2020-09-12 1799 瀏覽
上次A姐帶咗我去海景嘉福洲際酒店玩staycation,package仲包埋體驗60分鐘嘅威士忌大師班,令我對威士忌加深咗認識,而我哋仲試咗唔少威士忌添呀!但講到海景嘉福洲際酒店,又點可以唔試試佢哋間好出名嘅意大利餐廳呢?就當獎勵A姐今次staycation嘅安排,所以我哋晚餐嚟到由英國名廚Theo Randall主理嘅Theo Mistral by Theo Randall,佢雖然係英國人但有一顆意國心,聽聞佢仲係Jamie Oliver 嘅啟蒙大師添呀!既然咁開心,當然要飲返杯Sparkling,呢隻Bottega Prosecco DOC好容易入口,作為餐前酒真係一流。坐低之後,先上咗一個麵包籃,份量好多,而且味道都好好,但我哋都唔敢食太多,怕之後嘅嘢食唔落。Insalata Di Granchio E Aragosta呢個龍蝦蟹肉沙律,用咗新鮮嘅波士頓龍蝦同蟹肉整成,鮮味十足!配上翡冷翠茴香、火箭菜同菊苣而成嘅沙律,好好味呀!配埋頭先嘅Prosecco,真係好夾!Tratare Di Tonno, Arance E Cacao超鍾意食呑拿魚嘅我哋,特登叫咗呢個吞拿魚他他,餐廳用

Bottega Prosecco DOC

麵包籃

超鍾意食呑拿魚嘅我哋,特登叫咗呢個吞拿魚他他,餐廳用咗大量嘅吞拿魚魚生製作,十足足料,配上紅辣椒、青瓜等等嘅配料,令到呢個吞拿魚他他更有口感,更突顯吞拿魚嘅鮮味。

Cappelletti Di Vitello
當年我仲未識A姐,佢曾經試過獨遊意大利,仲話香港嘅意大利雲吞係無得比,今日佢終於搵到喺香港都可以好好味嘅意大利雲吞啦!呢個意大利雲吞入邊係小牛肉配上牛肝菌汁,牛肉味香濃,配上淡淡嘅醬汁,意外地好match好好味。我哋就配咗杯紅酒Bottega Cabernet Sauvignon,有淡淡嘅黑莓果香,吊返牛肝菌同小牛肉嘅鮮味。

Arrosto Di Faraona
至於主菜方面,我哋就揀咗從來冇食過嘅珠雞,聽店員講,佢哋嘅珠雞唔可以太大隻,又唔可以太細隻,要啱啱好,咁啲肉質先會夠滑。果真,呢隻珠雞真係好滑,配上獨特嘅百里香同檸檬皮等製成醬汁,令味道大大提升。另外,記住連埋個麵包一齊食,口感即刻豐富大增。配菜仲有加咗番紅花嘅烤薯仔同勁甜嘅甜椒,千祈唔好錯過。
Arrosto Di Faraona

Merluzzo Al Vermouth E Porcini
呢個焗大西洋嘅黑銀鱈魚,魚肉無骨超滑,啖啖肉,夠晒滿足。另外配菜嘅分別有小蘿蔔同用牛肝菌、茴香同百里香整成嘅瑞士甜菜。食魚就當然係配白酒,職員介紹Sauvignon Blanc嘅COSTA DI GIULIA Bolgheri Bianco,入口有少少酸,提升鱈魚嘅鮮味。

Tiramisu
呢個Tiramisu係呢度嘅名物,真係好香濃同好滑,而且賣相一流,少女心嘅呢隻即刻心心眼,仲要打卡影相添。

Crostata Di Limoni Di Amalfi
食到飽飽,最啱就係有啲酸野,令到自己消消滯,所以我哋叫咗呢個檸檬撻,檸檬嘅香味十足,酸酸甜甜,為呢個晚餐畫上完美句號。
Crostata Di Limoni Di Amalfi

