The Market

榴槤呀榴槤,盡管全世界都話你重口味,我都對你不離不棄!🤤​我身邊幾乎無咩人愛榴槤,甚至我細個時都非常抗拒!直至前幾年因工作關係,差不多每個月都會去馬來西亞,當時啲朋友帶我去水果檔食榴槤放題,那時檔販開咗隻紅蝦(榴槤品種之一)比我,我半推半就塞入口,自此對榴槤嘅愛就一發不可收拾!🤤​馬來西亞榴槤果肉雖少,但肉質香甜濃郁,帶有少少酒味,加上綿密嘅口感,味道真係比香港成日食到嘅泰國金枕頭差天共地!可惜家陣無得飛,想再飛馬拉食榴槤都困難重重!😭​▲餐廳環境舒適,對正花園,係度歎下午茶幾爽。前陣子,留意到The Market出咗新嘅榴槤T-Set,仲要以貓山王及紅蝦做主題!聽完立即Book!(本想係佢推出嗰日14/9就食,點知太Full,結果搞到呢排先食到...😅)​呢次呢個T分堂食同外賣版,對我呢種深度重口味人士,當然兩隻都試晒!🤤​✾堂食榴槤飄香下午茶堂食則有埋鹹味點心,合共有15款美點!真係超豐富耶!😍💕​一般喺出面食T都係有10款點心左右,The Market呢套T-set則有15款,款式多出1/3呢!而且數量多,不代表唔足料或質量低,呢款T不但有原件紅蝦榴槤可試(一般馬來西亞榴槤,每個
榴槤呀榴槤,盡管全世界都話你重口味,我都對你不離不棄!🤤​
▲餐廳環境舒適,對正花園,係度歎下午茶幾爽。

✾堂食榴槤飄香下午茶
The Market 飄香榴槤下午茶套餐(兩位)
堂食則有埋鹹味點心,合共有15款美點!真係超豐富耶!😍💕​
一般喺出面食T都係有10款點心左右,The Market呢套T-set則有15款,款式多出1/3呢!而且數量多,不代表唔足料或質量低,呢款T不但有原件紅蝦榴槤可試(一般馬來西亞榴槤,每個喺香港賣都要3-500蚊,超貴!),仲任食由D101及D24 榴槤做嘅雪糕,以及聯乘意大利咖啡品牌illy嘅甜品系列等等,啱晒我呢啲為食,又想試多啲嘢嘅人~​

✦甜點​
包括: 24K榴槤拿破崙、D198金鳳榴槤泡芙配咖啡曲奇脆粒、D197榴槤意大利芝士蛋糕、榴槤斑蘭千層蛋糕、D24榴槤椰子糯米滋、馬拉西亞直送紅蝦榴槤(一件)、烏龍茶啫喱、Forbidden D24 榴槤蛋卷​
D197榴槤意大利芝士蛋糕
今次下午茶重點,同外賣版一樣,係餐廳聯乘意大利illy濃縮咖啡品牌,打造嘅「榴槤意大利芝士蛋糕」!堂食版本,仲會用隻illy杯仔裝住,打卡幾靚!上層係朱古力片,內裡則有由手指餅、意大利軟芝士及榴槤慕絲做嘅蛋糕,每食一啖都融匯多重質感,正呀!🤤​
D198金鳳榴槤泡芙配咖啡曲奇脆粒
另一款我好鍾意嘅係D198金鳳榴槤泡芙配咖啡曲奇脆粒,咬開泡芙入面係香滑嘅榴槤蓉,勁邪惡!
D24榴槤椰子糯米滋
D24榴槤椰子糯米滋,咬開盡是D24榴槤蓉,味道唔錯!
原件紅蝦榴槤
至於原件馬拉西亞直紅蝦榴槤,味道無得輸!平時馬拉係唔出口紅蝦,估唔到唔洗飛,喺呢度可以食到wo,真係止癮一流!
榴槤雪糕
最後我非常推薦就係無限添加嘅榴槤雪糕!用咗D101及D24 榴槤做嘅果蓉, 濃郁到無朋友!我直情唔覺得佢係雪糕,濃度好似純榴槤蓉咁!​

