2019-10-24 30 瀏覽
同朋友happy hour 銅鑼灣搵到一間正野,入到大門正正一張桌球檯,岩晒放工想娛樂一下朋友,睇睇餐牌。先來一杯紅酒🍷,味帶點果香,好正再叫了黑松露薯條,上面有芝士粉,新鮮即炸,粗身薯條🍟,黑松露醬香濃,配上紅酒簡直一流朋友點了Hoegaarden 大大杯再點了火牛雞翼,味與食與帶點辣,酸甜味適中,雞翼炸過後再配上沙律醬,真係一隻一隻唔停口😆😆😆😆😆最後點了最靚安格牛扒,7成熟,牛扒肉汁多,7成剛剛好,入口細啖細啖,好容易就咬好,配菜方面係薯條,青瓜及蕃茄無論食物及環境都好好,由期一大班人來就更熱鬧。
先來一杯紅酒🍷,味帶點果香,好正
朋友點了Hoegaarden 大大杯
無論食物及環境都好好,由期一大班人來就更熱鬧。
2019-09-10
2019-10-21 30 瀏覽
今晚到銅鑼灣一間美國菜餐廳晩饍,之前曾到過這裡吃飯,覺得感覺良好,環境氣氛夠玩樂,有飛鏢,美式桌球等供玩樂。今次帶同朋友一起點了一個套餐及主菜分享。酥皮焗鲜帶子三文魚套餐先來的套湯是青豆湯,朋友說不過不失,帶點兒鹹。主菜賣相,做得點像威靈頓牛扒,帶子、三文魚、菠菜及其他食材包在酥皮內,酥皮焗得金黃色而且目測有20cm長,外觀已經十分吸引。切開之後,香氣撲鼻,內𥚃的帶子及三文魚都很鮮甜,保持肉汁,連同香脆的酥皮一起吃,味道一流。伴碟的牛油炒雜菜亦很香,南瓜,青瓜,翠肉瓜都充滿牛油的香。10安士美國極黑毛豬十分厚身,雖然我們選擇了全熟,但肉質吃落又不會太嚡,肉汁也能被鎖住,而且沒有很多脂肪,亦不油膩。肉身上配上洋蔥,番茄粒作配料,使其更香,黑毛豬扒連同香濃蕃茄醬汁一起吃,更加美味,有提味效果。伴碟的薯仔沾上了香濃茄醬實在讓人停不了口。飲品方面我們點了一杯西柚汁,而跟餐的飲品我們則點了凍奶茶。西柚汁不會太酸,奶茶的濃度亦剛好。

今次帶同朋友一起點了一個套餐及主菜分享。

酥皮焗鲜帶子三文魚套餐
先來的套湯是青豆湯,朋友說不過不失,帶點兒鹹。

10安士美國極黑毛豬

2019-10-20 16 瀏覽
今晚和朋友在銅鑼灣食飯,記得有一次在軒尼詩道吃午餐,餐廳質素不錯,決定再次光顧👍🏻今天的優惠是Stella/ Hoegaarden $38一杯,好抵飲,朋友叫咗一杯Stella,放工小酌輕鬆一下。而我叫了有機枸櫞綠茶($48)茶壺好可愛,第一次看到壺蓋是凹入去的😂枸櫞有淡淡的木香,味道特別。美式芝士通心粉($98)份量好多,一個人食曬應該會好「漏」。香濃的芝士沾滿了每一粒通粉,再加上黑松露令味道更上一層樓👍🏻配菜有南瓜,蘑菇和番茄,不會只得芝士味~美國極黑毛豬($168)可以選7成熟或10成熟,我們比較保險,選了10成,但肉質一點也不乾,依然爽口👍🏻賣相很吸引,有薯角和番茄,而且番茄醬是用新鮮番茄製成,十分新鮮味道不鹹不淡,很合我的口味。洋蔥粒混合酸酸的醬汁令人食指大動😋朱古力布朗尼($78$)最上層是雲尼拿雪糕,有兩件正方形的布朗尼,質感比較硬,如果鬆軟一點會更好吃。配碟有士多啤梨、藍莓和棉花糖,吃過甜品後心情很好。偶爾放縱一下也不錯~

