2024-04-09 330 瀏覽
小店室內同露天都有座位,典型香港cafe小店嘅格局大細,位置唔多。裝修偏簡約,深色木紋同石系風格。日式青芥末炸雞牛角包窩夫 ($88)當日牛角包窩夫賣晒,但又想食依個餐然後店員換咗個英式鬆餅畀我 (thanks ¨̮伴碟沙律淋咗紅菜頭沙律汁(?)味道酸甜開胃,正常發揮。青芥末炸雞外皮炸得好香脆,唔會太多多餘油份;雞肉好嫩滑飽滿,咸香味好足,同青芥末醬好夾。炸雞同鬆餅之間仲有青瓜片同芝士,令到同口感都更加豐富、惹味。Black Sesame Latte (hot, $40)黑芝麻味偏向清新自然,奶泡幾綿密,花亦拉得好靚。
小店室內同露天都有座位,
典型香港cafe小店嘅格局大細,位置唔多。
裝修偏簡約,深色木紋同石系風格。

日式青芥末炸雞牛角包窩夫

日式青芥末炸雞牛角包窩夫 ($88)
當日牛角包窩夫賣晒,但又想食依個餐
然後店員換咗個英式鬆餅畀我 (thanks ¨̮
伴碟沙律淋咗紅菜頭沙律汁(?)
味道酸甜開胃,正常發揮。
青芥末炸雞外皮炸得好香脆,
唔會太多多餘油份;雞肉好嫩滑飽滿,
咸香味好足,同青芥末醬好夾。
炸雞同鬆餅之間仲有青瓜片同芝士,
令到同口感都更加豐富、惹味。

Black Sesame Latte

Black Sesame Latte (hot, $40)
黑芝麻味偏向清新自然,
奶泡幾綿密,花亦拉得好靚。
2023-12-09 615 瀏覽
襯住星期六 去元朗搵吓cafe食個brunchThe way距離西鐵站大概10分鐘 唔算難搵~11:30到埗,唔使排隊去到差唔多1PM 都係可直接入座餐廳內嘅落地玻璃窗🪟令成間鋪充滿自然光,氣氛好休閒••••焙茶latte☕️其實就係焙茶鮮奶 冇咖啡成份第一啖覺得比較淡 唔算濃郁但後來越嚟越飲就覺得味道幾舒服,飲完成杯都唔覺得飽/膩•••煙三文魚egg Benedict配咖啡荷蘭醬🍳有驚喜!嗰醬有咖啡香味,酸酸哋幾開胃個蛋 — 靚!食落好鬆軟,好少Cafe做到呢種咬落去似雲朵嘅口感 Earl Grey Tiramisu 🍰好食!手指餅充滿咖啡香味,上層嘅Cheese有伯爵茶香味,中和咗漏嘅感覺 Must try 🙆🏻‍♀️
襯住星期六 去元朗搵吓cafe食個brunch
The way距離西鐵站大概10分鐘
唔算難搵~

11:30到埗,唔使排隊
去到差唔多1PM 都係可直接入座
餐廳內嘅落地玻璃窗🪟令成間鋪充滿自然光,氣氛好休閒
••••

焙茶latte☕️
其實就係焙茶鮮奶 冇咖啡成份
第一啖覺得比較淡 唔算濃郁
但後來越嚟越飲就覺得味道幾舒服,飲完成杯都唔覺得飽/膩

•••
煙三文魚egg Benedict配咖啡荷蘭醬🍳
有驚喜!嗰醬有咖啡香味,酸酸哋幾開胃

Earl Grey Tiramisu 🍰
Must try 🙆🏻‍♀️

2023-12-09
  • Earl  Grey  tiramisu
2023-07-21 704 瀏覽
難得去到元朗當然要找一間好的cafe終於找到一間隱世小店的確有地址也頗難找小小的一間舖食物質素卻很高韓式慢煮手撕鴨脾竹炭漢堡太陽蛋很完整鴨肉不是很多但跟漢堡很夾薯條熱辣辣脆脆的三文魚班尼迪克蛋流心蛋弄得很好沙律上有一種甜甜的醬感覺很清新一問之下原來是果莓醬非常美味看得出廚師的心思再嘆杯Iced mocha很chill的下午
難得去到元朗當然要找一間好的cafe

