2019-06-02 562 瀏覽
☁️ Holiday Vibes 🦕💙食完會爆瘡系列🌋✋🏻但係可以一路食住野 一路睇海邊風景既餐廳🎈咁樣坐係度同朋友9 hea 傾計都幾舒服🧡▫️炸芝士球 即叫即炸 所以送上黎既時候係熱辣辣既😍趁熱食仲可以拉絲架( *¯ ³¯*)♡不過就要小心啲 唔好好似我咁 掛住食 辣親條👅🙂🤭▫️肉醬千層麵 千層麵就細細份 食完唔會話好飽好濟 又可以去食其他好西kekeke🐖味道方面就不過不失啦 如果多啲芝士會更好(,,Ծ 3 Ծ,,)▫️Blue Lemonade 拎黎打卡扮下野都ok既 唔係話好特別📍The Pink Pig Music Bar and Restaurant 長洲建新里11號地下#eatwifcathy_longj #長洲美食 #長洲
☁️ Holiday Vibes 🦕💙
▫️炸芝士球

▫️肉醬千層麵

▫️Blue Lemonade
拎黎打卡扮下野都ok既 唔係話好特別

長洲建新里11號地下
#eatwifcathy_longj #長洲美食 #長洲
2018-08-13 836 瀏覽
唔想再去長洲掃街食小食搵咗一間餐廳坐低望下海享受清靜安靜嘅時間隨意選擇了這一間近海邊嘅餐廳!隨意點了雞翼,雞翼非常好食!飲杯野,可以好好享受長洲嘅寧靜!推介給去長洲嘅休息下的香港人!
唔想再去長洲掃街食小食
搵咗一間餐廳坐低望下海
享受清靜安靜嘅時間
隨意選擇了這一間近海邊嘅餐廳!

隨意點了雞翼,雞翼非常好食!
飲杯野,可以好好享受長洲嘅寧靜!

推介給去長洲嘅休息下的香港人!
2018-08-08 489 瀏覽
好耐先入一次長洲⋯又唔知食咩好有狗仔又好多地方都唔入得⋯諗住食天然,但無理由未食正餐就食甜品⋯見到隔離有間坐室外既咪試下⋯好多都係我鍾意既炸野~yummy有唔同味道既醬+粗薯條叫左個炸魚薯條+一個芝士醬薯條但我至愛係佢個洋蔥圈
好耐先入一次長洲⋯又唔知食咩好
好多都係我鍾意既炸野~yummy
有唔同味道既醬+粗薯條
叫左個炸魚薯條+一個芝士醬薯條
但我至愛係佢個洋蔥圈
2018-03-25 673 瀏覽
Small and cozy bar/restaurant I came across on my day trip to Cheung Chau. The food was at a budget friendly price - and it was quite good too! The general environment in The Pink Pig is very relaxing as it was located right next to the sea. The location was not very difficult to find. Definitely recommend for lunch/dinner in small groups!
2017-12-19 1347 瀏覽
正所謂好頭好尾,今年1月去左一次長洲,12月就梗係要去多一次啦,喻意由年頭玩到去年尾嘛~~上次黎以掃街為主,今次就要試新野,所以鎖定左呢間特色小酒BAR。呢度除左有手工啤酒(最平$45就有交易)之外,由前菜、小食、主食、甜品、CAFÉ,一應俱全,價錢係遊客區黎講都算抵同朋友兩個人,叫左水牛城雞翼、芝士球、炸魷魚配墨汁酸忌廉醬、墨西哥忌廉飯水牛城雞翼 ($30四隻)因為係新鮮炸出黎,所以上枱果陣已經聞到陣陣醬香味。雞翼炸到岩岩好,外層脆卜卜,內層嫩滑有雞汁,不過略嫌醬汁唔夠多芝士球 ($26七大粒4細粒)作為一個芝士怪,最期待就係食呢個可以拉絲既芝士球。只可惜店員炸完之後無即刻送上枱,所以到我食果陣只係暖,而且已經拉唔到絲啦….加上外層炸粉好厚 且炸到非常硬,用叉要吉到扁先吉得入,唔推介呢款小食炸魷魚配墨汁酸忌廉醬 ($38)由於已經唔記得自己叫左乜,所以見到呢碟炸魷魚配個黑色既醬果陣呆左,我仲以為係蠔油試左啖之後有驚喜,居然個醬無腥味之餘,又有微微魷魚味,再配上酸忌廉既酸味,兩個人好快KO左呢碟魷魚墨西哥肉醬忌廉飯 ($45)呢個飯同我想像有少少出入,本身以為係忌廉飯,但實際係肉醬加一

