The Market

2020-06-02 2235 瀏覽
因為太近公司,曾經成日嚟,最瘋狂時係突然想食打去book即日但full咗我地都照walk in waiting, 而家諗返都覺得自己有啲顛。事隔兩三年,今日又同同事嚟,因為食過幾間5星buffet 還是覺得妳最好,而且open rice book 位仲有八折,本來一行四人,後加一位,所以免強安排位,坐得有啲迫,雖然weekday ,不過都好多人,坐滿晒。一嚟到食我最愛嘅蟹,今日唔係好多人攞,所以唔使排,較剪轉咗大把,對我嚟講有啲難handle, waiter 見倒俾咗把細嘅我地,好貼心,蟹水準無變,同之前一樣甜同新鮮。🤤今次嚟多咗新野,係甄沾記嘅椰絲炸物,其實我對椰絲一般般,不過試少少,攞咗炸雞同炸蝦,椰絲又真係幾香。另外仲有新事物,係Godiva 雪糕,自己斟,好好玩,見檯檯啲小朋友攞住好開心,好滿足。😋然後係我最愛嘅奶凍,每次嚟都必食,當中一定要攞抹茶同榴槤,真係好濃好香嘅抹茶味,另外榴槤奶凍係有榴槤肉㗎🥰,攞甜品唔記得攞匙羹,waiter 又跟住我尾攞俾我,好感動🤩

2020-06-02
2020-05-30 2065 瀏覽
參加了酒店嘅本地住宿package,包左二人半自助早餐,之前食過它的自助下午茶已經覺得好多嘢食。今次由於疫情關係,酒店嘅早餐改咗半自助, 感覺少咗嘢食,不過為咗大眾健康,合理的。我先生點了楓糖香蕉多士(走煙肉),我就點左中式點心做早餐,味道都可以,如果食完可以再點。另外,自助餐枱有幾種生果或早餐燕麥去選擇,亦有幾種熱盤,可供選擇,包點種類有我的最愛牛角包🥐,雖然跟以往比選擇少咗,但絕對吃到飽。服務方面,佢地嘅員工態度專業,10分有禮貌。

服務方面,佢地嘅員工態度專業,10分有禮貌。
2020-05-15
早餐
2020-05-28 2152 瀏覽
The Market自助餐一向都好出名,依家經OpenRice訂座仲有七五折優惠添!咁抵食點可以錯過🤤⁣⁣雖然係中午buffet,但都有好多選擇!海鮮有長腳蟹、龍蝦鉗、鮮蝦、同埋多款刺身!值得推介嘅係佢嘅長腳蟹🦀 好鮮甜仲食到鹹鹹的海水味🤣 三文魚油脂感重,好肥美呀!⁣⁣熱食方面~ 值得推介嘅係佢嘅蜜汁叉燒,肥瘦比例啱啱好,忍唔住食左三四舊,超滿足!😭 海南雞飯同喇沙都係The Market既signature,都十分推薦👍👍 仲有片皮鴨、多款薄餅、豬肋骨等等,實在太多款啦,要試勻晒真係好難😭😭⁣⁣The Market最出名嘅就係佢嘅榴槤甜品!款式有榴槤班蘭卷、榴槤芝士撻、香脆炸榴槤、榴槤球、榴槤奶凍、自家製榴槤雪糕等,啱晒一班榴槤愛好者🥰 榴槤雪糕味道好香濃,每食一啖就好似食緊榴槤咁,好幸福呀!😍⁣⁣除此之外,The Market今期仲同老行家合作,限時供應多款燕窩甜品,有香橙燕窩蒟蒻、燕窩芒果奇亞籽布甸、燕窩雲呢拿布甸等等,雖然我唔係燕窩既big fan,不過試咗幾款味道都唔錯👍⁣⁣最最最最後,而家仲有任食Godvia雪糕添🍦雖然真係好飽但我都忍唔住食左一杯嘻嘻💕⁣⁣本身因為太遲b

