尖沙咀· 幸福感滿溢和洋居酒屋The Harmony📍尖沙咀漆咸圍9-11號若璠閣地下➰好歌推介「假使世界原來不像你預期,仍懷著一顆謙卑,來面對不安的天氣。」.#假使世界原來不像你預期 #方皓玟➰近日社會發生一宗令人驚世駭俗的兇殺案,除了更需要關注精神病人的狀況外,亦見到有傳媒瘋狂炒車誤報的所謂「一手資料」其實完全憑空想像,對受害者家屬造成二次傷害,事後卻一句「據稱,消息指」了事,亳無責任,實在令人相當懷疑本港新聞質素及準確性。.日前到訪的餐廳位於尖沙咀站附近約5分鐘路程,餐廳理念正正是以和諧幸福做主題,配上日式與藝術感設計的居酒屋風格,整體燈光柔和,營造和諧共融的用餐環境,十分寫意。.➰❀幸福盛盒 💲398 ⭐️4.2/5⭐️招牌盛盒設計靈感來自日本小鉢料理,主廚利用當季盛產海鮮類和蔬菜,以廚師發辦形式製作每日最新鮮食材的盛盒,當晚的盛盒材料亦會於餐廳中展示,餐廳亦會預先詢問客人有沒有任何食物敏感將食材替換,非常貼心。.1.海膽Toro蓉鮭魚籽迷你丼2.芝士年糕3.黑松露鮮帶子4.鯖花魚海鹽燒5.蟹籽沙律6.汁燒帆立貝7.鮭魚8.芥末八爪魚9.豚軟骨大根煮.首先品嚐芥末八爪魚及蟹籽沙律
尖沙咀· 幸福感滿溢和洋居酒屋

6.汁燒帆立貝
7.鮭魚
8.芥末八爪魚
9.豚軟骨大根煮
首先品嚐芥末八爪魚及蟹籽沙律清新一下味蕾,之後的刺身鮭魚及黑松露鮮帶子非常鮮甜,入口黑松露味道十分濃郁,鯖花魚海鹽燒燒得皮脆肉嫩,水準很高,然後到了重頭戲,最吸晴海膽拖蘿蓉蟹籽丼,鮮甜海膽加上份量滿溢的拖羅蓉,滋味十足令人欲罷不能。但說到盛盒中最愛的非豚軟骨大根煮莫屬,大根煮得軟稔入味,吸收湯汁精華非常可口,豬軟骨亦是軟糯,十分高質。
汁燒帆立貝
豚軟骨大根煮

𖥕一口芝士 💲58 ⭐️4/5⭐️
一口芝士份量豐富,入口即溶,用作佐酒小食一流。
一口芝士

𖥕柚子豚肉蘆荀卷 💲58 ⭐️4.1/5⭐️
豚肉包裹蘆荀卷配搭清新,蘆荀可以吸收豚肉油脂,令整體昇華。
𖥕明太子玉子燒 💲30 ⭐️4.1/5⭐️
明太子配玉子燒的組合非常惹味,是日式居酒屋的常見配搭。
柚子豚肉蘆荀卷

𖥕味噌甲羅燒配法包 💲128 ⭐️4.2/5⭐️
兩件法包已經預先烘烤,外脆內軟,撈勻甲羅燒的蟹籽蟹肉及味噌後一起入口,咸香惹味,非常推薦。
味噌甲羅燒配法包

𖥕小鍋豚肉 💲128 ⭐️4.2/5⭐️
最後點了豚肉鍋,雖然餐牌叫小鍋,但上枱發現份量十分豐富,足夠兩人分享,豚肉滑嫩,蔬菜亦吸收湯汁精華,我們更是每人喝了兩碗湯汁,非常滋味滿足的菜式。
小鍋豚肉

✥Happy Hour Set 💲98 ⭐️4.1/5⭐️
Suntory The Premium Malt's (Black)
餐廳提供多款酒水供應,來到居酒屋當然非酒不可,與朋友每人點了杯黑啤,冰爽滿足,為辛勞的一日劃上句號,幸福感滿滿。
➰總結
餐廳以藝術感融合日式居酒屋設計,令人感覺煥然一新,而且餐廳老闆及店員非常熱情好客,食物出品質素豐富賣相討好,而且性價比高,好適合情侶,三五知己到來暢聚。

➿➿➿
#TheHarmony
#尖沙咀美食 #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats #hkiger
#食好西 #相機食先 #香港美食
#幸福盛盒
#味噌甲羅燒配法包
#小鍋豚肉

世上偶遇也是重遇,祝大家拼命無恙🫶🏻
賣吓廣告先,一個90後偽文青鐘意食好西聽好歌去旅行😋🎵✈️
有興趣睇更多好西好歌好玩推介,或者大家有好嘢Share嘅🥳
請大家Follow下我IG,比D支持,多謝✨:@healoop.foodie