沙律上有一種甜甜的醬感覺很清新
一問之下原來是果莓醬非常美味
看得出廚師的心思

再嘆杯Iced mocha很chill的下午
. 元朗暗黑CAFE好CHLL | 驚喜高質Tiramisu | 黑芝麻Latte手撕鴨髀竹炭漢堡|蟹肉蟹籽鹹蛋黃意粉📍#TheWayCoffee🍔韓式手撕鴨髀竹炭漢堡 $85第一眼比隻太陽太吸引左😍好大隻蛋黃啊🍳夾住泡菜、生菜同用韓式調味嘅手撕鴨髀肉🤤蛋漿滲入成個包、口感倍增👏🏻惟泡菜味有啲掩蓋左鴨髀肉既味👀沙律新鮮🥗配左疑似係藍莓醬🫐👅幾特別薯條🍟加左辣粉、惹味脆卜卜🤗🍝白汁蟹肉蟹籽鹹蛋黃意粉 $80一上枱已經聞到鹹蛋黃味😇以係白汁為主、不要誤以為係用金沙/鹹蛋黃汁烹調🙂 食落都有少許鹹蛋黃味吊味嘅🦀粒粒蟹肉蟹籽😻意粉偏結身彈牙、唔錯👍🏻🍰Tiramisu $55食得出新鮮製造😍面頭可可粉味濃厚🫶🏻好creamy ! 手指餅濕潤得黎唔會覺得出哂水👍🏻仲有酒香味🍷重點個餅底加好多分💯餅底有啲似brownie既口感、朱古力味😋令tiramisu 由頂至底有豐富嘅層次感🤩可惜偏細件😭唔夠喉..☕️黑芝麻Latte $40呢杯芝麻、咖啡、甜味平衡得好好😍飲到芝麻磨成既芝麻漿☺️有口感又濃郁🖤店員都細心提醒要攪勻先好飲🫶🏻好好飲!**無加一但服務好好😊**——————————————-總結 :
手撕鴨髀竹炭漢堡|蟹肉蟹籽鹹蛋黃意粉
📍#TheWayCoffee

🍔韓式手撕鴨髀竹炭漢堡 $85
第一眼比隻太陽太吸引左😍好大隻蛋黃啊🍳

沙律新鮮🥗配左疑似係藍莓醬🫐👅幾特別

薯條🍟加左辣粉、惹味脆卜卜🤗

🍝白汁蟹肉蟹籽鹹蛋黃意粉 $80

🍰Tiramisu $55

☕️黑芝麻Latte $40

**無加一但服務好好😊**

——————————————-

總結 : 係元朗小巷嘅cafe😇門口附近座位會較闊落😳環境好寧靜👏🏻撞正打風無人排隊無吹交枱🤟🏻可以慢慢chill🖤整體幾滿意食物質素同服務質素👏🏻下次要認真試下咖啡🤤

——————————————-

📍 The Way Coffee @thewaycoffee_hk
🏠 元朗合益路9-15號紀業樓地下H號舖

• 白汁蟹肉蟹籽鹹蛋黃意粉
  • Tiramisu
  • 黑芝麻Latte
2023-07-11 399 瀏覽
試過好多間咖啡店,都係佢嘅espresso tonic最好飲,試過佢嘅cold brew同不是檸檬茶,都好好飲。嘢食方面,最鍾意佢嘅慢煮鴨髀蕃茄意粉同埋素食早餐,唔只靚,仲好好食,而且一定夠飽😂。今日唔太肚餓所以食漢堡,但原來都好大份,食唔晒😅。韓式慢煮手撕鴨髀竹炭漢堡,鴨髀慢煮手撕,稔得嚟唔會太乾,煎蛋係脆邊㗎!個包軟熟,連沙律整體食落好balance👍🏻。Espresso Tonic 外觀層次分明,啱晒打咭,飲落都好解渴好舒服,啱晒夏天飲,聽講支tonic  係靚嘢,性價比好高。