✦鹹點​
包括:血腥瑪莉香辣鮮蝦、蘇格蘭煙三文魚他他多士、西班牙辣肉腸橄欖串、芝士釀意大利青瓜、香脆炸薯球配燒烤醬​
血腥瑪莉香辣鮮蝦
鹹點方面無榴槤成分,味道都會偏向冇咁濃烈, 個人感覺佢係為咗襯托榴槤甜品而設計。比如香辣鮮蝦個醬汁,偏清新,入面隻生蝦食上口好爽甜、好開胃, 可以突顯返甜品嘅甜香味。
辣肉腸橄欖串
辣肉腸橄欖串,橄欖帶有少少甘香同埋香辣嘅肉腸,又係襯甜品嘅好選擇。​
▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂
​✾外賣榴槤飄香下午茶
飄香榴槤甜品外賣套餐(兩位用)
包括:馬來西亞貓山王榴槤果肉、D24 榴槤椰子糯米糍、D197榴槤意大利芝士蛋糕配曲奇脆匙、榴槤斑蘭卷配椰子脆脆、抹茶荔枝D24榴槤卷、D197榴槤芝士泡芙、24K榴槤拿破崙、手工花形榴槤曲奇、烏龍茶啫喱、Forbidden D24 榴槤蛋卷、唯港薈自家製榴槤單球雪糕禮券​
▲跟堂食版相似,外賣下午茶有D24 榴槤椰子糯米糍及D197榴槤芝士泡芙呢!
榴槤斑蘭卷配椰子脆脆
▲榴槤斑蘭卷配椰子脆脆,好地道馬來西亞糕點風味!
手工花形榴槤曲奇
▲手工花形榴槤曲奇,香脆可口,而家勁靚!打卡一流!

榴槤下午茶外賣版,主要以甜品為主,喺12款甜品之中,重點係用D197榴槤(老樹貓山王)及illy濃縮咖啡做嘅意大利芝士蛋糕!呢款蛋糕有手指餅、意大利軟芝士及榴槤慕絲,多重口感,好豐富。另一款外賣限定嘅榴槤斑蘭卷配椰子脆脆我都好鍾意,斑蘭海綿蛋糕包住榴槤蓉,再加少少椰子碎,幾正!​
▲今次有跟Youtube夥伴Timbee拍片,有機會再同大家分享!
 ▲甜品部主廚Danny好Nice,經常親自出馬招待客人~
▲最後附上下午茶Menu,供大家參考~
2020-09-26
The Market 飄香榴槤下午茶套餐(兩位)
D197榴槤意大利芝士蛋糕
D198金鳳榴槤泡芙配咖啡曲奇脆粒
原件紅蝦榴槤
血腥瑪莉香辣鮮蝦
飄香榴槤甜品外賣套餐(兩位用)
榴槤斑蘭卷配椰子脆脆
手工花形榴槤曲奇
  • 榴槤飄香下午茶
2020-10-03 1041 瀏覽
今晚同好友去食Hotel icon The Market 自助晚餐,坐低冇耐,侍應率先送上一盤雙人份三層海鮮架;有龍蝦、長腳蟹、凍蝦、青口、蜆⋯🦞🦐🦀食完唔夠先至自己出去再夾過👍🏻呢度嘅自助餐提供嘅食物款式唔算多,🔥烤牛肉、羊架、叻沙湯粉麵、咖哩類、燉湯、熱盤、芝士沙律、刺身、果汁⋯⋯,味道都算係好😊當中海鮮冷盤質素相對比較優質😎個人覺得係THE MARKET絕對唔可以唔食嘅一定係佢哋啲甜品😋🤤當中以榴槤甜品最受我嘅喜悅😍榴槤奶凍、榴槤卷、芒果泡芙、三重朱古力⋯最最最鍾意❤️杯自製榴槤雪糕加埋濃郁既榴槤蓉醬😋真係勁好味!仲有GODIVA軟雪糕🍦完全係甜品友嘅天堂🤩🤩
食完唔夠先至自己出去再夾過👍🏻