本身因為太遲book所以得返outdoors,好彩後尾有人cancel,先可以坐返室內😚 依加真係抵食又好食😋 快啲去試吓啦~
2020-05-23 3727 瀏覽
為咗慶祝媽媽生日,我哋一家四口嚟到hotel icon 非常出名嘅the market食自助餐。因為有七五折,所以都幾多人客嚟幫襯,未開門已經有長長嘅人龍喺出邊等量體溫。服務員安排我哋坐咗喺近食物位置,方便行出行入拎嘢食。座位寬敞坐得好舒服,一入坐就提供左四杯香檳幾surprise自助餐最重要就係食物多元化,一般大路嘅刺身,沙律吧,熱盤,扒類,麵食都有提供👍🏻 以下幾樣都特別推介:1. 淮山杞子響螺湯:足料香甜 飲下暖胃好舒服2. 凍蝦: 眾多幢海鮮入邊最出色,大大隻爽口又新鮮3. 羊架:現場碳烤,非常香碳烤味。好夠lum身,但如果多返啲羊肉味就最好4. 燕窩泡芙:同老行家cross cover幾有創意,個內餡好正5. Movenpick 雪糕: 有成六款咁多,推介乳酪味同焦糖燉蛋味

1. 淮山杞子響螺湯:足料香甜 飲下暖胃好舒服

牛扒羊架
  • 綠茶奶凍
  • Movenpick雪糕
2020-05-15 4170 瀏覽
不愧为全港性价比最高头3位的自助餐。实在没让我失望。这餐厅是理工大学附属的酒店。餐厅员工都是大学实习的学生。首先酒店大堂非常有度假感觉。餐厅的环境也很舒适。服务也非常满意。这裏食物的种类不算很多,但整体水准非常高,除牛扒做得比较乾难吃之外,没有一道菜是难吃的。最喜欢的是带子刺身,肯定是全香港所有自助餐中最大的带子,绝对又大又鲜美。另外鹅肝也是煎得非常好吃。龙虾汤味道更是一绝,龙虾味浓郁。泰式烧猪颈肉非常惹味开胃。主打波士顿龙虾还是可以,只是龙虾肉不够多。龙虾钳稍为一般,长脚蟹蟹肉也不够多。但整体海鲜总量还是很多元化。鱼子酱不过不失。最特别是海鲜海螺,造型很特别。唯独牛扒煎得太乾,是所有菜中最难吃的。最后经验是他们的软雪糕是GODIVA品牌,绝对是全港独有。虽然只有巧克力味道,但吃落的质感很实净,和一般软雪糕非常不同。绝对是整晚最后的惊喜。这家餐厅绝对值得一试。

