2024-03-05 228 瀏覽
住咗青衣區一段日子都沒有試過The Story 呢間cafe, 見到食客啲食評,大部份都係有彈冇讚,所以估佢地好快捱唔住,但點知見佢地做下一年做下一年,仲可以過渡埋疫情至今仍屹立不倒在青衣城! 咁啱今天中午我路經青衣城,又未食野,即管入去試試!坐定定後,環顧四周,由於樓底很高,空間感尚算寬敞,所以坐得很舒服,沒有壓迫感!看看午餐餐牌,選擇款式算幾多,價錢又不算太貴,午餐平均$70~80一位,而且全日又免收加一,單看價錢在青衣城來說,超抵食!坐定定後,我就order了一個All Day Breakfast,價值$78 包一個餐湯和一杯熱飲!首先講講個湯,本想個湯是送的,故沒有太多期望,但當飲了第一口後,竟然有點驚喜,濃道與味道恰到好處,都幾好味!跟住就食個All Day Breakfast,賣相不錯,有salad菜、三文魚、炒蛋、德國腸、煙肉、啡菇、炸魚手指、炸薯餅、茄汁豆和牛角包,而且食物嘅質素、份量、溫度和味道都OK!最後,當然就嘆埋杯咖啡啦! 雖然呢度啲咖啡不及出面啲專門咖啡精緻、講究,但係佢地用左隻鐵杯來盛載咖啡,故食完個餐後再飲杯咖啡,仍然有種溫暖圓滿的感覺,都幾聰明!至於員工

至於員工服務態度,我就沒遇到太大問題,夥記姐姐有禮貌地幫我落單,而且我仲叫佢俾多兩杯熱水給我,佢都無唔耐煩,都算好好啦!

總括而言,我覺得這間餐廳沒有想象中咁差,而且還有些喜出望外㖭!
苷荀忌廉湯
All Day Breakfast
熱咖啡
2024-03-05
苷荀忌廉湯
All Day Breakfast
2024-02-18 156 瀏覽
下午茶餐到5:30當時5:31到想快啲問侍應可唔可以幫我落咗下午茶order先點知佢走去斟水慢慢行過嚟,然後我問佢係咪仲可唔可以落下午茶爭一兩分鐘然之後佢解釋都冇解釋直接將下午茶將餐牌攞走,然後擰轉身同另外個侍應說將所有下午茶牌攞走,然後就冇理我跟住我就企身走人,佢亦都冇理執咗杯水問題唔係有冇得食下午茶係佢當你隱形嗰種態度真係犀利非常差的服務其實知道呢間餐廳係隔離茶樓同一間集團,但係都唔好咁明顯表現出你咁冇服務質素啦唔該
下午茶餐到5:30
當時5:31到
想快啲問侍應可唔可以幫我落咗下午茶order先
跟住我就企身走人,佢亦都冇理執咗杯水
問題唔係有冇得食下午茶
係佢當你隱形嗰種態度真係犀利
非常差的服務
先講結論:食物:普通正常,但係差唔多價錢嘅話商場有其他更好選擇。服務:侍應其實有禮貌,不過唔知喺度做乜,其中一個重要係生手,撳機都唔熟。廚房:運作好有問題,食完餐飯仲要催先有湯飲,嘢飲唔催都唔畀。我哋夜晚嚟到餐廳嘅時候得四五張枱有人,諗住咁樣唔算忙,就快食個飯。我哋2個人坐低,叫咗兩個晚餐,一個係黑松露帶子意粉,一個係雞扒蛋包飯。等咗15分鐘都未有嘢食,飲品同湯都冇,同個侍應講乜嘢都未有,之後過多5分鐘先有飯同意粉就上枱,食物正常味道。食到一半,同侍應講先肯拎兩碗湯嚟。食完飯同意粉,嘢飲都仲未嚟,就同佢講幫我轉外賣杯我拎走飲。個侍應都覺得唔好意思,然後去到收銀機幫我搞,但係搞咗5分鐘都仲未撳到個掣,我直接拎埋張單出去同佢講埋單,跟住就有另一個侍應過嚟,幫我喺張單度加返外賣杯錢,同時有另一個侍應包緊我兩杯嘢飲。咁我比完錢拎完兩杯嘢飲就走,之後打開袋嘢睇,畀錯咗嘢飲,嬲嬲地直接掉晒兩杯嘢,嘥埋我啲錢同個外賣杯。
先講結論:
食物:普通正常,但係差唔多價錢嘅話商場有其他更好選擇。

