2024-03-09 618 瀏覽
來自日本東京的過江龍,【The Matcha Tokyo】曾幾何時店內擠滿客人,門外大排長龍。現在分店增加不少,但是人流減少了。最近公司附近都有一家,而且設有用餐區供應輕食變身Cafe。店內宣稱有茶師駐場展現茶道工藝,不過去過幾次從來都沒有遇見過,只能看到茶道用品。【The Matcha Tokyo】賣點是100%有機抹茶,品牌於鹿兒島及京都宇治自設茶園,以無污染土壤、天然湧泉水來孕育有機抹茶。因此店內有售賣抹茶產品。【The Matcha Tokyo】主打抹茶飲品,因此要點杯飲品才可以以優惠價追加食物。但是款式不多,食物款式只有2款沙律及3款意粉。同事A點了 Slow cooked chicken Caesar salad $48 (原價$68)。目測:份量都多,作為午餐尚算足夠。同事B點了温泉蛋明太子意粉 $58 (原價$78)。目測:明太子份量少,溫泉蛋不吸引,賣相不協調。小編點了蒜香雜菌意粉 $58 (原價$78)。雜菌份量多,意粉味道充滿蒜香味,味道不過不失。每個沙律及意粉都有牛油蒜蓉包,法包夠熱而且牛油蒜蓉夠香又夠濕潤夠滋味。飲品選擇比食物款式豐富,但【The Matcha
温泉蛋明太子意粉
蒜香雜菌意粉
飲品選擇比食物款式豐富,但【The Matcha Tokyo】賣點有機抹茶。
當然叫杯抹茶鮮奶 ($42)。其實「有機」兩字對味道、營養沒有什麼影響 ⋯⋯ 大家都吹棒又可賣多D錢 ⋯⋯ 真有商業頭腦。至於這杯抹茶鮮奶,小編覺得唔太甜,綠茶味道不太突出,不過不失。
2024-01-25
2024-05-02 80 瀏覽
本身我係好鍾意抹茶味道嘅甜品,所以之前旺角分店我已經想去食,但係實在太多人排隊嗰次放棄咗,今日去咗MegaBox行街經過見到原來呢度都開咗分店,今次終於試到~我選擇咗;抹茶雪糕啫喱芭菲 $68啫喱份量都幾多,有Q彈彈嘅口感,唔甜。抹茶雪糕灑上咗抹茶粉,抹茶味啱啱好,而且有少少回甘,好味下次都會再食~凍無糖抹茶 $38抹茶味唔算太濃,沒有回甘,容易入口,飲落口感覺幾舒服~麻糬抹茶芝士蛋糕 $48買飲品可以用$48加購,麻糬夾咗喺中間,上邊同埋下邊都係芝士蛋糕,芝士味蛋糕都幾濃郁,表層就係忌廉加咗抹茶粉,抹茶粉有苦澀回甘,整體成件蛋糕都幾重口味~下次會再去試吓其他嘢飲&甜品~

我選擇咗;
抹茶雪糕啫喱芭菲 $68

凍無糖抹茶 $38
抹茶味唔算太濃,沒有回甘,容易入口,飲落口感覺幾舒服~

麻糬抹茶芝士蛋糕 $48

下次會再去試吓其他嘢飲&甜品

2024-04-24 48 瀏覽
下午茶輕食之選!抹茶Latte 香濃抹茶味,不會太甜再加一個原味牛角包窩夫,外脆內軟我去嘅時候唔太多人,不用排隊環境座位舒適,好適合行街行到攰坐低休息下嘆完下午茶繼續去shopping ~
下午茶輕食之選!
抹茶Latte 香濃抹茶味,不會太甜
再加一個原味牛角包窩夫,外脆內軟
我去嘅時候唔太多人,不用排隊
環境座位舒適,好適合行街行到攰坐低休息下
嘆完下午茶繼續去shopping ~