这家餐厅绝对值得一试。

2020-05-14
2020-05-13 4051 瀏覽
最近因為疫情關係,大家都少咗外出食飯,限聚令又只有四人同桌嘅關係,好姊妹聚會減少了很多,最近一個姊妹生日到了,我哋三人特意訂自助餐聚一聚,icon之前是非常難訂位,最少要半年前預訂,因為疫情關係我哋早一個星期就訂到啦,去到職員衛生意識非常之強,會有量體溫,叫我地用搓手液才可以入內,入到去枱月枱之間亦都非常寬闊,大約三四張枱就會有一位職員服務,我哋要離開座位,準備去自助餐位置亦都會提我地戴上口罩,以上措施,令我哋覺得衛生做得很好👍🏻好啦講到食物,我哋咁啱去嘅時候主題係榴槤,有榴槤雪糕,榴槤甜品炸榴槤都有😊全部我哋都有試,榴槤雪糕真係用榴槤蓉去整,我哋食到係貓山王嚟㗎😌我哋仲發現其他的甜品上面有燕窩添,後來先知,原來係同老行家合作所以甜品上面會有燕窩😎燕窩梗係要食多啲啦😂其他冷盤有龍蝦蟹腳都非常之新鮮,最驚喜係發現有govida雪糕🍦基本上每樣試少少,我哋都要捧住個肚走😂總括來講餐廳環境非常好,職員有禮,時不時會幫我哋換碟,又會問我哋覺得食物質素如何,食物質素又好,今次我哋係用咗OpenRice七五折去訂,下次再有優惠我哋會再去☺️
☺️
  • 喇沙
  • Movenpick雪糕
  • 長腳蟹
2020-05-11 3002 瀏覽
一直聽都係高質,更有我喜愛的榴連甜品,今次一行五人,去到比張8人桌我們,一開始當然就食海鮮先,龍蝦蟹腳都基本,蟹腳算唔錯,溶雪時間剛剛好,而且唔需要排太耐就可以夾到海鮮,加分位!試埋佢個中式湯,湯頭好甜,足料!不過要留肚食甜品,食返個godiva勁濃雪糕,homemade榴連雪糕,重口味到食其他都無哂味啦!整體我係會介紹朋友黎食!
2020-05-10 2909 瀏覽
每年都會黎食下,有 75折,而且規定客人離開坐位就要帶罩,衡量過就食啦!太太太多野食喇! 講下 encore左既野啦!爐魚班塊食左三小碟,用蒜頭粉絲雲耳蒸,肉嫩juicy有魚味有魚油,仲要啖啖肉!牛尾係黎咁多次都有,平時唔會煮,餐廳叫又貴,次次黎都會食!仲有左上角係豬手,肉嫩有膠質!另外仲有 the market必飲既椰子燉湯,例到唔記得影相 我唔食羊既,但朋友次次都會試下,其實個廚over cook左。咁岩個經理行過黎問覺得 d食物點,朋友話佢要 medium都un, 我地以為佢問完意見就完,過左陣,經理再拎過一碟黎,過專登叫個廚煮過!雖然朋友仍然覺得一般,但係已經唔係重點,而且呢種咁有 human touch既 service已經贏晒!到甜品出場啦,係主攻區域!榴槤迷天堂,keep住水準!個斑蘭榴槤蓉非常香甜幼滑!比純榴槤蓉更有特式!斑蘭榴槤蛋糕又係入口即溶,蛋糕果種鬆軟度就好似綿花咁,好新鮮好好味!榴槤奶凍亦好幼滑!榴槤始終好 heavy, 跟住我亦食左三杯仔鐵觀音大菜糕,本人非常欣賞!茶濃清新,好似飲左杯茶消滯咁,茶既餘韻仲可以係口腔內,真係好正!另有 movenpack雪糕球

太太太多野食喇! 講下 encore左既野啦!

甜品出場啦,係主攻區域!
榴槤迷天堂,keep住水準!個斑蘭榴槤蓉非常香甜幼滑!比純榴槤蓉更有特式!斑蘭榴槤蛋糕又係入口即溶,蛋糕果種鬆軟度就好似綿花咁,好新鮮好好味!榴槤奶凍亦好幼滑!榴槤始終好 heavy, 跟住我亦食左三杯仔鐵觀音大菜糕,本人非常欣賞!茶濃清新,好似飲左杯茶消滯咁,茶既餘韻仲可以係口腔內,真係好正!另有 movenpack雪糕球同 godiva軟雪糕!

值得一提,增設左飲品區,有果汁同檸茶,好耐之前只包一杯餐飲。

環境舒適,service 很好,keep到水準!
2020-04-27
2020-05-05 3679 瀏覽
朋友發現左呢一間平時好難訂嘅酒店而家竟然有折扣優惠,毫不猶豫就訂枱試吓。今次做緊榴槤甜品主題,啱晒鐘意食榴槤嘅朋友仔呀!食物種類都算幾多,而且質素都OK,冷盤方面例如龍蝦,長腳蟹都幾新鮮,最好味係魚子醬蟹肉多士😋刺身有甜蝦,三文魚,帆立貝,吞拿魚。帆立貝好大粒,好味!燉湯係椰皇雪耳瘦肉燉雞,好大碗亦超級足料!熱盤方面呢有炒蟹,牛仔骨,泰式蝦餅,印度咖喱,豬頸肉,叉燒,海南雞飯,蒸沙巴龍躉,鵝肝等,個人覺得牛仔骨叉燒同海南雞比較好食😋呢度有幾款pizza. 即燒牛扒同羊扒等,試左牛扒,味道唔錯!食自助餐當然最重要係食甜品啦,呢度嘅甜品款式好多。雪糕好正有Godiva 軟雪糕,movenpick雪糕同自家製榴槤雪糕。因為今次係榴槤做主題所以當然唔少得榴槤做嘅甜品啦例如係榴槤布甸,榴槤湯圓,榴連蛋糕,炸榴連脆脆配榴連蓉。唔食榴連嘅朋友唔使擔心,因為呢度有鐵觀音大菜糕,芒果甜品,燕窩甜品等都幾好味㗎!飲品方面,自助餐提供左自助橙汁,西柚汁同凍檸茶,另外每位送餐茶一杯既。如果嚟呢度食自助餐呢可以嘅話肯定枱嘅時候或者可以備注坐近啲食物區。因為坐得遠行去拿食物唔太方便喔!

