餐廳: The Salted Pig
優惠: 食飯都有得賺里數? 仲唔即刻訂枱?
條款及細則:
須受其他「亞洲萬里通」條款及細則約束。
須受其他「亞洲萬里通」條款及細則約束
2019-05-28 103 瀏覽
鯉景灣蘇豪東一帶的餐廳面向維港,每間餐廳都歡迎與狗共享,感覺上好有外國風,環境不錯。友人推介了這間餐廳,聽講豬手好有名氣。一於要試一下。夏日炎炎,點一客蝦沙律醒醒胃吧!蝦隻爽口彈牙鮮甜。伴以蔬菜,芒果,牛油果,清新有營。薯條本來就是平平無奇的,但淋上了芝士和牛肉碎,口感變得豐富了。有肉香又有芝士的誘惑,停不了口。終於主角豬手出場了,份量不少,其實足夠四至五個人享用。皮烤得脆脆,皮下有薄薄的一層脂肪,增添香口感。肉質意外的軟熟,肉味香濃。少少的鹹味,提升了肉的香,果然人氣之選。一種英式甜品香焦拖肥批。拖肥,香焦和忌廉的配搭既簡單又好味。甜度不過火,香焦味道顯著,深得我心。

友人推介了這間餐廳,聽講豬手好有名氣。一於要試一下。

終於主角豬手出場了,份量不少,其實足夠四至五個人享用。

2019-05-27
2019-05-24 129 瀏覽
餐廳位於西灣河鯉景灣的海邊,鄰近碼頭,環境清幽,離鬧市較遠,是一個適合在假期去放鬆用餐的地點。慢煮醬燒豬肋骨:選用了十分優質的豬仔骨,肥腴得當,充滿肉汁,而餐廳使用的慢煮方式,也最大程度保留了肉汁,使之吃起來又香又嫩又juicy,醬汁好吃到可以吮手指。這道菜絶對是食肉獸的至愛。蘇格蘭溏心炸雞蛋配燒肉醬:這是一定要趁熱吃的一道菜。蘇格蘭溏心炸雞蛋,是在一隻溏心蛋外面包裹一層免治肉,再放入油鍋內,以低溫炸熟。餐廳將已從中間切開的蛋呈上時,能看見流心的蛋黃汩汩而出。軟糯的免治肉和蛋黃,外殼炸至金黃,外酥裏嫩,再配上香濃的燒肉醬汁,達至豐富的味覺體驗。西班牙海鮮飯:這個必須要試試看,因為實在是太好吃!作為一向對於飯類,尤其是西式燉飯並無太大興趣的人,我在朋友的推薦下試吃了一些,十分驚喜。海鮮飯的每一粒飯都充滿了濃濃的海鮮味。相信廚師在炖煮的過程中必定是用足材料,才會做出這般美味。海鮮很多,大蝦、魷魚和青口等都十分新鮮美味啊!

同姊妹到蘇豪區享受一個西餐,餐廳Open door 設計,裝修設計一流,設有用餐區及酒吧區,飲杯紅酒🍷一流配搭,而且菜式別出心裁❤️以豬仔做提材,食物選擇多,由Appetizer至dessert 應有盡有!頭盤@ 西班牙香辣蒜片蝦味道出色,好鮮嘅蒜味出晒嚟@香脆豬肋骨 同朋友都一致認為好好吃😋咬落啖啖香味,表面有香料味道增加,肉質煙un 。@歐式脆皮乳豬 (1/4隻)$258 豬有豬味道,表面脆皮烤得很好吃😝 乳豬伴隨薯蓉、雜菌、法邊豆。可以滿足食乳豬的慾望。Ps 我連伴菜也吃得乾乾淨淨。@意大利飯 蝦味好出有些少醬汁好夾個飯口味,食完幾種味道突出的甜食品,當然揀個清新的飯做配搭。甜品環節:@bonaffe pie兩人share 確實不錯細節到連香蕉是燒好甜甜,十分出色 更是女士們大愛出色食品,其實我看到menu 對其他dessert 都心心眼,決定下回每款都要吃一次😋最後埋單$814 叫左5樣食物其實較細吃既朋友可選兩樣+甜品都夠是我點得過分,不過每樣都是必吃!

