2021-04-27 96 瀏覽
依家新開冇幾耐嘅西餐廳,聽日到我就已經見到DJ台 用嚟打卡 捽碟😆 ,燈光設計運用粉紅色調,入型入格👍🏻Dinner套餐 前菜蜆肉周打濃湯,濃稠既湯充滿牛奶同忌廉香味,口感細膩 ,用上鮮嫩蜆肉令到湯汁提升鮮味🍲配法式蒜蓉包,蒜蓉牛油🧈焗至外層鬆脆內軟,雙重口感,好想食多塊🤣凱撒沙律沙律平時都會覺得好普通,但係呢度沙律喺裏面加咗啲芝士碎同橄欖油撈埋一齊,新鮮嘅蔬菜爽脆,芝士味更加出令到口感咁濃郁✨Australian Grass Fed Beef Rib Eye澳大利亞草飼牛肋眼,澳洲牛肋脊部位,肉質細緻,油花分布均勻,鮮嫩多汁的肉質,好味,一大塊兩位女士食份量啱啱好✨BBQ Spicy Chicken 一上到枱就聞到好香BBQ燒汁味,每一刀切落去肉質好嫩,每一口雞肉好嫩口有雞油滲出勁Juicy,味道亦都好香口,配辣椒🌶️更加令到個燒汁味提升更濃郁,值得推介👍🏻👍🏻👍🏻✨Wonder Bar其實加咗橙汁再加酒精,仲有鮮榨橙味道,感覺好清新,酒精偏淡,女士們不過容易入口🤗✨Corona呢支就係我朋友order啤酒,特別之處佢就係加咗一片青檸樽頂,放入去啤酒裏帶一種酸甜嘅感覺,而青檸令到麥更加

Dinner套餐 前菜

✨BBQ Spicy Chicken

✨Wonder Bar

✨Corona
呢支就係我朋友order啤酒,特別之處佢就係加咗一片青檸樽頂,放入去啤酒裏帶一種酸甜嘅感覺,而青檸令到麥更加甘醇,每啖都好清新開胃,用嚟送薯條/魚柳 🤩絕配😍
2021-04-13
  • BBQ Spicy Chicken
2021-04-26 72 瀏覽
經朋友介紹過嚟呢度食午餐,整體非常有驚喜而且環境都唔錯,拍得住中環既傳統西餐廳!周打蜆湯呢個一上台已經好吸引,賣相好靚而且個湯杰身而又有好香既蠔味,一小片多士加落個湯到一齊食更加突顯湯既鮮味,而且調味真係岩岩好,冇咗蠔既腥但就保留蠔既香味!澳洲肉眼牛扒配啡菇五成熟既肉眼煎封得岩岩好,肉眼肉汁鎖住咗所以每食塊牛都會有濃濃既牛肉汁包圍住,加上牛扒選材好靚,完全冇筋食落啖啖肉又唔會韌!另外再加上大啡菇可以中和一下食肉時既油膩感!烤辣雞半隻配燒粟米呢個烤雞真係賣相同味道都一絕,好少可以堂食到咁正既烤雞。首先佢一啲都唔乾,切開每一件雞都有肉汁包住而且醬汁調味好惹味,一路食一路讚嘆究竟點先可以燒得咁靚。粟米亦都絕對唔兒嬉,有落牛油一齊燒過,香口又有濃濃既油香,非常細緻!Cranberry Fitz另外再叫咗杯mocktail,完全唔會藥水味係真係用cranberry mix埋既飲品,酸甜味道非常開胃!

