2020-03-26 1961 瀏覽
時間緊迫趕搭膠鐵,已經不能係尖沙咀嘆日式鐵板燒,唯有先到圓方較好安排。兩個處女座撐枱腳,談笑風生食得開心!首次與女神出街溫暖開心愉快夾緊張,食飽飽結伴欣賞第一次的電影星戰結局編。夜市泰台莫辨,門口看似泰菜,坐低先知係台菜,都好都好。雖然早年台灣旅行除火鍋打邊爐、生猛海鮮外,幾乎無啖好食。四眼叔叔經理見我地已坐低,但檯未清潔,餐具未設置好而大為緊張,急忙向侍應們問個究竟。冷靜冷靜,因為我地趕時間兼唔想企住等,唔關侍應們事,放心。幸好坐到近門口的圓檯,望去裡面大廳檯椅密道極高,燈光殘眼,食客們嘈吵,人來人往、迫迫夾夾,相比下這邊舒服寧靜悠閑得多。侍應妹妹仔仔叔叔們服務溫暖周到,還不厭其煩幫我落幾次單,辛苦喇!埋單每位只需 $400 蚊,物有所值,最緊要坐外廳夠寬敞有私人空間。鮮果茶,似乎有添加糖水,我較喜歡純天然清甜生果已十分足夠。餐廳有環保意識,全部用不鏽鋼飲管非常有心。凍芒果醋汁,味道似罐裝粒粒芒果汁,不太甜有幾粒芒果肉。太細杯,未食完餐飯都飲完咯。熱檸檬薑蜜,蜂蜜薑茶味道聯想到得力素糖。味道夠薑,越凍越甜,趁熱飲暖胃通喉。洛神花茶,非常濃烈足料,似足利賓立味道,亦有點似山漬味。紅油炒

紅油炒手,比酒樓更有誠意的演繹。新鮮烚起的高質雲吞,結實不散,咬落足料多肉多汁,外皮嫩滑不爛不腍,微微香辣帶給點點的清新味道。蒜泥白肉,另類精緻的演繹。首次遇上有趣的紅色蒜泥,少少辣味微微蒜味,還捲著青瓜條,創意不錯。涼浸浸腩肉嚥韌,乾爽欠肥美,我較喜歡勁蒜浸著,大大啖蒜蓉濃烈的味道。

灌湯牛肉煎餅,兩面煎得金黃香脆,咬落應聲分開,非常悅耳動聽。狠狠地大力一咬,肉汁向前激射!如果坐對家既朋友要格外小心,好采女神坐在我身旁。清香的醃味,鬆軟濕潤免治牛肉,美味到有衝動想添食呢!如果配豆瓣醬可能別有另一番風味。鮮炸蚵仔酥,首次讚的鹽酥蠔仔。即炸一食便知龍定蟲,輕輕鹽咸味不討厭,鬆脆外層,肥美蠔仔,散發著鮮氣,流著鮮蠔汁,直接入口不用配汁,滿意食得過。

農家麻油雞,感覺普通雞湯加點麻油,厚厚肥肥的雞皮,胸鞋髀嫩一般平庸烹調。花雕醉雞,陰沉的酒味醬油,皮厚肉鞋不喜觀,免強吞下。肉羮湯,芫茜、芽菜、甘筍、魚肉。碗仔翅的質地,單調醬油的味道,散發芫茜獨特香氣,沒怎麼特別。竹笙排骨湯一碗,排骨肉不乾帶嚼勁,竹笙爽脆。濃濃肉湯底,甜甜清爽,熱熱入口好味道。

蚵仔大腸麵線,糊糊的感覺強烈,味道還可以的,跟肉羮湯味道近似。腍腍味淡的蚵仔 BB 細細粒,存在感薄弱,未見彈滑肥美。扁撻撻的大腸皮軟綿綿,加點紅油跟麵線一飲而盡,禮成。