而我叫了有機枸櫞綠茶($48)
茶壺好可愛,第一次看到壺蓋是凹入去的😂
枸櫞有淡淡的木香,味道特別。

美式芝士通心粉($98)
份量好多,一個人食曬應該會好「漏」。

配菜有南瓜,蘑菇和番茄,不會只得芝士味~

美國極黑毛豬($168)

味道不鹹不淡,很合我的口味。
洋蔥粒混合酸酸的醬汁令人食指大動😋

朱古力布朗尼($78$)
2019-10-17 1247 瀏覽
環境4分:美式酒吧餐廳格局,地方好大好多位,除左有好多個電視睇D球賽直播同重播之外,入面仲有好多遊戲玩,Halloween就到仲有得意佈置,好有氣氛,可以畀四分。衛生4分:位同位之間空間感足夠,地方都好乾淨企理,一樣可以畀四分。服務 5分:樓面好多服務員,快手快腳,又唔會比壓力D客,比佢五分。味道4分:1)      特色凱撒沙律D生菜好新鮮好爽脆好juicy,D脆卜卜嘅麵包碎辣辣地好嘢味,最正就係果隻又白又滑嘅溫泉蛋。2)      烤鱸魚主菜有兩塊煎到好金黃嘅鱸魚,下面有薯蓉配clam chowder醬汁,食落口都算滑,味道足夠又唔腥。魚肉同薯蓉比例都算多,絕對飽肚。3)      而家做緊全日happy hour,大大杯生啤都係三十八蚊雞,有Hoegaarden同Stella任君選擇。抵食5分:其實嚟到唔使一定要叫嘢食,直播睇住波,同埋飲住特價啤酒,真係天衣無縫嘅組合,五分!
環境4分:
衛生4分:
位同位之間空間感足夠,地方都好乾淨企理,一樣可以畀四分。
服務 5分:
樓面好多服務員,快手快腳,又唔會比壓力D客,比佢五分。