(記住Like同Share畀朋友)

2020-09-06
Bottega Prosecco DOC
麵包籃
2020-09-12 1182 瀏覽
Staycation晚餐安排了在Theo Mistral by Theo Randall食義大利菜,餐廳環境十分寬敞舒適,枱與枱的距離都很充足,即使小兒們一直在嘈吵,也不怕騷擾其他客人,侍應的招呼亦很周到,因為小兒們久不久都會跌餐具和紙巾落地,侍應們都能夠迅速發現和更換。不過這兒沒有小朋友餐具提供,所以經常要留意小兒們有否打翻杯子或跌餐具,每次他們搖搖晃晃地拎起玻璃杯時,我都會有些緊張。 酒店的package居然包四份套餐,包括了飲品,麵包,前菜,義大利粉,主菜和甜品拼盤,非常豐富。先來的是飲品,我選了熱檸茶,因為這兒的冷氣實在太强勁,實在需要些熱飲抗衡一下。小朋友們都選了最愛的橙汁,不過飲完之後就一直打冷震話好涷。隨後來的是麵包,四款麵包都各有擅長,我最愛的是軟綿可口的香草麵包,啖啖都是濃郁的橄欖油香氣,點蘸黑醋和橄欖油同吃更是美味又開胃,小朋友就最喜歡長長的香脆芝麻麵包條。前菜拼盤竟然一式有兩份,每份都有水牛芝士,多款義大利火腿和冷肉,風乾牛肉,蕃茄bruschetta,橄欖,烤蘆筍和洋薊,十分精緻又美味。之後上場的是黑松露意粉,意粉軟硬度適中,醬汁幼滑,帶濃濃的黑松露香氣,非常可

之後上場的是黑松露意粉,意粉軟硬度適中,醬汁幼滑,帶濃濃的黑松露香氣,非常可口。
吃完意粉,兩位小兒的戰鬥力已徹底耗盡,但還有四大碟主菜,無奈地我們只能每碟淺嚐幾口,兩款主菜中西冷牛扒較為出色,煎鱸魚就煎得過熟,肉質較靱。
最後還有甜品,除藍莓布甸外,其他的檸檬撻,朱古力蛋糕和芝士蛋糕我們都決定放棄,打包回房慢慢食。

其實整體上食物味道不錯,只是份量太多,所有菜式都雙倍份量實在是太誇張,雖然是好抵食,但亦有些浪費。
2020-05-24
  • 麵包
  • 前菜拼盤
2020-06-29 2847 瀏覽
疫情嘅關係已經好耐冇去旅行享受下vacation✈️ 不過唔緊要,原來係香港都可以有渡假嘅感覺😍香港各大酒店都推出唔同嘅Staycation package, 最終簡左五星級酒店 - 海景嘉福洲際酒店,成個package 性價比好高👍🏻而我最欣賞同推介嘅就係意大利雙人晚餐🍽 餐廳嘅主廚係英國名廚Theo Randall👨🏻‍🍳 所有食材同餐單都由大廚Theo親身精心挑選同設計,令人盡享意大利風情同滋味。Appetizer 精選意式頭盤 頭盤非常豐富🥰有我好鐘意食嘅水牛芝士同埋巴瑪火腿,巴瑪火腿油香滿溢🤤,柔軟嘅肉質鹹味鮮香,感受到淡淡嘅風乾感。意式蕃茄香蒜包幾出乎意料,香蒜包香脆可口,配上甜甜辣辣嘅意式蕃茄🍅,作為小吃好開胃☺️自家製蛋麵🍝作為前菜所以份量唔多,但都足以令你回味無窮🤤因為真係好好食😆蛋麵嘅粗幼相比平時食開嘅意粉幼細,堅韌道適中,個sauce係用巴馬芝士同羊奶芝士製作而成🧀再配上意大利黑松露同埋香草,非常濃郁細滑,充滿creamy 嘅口感,濃郁而不膩😋Main Dish香煎意大利海爐魚🐟爐魚煎至外層金黃色,香脆可口,灑上海鹽,味道偏鹹,內層肉質嫩滑多汁💦仲慢慢滲透出魚油嘅芳香