鴨紅腸旺,麻辣大腸鴨血,這邊的大腸比那邊麵線的大腸肥美好很多!粗壯彈彈一圈圈,味濃多汁。鴨血不夠嫩滑爆彈,過過口癮止止渴還可以。麻辣大腸鴨血,麻辣汁惹味醒胃,先辣後甜,即刻想撈碗靚飯食呢!唔該要碗台灣冠軍級香米。

蔥爆羊肉片,沒半點羶味,唔講唔知羊肉呢!全熟嚥韌,每趙都有甜美羊肉汁射出,厚厚的蔥香味非凡,羊肉撈飯不得了!悶悶的羊肉加埋香香白飯,融合昇華好好味!

台灣冠軍級香米,罕有地叫碗白飯。因為個麻辣汁,因為堆羊肉,再加上寫明台灣冠軍香米的好奇心囉!堅係香噴噴,聞得我唾液欲滴,我最喜歡白雪雪飽滿乾爽嚥韌的飯粒,淋上大量麻辣汁,配上幾片大腸鴨血或是搭載一大堆羊肉片,同樣美味出眾,沒有挑剔的可能!

台灣豆醬炒 A 菜,即油麥菜。廣東或港式都是炒淨葉,台式原來連莖炒喎!莖部即係萵筍,連葉食更多味道更多質感,鮮爽多汁甜美翠綠,加上陣陣咸香麵醬,大注大注地品嚐,開心極至!

鳳梨沙拉蝦,顏色單調陰沉,換上橙色蜜桃會更吸引奪目。大大隻煎蝦碌,微脆炸漿抱著結實蝦肉陣陣蝦甜味,混上甜酸沙律醬暖暖品嚐,不過不失悶悶的。菠蘿還菠蘿,蝦碌還蝦碌,撈出來沒有融合,只有違和感。招牌三杯雞,甜甜死實的味道!硬實的質地,不滑不嫩不鮮不香,沒有煙霧,沒有鑊氣,靜蠅蠅端上,只有微溫而乾爭爭,有預早煮定之厭。

麻婆豆腐,火紅的顏色,紅卜卜微辣微麻的醬汁。豆腐極幼嫩要輕輕的夾起,大力少少都立即粉碎。清香豆味沾點辣汁好惹味,肉碎嚥韌味濃,超然的咸度完全吃不消!如果撈白飯食會更好。麻婆豆腐撈櫻花蝦炒飯,試試會否減輕一點咸度,不幸地碰上櫻花蝦只會咸上加咸,配個白飯應該會天衣無縫。

櫻花蝦炒飯,頂級台灣靚米真的名不虛傳無吹水!飯香野蠻霸道,夾雜香噴噴蛋味,炒得飯粒乾爽不濕不爛,粒粒飽滿!搭著櫻花蝦乾咸咸香口要食多幾啖。古早滷肉飯,醬油五香腩肉絲,不是粒粒肉燥的外觀。滷得香甜開胃不濁不膩,色澤鮮明閃令令,配埋大大啖香飯堅係滋味無窮!飯粒飽滿乾濕適中合格。溏心滷蛋涼涼的撈啖飯,甘甜加咸香同樣一絕。

金牌小籠包,薄薄包皮保存湯汁,微量豬肉鬆,味道清新,調味不濁不過份,平淡沒怎樣的衝擊,元朗家上海較美味。牛氣小籠包,味道跟豬肉不相伯仲,灌湯一樣清甜。鬆軟有咬口的牛肉鬆,用富彈性的包皮包著,沾點醋豪氣整粒入口才是皇道!蟹肉小籠包,快快趁熱食,放涼蟹粉會微腥。鮮氣十足,聞得到的鮮蟹味!入口甘香醇美,盡是蟹膏蟹肉塞得滿滿,蟹粉湯汁充滿口腔,注滿齒縫舌頭,頂尖色香味,配埋酸醋盡顯攝人的味道!