水牛城雞翼 ($30四隻)
水牛城雞翼

因為係新鮮炸出黎,所以上枱果陣已經聞到陣陣醬香味。

芝士球 ($26七大粒4細粒)
芝士球

芝士球

炸魷魚配墨汁酸忌廉醬 ($38)

炸魷魚配墨魚汁酸忌廉醬

墨西哥肉醬忌廉飯 ($45)
呢個飯同我想像有少少出入,本身以為係忌廉飯,但實際係肉醬加一球忌廉

不過味道唔錯,加上辣辣地,係一個咁凍既環境下食佢暖暖身都唔錯
墨西哥肉醬忌廉飯
肉醬除左有瘦牛肉粒之外,再加上粟米粒、紅腰豆、洋蔥粒,口味好豐富!!
不得不提,呢個飯既份量絕對對得住呢個價,肉醬更幾乎比飯多
如果係奶類製品既愛好者,就記得撈埋忌廉黎食,添加奶油香

雖然平時係市區都可以食到類似既野,價錢可能都差唔多,難得入黎長洲未必會揀佢
但我又覺得坐係度食野,吹吹海風,同朋友吹下水,望住大部分都係外藉旅客既行人路,都幾有渡假FEEL
2017-12-16
2017-11-23 693 瀏覽
好舒服既環境~~可以靜靜咁享受長洲嘅時光~~------------------------------同男朋友兩個食,叫左紅菜頭saladcheese ball,好正~有拉絲cheese source hot dog,包軟熟,芝士醬好味手工啤,好特別樣樣都好正!!大讚!!價錢一d都唔貴,有咁高質素!!無話好說!!簡直就滿分,岩曬三五知己黎hea下,又岩情侶黎sweet下,單支黎消磨下都好吖~!黎長洲必到!
好舒服既環境~~可以靜靜咁享受長洲嘅時光~~

同男朋友兩個食,叫左紅菜頭salad

cheese ball,好正~有拉絲

手工啤,好特別
樣樣都好正!!大讚!!

價錢一d都唔貴,有咁高質素!!

黎長洲必到!
2017-11-23
2017-10-30 574 瀏覽
特登唔提我想食呢間,朋友行經就話不如食呢間😂原來長洲想搵間望海飲啤嘆一嘆既係好難,另一間pizza5點先開門🙈俾門口一堆啤酒品種吸引,但一咁細支唔夠就叫生啤算(加$5仲有薯條送好抵呀😲)自助形式自己搵位睇menu買飛仔攞野食好熱想食凍野所以叫咗個凱撒沙律,菜爽脆分量反而唔夠薯條咁多😂面果兩塊多士仔好脆。特飲Rosey piggie應該係玫瑰花茶加檸檬汁咁上下好清~芝士番茄肉醬熱狗咁嘅價錢簡直係不得了🤤滿滿嘅肉醬同芝士汁仲有啲香草響面,成10吋都有,視覺衝擊🤤咬落包好軟,脆皮肉腸味道反而唔特別,好夠汁所以食極口唔乾👍🏻成個食評最想講係佢哋呢度啲食具、杯、叉匙羹全部都係可以生物分解~好環保呢😻

生啤  rosey  pig  薯仔  凱薩沙律

芝士番茄肉醬熱狗

2017-10-27
2017-06-26 941 瀏覽
我們一班朋友到長洲渡假,剛巧碰着落雨,想找間餐廳落腳食下午茶,就來到了呢間對著海的cafe水牛雞翼-雞翼外脆內滑,加上老闆特製嘅調味汁,甜中帶辣,令人食過返尋味一份四隻,最終唔夠我哋食,再追加左一份吉列豬扒蘑菇飯-蘑菇汁道濃郁,吉列豬扒外脆內軟,好味松露芝士炸薯條-黑松露味好濃,混合芝士醬一齊點薯條食,味道出奇地好夾,令到薯條勁好食榛子朱古力咖啡-即磨手製咖啡,咖啡味香,不用加糖都夠味第一次見到餐廳有鹹檸啤,貪得意試咗一支,咸檸味較淡,以啤酒味為主西式cafe有泰式奶茶賣真是一個不錯的噱頭,滿足了我試新野的慾望,有新鮮感,泰式奶茶味道也不錯,香滑唔算太甜總括來講餐廳的食物和飲品質素都好高,老闆都是用心製作,如果我再去長洲一定會再去幫襯的餐廳之一

