餐廳: The Point Kitchen (奧海城2期)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2024-01-26 643 瀏覽
今晚遲了放工,   女友先在奧海城 購物等我吃飯.   她看見  The Point Kitchen  8:30pm  後有 85 折, 立即訂了位, 真識做.這間餐廳裝修環境也不錯.座位寬敞開揚, 卡座方桌多, 還有特式設計廂座,  可以自成一角. 女友點餐, 叫了兩份   $238  (Three-courses, Starter + Main   & Dessert)   餐飲有半價優惠,  女友叫  Mocktail, Fruit Punch 好清新, 我的餐飲, 送來了  熱檸茶,  飲杯 開開味蕾.Starter:  我選了 沙律,   新鮮沙律菜, 配上沙律醬, 芝士, 麵包粒,  份量不多,  吃來開胃, 滿意. 女友愛餐湯,  蕃茄湯, 濃度適中,夠熱, 口感不錯.紅酒燴牛仔膝, 套餐加 $68-  BucoAlla Milanese. 牛仔膝有豐富膠質.  肉質軟嫩 Q 彈,   配上意式玉米粥夾薯蓉, 混合美味紅酒檸檬汁, 好味又滋味.經典卡邦拿拉扁意粉  Classic  Carbonara,  雞蛋芝士忌廉醬,  意粉十分煙韌, 吃起來相當彈牙.   crea
座位寬敞開揚, 卡座方桌多,
還有特式設計廂座,  可以自成一角.
Mocktail, Fruit Punch
我的餐飲, 送來了  熱檸茶,  飲杯 開開味蕾.
熱檸茶
Starter:  我選了 沙律,   新鮮沙律菜,
沙律
女友愛餐湯,  蕃茄湯, 濃度適中,夠熱, 口感不錯.
蕃茄湯
紅酒燴牛仔膝, BucoAlla Milanese
混合美味紅酒檸檬汁, 好味又滋味.
經典卡邦拿拉扁意粉 Classic Carbonara,
意粉十分煙韌, 吃起來相當彈牙.   creamy Carbonara 效果非常好, 把每條意粉都蓋上.
餐後甜品伯爵茶意大利奶凍,  Earl Grey Panna Cotta ,  意大利奶凍極可口, 有濃厚伯爵茶味.
伯爵茶意大利奶凍, Earl Grey Panna Cotta