黃金炸苦瓜,鮮艷紅黃綠顏色配搭已贏盡掌聲!剛出爐飄著濃濃咸蛋黃香駕到。別具一格的口感非常震撼!熱辣辣燙著嘴,外層脆脆咸蛋黃味超凡,包著回甘苦瓜,多汁爽嫩,所有味道各走極端但混得精采神秘,使人更想試多幾啖試真一點!

烏魚子炒飯,竟然係烏魚子乾切粒,唔係鮮烏魚子,第一次品嚐。台灣香米?雖然不怎樣有鑊氣,起碼熱熱的,蛋飯炒得香香的,還有夾雜果粒菜葉增加清甜味,飽滿嚥韌飯粒撈埋咸鮮烏魚子,好食架喎!芋香雞,全部雞柳大大舊滑嘟嘟唔洗噒骨非常方便!要趁熱食,放涼變咸,越凍越咸!彈彈啖啖肉,嫩嫩滴著雞汁,芋香奶香重味可口。麻辣石斑塊,厚彈有少少腥,麻辣湯偏水汪汪,不太食到麻味。大豆芽爽脆無渣,芋絲彈彈索汁,兩者都比魚塊吸引。

麻辣石斑塊撈烏魚子炒飯,斑塊軟滑微辣配咸鮮炒飯淋點辣汁,比淨食魚塊美味!添多一點味道。芋香雞麻辣石斑塊烏魚子炒飯,半邊紅半邊白即聯想到鴛鴦炒飯!濃汁濃味芋香雞撈烏魚子炒飯食完全無問題,比起撈雞麻辣石斑更加津津有味,味道非常合襯要食多兩啖飯!
鮮果茶
芋香雞麻辣石斑塊烏魚子炒飯
2020-01-15
台灣豆醬炒 A 菜
2020-07-17 48 瀏覽
同女朋友去完迪迪尼,肚仔餓,搭番出去搵野食,搭到九龍站諗住好耐冇去過圓方,出去搵野食,上網見食評唔錯,就依間。😊蚵仔大腸麵線,成個野無味,蚵仔又冇大腸又冇,連個面都冇,D蚵仔又處理得唔乾淨,有啲蠔殼。🧐香酥雞扒麵,個面個味好過蚵仔大腸麵線D啦,個雞扒夠脆身,但粉太厚,個雞扒唔太夠熱,有一舊好似唔太熟添。🥺🤦🏻‍♂️通菜正正常常,少少偏鹹,落生粉水收汁果時,炒得唔均勻,有一舊舊透明。😝得個珍珠同仙草奶茶叫好D,珍珠夠Q夠煙韌,甜度適中。👍🏻整體嚟講,唔會再食多次。亦有可能因為Last柯打,趕收檔,所以食物質素有所影響。🤗🤗

得個珍珠同仙草奶茶叫好D,珍珠夠Q夠煙韌,甜度適中。👍🏻

2020-07-10
2020-07-12 51 瀏覽
好想念台灣菜,來The night market回味一下懷念的好味道招牌牛肉麵麵不是台式正統牛肉麵的粗麵,使用了偏細的麵,肉給了四塊左右,肉質很軟,味道很入味。隨湯匙送上一匙滿滿的蔥,把整個牛肉湯又拉高了一個層次!酥炸雞排麵雞排外皮炸的酥脆,香味四溢,算是非常好吃的炸雞排。麵本身倒是沒什麼調味,很清淡。餐廳環境不錯,桌距還算寬敞,有談話的隱私空間。雖然價位偏高,食物口味及質素都有相當水準之上。下次再來試試其他菜色。

