一間環境唔錯既餐廳 以淺粉紅色去俘虜一眾少女心😂係門口已經望到入面既裝飾 好想快啲入去影吓相🫢眼見佢既座位都算闊落 所以都幾好坐😌餐廳俾人感覺舒服唯獨是有樣野 就係冷氣太大 食物會好容易吹到凍晒🥶➷❐ 𝔻𝕚𝕟𝕟𝕖𝕣 𝕊𝕖𝕥 𝕗𝕠𝕣 𝟚見佢個2人晚餐都幾抵食 咁就唔洗左諗右諗🥳佢本身食物選擇都多 套餐唔岩的話都仲有好多揀▸ 餐湯係薯仔忌廉湯黎既 味道正常發揮 質地夠竭身味道偏淡▸ 炸雞薯條配蜜糖芥末醬小食黎講我覺得佢都幾大份🍗食得晒會有啲飽炸雞有少少微辣 不過就夠晒香脆👍🏼可以唔沾醬食雞肉唔會太乾身 都唔會特別有嚡口既感覺😌薯條都屬於粗身 炸得通透 可能佢都預你沾醬所以就咁食就只會食到薯仔味😆▸ 煙三文魚明太子意粉部分意粉有啲碎 比較難卷起🍝軟硬程度適中醬汁既份量同味道都恰到好處 每條意粉都沾到醬汁👍🏼個人認為明太子要再多啲 先可以做到口感上既層次佢有少少雜菌同籚筍 可以減低腬既程度😋▸ 燒烤豬肉薄餅一黎到見到咁大份 真係嚇親 又話細size既😂見到已經打定輸數 因為都已經飽飽地薄餅唔係太薄身 都有些少厚度🤏🏼脆口感都做到BBQ味既燒烤醬配上豬肉係無違和感加埋酸酸甜甜既菠蘿 亦可以減低油
一間環境唔錯既餐廳 以淺粉紅色去俘虜一眾少女心😂

食物唔係特別差 只係欠缺咗啲驚喜🤔

🧸🌞C.ookingbear推介指數 👉🏼👉🏼7️⃣🌟
2022-06-02
2022-02-13 393 瀏覽
Tiger Lily 🐯烤南瓜意大利飯 🎃($78) 8.5/10甜甜地嘅烤南瓜意大利飯,Risotto芝士味好濃郁,而且唔會偏軟或者好硬,真係煮到少少生但又有口感同煙韌嘅質感。最特別係佢哋加咗粟米🌽同核桃,令到成個飯變得好crunchy,好味加有驚喜👍🏻烤三文魚明太子意粉🍝($138) 8.5/10意粉煮得好有彈性,明太子蝦忌廉醬汁唔會好鹹又唔油膩,配埋菇菌,好易入口。明太子數量偏少同偏細粒,所以存在感唔太高,煙三文魚質量幾高,少少鹹又幫到個意粉提味。個蒜蓉包🥪就要襯熱食,好重牛油香味🧈,而蒜蓉味就略為失色,因為影相影耐咗就有少少淋。扒芝士火腿三明治配帕馬森起司脆片🥪($68) 8/10好重芝士!好多層火腿!本身個三明治唔算烘得好脆,所以個脆片佢昇華咗好多,食落口即係feel到脆卜卜,如果冇咗個脆片應該失色咗好多。另外,仲有配埋薯條🍟,幼薯條就冇咩特別,正正常常咁。 燒烤豬肉薄餅(大) 🍕($138) 8/10薄餅底明顯有烤到脆身,屬於外脆內軟,包底唔厚唔薄,啱啱好!中間有一層bbq醬同慢煮豬肉,同埋菠蘿🍍,仲有少少甜洋蔥係個面,成個pizza都好juicy,同好多層次。意大利芝士蛋
Tiger Lily 🐯

燒烤豬肉薄餅(大) 🍕
($138) 8/10

意大利芝士蛋糕 🍰
($58) 9/10
唔係講笑!好好味!!!!可可味非常濃郁,咖啡味都有,又唔會苦或者澀,芝士亦香濃軟滑,而Tiramisu內裏好濕潤鬆軟,整體冇好厚重油膩嘅感覺,唯獨酒味唔重。58蚊大大件加埋色彩繽紛嘅生果,真係好掂檔👍🏻