食到一半,同侍應講先肯拎兩碗湯嚟。

2024-01-11 251 瀏覽
去嘅人唔係我,係我另一半,但我從佢嘅WhatsApp對話都可以體會到佢有幾咁耐。當日我另一半自己去咗青衣城呢間The Story到諗住飲杯咖啡坐下,佢就好簡單嗌咗個栗子蛋糕同埋杯咖啡,點知最後等咗超過大半個鐘都無黎到,好老實講,個蛋糕其實一早整定,喺雪櫃攞出嚟就可以,而杯咖啡仲好笑,另一半話未飲過咁難飲嘅咖啡,我就咁睇相都見到啲顏色唔對路。而其實係等緊嘅期間,我另一半都問過侍應啲嘢食仲未上嚟,點知個員工聽完就當無咗回事,繼續忽視我另一半。前後總共搵咗侍應三次,到最後嘅問返我嗌咗啲乜嘢,係咪黐線㗎?連當期時坐我另一半隔籬枱嘅食客都覺得好差。已經唔想再打字去浪費自己啲時間,總之呢間嘢食物差質素差態度差環境差,全差!
2023-12-30
2024-01-06 150 瀏覽
星期六晚餐諗住求其食D野,見到有位就試下兩個人叫左個鐵板焗豬排飯同鐵板牛排(5成熟)配飯全餐飯除左塊鐵板熱熱地,湯同食物無一樣野係熱既好明顯個焗豬係翻熱,中間仲係凍既ps我地坐係走廊位食緊啦,右邊仲有另外三個人等緊上餐。頭幾次個服務員上餐都算ok,叫我借借係我後面送入去。最後上塊鐵板,佢竟然選擇跨過我地個餐/食緊飯既頭遞塊鐵板過去,然後佢件外套就Hi到牛排配菜….
星期六晚餐諗住求其食D野,見到有位就試下
兩個人叫左個鐵板焗豬排飯同鐵板牛排(5成熟)配飯
全餐飯除左塊鐵板熱熱地,湯同食物無一樣野係熱既
好明顯個焗豬係翻熱,中間仲係凍既

ps
2024-01-06
2023-10-16 372 瀏覽
星期日行到攰攰地入咗呢間諗住食個tea,點個蛋糕set,嚟到件藍莓芝士餅完全唔掂,似放咗好耐!面頭嘅藍莓芝士醬成層膠咁,海綿蛋糕又鬆又散又硬又乾,從未食過咁差嘅蛋糕!杯咖啡又唔掂,無下次!
2023-10-10 302 瀏覽
這店已光顧了超過五次。原因地點方便、環境不錯,價錢合理。還有是這裡的通粉是長通粉。今天一如以往來,發現餐牌更新了。價錢調整了。第一時間諗長通粉會唔會無左呢🤔所以都係叫返火腿通粉。餐牌寫住火腿通粉配炒蛋/蘿蔔糕/多士。就咁睇以為係三選一,我就選擇了炒蛋,之後職員問蘿蔔糕及多士再選擇一樣才知道。咁都幾好🤗食物來到,果然,無左長通粉😔蘿蔔糕有驚喜😬細細件但臘腸味好香。埋單時問職員係咪無左長通粉?佢問唔係而隻通粉好味啲咩?佢話有些顧客比較喜歡這通粉。都明白既,每人口味不同🫢