這個晚餐食材優質, 價錢超值,  我們喜歡.
Mocktail, Fruit Punch
  • BucoAlla Milanese
  • 伯爵茶意大利奶凍
  • Earl Grey Panna Cotta
2024-01-24 402 瀏覽
曾經去過尖沙咀   The point,   喜歡食物有水準餐廳環境又好.  今次去 奧海城 探訪朋友,  朋友也說去  The Point Kitchen 吃晚餐,  在奧海城     2 期1樓 ,  由地鐵站去,  極方便.餐廳面積大, 座位多,  好舒適.  開放式廚房,  裝修設計真不俗. 服務員平易近人, 有禮貌又有笑容, 座位感覺舒適. 餐牌食物多選擇.    朋友和我齊贊成叫  Weekday set  dinner, $198 (2-course, Main + starter)  &  $238  (3-course, Main,  starter & dessert)  一起 share.叫套餐, 飲品有半價優惠,  Fruit Punch 果味較濃, 最適合我. Daily Salad,   是日沙律,  菜夠爽脆鮮甜, 混合麵包粒, 芝士片, 健康又不油膩, 開胃!Daily soup:   是日餐湯,  蕃茄湯, 濃濃茄紅素,  酸酸甜甜,   健康又美味. Classic Carbonara  經典卡邦拿拉扁意粉, 濃郁芝士忌廉味, 重有蛋黃, 煙肉碎.
餐廳面積大, 座位多,  好舒適.
開放式廚房,  裝修設計真不俗.
服務員平易近人, 有禮貌又有笑容, 座位感覺舒適.
Fruit Punch
是日沙律
是日餐湯, 蕃茄湯
Classic Carbonara 經典卡邦拿拉扁意粉
意粉十分煙韌, 吃起來相當彈牙.
 Buco Alla Milanese  + $68,    紅酒燴牛仔膝.   牛仔膝份量足, 層層疊 賣相不錯, 配搭有意式玉米粥.
Buco Alla Milanese 紅酒燴牛仔膝
牛仔膝 大大塊.    用上紅酒汁, 意大利香草, 檸檬醬,   煮得味道極香濃,  多汁, 牛香濃濃, 越食越好味, 兩人分嘗剛好.  意式玉米粥混合薯蓉, 好滑吃得健康.
Dessert, Earl Grey Panna Cotta , 伯爵茶意大利奶凍,
Dessert, Earl Grey Panna Cotta , 伯爵茶意大利奶凍
伯爵茶味四溢, 奶凍細滑好完美.
Hot Lemon Tea  熱檸茶,  有檸檬的清香, Lipton Tea 沒有苦澀的味道,  好暖胃解膩.
連鎖式經營的西餐廳, 食物及廚藝有水準,  甜品也十分好吃.  意大利 fans 必到 .
是日沙律
是日餐湯, 蕃茄湯
Classic Carbonara 經典卡邦拿拉扁意粉
Buco Alla Milanese 紅酒燴牛仔膝
2023-12-24 448 瀏覽
🎄12月份聖誕節,梗系要食個豐富嘅聖誕大餐🍽️ CHRISTMAS MENU DINNER $688煙火腿白豆湯 CANNELLINI BEAN AND SMOKED HAM SOUP呢個湯好足料喺裏面超級多白豆同埋煙火腿🥓飲落好暖粒粒啊!配上一條薄脆麵包,浸湯飲好正!🦐阿根廷紅蝦牛油果他他配蜜桃芝士汁 +$38ARGENTINIAN RED PRAWN, CHERRY TOMATO & AVOCADO TARTAR WITH PEACH MASCARPONE SAUCE呢款紅蝦牛油果他他好精緻😳 紅蝦夠嫩滑、而底部嘅牛油果他他超級新鮮🥑主菜 ENTREES FRESH HOUSEMADE FETTUCCINE JAPAN HIROSHIMA OYSTER🦪日本廣島蠔手工意大利寬條麵表面喺廣島炸蠔,外脆內軟!成個麵都沾有好香嘅蠔味,而食落一啲都唔腥😳🍖BEEF WELLINGTON 威靈頓牛柳 +$98為咗佢個威靈頓牛柳而嚟🤭 超大份啊🤩🤩 粉嫩嘅牛柳厚度十足,咬落一啲都唔韌,外層嘅巴馬臣火腿鹹香味十足~🍕ROMAN PIZZA 9”意大利風乾火腿無花果披薩 9”披薩好多芝士!火腿喺成
🎄12月份聖誕節,梗系要食個豐富嘅聖誕大餐🍽️

CHRISTMAS MENU DINNER $688

🦐阿根廷紅蝦牛油果他他配蜜桃芝士汁 +$38

主菜 ENTREES
🦪日本廣島蠔手工意大利寬條麵

🍖BEEF WELLINGTON 威靈頓牛柳 +$98

🍕ROMAN PIZZA 9”
意大利風乾火腿無花果披薩
9”披薩好多芝士!火腿喺成個披薩嘅點綴啊!加上粒粒無花果可以中和返~

DESSERT
🍫HOMEMADE WHITE CHOCOLATE TIRAMISU 自家製白朱古力提拉米蘇,入口幼滑咖啡味都幾濃,喺甜咗啲啲🫢
2023-11-23 734 瀏覽
午間和太座在西九龍大型商場奧海城閒逛及順道購物, 忽起吃西餐之想, 見到這間走意式菜路線的食店, 正好探店😀店内外裝潢清雅平實, 透視度高又不失座位間距離及私隱😃午飯時段備有多款套餐供客人選擇, 亦有散點餐牌可作參考, 決定來兩客午餐:美國牛肩胛配蜜糖甜薯田園沙律;麵豉醬烤三文魚配牛油果薯仔沙律及青蘆筍是日餐湯是蕃茄濃湯, 熱度合心意, 茄味亦足, 開胃頭盤😋美國牛肩胛配蜜糖甜薯田園沙律, 烤至五成熟, 肉質鮮嫩非常, 咬落有質感牛肉味豐, 蜜糖甜薯甘香甜美, 填肚好食材😋麵豉醬烤三文魚配牛油果薯仔沙律及青蘆筍, 三文魚塊夠厚身, 烤得香軟入味, 麵醬味濃而不搶口味, 伴碟的牛油果薯仔沙律滑溜清鮮😋意猶未盡, 追加了主菜:紅酒燴牛膝配紅酒汁及意大利香草檸檬醬、伴意式玉米粥, 軟滑的牛膝配上芳香紅酒醬, 混合意式玉米粥, 味蕾有大享受😋滿足的意式午餐在意大利泡沫咖啡後完結了👏