當中海鮮冷盤質素相對比較優質😎
仲有GODIVA軟雪糕🍦完全係甜品友嘅天堂🤩🤩
2020-10-03 846 瀏覽
令人失望的一餐,安排到silver room,攞嘢食要行好遠,海鮮次次都要排隊,refill 又慢。食物種類唔夠豐富,但又唔係少而精。牛扒已經切好一塊塊,保温又做得唔好。幸好羊扒好味又唔騷,蟹都新鮮,仲有Godiva 雪糕,否則都唔知食乜~五百幾一位午餐,唔算平,咁樣嘅質素真係~好~失望⋯⋯
2020-10-02
2020-09-29 896 瀏覽
一入去就係一堆整齊的甜品~~~ 好美喔!蛋殼形的容器好可愛!!係出面等緊的時候已經聞到榴槤香~原來有個專區仔全部係榴槤~自助餐的前菜多數冇咩人會食吃了parma ham,冇咩特別有點過咸。後面有中式日式的輕食前菜,仲有滷水豆腐同雞翼~ 都係正常味格離的三文魚味道正常,唔夠煙燻味西瓜我食了一口,好甜的~ 而且呢度的水果切得離奇地大舊生牛肉片唔好味可能因為太多橄欖油。而且吃過牛陣定什麼丼的日本餐廳的生牛肉就不喜歡這個較像西式的(?)主食方面有以下呢D其實味道好正常,又算多野揀係真係唔錯的餐廳黎~上面呢堆野之中,原來我只吃了肉眼排,上圖左邊呢個螺形焗海鮮同一塊乳豬LOL因為主食個D飯同麵好易令人唔想食,驚太易飽而試唔到更多野~呢個魚生飯好似係我個晚食過的唯一一口飯現場有人燒海鮮,但當然啦點會比得上其他食磯燒海鮮的餐廳(話說後面D玉米片係廣告?! LOL)主食呢邊重頭戲應該係呢個龍蝦同蟹腳位小龍蝦好似好危險,都係唔好食好D~自助餐多數呢D海鮮係凍食,其實食完THE HUB的原隻龍蝦又熱烘烘又爽又多肉就咩都比唔上 (父親節去食~!)不過雖然係凍食,D肉一D都唔霉,冇急凍雪味,係爽的,不過只係凍姐
係出面等緊的時候已經聞到榴槤香~原來有個專區仔全部係榴槤~

自助餐的前菜多數冇咩人會食

格離的三文魚味道正常,唔夠煙燻味
西瓜我食了一口,好甜的~ 而且呢度的水果切得離奇地大舊
主食方面有以下呢D
其實味道好正常,又算多野揀係真係唔錯的餐廳黎~

因為主食個D飯同麵好易令人唔想食,驚太易飽而試唔到更多野~

呢個魚生飯好似係我個晚食過的唯一一口飯
現場有人燒海鮮,但當然啦點會比得上其他食磯燒海鮮的餐廳
(話說後面D玉米片係廣告?! LOL)
主食呢邊重頭戲應該係呢個龍蝦同蟹腳位
小龍蝦好似好危險,都係唔好食好D~
特別係個蟹腳琳很喜歡,大大條又多肉,好易一勾上黎就成啖肉,比龍蝦鮮,而且同凍食好似夾D,好味~~~
琳食了5隻腳左右yeah~
呢個蟹粥真係好味,比起其他佢唔止有正常味~係好味LOL
另外呢個唔知咩椰子燉雪耳同雞之類都好好味~!
2020-09-21 1015 瀏覽
新常態⋯⋯新常態新常態下的生活方式及環境,改變了很多。要慢慢適應及努力,包括家庭聚會!!四個月沒有見面,四個月沒有相聚,四個月沒有共餐.…來到今天我們終於可以四人同台一同吃晚餐及預早慶祝中秋節。母親大人說避免正日中秋節慶祝會太多人,那天寧願在家吃月餅在家晚餐慶祝中秋🥮The Market 和朋友一起到來過幾次,和家人一起來的是第一次,因為每次吃自助餐母親大人指定要吃”那一間”。但吃了很多年,我和屋企人都吃得很悶。。。及食物和服務質素都每越下降。故我們決定自把自為訂了這間先斬後奏來到這間自助餐還好深得母親大人歡喜,她很像小朋友的在自助餐取食物的外面,像太后出巡般視察完食物後,才取食物回到坐位中。一邊吃一邊說: 這裏真的好,好像好過平時食開的”那一間”!!! 她最喜歡吃這裡的榴槤雪糕🍦還一口氣吃了四個🙀未吃完已經開始商討下一次弟弟的生日到這裏慶祝,還急不及待叫我立即預約定。今天這個自助餐的主題是維記牛奶🥛但我的母親把重點放在榴槤雪糕上,還說為什麼沒有榴槤主題她想吃一舊一舊的榴槤。。。我說有的,只是過去了及預約不到,等下一次再有榴槤的主題再預約來吃吧!
新常態⋯⋯新常態

新常態下的生活方式及環境,改變了很多。

要慢慢適應及努力,包括家庭聚會!!