西班牙香辣蒜片蝦

頭盤@ 西班牙香辣蒜片蝦

味道出色,好鮮嘅蒜味出晒嚟

香脆豬肋骨

@香脆豬肋骨 同朋友都一致認為好好吃😋
咬落啖啖香味,表面有香料味道增加,肉質煙un 。
歐式脆皮乳豬

@歐式脆皮乳豬 (1/4隻)$258

Ps 我連伴菜也吃得乾乾淨淨。

bonaffe pie

甜品環節:@bonaffe pie

兩人share 確實不錯
細節到連香蕉是燒好甜甜,十分出色

最後埋單$814 叫左5樣食物
其實較細吃既朋友可選兩樣+甜品都夠
是我點得過分,不過每樣都是必吃!

2019-05-21
西班牙香辣蒜片蝦
香脆豬肋骨
歐式脆皮乳豬
bonaffe pie
  • 西班牙香蒜蝦配多士
2019-05-16 580 瀏覽
之前食生日飯,閨蜜帶咗我去諾士佛臺嘅”豬門店The Salted Pig”,一試難忘!所以呢排成日提住話要帶男朋友去試下🙆🏻點知呢日男朋友早有準備,帶咗我去佢地嘅另一間分店,位於西灣河海旁嘅蘇豪東,呢到環境寧靜,又有陣陣海風,感覺輕鬆自在,比起氣氛熱鬧嘅諾士佛臺,別有一番風味。⭐️秘制香料脆雞翼,香草甜酸醬 Crispy Chicken Wings, Coriander Chili Dip ($118/6pcs)外皮只有一層好薄嘅炸漿,接近冇粉生炸效果,外皮唔會炸到乾哂收縮,火喉啱啱好,食落非常香脆👍🏻溫馨提示,食嘅時候要小心辣咀,因為入面嘅肉汁好豐富,好juicy!個sauce另上,甜甜酸酸,又有陣陣香草氣息,係我鐘意嘅味道😋⭐️忌廉菠菜三角酥 Spinach & Cheese Puff Pastry Triangles ($128)呢個都係有驚喜嘅菜式!三角酥外皮焗得金黃,鬆化酥脆,入面嘅菠菜香嫩,芝士濃厚,仲有強勁嘅拉絲效果。至於伴碟嘅沙律菜亦整作認真,淋上少少橄欖油同黑醋提鮮,面頭鋪滿巴馬臣芝士碎,配埋三角酥一齊食,清新唔漏。⭐️烤比目魚柳藏紅花燉飯 Roasted Halibut
呢個都係有驚喜嘅菜式!
Roasted Halibut
⭐️烤比目魚柳藏紅花燉飯 Roasted Halibut ($215)
比目魚烤得皮脆肉嫩,冇骨啖啖肉,面層鋪滿芝士碎,香草碎同少少蒜蓉,非常惹味🤤我好想自己食哂成舊🙈
Roasted Halibut
比目魚底下嘅燉飯,腍身得嚟帶點咬口👍🏻
Chicken Salt Fries
⭐️鹽香雞粉炸薯條 Chicken Salt Fries ($58)
薯條新鮮滾熱辣上枱,未放低已經聞到嗰陣香氣同感受到佢嘅熱力,調味粉濃而不咸👍🏻
Chicken Salt Fries
附上嘅辣醬絕對有畫龍點睛之效,好過癮嘅香辣,食到停唔到口😂
⭐️地中海風味串串豬 Grilled Mediterranean Style Pork Kababs ($228)