炸雞排麵

2020-07-06 69 瀏覽
it offers lunch set over weekdays. Cheapest one is Tofu $98 (subject to 10% service charge). Food is not bad, not proportion can be better. It’s quite a set, with a dim sum (eg soup dumplings), main course (rice/ noodle) and tea. I upgraded to bubble milk tea adding $15. It
2020-06-10 250 瀏覽
由於而家仲未去到旅行,同埋喺香港好多地方都好多人,想搵達靜啲嘅地方行吓就諗到去圓方。 圓方通常都係食高級餐廳嘅,而今次就搵到間平平哋嘅台灣美食。首先裝修好特別,座位亦都好空曠冇乜人食,但係環境都好舒適,同朋友坐下傾吓計休息吓都係一個好地方。今次就帶咗啲小食同埋飲品,味道算OK,唔可以話特別好味,但係喺圓方食也不失為一間好的平民餐廳,台灣美食的價錢亦都偏貴。服務算一般唔好要求太高,因為始終都係一間普通嘅台灣餐廳。如果諗唔到食乜又係圓方商場行嘅朋友可以試吓呢間.

2020-06-09
2020-05-28 251 瀏覽
我諗大家都好想去旅行喺呢段冇得去旅行嘅日子一係就睇番以前啲相一係就去搵嗰個地方嘅野食啦咁我諗住睇下有冇台灣旅行相啦因為近排好想去台灣然後我睇睇下相先記得自己去過The Night Market 喺想念台灣嘅呢段時間好想再回味一下叫得做The Night Market 就一定有夜市美食掛夜市刈包望到個樣都吸引肉粒煙靭 而且醬汁豐富古早魯肉飯繼續係煙靭嘅魯肉所以都係冇得輸招牌三杯雞非常惹味 雞肉腍得黎每一嚿都超入味招牌牛肉麵湯夠濃 牛肉腍 索哂湯汁 唔錯金牌小籠包都算多湯 皮都唔算厚算係唔錯
我諗大家都好想去旅行

金牌小籠包
都算多湯 皮都唔算厚
算係唔錯
2020-02-19 406 瀏覽
超级喜欢打开各种台湾菜,这家店关注了一段时间,环境还不错,位置都很宽敞,三杯鸡味道不错,但是肉块很大,不过也很入味,奶茶不是特别台式,仙草冻很好吃,小笼包馅也很大
外賣送餐
2020-02-13 310 瀏覽
曾經喺The Night Market 其中一間分店食過, 印像中係……… 都幾難食(有冇好想知係邊間分店) 不過朋友話圓方依間ok,我又再試下囉, 確實真係唔同,而且都幾好味炸得好好而且雞扒肉質好嫩, 但冇咩味道,覺得唔夠味可以點下個sauce,會好小小提提大家, 呢個招牌牛腩麵湯底有超強勁南乳味, 唔食南乳既話就唔好叫勒, 牛肉好冧,好入味, 不過就唔似平時既台灣麵叫牛肉麵lunch set, 會跟兩粒小籠包,感覺幾好,小小地食兩粒,最重要係兩粒小籠包都唔係hea做
香酥雞扒麵

金牌小籠包2粒

香酥雞扒麵
2020-02-06 188 瀏覽
有朋友介紹the night market 嘢食好好味,今次去圓方睇完戲就去試下農家麻油雞成碟雞都係用雞髀肉,所以食落完全唔怕’鞋’,啖啖肉。麻油雞第二個重點就係個湯,可惜個湯飲落太咸,而且無乜麻油味,重酒味,失色左少少。黃金炸苦瓜見到有好多人推薦呢度菜,當然要試試佢啦,果然無介紹錯。條條苦瓜都沾滿黃金,食落脆卜卜,唔會覺得油膩。咸蛋嘅香味令到苦味都無曬,值得讚賞嘅係唔會食到一粒粒未壓好嘅咸蛋黃。櫻花蝦炒飯炒飯食落唔會太乾身,食得出係粒粒分明,加上櫻花蝦乾同蔥粒,令到成個炒飯嘅口感都提升左。不過味道就無乜特別,勝左夠大碟,4個人食每人都分到一大碗。最後我哋叫咗芋圓甜品都好岀色☺️