來自東京過江龍抹茶專門店🍵主打各款抹茶飲品及甜品😋點選抹茶飲品可以優惠追加食品🍝🥗店內有多款抹茶產品售賣裝潢簡約柔和且坐得舒適抹茶鮮奶🍵選用有機抹茶粉,抹茶味沒有想像中般香濃回甘,相反鮮奶比例較重,可加配$10抹茶雪糕🍦,雪糕軟滑香甜抹茶忌廉芝士壓餅🫔內餡是抹茶忌廉芝士流心,好可惜一切開裡面不夠流心,但抹茶味香濃又不會太澀,壓餅表面輕微煎過,用糯米粉製成口感煙韌但略嫌厚身,整體味道不錯😋蒜香雜菌意粉🍄🧄🍝$58追加意粉,海量的雜菌🍄拌入意粉,份量十足👍,只可惜意粉裡蒜蓉味🧄不夠突出及應該用超多油去炒意粉,而伴碟的蒜蓉包🥖也吃不到蒜蓉味,雖然不是主打食品但也有點感到失望😔馬鈴薯忌廉湯🥣$12追加是日餐湯,好ᴄʀᴇᴀᴍʏ喝到濃郁的馬鈴薯,配搭少量麵包粒增加口感👍🏻
來自東京過江龍抹茶專門店🍵

2024-04-14
抹茶鮮奶+抹茶雪糕
抹茶忌廉芝士壓餅
馬鈴薯忌廉湯
阿女放學去完商場Playhouse放電梗係要去醫下肚啦🍽️去左抹茶控必去嘅📍The Matcha Tokyo💚雖然第一次去食 但都幾驚喜‼️🥔是日餐湯 薯仔忌廉湯好creamy 充滿住薯仔味🥔飲得出好足料👍🏻🍵抹茶特濃咖啡鮮奶抹茶🍵鮮奶🥛咖啡☕️嘅三層漸變真係好靚🫶🏻而且味道濃郁又好飲👍🏻必飲推介💚🍰四重抹茶麻糬巴斯克芝士蛋糕蛋糕比較重芝士味🧀抹茶味反而唔係太濃有啲失望‼️食完有少少膩🍝香辣莎樂美腸車厘茄意粉無諗過呢度嘅意粉咁出色💯煮得乾身得黎好掛汁,少少辣🌶️好惹味
阿女放學去完商場Playhouse放電

蛋糕比較重芝士味🧀抹茶味反而唔係太濃
有啲失望‼️食完有少少膩

🍝香辣莎樂美腸車厘茄意粉
無諗過呢度嘅意粉咁出色💯
煮得乾身得黎好掛汁,少少辣🌶️好惹味
2024-04-05
  • 抹茶特濃咖啡鮮奶
2024-03-24 110 瀏覽
自從「倆口小吃」轍出中環Basehall 後老師以為無機會再食了🥲(老遠入元朗仲要排隊同立食真係有啲難度)萬萬估唔到依家唔洗入元朗都可以食到😍只要搵間The Matcha Tokyo Hong Kong坐定定就可以食到米芝蓮必比登推介Lu🔖 傳統刈包刈包熱辣辣好軟熟又大個大愛嘅芫荽同酸菜份量都唔少🌿仲有最靚嘅豬腩肉🐷又軟又入味😍🔖 抹茶忌廉芝士壓餅🍵雖然中間芝士餡唔係太流心不過外脆內軟口感依然出色👍🏻不愧為招牌菜🔖 日本上級抹茶 🍵熱飲終於唔係紙杯上、讚👍🏻❣️倆口小吃聯乘會去到5月5日(個別分店)❣️佢哋依家仲有供應正餐、明太子、肉醬意粉外仲有湯同沙律,餐單比以前明顯豐富咗好多