燉湯係椰皇雪耳瘦肉燉雞,好大碗亦超級足料!

2020-04-19 5601 瀏覽
今次受到這個泰式料理主題吸引, 再次尼多次幫襯自助午餐, 一心以為泰式主題會預備各樣食物, 但發覺比較失望並非如此, 泰式生蝦刺身欠奉, 青木瓜沙律亦沒有, 其餘都是大路菜式, 並無亮點, 而且有點凍, 不夠熱, 影響味道。順帶一提, 餐廳甜品主題似乎以榴蓮為主, 對不吃榴蓮嘅客人就有欠公平。服務員有要求提交餐廳評價, 都有附上以上各點, 希望餐廳會在日後有所改善。反而燒烤肉類略有驚喜, 烤肉眼扒的確不錯, 火侯剛剛好, 肉質亦夠冧, 我都有再添食, 以后希望保持到。

2020-04-16
2020-04-17 5612 瀏覽
餐廳比想像中細,熱食質素好好,由其係即燒牛扒,燒得剛剛好,雖然唔厚,但都可以燒到五成熟,好好味😋,仲有鵝干外脆內軟,正。另外有個唔知叫咩名😅,係大螺釀咗啲蝦肉之類,好香好足料。而我最鍾意榴連甜品,榴連味濃,特別香脆貓山王配榴連斑斕醬,係超級好味😱😱😱。不過冷盤嘅長腳蟹有啲失望,感覺啲肉唔夠實🤔🤔,同埋鹽水太多,變咗加埋有啲鹹,帶唔出鮮甜味。水果同麵包種類不多,不過沙律竟然有羽衣甘藍,加返分。另外,要加分俾啲服務員,態度非常友善又勤快😊😊😊

2020-04-16
2020-04-16 5076 瀏覽
疫情下黎到食自助餐,因為之前生日晚飯食左一個非常失色而又價錢唔算太平既自助餐,為食既我實在心有點不甘,結果搜尋一輪下,見到the market做75折優惠,過往經常都要提早成個月都未必訂到位,現在疫情下即日訂都有位,平日扣埋折都係577一位左右,黎之前真係有啲擔心會好似生日晚餐既酒店一樣會將貨就價😅估唔到黎到之後,絕對冇後悔到,品質一樣好!龍蝦肉爽👍🏼燉椰子湯足料夠熱辣辣、羊架嫩、甜品唔會太甜,依然咁好食!無論海鮮、刺身、熱食、甜品都咁出色,可惜我咁大食都試唔晒所有野食,短期內都想再黎一次!
  • 綠茶奶凍
  • 龍蝦
  • 榴槤奶凍
  • 椰子燉雞湯
  • 海鮮冷盤
  • 沙律吧
2020-04-12 5161 瀏覽
今次有幸一次過試晒The Market既早餐 semi-buffet同晚餐buffet,要分享一下疫情期間,餐廳防疫意識極高,入場要check下有無配戴隔離手帶,出去拎野食都一定要戴口罩。晚餐buffet方面,OpenRice discount 75折,大概700蚊。全場都有8成滿,凍盤有龍蝦、蜆、大蝦、蟹腳。不過,係不設生蠔,我本身不太好凍盤,試左2隻蟹腳,味道還好,唔會浸晒水咁。煙三文魚一般,太淋,又無乜煙燻味,雜果沙律幾好味。餐廳提供一杯餐茶,另外出面有橙汁、西柚汁、冰水任斟。刺身即切,有4,5種選擇,海老幾鮮甜,三文魚、呑拿魚正常過得去,卷物都ok。鵝肝略嫌唔夠香,自助山果個好味d,都係即煎。海南雞飯一般,d沙律好好味,有好多選擇,番茄仔配水牛芝士好夾。熱食方面,牛仔骨好好味。出面仲有3款大pizza,但因為太飽肚,我無試到。甜品做緊復活節主題,有兔仔朱古力。啲甜品真係超水準,件件都好味。榴連主題已經好好味,有榴連炸物,好香口,入面有好厚肉榴連,仲可以點榴連sauce/斑斕榴連sauce。榴連mouuse好滑好香,榴連撻好脆。雪糕種類數之不盡,有自家製榴連雪糕,啖啖榴連,仲有牛