周打蜆湯

澳洲肉眼牛扒配啡菇

Cranberry Fitz

2021-04-24 490 瀏覽
尋晚放咗學比較夜,又覺得肚餓就同friend嚟到銅鑼灣食dinner~之前嚟過L Square見到有好多餐廳,今次揀咗呢間西餐廳試吓~一入餐廳就感覺到佢好有酒吧嘅感覺☺️裝修幾有情調😍音樂幾活潑輕快😙好適合同朋友食餐飯飲杯嘢🤣New England Clam Chowder $68好濃郁嘅海鮮湯☺️配左香脆嘅蒜蓉包🤩鹹鹹地,蒜蓉味幾突出😙幾鍾意佢嘅湯🥰好creamy~仲有好多蜆係入面,好新鮮👍🏻而且成個湯都好有鮮味😍Buffalo Wings $98香辣嘅烤雞翼🐔好惹味配埋啲檸檬汁🍋酸酸地又辣辣地嘅感覺幾特別🤣幾鍾意佢嘅調味🥰雖然少少辣🙈不過接受到~Grilled Herbs Marinade Chicken $128香草烤雞🐔好大隻燒雞😙食落有好多肉汁出咗嚟,幾Juicy嘅感覺☺️而且肉質幾嫩滑😚仲有三大舊粟米🌽係香烤粟米,好甜💕配菜仲有薯角,蕃茄仔,同蘑菇~薯角幾香幾淋甜😍蘑菇帶有酒香味幾特別👍🏻Fish and Chips $168一大碟炸魚薯條🍟有兩大舊炸魚😙外層係炸粉,內層係幾香嘅鱈魚🐟食落外脆內軟☺️佢嘅魚醃得幾好味😋好多薯條,配埋佢特製嘅沙律醬,酸酸甜甜,幾正👍🏻薯條新鮮熱辣,而

New England Clam Chowder $68

Buffalo Wings $98

Fish and Chips $168
一大碟炸魚薯條🍟有兩大舊炸魚😙外層係炸粉,內層係幾香嘅鱈魚🐟食落外脆內軟☺️佢嘅魚醃得幾好味😋好多薯條,配埋佢特製嘅沙律醬,酸酸甜甜,幾正👍🏻薯條新鮮熱辣,而且脆卜卜🤩食得好滋味😋

Fruity Blossom $68
一大杯Mocktail😍好似fruit bunch咁,幾香甜幾清新嘅感覺💕而且好易入口😚有雜果嘅香味🍎好正👍🏻

Wonder bar $68
佢係以橙汁作base🍊有少少似乳酪沙冰嘅感覺😚比較結身,飲落覺得酸酸甜甜☺️而且可以解辣😂同樣好好飲😋

餐廳嘅職員服務態度好好🥰值得嚟幫襯💪🏻
2021-04-22
2021-04-18 619 瀏覽
{全港最好食烤雞🤍}#kong_girl_foodie出街食#The Musicbox Grill House & Bar.同男朋友喺銅鑼灣食lunch,呢間餐廳嘅午市套餐好抵食,有湯或者沙律加主菜加飲品都係100鬆啲!環境同服務態度都好好,食物質素中上添!不過我哋今日就唔係食lunch set!我哋喺單點!因為單點都有OpenRice折扣!(●´∀`●).❣️周打蜆湯 $68湯入面仲有三至四隻蜆肉,每隻都非常飽滿鮮甜!仲會配埋炸嘅蒜蓉包,但個人覺得油膩咗少少!(◕◞౪◟◕).❣️澳洲肉眼牛扒12安士 $248我哋叫咗五成熟,但上到嚟最少都有6成以上!澳洲肉眼牛扒本身味道唔會好濃牛味!不過佢就有好大浸煙熏味!男朋友好鍾意!❤️.❣️滋味烤辣雞半隻 $128✨✨我同男朋友都認為呢隻雞係今日嘅MVP!烤雞微辣,肉質鮮嫩,切都唔使切已經散咗!連雞胸部份都唔會好鞋!入晒味!無可挑剔!加上薯仔,粟米等配菜呢個簡直係性價比極高!.📝總結餐廳服務同食物質素都屬於中上,以呢個價錢來講非常抵食,尤其是係下午套餐, Openrice仲有額外折扣添,大家趁有優惠快啲嚟試吓!.❣️食完俾分時間❣️🌟食
{全港最好食烤雞🤍}
#kong_girl_foodie出街食
❣️周打蜆湯 $68
❣️澳洲肉眼牛扒12安士 $248
❣️滋味烤辣雞半隻 $128✨✨
我同男朋友都認為呢隻雞係今日嘅MVP!
📝總結
❣️食完俾分時間❣️
🌟食物: 8.5/10
🌟環境: 8/10
🌟服務: 8/10
🌟打卡: 8/10
🌟推介: 9/10
📍 The Musicbox Grill House & Bar
銅鑼灣駱克道459-461號The L. Square8樓