(老遠入元朗仲要排隊同立食真係有啲難度)
萬萬估唔到依家唔洗入元朗都可以食到😍

雖然中間芝士餡唔係太流心
不過外脆內軟口感依然出色👍🏻
不愧為招牌菜

🔖 日本上級抹茶 🍵
熱飲終於唔係紙杯上、讚👍🏻

❣️倆口小吃聯乘會去到5月5日(個別分店)
2024-03-17 122 瀏覽
其實佢個lunch menu就係只要你買任何飲品, 就可以以優惠價追加餐湯, 沙律或者意粉等等當然如果你唔係太鍾意抹茶嘢嘅話, 你就咁去嗰度食一個意粉都可以嘅所以選擇嚟講都幾flexible一班同事就算有人唔太喜歡抹茶嘢, 都唔會冇嘢食😆🥢Iced Matcha Latte + Crab Miso & Crab Meat pasta🍝 抹茶鮮奶好飲啊💕好smooth好正 有時會好怕啲抹茶產品會好苦(定係其實嗰啲先係正宗啲高level啲!?🤭)但係呢個完全唔會 好易入口 飲得好舒服🤪叫咗個蟹肉意粉 個意粉會連埋一個蒜蓉包俾你我覺得好好呀🥹 因為我本人係非常鍾意食蒜蓉包佢個蒜蓉包仲要唔係細細塊 又做到外脆內軟 好滿意 ☺️佢蟹肉唔少 但個意粉份量偏少嘅不過對於女仔嚟講 再加埋杯抹茶鮮奶 其實都好足夠睇返OpenRice佢其他分店嘅餐牌發現原來每間分店嘅餐單都有啲唔同大部份都係提供小食 例如waffle提供埋意粉嘅就唔算太多 可能因為MegaBox呢一間主要都係靠平時附近嘅寫字樓lunch time食客所以呢度就提供埋意粉今次嘅體驗都算唔錯 下次有機會都想去其他分店試吓佢哋嘅waffle 💕
所以選擇嚟講都幾flexible
一班同事就算有人唔太喜歡抹茶嘢, 都唔會冇嘢食😆

抹茶鮮奶好飲啊💕
好smooth好正 有時會好怕啲抹茶產品會好苦
(定係其實嗰啲先係正宗啲高level啲!?🤭)
但係呢個完全唔會 好易入口 飲得好舒服🤪

發現原來每間分店嘅餐單都有啲唔同
大部份都係提供小食 例如waffle
所以呢度就提供埋意粉
  • Matcha  latte
這間來自日本東京表參道的有機綠茶品牌The Matcha Tokyo,九龍灣MegaBox店,喺佢哋係香港嘅第九間分店。四重抹茶麻糬巴斯克芝士蛋糕 :推介!麻薯質感煙韌,有彈口感,份量剛好,一點也不膩。綠茶味香濃,沒有苦澀味。整件蛋糕,口感很有層次。日本上級抹茶:綠茶清爽、口感輕盈,有一定的滑順度,味道帶有微妙的甜味和苦味。抹茶鮮奶:口感相比於純綠茶更加滑順,奶香濃郁,質地濃稠,結合了綠茶的草本風味和奶的甜香味。

四重抹茶麻糬巴斯克芝士蛋糕
日本上級抹茶
四重抹茶麻糬巴斯克芝士蛋糕
日本上級抹茶
2024-02-18 206 瀏覽
呢間既抺茶鮮奶超好飲😍係我最愛叫左杯抹茶鮮奶加牛乳雪糕$52,份量就少左d,次次都唔夠飲🥹🥹另外mega box呢間新店買野飲可以加購其他野,我地加左個蟹味噌蟹肉意粉$68,份量都係唔多,但味道出色有驚喜😍😍
呢間既抺茶鮮奶超好飲😍係我最愛
2024-01-11 450 瀏覽
Matcha Latte 非常好飲,抹茶味香濃。 但 抹茶特濃咖啡啫喱芭菲 中的抹茶雪糕的抹茶味則略為遜色了一點,但咖啡啫喱的咖啡味香濃,跟雪糕一起吃味道非常好。整體來說也是很好的。店內環境整潔坐位舒適

店內環境整潔
坐位舒適