韓式慢煮手撕鴨髀竹炭漢堡
Espresso  Tonic
韓式慢煮手撕鴨髀竹炭漢堡
Espresso  Tonic
The Way Coffee價錢💲: $88/ $108/ $40好味程度😋: 4/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: 3.7/5性價比🥢: 4/5回頭率😚: 4/5-元朗多cafe到好難揀🤣 今次去左the way coffee,支持下小店。平日的早上冇咩人,非常安靜,好適合慢活下。鋪面比較細,得幾張枱,但菜式上有brunch, croffle, pasta, risotto, salad, cake每樣都有幾款,以小店來講算多選擇。-✅✅日式青芥末炸雞牛角包窩夫。個人超鍾意呢個‼️croffle做底,酥脆香口,牛油味道好突出😚 上面放上舊大大的蜜糖炸雞,炸得唔油膩,外脆入面好juicy,同埋係有調過味的🐔中間夾住青瓜減低油膩感。放到入口的中後期wasabi的刺激出來了😉惹味,又令到味道上無咁單調,好食😆-✅香烤虎蝦番茄意大利脆脆飯。呢個飯底好得意,係普通risotto入面加入脆脆米,令到有多種口感,濕潤飽滿的risotto飯粒中有d脆的感覺,呢個idea我非常鍾意😋 番茄汁base偏甜、唔會太酸,仲有小小茄粒。虎蝦質素ok,彈牙冇霉,近蝦頭位置烤得好香🥳-✅Black seasame l
The Way Coffee
價錢💲: $88/ $108/ $40
好味程度😋: 4/5
服務🍴: 3.7/5
環境🗾: 3.7/5
性價比🥢: 4/5
回頭率😚: 4/5

✅Black seasame latte. 飲落好滑的一杯,淡淡芝麻味。最靚係個拉花😳 個排係一月新年店主拉左個兔兔的福字,impressive🥰

有驚喜的小店💛 希望佢哋長做長有,研發多d菜式。今次試的都幾好食😎
2023-05-18 240 瀏覽
依間cafe位巷仔入面,雖然鋪面比較細,只可以容立幾張枱,如果幾靜靜地嘆杯咖啡都幾好。酥炸羅非魚竹炭漢堡$85,呢款漢堡真係好特別,唔同其他快餐店嘅漢堡呀!魚肉醃得好入味,夠鮮美,而且炸得好酥脆,好好味!最特別嘅係漢堡包嘅竹炭顏色,原來係自家製㗎,真係好有心思!漢堡仲配左薯條同沙律,而沙律上面仲配左特制既士多啤梨汁,好開胃。Matcha latte$40呢款抹茶拿鐵真係好滑口,飲落有抹茶嘅濃郁味道!最吸睛嘅係上面既拉花,好有心機!

酥炸羅非魚竹炭漢堡$85,

Matcha latte$40

2023-05-15
又一間Cp值極高的元朗隱世cafe!是不是優質的咖啡廳都位於低調小巷呢?.《the way coffee》整體的食物和咖啡質素都很高水準,並不是單單一份「把所有現成食材放在一起就完」的中午餐!價錢又貼地親民,大推!🤤❤️.🧡軟殻蟹班尼迪克蛋($112)蛋鬆餅向來是中午餐的王者之選。要做出美味又一戳爆汁的蛋,難度在於要好好控制其溫度和形態。既要做出稍微疑固的蛋白部分,又要顧及蛋黃不能過熟或過生,所以特別欣賞把迪克蛋煮得美味的店家。.喜歡這道波菜班尼迪克蛋配酥脆軟殻蟹的組合🫶🏻🧡牛油果地中海三色藜麥沙律$78用兩大超級食物-牛油果與藜麥配搭,營養值馬上升起來,一碟美味而super的高纖沙律!牛油果肉色擇亮麗、翠綠,十分新鮮可口。🧡flat white ($38)中午餐配Flat white,特別寫意舒服。隨機抽到天鵝圖案的拉花,有夠療癒✨

🧡軟殻蟹班尼迪克蛋($112)

