🧡𝕋𝕠𝕕𝕒𝕪 𝕚𝕤 𝕃𝕠𝕟𝕘🤍𝘾𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚 𝙎𝙝𝙤𝙥 以橙白色裝修店舖位置唔多 以輕食為主除咗試佢地嘅ᴄʟᴀssɪᴄ 🍵 ɢʀᴇᴇɴ ᴛᴇᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ ($45)🥑 ᴀᴠᴏᴄᴀᴅᴏ ᴀɴᴅ ᴇɢɢ ᴄʀᴏɪssᴀɴᴛ ($60)🍰 ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ʙᴀsǫᴜᴇ ᴄʜᴇᴇsᴇᴄᴀᴋᴇ ($55)🅜🅘🅛🅞 🅢🅔🅡🅘🅔🅢🥐 𝕄𝕚𝕝𝕠 𝔻𝕚𝕟𝕠𝕤𝕒𝕦𝕣 ℂ𝕣𝕠𝕗𝕗𝕝𝕖☕️ 𝕄𝕚𝕝𝕠 𝔻𝕚𝕟𝕠𝕤𝕒𝕦𝕣 ℂ𝕠𝕗𝕗𝕖𝕖牛角包窩夫配上雲呢拿雪糕🍦灑滿美祿波波同朱古力醬 食落無想像咁甜 如果Croffle再脆啲就更好啦🤗餐廳環境有特色 適合打卡 但整體CP值比較低 食物份量較少 質素不過不失🙈
🧡𝕋𝕠𝕕𝕒𝕪 𝕚𝕤 𝕃𝕠𝕟𝕘🤍

𝘾𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚 𝙎𝙝𝙤𝙥 以橙白色裝修
店舖位置唔多 以輕食為主

除咗試佢地嘅ᴄʟᴀssɪᴄ
🍵 ɢʀᴇᴇɴ ᴛᴇᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ ($45)

🅜🅘🅛🅞 🅢🅔🅡🅘🅔🅢

ᴀᴠᴏᴄᴀᴅᴏ ᴀɴᴅ ᴇɢɢ ᴄʀᴏɪssᴀɴᴛ
𝕄𝕚𝕝𝕠 𝔻𝕚𝕟𝕠𝕤𝕒𝕦𝕣 ℂ𝕣𝕠𝕗𝕗𝕝𝕖
𝕄𝕚𝕝𝕠 𝔻𝕚𝕟𝕠𝕤𝕒𝕦𝕣 ℂ𝕠𝕗𝕗𝕖𝕖
2022-07-24 277 瀏覽
成日見到好多人黎打卡,終於搵左個假日下午去影下靚相❤️同想像中一樣,陽光射落嚟嘅時候影相真係好靚!不過其實空間並唔算好大,所以如果嗰日比較多客人嘅話,都未必可以影到啲好靚嘅打卡相,好彩嗰日去都係得一兩枱客人。比起打卡環境,我就覺得杯奶啡差少少,冇咩特別嘅香味,而食物選擇上面都唔算好多選擇。不過個牛油果多士嘅牛油果就好足料,加埋一堆葵花籽,主要係食食物嘅新鮮同埋健康,咁我都覺得幾好既👍🏻價錢不過不失,如果心態係為咗黎打卡,咁一定都會幾滿足~