熱白桃四季春茶🍑
(+$19) 7/10
好香白桃味,一開始飲嘅時候覺得茶味唔重,飲到後面加埋食過甜品,就覺得佢有少少太濃。

藍莓青檸梳打🫐
(+$26) 7.5/10
酸酸甜甜,又唔會太甜,仲出動成十一粒藍莓,幾好飲。

奇異果白檸梳打🥝
(+$26) 7.5/10
少少酸,多多趣。本身見到咁多奶泡有少少驚會好heavy,但飲落都幾fresh,特別係奇異果果籽啲粒粒,幾有衝擊。

羅宋湯🍅
(隨餐免費附送)7/10
足料羅宋湯,有唔同蔬菜,增加咗層次感,味道濃郁,但偏酸,飲完好開胃醒神!

Extra comment:
•有好多素食Choice,Menu上面有標明邊啲係素食🥗
•飲品可以跟Set或者Main加配,除咗沙冰其他都係半價🍹
•餐廳好似新開,星期六都只係得兩三枱客

Tiger Lily (新蒲崗)
新蒲崗太子道東638號MikikiLG樓5號舖
烤南瓜意大利飯
扒芝士火腿三明治配帕馬森起司脆片
意大利芝士蛋糕
2022-07-18 45 瀏覽
估唔到mikiki 開咗間新餐廳LG一田隔離約咗朋友13:00 可能放飯時間所以人比較多店員可能太忙有漏單情況出現聽店員講下午茶仲有85折呀😍😍1️⃣墨魚汁麵拌煎帶子+三文魚籽龍蝦汁$99唔錯~可惜份量少左d2️⃣燒烤豬肉薄餅$99豬肉有d咸餅皮加分因為好香口3️⃣雜果賓治好飲,即刻諗起去neway4️⃣朱古力心太軟太細+無流心,可以唔點
估唔到mikiki 開咗間新餐廳

豬肉有d咸
餅皮加分因為好香口
3️⃣雜果賓治
好飲
,即刻諗起去neway
4️⃣朱古力心太軟
太細+無流心,可以唔點

2022-07-18
2022-06-27 129 瀏覽
同朋友黎左呢間餐廳試下,餐廳環境好靚好適合打卡用,食物方面:叫左個4人套餐,炸雞槌配薯條炸得幾香脆,個卡邦尼意粉入面加入左一d麻辣胡椒粒令到個意粉食落好辣,建議唔好加入胡椒粒會比較好,食完個口有種麻痺感,個忌廉湯有好香既蔬菜味,素食肉丸食落味道口感有d奇怪唔似肉丸,pizza黑松露pizza係好香濃既黑松露味,烤豬肉pizza都好香脆,飲品:士多啤梨抺茶牛奶,士多啤梨醬過多令到杯飲品無左抺茶味道,味道唔係想像中咁好飲,好似飲緊牛奶同果醬咁,建議改良一下。香橙特飲係好大杯同好有橙汁味。同埋上餐速度太快令到d食物好易凍左。
2022-06-19 126 瀏覽
之前去開新蒲崗,發現呢間好少女風好打卡able既餐廳,服務好,擺盤靚,環境都好舒服,幾適合三五知己傾計影相~餐廳做緊優惠,假日都有lunch set,但餐湯比較普通,無咩味,咁唔特別介紹啦🦦但主菜同環境搭夠,overall黎講幾出色!🧡煙三文魚明太子扁意粉 $90雖然煙三文魚無menu上面張相咁捲成花花,但擺盤都算幾靚,面頭仲有塊蒜蓉包,望落都覺得好豐富😍食落味道都唔錯,因為影左一陣相,所以明太子cream已經有少少乾(但呢個係我責任😂😂),但食落味道非常唔錯!明太子同cream個比例調較得好好,意粉都有咬口👍🏻蒜蓉包留到最後先食,但都出奇地幾脆口,同真係幾大塊~🧡蛋麵拌蟹肉蝦仁辣椒蒜泥及杬油 $68呢個相對上無明太子意粉咁好食,但都唔差~蛋麵本身以為會係粗意粉嗰款,但上菜既時候先發現係比較幼身,似平時食雲吞麵嗰d幼麵,蛋味就唔係話太食得出,可能係蒜味蓋過左~蟹肉比較少,唔太食到有,調味偏鹹,蒜泥好多,如果唔太鍾意食蒜既朋友可能可以考慮其他菜式🫠最後有一個小小既加分位,就係店員好細心。本身唔係坐卡位,朋友望一望後面啱啱走嗰張二人檯,店員留意到即刻問我地係咪想影相,話可以幫手調位,非常熱