汁燒帆立貝
豚軟骨大根煮
一口芝士
柚子豚肉蘆荀卷
味噌甲羅燒配法包
小鍋豚肉
2023-05-31 37 瀏覽
✨幸福盛盒招牌人氣九宮格 賣相打卡一流每日供應食物款式都會唔同當日包埋有 海膽Toro蓉鮭魚籽迷你丼芝士年糕 黑松露鮮帶子 鯖花魚海鹽燒蟹籽沙律汁燒帆立貝 鮭魚 芥辣八爪魚豚軟骨大根煮 份量足 相當豐富海膽Toro蓉鮭魚籽迷你丼 足料新鮮帶子鮮甜 汁燒帆立貝惹味 鯖花魚鹹香✨溏心蛋薯仔沙律雞蛋半熟流心 薯仔軟腍沙律菜新鮮爽脆 清新解膩✨澳洲和牛牛舌心牛舌 厚切 爽口彈牙 甘香好味✨雞中翼雞翼 燒得外脆內軟 味道鹹香✨雞軟骨雞軟骨 香脆可口 幾惹味總結:食物賣相吸引 打卡唔錯環境唔錯 裝修別緻 服務唔錯
✨幸福盛盒

✨雞軟骨
雞軟骨 香脆可口 幾惹味

總結:食物賣相吸引 打卡唔錯
環境唔錯 裝修別緻 服務唔錯
-𝙏𝙝𝙚 𝙃𝙖𝙧𝙢𝙤𝙣𝙮 🥢係一間位於尖沙咀漆咸道既日式居酒屋裝潢都係好和風風格 非常別緻 位置都相當闊落黎呢度其實係為左朝聖最signature 既九宮格盒子有分下午版本同夜晚版本 2款都係廚師發辦形式去砌不過林芝蓮就比較推介夜晚黎食啦 因為多啲貴價食材!✨ 幸福盛盒($398)海膽鮭魚子迷你丼 / 磯煮南非鮑 / 蒜蓉燒蠔 / 芝士年糕 / 蟹子沙律 / 汁燒牛仔肉 / 深海池魚 / 鮭魚 / 芥辣八爪魚當日最難忘既係迷你丼, 南非鮑同蒜蓉燒蠔啦! 因為款款既海鮮都係好好新鮮 調味都係中合我心意尤其是係個南非鮑 真係煮得好軟腍又入味而蠔同海膽果啲都唔怕有澀味/餓親 重點係好打卡!✨ 黑松露鵝肝多士 ($108)完全冇諗過呢度畀既鵝肝份量係會咁慷慨非常大塊 啖啖鮮美 配埋香濃既黑松露 真係幾唔錯~✨串燒 x 4 雞軟骨 ($28) / 安格斯牛肉韭菜捲 ($48) / 明太子玉子燒 ($30)/ 明太子雞肉棒($48)每條串燒既火候都控制得幾唔好 剛好金黃香脆🔥特嘢中意食雞軟骨同安格斯牛肉韭菜捲 味道層次豐富!
𝙏𝙝𝙚 𝙃𝙖𝙧𝙢𝙤𝙣𝙮 🥢

係一間位於尖沙咀漆咸道既日式居酒屋
裝潢都係好和風風格 非常別緻 位置都相當闊落
黎呢度其實係為左朝聖最signature 既九宮格盒子
有分下午版本同夜晚版本 2款都係廚師發辦形式去砌
不過林芝蓮就比較推介夜晚黎食啦 因為多啲貴價食材!

✨ 幸福盛盒($398)

當日最難忘既係迷你丼, 南非鮑同蒜蓉燒蠔啦!
因為款款既海鮮都係好好新鮮 調味都係中合我心意
尤其是係個南非鮑 真係煮得好軟腍又入味
而蠔同海膽果啲都唔怕有澀味/餓親 重點係好打卡!