價錢不過不失,如果心態係為咗黎打卡,咁一定都會幾滿足~
2022-07-24 162 瀏覽
去西營盤探朋友,從A1出口上來見到對面這家咖啡店很是搶眼,原來已經是同行朋友的想試名單上,在朋友家吃過午飯離開,就順便入去坐坐試一下。店內有衣服展示不知是否寄買呢?叫咗一杯espresso, 是我飲過感覺最強的一杯,不苦,是口感味道特別強,也不錯。坐在窗邊望著外面雨中的街景,頗為寫意。其他人點的long black,還有一杯忘了是什麼了,據說味道也是不錯的。店家還有食物供應,有機會再試。整體感覺舒服,擺設精緻,經過飲杯咖啡,休息一會也不錯,店內坐位不多,進店時只有一個顧客,稍後又有一對情侶入坐,已經滿坐了,如果主要想坐很久消耗時光,還是找家連鎖店吧。
在朋友家吃過午飯離開,就順便入去坐坐試一下。
店內有衣服展示不知是否寄買呢?
叫咗一杯espresso,
是我飲過感覺最強的一杯,不苦,是口感味道特別強,也不錯。
坐在窗邊望著外面雨中的街景,頗為寫意。
其他人點的long black,
還有一杯忘了是什麼了,
據說味道也是不錯的。
店家還有食物供應,有機會再試。
整體感覺舒服,擺設精緻,經過飲杯咖啡,休息一會也不錯,
如果主要想坐很久消耗時光,還是找家連鎖店吧。
2022-07-01
2022-06-30 218 瀏覽
西營盤近年陸續加入不少cafe 繼深水埗後成為港島區cafe集中點。 單單係西營盤地鐵站出黎 已經見到不少cafe。 而今日依間都係其中之一 , 一出地鐵站已經見到 因為佢既外表係鮮艷既橙白色 加上玻璃窗上吸晴既畫。 絕對吸引到客人入內嘆下。內裡唔算大, 有一個小區域係用以賣服裝 , 而座位也是相對簡約。 枱只有一張小小的。 不過店舖主打飲品 都會提供一啲麵包出售 所以影響唔會好大。今日點左piccolo ($40) piccolo類似cafe latte 。入口感覺唔會太苦 , 但奶味也不會完全蓋過咖啡味。 個人認為比latte 或cappuccino 更易入口。 味道也不錯

Piccolo
早餐
Piccolo
TIL 係一間位於西營盤嘅澳洲主題咖啡店,佢哋嘅店面設計非常有心思,磚紅色配上白色嘅牆身非常搶眼,加埋大量植物,非常適合打卡👀今次試咗佢哋嘅honey ham and cheese toastie,芝士焗出嚟有拉絲嘅感覺,配上甜甜地嘅Ham,食落唔會覺得油膩。另外都食咗佢哋嘅maple syrup with bacon croffle,呢個配搭比較少見,非常香口嘅煙肉配上邪惡嘅maple syrup,食落非常之夾,croffle 焗到啱啱好,酥脆得來亦有牛油香 🥐♥️
這家一直ᴏɴ ᴛʜᴇ ʟɪsᴛ的ᴄᴀғᴇ🧡早期週末拜訪 跟預期一樣人超少的落咗咁多日雨終於天晴🌞🥺 · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · 超肚餓的狀態 由於ᴄᴀғᴇ主打輕食 店員推薦了土司點咗一甜🧇一鹹🥪 ✨𝐊𝐢𝐦𝐜𝐡𝐢 𝐌𝐚𝐲𝐨 𝐰/ 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐓𝐨𝐚𝐬𝐭𝐢𝐞 $𝟔𝟖:就是泡菜雞肉蛋黃醬烤土司嚕 ✨𝐍𝐮𝐭𝐞𝐥𝐥𝐚 𝐰/ 𝐁𝐚𝐧𝐚𝐧 𝐂𝐫𝐨𝐟𝐟𝐥𝐞 $𝟒𝟖:ɴᴜᴛᴇʟʟᴀ跟🍌的組合無死😎雖然細細份 不過反而剛好不會太膩 ✨𝐃𝐢𝐫𝐭𝐲☕️ $𝟒𝟎 ✨𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚🍵 $𝟒𝟓 · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · 餐廳好近地鐵站🚉西營盤站ᴀ1出口 行2ᴍɪɴs就到 店面有大大的玻璃窗🪟採光很好🌞食完仲可以係呢個寧謐的小區散散步 我哋就行埋去西環泳棚+sʟᴏᴡ ᴡᴏᴏᴅ感受一下週末的慢活〰 Follow my instagram 📍tr.eatday
這家一直ᴏɴ ᴛʜᴇ ʟɪsᴛ的ᴄᴀғᴇ🧡