但主菜同環境搭夠,overall黎講幾出色!

🧡煙三文魚明太子扁意粉 $90

蒜蓉包留到最後先食,但都出奇地幾脆口,同真係幾大塊~

🧡蛋麵拌蟹肉蝦仁辣椒蒜泥及杬油 $68
呢個相對上無明太子意粉咁好食,但都唔差~

最後有一個小小既加分位,就係店員好細心。本身唔係坐卡位,朋友望一望後面啱啱走嗰張二人檯,店員留意到即刻問我地係咪想影相,話可以幫手調位,非常熱心👍🏻

味道:8/10
性價比:7/10

📍Tiger Lily
新蒲崗太子道東638號MikikiLG樓5號舖

📌人均消費: $101-200
2022-06-17 132 瀏覽
今日下午去新蒲崗mikiki食午餐,行完一田超級市場之後,喺隔離見到有一間有意粉食嘅餐廳,裝修粉粉紅紅,有花有草,非常少女系。••••••••••••••••••••••••••••••Lunch menu 都算有好多選擇, 12:30前買單仲有折扣,十分化算。我叫咗個意粉,名字好鬼長,「蛋麵拌蟹肉,蝦仁,辣椒,蒜泥及杬油」。個意粉有啲乜嘢,個名已經講晒你知。蛋麵彈牙,蟹肉份量多,蒜泥味好出,仲有一塊蒜蓉包,唔錯嘅配搭。成個意粉係好食嘅。••••••••••••••••••••••••••••••
又黎到發掘新店時間😆 今次去到新蒲崗嘅小區 之前有段日子總會去下新蒲崗附近工作 最近同朋友再次去回憶下 順道就揀左呢間餐廳😆-其中一個原因係除左未比廣泛認識之外😂 第二就係比佢裝修吸引 餐廳以粉紅色為主調 最特別嘅一定係天花板有乾燥花吊飾 成件事少女得黎又唔會太少女😂 (夢幻程度岩岩好🤣)🔻🔻🔻🔻🔻✨ 餐湯+蒜蓉包 (跟餐)當日嘅餐湯係蕃茄羅宋湯🍅🥣 味道香甜濃郁 最開心嘅係有一大片新鮮烘好嘅蒜蓉包🧄🍞-✨ 虎蝦意式蕃茄醬扁意粉($198)原本以為係簡單一道蕃茄意粉 但驚喜位係醬汁濃稠幼滑 基本上做到每條扁意粉都掛到汁 而裡面充滿粒粒車厘茄 虎蝦新鮮惹味🍤-✨ 日式麵豉燒銀鱈魚配白酒忌廉汁($238)話明海鮮套餐🌊 就揀左個用日式麵豉醬汁製成嘅銀鱈魚黎試🐟 銀鱈魚表面金黃 質感嫩滑 味道就好似我地平時食嘅西京燒 但就少左份甘甜味同略鹹〰️-✨ 奇異果梳打 (跟餐半價+$26)🥝見到隔離枱叫左呢杯打卡唔錯 自己又忍唔住🥝🤣 因為好少見到奇異果嘅特飲😂 將奇異果切片圍住杯邊 上面再加上忌廉 酸酸甜甜~ (但個人覺得都係偏甜🤫)-✨ 自家製Tiramisu & 伯爵茶焦糖燉蛋 (跟餐)見到跟餐

🔻🔻🔻🔻🔻
✨ 餐湯+蒜蓉包 (跟餐)

✨ 虎蝦意式蕃茄醬扁意粉($198)

✨ 日式麵豉燒銀鱈魚配白酒忌廉汁($238)