2020-09-20
  • 甜品
  • 貓山王榴槤雪糕
  • 榴槤甜品
  • 雪糕
2020-09-18 1119 瀏覽
提早兩星期訂台,要先交$400 按金準時6點30分入座,今次同維記合作我哋枱既位置比較入,行得遠少少一坐低已經有一盤凍海鮮係枱再加兩隻杯做記念品咁當然其實呢一盤海鮮都係出邊可以夾嘅食物我覺得可以唔需要放一盤係枱感覺好似冇咁新鮮龍蝦嘗算大隻,不過凍龍蝦都唔會抱有太大期望反而帆立貝刺身 有驚喜 大粒厚身 煎鵝肝算薄身,煎牛仔柳不錯 夠林蟹粥較咸但有蟹味每次行出去都會聽到廚師哥哥大嗌有喇沙面食,湯底唔算話十分之濃,反而個豆卜有驚喜,索晒啲汁冷盤只係拎左少少 煙三文魚同粉紅色個舊肉十分咸反而沙律就幾好食今日燉湯係椰子煲雞,唔算十分濃,但buffet質素黎講就ok啦!衛生程度尚算可以,大部份都有蓋封住,亦會要求食客戴口罩先出去攞嘢食,期間我見到有位先生唔記得咗戴口罩,職員都有上前勸喻帶返口罩。飲品隨左餐茶之外,出面自助飲品區亦有橙汁,西柚汁,檸檬茶甜品部分我唔食榴連 真係扣左少少分😜大部份都係榴槤甜品只有少部份係冇榴槤嘅甜品所以我都冇食唯一有食嘅就係呢個Godiva 雪糕👍🏻濃厚朱古力👍🏻👍🏻👍🏻今次我哋有東亞理工個張信用卡,所以有85折據我所知除咗呢張信用卡之外冇其他有優惠折左都要約$670一
提早兩星期訂台,要先交$400 按金
準時6點30分入座,今次同維記合作

我哋枱既位置比較入,行得遠少少
一坐低已經有一盤凍海鮮係枱
再加兩隻杯做記念品

咁當然其實呢一盤海鮮都係出邊可以夾嘅食物
我覺得可以唔需要放一盤係枱感覺好似冇咁新鮮

龍蝦嘗算大隻,不過凍龍蝦都唔會抱有太大期望

反而帆立貝刺身 有驚喜 大粒厚身

煎鵝肝算薄身,煎牛仔柳不錯 夠林

蟹粥較咸但有蟹味

冷盤只係拎左少少 煙三文魚同粉紅色個舊肉十分咸
反而沙律就幾好食

飲品
隨左餐茶之外,出面自助飲品區亦有橙汁,西柚汁,檸檬茶

甜品部分

• 喇沙
  • 刺身
  • 椰子燉雞湯
2020-09-16 934 瀏覽
當日慶祝男朋友生日 可能期望太大,所以有啲失望。一坐低就有侍應拎一個三層嘅海鮮頭盤。感到很開心,因為擺得幾靚。但係當日嘅龍蝦有啲韌,青口同長腳蟹都太鹹,似俾鹽水浸過。當中最好食嘅係蝦,蝦係非常之爽口,只推薦蝦。之後食咗八爪魚都有啲韌。熟食推薦喇沙,海南雞飯,羊架同雞湯。其他食物只是一般。最後甜品蛋殼系列最好味。士多啤梨奶凍甜度岩岩好,又滑好好味😋抹茶味奶凍好甘香,鐘意抹茶味會好喜歡冇榴槤奶凍好重口味,啖啖榴槤味炸嘅甜品就麻麻地,唔脆不過生日會有特別甜品送,係芝士蛋糕,有啲滯,奶凍好食啲。不過一定要係booking位果時特別講先會有呢個甜品生日cake。整體來講,覺得某幾樣食物好味,整體亦比之前食嘅自助餐好味。但係呢個價錢,覺得性價比較低,下次應該會選擇其他餐廳。