Appetizer
精選意式頭盤

自家製蛋麵🍝

Main Dish
香煎意大利海爐魚🐟
爐魚煎至外層金黃色,香脆可口,灑上海鹽,味道偏鹹,內層肉質嫩滑多汁💦仲慢慢滲透出魚油嘅芳香,味道偏淡,內外味道中和番,令魚嘅鮮味更加突出🤩 其中一種配菜係水瓜榴,爽爽脆脆,酸中帶點甘苦,甘苦中帶點鮮甜,為呢道菜添加左一份清新同埋增加口感嘅層次🥰

烤美國頂級西冷牛扒🥩
餐廳好細心將西冷牛扒切成細件,配上牛肝菌汁,配菜有薯蓉同埋菠菜。牛扒肉質較嫩,肉味濃厚,肉汁係齒頰中滲出,同牛肝菌汁完美配合👏🏻

Dessert
精選意式甜品🍰🍮
總共有4款甜品,分別有意大利檸檬餡餅、咖啡奶凍、軟身朱古力蛋糕同埋淡芝士蛋糕,食甜品嘅次序都有講究,只要跟番menu嘅次序就可以,每款甜品質素都好好,甜而不膩,最欣賞咖啡奶凍☕️ 咖啡味好香濃,好似飲緊原杯咖啡咁,一試就知用左靚意大利咖啡豆打磨成醬,最後仲會送上一塊chocolate bar, 可以用鎚仔敲碎黎食,美味嘅甜品為呢頓晚餐畫上完美嘅句號。🥳

P.S. 不得不提餐前意式餐包🥖餐包外層鬆脆香口,內層軟軟綿綿,質感好好,再用意式食法點上橄欖油同埋意大利黑醋,入口時多左一份淡淡嘅清香同埋醋嘅酸甜,味道都幾獨特,不妨試下咁食😉
2020-06-07 1113 瀏覽
海景嘉福洲際酒店, 前身海景假日,後改為洲際集團旗下另一更高級品牌洲際管理,( 其他品牌包括麗晶、假日、智選假日、皇冠假日、金普頓、英迪格….) 酒店內的意大利菜絕對配得起一個星級廚師。(是晚手機沒電, 借用手機效果可能不太理想。)是晚餐單整體來說用餐體驗, 除了一早上的麵包籃已放凍外,其他食品質數算中級以上, 主菜西冷無論肉質、火喉、味道更是令人回味無窮。 至於服務的而且確扣咗啲分,不知道是否因為疫情關係,餐廳上班員工減少,服務質素下降,並非說服務員沒有禮貌,而是人手不足,眼所見到服務員滿場飛,我們兩次添水要主動提出,有些枱客人已離座,亦沒時間收拾檯面。這個是偶有之問題, 還是管理層安排失當,有時一餐飯,除咗食材、味道、 境觀、裝修、價錢定位、服務質素不只是禮貌,還有更多無數的小細節結合,才會令到客戶有一份完整完美的用餐體驗。( 現場不止一張沒有收拾的枱)食物賣相=(滿分20) 16食物味道=(滿分20) 17服務質素=(滿分20) 10裝修整潔=(滿分20) 16性價比率=(滿分10) 8 ( 是次用優惠套票) 回頭指數=(滿分10) 7總評分(滿分100)74分

(是晚手機沒電, 借用手機效果可能不太理想。)
是晚餐單

( 現場不止一張沒有收拾的枱)

食物賣相=(滿分20) 16
食物味道=(滿分20) 17
服務質素=(滿分20) 10
裝修整潔=(滿分20) 16
性價比率=(滿分10) 8 ( 是次用優惠套票)
回頭指數=(滿分10) 7
總評分(滿分100)74分

