2019-11-09 0 瀏覽
今天在尖沙咀附近發現了一間開放式餐廳,裝修非常有格調,便入去了試下。點了一個龍蝦芝士通粉,用龍蝦做的汁和通粉很搭配,而且還有龍蝦肉,上面還有一層芝士,非常邪惡。另外,還點了一分南瓜意大利飯,米飯是用質感本身偏硬的米煮,所以口感不太好,南瓜味也不重,整碟飯只能算尚可。最後一份是勺草紅胡椒天使麵,這個麵比較清淡,所以用了紅胡椒作調味,但味道本人不太能接受,只能說因人而異,不過天使麵煮得不錯,有煮過天使麵的人都知道天使麵很容易煮成一patpat ,但這碟麵是很清爽的。用餐完畢後,侍應會詢問你對食物是否滿意,非常有禮貌,而且還會主動換新的碟子給你進食下一碟食物,細心又體貼。整體來說也很不錯的,生日還會有優惠。

2019-11-02 16 瀏覽
尖沙咀食飯渣車既你最好就係去商場泊車,有埋泊車優惠,食飯會覺得更加抵The Point 你間餐廳第二次嚟食水準依然咁好今日叫左兩款小食+南瓜湯+Pizza 今日咁岩係萬聖節🎃飲南瓜湯黑松露芝士蛋黃薯條松露加芝士絕配,芝士好多食到停唔到,不過略嫌薯條唔得脆,”林”左少少棒棒雞配蜜糖燒烤醬呢個棒棒雞有啲失望,炸到乾加上無咩蜜糖味,不過食落唔會好油鴨胸pizza個Pizza上到枱已經聞到有大葱味,配搭埋洋蔥芝士好開胃,又夠多醬汁,好好食推介推介檸檬特飲環保紙飲管酸味十足(勁鍾意飲酸野),食完芝士薯條又Pizza都會覺得好飽好油膩,飲返一啖即刻開胃返晒

The Point 你間餐廳第二次嚟食水準依然咁好
今日叫左兩款小食+南瓜湯+Pizza

今日咁岩係萬聖節🎃飲南瓜湯

黑松露芝士蛋黃薯條

棒棒雞配蜜糖燒烤醬

呢個棒棒雞有啲失望,炸到乾加上無咩蜜糖味,不過食落唔會好油

鴨胸pizza

檸檬特飲
環保紙飲管

2019-10-31 19 瀏覽
黎得The point,一定要食pizza.今次叫咗兩款Pizza:有煙三文魚魚子pizza,同埋炸軟殼蟹pizza。其實兩個都好食嘅。雖然炸軟殼蟹pizza幾有創意,但係如果真係要揀嘅,我會推介煙三文魚pizza!佢除咗有三文魚之外,仲有魚子粒粒,裏面仲有邪惡嘅芝士。我哋將上面嘅流心蛋,吉穿之後,搽勻成個pizza,估唔到幾種味道混合得好好,juice 得來,仲有啖啖三文魚味!(其他嘅意粉同飯,正正常常啦,所以就唔講啦~~)
黎得The point,一定要食pizza.