2023-10-07
$42 (早餐)
2023-09-24 275 瀏覽
問店員咩係意大利芝士餅,佢答返:em…即係芝士餅配雪糕,完美copy返menu嘅嘢俾我😹😹😹唔知可以講咩。員工服務奇怪,環境幾靚但係冇冷氣…大熱天時想坐低嘆冷氣都冇得,見到有其他客人都想搵個有冷氣嘅位,員工話要坐到去商場出面雪糕正常水準,tiramisu太甜,冇乜咖啡味。杯蜜桃檸檬冰茶,有啲奇怪雪味,還好,唔建議飲…朋友個日式煎蛋牛肉飯等咗30分鐘都仲未有,4點鐘晏晝去唔係繁忙時間都需要咁耐。真係唔好嘥時間係到食。
雪糕正常水準,tiramisu太甜,冇乜咖啡味。
杯蜜桃檸檬冰茶,有啲奇怪雪味,還好,唔建議飲…
真係唔好嘥時間係到食。

日式煎蛋牛肉飯
2023-09-03 217 瀏覽
Don't come here, the food is really overpriced and tastes pretty bad.It's advertised as a cafe, but the food they sell is not up to par with any other cafes in the area (such as Pokka cafe or Beans in the same mall), but at a similar price point. The cakes are a bit small and stale, but the drinks are absolutely terrible. I ordered a strawberry yoghurt drink, the specialty chocolate, and a peach and lemon iced tea. The strawberry yoghurt drink tasted like strawberry powder mixed with sour milk,

The cakes are a bit small and stale, but the drinks are absolutely terrible. I ordered a strawberry yoghurt drink, the specialty chocolate, and a peach and lemon iced tea. The strawberry yoghurt drink tasted like strawberry powder mixed with sour milk, the specialty chocolate was incredibly watery and borderline bitter, and the peach iced tea was literally just lemon tea with sliced up canned peaches.

DO NOT COME HERE, your money is much better spent anywhere else.
  • leave
2023-08-27 246 瀏覽
同男朋友去青衣城睇中醫,路過入咗去,點知伏到痴線🫨啲食物好差,完全唔知食緊乜。環境一般,氣氛好奇怪。侍應全部都係姐姐,座位安排極差。冇服務可言,我哋2個坐低連水都冇杯。葡汁完全唔似葡汁,唔知食緊乜。西冷牛扒只係得啲頭頭尾尾,仲有紫薯做配菜,三樣食物完全唔夾。鐵板海鮮烏冬味道正常,蝦都尚可接受,質素係屋企都煮到嘅貨式…完全唔明白點解仲未執笠,唔建議呢間垃圾繼續存在…我哋食食下,擰轉頭望到後面嗰枱飲緊茶。唔知發生緊咩事🥵
同男朋友去青衣城睇中醫,路過入咗去,
點知伏到痴線🫨

啲食物好差,完全唔知食緊乜。
環境一般,氣氛好奇怪。
侍應全部都係姐姐,座位安排極差。
冇服務可言,我哋2個坐低連水都冇杯。

完全唔明白點解仲未執笠,唔建議呢間垃圾繼續存在…

我哋食食下,擰轉頭望到後面嗰枱飲緊茶。
唔知發生緊咩事🥵
西冷牛扒配葡汁雞球意粉
鐵板海鮮烏冬
2023-06-25 404 瀏覽
第一次咁想black list 一間餐廳!叫左3份早餐堂食, 一份外賣。叫腸仔炒蛋 1份; 餐肉煎蛋2份, 可以全部落單寫哂餐肉煎蛋!叫飲品走甜, 3杯有2杯無走甜!麵餐是出前一丁, 但麻油包欠奉!水吧枱面有蟑螂行過!等餐時間超耐, 建議大家有心機等先好嚟依間!臨走時, 見又有新客人入來冇人理, 真有衝動上前叫佢唔好食依間!落單: 錯, 0分水吧: 錯, 1分, 因為佢肯換過。服務: 我俾0分, 冇服務可言。等餐時間: 0分, 因為超長時間味道: 好一般, 沙爹牛肉冇味外賣: 麵連湯全部放在一個盒, 還要收$2外賣盒錢! 外賣: 一杯飲品、一碗麵, 共收取$4! 第一次來亦是最後一次來! 我好同意之前的食評, 點解一間咁垃圾嘅餐廳重未執!
第一次咁想black list 一間餐廳!
叫左3份早餐堂食, 一份外賣。
叫飲品走甜, 3杯有2杯無走甜!
麵餐是出前一丁, 但麻油包欠奉!
水吧枱面有蟑螂行過!
等餐時間超耐, 建議大家有心機等先好嚟依間!