#香港 #香港美食 #美食分享 #香港吃貨 #hkfoodie #hkfood #hongkong #hkig #銅鑼灣美食 #銅鑼灣

2021-04-15
2021-04-14 21 瀏覽
I love to hang out with you for the rest of my life.有無諗過食緊飯會有Dj打碟呢?哈哈 前排去左間餐廳幾特別佢係有個Dj Set係餐廳今次要為大家介紹既係The Music Box Grill House & Bar餐廳個環境係走工業風咁岩我今次去都係播D EDM同pop music成個氣氛好好食物個方面 今次點左:-New England Clam Chowder-Salad-BBQ Spicy Chicken (Half)-Australian Grass Fed Beef Rib Eye (12oz)重點推介:Australian Grass Fed Beef Rib Eye (12oz):個牛排今次要左5成熟食落口個肉質係勁嫩同埋佢個肉汁係超juicyLocation: Causeway BayPrice (10 is expensive): 6/10Environment (10 is chill): 7.5/10Yummy (10 is delicious): 7.5/10

有無諗過食緊飯會有Dj打碟呢?
哈哈 前排去左間餐廳幾特別
佢係有個Dj Set係餐廳

餐廳個環境係走工業風
咁岩我今次去都係播D EDM同pop music
成個氣氛好好

食物個方面 今次點左:
-New England Clam Chowder
-Salad
-BBQ Spicy Chicken (Half)

重點推介:
個牛排今次要左5成熟
食落口個肉質係勁嫩
同埋佢個肉汁係超juicy

Location: Causeway Bay
Price (10 is expensive): 6/10
2021-04-25 0 瀏覽
位於銅鑼灣嘅呢間西餐廳以DJ 音樂為主題啱哂同朋友嚟聽歌傾計食飯,夠哂chill!用openrice 網上訂位會有折扣優惠添呀!-🦞龍蝦湯($98)湯頭濃稠,味道好鮮仲食到有龍蝦肉,唔錯呀!值得一提係呢個湯加有黑椒...辣勁會慢慢散發呀!🐚香蒜牛油煮蜆($128)用咗牛油、白酒、蒜蓉汁等煮成,香口惹味呢!伴碟有4塊蒜蓉包,用嚟點汁一流💯蜆肉大大粒,肥美飽滿而且粒粒蜆都有蜆肉唔會出現殼多過肉嘅情況推介大家必試呀👍🏻🐽燒烤醬豬肋骨(半份$238)半份份量都幾多😱仲伴有沙律同洋蔥圈,非常抵食呀👍🏻豬肋骨烤焗得非常軟稔輕輕一切就輕易將骨肉分離!骨肉比例完美,唔會骨多過肉食肉獸一定會滿足💕🥪窮孩魚柳三文治($138)魚柳同薯條都係新鮮炸起咬落香脆無比🤤最驚喜嘅係魚柳大大件,有5-6塊入口食到有魚鮮味三文治加咗高麗菜再搽上辣味他他醬,夠哂開胃惹味呀!🍹Honey Lemonade($58)酸酸甜甜,清新開胃呀!面頭加咗檸檬及櫻桃鮮果串,賣相不俗呢!☕️Mocha($48)味道正常不過有別於專業cafe,mocha無加到拉花呀!
位於銅鑼灣嘅呢間西餐廳以DJ 音樂為主題
啱哂同朋友嚟聽歌傾計食飯,夠哂chill!
用openrice 網上訂位會有折扣優惠添呀!

🦞龍蝦湯($98)
湯頭濃稠,味道好鮮
仲食到有龍蝦肉,唔錯呀!
值得一提係呢個湯加有黑椒...
辣勁會慢慢散發呀!