(其他嘅意粉同飯,正正常常啦
,所以就唔講啦~~)
2019-10-17
  • 三文魚pizza
尖沙咀the one四樓雲集各國美食~ 真係令人眼花撩亂!!今次揀左門面最爆棚最多人既the point黎試~餐廳屬於開放式設計,有機會坐正係人來人往既商場走道旁~ 私隱度稍稍不足。但不要緊,有食物搭救!!pizza、意粉、沙律等等琳瑯滿目任君選擇,實有一款啱你🙆🏻‍♀️黑松露黃金薯條份量十足,啖啖香脆🥰必點!!全新推出的軟殼蟹蝦肉pizza每一口都滿足感爆燈🤤 黑松露野菌義大利飯的飯粒好q彈~ 兩個人叫左三樣嘢已經好飽~ 下次先試埋甜品🤭
睇評價喱間餐廳咁多好評所以先同朋友黎試吓啦!點知....大失所望!仲有啲激氣添呀!雨衣甘藍沙律係最好食酸甜柚子汁幾好主打嘅Pizza嚴重唔掂!軟殼蟹超油,咬落去啲油咇出嚟架囉蝦唔彈又雪藏味餅底濕濕un un 一啲都唔香又唔脆明太子呢? 感覺唔到囉🧐朋友三人各食一啖就發覺唔對路就問侍應啦佢都試切過 都切唔開都話幫我地翻焗脆啲我地都可以接受咁啱我地座喺焗pizza外嘅位整pizza個大媽勁大聲話熱嘅時候唔食就梗係un啦!翻焗都係咁架啦!下刪鬧左好耐🙄特登鬧比我地聽架囉!Pizza一落枱我地就食喇!咁都唔夠即時食咩?就算擺左一陣都唔會濕濕爛唔熟咁啦!制作食物嘅人完全冇了解亦冇試過啲pizza就勁鬧完全接受唔到啲咁嘅態度囉!好在個侍應知道我地聽到個大媽鬧所以幫手取消左個pizza南瓜意大利飯味道一般但飯冇彈性 粉粉散嘅感覺 唔喜歡白汁菌意粉意粉煮得啱啱好個醬都幾濃係唔錯嘅總結黎講以後唔會再幫襯Black list for me and my friends🙃
睇評價喱間餐廳咁多好評
所以先同朋友黎試吓啦!
點知....大失所望!仲有啲激氣添呀!

雨衣甘藍沙律係最好食
酸甜柚子汁幾好

主打嘅Pizza嚴重唔掂!
軟殼蟹超油,咬落去啲油咇出嚟架囉
蝦唔彈又雪藏味

都話幫我地翻焗脆啲
我地都可以接受
咁啱我地座喺焗pizza外嘅位
整pizza個大媽勁大聲話
熱嘅時候唔食就梗係un啦!翻焗都係咁架啦!
下刪鬧左好耐🙄
特登鬧比我地聽架囉!
Pizza一落枱我地就食喇!咁都唔夠即時食咩?
就算擺左一陣都唔會濕濕爛唔熟咁啦!
制作食物嘅人完全冇了解亦冇試過啲pizza就勁鬧
完全接受唔到啲咁嘅態度囉!
好在個侍應知道我地聽到個大媽鬧

係唔錯嘅

總結黎講
以後唔會再幫襯
2019-10-12 324 瀏覽
Having dinner with friends in Tsim Sha Tsui Order two mains and two appetizer, shared by three persons Carbonara pizzaQuite special with hotspring egg on the top, but a bit salty with Parma and cheese togetherSmoked mozzarella Super evil (fat) dish, but the mozzarella cheese is very smooth, such a perfect match with breadWide mushroom with hotspring eggNice starterMentaiko soft shell crab linguine Nice dish

Carbonara pizza
Carbonara  pizza

Smoked mozzarella
Smoked Mozzarella

Nice starter
Wide  mushroom  with  hotspring  egg

Nice dish
Mentaiko  soft  shell  crab  linguine
Carbonara  pizza
Smoked Mozzarella
2019-10-06 338 瀏覽
記得好耐以前係銅鑼灣食過,但感覺一般般,難得上網睇到係TKO中心嘅分店竟然歡迎毛毛喎,咁Dog Friendly就當然要帶我家王子去視察一下環境啦!Dog Friendly 位置就係餐廳外面,但唔係室外,因為仲係商場𥚃面嘅。可以同毛毛一齊嘆住冷氣、一齊食野㗎。雖然得三張枱,但可以電話預訂,真係好方便!假日仲有Holiday Set $128就有3個courses ,都幾抵食!呢度Pizza嘅口味比平時食開嘅唔同,材料配搭比平常的特別我哋叫咗Cajun Chicken Pizza,辣鷄、茄子、醃安鰽魚,材料豐富,味道比相像中配搭。南瓜Risotto好creamy, 有淡淡的南瓜清甜味!加$24仲有個Truffle Cheese Fries! 芝味十足!好正!

呢度Pizza嘅口味比平時食開嘅唔同,材料配搭比平常的特別

南瓜Risotto好creamy, 有淡淡的南瓜清甜味!