之後食咗八爪魚都有啲韌。
熟食推薦喇沙,海南雞飯,羊架同雞湯。其他食物只是一般。

最後甜品蛋殼系列最好味。
士多啤梨奶凍甜度岩岩好,又滑好好味😋

抹茶味奶凍好甘香,鐘意抹茶味會好喜歡冇
榴槤奶凍好重口味,啖啖榴槤味

炸嘅甜品就麻麻地,唔脆

位於尖沙咀Hotel ICON的The Market,是一間超有人氣的自助餐餐廳。The Market 連續九年獲得「最佳自助餐廳」殊榮! 作為Poly University Tourism Management的舊生🎓,實在感到非常驕傲呀! 當然要即刻預約來吃晚餐,支持母校和支持自已學校的酒店啦。最近與維記牛奶🤝攜手推出 [ 唯笑。維妙 ] ✨主題自助餐,把維記牛奶的產品融入菜式之中,炮製出一系列喚醒童年回憶的美食哦! The Market的廚師團隊創作力驚人,完美呈現出家傳户曉的維記牛奶滋味!不論是鹹點、或是甜點,匀加入牛奶原素。除了配合主題,同時提供一頓有營養又美味的大餐呀!聯手推出的菜式,鹹食包括: 周打海鮮粟米湯、大良松子蟹肉炒鮮奶、俄國燴雞柳、奶香鱈魚等。甜食包括: 港式燉奶、薑汁撞奶、乳酪布甸、乳酪雪糕、乳酪忌廉泡芙。品種豐富,款款味道特別,不能錯過啦!餐廳佔地廣,坐位寬敞舒適,全院滿座也不會有擠逼感,用餐過程令人滿意。自助餐提供多款國家菜式,有東南亞、中式、日本和西式美食等等,當中以優質的龍蝦海鮮和主打的榴槤甜品最受歡迎哦。每台客人入座前已預先好擺放三層海鮮拼盤,讓你安
位於尖沙咀Hotel ICON的The Market

聯手推出的菜式

餐廳佔地廣,坐位寬敞舒適,全院滿座也不會有擠逼感
,用餐過程令人滿意。

和主打的榴槤甜品最受歡迎哦。

每台客人入座前已預先好擺放三層海鮮拼盤,讓你安座後可即刻進食啦
! 海鮮有大龍蝦、長腳蟹、小龍蝦、青口、蜆和大蝦,更貼心地附上檸檬和醬汁。龍蝦有蝦膏,肉質結實彈牙,長腳蟹超鮮甜,質素很好呢。吃完後可自行追加,吃多少也沒問題。

頭盤選擇甚多,有煙三文魚
、蜜桃沙律、泰式沙律、蟹柳沙律、薯仔、芝士拼盤、巴馬火腿、莎樂美火腿、黑魚子蟹肉脆包。沙律爽脆新鮮,調味剛好
,味道清新不單調。

熱盤包含各國美食
,有炭燒肉眼扒、奶香鱈魚、美極大蝦、大良松子蟹肉炒鮮奶、蕃茄芝士薄餅、煎鵝肝、蜜汁叉燒等等。肉眼扒充滿炭烤香氣
,肉質幼軟美味。鱈魚醬汁用維記牛奶製成,魚濃奶滑,魚肉鮮甜。薄餅味道不錯,鵝肝入口即化
,很邪惡呀!

甜品方面,大部分用維記牛奶製成
,有蜜桃、柑橘、青蘋果和藍莓口味的乳酪布甸和雪糕,味道帶酸,並不膩口,吃多幾杯也沒問題。乳酪泡芙的賣相超吸引
,切開更會流心,酸甜夾撃,同時有牛奶香氣,我吃了好多個呀。薑汁撞奶用高鈣低脂牛奶製成,薑味超濃,很不錯呢。

最後更可自已唧大名鼎鼎的Godiva雲尼拿白朱古力和朱古力雪糕
,非常滿足呀!

