2019-03-02 2183 瀏覽
假期就是要對自己好一點.食大餐就是最好的獎勵😏來到尖沙咀Intercontinental的名廚意大利餐廳周六有semi buffet lunch menu自助前菜甜品 再有一款主菜前菜選擇相當豐富 除了沙津菜之外有各類火腿 不過就唔係什麼上盛貨色 普普通通啦當然唔少得palma ham 切肉機前面仲好貼心地有薄切密瓜俾你配火腿食沙津款式都好多: 紅菜頭、薯仔、吞拿魚、couscous、茄子、南瓜、雞肉 全部都不錯另外要讚任添的麵包 小法包同麵包條都好食 麵包條夠哂脆又有芝麻香 食上癮主菜反而較為失望 我叫的煎鱈魚係非常嫩滑但皮不脆 而且牛肝菌汁淡而無味 令整度菜都很淡朋友的羊架相對好少少 沒有膻味亦煮得剛好但醬汁都是失色點甜品以撻同蛋糕為主 亦有水果對大部分的甜品興趣都不大 加上已經很飽所以只吃了點水果朋友喜歡朱古力蛋糕 但稱奶凍不合格🙅🏻‍♀️整體食物質素一般般 前菜除火腿外都是平民沙津 沒有什麼特別出色 主菜甜品亦是麻麻不能說是抵食🤔 覺得都係名大於實...
假期就是要對自己好一點.
食大餐就是最好的獎勵😏

但醬汁都是失色點

甜品以撻同蛋糕為主 亦有水果
對大部分的甜品興趣都不大 加上已經很飽所以只吃了點水果
朋友喜歡朱古力蛋糕 但稱奶凍不合格🙅🏻‍♀️
不能說是抵食🤔 覺得都係名大於實...
cappuccino
2019-03-02
2019-02-01 1699 瀏覽
十二月頭,朋友說不如提早慶祝聖誕,於是他帶我來到這間酒店吃semi buffet lunch。冷盤區,有二十多款選擇,廚師不時出來切蜜瓜或ham,有不同類型的蔬菜,意粉沙律,法式蛋批等等,擺盤精美,看著就已經心花怒放。麵包籃有3款麵包,未到很驚豔但水準中上,吃完可refill。第一碟試了十款八款冷盤,我覺得都不錯吃,朋友則說蜜瓜切這種薄片有點失禮,口感會比切塊狀遜色,向廚師反映,廚師說是上頭指示,他自己也很無奈。然後向這三天盤沙律及煙三文魚進攻,亦有幾款芝士可以選擇,啱晒我這個芝士怪。頭盤吃得差不多,就叫侍應來上主菜了,分別是牛及魚。牛扒五成熟,配上有南瓜蓉及獨特香草的醬汁,很滋味,薯角也令整個主菜生色不少。朋友的魚,配有西椒,我顧著吃及讚嘆我的牛扒,忘記問他魚的味道如何,哈!吃完主菜已很飽,但再飽也要吃甜品!主要有五款:奶凍、朱古力cake、Tiramisu、蘋果批&白朱古力,我很貪心地試晒五款,每款都有水準,讚!生果section最特別的是有無花果最後來個咖啡作結,附有朱古力一粒。

