餐廳: The Salted Pig
優惠: 食飯都有得賺里數? 仲唔即刻訂枱?
條款及細則:
須受其他「亞洲萬里通」條款及細則約束。
須受其他「亞洲萬里通」條款及細則約束
2019-08-20 77 瀏覽
今天和家人到鯉景灣的salted pig 吃午飯,由於一早訂了枱,所以到達時職員很快便為我們安排座位。職員好細心,見到有我們有小朋友,立即送上遊戲紙和顏色筆,結果小朋友真係坐定定。我哋揀咗西班牙海鮮炒飯,海鮮份量非常多,種類包括了鮮蝦、蜆、青口、魷魚等等,炒飯微微帶點辣,有咬口,非常開胃!另外由於我哋消費滿左$400,只要下載某個apps,便可免費惠顧一個甜品。最後我哋揀咗朱古力心太軟,流心的心太軟非常吸引,朱古力味濃郁,再配埋雲呢拿雪糕,真的是超好吃!

2019-08-17 64 瀏覽
假日和朋友相約在鯉景灣聚聚,餐廳可以看到海景,十分舒適。由於餐廳以「豬」命名,來這裏當然要吃豬啦!結果我們點了德國鹹豬手。豬手皮脆肉嫰,令人停不了口。而且薯仔和酸菜都十分美味,令我們都非常滿足!另外還叫了碎牛肉芝士肉汁薯條🍟,薯條香脆,芝士澎湃,味道不錯!由於我哋太專注傾計,不經不覺就到了happy hour !飲品買一送一,我和朋友都分別叫了一杯juice呢!
假日和朋友相約在鯉景灣聚聚,餐廳可以看到海景,十分舒適。

2019-08-17 54 瀏覽
The Salted Pig將自己稱作豬門店,但食物絕不是只有豬,menu並不單調。餐廳食物份量很大,在西灣河小蘇豪這個地段來說,價錢十分公道。我們點了香煎吞拿魚尼斯沙律和1/4脆皮乳豬。沙律有薯仔、法邊豆、蕃茄等配料,香煎吞拿魚有點像日本的火炙吞拿魚,肉厚多汁,外層煎香,內裏仍是生的。拌以橄欖油和醋,開胃解膩。脆皮乳豬比我們想象中大隻。乳豬皮薄脆身,肉沒有多作調味,比較肥,有別於中式乳豬。醬汁是Peppercorn sauce,黑胡椒味道很出,除了creamy和帶蘑菇香,跟配菜蒜炒菇菌很配。但作為乳豬沾醬,最好還是多一點酸甜味來增加味道層次,例如配以Plum Sauce,也是常見做法。餐廳上菜快,店員親切,適合跟一群好友坐上一夜。

我們點了香煎吞拿魚尼斯沙律和1/4脆皮乳豬。

餐廳上菜快,店員親切,適合跟一群好友坐上一夜。
2019-08-14 60 瀏覽
The Salted Pig 位於港島小蘇豪鯉景灣,以豬肉菜式作主打。餐廳最出色的是環境,客人坐在沙發上渡過happy hour,十分舒適。前菜點了小食拼盤,份量相當大。每款小食配以相應的醬汁,讓你一欸過嘗遍各款前菜。當中以香料雞翼最出色,脆炸雞翼配甜辣醬,十分惹味。拼盤中亦有炸豬皮、脆豬肋骨等豬肉類小食,挺有特色。主菜點了西班牙海鮮飯,配料很多,份量很大,足夠多人分食。這裏的海鮮飯並不走傳統純粹風格,所以配料除了基本的貝類和紅椒,還用上辣肉腸。飯能吸收海鮮湯,但還多了辣肉腸的鹹味,跟傳統味道分別很大。如果想作新嘗試不妨一試,但我仍然鍾情簡單一點的傳統風味。餐廳臨近海傍,很適合happy hour chill一下,客人多半來喝酒,再點些小食。