味道4分:
特價啤酒
抵食5分:
2019-10-16
特價啤酒
2019-10-17 29 瀏覽
今日約左舊同事食晚飯,兩條麻甩佬唔知食咩好,又唔太地,想坐得舒服d傾到計。一早,都唔係話太早,搵到一間好sporty gei 餐廳,幾有feel幾正。好彩有預早reserve table, 因為以平日黎講,都有少少爆。位置佢要係商場,天橋位果到入。去到,竟然俾window seat, Hahahhaha, 係電車路隔離,好有feel. 兩個人嗌左個食肉獸餐,都幾豐富,有肉丸,有腸仔,有扒,又有煙肉,又有燒春雞,所有野都好好味,尤其係個sauce, 好惹味。當然, 少不了,要嗌手工啤,不個好多款都無,佢話好難入貨。好彩,我哋叫嘅都好飲。
2019-10-15 600 瀏覽
星期六中午, 無所事事, 找了弟弟去銅鑼灣, 準備談安排萬聖節節目.  他即提議去 The Stadium. 交通好方便, 銅鑼灣地鐵直達. 弟弟好 sporty,   選擇 The Stadium, 原來餐廳入口, 已見有他著迷的 足球遊戲機 和 桌球. 充滿動感, 大電視正播放著外國籃球比賽, 好精彩. 陳列箱內, 部份高球都簽了名.有兩座飛標機, 可以齊齊玩, 互相比較.大型吧台, 飲品不少, 彩色氣球似迎接萬聖節, 餐廳面積大, 座位多,  不會迫也不會嘈.梳化卡座夠舒適, BB 座位也不錯.  我們坐在玻璃大窗旁,  對正軒尼詩道, 看見傳統電車慢慢的行, 帶著週末愉快心情,  坐得舒適,   感覺好 relax, !侍應送來餐牌,  Set lunch 有 8 個選擇, 由 $88 ~ 138, 包餐湯/沙律, 主菜和飲品, 我們點了兩 份  set lunch,  餐飲叫了 凍檸檬水/茶, 檸檬新鮮, 大大杯, 好清涼 !  重有糖水, 可以自由添加.看見杯墊設計也有體育理念, 用上了籃球料子. 弟弟的 沙律菜 好新鮮, 伴有車厘茄, 鮮爽開胃. 我的 忌廉周打魚湯,
交通好方便, 銅鑼灣地鐵直達.
充滿動感, 大電視正播放著外國籃球比賽, 好精彩.
陳列箱內, 部份高球都簽了名.
有兩座飛標機, 可以齊齊玩, 互相比較.
大型吧台, 飲品不少, 彩色氣球似迎接萬聖節,
餐廳面積大, 座位多,  不會迫也不會嘈.
梳化卡座夠舒適, BB 座位也不錯.
我們點了兩 份  set lunch,
看見杯墊設計也有體育理念, 用上了籃球料子.
弟弟的 沙律菜 好新鮮, 伴有車厘茄, 鮮爽開胃.
我的 忌廉周打魚,
夠熱,  味鮮甜,  口感好滑,
主菜:  Beefy Mushroom Burger 安格斯牛肉漢堡
侍應好細心, 問牛肉要幾成熟, 又提我們如果 share, 可以替我們切開兩份.
上檯大大份, 跟餐有一籃子炸薯條, 沙律菜及醬汁.
漢堡包有烘過, 外層鬆脆內軟, 牛肉漢堡好香, Medium 的生熟度, 牛味濃很好吃,
汁料多, 配有芝士, 蕃茄, 煙肉, 芝士, 洋蔥和生菜, 口感好好呀, 味道出色!
炸薯條,  細細長長, 薯味十足, 加些茄汁,  味道好足夠.
BBQ Pork Ribs 燒烤醬豬肋骨
對於好食肉獸的弟弟, 這個真是好選擇, 因為豬肋骨肉好厚, 烤的時間剛剛好,
配有沙律菜, 焗粟米,  烤薯角, 組合理想,
豬肋骨烤得香, 肉質稔, 醬汁好惹味.  烤薯角入口鬆脆.   焗粟米也稔甜.
這個午餐食材優質,  好豐富, 價錢超值.  以體育館為主題的餐廳, 實在是城市中嘅綠洲, 令人精神一振.
今個萬聖節, 我們不打算去中環蘭桂芳. 會訂位約多D朋友來.
弟弟話這個餐也合適.
  • 安格斯牛肉漢堡
  • 燒烤醬豬肋骨
2019-10-13 834 瀏覽
姨甥女約咗我一家今晚食飯兼派帖,佢揀咗呢間以運動主題的美式餐廳,結合睇波、遊戲於一室,啱曬年輕人口味餐廳內設有飛標、美式桌球等設備,亦有多部電視播放不同球賽節目,對體育迷而言,絕對是一個喝酒玩樂的好地方連水杯、餐墊、餐牌跟體有關精選餐湯餐湯是青豆濃湯,青豆湯濃稠香滑,加上煙肉脆粒,味道又幾夾喎特色炸物拼盤拼盤有炸水牛芝士條、水牛城雞翼、炸洋蔥圈、炸魷魚圈、炸雞塊及粟米金塊,炸得香脆可口又唔覺油膩;配埋四款醬料有辣醬、田園沙律醬、他他醬及藍芝士醬,各取所好,滋味滿滿美式芝士通粉通粉爽口彈牙,芝士醬汁濃稠香滑,配搭南瓜雜菌感覺無咁膩美國特級肉眼扒肉眼扒肉味濃郁,肉質軟腍,油花均勻,入口充滿肉汁紅酒汁慢燴牛肋肉牛肋肉以慢煮方法使得骨與肉可以輕易分離,肉質腍滑,保留肉汁,配以紅酒汁提升肉味美式咖啡跟餐送的,咖啡順滑香醇唔苦澀,可隨個人喜好添加奶及糖漿美式蘋果撻牛油撻底香脆,玉桂蘋果味道配搭剛好,配以香草雪糕及草莓醬味道很夾