頭盤吃得差不多,就叫侍應來上主菜了,分別是牛及魚。

吃完主菜已很飽,但再飽也要

生果section最特別的是有無花果

最後來個咖啡作結,附有朱古力一粒。
2018-12-06
2019-04-29 302 瀏覽
用左敲左Gimmick 既 敲克力 ><可以有個錘打碎巧克力而且朱古力系黑朱古力 好似70% 雖然好似好普通但係有玩味 有別於一般餐廳而且檸檬撻都好好味,批好脆餡同旁邊既cream都好有檸檬味Cream裡面既果仁好香口,似剛剛局起果仁味道好天然,加上cream既配搭好正蛋糕就一般 普通雜果蛋糕因為本人唔係好中意海綿蛋糕只係個海綿蛋糕系送既 所以試下個海綿好濃蛋味 所以好飽主菜最值得推介系1.2kg既牛肋骨而且配菜都好好味 好合我心意我好中意食薯仔同菇菌類但係我覺得都係原汁原味最好食所以麻麻地配汁 汁味有點濃同咸值得一提系衣間餐廳既檸檬系意大利特色檸檬店內既檸檬產品都係用衣種生產系地中海附近既檸檬整既所以圖入面既Gin 同埋上面提及既檸檬撻都係個檸檬好似彩椒既size 所以真係不平凡既檸檬餐酒味道好容易入口,而且前菜有意大利巴馬火腿,蟹肉他他沙律個蟹肉他他沙律味道好fresh 都唔錯!價錢真係唔清楚,因為我無負責埋單~
而且朱古力系黑朱古力 好似70% 雖然好似好普通
但係有玩味 有別於一般餐廳

而且檸檬撻都好好味,批好脆
餡同旁邊既cream都好有檸檬味
Cream裡面既果仁好香口,似剛剛局起
果仁味道好天然,加上cream既配搭好正

蛋糕就一般 普通雜果蛋糕

系意大利特色檸檬
店內既檸檬產品都係用衣種生產系地中海附近既檸檬整既
所以圖入面既Gin 同埋上面提及既檸檬撻都係
個檸檬好似彩椒既size 所以真係不平凡既檸檬

餐酒味道好容易入口,而且前菜有意大利巴馬火腿,蟹肉他他沙律
個蟹肉他他沙律味道好fresh 都唔錯!
價錢真係唔清楚,因為我無負責埋單~
2019-04-25
  • 自家敲克力
  • 檸檬撻
  • 龍蝦意大利飯
2019-04-25 202 瀏覽
結婚周年紀念,正頭痛緊食乜之時。剛好睇到有youtuber介紹呢間餐廳。決定試下!果然值得推介!我地兩人點了幾個菜,Insalata di Aragosta 蟹肉沙律蟹肉鮮甜,蔬菜清新Cappelletti di Vitello 慢煮牛肉雲吞差不多是這裡必吃的名菜雲吞皮薄彈牙,牛肉口感鬆軟,醬汁濃郁Costata di Manzo 西冷牛排牛排煎得剛剛好,配香草汁,好有田園風味四色甜品,可以一次過試多幾款口味餐後指定動作,搞碎朱古力片總括今次晚餐,服務用心,環境舒適,食物更一試難忘。
結婚周年紀念,正頭痛緊食乜之時。
剛好睇到有youtuber介紹呢間餐廳。
決定試下!
果然值得推介!
我地兩人點了幾個菜,
Insalata di Aragosta 蟹肉沙律
蟹肉鮮甜,蔬菜清新

Cappelletti di Vitello 慢煮牛肉雲吞
差不多是這裡必吃的名菜雲吞皮薄彈牙,
牛肉口感鬆軟,醬汁濃郁

Costata di Manzo 西冷牛排
牛排煎得剛剛好,配香草汁,
好有田園風味

四色甜品,可以一次過試多幾款口味

餐後指定動作,搞碎朱古力片

總括今次晚餐,服務用心,環境舒適,
食物更一試難忘。

一年一次同屋企人慶祝生日當然唔可以馬虎~地點要就腳又要易搵,最重要食物要有質素。今日就揀咗一間靚靚餐廳係酒店入面嘅同家人慶祝生日喇~酒店係尖東就相當易搵環保分隔得好好,每張台都有自己私人空間,起碼唔會聽到隔離台講咩先啦。嘢食係中上價格,始終高級餐廳,收費合理啦。整體生日飯家人食得好開心,仲飲返幾杯添,既好談下心又有私人空間,不錯選擇!