一份四隻,最終唔夠我哋食,再追加左一份

吉列豬扒蘑菇飯-蘑菇汁道濃郁,吉列豬扒外脆內軟,好味

榛子朱古力咖啡-即磨手製咖啡,咖啡味香,不用加糖都夠味

2017-04-10
  • 水牛雞翼
  • 松露芝士薯條
  • 吉列豬扒蘑菇飯
  • 泰式奶茶
2016-06-10 1939 瀏覽
端午節去長洲行下~天氣又熱…人又多…要搵間餐廳坐低休息下~食物等左一陣就黎啦~沙律只有一種菜~都幾新鮮~上面有d面包粒~但係好似食吾出柚子醋味…呢個雞翼好好食外皮炸到好香脆~熱辣辣~有少少辣~配埋個醬酸甜好味餐廳地方細細~食物水準都吾錯仲有好多特色 cocktail 可以試下~
端午節去長洲行下~
天氣又熱…人又多…
要搵間餐廳坐低休息下~
食物等左一陣就黎啦~
日式柚子醋沙律
沙律只有一種菜~都幾新鮮~
上面有d面包粒~
但係好似食吾出柚子醋味…
呢個雞翼好好食

外皮炸到好香脆~熱辣辣~
有少少辣~配埋個醬酸甜好味
餐廳地方細細~
食物水準都吾錯

仲有好多特色 cocktail 可以試下~
2016-06-09
2015-11-16 1330 瀏覽
假日來到長洲走走逛逛,少不了吃吃喝喝。在長洲每個角落,嘗遍了許多小食。走到累了,來到這間鄰近海邊,裝修特別的餐廳。二人整日下來吃得飽飽滯滯的,點了一份炸魚薯條和水牛城雞翼。雞翼忘了拍照,是很小的雞翼,共5隻。以炸的方式加上醬汁,沒什麼特別。炸魚薯條不錯,粗薯條香脆,炸魚略硬。不過,這裡的環境不錯,喝杯飲品,吃點小食,休息一番,好好享受假日時光。

2015-11-15
2015-11-15 1185 瀏覽
放假既日子,總離不開行街,睇戲,食飯,圍繞住既都係煩囂既城市,今日就同老公去左長洲,享受寧靜,行沙灘既假期。每個人去到長洲,都會食大大粒魚蛋同芒果糯米籽,哩啲我地當然會食啦。但今日路過哩間Cafe,就被佢既外表吸引住,無論佢既裝潢,鋪頭既選址,都係我同老公將來開鋪既要求,所以我地決定入去試下佢地既食物。鋪頭唔大,一眼睇哂,但一啲都唔覺得迫。入到去,服務員就會俾個餐牌你睇,睇岩就出去cashier買野食。我地點左個fish and chips同 nachos,跟住叫左杯virgin mojito過左一陣,服務員就會親自為你送餐。首先既係nachos,配左sour cream, 牛油果醬同切碎左既牛肉。nachos好脆,牛油果醬味重,好smooth,牛肉碎味道亦都好夠。因為我係超鍾意食nachos,得閒都會係屋企整,所以我覺得哩度既nachos 好好食。跟住就係fish and chips,魚同薯條都炸得好脆,配既tar tar sauce 好夠味,老公食得津津有味。而我地杯野飲,因為我地個刻都唔想飲酒,所以就叫左杯virgin mojito ,味道好夠,超解渴,可惜唔記得要少冰,所以好快
Nachos