感受一下週末的慢活〰

2022-02-26
  • 𝐍𝐮𝐭𝐞𝐥𝐥𝐚 𝐰/ 𝐁𝐚𝐧𝐚𝐧 𝐂𝐫𝐨𝐟𝐟𝐥𝐞
2022-03-16 212 瀏覽
⌇t o d a y i s l o n g “ 🥐 “ Nutella with Banana Croffle ( $ 4 8 )croffle偏硬身 不過香蕉同榛子醬嘅組合一定冇得輸☺️“ 🥑 “ Smashed Avocado ( $ 6 8 )就係睇相既牛油果配上番茄 無其他配料 係非常健康既選擇“ ☕️ “ Long Black ( $ 4 5 )係fruity偏向果酸既咖啡 視乎個人口味“ 🍵 “ Matcha Latte ( $ 4 5 )食物就普普通通不過不失 不過cafe既店外店內既設計都好靚 橙紅色同白色既色系係遠處都留意倒🧡🤍而且大玻璃這設計有自然光影相打卡更加靚📸美中不足係店舖比較細亦都無枱 如果想帶埋電腦尼做野就未必適合😬 Today Is Long🧡西環西營盤皇后大道西172號建興樓地舖
⌇t o d a y i s l o n g

croffle偏硬身 不過香蕉同榛子醬嘅組合一定冇得輸☺️
Nutella  with  Banana  Croffle

就係睇相既牛油果配上番茄 無其他配料 係非常健康既選擇
Smoshed Avocado

“ ☕️ “ Long Black ( $ 4 5 )
係fruity偏向果酸既咖啡 視乎個人口味

“ 🍵 “ Matcha Latte ( $ 4 5 )

Today Is Long
🧡西環西營盤皇后大道西172號建興樓地舖
下午茶
口味和服务都一般,座位不太舒服,有简单几款brunch,不过看起来没有特别想吃。·【TIL】,店名同款特调,橙汁姜汁和汤力水混合,味道不出错,但也很难令人印象深刻。·浓缩容易倒洒出来,甜度还可,再高就不能接受了,搭配的是双份ristretto,咖啡味能感受到。·街角的位置很显眼,小清新风格和通透的落地窗很好出片,但出品比斜对面winstons差很远。
2021-09-30
位於西環鮮明橙白色裝潢的𝙘𝙖𝙛𝙚主打澳式𝙜𝙧𝙖𝙗 & 𝙜𝙤和多款鹹甜𝙘𝙧𝙤𝙛𝙛𝙡𝙚和𝙘𝙧𝙤𝙞𝙨𝙨𝙖𝙣𝙩🥐而且還是其他𝙘𝙖𝙛𝙚少見的澳式口味咖啡☕️整體食物蠻好的🤍而且樓底高所以坐得挺疏乎~(●’ω`●)① 𝙈𝙞𝙡𝙤 𝘿𝙞𝙣𝙤𝙨𝙖𝙪𝙧 𝘾𝙧𝙤𝙛𝙛𝙡𝙚🦖🍫 ($48)//⚠️美祿迷𝙖𝙡𝙚𝙧𝙩⚠️!!!這個邪惡美祿𝙘𝙧𝙤𝙛𝙛𝙡𝙚正好可以為漫長的一天帶來一點甜❤️~ 這款𝙘𝙧𝙤𝙛𝙛𝙡𝙚會配上雲呢嗱雪糕、美祿粉和美祿波波🤎𝙘𝙧𝙤𝙛𝙛𝙡𝙚沒有脆度 偏硬身🥺有點像預先烤好但又沒有翻熱🥲 而雲呢嗱雪糕很重奶香 好食(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)但是可能因為雪糕的奶香太濃了 所以有點蓋過美祿味道🤏🏼讓整體不算很美祿🙈//Food:🌕🌕🌕🌕🌑🌑② 𝙆𝙞𝙢𝙘𝙝𝙞 𝙈𝙖𝙮𝙤 & 𝘾𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣 𝙏𝙤𝙖𝙨𝙩𝙞𝙚𝙨🥪 ($68)//這個組合聽起來就是吸引而且是六月新增的𝙘𝙤𝙢𝙗𝙤💫!欣賞雞胸肉不會太乾柴柴 (๑ `▽´๑) 加上泡菜𝙢𝙖𝙮𝙤酸酸的很開胃❣️而且還有芝士的同時也不會很膩🧀愛了這個𝙩𝙤𝙖𝙨𝙩𝙞𝙚 𝙘𝙤𝙢𝙗𝙤😆🧡~ //Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌑③ 𝙈𝙖𝙜𝙞𝙘 🪄 ($40)//小編點這一杯完全是因為它的名字很特別ʘ‿ʘ 𝙈𝙖𝙜𝙞