男朋友堅持想叫嘅main course,睇menu嘅時候冇為意到個size😂點知上枱嘅時候我地哇一聲叫咗出嚟!
好大串呀😂冇諗過會係咁大串,真係好抵食!串串豬除咗嫩滑嘅烤豬外,中間仲夾雜住清甜嘅菠蘿同甜椒,可減低純肉串嘅肉滯感。
伴碟嘅中東小米滲透住清新嘅檸檬香,口感特別👍🏻
The Salted Pig Larger Draught
⭐️The Salted Pig Larger Draught ($68)
坐喺海旁點都要叫返杯Draught chillchill佢😌
Oreo Madness
⭐️Oreo Madness ($68)
Oreo shake打得幼細順滑,甜度適中👍🏻
📝星期一主菜買一送一。
📝餐廳外海旁一帶仲有好多錶位提供,揸車嚟食都好方便。
📝呢間係寵物友善餐廳,當晚都有人都埋狗狗嚟🥰
📝呢到嘅店員好好,上菜快,加水速度快,我地問佢有冇lunch menu睇下,佢即刻拎哂出嚟介紹仲派埋咭片,熱情好客👍🏻
📝每位成人消費滿$150,隨行嘅10歲以下小童仲可以免費享用兒童餐添!好適合一家大細👍🏻
The Salted Pig Larger Draught
Oreo Madness
2019-05-15 178 瀏覽
每次來這餐廳都只吃豬手,今天決定試一下其他菜式先來一份小食分享拼盤,蘇格蘭鷄蛋黃嬌嫩欲滴,吃起來滑順可口!豬皮脆片香香脆脆!脆豬肋骨醬汁酸酸甜甜好開胃!迷你牛肉漢堡夾雜著多汁的牛肉!香料鷄翼香酥可口!蟹餅外層酥脆、中間口感濃郁!酥脆魷魚圈爽脆有嚼勁!還有薯條,基本上吃完這個已有點飽招牌手撕燒烤豬肉三文治,豬肉軟爛馥郁,非常入味芝士蕃茄醬吉列雞腿扒外脆內嫰,咬一口,香濃的醬汁流入口腔,非常美味配菜要了煙肉芝士焗通心粉!芝士滲入通心粉中,配上富肉香的煙肉,又要捧著大肚子離開了
每次來這餐廳都只吃豬手,今天決定試一下其他菜式
小食分享拼盤
招牌手撕燒烤豬肉豬肉三文治
招牌手撕燒烤豬肉三文治,豬肉軟爛馥郁,非常入味
芝士蕃茄醬吉列雞腿扒、薯條、西蘭花
煙肉芝士焗通心粉
2019-05-14
小食分享拼盤
招牌手撕燒烤豬肉豬肉三文治
芝士蕃茄醬吉列雞腿扒、薯條、西蘭花
煙肉芝士焗通心粉
2019-05-01 330 瀏覽
嗰日天氣唔錯又冇乜嘢做就同男朋友去咗西灣河附近行吓 諗住去蘇豪東搵嘢食 本身已經係尖沙咀食過呢間記得印象麻麻可能果次係夜晚兩個人叫咗杯啤酒再加個煙燻吞拿魚沙律同白酒煮藍青口薯條個沙律啲煙燻吞拿魚就一般般但其他沙律菜都尚可幾新鮮重點係個白酒煮藍青口真係超好食個汁好creamy 好香 完全冇諗過 個汁有好重嘅乾蔥味 好like 用黎點薯條真係一流Btw個薯條仲要係薯圈 超級惹味 個環境一貫佢集團作風 休閒得來裝修又唔錯因為佢係半open 所以啲海風吹埋嚟好舒服食食吓仲要撞到朋友添
嗰日天氣唔錯又冇乜嘢做