由即日起至10月31日,客人除了可以品嚐牛奶主題自助餐,更可用優惠價加購食宿體驗,是慶祝生日和週年的不二之選。
2020-09-09
2020-09-05 1173 瀏覽
The market 要早點訂位。晏就時段也只能坐在近收拾碗碟既位置,被安排不好的位置也沒辦法了,比想像中太多客人。壽司類方面,醋鮪魚,三文魚都不錯。肉類也一般吧,感覺上羊架烤有點太熟,肉眼扒口感好似香口膠咁咬唔開,一般。熱食方面真的有進步空間。甜品不停食榴槤奶凍,好味榴槤味夠濃。椰子班蘭蛋糕也不錯。不過覺得可以甜品造型做得更美。外型黎講,甜品加一塊金萡或彈珠糖作點綴好似唔夠吸引。椰子喇唦都好味。唔知下次主題會唔會好食d。
The market 要早點訂位。

壽司類方面,醋鮪魚,三文魚都不錯。

甜品不停食榴槤奶凍,好味榴槤味夠濃。

椰子喇唦都好味。唔知下次主題會唔會好食d。

2020-09-04 1346 瀏覽
上次5月嚟食過之後,一直被佢哋嘅甜品吸引住,所以係一個月前再預定今日食Lunch Buffet,果然不負所望,食完之後仲有驚喜,請留意以下介紹:今個月份,佢哋同維記牛奶合作,有好幾款新菜式和甜品,味道一般,不算太吸引,反而其他熱盤就好出色,首先,有一款叫做XO醬炒蝦球,啲蝦超大隻,咬落去爽而彈牙,超好味!之後,再試佢哋嘅炸蝦餅,熱辣辣,脆卜卜,食完一件又一件,一個字...正,跟住再試埋佢個椰子燉湯,好鮮甜!跟住落嚟,重點推介:紅酒燴牛面頰,肉質超淋,可以媲美和牛嘅口感,堅好食,一試難忘!🥰😋😋😋😋😋抖一抖😋😋😋😋😋再去到燒烤區,我揀咗牛扒和羊架,又係好好味,啲肉醃得好入味,少少咸帶點香草味,之後,唔駛講嘢,即刻encore咗幾次,戰鬥力已下降不少!😋😋😋😋😋抖一抖😋😋😋😋😋呢個Moment梗係要食返啲回本嘢:海鮮和刺身,海鮮方面,我揀咗凍蝦,肉質鮮甜有膏,好味!而刺身就揀咗三文魚和甜蝦,三文魚非常厚身,甜蝦鮮甜,之後再試埋佢哋嘅西湯:周打海鮮湯,又係驚喜之作,海鮮味好濃,想Encore但要留肚食甜品,所以唯有放棄😔🤢🤢🤢🤢🤢抖一抖🤢🤢🤢🤢🤢終於去到甜品部份,最出名當然係榴槤奶凍和榴槤斑

😋😋😋😋😋抖一抖😋😋😋😋😋

😋😋😋😋😋抖一抖😋😋😋😋😋

🤢🤢🤢🤢🤢抖一抖🤢🤢🤢🤢🤢
終於去到甜品部份,最出名當然係榴槤奶凍和榴槤斑蘭蛋糕,食完之後,榴槤味係口腔久久不散,正!之後再試埋流心芒果泡芙,又係一試難忘,好味!最後,食哩榴槤雪糕同埋Godiva 朱古力軟雪糕,為今餐劃上完美嘅句號!☺️

總括嚟講,以$388再九折嘅價錢,真係物有所值,熱盤冷盤甜品都非常出色,沒有挑剔嘅地方,如果要係鷄蛋裏面挑骨頭嘅話,就係缺少咗一樣野,蔬菜類嘅食物,例如炒雜菜等等...
最後,佢哋職員嘅服務態度都非常滿意,會細心介紹食物嘅食法,令到味道可以再提升,有誠意!真係一間值得推介嘅餐廳🍴👍🏻

• 榴槤甜品
  • XO醬炒蝦球
  • 燒羊架
  • 炸蝦餅
2020-09-04 996 瀏覽
朋友生日,一早book左the market既榴連下午茶!之前一早就bookmark左,今次終於試到!3點準時去到,安排左我地坐窗邊位,好靚好舒服!坐低無耐職員主動拿左任食既自家製D101&D24榴連雪糕俾我地。就算我地擺左一陣先食都唔會溶!因為實在太多榴連肉係入面!!成個set除左榴連甜品之外,仲有5款鹹點,鹹點最鐘意係個黑松露蟹肉多士,好香口!甜品方面樣樣都好鐘意,最深刻係D24榴連卷同埋榴槤斑蘭千層蛋糕,個泡芙同貓山王榴槤都好好味!另外個tea包左每人一款飲品,我就揀左Earl grey,配埋濃味既榴連一流!食完個tea有種幸福滿足既感覺!鐘意榴連既大家一定要試!