店内外裝潢清雅平實, 透視度高又不失座位間距離及私隱😃

美國牛肩胛配蜜糖甜薯田園沙律;

麵豉醬烤三文魚配牛油果薯仔沙律及青蘆筍

是日餐湯是蕃茄濃湯, 熱度合心意, 茄味亦足, 開胃頭盤😋
蕃茄濃湯

牛肩胛

烤三文魚

意猶未盡, 追加了主菜:

燴牛膝

滿足的意式午餐在意大利泡沫咖啡後完結了👏

2023-11-21
蕃茄濃湯
牛肩胛
烤三文魚
燴牛膝
2024-02-08 116 瀏覽
過嚟奧海城睇戲,想試吓The Point Kitchen!果然估佢唔到咁驚喜,讓我們享受了一頓很美味的晚餐😄😄龍蝦湯呢個龍蝦湯真係太有驚喜啦!湯底濃稠鮮美,龍蝦肉鮮甜又滑口,完全係一個海鮮的經典。湯中仲加咗新鮮蔬菜同香料,食落有層次感,每啖都令人滿足。真係一道令人驚艷嘅湯品,絕對唔會令你失望!和牛面頰手工意大利寬條麵呢款意大利麵真係太有質感啦!用上嫩滑嘅和牛面頰同手工製作嘅寬條麵,味道絕配。和牛面頰經過慢燉,肉質鮮嫩多汁,搭配寬條麵嘅嚼勁,真係一絕!呢道菜色彩鮮豔,食落有一種高級感同滿足感,絕對係一道讓你心花怒放嘅美食!羊肚菌舞茸手工小丸子呢款菜絕對係屬於那種文青味嘅美食!羊肚菌同舞茸嘅組合,再加上手工製作嘅小丸子,味道獨特。每一口都能夠感受到菇類嘅天然鮮香同口感,令人回味無窮。呢款菜唔止味道好,營養豐富,係一道叫人難以抗拒嘅美食佳餚!紅桑子意大利奶凍呢個甜品真係太令人驚艷啦!以紅桑子為主角嘅意大利奶凍,酸酸甜甜嘅口感令人愉悅。紅桑子嘅酸味同奶凍嘅濃郁完美融合,食落有層次感同豐富口感。呢個甜品清新唔膩口,係一個完美嘅結尾!奶油曲奇芝士蛋糕呢個芝士蛋糕真係太有味道啦!香濃嘅奶油同香脆嘅曲

龍蝦湯

和牛面頰手工意大利寬條麵

羊肚菌舞茸手工小丸子

紅桑子意大利奶凍

奶油曲奇芝士蛋糕
呢個芝士蛋糕真係太有味道啦!香濃嘅奶油同香脆嘅曲奇底,完美結合。蛋糕本身柔滑細膩,入口即化。整體而言,呢個芝士蛋糕既有奶油嘅香甜,又有曲奇嘅香脆,絕對係一個令人陶醉嘅甜品

GREEN POINT
呢杯Mocktail係一杯清新嘅飲品,以菠蘿汁為基底,再加埋藍色糖漿同蘇打水。菠蘿汁帶嚟一股清新果香,藍色糖漿令杯飲品更加吸引目光,而蘇打水令整杯飲品更有氣泡感。呢杯Mocktail清新又爽口,好適合喺炎炎夏日飲用,帶嚟一份輕鬆愉悅嘅感覺,正正就係我哋90後嘅心水選擇!

PASSIONISTA
呢杯Mocktail係一杯充滿濃厚果香同辣味嘅飲品。以百香果糖漿為主角,再加埋蜜桃同姜汁同蘇打水。百香果糖漿帶嚟嘅酸甜味道同蜜桃同姜汁嘅微辣,令呢杯Mocktail有一份獨特嘅風味。係一杯富有活力同熱情嘅飲品,絕對係愛情達人嘅首選!

