荔枝的甜美與綠茶的清新完美融合,非常適合女生去飲🍻🍻8oz Angus BLT Cheese Burger with Pickles⭐️🌟芝士煙肉安格斯牛肉堡 $148濃郁的芝士香氣及煙肉的香脆口感,再配上多汁的安格斯牛肉,麵包鬆軟,口感十足,每一

⭐️🌟Koming Pilsner $88
餐廳主打各式各樣,來自不同地方的手工啤酒,

⭐️🌟Lillian's Lychee $98

⭐️🌟芝士煙肉安格斯牛肉堡 $148
濃郁的芝士香氣及煙肉的香脆口感,再配上多汁的安格斯牛肉,麵包鬆軟,口感十足,每一口都充滿滿足感。

Oven Baked Pork Sausage with Mashed Potato
⭐️🌟焗香草豬肉腸配薯泥 $88
豬肉腸經過烤製後散發出濃郁的香草香氣,口感鮮嫩多汁,搭配濃郁滑順的薯泥,除適合用來搭配啤酒。
2024-04-07 3 瀏覽
去到尖沙咀呢一條比較少人嘅巷仔,呢間Bar平日夜晚都有幾台生意,唔會太過迫夾傾偈亦都舒服。店員服務都唔錯。餐牌上有好多選擇,如果鍾意飲手工啤酒應該會好開心。除咗啤酒,亦有小食同埋主餐,所以可以直接喺度食埋晚飯加飲啤酒,唔使轉場幾方便。我同朋友一人叫咗一杯啤酒分享飲淺色個杯係荔枝溝綠茶,味道清甜爽口,非常之易入口,適合酒量比較輕,而且唔鍾意濃味啤酒嘅女仔飲。另一杯係dance of dragon in fire,就會比較濃味同埋重啲嘅酸味,但係都相當易入口嘅,想飲多杯都冇問題。依度亦都有得揀大杯同細杯,適合酒量比較輕,或想多幾款唔同啤酒嘅客人。芝士蟹肉釀蘑菇蟹肉嘅份量都幾多,芝士味夠,蘑菇都好多汁Juicy.水牛城雞翼配啤酒都係經典。呢間嘅水牛城雞翼非常之辣,食得辣先好嗌😂西班牙黑豚扒份量超級大,而且我哋仲升級左要黑松露薯條。塊豬肉靚,厚切,多汁。黑松露薯條真係有黑松露味😂冇令人失望。

我同朋友一人叫咗一杯啤酒分享飲

芝士蟹肉釀蘑菇
蟹肉嘅份量都幾多,芝士味夠,蘑菇都好多汁Juicy.

西班牙黑豚扒
2024-04-01 2 瀏覽
經過尖沙咀又想食啲嘢小酌兩杯傾吓偈 出邊望入去見到好多手工啤就決定入去試吓對於兩個對手工啤酒零了解 見到十幾種手工啤都頭都大埋 店員都好friendly 根據平時飲開咩口味 推薦俾我哋仲講埋邊隻酒啱食咩小食1號啤酒比較身 酒精味比較淡 容易入口 好適合女士或者平時比較少飲酒嘅人試 適合飲下酒傾吓偈又chill吓咁11號啤酒就比較濃烈 平時唔多飲酒嘅小編一開頭就覺得比較濃味 但係配埋芝士蘑菇同埋芝士牛漢堡 反而就中和到油膩感 亦都有好香嘅回甘同麥香 最後仲有少少花香味決定下次再去試吓其他唔同款~

仲講埋邊隻酒啱食咩小食

決定下次再去試吓其他唔同款~
2024-03-29 2 瀏覽
同朋友行完行好肚餓,見有間chill chill地的bar就走入去試下。環境坐得舒服,好有feel最岩成班朋友聚會!最欣賞佢地牛扒大大塊,非常juicy ~粟米片也是必吃的😋
2024-03-20 5 瀏覽
朋友帶我去尖沙咀酒吧街附近食野,呢度仲有好多款特式既手工啤酒俾客人選擇,佢係即時既真空啤酒技術比起平時既好飲同新鮮D,保持到啤酒既口感同質素,呢度既職員會推介一D唔同既酒款俾客人由淺嚐既酒到好濃郁度數既酒都有,味道同國家都各有不同,有成20款咁多既啤酒仲有280ML同400ML既選擇,我地叫左一杯APPLE既啤酒,入面酸酸甜甜既口感一D都唔似飲緊啤酒咁,易入口同幾好飲,另一杯係黑啤比較濃既麥味,入口較苦同濃味,食物叫左一份安格斯漢堡包,牛肉好厚加埋薯條配啤酒岩晒。