連水杯、餐墊、餐牌跟體有關

精選餐湯

餐湯是青豆濃湯,青豆湯濃稠香滑,加上煙肉脆粒,味道又幾夾喎

特色炸物拼盤

美式芝士通粉

通粉爽口彈牙,芝士醬汁濃稠香滑,配搭南瓜雜菌感覺無咁膩

美國特級肉眼扒

肉眼扒肉味濃郁,肉質軟腍,油花均勻,入口充滿肉汁

紅酒汁慢燴牛肋肉

美式咖啡

跟餐送的,咖啡順滑香醇唔苦澀,可隨個人喜好添加奶及糖漿

美式蘋果撻

2019-09-24
  • 美式芝士通粉
  • 紅酒汁慢燴牛肋肉
2019-10-12 56 瀏覽
暑假非常忙,日日都冇時間食好野😂見今日想出街食下野,就去食Stadium,之前去過觀塘食個lunch,嗰度環境都唔錯㗎~今次就去銅鑼灣試吓先~都叫左幾多野食😆豬牛雞樣樣齊美國極黑毛豬🐷係廚師推薦,又林又多肉汁美國特級肉眼扒🐮都幾大塊真係啱啱好,好味👍我仲叫埋美式烤豬肋骨,叫到成枱都係肉😂梗係要配埋啤酒啦🍻不過係好味嘅,好香BBQ醬,而且味道啱啱好成枱都係食肉獸,而且佢啲意粉都幾好味呀😋
暑假非常忙,日日都冇時間食好野😂
今次就去銅鑼灣試吓先~
都叫左幾多野食😆豬牛雞樣樣齊

美國極黑毛豬🐷係廚師推薦,又林又多肉汁
美國特級肉眼扒🐮都幾大塊
真係啱啱好,好味👍
我仲叫埋美式烤豬肋骨,叫到成枱都係肉😂梗係要配埋啤酒啦🍻
不過係好味嘅,好香BBQ醬,而且味道啱啱好
成枱都係食肉獸,而且佢啲意粉都幾好味呀😋
2019-10-07 1147 瀏覽
男朋友之前嚟過呢間餐廳,覺得質素高且有特色,所以今次我們同朋友聚會就選擇呢一間!一入到餐廳,覺得好有運動氣氛!我諗老闆一定係喜歡運動嘅人,睇得出放咗好多心思係餐廳裝修和設計上!除咗裝修有運動色彩,這裏擺放了足球機和桌球枱俾客人玩!!香港地少人多,好難起銅鑼灣旺區搵到類似嘅餐廳!如果唔想郁嘅,可以睇波,呢度有好多部電視,每部電視都播放緊唔同嘅運動節目或者比賽,總有一個啱你!😂好肚餓呀!脆嫩雞柳$68有時好怕雞柳炸完之後鞋烚烚,呢個完全無這個問題,雞柳juicy ,唔鞋口,炸得夠鬆脆!配上蜜糖芥末汁和辣醬,兩個醬汁都唔錯。安格斯牛肉漢堡$138呢個份量好大好抵食,個漢堡超多料,安格斯牛肉夠厚,仲有好多配菜,一啖冇可能咬得曬,最後食到有啲雞手鴨腳好多薯條,好熱辣辣!仲有少少沙律菜中和下味覺MAC and cheese $98即叫即焗,出曬煙!好cheesy,有香草香味,仲有啲mushroom ,好味!!!黑松露野菌薄餅$178這個薄餅係薄脆底,黑松露味香食完野可以玩陣桌球,睇下波,吹下水!👍🏻
一入到餐廳,覺得好有運動氣氛!

好肚餓呀!