🐚香蒜牛油煮蜆($128)
用咗牛油、白酒、蒜蓉汁等煮成,香口惹味呢!
伴碟有4塊蒜蓉包,用嚟點汁一流💯
蜆肉大大粒,肥美飽滿
而且粒粒蜆都有蜆肉
唔會出現殼多過肉嘅情況
推介大家必試呀👍🏻

🐽燒烤醬豬肋骨(半份$238)
半份份量都幾多😱
仲伴有沙律同洋蔥圈,非常抵食呀👍🏻
豬肋骨烤焗得非常軟稔
輕輕一切就輕易將骨肉分離!
骨肉比例完美,唔會骨多過肉
食肉獸一定會滿足💕

🥪窮孩魚柳三文治($138)
魚柳同薯條都係新鮮炸起
咬落香脆無比🤤
最驚喜嘅係魚柳大大件,有5-6塊
入口食到有魚鮮味
三文治加咗高麗菜
再搽上辣味他他醬,夠哂開胃惹味呀!

🍹Honey Lemonade($58)
酸酸甜甜,清新開胃呀!
面頭加咗檸檬及櫻桃鮮果串,賣相不俗呢!

☕️Mocha($48)
味道正常
不過有別於專業cafe,mocha無加到拉花呀!
2021-04-24 0 瀏覽
星期六夜晚同男朋友到銅鑼灣食晚餐,呢間餐廳氣氛唔錯,好熱鬧。新英倫周打蜆湯十分足料,除左有大大隻既蜆之外,仲有薯仔粒同西芹,配以蒜蓉包。凱撒沙律幾大碟,沙律醬毫不吝嗇,煙肉粒、麵包粒、芝士碎都份量十足。滋味烤辣雞(半隻)先以慢煮既方式再烤焗,所以肉質特別嫩滑,而且好惹味。配碟既粟米亦十分好食,一啲都唔乾。草飼澳洲肉眼牛扒(12安士)叫左五成熟,肉質一啲都唔韌唔鞋口,配碟既薯仔都好好食。Fruity Blossom集合唔同既果汁,加啲梳打水,酸酸甜甜。Wonder Bar飲落似creamy版本既橙汁。
新英倫周打蜆湯
新英倫周打蜆湯
凱撒沙律
幾大碟,沙律醬毫不吝嗇,煙肉粒、麵包粒、芝士碎都份量十足。

草飼澳洲肉眼牛扒(12安士)

叫左五成熟,肉質一啲都唔韌唔鞋口,配碟既薯仔都好好食。
Fruity Blossom
Wonder Bar飲落似creamy版本既橙汁。
Wonder Bar
2021-04-24
2021-04-24 8 瀏覽
銅鑼灣不嬲都多好野食今日就試下呢間新西餐廳,一去到就覺得個環境好chill,鐘意呢度既song list聽到會好想跟住個拍子郁叫左個周打蜆湯($68)超足料,入面有兩隻大蜆,濃得黎飲落又好鮮甜,配埋焗得好香脆既蒜蓉包,餐湯都好令人滿足😍😍另外仲叫左個凱撒沙律($88)上面超多芝士,啲生菜又好鮮甜,食落夠晒fresh!主菜叫左grass fed beef ribeye($248)7成熟,但牛肉口感仲係好鮮嫩,都好juicy, 同埋配菜都好唔錯,最鐘意個烤焗薯,食唔停!最後仲有燒春雞,又係好嫩滑,香口得黎又夠juicy,好味好味!唔係太飲得,叫左兩杯mocktail我呢杯叫wonder bar 係用鮮橙做base,好易入口😆

銅鑼灣不嬲都多好野食

叫左個周打蜆湯($68)
另外仲叫左個凱撒沙律($88)

上面超多芝士,啲生菜又好鮮甜,食落夠晒fresh!