✨ 黑松露鵝肝多士 ($108)
完全冇諗過呢度畀既鵝肝份量係會咁慷慨
非常大塊 啖啖鮮美 配埋香濃既黑松露 真係幾唔錯~

✨串燒 x 4
雞軟骨 ($28) / 安格斯牛肉韭菜捲 ($48) /
明太子玉子燒 ($30)/ 明太子雞肉棒($48)
每條串燒既火候都控制得幾唔好 剛好金黃香脆🔥
特嘢中意食雞軟骨同安格斯牛肉韭菜捲 味道層次豐富!
2023-05-14
𓆷 𓆷The Harmony,位於尖沙咀漆咸圍的新店。是裝潢簡約雅致的和風居酒屋。內裏空間感充足,座位也算多,坐得舒服。最signature的是有鹹甜口味的九宮格盒子,大多是廚師發辦,既時令又充滿驚喜。𓈟 牛蒡漬 $48非常開胃的前菜,用來揭開美味盛宴的序幕剛剛好。𓈟 鱈魚乾 $38香口的鱈魚乾可以解嘴饞,與梅酒的確是最佳配搭。𓈟 幸福盛盒 $398幸福盛盒是廚師發辦的,剛好今天我們有黑松露北海道帶子、牡丹蝦刺身、螢光魷魚、青瓜蟹籽沙律、糖心蛋、淮山漬、小丸子、串燒腩肉和三文魚籽飯。非常打卡!𓈟 黑松露鵝肝多士 $216鵝肝非常大塊,配上黑松露,矜貴非常!𓈟 串燒 x 4 $222我們點了燒雞翼、燒白鱔、燒蘆筍豚肉和焦糖菠蘿,全部燒得金黃焦脆,特別推介鮮味的燒白鱔和香甜的焦糖菠蘿!𓈟 甜蜜盛盒 $198甜蜜盛盒也是九宮格盒子,裏面有芝士蛋糕、北海道牛乳奶凍、抹茶紅豆杯、豆腐雪糕、黃豆粉蕨餅、紅豆蓉、黑糖和果子、牛角窩夫和士多啤梨忌廉。香甜絲滑的牛乳奶凍和非常地道風味的黑糖和果子也是我的私心推薦。今次和朋友晚上到訪,除了鹹甜盛盒之外,也試到美味串燒配梅酒,絕對是多元化選擇的居酒屋。倘若下

𓆷 𓆷

𓈟 牛蒡漬 $48
非常開胃的前菜,用來揭開美味盛宴的序幕剛剛好。

𓈟 鱈魚乾 $38
香口的鱈魚乾可以解嘴饞,與梅酒的確是最佳配搭。

𓈟 幸福盛盒 $398

𓈟 黑松露鵝肝多士 $216
鵝肝非常大塊,配上黑松露,矜貴非常!

𓈟 串燒 x 4 $222

𓈟 甜蜜盛盒 $198

今次和朋友晚上到訪,除了鹹甜盛盒之外,也試到美味串燒配梅酒,絕對是多元化選擇的居酒屋。倘若下午和閨蜜一聚,相信甜點盛盒也是打卡輕食的首選。

𓆷 𓆷

黑松露鵝肝多士
2023-03-17
黑松露鵝肝多士
2023-03-25 239 瀏覽
漆咸圍最近多了一間裝潢很吸引的餐廳,橙色的外牆恰似外國夏日氣氛,場內設計都很有格調,除了有酒櫃,還有擺放了不少本地品牌商品的櫃,大家等待用餐的時候可以來選購一番,我喜歡這裡的另一個原因,是他們會和慈善團體合作舉辦不同的活動,你有一群人來用餐還有一個獨立區域提供包場,非常貼心。🔹甜蜜盛盒 $198這天來的主要目的就是這個可愛的甜品盒,上面有芝士蛋糕,北海道牛乳奶凍,抹茶紅豆杯,水果杯,豆腐及抹茶雪糕,日式黑糖蕨餅, 紅豆蓉,日式和菓子及粒粒牛角酥。🔹All Day Waffle $88咸waffle來說這個組合很新鮮,味道比想像中搭配,上面的蟹籽青瓜沙律醬料足夠,青瓜絲也很清新爽脆,配酥脆有口感又帶點微鹹的窩夫比預期搭配,這個分量也剛剛好,推薦。🔹自家製三款Nutzzie醬配丹麥多士 $88新鮮烘起的丹麥多士有滿滿的牛油香,這讓多士多一點潤口感覺,直接吃已經很開胃,塗抹上本地品牌出品的nuts醬,味道頗特別,如果有糖漿會更開心~🔹Baileys Caramel Latte $78看到baileys跟caramel我真的會卻步,因為怕太甜,不過這杯barista自己研發的咖啡就不同說法了。

🔹甜蜜盛盒 $198

🔹All Day Waffle $88

🔹自家製三款Nutzzie醬配丹麥多士 $88
自家製三款Nutzzie醬配丹麥多士

自家製三款Nutzzie醬配丹麥多士

🔹Baileys Caramel Latte $78
Baileys Caramel Latte

看到baileys跟caramel我真的會卻步,因為怕太甜,不過這杯barista自己研發的咖啡就不同說法了。經過多次的組合和嘗試,她找到了最合適的比例,面層綿綿厚厚的奶泡,一邊喝一邊感受著玉桂香,味蕾上的微甜和espresso的苦澀互相平衡,焦糖也不會太heavy,超有驚喜。