煙三文魚一般,太淋,又無乜煙燻味,雜果沙律幾好味。

餐廳提供一杯餐茶,另外出面有橙汁、西柚汁、冰水任斟。

鵝肝略嫌唔夠香,自助山果個好味d,都係即煎。

雪糕種類數之不盡,有自家製榴連雪糕,啖啖榴連,仲有牛奶味。movenpick /Godiva 雪糕,好多驚喜。

服務方面,餐廳職員服務良好,十分有禮,餐廳設有夾公仔機,夾唔到獎品,職員都俾左粒朱古力我,又提我地OpenRice 有75折。收碟速度快,出面野食速足,吉碟唔會擺好耐都未上野食。
2020-04-11 3197 瀏覽
就黎生日,女朋友俾左surprise 我,帶左我去hotel icon 食buffet, 佢話佢半年前book, 知我一路想試食,真抵錫。一早聽過呢間buffet 要早半年book 先得,估唔到女朋友book倒。 我最鐘意係buffet 食海鮮,特別係龍蝦同長腳蟹,呢到有好多款式揀,海鮮,熟食,甜品等等都好多有得揀,我地兩人食左5隻龍蝦,2盤長腳蟹,值回票價。龍蝦新鮮,一起就成舊肉,食上去啖啖肉,爽,有鮮味。長腳蟹都新鮮,洗得乾淨,有鮮味。海鮮都refill得好快。侍應都有禮貌,清野清得快。雪糕有godiva朱古力雪糕,movenpick 雪糕。呢個價錢黎講,性價比高。值得推介,怪唔得要咁早book。

2019-11-23
難得平日放假約阿媽食好野見openrice呢間做75折優惠上星期就book定台之前來食tea buffet覺得唔錯有水準今次係lunch buffet都好彩無令我地失望冷盤有salad、火腿、生果、芝士同海鮮等海鮮有青口、🦐、長腳蟹同小龍蝦等等長腳蟹望落肥大d肉質好鮮甜刺身區有片皮鴨食好好味😋椰子雪耳湯好清潤熱食類有泰國菜、馬來西亞菜、印度菜同西式牛扒同羊架另外有pizza甜品超多雪糕d味道好特別有榴槤、山竹、藍莓、曲奇焦糖等等因爲就來復活節所以見到有關食物同擺設整得好靚個紅蘿蔔入面其實係士多啤梨🍓來另外有夾公仔機玩下搞下新意都幾好😄職員會俾個硬幣你夾到雪糕盒成功跌落個窿就有禮物🎁整體感覺都超好職員d服務一流好主動好熱情同好有禮貌下次會再來
難得平日放假

覺得唔錯
有水準

今次係lunch buffet

都好彩無令我地失望

冷盤有salad、火腿、生果、芝士同海鮮等

海鮮有青口、🦐、長腳蟹同小龍蝦等等

長腳蟹望落肥大

d肉質好鮮甜

刺身

有片皮鴨食好好味😋
椰子雪耳湯
好清潤

熱食類有泰國菜、馬來西亞菜、印度菜同

西式牛扒同羊架

另外有pizza

甜品超多

雪糕d味道好特別

有榴槤、山竹、藍莓、曲奇焦糖等等

因爲就來復活節

所以見到有關食物同擺設