脆嫩雞柳$68
配上蜜糖芥末汁和辣醬,兩個醬汁都唔錯。
安格斯牛肉漢堡$138
好多薯條,好熱辣辣!
仲有少少沙律菜中和下味覺

MAC and cheese $98

黑松露野菌薄餅$178
這個薄餅係薄脆底,黑松露味香

食完野可以玩陣桌球,睇下波,吹下水!👍🏻
  • 安格斯牛肉漢堡
  • MAC  n  cheese
2019-10-06 60 瀏覽
喺銅鑼灣食晏終於有啲新意思啱啱開咗冇耐嘅stadium 有不同嘅運動裝飾仲有桌球打添 如果夜晚嚟睇波氣氛應該都唔錯嘅今次我哋就叫咗Angus beef burger 既lunch set肉質10分juicy 不過份量實在太美國人食量女仔就好難完成到成個套餐嘅
喺銅鑼灣食晏終於有啲新意思
啱啱開咗冇耐嘅stadium 有不同嘅運動裝飾
仲有桌球打添 如果夜晚嚟睇波氣氛應該都唔錯嘅
肉質10分juicy

不過份量實在太美國人食量
女仔就好難完成到成個套餐嘅
2019-10-04 88 瀏覽
今天來到銅鑼灣,選了在這間餐廳吃午餐。午餐有八款選擇, 連餐湯嚟飲品大概百多元。我們選了忌廉汁牛肝菌雲吞和香草烤鯛魚。餐湯:南瓜湯南瓜味非常濃郁而且看都算細還未到不錯忌廉汁牛肝菌雲吞牛肝菌雲吞不算太厚,但十分大隻,咬開很重牛肝菌的味道, 而且雲吞皮不算太厚, 牛肝菌味加上忌廉汁,令整體感覺不會覺得膩。香草烤鯛魚上菜的時候還嚇一跳,以為很大塊魚,後來看清楚原來是薯蓉來的。鯛魚烤得很香, 切開魚皮聞到魚的香味有魚油流出, 魚肉實而不硬,烤得剛剛好。薯蓉應該有伴隨牛油,有點點咸味,薯蓉攪得十分細滑,令人有說想吃的感覺。飲品是不用加錢的 Rosemary lemonade, 顏色漂亮,味道普通。
今天來到銅鑼灣,選了在這間餐廳吃午餐。

午餐有八款選擇, 連餐湯嚟飲品大概百多元。

我們選了忌廉汁牛肝菌雲吞和香草烤鯛魚。

餐湯:南瓜湯
南瓜味非常濃郁而且看都算細還未到不錯

忌廉汁牛肝菌雲吞

香草烤鯛魚

飲品是不用加錢的 Rosemary lemonade,
顏色漂亮,味道普通。

2019-09-30 113 瀏覽
位於灣仔與銅鑼灣交界的西餐廳,價錢與質素都值得讓人再次光顧。餐廳以運動為主題,擺設都很有心思, 連水杯也是籃球形狀的。靠窗的座位很開揚,窗外夜景令人更享受這個晚上。星期一至四都有優惠啤酒套餐,星期四的是啤酒配雞翼,也只是$108,性價比高之選。雞翼沾上大量醬汁很惹味,味道酸酸辣辣的很快便吃了三隻,再配上新鮮的沙律菜,這道菜作為前菜非常適合。傳統英式菜式炸魚薯條,一路看似簡單的菜式,要做得好吃卻絕非容易。炸魚薯條是即炸的,熱辣辣又能做到外脆內軟。配上沙律醬和茄汁滋味無窮。比較特別的是檸檬有輕輕烤過,輕易便能擠出大量檸檬汁,加到炸魚柳上更開胃。意式香菇手搓粉是這裏比較特別的菜式,手搓粉帶有麵粉香又有口感,香菇味濃,值得一試。另外還點了一杯菠蘿汁,酸酸甜甜味道不錯,幸好沒有加冰也不會太甜。