主菜點了西班牙海鮮飯,配料很多,份量很大,足夠多人分食。

2019-08-12 35 瀏覽
好朋友在港島早收工,約我來西灣河食dinner 話要同我食餐好😲講真,我真的沒有來過鯉景灣呢頭沒想到原來有個海濱長廊,望住個海好舒服朋友之後話要同我食The Salted Pig 🐷 🐷 🐷 入到去好多擺設餐具都是🐷四周環境令人舒適,燈光比較柔和,暗暗的,感覺比較令人心情放鬆我望了望menu都唔知選咩好🤔店員走來介紹了少許,好友善兩個人都食唔到好多,就點了個飯同兩個小食烤比目魚柳藏紅花燉飯:比較特別同少見,就點了這個魚飯,比想像中更好吃😋 很花心思的燉飯,魚柳新鮮肉嫩又滑,好有鮮味,飯汁可口,配有些青豆、粟米粒、三色椒粒等等,更加健康清新手撕豬肉配墨西哥芝士粟米薄脆:一上來,我倆好驚訝!嘩,好大份呀!份量好多,有好多粟米薄脆,上面淋滿了醬,有牛油果醬同芝士,非常濃厚味道的豬肉,配上塊粟米脆片一齊食,很特別的感覺豬皮脆片 牛油果醬:大家都都食炸豬皮,但原來不是想像中的樣子,比之前在其他地方食的更大塊,更厚身!不過呢個非常香脆,好脆口的豬皮,有時候會食到少許肉碎粒,大大塊的豬皮食落口都不太肥膩,不覺得很油,只係好鬆脆,點埋牛油果醬一齊食更好,感覺無咁熱氣🤣呢餐飯的份量真想像中大好多,最後還
講真,我真的沒有來過鯉景灣呢頭
沒想到原來有個海濱長廊,望住個海好舒服
朋友之後話要同我食The Salted Pig
🐷 🐷 🐷 入到去好多擺設餐具都是🐷
我望了望menu都唔知選咩好🤔店員走來介紹了少許,好友善
兩個人都食唔到好多,就點了個飯同兩個小食

呢餐飯的份量真想像中大好多,最後還是食唔晒,唔想浪費,包了回家食。一餐食左好多熱氣野🙈
烤比目魚柳藏紅花燉飯
手撕豬肉配墨西哥芝士粟米薄脆
豬皮脆片
烤比目魚柳藏紅花燉飯
手撕豬肉配墨西哥芝士粟米薄脆
豬皮脆片
2019-08-07 30 瀏覽
和朋友在SOHO EAST 找Brunch 食,雖然距離MTR 有一點距離,今天天陰所以行都不是太熱。選了這間是它的環境很舒服,令人放鬆和很有在外國的感覺,暫時令人逃離現實一下,叉叉電。而且地方較寬敞,跟旁邊的客人有一點距離,方便談天,最重要當然是那個海景。🤩✨能量早餐$138給它的名字吸引 在最需要能量的時候 就點了他它給自己一點能量給自己打打氣!好豐富,有雞胸,炒蛋白,蘿蔔,菠菜和蘑菇。另外加了薯仔$16。一見到就感覺是給人做運動補充能量。雞胸: 想不到的嫩滑,煮得剛好,不會乾和嚡,而且份量多,只是咸了一點。炒蛋白: 最好食的,十分嫩滑,十分濃郁。菠菜: 味道清甜薯仔: 新鮮焗,入口熱騰騰,不錯!👍🏻值得一提是食完唔會趕你走,可以慢慢傾計,價錢不算貴,而且還包了一杯茶/咖啡。放鬆一下自己的好地方。

✨能量早餐$138
炒蛋白: 最好食的,十分嫩滑,十分濃郁。

菠菜: 味道清甜
薯仔: 新鮮焗,入口熱騰騰,不錯!

2019-08-05 40 瀏覽
今晚嚟到The Salted Pig食飯,環境對住海邊,即使喺炎炎夏日仍然可以感受到海風。🏠外觀方面,裝潢具有特色,幾精緻。天色漸暗後環境好chill,啱晒二人世界。🍽食物出色,令人開眼界。首先,為咗可以多試幾種小食,我哋嗌咗一份Sharing Snack Platter。所有食物都係即炸,熱辣辣好惹味。我特別鍾意蘇格蘭蛋,面頭嘅絞肉經過醃製,包住半熟雞蛋,喺香港好少食到。另外值得一讚係蟹餅十分足料,一切開便見到一絲絲蟹肉,配合拼盤附送嘅醬汁,配合適宜。其餘嘅雞翼、豬皮脆片、脆豬肋骨、迷你漢堡、炸薯條同埋酥脆魷魚酥,各有風味。其次,聽聞呢度嘅乳豬好出色,所以叫咗Suckling Pigs (1/4)。上枱嗰陣乳豬仍然保持熱度,外皮香脆,脂肪比例啱啱好。炒雜菌、法邊豆及薯茸,令燒豬嘅油膩感大大減低。💁🏻‍♂️服務方面,侍應殷勤,有禮貌,亦會主動refill水。🔸總括嚟講,食物有水準,環境舒適有特色,適合二人世界或同朋友嚟飲酒。