2020-06-05
為了慶祝紀念日, 希望尋找一間環境和氣氛都好的西式餐廳  Theo Mistral by Theo Randall 的新裝潢在今年3月完工, 所以無論店面或者內在都非常新穎從門口看進去室內設計富有時代感, 坐位舒適(1) 意式火腿拼盤, 配香檳非常夾(2) 黑松露芝士意粉前文曾經提及過高質量的黑松露的重要性, 這裡的黑松露明確吃的出是用了上乘的食材, 黑松露的香氣跟芝士在口腔久久不散去 (3) 牛小排作為牛扒愛好者, 這次選了牛小排, 可惜是沒什麼驚喜, 味道跟去酒店自助餐任吃的那種牛小排差不多味道, 不是差, 但建議可以試其他菜式(4) 芝士蛋糕試了數種芝士蛋糕, 個人覺得若是下午茶配咖啡會比較夾
為了慶祝紀念日, 希望尋找一間環境和氣氛都好的西式餐廳

從門口看進去

室內設計富有時代感, 坐位舒適

(1) 意式火腿拼盤, 配香檳非常夾

意式火腿拼盤

(2) 黑松露芝士意粉

黑松露芝士意粉

(3) 牛小排
牛小排

(4) 芝士蛋糕
試了數種芝士蛋糕, 個人覺得若是下午茶配咖啡會比較夾
芝士蛋糕
2020-07-14
紀念日
意式火腿拼盤
黑松露芝士意粉
牛小排
芝士蛋糕
2020-07-26 1296 瀏覽
第二次黎食,上次食晚飯,今次就試下中午,4course $398 左右 其實唔錯,一定食到飽,第一道係三文魚他他,真心fresh同大份,之後再有個細細份的意粉,我就叫ravioli,男人就叫左cappelletti ,我覺得我男人叫個份好食d,之後到真係main course,我叫左魚,男人叫左豬,我們都覺得未有surprise,最後最後係甜點,一碟4份上比我們share食,有咖啡/🍋/芝士/朱古力,都幾好食!另外,我想講服務員服務好好,抵讚👍🏻
2020-07-07 443 瀏覽
今次有人生日同有優惠卷,所以約左試新餐廳食生日飯,想講下環境好多,所以多人食飯都無迫的感覺,服務都好好,果然係高級餐廳,今日叫左牛扒,吞拿魚他他,意粉,沙律,魚,pizza,我覺得最好食係意粉。
2020-06-28 1067 瀏覽
Join 咗酒店嘅staycation,佢包咗一個晚餐,可以揀中菜/意大利菜,由於佢係jamie oliver 師傅,所以最後揀咗意大利菜去試!餐廳裝修幾靚,都幾多人去食一坐低揀完餐,就試麵包,麵包係超好食!手造麵包有3款,最好食係芝麻麵包條!!有芝麻香同咸咸哋,加埋橄欖油同黑醋,有啲啲酸味好好食!之後上意大利火腿、生牛肉同芝士,啲火腿出乎意料地好味,本身唔係太喜愛食醃製嘢都會忍唔住食多兩舊,仲有舊芝士,好香好濃,但又唔係死咸,呢碟嘢都幾高汁之後上意粉,極燶芝士味,如果喜歡芝士嘅一定會好啱,意粉咬落啱係太硬,普著通通,不過份量相對細主菜揀左一份牛一份魚,我覺得魚好食啲,有魚味同啱係太濃,魚都算滑,配個汁同蕃茄仔一齊食都幾好味,墊底嘅薯仔都有驚喜,用個汁煮過幾好食反而牛就麻麻哋,叫左3成熟咬落都有少少靭,牛味一般,唔係咗啱口味最後上甜品,非常之有驚喜!!!有個咖啡mousse! 入面有好濃嘅咖啡味但係唔苦,好特別;有3件蛋糕,分別係檸檬tart(勁fresh 勁清新,唔會淨得檸檬酸味,帶啲啲甜唔會好流), cheese cake(同普通cheese cake味差不多,但佢好鬆唔會死實實)