農家麻油雞

櫻花蝦炒飯

最後我哋叫咗芋圓甜品都好岀色☺️
2020-02-06 120 瀏覽
朋友生日去咗圓方食台灣菜~ 鋪頭幾靚坐得幾舒服。招牌牛肉麵 ($108) 牛肉有牛味,好多時食牛肉麵都會有咬唔開舊肉嘅情況發生,但呢度嘅牛肉好淋唔會硬堀堀,牛肉湯都好燶郁,唔會過鹹,牛肉麵用上幼麵,爽口彈牙,配埋酸菜食一流!金牌小籠包 ($52)小籠包一上枱就見到好熱辣辣,小籠包好飽滿,一夾上嚟見到成半隻都係湯汁,一咬開就湧晒出嚟,好濃郁。小籠包皮夠薄,餡個味道都幾好溏心滷蛋 ($42)溏心滷蛋個蛋黃唔會太水,但都唔會過熟,面頭仲有粒琥珀合桃做裝飾,甜甜地好脆口,幾好食。不過滷蛋個滷汁就稍為淡咗d, 唔夠入味。夜市鹽酥雞($82) 去台灣夜市一定要食鹽酥雞啦,鹽酥雞每粒都係一口大小,啱啱好,炸漿都唔會太厚,炸得幾脆,就算凍咗唔會淋晒。
朋友生日去咗圓方食台灣菜~ 鋪頭幾靚坐得幾舒服。

招牌牛肉麵 ($108)

金牌小籠包 ($52)

溏心滷蛋 ($42)

夜市鹽酥雞($82)
2020-02-01 1179 瀏覽
// The Night Market 🥢 //.If you've been craving for some tasty and authentic Taiwanese food lately🇹🇼🥟, make sure to check out this restuarant that serves signature soup dumplings with many other luscious dishes!🥢😋.▪Crab Soup Dumplings▪(HK$72)These delicate soup dumplings had to be a must-order if you're here for an authentic taste!😋 Golden skin wrapped with tasty crab meat and broth!🥢 Nothing's better than this mouthful of juicy and meaty satisfaction!😍🤤💦.▪Slow Cooked Pork Sauce over Rice▪(HK$58
// The Night Market 🥢 //
▪Crab Soup Dumplings▪(HK$72)
▪Slow Cooked Pork Sauce over Rice▪(HK$58)
The slow cooked pork sauce was greasy and savory😋, despite the fact that the amount wasn't as satisfying as expected. But the mix of all ingredients with cucumbers and soft boiled egg makes it an impeccable combination!💯
▪Deep-Fried Baby Oyster▪(HK$78)
I've never had something like this before, and it was beyond my expectations! Crispy baby oysters that were deliciously made, definitely a perfect snack for beer!🍻🤪
▪Pan-Fried Beef Soup Pastries▪(HK$32)
These naughty soup pastries are so devilishly delicious!😈👅 But at the same time they squirted all over my shirt!!😂💦💦 So be sure to just take a tiny bite to suck out some of those evil juice before you go for another bite in its succulent beef fillings!😏😋👅
▪Jasmine Bubble Milk Tea▪(HK$39)
A sip of this topped off the meal nicely!🤤🥂 An aromatic taste of jasmine combined with the iconic bubble milk tea, how refreshing and perfectly mixed!😍❤
// 10% Service Charge 😛//
香炸蚵仔酥
茉香珍珠奶茶
香炸蚵仔酥
茉香珍珠奶茶
  • 魯肉飯
  • 鮮炸蚵仔酥
2020-01-17 194 瀏覽
<九龍站高質台灣菜>👍🏻Element上面呢間台灣菜高質。通常起喺呢 d貴價地方 唔會太好食 而且貴, 而呢間 the night market食物質素高 環境舒服 個人覺得牛肉味 炒羊肉都好正 大家可以試下🍴麻辣牛肉麵 92 蚊🐮大大碗牛肉麵 材料豐富 木耳葱花爽口芽菜 仲有紅椒 湯底咸度適中🌶 辣味香 麵身好爽口 有 d似幼身既上海麵 盡吸湯汁 牛肉足料 有 d似打邊爐既手切牛 好有口感🐮🍴手工水餃 62 蚊🥟手工水餃好正 個餃皮好夠爽口 厚得黎唔會硬。 個醬汁有少少似紅油抄手 辣甜都帶少少 餃入面既葱新鮮 豬肉 juicy彈牙 好味👍🏻🐮🍴夜市鹽酥雞 82 蚊🐥🌶鹽酥雞用鐵兜放住 温度 keep得好 d . 切成細粒炸得好香脆 🔥 雞皮脆 雞肉彈牙 再點 d 甜辣醬 好味😃🍴鮮草奶茶39 蚊🥤奶茶十分香奶味 唔算甜 連埋涼粉鮮草一齊食 好爽口香滑 正🍴香茜辣炒羊肉96 蚊🐑香茜味好香🌿 一上枱個味就出哂黎 佢個羊肉好足料 口感好彈牙 羊肉味香 羊味濃 連埋香茜一齊食 好正👍🏻🍴宮保蝦球118 蚊🦐用三色椒炒既蝦球 甜酸醬做得好好 蝦肉出面帶 d香脆 . 蝦肉大大
<九龍站高質台灣菜>👍🏻