唔係太飲得,叫左兩杯mocktail
好耐冇同朋友食好西!今次嚟到銅鑼灣呢間,真係大吃一餐🤣🤣🔥龍蝦湯 hkd 98 🤍真係好濃郁嘅蝦味,佢飲到最後係會有龍蝦膏嘅苦澀味,好輕微但證明佢真係落足料!入面都會有一粒粒蝦肉,加埋蒜蓉包,不得了🤩🔥卡真辣蝦 hkd 188 🤍開頭試嗰個蜆,但店員極力推薦話呢個好好味!咁就叫咗呢個!佢個蝦係超級惹味,尤其係加咗檸檬之後,真係錦上添花😍個醬汁係好味到傻咗!蝦肉又夠新鮮彈牙,鍾意食海鮮嘅要試~🔥香草牛油煎牙魚 hkd 298 🤍食牛肉食得多轉下新意~魚都係店員推薦(我發覺而家自己好煩😂成日都會問店員有咩推介😂我fd反我白眼反到😣🤍呢個魚真係不得之了!首先佢配嘅蜆肉係勁肥美又飽滿😍😍同埋鮮味勁足!魚肉嘅肉質結實得嚟,又會出奇地滑😎必試!🔥鵝肝松露意大利粉 hkd 188 🤍其實佢食落有啲似卡邦尼意粉,每一條意粉都沾滿晒啲醬汁(勁勁勁creamy!鵝肝都好好味🥺🔥honey lemonade hkd 58🤍如果你哋鍾意酸味味嘅嘢,一定要叫啲!超級gur !夠酸夠爽,正!🔥fruity blossom hkd 68 🤍其實就真係好似fruit punch 😂好在佢唔會甜,不過都係鍾意lemon
好耐冇同朋友食好西!今次嚟到銅鑼灣呢間,真係大吃一餐🤣🤣

🔥龍蝦湯 hkd 98

🔥卡真辣蝦 hkd 188

🔥香草牛油煎牙魚 hkd 298

🔥鵝肝松露意大利粉 hkd 188

🤍其實佢食落有啲似卡邦尼意粉,每一條意粉都沾滿晒啲醬汁
(勁勁勁creamy!鵝肝都好好味🥺
🔥honey lemonade hkd 58

🔥fruity blossom hkd 68
🤍其實就真係好似fruit punch 😂好在佢唔會甜,不過都係鍾意lemonade 嗰個多啲~
2021-04-20 15 瀏覽
今日同男朋友去銅鑼灣一間餐廳食飯裝修好靚 入面啲燈光都幾特別之後我哋就叫咗個湯入面有好新鮮嘅蜆 都幾鮮味之後我哋仲叫咗個凱撒沙律因為最近想健康啲不過佢個份量都好足有好多菜而且食得出啲菜都好新鮮好乾淨之後就我同男朋友冇人一個main course我就叫咗個燒雞 個燒雞笑得好香唔會燒到乾晒 再加埋佢秘製嘅辣醬真係超級好食之後我哋仲叫咗個牛扒 個牛扒我叫咗五成熟佢嘅生熟程度真係啱啱好而且食得出好有牛味我哋仲叫咗杯朱古力奶昔個甜度啱啱好 我同男朋友都好滿意
今日同男朋友去銅鑼灣一間餐廳食飯

而且食得出好有牛味

我哋仲叫咗杯朱古力奶昔
個甜度啱啱好 我同男朋友都好滿意
2021-04-20 9 瀏覽
Happy FriYAY 🤟🏻想同朋友飲下食下野搵間氣氛好啲既餐廳就黎左呢到😆#新英倫周打蜆湯 $68湯好濃郁又creamy 但係又唔會太重口~ 有薯仔同埋大大粒既蜆肉😋~ 個staff同我地講個蒜蓉包係即焗既要即刻食 食落真係外脆內軟 ‘點’落湯到好好食😍#凱撒沙律 $88羅馬生菜好新鮮爽脆~大大碟好抵食 配埋麵包粒 鹹香嘅脆煙肉仲有cheeseeee 真係perfect match!😝#草飼澳洲肉眼牛扒 (12安士) $248肉眼扒我地就叫左7成熟~ 肉質幼嫩多汁亦都唔會太乾身 加埋大啡菇 烤焗薯仔同蕃茄仔好滿足🙈#滋味烤辣雞(半隻) $128上枱比栗米既造型嚇親 嗰3條鬚鬚好狂野🤠 雞肉好多汁~ 味道偏鹹辣 岩曬重口嘅朋友#Mocktail Honey Lemonade $58 & Blueberry Fizz $68個人比較鍾意Honey Lemonade~ 🍹不過blueberry酸酸甜甜都唔錯~冷氣有d大 應該要叫杯熱飲🙈📍The Musicbox Grill House & Bar 銅鑼灣駱克道459-461號The L. Square8樓