🍽食物出色,令人開眼界。
Sharing Snack Platter

Suckling Pigs (1/4)

Sharing Snack Platter
Suckling Pigs (1/4)
  • Suckling Pigs
2019-08-01 187 瀏覽
是日放工約左姐妹二人食晚飯談心,所以諗住揀一間環境比較適合傾計既地方,上網搵左好耐突然見到一間係西灣河碼頭對面,地理位置易搵又環境氣氛好既餐廳。book左19:00黎到眼前一亮,有卡座和雙人座位,多人也不是問題,地方很大而且燈光悠暗,十分適合談天說地輕輕鬆鬆享用晚餐,周圍氣氛也很好,也有外籍人士光顧及歡迎寵物。室內佈置氣氛十足的西餐廳,我和姐妹來到已經非常滿意。餐牌內選擇類型有很多,但一如店名『豬門店』所言很多豬類的款式,有德國咸豬手、歐式脆皮乳豬、豬肋骨等等......最後我們點了:凱撒沙律、小食分享拼盤、歐式脆皮乳豬(1/4隻)及雜菌松露意大利飯。由於一就座店員已經推介德國咸豬手以及歐式脆皮乳豬,而且她還說每天數量有限,以往很快就售罄所以我們一就座就先下了脆皮乳豬。飲品方面也有很多選擇,很多不同類型的酒精飲品例如伏特加、威士忌、龍舌蘭等等......雞尾酒也有很多,有酒精無酒精一應俱全,普通的汽水、咖啡及茶都有,適合所有年齡層人士。最後我點了Tango﹐以柚子茶和西柚紅莓菠蘿汁調製成。凱撒沙律:份量不少,有一條條很細少的鯷魚。沙律菜很新鮮,口感卜卜脆而且鮮甜,味道非常清新,十分適合

凱撒沙律:份量不少,有一條條很細少的鯷魚。沙律菜很新鮮,口感卜卜脆而且鮮甜,味道非常清新,十分適合當造開胃菜,食完清一清腸胃準備餘下主菜。

小食分享拼盤:份量十分驚人,種類有很多而且每種食物都實在太邪惡。迷你牛肉漢堡也不迷你,漢堡牛肉味很濃啖啖肉配合酸瓜消除油膩感,旁邊擺放一小碗牛油果醬配合漢堡味道一絕,層次感十分好。另外蟹餅脆而不乾,濃濃以及一絲絲的蟹肉令我們有驚喜,推介!!!!

歐式脆皮乳豬:四份一隻相信已經足夠二至三人享用,有雜菌以及西蘭花伴碟,乳豬外皮熱辣辣脆卜卜,火喉控制烤得十分好,外皮脆卜卜之餘肉質也不會乾,咬落去還有肉汁,與脆卜卜外皮層次分明,味道調教得岩岩,誠意推介!!

雜菌松露意大利飯:濃濃的松露味配合雜菌別有一番風味,意大利飯恰到好處不會太生也不會太熟,口感一流!!

最後飲品也很好,清鮮的柚子味配合菠蘿,還有少少士多啤梨味,完全可以解到先前所有食物的油膩感。餐廳食物環境以及服務都一流,期待下次再次光顧!!

餐牌

2019-08-01 133 瀏覽
今日係西灣河收工join埋老婆同表妹開餐, 每次約係附近食飯, 老婆都一定會揀去位於Soho東呢間The Salted Pig, 因為呢度有佢最愛嘅德國鹹豬手食。😁The Salted Pig係香港已經開到第四間分店, 西灣河Soho東呢間位於海邊, 加上半開放式設計, 環境非常舒適放鬆。😚我地點左一客二人份嘅招牌德國鹹豬手, 一份小食拼盤, 加上表妹推介嘅菠菜三角酥, 3個人share應該好夠食。忌廉菠菜三角酥 $128三角酥外層酥脆, 餡料除左有飽滿嘅忌廉菠菜之外, 仲有拉絲芝士, 味道層次豐富, 配上新鮮沙律菜, 感覺清新健康。😙小食分享拼盤 $275小食拼盤份量比預期多好多, 二個人未必食得哂, 當中我最鍾意係迷你牛肉漢堡, 漢堡肉五成熟肉味濃郁, 加上爽脆酸瓜, 味道唔錯。蟹餅好多蟹肉, 外脆內嫩。👍招牌德國鹹豬手 $298老婆最愛嘅德國鹹豬手仍然係咁有水準, 皮脆肉嫩, 沾上特製醬汁, 啖啖肉都唔而不膩。Mint Orchard Tea $62埋單時店員同我地講, 餐廳而家做緊星期一主菜買一送一優惠, 我地已經約好下星期一再黎刷返餐。😋