嘢食係中上價格,始終高級餐廳,收費合理啦。

2019-03-22 348 瀏覽
三月份與意大利菜相當有緣,本週又到海景嘉福酒店、剛滿一歲的 Theo Mistral by Theo Randall,品嚐英國名廚 Theo Randall 的驚喜新菜式,滿足不得了! 為了慶祝餐廳成立一週年,Theo 由3月15日至3月23日特地重臨香江,於過去的週末提供一周年早午餐派對、周日家庭樂早午餐,並於即日至23號提供 Theo Randall 廚藝大師班,以及期限供應的 $888 一周年五道菜慶祝晚宴 及 $365 Flash to Theo 三道菜輕盈晚餐等~餐廳環境悠閒、氣氛輕鬆寫意,確是放鬆心情好地方,後來更有食客在這裡高歌慶祝生日,親和魅力可見一斑。 這兩天天氣悶熱得要緊(甜魔家晚上甚至要開冷氣了...) ,抵達後先來一杯清爽的 Lemonade 舒展身心;人齊後,再以泡沫優雅細緻的 Prosecco 一同舉杯,Cheers! 新鮮出爐的麵包十分吸引,但這晚菜式很豐富,需要留肚、不能多吃。 首先是 Theo 新設計的 Fresh Boston Lobster and Mud Crab with Florence Fennel, Dandelion and Sa

首先是 Theo 新設計的 Fresh Boston Lobster and Mud Crab with Florence Fennel, Dandelion and Sardinian Bottarga,簡單來說就是新鮮龍蝦、嫩甜泥蟹拆肉後,加上茴香、蒲公英及烏魚子的點綴,啖啖肉無比清麗動人,帶來鮮美不凡的全新體驗!

如果龍蝦泥蟹肉塔是清純的天使,那接下來的 Baked Souffle with Roasted Cauliflowes, Fontina Cheese, Spinach, Cream and Parmesan 大概是天使魔鬼混合體。健康的菠菜、椰菜花被香濃幼滑的忌廉芝士漫過,加上口感有如 Yorkshire pudding 的脆焗 Souffle,滋味扣人心弦啊!

來到手製意粉環節,無獨有偶,Homemade Tagliolini Pasta served with Mud Crab Meat, dried Lemon zest, Parsley and Red Chilli 又是用上鮮甜泥蟹肉為餡料,同時巧妙加入檸檬、香芹及辣椒,味道清鮮中滲出絲絲辣意,令原已很有口感的手製意粉,滋味昇華創新高度!

Theo 也帶來了兩款新主菜,我選擇了 Roast Rack of Lamb with Roasted Globe and Jerusalem Artichokes, baby Leeks, Fennel, Carrots, Beetroots and Salsa d' erbe;羊架份量十足,肉質嫣紅但血水不多,味道不羶,肉質無比柔嫩,有種令人吃不停口的魅力。同上的配菜如阿支竹、紅菜頭、甘筍等也很高質,一件不剩都被我吃光了!

除了羊架,也試了友人的 Pan Roasted Iberico Pork Chop,肉質豐腴肥美,味道十分有驚喜!另外還分享了一份火箭菜火腿薄餅,明明很飽,但新鮮焗起的薄餅水準實在不賴,忍不住也吃了一整件~

超滿足的主菜環節後,又來到甜品環節。這晚重溫了 Sharing Board,個人心水恰好正如甜品排序,由前至後分別是 Soft Chocolate Cake、Torta di Ricotta、Amlfi Lemon Tart 以及 Panna Cotta with Strawberry。不要誤會這裡的意式奶凍或檸檬撻不好吃,純粹真是珠玉在前,前方的 Ricotta 芝士蛋糕及無麵粉朱古力蛋糕都太美妙了,令人一再添吃!

還未完呢,這晚更分享了來自意大利 Veneto 區 Euganean Hills 的 Bottega Petalo Il Vino dell' Amore Moscato,這款迷人的微甜氣泡酒使用很成熟的 Moscato 品種釀造,由於當該區盛產玫瑰,蜜蜂將花香帶到鄰近的葡萄園去,令此酒含有幽幽玫瑰香氣,十分動人!

最後當然少不了好玩又治療的 Theo Mistral chocolate bar;你有壓力,我都有壓力,一起向朱古力發洩吧,敲碎後還可以吃到香濃高質的朱古力呢!特別一提,這幾晚 Theo 還會出來與食客交流,只是我後知後覺忘了拍照了...