地址:大角咀海庭道18號奧海城2期1樓105A號舖
2024-02-07 55 瀏覽
The Point Kitchen (奧海城2期) (大角咀)大角咀海庭道18號奧海城2期1樓105A號舖龍蝦湯:這道龍蝦湯擁有濃郁的海鮮風味,湯汁濃稠而豐富。龍蝦的鮮甜與湯汁完美結合,給人一種滿足感。湯中還添加了新鮮的蔬菜和香料,使整道湯品更加豐富,口感也更加多樣化。無論是開胃還是作為主菜,這道龍蝦湯都能夠滿足味蕾的期待。和牛面頰手工意大利寬條麵:這道菜以嫩滑的和牛面頰和手工製作的意大利寬條麵為主角。和牛面頰經過緩慢燉煮,肉質鮮嫩多汁,入口即化。意大利寬條麵則煮得剛好有嚼勁,與牛肉完美搭配。整道菜色澤誘人,口感豐富,給人一種奢華和滿足的感覺。羊肚菌舞茸手工小丸子:這道菜結合了羊肚菌和舞茸,再搭配手工製作的小丸子,味道獨特。羊肚菌和舞茸的鮮香與小丸子的柔軟口感相得益彰。每一口都能感受到菇類的天然香氣和口感,讓人回味無窮。這道菜不僅美味,而且營養豐富,是一道令人難以抗拒的美食。紅桑子意大利奶凍:這道甜點以紅桑子為主要成分,做成了意大利奶凍。紅桑子的酸甜與奶凍的濃郁融合在一起,給人一種口感平衡的感覺。紅桑子的酸味帶來了清新的口感,而奶凍的柔滑則為整道甜點增添了豐富的層次感。這道甜點既有清新
大角咀海庭道18號奧海城2期1樓105A號舖

龍蝦湯:

和牛面頰手工意大利寬條麵:

羊肚菌舞茸手工小丸子:

紅桑子意大利奶凍:
這道甜點以紅桑子為主要成分,做成了意大利奶凍。紅桑子的酸甜與奶凍的濃郁融合在一起,給人一種口感平衡的感覺。紅桑子的酸味帶來了清新的口感,而奶凍的柔滑則為整道甜點增添了豐富的層次感。這道甜點既有清新的風味,又有濃厚的口感,是一道令人愉悅的結尾。

奶油曲奇芝士蛋糕:
這道芝士蛋糕具有濃郁的奶油和曲奇的香味。蛋糕底部由曲奇餅乾制成,酥脆可口。芝士蛋糕的內部柔軟滑順,口感細膩。整體而言,這道蛋糕既有奶油的香甜,又有曲奇的香脆,是一道令人陶醉的甜點。

MOCKTAILS:

GREEN POINT
這款Mocktail以鳳梨汁為基底,加入藍色糖漿和蘇打水。鳳梨汁帶來了清新的果香,藍色糖漿增添了視覺上的吸引力,而蘇打水則為整個飲品帶來了氣泡感。這款Mocktail清爽宜人,適合作為開胃酒或者解渴之選。

PASSIONISTA
這款Mocktail以百香果糖漿為基底,加入了桃子、薑汁和蘇打水。百香果糖漿帶來了濃郁的果味,桃子和薑汁的組合則增添了一絲微辣和甜美。整個飲品口感豐富,帶有點點辛辣和酸甜的平衡,給人帶來了愉悅的口感體驗。
2024-01-21 75 瀏覽
~ Lobster bisque ~ Orecchiette with seafood ragú and bottarga ~ Grilled USDA Rib Eye~ Earl grey panna cotta•Thinking what to eat for dinner? The Point Kitchen might be the restaurant for you 😆. The environment of the restaurant is pleasant, which is good for having dinner with friends and family! I ordered a lobster basque, which set the stage with its rich, velvety texture. The orecchiette with seafood ragú and bottarga proved to be the standout and is my personal favourite 😍. For the grilled U
~ Lobster bisque
~ Grilled USDA Rib Eye
~ Earl grey panna cotta

I ordered a lobster basque, which set the stage with its rich, velvety texture. The orecchiette with seafood ragú and bottarga proved to be the standout and is my personal favourite 😍. For the grilled USDA rib eye, it was kind of dry, but still maintained an acceptable standard. Concluding the feast was the earl grey panna cotta. It had strong earl grey flavour and creamy texture. I’d definitely recommend this to any dessert lovers 🤍.