餐廳裝修幾靚,都幾多人去食

最後上甜品,非常之有驚喜!!!
有個咖啡mousse! 入面有好濃嘅咖啡味但係唔苦,好特別;有3件蛋糕,分別係檸檬tart(勁fresh 勁清新,唔會淨得檸檬酸味,帶啲啲甜唔會好流), cheese cake(同普通cheese cake味差不多,但佢好鬆唔會死實實)同埋勁燶嘅朱古力蛋糕(勁濃朱古力味,但唔會勁甜入唔到口) 整體佢甜品常高質,最重要係唔太甜,唔係勁多糖咁

會因為麵包、意大利火腿同甜品再去食佢個buffet🤣

另外服務幾好,會自動同你加水,同埋見你自拍會主動過嚟幫你影相👍🏼👍🏼
ℝ𝕠𝕞𝕒𝕟𝕥𝕚𝕔 𝕕𝕚𝕟𝕟𝕖𝕣 ❤️.今次食呢間係海景嘉福酒店🏨入面嘅意大利餐廳🍴男朋友揀嘅,所以有驚喜😍頭盤,除咗有好多不同款式麵包🥯有巴瑪火腿,水牛芝士,意式蕃茄香蒜包,火腿露筍卷,意式風乾牛肉及豬頸肉,好好味😋 最喜歡💕 意式蕃茄香蒜包,好似一口mini pizza🍕 有脆有夠香口😆wine pairing 配杯香檳🍾️,一件巴瑪火煺,風乾牛肉,一啖香檳😉唔會太salty👌🏼 𝔽𝕚𝕟𝕖 𝕕𝕚𝕟𝕟𝕚𝕟𝕘就係夠細心,每食完一小碟都會秒速收碟,同不停加水下一道菜: 黑松露芝士蛋麵🥰高級餐廳🍴就係會make sure 食物送到口中都夠熱,上到枱上,個碟都仲係熱辣辣👏🏼味道方面拎滿分💯竟然唔膩,黑松露有留喺舌頭上,呢個味蕾配上白酒🍶係另一個享受❤️份量唔多,岩岩好主菜:烤美國頂級西冷牛扒配薯仔波菜有少小失望,因為好普通,5成熟,中間有紅色血汁嘅,但肉質唔夠嫩,感覺overcooked. 配杯紅酒🍷送牛扒,味道不過不失,但個汁比較淡,如果有多啲調味例如加黑椒或落多啲香料,波菜有少許苦甜品:淡芝士蛋糕,檸檬撻,朱古力蛋糕,咖啡奶凍,全部都幾好味😋 最鐘意朱古力味🍫唔太甜但夠濃味😻.間餐廳氣氛好好,有
ℝ𝕠𝕞𝕒𝕟𝕥𝕚𝕔 𝕕𝕚𝕟𝕟𝕖𝕣 ❤️