喜歡這道波菜班尼迪克蛋配酥脆軟殻蟹的組合🫶🏻
軟殻蟹班尼迪克蛋

🧡牛油果地中海三色藜麥沙律$78

牛油果地中海三色藜麥沙律

🧡flat white ($38)
flat white

2023-02-19
軟殻蟹班尼迪克蛋
牛油果地中海三色藜麥沙律
flat white
2023-04-15 255 瀏覽
元朗呢一間Cafe喺一條巷仔中,唔該咪叫Mandy介紹應該都唔會發掘到佢🥺 Cafe唔係好大間,座位大概得十幾個。平日嘅晏晝去都有7成人😝叫咗一杯latte,拉花都整得好靚,咖啡味道不錯的唔會過甜!
2023-03-17 339 瀏覽
The Way Coffee 位放較靜的小街,店舖細細但卻令人有很悠閒的感覺。慢煮鴨髀蕃茄意粉 $80慢煮令肉類又嫩又juicy,這款鴨髀亦不例外,香草味道濃郁而肉質嫩滑。蕃茄醬汁甜酸味道配搭剛瞓好,配意粉好好味。軟殼蟹班尼迪蛋$112軟殼蟹即叫即炸,很脆而且唔油。蛋煮得很流心,配合醬汁食好滿口。雲呢拿麻糬牛角包窩夫 $78兩件croffle 份量剛剛好,烘焗得好香口。配上乾果及雪糕吃,口感很豐富。Match latte $40咖啡及飲品都好出色

慢煮鴨髀蕃茄意粉 $80

軟殼蟹班尼迪蛋$112

雲呢拿麻糬牛角包窩夫 $78

Match latte $40
咖啡及飲品都好出色

• 慢煮鴨髀蕃茄意粉
  • Vanila  mochi  croffle
位於元朗嘅𝕋𝕙𝕖 𝕨𝕒𝕪 𝕔𝕠𝕗𝕗𝕖𝕖由幾個後生仔打理 雖然細細間但都有幾多客仔 店內嘅食物同咖啡無論顔值定味道都好出色🍂慢煮鴨髀蕃茄意粉- 原隻上嘅鴨髀 除左個樣好睇啲- 感覺上好似比起平時嘅意粉多好多肉食咁^o^- 唔怕污糟 拎住食仲好過癮 - 不過好注重儀態嘅人可能會覺得比較難處理- 味道真係滿分!-意粉完美咁掛上蕃茄汁 碟入邊冇多餘嘅醬汁- 每一條意粉都好入味-最驚喜係入面嘅翠玉瓜仲係脆嘅 並非長時間同醬汁一齊煮 🍂the way carbonara 卡邦尼 - 卡邦尼食得出係偏正宗嘅味道 食得出蛋黃嘅味道- 除左有烘乾咗嘅煙肉- 仲有真正半肥半瘦嘅豬肉🍂熱latte 咖啡香滑 喺大西北入面我會再想回顧嘅cafe重點係佢地嘅拉花真係太犀利於新年時間去 竟然會有個福字😦
店內嘅食物同咖啡無論顔值定味道都好出色

🍂慢煮鴨髀蕃茄意粉
- 原隻上嘅鴨髀 除左個樣好睇啲
- 感覺上好似比起平時嘅意粉多好多肉食咁^o^
- 唔怕污糟 拎住食仲好過癮
- 不過好注重儀態嘅人可能會覺得比較難處理
- 味道真係滿分!
-意粉完美咁掛上蕃茄汁 碟入邊冇多餘嘅醬汁

於新年時間去 竟然會有個福字😦

2023-01-25
  • 慢煮鴨髀蕃茄意粉
2023-02-08 208 瀏覽
放假又去搵野食~呢間元朗隱世小店,雖然位置偏僻少少,但食物同咖啡質素都唔錯,想搵cafe飲杯啡可以去試下❤️慢煮鴨脾蕃茄意粉 $80呢個意粉性價比幾高,上枱時見到咁大隻鴨脾,食落啖啖肉正呀🤣鴨脾煮得夠腍都好嫩滑,都好易拆肉。意粉就正正常常嘅蕃茄意粉啦🫢軟殻蟹班尼迪克蛋 $112🦀炸得好酥脆,Benedict Egg嘅sauce都好濃,最中意係佢有好多kale同nuts,沙律個sauce酸酸地都好開胃唔喺檸檬茶 $58Menu見coffee section有杯特飲,店員介紹呢杯都係咖啡嚟,以expresso做base,想知造法就要問返佢地啦😆因為有檸檬飲落都幾refreshing食物:⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️(五⭐️為最高分數)