忌廉菠菜三角酥 $128

小食分享拼盤 $275

招牌德國鹹豬手 $298

Mint Orchard Tea $62

2019-07-30
2019-08-01 34 瀏覽
係海濱跑開步都會見到宜一間餐廳有好多人,今次終於俾我試到。不過,今次兩個人叫得太多野,估唔到每一樣野既份量大到咁。環境係好舒適既,暗暗地對住個海,都好有feel 架。《迷你牛肉漢堡》 $138迷你牛肉漢堡,一共有三個,味道雖然唔係好突出,但的確係幾抵食。《白酒煮荷蘭藍青口配薯條》 $168藍青口叫細份好啦,兩個人食,食極都唔完,藍青口極多,仲要有埋薯條,食到宜味菜已經飽飽地。藍青口帶有少少白酒味,加上有點忌廉,D汁係個底到,記得浸下D汁,食落特別鮮甜。《經典英式炸魚薯條》 $188炸魚炸都好脆,有一條炸魚面頭加在鹽,食之前記得搽晒兩條,或抺走面頭既鹽,如果唔係會好鹹架。《招牌德國鹹豬手》 $298叫得salted pig 點可以唔食豬,果然豬係全餐廳最好食既一道菜,鹹豬手肉質鮮嫩,個表皮炸得好脆,再加埋個醬汁,真係好好食,甚至好食過我係德國食過既鹹豬手。《Apple Delight》 $82最後,黎埋Apple Delight 作結尾,酸酸甜甜,都唔錯架!

環境係好舒適既,暗暗地對住個海,都好有feel 架。
迷你牛肉漢堡

招牌德國鹹豬手
Apple  Delight
  • Pork Knuckle
2019-07-24 168 瀏覽
約了很久沒見嘅好友一聚,其實初頭還沒有甚麼心水要去哪裡用餐,不過友人說很想找一間環境有情調又近海邊的餐廳,所以即時想起了座落於蘇豪東嘅「The Salted Pig」。餐廳位於西灣河鯉景灣海旁,店內地方頗大,環境寬敞闊落,佔地 3,000 平方呎,空間感十足,估計應該可以容納約 80 位客人,加埋四周的綠色植物同擺設,裝潢帶英倫鄉村風格。除了用餐區外,原來餐廳亦另設有酒吧區,吃完飯來小酌一下也是個不錯的選擇。翻開餐桌,食物選擇非常之多,除了有小食&前菜、沙律、意粉&飯、包類之外,唔少得嘅當然仲有一系列以「豬」作為主打的菜式, 如豬肋骨、德國咸豬手、脆皮乳豬等,另外亦有多款海陸滋味菜、配菜、甜品及飲品等。先來一客小食做前菜 ,選了忌廉菠菜三角酥 ($128),沒想到原來這客三角酥分量咁大,外皮焗至色澤金黃,入口既鬆化又酥脆,切開可以清楚見到入面塞滿香嫩嘅菠菜苗,配上巴馬臣同意大利水牛芝士,雙重芝味!芝士同菠菜嘅份量比例啱啱好,食落完全唔覺膩滯。餐廳主打特色豬肉 Fusion 菜,一場嚟到,當然唔可以錯過。其實有好多款都好想試,心大心細,和朋友商議後,最後都係決定揀歐式脆皮乳豬 ($258
餐廳主打特色豬肉 Fusion 菜,一場嚟到,當然唔可以錯過。其實有好多款都好想試,心大心細,和朋友商議後,最後都係決定揀歐式脆皮乳豬 ($258),兩個人點 1/4 隻豬啱啱好。乳豬上桌時配有薯蓉、雜菌、法邊豆及一小兜胡椒籽汁。乳豬件件都非常厚切,外皮烤得金黃亮澤,香脆可口;中間有一層薄薄嘅肥膏,食落甘香油潤又不肥膩,入面肉質超 juicy,加埋個辛辣惹味的胡椒籽汁,簡直係 perfect match。乳豬下面嘅薯蓉亦非常好吃,綿滑細膩。
接著一客烤比目魚柳、藏紅花燉飯 ($215),魚柳的外皮烤得相當香脆,下層的魚肉亮澤雪白,片片分明,入口帶有魚汁,加上魚肉夠嫩滑又有咬口,鮮味十足。至於墊底的藏紅花燉飯,食味亦不俗,飯粒黃澄澄,入口粒粒分明、軟硬適中,不錯。飯中夾雜著三色椒,翠玉瓜,青豆同粟米等,加上上桌時熱氣騰騰,令人垂涎。
最後當然要以甜品作結,本來想點香蕉拖肥批,不過店員說今天未能供應,所以改點了一客「瘋狂!香蕉雪糕新地」($88)。新地用料非常豐富,除了有香蕉、窩夫同兩球雲呢拿雪糕外,杯內還有不少朱古力豆,加上棉花糖和忌廉等,層次分明,口感十足。