🔹Uji Matcha Latte $48
Uji Matcha Latte

拿鐵做到滿杯,奶泡打得不錯,夠厚和挺身,放久都不會塌下來,因為沒有額外加糖,能夠喝到更純的抹茶味,柔柔的綿綿的很舒服。
Baileys Caramel Latte
Uji Matcha Latte
又一間日本餐廳開幕囉✨! 愛吃串燒和打卡的朋友仔有福了☺️! 尖沙咀的 🇯🇵The Harmony 以廚師發辦幸福盛盒打響名堂,師傅每日嚴選新鮮食材做九宮格盛盒,不但吃到新鮮貨,而且還打卡一流呢~ 餐廳除了提供食物,亦有提供場地與兩間NGO合作,以家庭和睦為主題,不時舉辦活動和工作坊😳,好有意義呀! 「 幸福盛盒🍣$398 」 今晚的盛盒有福島活赤貝、北海道新鮮帶子、三重県紋甲魷魚🦑、東京灣牡丹蝦🦐、慢煮豚軟骨、雞翼海鹽燒🍗、蟹籽沙律 及 吞拿魚蓉三文魚子丼。刺身果然新鮮,當中我比較喜歡香甜的慢煮豬軟骨和肥美的吞拿魚丼呀! 「 黑松露鵝肝多士🥖$216 」 超級邪惡的鵝肝多士,鵝肝好肥美,多士好香脆,好吃! 「 鹽燒白鱔🐟$78 」白鱔鮮美,肉質結實彈牙唷~ 「 柚子豚肉蘆筍卷🐽$58 」 串燒燒得剛剛好,再包著夾脆蘆薈,也不錯。 「 甜蜜盛盒🍰$198 」 除了鹹食有盛盒,連甜食也有哦🤭! 今晚的甜品有 北海道紅豆、提拉米蘇、綠茶慕絲、奶凍、抹茶雪糕🍦、牛角包窩夫🧇,份量十足。窩夫是即焗的💕,好好吃~

「 幸福盛盒🍣$398 」

「 黑松露鵝肝多士🥖$216 」

超級邪惡的鵝肝多士,鵝肝好肥美,多士好香脆,好吃!