✨ 奇異果梳打 (跟餐半價+$26)🥝

✨ 自家製Tiramisu & 伯爵茶焦糖燉蛋 (跟餐)
見到跟餐甜品有tiramisu同creme brûlée已經好興奮😆 個人推介要揀焦糖燉蛋🥚 淡淡嘅伯爵茶味 令到個燉蛋唔會好漏 雖然份量少d 但岩岩個正餐都已經大滿足😆

🔺🔺🔺🔺🔺
📍Tiger Lily (新蒲崗)
🗺新蒲崗太子道東638號MikikiLG樓5號舖
2022-06-05 110 瀏覽
今日去左新蒲崗食生日飯😋一行6個大人1小😍店舖做緊promotion, 我地叫左$660 套餐(💎消費卷優惠,記住要用支付寶/微信支付)是日餐湯(4碗)蕃茄味夠濃,材料都比較多推薦度:⭐⭐⭐⭐⭐芝士蕃茄焗素肉丸蕃茄比教酸,扣了一點分推薦度:⭐⭐⭐炸雞薯條配蜜糖芥茉醬炸雞有點微辣,小朋友唔啱食,但薯條香脆好食😋推薦度:⭐⭐⭐⭐棉花糖鮮奶朱古力朱古力味夠濃,唔小朋友好鐘意推薦度:⭐⭐⭐⭐⭐巴馬火腿辣肉腸薄餅呢個佢一嚟到個薄餅就只有啲蕃茄同芝士,店員回覆漏了,補回巴馬火腿俾我哋就話補償番。我哋就覺得OK,因為應該喺薄餅入面既巴馬火腿應該冇咁多🤩推薦度:⭐⭐⭐⭐⭐煙肉及意大利豬肉腸花椒忌廉汁意粉呢意粉係幾好食,夠creamy; 帶有小許花椒喺度,未必個個都鐘意推薦度:⭐⭐⭐⭐煙燻雞肉意大利飯綠色嘅飯好特別,飯嘅口感好煙韌,推薦👍推薦度:⭐⭐⭐⭐⭐煙三文魚明太子意粉呢個超推介,意粉嘅汁都好夠;十分入味😍推薦度:⭐⭐⭐⭐⭐ + ⭐⭐⭐⭐⭐香橙特飲十分大杯飲品,裏面仲有啲橙仲同西柚推薦度:⭐⭐⭐⭐⭐奇異果百檸梳打外貌好靚,有好多奇異果喺度,有得飲有得食推薦度:⭐⭐⭐⭐⭐炸意大利大啡菇配黑松露 $68
今日去左新蒲崗食生日飯😋
一行6個大人1小😍

店舖做緊promotion, 我地叫左
$660 套餐
(💎消費卷優惠,記住要用支付寶/微信支付)