落單: 錯, 0分
水吧: 錯, 1分, 因為佢肯換過。
服務: 我俾0分, 冇服務可言。
等餐時間: 0分, 因為超長時間

味道: 好一般, 沙爹牛肉冇味
外賣: 麵連湯全部放在一個盒, 還要收$2外賣盒錢!
外賣: 一杯飲品、一碗麵, 共收取$4!
第一次來亦是最後一次來!
我好同意之前的食評, 點解一間咁垃圾嘅餐廳重未執!

2023-06-25
$48 (早餐)
2023-06-17 224 瀏覽
食緊嘢途中,見到一位水吧員工用載住檸檬的筒(沖檸檬茶飲用)筒中的夾, 用來夾其他員工收枱客人已用的水杯, 見員工是有帶手套的,之後見佢去攞垃圾剷同掃把去掃地,掃完地之後見佢拎起個垃圾鏟放喺水吧枱上拍出垃圾, 放低垃圾鏟之後佢見廚房有食物出就用返原有的手套去攞食物給客人
2023-06-11 309 瀏覽
一路都未食過呢間舖頭,今日第一次食,亦都係最後一次食。啲嘢食難食服務又差。我叫左碗冬陰功海鮮通粉,個冬陰功湯完全唔得,一啲冬陰功味都冇,完全好似用辣椒仔開水咁,啲通粉又淋啲海鮮全部都係雪藏味。另外仲嗌咗個all day breakfast,又係完全唔正常。有一個扮牛角包嘅豬仔包、仲有一條魚手指,但完全未解凍就攞去炸一陣雪藏味。跟住就好似其他人講咁服務勁差,啲侍應明明見到你舉手都扮睇唔到,明明同啲侍應講咗個餐喺隔離位,但個侍應完全唔想再行多步將個餐喺我面前第過去隔籬位。收碟嘅時候隻匙羹滴緊湯,跟住喺我隻手上邊經過啲湯滴晒喺我隻手度,個侍應完全零反應。做水吧個阿姐,掃完地將個垃圾鏟連垃圾直接跨過個水吧枱倒入垃圾桶入邊。唔明點解間鋪咁差都生存到。
唔明點解間鋪咁差都生存到。
2023-06-11
食評真係要睇家! 一早諗住食個開心早餐,見佢有少少裝修就入去試,點知咁就伏左!咁大個人都係第1次遇到咁差嘅餐廳! 真係寫10個伏字都唔夠!差差差差差!入到嚟叫嘢食,啲嘢食到左,但啲嘢飲一直都未到! 足足等左成個鐘先到!啲人係到做咩呢? 水吧又做收銀,侍應又做下水吧,完全搞唔掂,唔止我呢枱,其他好多枱都未有嘢飲!等左咁耐杯咖啡終於到! 飲到尾升發現,點解杯咖啡入面會有幾粒檸檬核?! What? !夠竟沖嘢飲個個有無拎起隻杯睇清楚先沖?夠竟有無洗乾淨隻杯?夠竟有無洗杯?如果上一個客人有病,無洗過杯,咁啲杯嘢想點?如果因為咁而病左,係咪搵你地負責?!夠竟有無洗杯呀????做餐廳最基本衛生都做唔到!仲有幾粒係入面!

差差差差差!

What? !夠竟沖嘢飲個個有無拎起隻杯睇清楚先沖?
夠竟有無洗乾淨隻杯?
夠竟有無洗杯?
如果上一個客人有病,無洗過杯,咁啲杯嘢想點?
如果因為咁而病左,係咪搵你地負責?!
夠竟有無洗杯呀????

做餐廳最基本衛生都做唔到!
仲有幾粒係入面!

早餐
2023-05-13 275 瀏覽
野食難食,特別係野飲,換完後一樣更難飲,就連套餐包的餐湯都無上。此外,服務員態度太差,明明見到舉手,都扮睇唔到!!65元的lunch set,食完覺得浪費錢!食左兩口,成份餐無再食過!千萬不要去。