「 鹽燒白鱔🐟$78 」

白鱔鮮美,肉質結實彈牙唷~

「 柚子豚肉蘆筍卷🐽$58 」

串燒燒得剛剛好,再包著夾脆蘆薈,也不錯。

「 甜蜜盛盒🍰$198 」

2023-03-18
有melody自然有harmony,兩者係不可缺少,好既harmony能夠豐富成首歌既色彩,更加飽滿,正所謂初聞不知曲中意,再聽已是曲中人。今日我唔係同大家聽歌,而係TST新開既和食居酒屋「The Harmony」以推崇親和藝術,以愛回饋社會,獨特既用餐體驗,名符其實地harmony!📌廚 師 發 辦 - ▪️ 幸 福 盛 盒 - $398▫️ 黎呢到一定要試呢個人氣九宮格「幸福盛盒」,一次過食勻9樣時令菜式,「五花腩串」入口油香十足,肉質嫩滑;中間「海膽蟹肉飯」面頭海膽入口鮮甜,完全唔腥,配搭啖啖蟹肉,口感豐富;「北海道帶子」面頭帶少少黑松露醬,增添唔少惹味感;「炸生蠔」炸得金黃香脆,口感脆卜卜、「赤貝刺身」帶微微光澤,食落肉質爽厚;「青瓜蟹籽沙律」清爽香甜,青瓜爽口多汁,夾雜蟹籽,特別開胃;「牡丹蝦刺身」甘甜濃郁,口感爽甜;「芝麻小魚子」底部食到一粒粒合桃,仲有d小魚子,送酒一流;「蕎頭准山漬」酸酸甜甜,味道好特別。📌燒 物 - ▪️ 燒 鳥 拼 盤 - $178▫️ 再試埋呢個「燒鳥拼盤」,一次過食「明太子免治雞肉棒」、「雞軟骨」、「雞中翼」,雞肉棒裡面夾雜住D雞軟骨,面頭有D明太子醬,
有melody自然有harmony,兩者係不可缺少,
好既harmony能夠豐富成首歌既色彩,更加飽滿,
正所謂初聞不知曲中意,再聽已是曲中人。
今日我唔係同大家聽歌,而係TST新開既和食居酒屋
The Harmony」以推崇親和藝術,以愛回饋社會,
獨特既用餐體驗,名符其實地harmony!
📌廚 師 發 辦 -
▪️ 幸 福 盛 盒 - $398
幸福盛盒
▫️ 黎呢到一定要試呢個人氣九宮格「幸福盛盒」,一次過食勻
9樣時令菜式,「五花腩串」入口油香十足,肉質嫩滑;
海膽蟹肉飯
中間「海膽蟹肉飯」面頭海膽入口鮮甜,完全唔腥,配搭啖啖蟹肉
北海道帶子
炸生蠔」炸得金黃香脆,口感脆卜卜、「赤貝刺身」帶微微光澤,
食落肉質爽厚;「青瓜蟹籽沙律」清爽香甜,青瓜爽口多汁,
炸生蠔
夾雜蟹籽,特別開胃;「牡丹蝦刺身」甘甜濃郁,口感爽甜;
牡丹蝦刺身
芝麻小魚子」底部食到一粒粒合桃,仲有d小魚子,送酒一流;
蕎頭准山漬」酸酸甜甜,味道好特別。
📌燒 物 -
▪️ 燒 鳥 拼 盤 - $178
燒鳥拼盤
雞軟骨」、「雞中翼」,雞肉棒裡面夾雜住D雞軟骨
雞軟骨
面頭有D明太子醬,入口相當鬆軟;雞軟骨燒得夠脆口;
明太子免治雞肉棒
雞中翼又係必點之物,燒到好乾身但裡面肉質保持到水份,好好食。
📌燒 物 之 牛 -
▪️ 澳 洲 和 牛 牛 舌 心 - $68
澳洲和牛牛舌心
▫️ 串燒唔係好夠喉,再嗌多串「澳洲和牛牛舌心」過下口癮,
牛舌食落好有咬口,牛味亦夠濃郁,加上油脂豐富,值得一試。
📌清酒 · 日本酒 -
▪️ 龍澤 · 特別純米 -
龍澤·特別純米
▫️ 食得日本野,清酒少不免啦,試左一合「龍澤·特別純米」,
呢隻來自於長野縣上田市出產,味道柔軟清淡,
酒精唔會太濃,同串燒我覺得幾夾。
2023-03-13
海膽蟹肉飯
北海道帶子
炸生蠔
牡丹蝦刺身
燒鳥拼盤
明太子免治雞肉棒
龍澤·特別純米
24.02.2023 星期五 晚The Harmony今晚跟家人外出食好西,這間日式餐廳其實已經忘記怎樣找出來,可能在Open Rice隨心看看而已,原來只是開了一個多月,竟然有緣遇上。來到餐廳,大大個LOVE字在外牆上,很易認;跟之前在Sol House Oyster Bar and Restaurant一模一樣,只是荃灣店放在餐廳內。除了小門出入之外,餐廳其中一部分是開放式,客人可以輕鬆暢飲之外,在疫情穩定情況之下,亦可安心除罩歡聚。餐廳裝修跟傳統日式餐廳不同,沒有大大紅紅燈籠,反而偏向西式佈置,入門有一個攏門樣子的櫃子,擺放了一些手工飾物、幸福曲奇等作慈善義賣,另外還有日式袋子,較為搶眼相信是富士山御緣袋,富山山形設計的手挽袋。~幸福盛合~ $398日本岩手縣米崎生蠔、福島活活赤貝、蟹籽沙律、九州牡丹蝦、北海道鮮帶子、芥辣螺肉漬、鯖花魚海鹽燒、豚肉大根煮、黑松露紋甲魷魚這個九格盒的食物內容已寫在黑板上,所以大家可以先看看;外型非常吸引,除了各種豐富的美食之外,加上不同的小裝飾如小花小草,實在很漂亮,打卡100分。生蠔大大隻,非常新鮮甜美,其他海鮮剌身取材都很新鮮,中間還加上一個炒

24.02.2023 星期五 晚
The Harmony

~幸福盛合~ $398
幸福盛合

生蠔大大隻,非常新鮮甜美,其他海鮮剌身取材都很新鮮,中間還加上一個炒飯,所以這個幸福盛合既豐富、可口又吸晴,所以難怪那麼受歡迎。
北海道鮮帶子
福島活赤貝

北海道芝士炸鷄 $68
平時好少吃炸雞,因為不喜歡厚厚的炸粉,但這裡炸雞皮又脆又薄,雞肉肉質香甜,難得如此脆口又美味的炸雞,推介!