最喜歡💕 意式蕃茄香蒜包,好似一口mini pizza🍕
就係夠細心,每食完一小碟都會秒速收碟,同不停加水

主菜:烤美國頂級西冷牛扒配薯仔波菜

甜品
淡芝士蛋糕,檸檬撻,朱古力蛋糕,咖啡奶凍,全部都幾好味😋
最鐘意朱古力味🍫唔太甜但夠濃味😻
間餐廳氣氛好好,有浪漫嘅感覺,有打咭位,佢嘅燈光下影相📸️好睇🤣,有d設計感嘅風格 .
2020-06-20
2020-06-10 1508 瀏覽
疫情下,join咗香港酒店package,晚餐有中、西餐选择,一定揀意大利餐庁。餐庁环境有格调又舒适,不过经理级服务态度较冷漠,反而普通员工积极有礼👍成个set味道好好,ham嘅味道油香味美,仲配置几款种类,令食客可试到吾同种类,之后个黑松露🍝,只用上简单黑松露配芝士,份量雖较少,但正因系咁,美味可口嘅配搭,令人回味冇窮😋主菜两个选择都点咗,鱼类中规中举,份量真的偏少!牛扒就牛味香濃,就算order 6成熟,一样入口鬆软,配菜亦做得可口好吃,伴碟精味😋😋😋食埋甜品🍰及☕,为呢set意大利餐,劃上圓美句号,不愧为HK 100 TOP TABLES 2020
疫情下,join咗香港酒店package,
晚餐有中、西餐选择,一定揀意大利餐庁。
主菜两个选择都点咗,鱼类中规中举,份量真的偏少!
食埋甜品🍰及☕,
为呢set意大利餐,劃上圓美句号,
不愧为HK 100 TOP TABLES 2020
2020-05-25 1701 瀏覽
上個周末和兩位好友午餐時吃 Semi buffet, taste very good! 😋😋😋!這間餐廳由 Jamie Oliver 師傅 Theo Randall 新開的餐廳, nice food with reasonable price! 🤑🤑🤑 座無虛席,愉快的一頓午餐!👍🏻👍🏻👍🏻另一特色就是很多年輕侍應是意大利人,他們開朗熱情,在上菜時並且會詳細介紹,美味可口的食物,加上在座的都是顏控,我們邀請那位專 serve 我們的 Waiter 合照呢!

This restaurant is famous for its signature desserts like homemade lemon tart, homemade gluten free soft chocolate cake, etc. My favorite is its signature tiramisu made of mascarpone cheese cream, llly coffee and ginger biscuits served with crumble coffee and cacao powder. It is offered in a glass of generous portion. Creamy and delicious, yet it is not too sweet. You will keep your troubles away and appreciate that life can be simpler when you enjoy this gorgeous dessert with a cup of coffee.

2020-05-02 991 瀏覽
To celebrate my sister's promotion, we had lunch at her favourite Italian restaurant at Intercontinental Grand Stanford Hotel. We enjoyed a three-course set lunch at affordable price with quality food and pleasant environment. Prosciutto parma ham served with melon is tasty. Soup of lentils, tomatoes and assorted vegetables is nourishing and healthy. Roasted Australian lamb rack is tender and palatable. Pizza of your choice of mushroom, ham, cheese, etc. is mouth watering. Lunch is completed with a delicious ricotta cheese cake or well balanced amalfi lemon tart.
2020-05-02 1639 瀏覽
餐廳環境非常安靜, 而且同隔離餐桌有距離不會被影響或影響別人, 而且內容裝潢也很高級, 一眼望過去都幾grand, 私密度高, 拍照也漂亮, 但位置稍微有點難搵。不會有人主動同你解釋menu, 有英文menu提供, 食物還好, 是小資餐廳
2020-02-09 2678 瀏覽
第一次嚟呢度食飯,酒店嘅外圍真係有啲殘舊,不過入到黎,冠冕堂皇嘅大堂又真係唔錯喎!今次試吓西餐,頭盤主菜可以skip左唔講住。。個甜品真係值得寫一寫,tiramisu 大家都食得多啦,其實見到個樣都有啲漏,因為都相當大杯,但係一食之後。。。呢個size再大啲都食到!點解?因為佢味道好鮮明,先睇睇個樣,每一層都做得好靚好整齊。。自己整嗰啲真係理鬼得佢😅最好味嘅嘢喺最低嗰層,要抽絲剝繭咁食落去。。食晒之後,發現真係未夠喉。。如果我要再返嚟食,我係呢個甜品最吸引!另外要講一講嘅係。。呢個場嘅staff 質素好參差。。。有好幾個非常醒目!應該係講專業!有好幾個完全不在狀態。。講咗幾次要啲嘢,都冇返轉頭...對於酒店嘅Service 係失望
外賣自取