Fish and chips

而我地杯野飲,因為我地個刻都唔想飲酒,所以就叫左杯virgin mojito ,味道好夠,超解渴,可惜唔記得要少冰,所以好快就飲哂。
Virgin mojito

我同老公都好鍾意哩間cafe,鋪路既選址雖然係長洲,平日既生意未必好多,但如果老闆開哩間鋪既時候,係為夢想,而唔係為生意,哩間cafe無得輸。裝潢簡單帶歐陸風,可以吹住海風,望住海,音樂方面係輕鬆既曲風,食物同飲品既味道亦好足夠,簡直係都市人放假,要離開煩囂城市,放鬆既好地方!
2015-10-29
Nachos
Fish and chips
Virgin mojito
之前去長洲,經過呢間<The Pink Pig Music Bar n Restaurant>,但沒有試到。幾日前進長洲,一於同朋友試下呢間餐廳先。小酒吧位於海邊附近,輕鬆眺望景色尤其喜歡坐在長桌位置,可以一覽外面往來的人與景吃着煙肉焗薯,飲着青檸雞尾酒/荔枝雞尾酒,特別relax寫意焗薯上佈滿酸忌廉醬和香脆煙肉碎,蠻好吃的冰涼的蔬果雞尾酒左:荔枝雞尾酒; 右:青瓜青檸雞尾酒蝴蝶結姐姐蠻欣賞店主的用心經營,一桌一椅,各式擺設,都看出主人的投入希望店主可以一直用心經營哦!------------------------------地址: 長洲建新里11號地下電話: 6444 8297營業時間: 星期二至日 11:00-22:00平均消費: HK$50

幾日前進長洲,一於同朋友試下呢間餐廳先。
小酒吧位於海邊附近,輕鬆眺望景色
尤其喜歡坐在長桌位置,可以一覽外面往來的人與景
煙肉焗薯
焗薯上佈滿酸忌廉醬和香脆煙肉碎,蠻好吃的
蔬果雞尾酒
冰涼的蔬果雞尾酒
左:荔枝雞尾酒; 右:青瓜青檸雞尾酒
希望店主可以一直用心經營哦!
地址: 長洲建新里11號地下
電話: 6444 8297
營業時間: 星期二至日 11:00-22:00
平均消費: HK$50
2015-09-12
2015-04-24 614 瀏覽
今日同媽媽去長洲郊遊 餓餓地沿住海旁大街一路搵野食係云云茶餐廳同酒家中揾到一間細細既西餐廳俾佢充滿格調既裝修同餐牌上特色既小食所吸引我地就決定係呢間充滿海邊風情既小店到食晏鮮奶抹茶 好香抹茶味同奶香 同某大型咖啡店既green latte好似 好好味 不過略嫌個抹茶細杯左啲 加$22我會希望係杯大啲啲既餐飲我地叫左勁多野食 要逐一介紹下先~!!首先係炸mozzarella芝士球 超讚一定要趁熱食 menu張圖啲可以拉長既芝士唔係只供參考嫁 啲芝士球炸得好鬆脆 入啲既mozzarella有香濃既牛奶味同淡淡既芝士香 再蘸上加左檸檬汁既茄汁一齊食令芝士味更加突出佢個沙律啲沙律菜好新鮮好爽脆我地貪新鮮配左個柚子醋 食落成件事好清新加埋啲硬硬地既麵包口感好好 連平時唔食菜既我都覺得好食肉醬千層麵 餡料係免治豬肉 表面有層溶溶地既芝士 不過佢入面個汁用茄膏整 加埋啲芝士一齊食就太濃味啦 但食埋其他野中和返都ok炸魷魚鬚配aioli sauce唔好睇個醬灰灰黑黑好似英泥咁 佢先至係重點酸酸甜甜咁 個人認為唔洗加檸檬汁會太酸配埋炸到好鬆脆既魷魚鬚好醒胃無晒油膩既感覺總的來說啲野食都幾出色 雖然貴啲但
今日同媽媽去長洲郊遊 餓餓地沿住海旁大街一路搵野食
係云云茶餐廳同酒家中揾到一間細細既西餐廳
俾佢充滿格調既裝修同餐牌上特色既小食所吸引
我地就決定係呢間充滿海邊風情既小店到食晏
鮮奶抹茶 好香抹茶味同奶香
同某大型咖啡店既green latte好似 好好味
不過略嫌個抹茶細杯左啲
加$22我會希望係杯大啲啲既餐飲
我地叫左勁多野食 要逐一介紹下先~!!
首先係炸mozzarella芝士球 超讚一定要趁熱食