壽喜燒牛肉野菜鍋 $148
壽喜燒湯底少甜,不會偏鹹,牛肉肉質幼嫩,加上椰菜、菇類、生蛋之類配合,美味。
壽喜燒牛肉野菜鍋

冬菇串燒 $28
雞軟骨串燒 $28
兩款串燒也不錯
冬菇串燒

這間餐廳雖然新開張,但看來已吸引了一班熟客,服務很貼心週到,替我們拍照時還另開自己手機的閃光燈加燈光,如此用心真的很難得。大家有時間都可以試試。
2023-02-24
幸福盛合
北海道鮮帶子
福島活赤貝
壽喜燒牛肉野菜鍋
冬菇串燒
  • 北海道芝士炸鷄
朋友推薦了一家走藝術風,甚情調的和食居酒屋,非傳純居酒屋裝潢而是走柔和森林系淺綠色風,全開放式門面,半露天的用餐空間,感覺舒適。在尖東張區,稍稍偏離旺區,靜中帶旺。.現今世代人人也「相機先吃」,ꜰᴏᴏᴅ ᴘʀᴇꜱᴇɴᴛᴀᴛɪᴏɴ食物攞盤可說是美食的藝術,跟食材、味道同樣重要。這間餐廳的賣點,除了是各款居酒屋和食外,另一大落功夫位置就是那極具藝術感的食物擺盤。.➿ 前菜✿ 和風水果蕃茄沙律 💲48先來和風蕃茄沙律,一清味蕾。.✿ 幸福盛盒 💲398♡ 日本岩手縣米崎生蠔♡ 八丈島活赤貝♡ 蟹籽沙津♡ 黑松露紋夾魷魚♡ 汁煮鮮帶子♡ 北海道根室海膽蟹肉杯♡ 芥辣螺肉漬♡ 澳洲牛吞心配芥末籽♡ 豚肉大根煮餐廳的招牌得意之作是他們那美美的九宮格幸福盛盒。以九款不同的日式和食作主題,有各類高級的刺身食材,也有沙律前菜、熟食和串燒等等。九宮格經過廚師們精心擺設,極盡視覺享受、打卡一流,味道也很不錯。.盛盒有不少珍貴食材,特別喜歡那經過調味的日本生蠔,芥辣螺肉芥末味道搶而有層次。北海道海膽加蟹肉杯,蟹肉和海膽清甜份量很多。熟食來說有入味的大根蘿蔔配上豚肉,另外還有一款價單較高的串燒澳洲牛舌心。款款精
➿ 前菜
✿ 和風水果蕃茄沙律 💲48
先來和風蕃茄沙律,一清味蕾。
和風水果蕃茄沙律
♡ 北海道根室海膽蟹肉杯
♡ 芥辣螺肉漬
♡ 澳洲牛吞心配芥末籽
♡ 豚肉大根煮
盛盒有不少珍貴食材,特別喜歡那經過調味的日本生蠔,芥辣螺肉芥末味道搶而有層次。北海道海膽加蟹肉杯,蟹肉和海膽清甜份量很多。熟食來說有入味的大根蘿蔔配上豚肉,另外還有一款價單較高的串燒澳洲牛舌心。款款精緻,貴精不貴多。
黑松露紋夾魷魚
✿ 柚子豚肉蘆筍串 💲58
✿ 梅醬北海道五花肉 💲68
✿ 牛油番薯仔 💲28
✿ 焦糖菠蘿 💲48
除了必點的九宮格外,這裏的主打之一是日式串燒。有別於一般居酒屋串燒的格局,串燒每串也有精美擺盤,再獨立送上,心思十足,串燒的整體質素也屬於高水平,佐酒一流,即叫即燒熱辣辣。
梅醬北道道五花肉
豚肉大根煮
梅醬北道道五花肉
牛油番薯仔
2023-02-25 51 瀏覽
今日中午黎咗位於佐敦附近嘅日式餐廳The Harmony食飯,餐廳嘅裝修以西式嘅風格為主,但主打嘅就係日式嘅食物。佢哋中午有做lunch set,價錢都唔算太貴,大約100蚊左右就有一個lunch set。豚肉稻庭烏冬豚肉脂肪唔算太多,入口有肉香,烏冬彈牙爽口。九宮盛盒一嚟到真係覺得好豐富,有大根,炸雞,雞蛋,魚等等,有各式各樣嘅食物。海鹽燒大虎蝦虎蝦都幾大隻,入口爽口彈牙,有香濃嘅蝦鮮味,加上唔會燒得太過老,幾好味。整體來講,我覺得今餐嘅食物都唔算太貴,加上質素都唔錯,環境仲夠晒靚。❤️The Harmony (尖沙咀)尖沙咀漆咸圍9-11號若璠閣地下