無論如何,真心很欣賞他的創作與出品,並決定在4月的曼谷之旅中,加插安排曼谷洲際酒店 Theo Mio 的晚餐!我已經開始在期待了~

2019-03-20
試食活動
2019-03-20 341 瀏覽
後補食評,農曆新年後,同朋友一齊食好東西!朋友介紹意大利餐。尼度食中午既半自助餐。始終係高級酒店,環境同服務都一流! 一坐低就先黎面包,有幾款,係肚餓既情況下狂食下幾塊。 之後就出去拎半自助餐既前菜! 食物種類豐富,有西班牙黑毛豬,有芝士等!全部都高質!食左幾轉,就order 主菜!我就要左份半熟羊架!肉質好正常,剛好半熟!美中不足對我來說只是羊味欠缺。但總體都十分美味!飲完餐飲就向甜品區進發!都幾多樣化!外相都好吸引!只是我不喜太甜,所以只食少少,但同行友人都十分喜愛!同場仲有財神出現!總體十分滿意

食左幾轉,就order 主菜!我就要左份半熟羊架!

飲完餐飲就向甜品區進發!

都幾多樣化!外相都好吸引!
只是我不喜太甜,所以只食少少,但同行友人都十分喜愛!

同場仲有財神出現!

總體十分滿意

2019-03-10 449 瀏覽
上次是中午來這裡為朋友慶祝生日,是半自助加 main dish 的 set lunch,記得印象不錯。今次晚上六小福來這裡試試,我們叫了兩個 pizza, 一個是辣肉腸 pizza, 另一個是 Parma ham pizza, 兩個 pizza 都是薄批,好香和脆,食得出即叫即製加埋用料好,好味!一份 steak (medium rare), 有口感和肉香味。一碟 truffle risotto, 上菜後侍應在你面前磨下 truffle, 香味四溢,意大利飯煮得很好,軟硬兼施,超好味!一定要試試!一碟鮮茄蟹肉意粉,每樣食物都各有特色!最後order 了一個甜品拼盆和一個tiramisu, 之前在網路上 booking,留言是為朋友慶祝生日,他們便在 dessert 上,放上 Happy Birthday 的朱古力牌子和點上一支蠟燭,細心!Coffee 都令我們很有驚喜,有拉花和 promotion 的字樣,最攪鬼是送上一大片朱古力,旁邊還放了一個金錘子,好好玩呢!驟眼看上去,以為放下了一片大咭片做 promotion. 笑死我!
, 另一個是 Parma ham pizza
,每樣食物都各有特色!

最後order 了一個甜品拼盆和一個tiramisu
2019-02-28
聖誕節後的朋友聚會,有朋友說有coupon,而且之前吃過不錯就提議吃這間。原來是由英國名廚主理的,食物同環境也是很高分。⏩地點在tst嘉福酒店地庫B2,因為已訂位,去到便有位。我們等齊人先order,staff也沒催我們。本想點chop但已無了。🥗沙律新鮮,夾著芝士吃不錯。份量不多。🥘個雞中規中矩,反而個汁唔錯!🍕一直覺得意大利餐廳的pizza較好吃,這個卻沒有期望中的好吃。🥩重頭戲是這個1kg T bone($1398),真的非常岀色!炭烤味令食慾大增!而且配菜的菇也律美味😋😋相對的價格也較高呢!🥟意式雲呑是很難煮得好好味,這裡卻是令人驚嘆(來自朋友的感想😂)🍰甜品來說沒有很岀色,不過不失。最有趣是這個朱古力,可用金鎚子扑碎來吃!朱古力是蠻純的,可是已勁飽沒法吃完呢!

本想點chop但已無了。

🥗沙律新鮮,夾著芝士吃不錯。份量不多。

🥘個雞中規中矩,反而個汁唔錯!

🍰甜品來說沒有很岀色,不過不失。

最有趣是這個朱古力,可用金鎚子扑碎來吃!
朱古力是蠻純的,可是已勁飽沒法吃完呢!