2023-12-02
2023-12-31 140 瀏覽
嚟到奧海城和朋友聚聚慶祝聖誕節,朋友推薦the point這家餐廳,從地鐵站沿接駁天橋步行約三分鐘就到,非常方便。午市時間入座率已經有6成,但職員很快已經帶你入座!午市設有套餐,包沙律/餐湯,主菜和飲品,價錢$158-$338是日餐湯是椰菜花湯,湯很濃郁,而且還有一些椰菜花磅增加口感,絕不是一般的紅白餐湯,值得一試!和牛面頰手工意大利寛條麵,牛肉炆得入味不鞋口,手工麵口感不錯,推介!煙三文魚pizza,份量很大,煙三文魚大大塊,pizza面上還有溫泉蛋作點綴,不錯!總結:整體食物質素高、環境不錯、適合和朋友聚餐。

午市時間入座率已經有6成,但職員很快已經帶你入座!

總結:整體食物質素高、環境不錯、適合和朋友聚餐。
2023-12-29 109 瀏覽
又到聖誕,各商場都擺放聖誕樹及燈飾,增添了節日氣氛。逛完商場後,來到The Point kitchen 食午餐。門前枱上已放置一些聖誕裝飾,座位寬落舒適,我點餐後不久,其他食客也纷紛入座,很快便座無缺席。前菜(四選一):“是日沙律”及“龍蝦湯” (+38)沙律一般,但龍蝦湯有驚喜,濃濃湯底由龍蝦熬制而成,鮮味十足,真材實料。主菜:“和牛面頰手工寬條麵”麵質軟硬剛剛好,有口感,牛面頰肉炆得入味腍軟可口,麵條沾滿牛肉汁料,混合一口吃,非常和味。“粟子舞茸牛肝菌葫蘆南瓜意大利飯”這碟意大利飯材料非常豐富,有菌菇香味,南瓜甜味及粟子粒口感,混和綿绵的意大利飯,每一口都非常滿足,是必食之選。追加:“黃金雞翼”,三大隻雞中翼,新鮮即炸,好脆口甜品:“奶油芝士曲奇蛋糕”,芝士味濃厚,還有曲奇及奶油伴碟。最後是隨餐附上的蘋果茶,滿足地享用一頓美味豐富午餐。

又到聖誕,各商場都擺放聖誕樹及燈飾,增添了節日氣氛。

前菜(四選一):

“是日沙律”及“龍蝦湯” (+38)
主菜:

“和牛面頰手工寬條麵”

“粟子舞茸牛肝菌葫蘆南瓜意大利飯”
追加:

“黃金雞翼”,三大隻雞中翼,新鮮即炸,好脆口
甜品

“奶油芝士曲奇蛋糕”,芝士味濃厚,還有曲奇及奶油伴碟。

最後是隨餐附上的蘋果茶,滿足地享用一頓美味豐富午餐。

2023-12-25 75 瀏覽
The point 聖誕大餐 必叫龍蝦pizza 仲搵緊 X'mas食咩好,如果仲未有心水,不如睇下The point 既 Xmas menu~~ 今次個set $688/2pax ,有齊前菜主食甜點,當中一定要叫佢地最signature既龍蝦pizza! 📍Cannellini Bean and Smoked Ham Soup白豆加煙火腿仲有肉一齊黎煮,入口個湯質地好濃稠如果再食埋所有料既話女仔可能去到呢個stage 已飽咗📍Argentinian Red Prawn, Cherry Tomato & Avocado Tartare with Peach Mascarpone Sauce (Add on starter+$38)另一款前菜係阿根廷紅蝦配牛油果他他 紅蝦鮮嫩彈牙,搭配牛油果做成他他再加埋蜜桃芝士汁,感道酸甜適中開胃Entress📍Pan Fried Grouper with Mixed Seafood in Sakura Shrimp Seafood Broth呢個海鮮湯好足料,有一大件既石斑,另外仲有大蝦蜆同青口,所有既海鮮精華都喺晒碗湯入面~ 📍Lobster Pi
The point 聖誕大餐 必叫龍蝦pizza

Entress

📍Lobster Pizza
今次去食都係想 encore 返佢地個火焰龍蝦pizza~ 餐廳將原隻龍蝦拆肉,每一塊pizza 都有龍蝦肉,食既時候再淋酒上去有火焰效果! 食到最底 pizza 仲有超濃龍蝦汁,每啖都有係龍蝦精華🤤🤤