今日去左The One嘅The point同朋友慶祝生日,貪呢度夠方便。假日晚上黎都幾多人,所以一定要book定位,唔係有排排。雖然呢度環境唔算話好好錯,(我地坐得好坐商場走廊位),如果人多都係要坐長枱,難傾計d,不過呢度勝在服務員態度超級好,除左去高級餐廳之外好耐無去過d service好嘅餐廳,好impressive。除此之外,呢度食物質素亦都唔差,pizza同意粉都係手工。我個人認為意粉比較收色,味道適中,夠多汁但又唔會太漏👍🏻香蒜橄欖油炒野菌配溫泉蛋 $88 - 溫泉蛋配合野菌,味道唔會太濃香辣番茄醬燘肉丸 $84 - 真係好辣煙三文魚三文魚子溫泉蛋忌廉芝士醬pizza (11”) $172松露芝士焗通粉 $142 - Truffle 味好香好惹味溫泉蛋卡邦尼意粉 $142 - 意粉好彈牙好好食南瓜鮮露芛蔬菜意大利飯 $136

香辣番茄醬燘肉丸 $84 - 真係好辣

松露芝士焗通粉 $142 - Truffle 味好香好惹味

溫泉蛋卡邦尼意粉 $142 - 意粉好彈牙好好食

南瓜鮮露芛蔬菜意大利飯 $136

• 香蒜橄欖油炒野菌配溫泉蛋
2019-09-22 370 瀏覽
好友生日,友人介紹尖沙嘴the point 慶祝生日,適逢做緊會員生日優惠,入會費$500,即時free 招牌龍蝦意粉,亦可全單八五折,仲有其他現金券優惠,於是立即 join了享用。點了幾款食物都不錯,炸雞夠脆,好正!龍蝦pizza 、蜆、沙律也不錯!慢煮鴨胸pizza 味道有點奇怪,覺得一般。天使面分量較少,味道也ok 。座位位置比較入,但門口位置偏遠,要去商場洗手間不太方便。當晚可能人流較少,Waiter 都很 friendly 介紹會員優惠,服務不錯!

點了幾款食物都不錯,炸雞夠脆,好正!

龍蝦pizza 、蜆、沙律也不錯!

慢煮鴨胸pizza 味道有點奇怪,覺得一般。

天使面分量較少,味道也ok 。

座位位置比較入,但門口位置偏遠,要去商場洗手間不太方便。

炸雞、pizza
炸雞、pizza
2019-08-27 526 瀏覽
I was craving for pizza so my friend took me to this restaurant. This pizza place is so pack during dining time, we waited for around half an hour. We ordered the carnivore pizza which didn’t take long to arrive. It was so crunchy and meaty. The truffle mac n cheese was delicious! I could taste the truffle in every bite and the cheese just made it even better.

2019-08-21
2019-08-27 477 瀏覽
今次黎到尖沙咀食下午茶,第二次黎食啦。好鐘意佢炭火爐烤既pizza ,特別香脆。Carnivore辣肉腸pizza$108入面既醬都係用左bbq醬,而入面有2隻腸,有辣肉腸,意大利辣腸,墨西哥辣椒。感覺上吾覺辣可以再辣啲,另外想講鐘意好脆既pizza邊邊😍。香蒜橄欖油炒野菌溫泉蛋$88一上枱時,陣陣香味,好香蒜味呀😆。菌配上溫泉蛋,溫泉蛋整得岩岩好,菇味濃郁,好滑好好味😋愈食愈上癮。芝士薯條係新鮮即炸既,芝士味亦好香👍🏻,不過有個小建議,係芝士可以另上,因為啲醬撈落去會淋晒吾脆,反而變得好油,有啲失分🤔。