豚肉稻庭烏冬
豚肉脂肪唔算太多,入口有肉香,烏冬彈牙爽口。

九宮盛盒

海鹽燒大虎蝦

❤️The Harmony (尖沙咀)
尖沙咀漆咸圍9-11號若璠閣地下
2023-02-21 39 瀏覽
我們印象中的居酒屋,都好像環境比較嘈雜,充斥熱鬧的氣氛。這家在尖沙咀新開的居酒屋,會給你別開生面的感覺。這架居酒屋主打串燒與和食。這裡環境明亮,和諧且溫馨,環境西日fushion設計很是吸引我!說到最招牌的菜式,不得不提九宮盛盒!精美達100%,記得相機📷食先!🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🍄Harmony 九宮盛盒(配飯)158.00 👍🏻呃like no.1 擺盤精美 味道也是相當不錯!好大份,兩人分享岩岩好!食物相當豐富,有吸睛的海膽蟹肉丼黑松露配吞拿、雞肉、漬物魚塊、蝦同吞拿魚刺身等等當中蝦同埋吞拿魚刺身🐟最為新鮮啖啖鮮甜美味;豬軟骨🐷驚喜之作!腍滑有嚼勁;魚塊外脆內軟,加上燒汁香甜可口;海膽配上蟹肉🦀️蟹籽,視覺享受一流!🍄梅醬北海道五花肉68.00 👍🏻特別欣賞質地肥瘦相間 果然係北海道五花肉肥而不膩 佐以微酸梅醬 解膩而開胃🍄壽喜燒野菜小鍋148.00價錢親民 牛肉味道濃郁 湯底微甜 配料都幾新鮮沾蛋液吃 最為嫩滑 蛋香同牛香滿滿🍄鹽燒白鱔78.00肉質肥美爽口 味道微鹹地鱔皮香脆🍄北海道芝士炸鷄68.00👍🏻充滿驚喜的炸物 啖啖肉 肉汁豐盈 加上鹹香芝味無論係大人定係小朋友都應該會好

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸
🍄Harmony 九宮盛盒(配飯)158.00 👍🏻
呃like no.1 擺盤精美 味道也是相當不錯!
好大份,兩人分享岩岩好!

食物相當豐富,有吸睛的海膽蟹肉丼
黑松露配吞拿、雞肉、漬物
魚塊、蝦同吞拿魚刺身等等

當中蝦同埋吞拿魚刺身🐟最為新鮮
啖啖鮮甜美味;
豬軟骨🐷驚喜之作!腍滑有嚼勁;
魚塊外脆內軟,加上燒汁香甜可口;
海膽配上蟹肉🦀️蟹籽,視覺享受一流!

🍄梅醬北海道五花肉68.00 👍🏻

🍄北海道芝士炸鷄68.00👍🏻
充滿驚喜的炸物
啖啖肉 肉汁豐盈 加上鹹香芝味
無論係大人定係小朋友都應該會好鍾意
尖沙咀新開日式居酒屋alert!😙超打卡幸福九宮格🍱‼️呢間喺尖沙咀新開嘅日式居酒屋,路過門口已經見到大大個LOVE字💓 辨識度極高! 餐廳入面裝修以淺綠色為主調,其中一面牆擺滿咗酒同埋一d和風小物寄賣,極具格調之餘又非常有愛心🥰餐廳主要提供日式料理同串燒,其中最推薦嘅就係日日都唔同款嘅幸福盛盒九宮格,非常打卡able😋🧡幸福盛盒 $398 嚟到呢度必試嘅幸福盛盒💕盛盒用九宮格設計,每一款都非常精緻,而且仲要日日都唔同! encore都唔驚會食厭😍今日我同朋友食嘅幸福盛盒就試咗呢9款料理▷汁煮薩摩赤雞腿肉雞肉係同埋甜豆同紅蘿蔔一齊上,紅蘿蔔切成櫻花形非常可愛🌸▷黑松露紋甲魷魚上面有朵玫瑰花🌹非常適合打卡!魷魚係超大一塊! 睇相其實塊魷魚下面仲有半塊🤣下面係滿滿嘅海藻沙律,成件事好清新💕▷芥末辣螺肉漬鍾意食辣嘅朋友嘅福音! 螺肉每一塊都好厚好靚,就算用wasabi醃完都食得出口感好新鮮😋擺盤嘅香草🌿同埋花仔🌼都別出心哉▷海蝦和風沙律沙律菜同和風沙律醬嘅配搭非常吸引😆 海蝦亦都好新鮮▷福島活赤貝未見過咁大隻咁厚肉嘅赤貝😍平時食赤貝都好怕腥,呢度嘅赤貝大得嚟非常鮮甜,少少腥味都無▷北海道根室海
尖沙咀新開日式居酒屋alert!😙超打卡幸福九宮格🍱‼️