個汁有好重嘅乾蔥味 好like 用黎點薯條真係一流
Btw個薯條仲要係薯圈 超級惹味

食食吓仲要撞到朋友添

2019-04-27 232 瀏覽
之前天文台已預測那天會有狂風暴雨,好彩我同男朋友行去呢間餐廳之前還不算太大雨。呢間餐廳是一般酒吧格局,幸好復活節假期也能用優惠apps,主菜買一送一的優惠。這間店名叫Salt Pig,但我們沒點豬,點了一份美國安格斯肉眼扒及西班牙海鮮飯。餐碟印上肥豬,配合返餐廳名字,其中一款是說明了豬的每個部分名字,食野都學到野海鮮飯味道不錯,不過口味有點重,有點咸。牛扒(5成熟)就覺得有點過熟,少少靱,肉味算可以。配菜有兩隻蛋,一些沙律菜和燒番茄,都算係ok。在我們吃東西的中途,暴雨突然來襲,店員立即將完全開放的門口關上,算是細心。

海鮮飯味道不錯,不過口味有點重,有點咸。
西班牙海鮮飯

美國安格斯肉眼扒

2019-04-20
優惠券
2019-04-21 257 瀏覽
偶然來到這裏吃午餐,他們是自助沙律吧,再加一個主菜。份量非常大!沙律吧選擇也不少,可以任食。基本上吃沙律吧都已經飽了大半。甜品裡的焦糖燉蛋非常好吃,沙律菜也非常新鮮,有不同醬料提供選擇!其中主菜叫了 BBQ豬肋骨,超好吃的,多汁肉質鮮嫩。不過下次會選擇少份量一點的主菜,不然吃不下!
2018-08-31
2019-04-13 280 瀏覽
一行四人黎呢間餐廳試下,貪佢近住海邊,環境又唔錯,我地坐窗口位可以睇到街境 食物方面就最想試佢個豬手,外皮夠脆,肉夠嫩而且香口,只係食太多會有滯嘅感覺,其實食物只係中上水平,不過不失,不過我都推薦呢度,環境唔錯,好適合朋友聚餐!
2019-02-02
2019-04-04 262 瀏覽
Happened to have a job in Sai Wan Ho, I took an early departure there to enjoy a lunch near the relaxing harbourfront with colleagues. The 3-course set lunch here is with plenty of choices, fresh picks include the Broccoli salad and salmon gravlax salad, while the fuller mains include Penne Amatriciana and pork knuckle for two! The pasta is a bit spicy, but al dente on the palate; the steak is cooked to just right, juicy and soft; while the pork knuckle is the signature of the place, crispy skin

The pasta is a bit spicy, but al dente on the palate; the steak is cooked to just right, juicy and soft; while the pork knuckle is the signature of the place, crispy skin and tender meat, would not be too salty. The food is tasty and generously portioned, which will draw us to come back!

2019-03-14
  • Pork Knuckle
2019-03-15 321 瀏覽
之前知道佢響銅鑼灣有分店就一直想試,但係到佢執左都未去到。難得今日食Lunch可以食耐啲,所以約埋幾個同事去遠少少去西灣河試下佢嘅豬手。可能係平日,餐廳午餐時間唔多人,一入去就有位坐,就咁睇環境都唔錯,餐廳開左門口啲窗,有風吹入黎都幾舒服。四個人決定都係食set lunch。叫左三個餐(其中一個係二人份嘅豬手餐,所以係夠四人食)前菜各揀左一樣,主菜就揀左(1) 意式煙肉番茄長通粉(2) 炭燒美國西冷牛扒,同埋(3) 招牌德國醎豬手(兩人分量)。分量其實都幾夠,四個人食到好飽,食物味道黎講算平均唔錯,最緊要係招牌豬手唔出事。要讚下侍應會提醒我地個意粉係辣嘅 ,不過少少彈下佢,成日好似好想收左我地啲餐牌,唔比我地睇咁,同埋枱面把刀,好難切個豬手皮...
(前菜)北歐醃三文魚香橙沙律
(前菜)小紅莓乾西蘭花沙律
(前菜)椰香南瓜湯
(主菜)德國醎豬手
(主菜)意式煙肉番茄長通粉
(主菜) 炭燒美西冷牛扒
+$20 檸檬特飲
是日甜品(tiramisu)

2019-03-14
(前菜)小紅莓乾西蘭花沙律
行到西灣河海傍,完全走出左熱鬧嘅市區,餐廳半開放式,坐中間都可以感受到海邊嘅涼風,過一個寫意嘅晚上。餐牌分左肉同飯/麵,我地叫左一個肉丸意粉、焗豬手,肉丸好大粒,配上香草番茄味道唔錯。焗豬手份量更加大!我地3個女仔,每人都有2大塊,皮好脆,配菜有傳統德國酸椰菜,平衡油膩豬手,醬汁亦有法式芥末,增加層次。至於甜品,樣樣都想試嘅我地,最正確嘅選擇就係叫甜品拼盤 拼盤包括朱古力心太軟、朱古力焗曲奇、芝士蛋糕、蘋果派、3球雲尼拿雪糕!全部都好味,朱古力焗曲奇會比較甜,但我就最鍾意哩款 要注意嘅係餐廳近海邊同開放式,冬天或者大風嘅時候就會比較凍,野食都會容易吹凍,要留意天氣。