餐廳以運動為主題,擺設都很有心思, 連水杯也是籃球形狀的。

靠窗的座位很開揚,窗外夜景令人更享受這個晚上。

Brooklyn  EIPA

炸魚薯條
意式香菇手搓粉
菠蘿汁
2019-09-30 58 瀏覽
同朋友行開銅鑼灣,諗住搵個好d嘅地方食晏,佢話有個地方食過唔錯可以去試下,就跟左佢去。我地去左軒尼詩大廈二樓嘅The Stadium,咁啱過左繁忙時間,可以坐window seat。坐低我地點咗兩個lunch set,烤肉眼扒同香草烤鯛魚,lunch set跟埋湯或沙律,食住等,好快主菜就到咗。烤肉眼扒,配埋薯角同沙律,入口外層烤香嘅肉味,跟住就係牛肉嘅鮮味,肉質有口感但唔韌,簡單嘅菜式更顯功夫,唔錯!香草烤鯛魚,同樣配上沙律菜,烤過嘅鯛魚好香口,魚肉新鮮有口感同嫩滑。兩款午餐嘅質素都好好,比較起價錢絕對係抵食,下次可以再黎過!
2019-08-01
2019-09-30 821 瀏覽
最近約左英國成班同學照舊出黎食飯飲酒戳波餐吧位於銅鑼灣軒尼詩大廈;裝潢結合美式酒吧以及球場兩種主題座位寬敞氣氛悠閒門口設有美式桌球枱另外餐吧裏面仲有飛標機同足球機啱哂聚會唔使轉場特式炸物拼盤總共六款小食包括炸洋蔥圈、炸水牛芝士條、水牛城雞翼、炸魷魚圈、炸雞塊以及粟米金塊配搭四款蘸醬除左常見嘅辣醬以及他他醬仲有田園沙律醬同藍芝士醬;選擇困難症患者必點精選餐湯個人討厭青豆但係呢碗青豆濃湯質感稠厚而且冇青澀味配搭煙肉脆粒略帶煙薰味咁又幾好飲紅酒汁慢燴牛肋肉牛肋骨肉分離而且肉質軟腍配搭紅酒燴煮馥香輕淺;薯蓉揉合忌廉質感綿密幼滑美國特級肉眼扒肉眼牛扒肉質軟嫩而且油花均勻豐腴配搭燒汁肉香濃重同時油脂甘香;蕃茄以及瓜果清甜爽脆而且薯角鹹香酥脆美式芝士通心粉住喺英國嗰時成日食嘅酒吧菜式;通粉軟硬適中而且芝士質感濃厚拉絲配搭南瓜以及菇菌清香相對消膩美式蘋果撻餅撻熱脆配搭香草雪糕冰火交融層次豐富;蘋果肉桂配搭草莓果醬微酸感覺清新美式咖啡晚市套餐跟配冷熱咖啡或茶;咖啡香醇順口而且可以按照個人喜好加入鮮奶或者糖漿
最近約左英國成班同學照舊出黎食飯飲酒戳波

美式咖啡

2019-09-24
  • 美式芝士通心粉
2019-09-27 56 瀏覽
這個星期六來到銅鑼灣逛街,累了便找家Cafe坐低,一於去Stadium! 地方大,闊落,坐得舒服,又可以食好味嘅嘢,打下桌球。下午茶都有好多選擇,可以食light啲,又可以食飽啲。今次試吓炸魚薯條同茄汁肉丸扁扁麵。兩碟嘅份量都好大,食到好飽。炸魚薯條配蛋黃醬同番茄醬,無論係點魚或者薯條都好好味。薯條同魚都係剛炸嘅,熱辣辣上碟。茄汁肉丸扁麵蕃茄味夠濃,有大蕃茄,扁麵硬度啱啱好。食完打下桌球或者玩下飛鏢,三五知己傾吓計都好開心。

茄汁肉丸扁麵蕃茄味夠濃,有大蕃茄,扁麵硬度啱啱好。

食完打下桌球或者玩下飛鏢,三五知己傾吓計都好開心。