3點準時去到,安排左我地坐窗邊位,好靚好舒服!

食完個tea有種幸福滿足既感覺!鐘意榴連既大家一定要試!
本人十分喜歡食buffet,經常都會光顧一些有質素嘅餐廳,大約700至800蚊/per 例如JW Marriott, The Market, 自助山, 因為深信一分錢一分貨.的而且確以上的餐廳給我十分大嘅信心.限制令放寬當然第一時間搵一間自己鍾意嘅餐廳食返餐Dinner buffet,今次我選擇咗The Market.當然市面上還有好多buffet好抵食甚至乎半價,但是我深明一分錢一分貨的道理 The Market沒有因為疫情影響下作出任何價錢調整, 所以我更加有信心去選擇這間餐廳,因為最緊要食得開心.不過今次經驗實在令我大失所望,可能因為疫情關係,餐廳進口唔到一啲 好嘅食材. 款式減少了好多, 就好似食Lunch buffet一樣, 不過Dinner buffet嘅收費, 其實餐廳有見及此,是否應該喺價格上面作出適當嘅調整呢? (本人於這間餐廳剛開業光顧到現在,各個時段的buffet都嘗試過多次, 還不停推薦給身邊的朋友. 經過今次之後, 我諗以後都唔會....)總結:Lunch buffet嘅食物 Dinner buffet嘅收費, 感覺取巧.

總結:
2020-08-29
7月果時已經比哂錢約好左8月會食hotel icon推出既:馬來西亞榴槤自助餐記得價錢即使係用左早鳥優惠都好都要$568@1位本身對hotel icon既自助餐的水準都有好高的期待點知一入到餐廳 竟然唔係安排坐係the market度而係坐左係一個極似酒樓的地方😒hotel icon安排的侍應個口音 我差d以為自己見到譚仔呀姐 定係呢度其實真係酒樓黎😂❓而且無預料過 在座既食客大部份都係中午食客⋯仲要全程係進食期間 都有個講野口音唔正既大叔係度上台講野、播片、強行推銷hotel icon既好又係度玩咩問答遊戲 大媽們踴躍參與⋯⋯比成500幾蚊 結果就服務環境黎講我以為我自己入左酒樓參加慶回歸群組😩😩😩至於食物質素 以今次的主角:榴槤 黎講佢既甜品其實真係令人極失望😵榴槤泡芺:伴隨住榴槤既味道外 仲有一陣好明顯既燶味🤮榴槤芝士撻:極輕微的榴槤味 之後就係食緊一舊好硬既餅既味道榴槤奶凍:奶凍奶味太重 感覺好死實 榴槤班蘭卷:正正常常 無特別榴槤糯米飯:好大埋榴槤醬 個醬ok 下面舊糯米就不了🤥小漢堡:甜品黎 有輕微的榴槤味 係一舊好甜又厚硬既餅榴槤雪糕:全場最正常既甜品之後會逐枱送上
記得價錢即使係用左早鳥優惠都好

榴槤乜乜釀蟹蓋
5款榴連肉
2020-08-30
2020-08-20 1464 瀏覽
As no dine in after 6pm, not alot of choice for places to celebrate a birthday. Was lucky to get a table at The Market in Hotel Icon. Had heard lots of good things about their buffet and was not disappointed with their lunch buffet.Was worried that due to the present situation that there would be limited offerings for food choices but there was a wonderful choice at all the food stations. The quality of the food was good and the service was attentive.We liked how they offered different noodle di

We liked how they offered different noodle dishes and Hainanese Chicken rice in mini size which meant we could try more and less waste.
The highlight was the Durian Dessert Festival with an array of desserts in all shapes and sizes for Durian lovers. The roulade was a favourite with a delicious creamy filling with strong durian flavour. The Godiva ice cream machine was also popular.
birthday cake
durian desserts