🍴麻辣牛肉麵 92 蚊🐮

🍴手工水餃 62 蚊🥟

🍴夜市鹽酥雞 82 蚊🐥🌶

🍴鮮草奶茶39 蚊🥤
奶茶十分香奶味 唔算甜 連埋涼粉鮮草一齊食 好爽口香滑 正

🍴香茜辣炒羊肉96 蚊🐑

🍴宮保蝦球118 蚊🦐
用三色椒炒既蝦球 甜酸醬做得好好 蝦肉出面帶 d香脆 . 蝦肉大大隻 夠新鮮彈牙👍🏻

🍴仙草綜合 熱 48 蚊🍲
仙草綜合 成個黑色好多涼粉 好爽口 熱食更香涼粉甜味 .仲有甜紅豆 煙靭珍珠 芋圓 材料豐富 加埋花奶令到更香滑 正🍡

#蝦球 #鹽酥雞 #仙草 #涼粉 #手工水餃 #麻辣牛肉麵 #台灣菜
Score 平均分 <8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
The night market
尖沙咀柯士甸道西1 號圓方購物中心 1 樓水區 1028a號
~~~~~~~~~~~~
2020-01-15
2020-01-15 794 瀏覽
/The Night Market🇭🇰/#sa太古篇 #sa晚餐篇 ➖➖➖除咗茶木、鐵牛 都仲有好多台灣野台灣牛肉麵之外 仲有小籠包都鍾意🙉食左佢哋嘅蟹肉小籠包、牛肉麵、魯肉飯同灌湯牛肉煎餅🙈上次食係太古城食嘅 但原來已經執左所以想去就去圓方、中環/九龍塘~➖➖➖1️⃣蟹肉小籠包 $72/4pcs 入面啖啖蟹肉 一咬就會爆湯 幾有鮮味小籠包皮厚薄均勻👌🏻唔會成口粉➖➖➖分數: 7.5/10 ➖➖➖2️⃣灌湯牛肉煎餅 $32 呢個同樣會爆湯 襯熱食嘅最好~分別在於呢個係牛肉同埋皮較硬脆幾香口 不錯👌🏻👌🏻➖➖➖分數: 7.2/10 ➖➖➖3️⃣魯肉飯 $58 正常質素🙆🏻‍♀️都夠飽肚 魯肉肥瘦適中但份量較為少 蛋都做到溏心效果而米飯都吸到魯肉嘅油脂 幾入味仲有片青瓜 感覺清新 有解膩作用 ➖➖➖分數: 6.8/10➖➖➖4️⃣招牌牛肉麵 $108入面半筋半肉 牛腩肉味頗濃 牛筋較碎餐牌寫住辣 個人口味覺得唔辣🙈如果辣啲就惹味啲~覺得麵嘅質感可以再提升 可以更彈牙覺得魯肉飯會抵食啲🙉➖➖➖分數: 6.3/10 ➖➖➖📍The Night Market
/The Night Market🇭🇰/
#sa太古篇 #sa晚餐篇