慢煮鴨脾蕃茄意粉 $80

軟殻蟹班尼迪克蛋 $112

唔喺檸檬茶 $58

食物:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
(五⭐️為最高分數)
2023-01-26 624 瀏覽
小巷中的黃店💛💛💛過年前為左唔好阻住媽媽大掃除🤭同朋友去左元朗呢間cafe坐下📍The Way Coffee呢間cafe要喺巷仔度入去好彩去慣元朗啲捐窿捐罅嘅小店好快就搵到佢喇😉✅黑松露大啡菇蘆筍Risotto💰$78雖然張相只係影到一埋白色嘅飯但其實佢好creamy 黑松露味好濃大啡菇好多汁🍄✅Carbonara Pasta💰$68呢個係用蛋整嘅carbonara而唔係白汁我覺得咁樣有陣蛋香仲好食啲😋Bacon同脆bacon都好多 唔會慳皮啖啖都食到🥓✅Espresso Tonic (Fever Tree)💰$52我個人本身麻麻地Fever Tree呢隻tonic water就咁飲個味不過個啡味好濃好香夾埋係好飲嘅✅Iced Latte💰$45朋友嘅飲品我唔記得影相🙈✅Tiramisu💰唔 記得左幾錢🤡好香酒味🤪美美平時都有整開蛋糕點解整唔到呢個味🥹🥹🥹食完先知呢間cafe出名飲品叫「唔係檸檬茶」仲有飽得制冇試croffleOk fine 下次再食😤
小巷中的黃店💛💛💛

✅Tiramisu💰唔 記得左幾錢🤡
好香酒味🤪
美美平時都有整開蛋糕
點解整唔到呢個味🥹🥹🥹

食完先知呢間cafe出名飲品叫「唔係檸檬茶」
仲有飽得制冇試croffle
Ok fine 下次再食😤

其實呢間cafe已經係剛開業無耐既時候黎過,亦都二訪過🙈而家過左一段時間先打返,見到menu都已經有d唔同The way coffee 算係元朗咁多cafe入面,食物做得比較出色,而且性價比極高,店員服務亦都十分高質細心既小店卡邦尼 傳統既卡邦尼做法,而the way 用左兩種煙肉製作方法,一種係煎至乾身, 另一個係將煙肉煎到出油,令意粉吸收煙肉既咸香同焦香, 再灑上大量芝士碎,醬汁唔會太過濃厚,夠creamy酥炸羅非魚柳檸檬白汁意大利飯魚柳非常大份😳炸到外脆內軟, 仲有少少肉汁,意大利粉軟硬適中,味道偏淡黑松露大啡菇露筍意大利飯大啡菇一咬落去有汁, 十分juicy唔係檸檬茶上既時候店員會細心解釋, 呢杯咖啡係以expresso 作基底,再用上蘋果汁同檸檬汁.無茶既成份,但又可以完全表現出檸檬茶既味道

卡邦尼

酥炸羅非魚柳檸檬白汁意大利飯

黑松露大啡菇露筍意大利飯

大啡菇一咬落去有汁, 十分juicy

唔係檸檬茶

We came here last Saturday but there’s a long queue so we gave up. Today on a weekday we came again. Glad to see only a few tables occupied. Cosy & comfy with lazy beats, the café is perfect for a lazy afternoon getaway. The two window-facing café high chairs offer a private space to chill out. I would love to sit there for the whole afternoon, but this time, my purpose is to fill my stomach so regular table is better. The menu offers a variety of food, such as brunch, burger, croffle, pasta, ri

The menu offers a variety of food, such as brunch, burger, croffle, pasta, risotto…
Here’s what we ordered:

Sous vide duck confit with tomato sauce spaghetti 慢煮鴨髀番茄意粉 ($80)
The duck confit is a big fat flavour blast! It is succulent and tender, giving a rich meat flavour. Amazing! The taste and texture of pasta is also fantastic. The pasta absorbs the sauce pretty well.

Vanilla Mochi Croffle 雲呢拿麻糬牛角包窩夫($78)
It’s my first time to try this new foodie fad. This croissant-waffle hybrid is way crunchier than waffle. Drizzled with Nutella & dried nuts, and served with vanilla ice cream and fresh blueberries, I love it! Would love to visit again only for croffle!

Cappuccio ($38)

Taste good. Served with a latte art swan. Cool!

Cappiccino
2022-10-05
  • VanillaMochiCroffle雲呢拿麻糬牛角包窩夫
  • Sousvideduckconfitwithtomatosaucespaghetti慢煮鴨髀番茄意粉