是日餐湯(4碗)
蕃茄味夠濃,材料都比較多

餐湯

芝士蕃茄焗素肉丸
蕃茄比教酸,扣了一點分
推薦度:⭐⭐⭐

炸雞薯條配蜜糖芥茉醬
炸雞有點微辣,小朋友唔啱食,但薯條香脆好食😋
推薦度:⭐⭐⭐⭐
棉花糖鮮奶朱古力
朱古力味夠濃,唔小朋友好鐘意

炸雞薯條配蜜糖芥茉醬 & 棉花糖鮮奶朱古力

巴馬火腿辣肉腸薄餅

我哋就覺得OK,因為應該喺薄餅入面既巴馬火腿應該冇咁多🤩

巴馬火腿辣肉腸

煙肉及意大利豬肉腸花椒忌廉汁意粉
推薦度:⭐⭐⭐⭐

煙燻雞肉意大利飯
綠色嘅飯好特別,飯嘅口感好煙韌,推薦👍

煙三文魚明太子意粉
呢個超推介,意粉嘅汁都好夠;十分入味😍
推薦度:⭐⭐⭐⭐⭐ + ⭐⭐⭐⭐⭐

香橙特飲
十分大杯飲品,裏面仲有啲橙仲同西柚

奇異果百檸梳打
外貌好靚,有好多奇異果喺度,有得飲有得食

炸意大利大啡菇配黑松露
啲菇炸完都好好食,唔會好乾,裏面仲會好有水份,做得好

炸意大利大啡菇配黑松露

呢度嘅環境充滿少女情懷,粉紅色為主,以花為主題,好啱女仔過嚟打卡👍🏻👍🏻👍🏻

總結:⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐

#西餐 #素食 #打卡 #openrice #collar

2022-05-28
餐湯
炸雞薯條配蜜糖芥茉醬 & 棉花糖鮮奶朱古力
巴馬火腿辣肉腸
2022-05-29 109 瀏覽
今日去左新蒲崗食餐勁既😋我地6個大人1個小朋友叫左一個4人餐再加小小野食😋$660 (💎消費卷優惠,要用支付寶/微信支付)是日餐湯(4碗)個湯幾好飲,蕃茄味幾重,材料都比較多芝士蕃茄焗素肉丸蕃茄好酸,唔太喜歡🥲炸雞薯條配蜜糖芥茉醬炸雞有少少辣,小朋友唔啱食,薯條幾好食😋巴馬火腿辣肉腸薄餅呢個佢一嚟到個薄餅就只有啲蕃茄同芝士,之後我哋就問店員係咪你錯咗,原來真係錯咗啊,最後店員拎咗巴馬火腿俾我哋就話補償番。咁我哋就覺得OK,因為應該喺薄餅入面既會仲少啲巴馬火腿🤩煙肉及意大利豬肉腸花椒忌廉汁意粉呢一個嘅意粉係幾好食,不過我唔鍾意入邊有花椒喺度,食到條脷麻痹煙燻雞肉意大利飯綠色嘅飯好得意,飯嘅口感好煙韌,又幾好食喎煙三文魚明太子意粉呢個簡直超正呀,意粉嘅汁都好夠香橙特飲好大杯啊,裏面仲有啲橙仲有啲西柚奇異果🥝百檸梳打外貌已經好靚,仲有好多奇異果喺度,有得飲仲有得食棉花糖鮮奶朱古力🍫朱古力味都幾濃,唔錯唔錯炸意大利大啡菇配黑松露 $68啲菇炸完都好好食,唔會好乾,裏面仲會好有水份,做得好好呢度嘅環境好有少女嘅味道,粉紅色為主,以花為主題,好啱女仔過嚟打卡👍🏻👍🏻👍🏻我既評分(5⭐️為滿分)環境:

今日去左新蒲崗食餐勁既😋
我地6個大人1個小朋友
叫左一個4人餐再加小小野食😋

$660 (💎消費卷優惠,要用支付寶/微信支付)