#新英倫周打蜆湯 $68

#凱撒沙律 $88

#草飼澳洲肉眼牛扒 (12安士) $248

#滋味烤辣雞(半隻) $128

銅鑼灣駱克道459-461號The L. Square8樓
老友話想食澳洲菜,黎左一間型格嘅餐廳酒吧,氣氛唔錯咁。我地叫左忌廉周打蜆湯,好smooth嘅cream soup口感,大大隻鮮味嘅蜆,美味濃郁。仲有Buffalo Wings好多醬汁,非常惹味,伴以籮蔔西芹同酸忌廉醬中和滯膩。我鍾意食嘅ribs焗到好淋,易切易咬肉質又幾嫩,加埋燒烤汁可以話係呢度招牌菜之一。半份份量都唔少,伴有沙律同炸洋蔥圈,洋蔥圈磅香口新鮮!喺香港要食好味嘅Fish & Chips都幾難,今日就夠運!呢個炸魚非常香脆,裡面魚肉熟度剛好,唔乾,脆漿亦夠鬆夠薄,正!至於薯條都係無得輸。呢度嘅Mocktail 樣靚又好飲,大大杯Honey Lemonade, Blueberry Fizz,酸酸甜甜有汽嘅飲品,岩哂今晚嘅菜色!
老友話想食澳洲菜,黎左一間型格嘅餐廳酒吧,氣氛唔錯咁。

New  England  Clam  Chowder
Baby  Back  Ribs
Fish  &  Chips
Blueberry Fizz
Honey Lemonade
餐廳以音樂作主題,更設DJ台,部分日子還有唱片騎師駐場播放音樂,為客人帶來不一樣的用餐體驗。新英倫周打蜆湯 ($68)質感軟滑細膩,香純濃稠,相當足料,用上新鮮的大蜆,鮮味十足;蒜蓉包金黃香脆,外脆內軟,蒜味香濃。凱撒沙律 ($88)生菜新鮮爽口,煙肉粒惹味,麵包粒香脆,沙律醬滑身creamy,再加上大量芝士,味道相互配合有口感。草飼澳洲肉眼牛扒(12安士) ($248)生熟程度控制得剛剛好,五成熟,肉質鬆化軟腍,多肉汁有彈性不會靭。滋味烤辣雞半隻 ($128)香氣濃郁,雞肉口感嫩滑,肉汁豐富帶少許辣勁,相當惹味。

新英倫周打蜆湯 ($68)

凱撒沙律 ($88)

草飼澳洲肉眼牛扒(12安士) ($248)

滋味烤辣雞半隻 ($128)

香氣濃郁,雞肉口感嫩滑,肉汁豐富帶少許辣勁,相當惹味。
2021-04-16 22 瀏覽
兩個人嘅lunch,係要靜靜地嘆吓,今日嚟咗定Music Box Gill House食晏。呢間應該係一間新開嘅餐廳,裝修得好舒適!我揀咗一間近窗口嘅枱坐低,望出窗外,景物依舊,但感覺香港變咗好多!都係唔好講咁多廢話住,嗱嗱臨order左個set lunch。首先嚟咗個龍蝦湯,湯料足,淡淡龍蝦肉,一啲都冇揸流攤!讚一讚嘅係佢個湯夠熱,熱嘅湯先至好飲。然後就到主菜,就係我至愛嘅ribs,其實真係好少食到咁淋同埋醃得咁好食嘅好食嘅ribs!咁大份嘅ribs, 我竟然可以一個人食晒,就知道有幾好味啦!朋友就order咗個薯條魚柳包, 魚柳超新鮮,薯條炸得香脆,但絕對不油膩👍🏻👍🏻👍🏻佢哋嘅set真係好大份, 絕對係超值,飲埋杯熱奶茶真係好滿足😁呢度有人打碟,夜晚可以過嚟happyhour都得喎!
呢度有人打碟,夜晚可以過嚟happyhour都得喎!