這頓晚餐吃得非常愜意,這裡嘅環境不但開揚舒適,而且氣氛輕鬆,加上菜式份量頗大,適合三五知己一同分享。
2019-07-23
2019-07-21 40 瀏覽
朋友知道我愛吃乳豬,今餐提議去Salted Pig, 因為他吃過哪餐廳的乳豬, 水準一流和抵吃。此餐廳位於西灣河鯉景灣太康街 地下, 餐廳坐落於海旁,環境優美,我們到來還差十分鐘才過 happy hour,於是便把握時間,叫了兩杯 buy one get one free的cocktail: Pink Blush。 此飲品混合了番石榴、蘋果和士多啤梨,味微微酸和不是太甜。 首先叫了香煎吞拿魚尼斯沙律,裏面有薯仔、烚蛋、法邊豆、 橄欖和蕃茄。吞拿魚的味道特別, 感覺似煙燻多於香煎,灑甜醋的沙律菜同吃, 有另一番風味。小食分享拼盤,內裏包括蘇格蘭雞蛋,外皮炸得酥脆蛋黃溏心,豬皮脆片配牛油果醬,中西合璧但又配搭得宜。迷你牛肉漢堡,說是迷你版但卻做得一點也不馬虎,芝士、漢堡扒和酸菜也一一齊備,而且那牛肉漢堡還烤得很香。 蟹餅也是另一 推薦的傑作, 雖然少少一片,一口咬下去,滿滿都是甜美的蟹肉。 至於拼盤內的香料雞翼、脆豬肋骨和薯條就保持一般香脆。 至於主角歐式脆皮乳豬,由於拼盤裏已有太多肉類, 我們只叫了四份一 size的,但想不到來到的時候,原來也非常大碟, 並且還伴有薯蓉、雜菌、法邊豆和胡椒籽汁。乳豬烤得皮脆肉嫩,原本以為會很油膩,但當咬下去的時候,卻又發覺脆皮之下 竟然沒有肥膏層,實在驚喜。其實配菜亦做得非常美味, 但可惜之前的拼盤太豐富,吃完也半飽,真的沒辦法把配菜全部消滅呢。

2019-07-17 145 瀏覽
西灣河海旁一帶有不少特色餐廳,這家西餐廳燈光幽暗,氣氛很好。設有卡座和雙人座位,餐廳有不少外籍人士光顧,想必跟這裡的環境有關吧!翻開餐牌,選擇不少!⭐️Pink Piggy$62點了一杯紅粉佳人,以番石榴果汁和士多啤梨製成,入口酸香滋味迷人。⭐️Oreo madness$68Oreo 愛好者的福音,以Oreo餅碎配上朱古力,入口啖啖Oreo,非常冰爽!⭐️suckling pig$258雖然只是1/4份量,但足夠3人分享。跟中式乳豬差不多。乳豬賣相亮麗,外皮烤得又香又脆,入口「卜卜」脆,連皮跟肉一起吃,肉質軟嫩多汁,脂肪也烤成半溶狀態,滿嘴的油脂,豐膄甘香,暫時是我吃過最美味的西式烤乳豬呢!⭐️安格斯牛肉芝士漢堡 薯條$178麵包烤得酥酥脆脆,夾層安格斯牛肉偏薄一點,配上蔬菜,咬下去令人滿足呢!⭐️鮮蝦蘆筍意大利飯 龍蝦番茄汁$178這道義大利飯也十分美味,龍蝦番茄汁賦予義大利飯香濃的口感,入口口感很棒,味道也很好,一口一口,很快就吃完了!▫️乳豬味道仍然令我意猶未盡,環境也不錯,是約會的好地方!

翻開餐牌,選擇不少!
Pink Piggy

⭐️Pink Piggy$62
Oreo madness

⭐️Oreo madness$68

⭐️suckling pig$258
suckling pig

雖然只是1/4份量,但足夠3人分享。跟中式乳豬差不多。

安格斯牛肉芝士漢堡 薯條

⭐️安格斯牛肉芝士漢堡 薯條$178