是日餐湯(4碗)
個湯幾好飲,蕃茄味幾重,材料都比較多

芝士蕃茄焗素肉丸
蕃茄好酸,唔太喜歡🥲

炸雞薯條配蜜糖芥茉醬
炸雞有少少辣,小朋友唔啱食,薯條幾好食😋

巴馬火腿辣肉腸薄餅
咁我哋就覺得OK,因為應該喺薄餅入面既會仲少啲巴馬火腿🤩

煙肉及意大利豬肉腸花椒忌廉汁意粉

煙燻雞肉意大利飯
綠色嘅飯好得意,飯嘅口感好煙韌,又幾好食喎

煙三文魚明太子意粉
呢個簡直超正呀,意粉嘅汁都好夠

香橙特飲
好大杯啊,裏面仲有啲橙仲有啲西柚

奇異果🥝百檸梳打
外貌已經好靚,仲有好多奇異果喺度,有得飲仲有得食

棉花糖鮮奶朱古力🍫
朱古力味都幾濃,唔錯唔錯

炸意大利大啡菇配黑松露 $68
啲菇炸完都好好食,唔會好乾,裏面仲會好有水份,做得好好

我既評分(5⭐️為滿分)
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度:⭐️⭐️⭐️⭐️
推薦:⭐️⭐️⭐️⭐️
2022-05-27 96 瀏覽
本身唔係諗住食呢間,但見佢裝修咁靚就被佢吸引左,引唔住過嚟望下。本身以為間餐廳咁靚價錢應該唔平,一望餐牌百幾蚊有湯有主菜仲要有甜品,打卡餐廳黎講算抵食。再望另一張餐牌有2人餐,飲品可以任揀2杯,仲要特飲都得,一杯打卡野飲都要$40,依家包2杯特飲仲有餐湯望菜同pizza真心抵食!食物黎到比想象中大份,Menu寫個pizza係細size,黎到分到6份。明太子意粉都好好食,飲品都好靚。最開心係員工都好好人好貼心,見到花茶差唔多無晒都會問下洗唔洗加熱水,又會問下食物啱唔啱食☺️☺️食唔晒打包走仲有個靚靚紙袋添!呢個2人餐埋單都係$362
食唔晒打包走仲有個靚靚紙袋添!呢個2人餐埋單都係$362
2022-05-27 73 瀏覽
新蒲崗嘅新餐廳/咖啡店好多花花裝飾,好少女風係呢區真係好少有而且嘢食款式多,服務又好唔怪之得lunch hour 咁多人啦 下面2 個set 已經包咗飲品同甜品架啦 扒龍蝦尾墨魚汁麵 📍$288上菜時已經覺得好吸引,擺盤擺得好靚,好岩得打咭 😂😂 當然,食落味道相當唔錯 👍🏻墨魚汁岩岩好,本身嘅鮮味滲哂落啲意粉到,仲帶有鮮甜嘅龍蝦汁,但神奇地又唔會整到個嘴污糟哂喎 😱 上面嘅龍蝦尾份量都好足,絕對唔吝嗇,而且夠新鮮彈牙虎蝦番茄扁意粉 📍$198又係我最愛嘅番茄意粉呀 😍 上枱見到呢個顏色同收汁狀況已經估到味道應該唔錯,食落口都一如所料!番茄味好濃,仲有車厘茄,好開胃,而上面嘅虎蝦都幾大隻,仲要有蝦膏架 😋 撈埋黎食,正呀!香芒抹茶鮮奶 📍$44好香芒果味 🥭 飲落仲有淡淡嘅抹茶香,幾清新,就算食咁多嘢都唔會覺得漏喎,面頭仲加咗啲芒果爆珠,好有童年回憶 😂甜品:Tiramisu & creme brule, 細細地好精緻,食完個咁大份嘅lunch, 少少地就岩哂啦 👏🏻
新蒲崗嘅新餐廳/咖啡店
好多花花裝飾,好少女風
係呢區真係好少有
而且嘢食款式多,服務又好
唔怪之得lunch hour 咁多人啦

扒龍蝦尾墨魚汁麵
虎蝦番茄扁意粉
香芒抹茶鮮奶
2022-05-23 80 瀏覽
星期日一行七人去到呢間餐廳。因為上次試過唔錯,想介紹朋友去。不過今次因為有人book咗兩張大枱,我哋企咗喺門口等好耐。經理就話:「你哋咁大班人企喺個門口度,好似唔係咁好。 」我問佢要等幾耐,佢話可能要等半個鐘。」我哋就諗住去搵其他餐廳食。經理就話:「不如你留低個電話,我一有枱就打畀你。」點知我哋等咗好耐,去到其他餐廳食完飯,佢都冇打電話嚟。我覺得係經理提出打電話畀我,我我亦都留咗電話,你應該盡你嘅責任,無論我幫唔幫襯,有位就要打畀我。唔係叫我喺度等。好彩我無等你開飯,真係覺得好失望。

2022-05-22
2022-05-18 106 瀏覽
見阿囡考完試就拎日假陪佢食下行下,成日去九展,咁今日就去下Mikiki行過去都係唔洗15分鐘,仲要係隻懶豬話要行,咁我就一定陪到底,係屋企都望過下食咩就揀咗呢間,見佢幾靚同埋阿囡鍾意食意粉去行都仲係lunch時間,都爆嘅但係咁啱有一張枱,可以唔洗等位,叫咗個墨魚麵拌帶子意粉,而我就唔想兩個都係叫意粉,就叫咗個莧菜芝士雲吞配南瓜汁,半價加多杯凍Mocha墨魚麵好食,口應彈牙,唔會太冧有咬口嘅,個雲吞就冇乜特別,每個set都有餐湯同蒜蓉多士跟,今日係甘筍湯,味道都夠同埋夠杰身,唔好意思得個人比較大食,食幾粒雲吞唔夠飽😆咁啱到下午茶時間就叫多咗個煙3文魚mini牛角包配薯條,仲包杯飲品想講呢個牛角酥好味呀,放咗一陣都仲脆嘅,因為我掛住食薯先🤣餐廳入面環境以花做主題,影相係幾靚嘅,天花嘅花花