The  Crispy  Pork  Knuckle
Dessert  Platter
2018-11-20
The  Crispy  Pork  Knuckle
Dessert  Platter
2019-02-07 665 瀏覽
今日同朋友慶生,所以黎到The Salted Pig食翻餐好嘅。本來餐廳做梗promotion,原本$248既乳豬以$100就換購到,可惜我地太遲到,乳豬已經賣清光,唯有下次再試。牛油果香芒大蝦沙律本身我就好鐘意食牛油果,所以見呢款沙律有牛油果就即刻點左。成個沙律有羽衣甘藍、青瓜、蕃茄仔、芒果、牛油果同埋燒過嘅大蝦,加埋甜甜辣辣嘅沙律汁,將各種食材完美融合。然後呢餐食到咁上下,我地發現沙律真係必備,因為其他野食都偏向重口味同油膩,即使係食肉獸,都真係要間住幾啖肉一啖沙律咁balance番。動感Nachos手震影濛左張相。上面有啲pulled pork,都幾惹味。不過整體如果多啲醬同芝士就好。除左面頭幾塊有料有醬,下面真係得番齋Nachos。白酒青口配薯條青口有陣淡淡嘅白酒味,唔會太搶口,個汁要黎送薯條一流!不過呢兜青口入面都有幾多得個殼Ribs呢度個Ribs都幾大份,每條骨痴住嘅肉都好多,唔洗妹下妹下都啖啖肉。粟米燒過黎,聞落有少少煨蕃薯嘅味,好甜!慢煮豬腩豬腩油脂同肉層層分明,經過慢煮之後肉質軟嫩,配埋個汁醬都幾好食!不過始終脂肪多,加埋其他菜式都比較油膩重味,食左一小舊就已經覺得太

牛油果香芒大蝦沙律

動感Nachos

白酒青口配薯條

Ribs

慢煮豬腩
豬腩油脂同肉層層分明,經過慢煮之後肉質軟嫩,配埋個汁醬都幾好食!不過始終脂肪多,加埋其他菜式都比較油膩重味,食左一小舊就已經覺得太heavy,唯有搭埋配菜同之前嗌果個沙律先勉強食到多兩舊。(配菜個紅蘿蔔爽口又甜🤟🏼)

黑松露Risotto
呢個Risotto飯粒彈牙,唔會煮到過稔。味道都ok,不過少少偏咸。

Tango
呢杯mocktail有幾款水果係入面(唔記得有咩喇),加埋梳打,酸酸甜甜咁幾refreshing

整體都唔錯,老闆話星期一有main course買一送一,下次要襯有優惠黎食,抵好多!
Soho east has always been a hidden gem in my mind, Salted Pig has settled here for quite some time but only this weekend I have a chance to check out their menu. Food was decent, ordered the pulled pork sandwich but first impression was a little underwhelming as bread was a little dried and not as hot as I want it to be. Pulled pork was nice, but a bit on the salty side (name suggested so already?). Fries was average, but at least portion is decent. Also tried their bacon caesar salad, nothing s

Food was decent, ordered the pulled pork sandwich but first impression was a little underwhelming as bread was a little dried and not as hot as I want it to be. Pulled pork was nice, but a bit on the salty side (name suggested so already?). Fries was average, but at least portion is decent. Also tried their bacon caesar salad, nothing special there but wish they can go easier on the sauce next time or I should have asked them to serve on the side, my bad.

One great thing I like about this place is to be able to bring my dog, they even offer a dog water bowl and snack at times!
2018-12-08
2018-12-15 817 瀏覽
六點鐘約咗同事一齊去游水,教咗佢哋游水兩個小時。肚子都已經我都打晒鼓了。行到去海旁見到呢一間餐廳仲開門。入去叫咗個豬手,ribs. 簡直食到我哋停唔到口了。全忘記咗聽日仲要返工

2018-06-28