Food:🌕🌕🌕🌕🌑🌑
Milo   Dinosaur  croffle

Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌑

③ 𝙈𝙖𝙜𝙞𝙘 🪄 ($40)
//小編點這一杯完全是因為它的名字很特別ʘ‿ʘ 𝙈𝙖𝙜𝙞𝙘即是牛奶比例較少的𝙛𝙡𝙖𝙩 𝙬𝙝𝙞𝙩𝙚 𝙫𝙚𝙧𝙨𝙞𝙤𝙣~ 𝙈𝙖𝙜𝙞𝙘在香港比較少見✨可是在澳洲卻是較盛行🤍而且貼合澳洲人的口味 所以TIL引入了這款咖啡更有澳式風味😆❣️不喜歡奶啡太重奶的人必試//
Magic

④ 𝙇𝙤𝙣𝙜 𝘽𝙡𝙖𝙘𝙠♠️ ($35)
//小編近期迷上了偏𝙛𝙧𝙪𝙞𝙩𝙮帶果酸的齋啡☕️而這裡的𝙞𝙘𝙚𝙙 𝙗𝙡𝙖𝙘𝙠果酸濃而且帶有微果香後勁🤏🏼層次感蠻鮮明的🧡不錯喝~♪(´ε` )//
Long  black

🥕TIL Today Is Long (西環)
西環西營盤皇后大道西172號建興樓地舖

🍮#aiiifoodie
Milo   Dinosaur  Croffle
Milo   Dinosaur  croffle
Magic
Long  black
Milo   Dinosaur  Croffle
  • Milo  dinosaur  croffle
  • Kimchi  mayo  and  chicken  toasties
2022-01-03 284 瀏覽
西環既TODAY IS LONG已經開業左一段時間,今次來西環工作順道過來試下,外觀好靚,磚紅色配白色既牆身,好似置身起鬧市中的綠州,起忙碌既街道中有一間同附近格格不入的文清咖啡店,更突題它的存在餐廳空間不大,坐位不多所以經常要排隊,有好大個落地望住個街景,不過佢個坐位設計係有啲怪。。。係岩來打卡囉,因為坐得唔係好舒服,如果你諗住搵間咖啡店靜靜咁寫野或者工作,喱度完全唔岩,無位擺電腦之如食野都要打側坐,坐得耐會腰痛Honeyham & Cheese Toastie $68芝士焗出來有拉絲感覺,好柔軟,芝士味好香濃好棉,唔係起超市買果D卡夫芝士,芝士帶點羶和咸味,好食,個面包好脆,唔錯,不過有啲貴Milo Dinosaur coffee上層是美樂朱古力波波+美綠粉,底層係奶,飲果陣再張杯濃縮咖啡加落去,唔。。。原本我以為會好甜,但係當我攪伴後發覺佢一啲都唔甜。。。可能係美綠粉唔夠,又可能係凍飲既關係個美綠粉融唔到。。。影相係幾靚既,不過味道就唔岩我飲,好似係牛奶加濃縮咖啡再溝美綠粉。。。我下次都係叫番拿鐵好了,同埋價錢都唔平嫁好似都要$5x蚊杯!1 Espresso + 1 Drip C