Carnivore辣肉腸pizza$108

香蒜橄欖油炒野菌溫泉蛋$88

芝士薯條
2019-08-25
  • 香蒜橄欖油炒野菌溫泉蛋
2019-08-23 278 瀏覽
今日終於約到朋友去呢間The Point食pizza了,我一直都想食呢間啲pizza,因係呢度啲pizza同意粉都係手工,仲要用超過24小時發酵的麵團,感覺值得一嚐。雖然係平日夜晚,但間餐廳都坐到full晒,所以都要等一陣先有位。我地叫左一個11 inch 的Carnivore pizza 同Truffle Mac,兩個人食已經好夠。這個是剛新鮮出爐的Carnivore pizza,非常香,拎上手仲熱辣辣,見到都想食。Pizza配料都幾豐富,有辣肉腸、意大利辣腸,火腿、墨西哥辣椒及燒烤醬,味道辣辣地非常惹味。個pizza餅底薄得黎好有口感,而餅邊香脆可口,夾埋配料真的好吃。另外仲有呢個Truffle Mac,即係松露芝士焗通粉。濃郁的松露味撲鼻而來,松露汁及芝士份量都剛剛好,唔會多到膩。而通粉食落有口感,沒焗到腍晒,每一口通粉都有滿滿松露的獨特味道及芝士香味,幸福感滿瀉。

Truffle Mac

2019-08-21
Truffle Mac
2019-08-22 206 瀏覽
平日嘅晚上約左朋友去尖沙咀食飯, 想食得唔錯又唔會太貴, 最後朋友就介紹左去食係the one嘅the point平日7點到都可以唔洗等位, 之後都陸續見唔到唔少人都排隊, 佢每張枱都好近, 2張2人枱近到好似4人枱咁!就坐到唔係咁舒服.....叫左一個casper salad分量好夠2個人, salad dressing都好夠, 幾好食, 唔會好多肉都芝士令你好飽跟住就到一個pizza, 佢有唔同種類嘅腸, 批底唔太厚都唔太薄所以都ok, pizza好夠汁唔會好乾, 好食!最後就係一個pasta, 呢個係一個燉牛肉意粉, 可以係一個燉牛腩意粉!係好食的, 牛肉好唸, 個汁都好味不過就有啲似啲中式食物所以撈意粉就有少少創新!真係估唔到呢間會算唔錯, starter, pizza, pasta全部都好食, 一定會再黎食

2019-07-15
2019-07-31 595 瀏覽
當行到唔知食咩好,就去左The One 搵食,依層好多選擇,見到依到有Pizza 食,而且尚早唔洗等位,又試下先Mentaiko Soft Shell Crab $178餡料:酥炸軟殼蟹、蝦肉、櫻花蝦,配明太子醬我真係明太子迷,微微辣,加埋啲蝦仔,好惹味😋 同埋個手工餅底質感唔錯!墨魚汁海鮮意大利飯 $148依個味有啲怪怪的,我唔太欣賞,啲海鮮無咩味道.棒棒雞翼配蜜糖燒烤醬 $88炸得好香脆,而且個醬酸酸辣辣,好方便一拎一點就食得👍🏻地方都坐得好舒服,係冷氣有點大,我地食完見到出面開始要等位

Mentaiko Soft Shell Crab $178
餡料:酥炸軟殼蟹、蝦肉、櫻花蝦,配明太子醬

墨魚汁海鮮意大利飯 $148
依個味有啲怪怪的,我唔太欣賞,啲海鮮無咩味道.

棒棒雞翼配蜜糖燒烤醬 $88
炸得好香脆,而且個醬酸酸辣辣,好方便一拎一點就食得👍🏻

地方都坐得好舒服,係冷氣有點大,我地食完見到出面開始要等位
2019-07-31 389 瀏覽
海鮮同蔬菜從來就係兩個世界嘅嘢,但原來擺埋一齊烹調竟可相輔相乘,皆因海鮮可令蔬菜更具鮮味,蔬菜又可以令海鮮食落更清新。軟殼蟹配烤紅椒汁扁意粉,鮮炸軟殼蟹香脆,扁意粉以經烤焗嘅紅椒汁烹調,食落唔會太「漏」。紅椒汁唔係辣嘅,但清新味道可中和軟殼蟹油炸嘅膩感。香蒜橄欖油炒野菌配溫泉蛋,份量唔多,但勝在野菌被炒得惹味香濃,食嘅時候需拌勻半熟水煮蛋,蛋漿包裹野菌,又係另一種層次。甜蕃薯條配香辣沙律醬,近年漸漸戒炸薯仔條,感覺澱粉感太高,但蕃薯條感覺相對健康(個人心理),所以如果有得揀,都會揀蕃薯條。甜脆蕃薯點上經辣醬混和沙律醬嘅汁醬,甚具馬來南洋風味!

2019-07-27