幾靚同埋阿囡鍾意食意粉

想講呢個牛角酥好味呀,放咗一陣都仲脆嘅,因為我掛住食薯先🤣

餐廳入面環境以花做主題,影相係幾靚嘅,

天花嘅花花

2022-04-25 359 瀏覽
今日喺新蒲崗💼做嘢,中午嚟咗 Mkiki 搵嘢食,喺地庫見到呢間🍽餐廳新開,部份 promotion pasta🍝有六五折就入嚟試吓,點知大失所望😔。呢度可能🎊新開人手唔係好夠,基本上冇乜staff得閒招呼你,我揀咗個 pasta 之後等咗一陣就有人俾咗個湯🥣我,其實有啲 surprise 因為 menu 冇寫有跟湯,亦冇得揀係咩湯🥣,當然亦都冇人話你知佢係咩湯🥣,我飲落去就覺得似係🥔薯仔忌廉湯,味道偏淡但夠杰身,好過茶餐廳🍴嗰啲白湯咁啦。Pasta 我揀咗🍄野菌雲吞配莧菜🥬拌香草汁,原價$89,六五折之後$58,擺盤賣相算唔錯,不過果然一分錢一分貨,成碟野入邊得幾粒 ravioli 仔😂,佢哋味道都算OK不過餡料比較少,但上邊有一片幾大塊嘅蒜蓉包😮,所以呢餐我基本上係食呢塊🧄蒜蓉包🥖食飽嘅⋯⋯😓,咁你個 menu 不如寫清楚係蒜蓉包配 ravioli 啦!好彩我對蒜蓉包唔係太抗拒又幾好食,但係如果個食客根本❌唔鍾意食蒜蓉包,只係想食 ravioli 咁點算?!但係呢餐🍽最令人失望😢嘅都莫過於係一路食緊嘢嘅時候有幾隻大烏蠅🪰不停飛來飛去,一時喺你頭頂盤旋,一時喺你啲食物🍝上邊盤旋⋯⋯而

但係呢餐🍽最令人失望😢嘅都莫過於係一路食緊嘢嘅時候有幾隻大烏蠅🪰不停飛來飛去,一時喺你頭頂盤旋,一時喺你啲食物🍝上邊盤旋⋯⋯而且我仲觀察👀到其實其他枱嘅食客都有比唔同嘅🪰烏蠅騷擾嘅情況⋯⋯🤮一路食嘢一路要驅趕佢哋感覺好令人煩厭,同埋好唔衛生⋯⋯
開返晚市堂食。去咗依間新新哋嘅餐廳同lo婆食飯。叫咗個二人set。有消費卷八折優惠。感覺不錯。黑松露意大利飯。一食係幾好味但後勁有啲酸味。蒜蓉包烘得又香又脆。都夠味。估唔到仲有羅宋湯。點嚟食一流。烤豬肉pizza。脆卜卜。有mos burger嗰隻bbq燒烤醬味。熟悉的感覺。配埋酸酸菠蘿。Mingorr ok但lo婆話太酸。小食仲有炸雞同薯條配芥末蜜糖醬。正。新鮮炸脆卜卜。雞炸得太勁。不過裏面都唔會太乾。不錯。想講的是這杯草莓抺茶奶。第一次見。喜歡士多啤梨同green tea嘅朋友不能錯過。本身驚有啲伏。但還是覺得很正。所有味都飲到。同埋都match㗎喎。總結。味道算ok。份量都夠。服務好。茶沒了都主動幫手refill。希望keep到。
開返晚市堂食。去咗依間新新哋嘅餐廳同lo婆食飯。
叫咗個二人set。有消費卷八折優惠。感覺不錯。

仲有羅宋湯。點嚟食一流。

2022-04-22