📍Chestnut Risotto with Maitake, Porcini Mushroom and Butternut Squash
食完個 lobster pizza 覺得太full 可以揀呢個素食risotto,入面有栗子舞茸牛肝菌葫蘆同南瓜,雖然全部都係素但我覺得好香唔會話只係有啲青草味~~

Dessert
📍自家製 White Chocolate Tiramisu
mascarpone cheese好幼滑加埋咖啡酒香濃厚,個 Tiramisu係合格之作~

#大角咀美食#打卡餐廳#打卡美食#相機食先#大角咀西餐菜#聖誕大餐#xmasmenu
#topcitybiteshk#hkfoodie#hongkongfood#hongkonger#hkrestaurant#hkfood#hkig#foodoftheday#hkfoodkiller
2023-12-22 71 瀏覽
今天來到奧海城的The Point Kitchen吃午餐,交流非常方便,一出奧運站便到。聖誕臨近,商場聖誕氣氛濃厚,佈置了金光閃閃的聖誕樹,人頭踴踴。餐廳在商場1樓,裝修雅緻,座位寬敞舒適,還添加了不少聖誕裝飾,充滿節日氣氛。午餐餐牌比較簡單,但仍有不少精美主菜可供選擇。這裏用QR CODE點餐,選項一目了然,非常方便。前菜:「龍蝦湯」,有香濃的龍蝦味道,口感奇佳。「是日沙律」,上面有芝士絲和多士粒,配上新鮮爽口的沙律菜,口味清新。主菜:「和牛面頰手工意大利寬條麵」,牛面肉煮得很腍,與爽口的寬條麵成了對比,上面還有芝士薄脆和香草,多層次口感。「栗子舞茸牛肝菌葫蘆南瓜意大利飯」,非常出色的意大利飯,粒粒分明的米粒,配有栗子、牛肝菌等的濃稠醬汁,特別惹味。小食:「黃金雞翼」,外皮炸得脆卜卜,甘香酥脆,裏面的肉質嫩滑多汁,真正外脆內軟。甜品:「朱古力布朗尼芭菲」,材料豐富,有焦糖、朱古力蛋糕、雪糕、合核果仁等,味道讓人滿足,是必食的甜品。飲品:「咖啡」、「蘋果茶」這裏的食物高質味美,環境高雅,服務有水準,價錢合理,是快樂的體驗。
前菜:
「龍蝦湯」,有香濃的龍蝦味道,口感奇佳。
主菜:
小食:
甜品
飲品:
「咖啡」、「蘋果茶」
  • 牛面肉寬意粉,牛肝菌意大利飯,龍蝦湯,黃金雞翼,朱古力布朗尼芭菲
2023-12-22 88 瀏覽
同友人去奧海城行街,食個靚lunch! The point kitchen 從地鐵站入奧海城就係,十分方便。 平日有中午套餐提供,幾抵食甘。先上了例湯,是椰菜花湯,入口好濃烈的椰菜花味,香濃幼滑,啖啖都係椰菜花溶,很不錯。 9寸的煙三文魚披薩 即叫即焗,要等10分鐘到,分好了6份,每塊都有煙三文魚係面,大大塊,加上特製的醬汁和芝士,香脆爽口,批底都好薄脆。和牛面頰手工意大利寬條麵也是推介,和牛肉吸收醬汁 入口即溶,啖啖肉香。意大利面好有口感,是即打手打吧,不是一般貨仲叫左黑芝麻芝士蛋糕,入口香濃軟滑,濃濃的黑芝麻味,好正既甜品!最後叫了杯泡沫咖啡,加錢 但人手即沖,濃濃的泡沫,香香的咖啡因, 10分提神!