炸魷魚鬚配aioli sauce

唔好睇個醬灰灰黑黑好似英泥咁 佢先至係重點

酸酸甜甜咁 個人認為唔洗加檸檬汁會太酸
配埋炸到好鬆脆既魷魚鬚好醒胃無晒油膩既感覺

總的來說啲野食都幾出色 雖然貴啲但值得一試~!!!
2015-01-16
  • 炸mozzarella芝士球
  • 炸魷魚鬚配aioli sauce
2015-03-16 512 瀏覽
再一次黎呢間海灘度假feel 酒吧小店,必再食炸芝士波 一啖咬落去,芝士被拉出一絲絲,芝士香濃,外皮香脆,實在好正 叫左杯mocktail, Sunrise in Cheung Chau. 紅石榴香橙,味道似fruitpunch, 比較sweet 但顏色橙黃,底部偏紅,確似日出初昇的顏色,很美麗埋單48蚊,算係感啦!值得再試!食店裝潢很有海灘滑浪feel,背景播放著節奏輕快的外國樂團音樂,輕鬆品味一杯飲品,聽著音樂,閉上眼睛,寫意愉快的格調,假期,就是這樣子,休閒,不趕不忙
再一次黎呢間海灘度假feel
酒吧小店,必再食炸芝士波
炸芝士波
一啖咬落去,芝士被拉出一絲絲,芝士香濃,外皮香脆,實在好正

埋單48蚊,算係感啦!值得再試!

2015-03-15
炸芝士波
2014-10-13 783 瀏覽
一場來到長洲,當然要周圍走走,看看有沒有特色食店!路過此店,淨係門面都好有渡假FEEL「不如試下啦!」咁就入咗去喇!淨睇MENU好似無咩食咁不過無論係MOCKTAIL定咖啡都係不錯選擇!自己就選擇咗一杯好濃橙味的,長洲咁熱,飲番啖又甜又FRESH的飲品,MATCH得黎真係好舒服,真係好醒神!老闆同老闆娘都係年輕人~整間食店一睇就知充滿佢地既STYLE牆上亦都咗部份相做裝飾咁花心思,真係唔錯!講到食物一定要提水牛城雞翼望落去,炸雞翼啫無咩特別咁你就太天真喇!淨係個醬已經令件事唔同哂!酸酸甜甜真係好惹味!就算我有位唔食辣的朋友都讚好味!加上係香港好難再有既「即叫即製」,噴住煙咁出黎,諗起都想番長洲食多次!仲有炸魷魚配墨汁Aloli~當魷魚配上依款醬,進一步提升咗魷魚的鮮味!而且唔似街邊咁包咗厚到喊既炸粉,好特別好味!而且切咗一小片檸檬,想傳統食法亦都ok!薯角亦都配咗三款唔同汁!茄汁、牛肉濃汁、松露白汁三款唔同醬滿足唔同口味!鍾意清新口味的可以選白汁,配合到夏天feel;鍾意重口味既可以選帶有洋蔥既濃汁,小朋友、老人家或者專情傳統既當然可以keep on茄汁,不過就算茄汁都唔似係老M牌~大
一場來到長洲,當然要周圍走走,看看有沒有特色食店!

路過此店,淨係門面都好有渡假FEEL
「不如試下啦!」咁就入咗去喇!
淨睇MENU好似無咩食咁
不過無論係MOCKTAIL定咖啡
都係不錯選擇!自己就選擇咗一杯好濃橙味的,
長洲咁熱,飲番啖又甜又FRESH的飲品,
MATCH得黎真係好舒服,真係好醒神!
老闆同老闆娘都係年輕人~
整間食店一睇就知充滿佢地既STYLE
牆上亦都咗部份相做裝飾
咁花心思,真係唔錯!
講到食物一定要提水牛城雞翼
望落去,炸雞翼啫無咩特別
咁你就太天真喇!淨係個醬已經令件事唔同哂!
酸酸甜甜真係好惹味!
就算我有位唔食辣的朋友都讚好味!
加上係香港好難再有既「即叫即製」,噴住煙咁出黎,
諗起都想番長洲食多次!

仲有炸魷魚配墨汁Aloli~

當魷魚配上依款醬,進一步提升咗魷魚的鮮味!
而且唔似街邊咁包咗厚到喊既炸粉,
好特別好味!而且切咗一小片檸檬,想傳統食法亦都ok!

薯角亦都配咗三款唔同汁!
茄汁、牛肉濃汁、松露白汁
三款唔同醬滿足唔同口味!
鍾意清新口味的可以選白汁,配合到夏天feel;
鍾意重口味既可以選帶有洋蔥既濃汁,
小朋友、老人家或者專情傳統既當然可以keep on茄汁,
不過就算茄汁都唔似係老M牌~大家自己試試啦!

寬條麵真係勁香芝士味!
而且焗完出黎真係辣口,大家真係要小心睇熱!
滿滿肉醬,唔係出面咁求其兩啖就算,
真心抵食!

如果再入長洲一定再去支持!!
  • 水牛城雞翼
  • 千層寬條麵