2018-12-27
優惠券
2018-12-13 2428 瀏覽
老公生日,嘗白松露。其中Tagliatelle 配2g白松露,松露瞬間与面融為一體,稍嫌不夠喉。老公另order多2g (说是今年大豐收,比去年便宜,98元/g)配羊扒,松露與羊扒若即若離, 覺得更能體驗松露的芳香。服務尤其值得一贊。訂座時恰逢OpenRice 網站故障,用了電話訂位;用餐當天網站恢復正常但已滿座,服務生來電核實訂座時跟她提起,她主動幫我在網站開了位,讓我可轉為用OpenRice 訂位積分;用餐時,服務生們忙碌中也不失體貼,見我們想照松露,主動從缸里取出讓我們照得滿意,此種貼心的服務已經久違,不得不贊。

2018-12-13
2018-11-04 2617 瀏覽
估唔到酒店高級餐廳會有咁嘅服務態度。本身好期待同一家人來食生日飯,自問都唔係一個好麻煩嘅顧客。一家同爸媽同個十七個月BB慶祝生日。預先訂位,一到發覺張枱好近廚房。 而BB櫈放在最近廚房。各位爸爸都一時間轉BB櫈位置。 點知經理一下話唔轉得因為怕阻擋通道,不顧及BB出菜時有機會因全菜受傷。本來呢件事都算啦,點知經理一句話”將就下啦” 在一連串冇禮貌嘅對話,我真的不得不寫出來。一定會返嚟。
估唔到酒店高級餐廳會有咁嘅服務態度。
本身好期待同一家人來食生日飯,自問都唔係一個好麻煩嘅顧客。
各位爸爸都一時間轉BB櫈位置。

一定會返嚟。
2018-11-04
2018-08-31 4150 瀏覽
晚飯後,總要吃些甜·四款甜品,喜歡哪一款?四款我都要試.先食Panna cotta , 味道係最淡嘅,配少少紅苺醬,之後㨂左食cheese cake , 焗出嚟既cheese cake 特別好香,cheese 味都好出,之後再食朱古力蛋糕,唔會太甜,但偏乾身,如果再濃味啲會更好,我一向都喜歡吃朱古力蛋糕所以對朱古力蛋糕都有些要求,最後食返個檸檬撻,可以balance 番,酸酸地,冇咁溜。
晚飯後,總要吃些甜
2018-07-08 5254 瀏覽
第一次食呢間,semi-buffet形式,頭盤選擇都幾多,冷盤前菜加埋有廿幾三十款,食一轉都飽😛推介有法國生蠔,鮮甜唔腥,主食必點牛仔肉雲吞,味道超濃郁👍🏼貴就貴啲,間唔中豪一次都ok~😗
2018-07-02 4800 瀏覽
$268 2 courses$298 3 coursesAppetitor 有自助salad bar! D food super fresh, 多choice 同好鬼高質有ham(即切架可以!)火箭菜等好新鮮嘅沙律菜切片好靚嘅哈蜜瓜仲有啲特色沙拉,有lobster meat ge, 黑魚嘅!仲好足料架主菜揀左煎海鱸魚!有勁多伴菜嘅菠菜!好欣賞佢葉不夠味之餘仲有勁多 最重要係唔油! 又健康又好味!有兩舊唔係好大但係都夠飽因為個salad bar太豐富了另外呢度嘅環境超級好!又高級又靜!而且啲人服務態度好 一定會再去!
2039 瀏覽
$268 2 courses
$298 3 courses

有ham(即切架可以!

火箭菜等好新鮮嘅沙律菜
切片好靚嘅哈蜜瓜

2018-06-30 3282 瀏覽
昨天有一個好朋友生日,高高興興去海景嘉福洲際酒店食自助餐,以為有一個五星级酒店的牌子, 可以令人有期望 ,但非常之可惜 真是失望到不得了 , 連最普通的牛扒都唔得, 想想加一點 Gravy sauce 會好一點, 沒想到 一點味道也沒有。 選擇其他食物 ,好多都唔得 , 連一間二星酒店都不如 ,真系失望到不得了, 環境又差,又唔舒服, 真係唔會再去, 簡直有D比人搵笨嘅感覺