平日有中午套餐提供,幾抵食甘。

2023-12-18 94 瀏覽
The point kitchen 完全唔陌生,同朋友食過好幾次,今日同女友經過見唔洗等位又諗唔到食咩就入左去。佢最出名莫過於啲pasta,大部分都係手打,之前食過記得唔錯,所以今次都叫左個海鮮貓耳朵意粉、仲有個紅酒慢煮牛膝、最後叫埋個焦糖apple tart甜品作結。海鮮貓耳朵意粉4.5/5⭐️海鮮貓耳朵意粉、個貓耳朵意粉真係好有意式風味,好煙韌,煮得啱啱好,個意粉芯仲有少少少硬,雖然未必好多人鐘意,但咁先係真正既意大利煮法。個海鮮汁都好豐富,有少少龍蝦湯既味,連埋意粉一齊食好夾,掛哂汁既意粉真係冇得輸,好味,大推😋紅酒慢煮牛膝4.1/5⭐️紅酒慢煮牛膝,呢個等左大約30分鐘,因為慢煮關係。比想像中大碟,有兩大舊牛膝,入面仲有牛骨髓,好肥美香口,連埋啲粟米蓉一齊食,好味😋。不過啲肉就偏韌,可能偏瘦,所以慢煮都冇令到啲肉soft啲,但整體都唔錯,可一試。焦糖apple tart3.9/5⭐️因為個紅酒慢煮牛膝份量好足,所以最後只係叫左個焦糖apple tart作結。等左大約10分鐘,上枱時熱辣辣,味道還可以,但唔算有驚喜,我自己比較喜歡重玉桂味既apple tart,呢個就一般,但都可一試,

海鮮貓耳朵意粉
4.5/5⭐️

紅酒慢煮牛膝
4.1/5⭐️

焦糖apple tart
3.9/5⭐️
因為個紅酒慢煮牛膝份量好足,所以最後只係叫左個焦糖apple tart作結。等左大約10分鐘,上枱時熱辣辣,味道還可以,但唔算有驚喜,我自己比較喜歡重玉桂味既apple tart,呢個就一般,但都可一試,可能唔好玉桂味既人反而會有驚喜。

2023-12-04
  • 海鮮猫耳朵意粉
2023-12-15 91 瀏覽
放假唔想四圍去 近近哋就去奧海城食個lunch🍽️想坐得舒服啲嘅 The Point Kitchen就係一個好選擇 裝修感覺偏向温馨優雅 而且夠寬敞Lunch有set 亦都可以選擇單點✅ꕥ 烏魚子海鮮肉醬意大利貓耳朵麵好鐘意食貓耳朵麵❤️粒狀嘅粉容易食又有嚼口 汁醬係龍蝦汁 好鮮味 入面仲有一粒粒蝦肉同貝肉 ꕥ 夏威夷烤雞披薩主材料係烤雞肉🐔雖然烤過但肉質都嫩 同菠蘿都幾夾 加埋蕃茄醬 酸酸地甜甜地 味道都好融合其他配料甜椒/紅洋蔥/芫荽等 令成個Pizza望落好色彩繽紛🌈ꕥ 鹹蛋黃脆炸雞翼雞翼超大隻😆外層幾脆 食落滲出淡淡鹹蛋黃味 仲有個蛋黃醬 加咗墨西哥辣椒 少少辣辣地夠惹味🌶️飲品有好多款選擇 Cocktail/Mocktail/Juice/Tea/Coffee等等 我就飲返杯咖啡醒神吓☕️caramel latte味道啱啱好 唔會太甜 朋友就叫咗杯mocktail Sparkle Fizz 水果口味都幾清新🍹

Lunch有set 亦都可以選擇單點✅
ꕥ 烏魚子海鮮肉醬意大利貓耳朵麵
ꕥ 夏威夷烤雞披薩
ꕥ 鹹蛋黃脆炸雞

2023-12-13 94 瀏覽
奧海城其實都幾多嘢食,上次放假同女朋友去咗The Point Kitchen食lunch☺️之前已經嚟過食dinner,今次嚟發現lunch set都幾抵食,最平嘅set都唔使$100🙊放假想食得盡興啲,所以都係決定單點😁好耐冇食pizza,見呢度嘅pizza係主推,就嗌咗一個夏威夷烤雞pizza🍕9吋分開6件,兩個人食絕對夠晒,雞肉都嫩滑,唔會乾柴👍🏻仲好欣賞呢度嘅菠蘿,係原塊切成薄片,烤過甜酸味更為突出🍍女友點咗個烏魚子海鮮肉醬意大利貓耳朵麵,貓耳朵麵一粒粒咁,食落幾有咬口幾得意,整體都好鮮味🍝再嚟一份小食鹹蛋黃脆炸雞翼,共有6件,鹹蛋黃味啱啱好,唔會過濃過膩,店舖特調一隻墨西哥辣椒蛋黃醬,點埋一齊食都幾夾🌶️餐廳環境都幾好,又夠大,好啱同朋友/屋企人聚會🍽️
放假想食得盡興啲,所以都係決定單點😁

餐廳環境都幾好,又夠大,好啱同朋友/屋企人聚會🍽️