➖➖➖
除咗茶木、鐵牛 都仲有好多台灣野
台灣牛肉麵之外 仲有小籠包都鍾意🙉
食左佢哋嘅蟹肉小籠包、牛肉麵、魯肉飯同灌湯牛肉煎餅🙈
上次食係太古城食嘅 但原來已經執左
所以想去就去圓方、中環/九龍塘~

1️⃣蟹肉小籠包 $72/4pcs
入面啖啖蟹肉 一咬就會爆湯 幾有鮮味
小籠包皮厚薄均勻👌🏻唔會成口粉

分數: 7.5/10
2️⃣灌湯牛肉煎餅 $32
呢個同樣會爆湯 襯熱食嘅最好~
分別在於呢個係牛肉同埋皮較硬脆

分數: 6.8/10
4️⃣招牌牛肉麵 $108
入面半筋半肉 牛腩肉味頗濃 牛筋較碎
餐牌寫住辣 個人口味覺得唔辣🙈
如果辣啲就惹味啲~
覺得麵嘅質感可以再提升 可以更彈牙
覺得魯肉飯會抵食啲🙉

分數: 6.3/10
📍The Night Market
2020-01-08
貫通牛肉煎餅
2020-01-11 200 瀏覽
今晚跟朋友來到這間新派台式餐廳吃晚飯,剛好試一下新推出的台式小食。平時小籠包都是選用豬肉或者加上蟹粉,而這裏除了有這兩款之外還有用牛肉餡製成的牛氣小籠包,用上安格斯牛肉,味道濃郁,而且包子內的湯汁更有牛肉麵的濃湯味。另外點了台式紅麴肉,是台灣的傳統料理,所用的五花肉層次分明,肥而不膩,肉食愛好者必定會愛上。吃台灣菜當然會有台灣牛肉麵,湯底跟小籠包內的同樣濃厚,牛肉和牛筋都十分軟身。糖心蛋滷肉飯滷肉肥瘦適中,佐飯一流。

台式紅麴肉
古早滷肉飯
糖心蛋滷肉飯滷肉肥瘦適中,佐飯一流。
2020-01-10 141 瀏覽
之前在太古城光顧過一次,整體覺得不錯👍🏻,今晚經過圓方又遇到這店,便再次光顧🤣。•1️⃣ 蟹肉小籠包🦀 $72 本以為是加了蟹湯在小籠包中,沒想到竟然是加了大量蟹肉😱。沒有誇大,真是啖啖蟹肉🤩。-2️⃣ 鮮汁生煎包 $48 最欣賞這道生煎包的地方是它那軟滑的麵包,一口咬下去,軟綿綿的☺️。-3️⃣ 古早魯肉飯 $58 醬汁很濃郁😋!魯肉是瘦肉夾著肥肉,而且形狀切得較細少,更易入口🤣。-4️⃣ 鳳梨🍍咕嚕肉 $88 單看這道菜的賣相已能分辦出它的味道如何😉。咕嚕肉的醬汁色澤鮮艷,整體肉質有酥炸的感覺,外脆內軟👍🏻,是一道頗出色的咕嚕肉😍。

1️⃣ 蟹肉小籠包🦀 $72
2️⃣ 鮮汁生煎包 $48