Honeyham & Cheese Toastie $68

Milo Dinosaur coffee

1 Espresso + 1 Drip Combo $65

喱個飲品幾特別,可以一次過試哂兩杯野飲,濃縮咖啡好香濃,味道好獨特,好輕微既酸,另一杯個上層好厚實,帶點奶香,好滑,可以中和番杯濃縮咖啡既苦味,第一次咁樣飲濃縮咖啡,幾得意

店員服務幾貼心,話說我地影影下相唔小心倒瀉左杯espresso,店員唔單止無責怪我們仲好好人幫我抹乾淨仲沖過杯比我地,令我地覺得服務好到位好貼心
2021-06-06
  • 1 Espresso + 1 Drip Combo
2021-10-13 550 瀏覽
野食同野飲都唔錯個日嗌既牛角包岩岩賣晒 等左差唔多半個鐘先有 佢事前都有同我地講 不過野食黎到既時候面頭有少少燶 入口都脆👍🏼👍🏼 料豐富 調味都岩岩好 份量都足夠 可以再黎chill 多次
野食同野飲都唔錯

可以再黎chill 多次
2021-09-11
2021-08-26 418 瀏覽
👍The Iced Chai Latte here surprised me! I know not everyone likes chai latte because the taste can be too strong for some people. However, the Chai Latte here keeps the original taste and the taste is not too strong. I like it!!!👍Nutella with Banana CroffleThe last time I had Nutella with crepes was almost two years ago in Australia 🇦🇺 The food here really remind me the good old days in Aus🙈Nutella food and coffee in cafe😭💕Niceeee橙白色的咖啡店☕️🧡🤍在西環街頭的確有種眼前一亮的感覺平日在這裏嘆杯咖啡吃個Croffle 不太heavy也挺chill的💚這間絕對可
Iced  Chai  Latte

這間絕對可以既打卡
又能具有一定食物質素保證的cafe
Iced  Chai  Latte
2021-08-14 280 瀏覽
早排西營盤有個Hello Kitty嘅花藝展覽,去完之後,行返去地鐵站嗰陣見到一間Cafe,所以就即刻入去試,之前上網都有聽過人講依間Cafe好多人排隊,而且要喺出面排隊,但當日我入去剩係得兩位客人,真係太好彩啦,所以入去叫咗杯Dirty,味道都不錯,而且可以慢慢品嚐,cafe 環境好舒服,仲有地方俾你打卡添,可以俾你思考人生,洗滌心靈嘅地方😜

2021-08-14 79 瀏覽
早排西營盤有個Hello Kitty嘅花藝展覽,去完之後,行返去地鐵站嗰陣見到一間Cafe,所以就即刻入去試,之前上網都有聽過人講依間Cafe好多人排隊,而且要喺出面排隊,但當日我入去剩係得兩位客人,真係太好彩啦,所以入去叫咗杯Dirty,味道都不錯,而且可以慢慢品嚐,cafe 環境好舒服,有好多地方可以俾你打卡,可以俾你思考人生,洗滌心靈嘅地方😜
I have always wanted to visit TIL Today is Long since its opening, however it’s always filled with people. Got lucky on a late Sunday afternoon, and finally visited this cute Aussie style coffee shop, and I could see why it’s so popular!This Long Mac Topped Up is something new to me. It’s a double espresso with a dash of milk (if I heard it correctly from the staff), which is the best option to me as I always go for white coffee, but sometimes I find white coffee a bit too milky I adore this co
Long Mac Topped Up

I adore this coffee dearly! The strong coffee was so enjoyable with the dash of milk!

TIL has comfortable seating area too! I was able to enjoy a bit of reading with the coffee. Can’t wait to try out other coffee in TIL!
2021-07-04
Long Mac Topped Up