🧡幸福盛盒 $398
今日我同朋友食嘅幸福盛盒就試咗呢9款料理
▷汁煮薩摩赤雞腿肉
雞肉係同埋甜豆同紅蘿蔔一齊上,紅蘿蔔切成櫻花形非常可愛🌸
▷黑松露紋甲魷魚

▷芥末辣螺肉漬

▷海蝦和風沙律

沙律菜同和風沙律醬嘅配搭非常吸引😆 海蝦亦都好新鮮

▷福島活赤貝

▷北海道根室海膽蟹肉杯

見到個名都已經知好好食😆,雖然九宮格每樣料理都係以細而精緻為主,不過呢個蟹肉杯海膽同蟹肉嘅分量都相當多,食落亦都非常鮮甜,不虧係九宮格嘅C位擔當😝

▷本鮪刺身
幸福盛盒

雖然餐廳主要都係提供熟食,但係刺身依然出色!呢個真係預料之外🤤

▷日本黑豚串伴梅子醬
連埋梅子醬食啱啱好中和到豬肉嘅油膩,同時亦都充滿油香😍
▷牛蒡醬油漬
又係我最鍾意嘅牛蒡😝因為太好食得幾條反而唔夠我同朋友分🤣

另外單點嘅幾樣都好有水準~

🥬野菜小鍋 $118
野菜小鍋

雖然嗰名叫小鍋,入面嘅分量一d都唔少😋入面滿滿都係菜同埋雜菌,就算係兩個鍾意食菜嘅人分都好夠😆

🍙日式燒飯團
超可愛嘅飯糰🥹分量比較細不過排盤好有心思,味道亦都無得彈

🧈蒜蓉牛油燒扇貝 $58
牛油扇貝

超大粒!!蒜蓉超多!!擺盤亦都非常有心思,扇貝下面竟然有d沙律菜咁當然就唔好浪費😋

🐔雞軟骨串燒 $28
雞軟骨

好有咬口嘅雞軟骨,味道幾足唔需要再點鹽都已經好好味

🐔明太子雞肉棒 $48

明太子係另外上的,唔係好expect係雞餅(?)嘅質地,不過味道唔錯😋

🐮 澳洲和牛牛舌心 $68
澳洲和牛牛舌心

非常香濃嘅牛味,牛舌夠厚而且好軟唔會咬唔開,絕對對得住價錢啦🤤

整體:💗💗💗💗💗
座位好寬敞坐得舒服,而且店員態度都幾好~☆可以encore!!
  • 澳洲和牛牛舌心
2023-02-20 35 瀏覽
🥢The Harmony居酒屋真的恩物,下班去吃吃喝喝....根本就是上班的原動力~🍱幸福九宮盛盒由前菜、刺身到熟食都有,「北海道帶子、蟹籽沙律、迷你拖羅杯、花魚一夜干海鹽燒、豚軟骨大根煮、牛蒡漬、汁煮薩摩赤雞腿肉、串燒」本來以為看上去每道都是小小口,不過吃著吃著沒想到也滿飽的~另外,這道會是根據當日食材而制作,所以下次來都可能有點不一樣哦🍢澳洲和牛牛舌芯、雞心明顯一串就是為了我母親大叫,一串就是我的了~有啤酒怎可以少了些串燒呢,牛舌還有附有粗粒芥末醬~好吃🐮壽喜燒野菜小鍋沒想到小小一鍋,裡面也有很多配料,有白蘿蔔、京蔥、娃娃菜,等等~所有配料都把湯汁吸好吸滿,肉很嫩而且給的份量很足,唯一的小小小小點就是...如果上桌前可以把血水先撈走一下就會更完美🍞黑松露鵝肝多士又是我母親大的最愛,想都沒想就點了這道,我只吃了1/3就再讓她了~ 很香口,不過黑松露是在碟子的旁邊,不要把他給忘了加上去,然後毫怎麼沒有黑松露的香味😂😂😂🔸小總結:這家沒有很近地鐵,出來大約要走快10分鐘,但勝出裝潢感覺不錯,還有一個位置可以坐到8人以上的小玻璃,感覺如果想跟一小群朋友來也是個好選擇💲HKD約800🏡
🥢The Harmony

🍱幸福九宮盛盒

🍢澳洲和牛牛舌芯、雞心

🐮壽喜燒野菜小鍋

🍞黑松露鵝肝多士

💲HKD約800
🏡
2023-02-15 42 瀏覽
居酒屋是以串燒與和食為主題的餐廳同時想帶出和諧共融的理念,提醒大家要活在和諧當中整體氛圍明亮又和諧溫馨,不像一般居酒屋充斥著吵雜如果不喜歡擁擠又喧囂熱鬧的居酒屋環境那和食居酒屋可能適合你晚間7點之後紛紛有上班族、三五好友來喝個小酒、吃點下酒菜-∗ 幸福九宮盛盒 $358喜歡打卡的朋友絕對不可!錯過!!九宮格的食物種類包羅萬有有前菜、刺身、熟食,攞放得挺花心思的 是根據當日食材而設定,每次來都會稍作調整所以相片只作參考喔起初怕份量不足 雖然每款食物只吃了一小口也感到滿足 且飽腹感比想像中高,定價也合理,推薦!九宮格包括了∗活赤貝∗北海道帶子∗本鮪魚腩蓉名物卷∗迷你海膽蟹肉杯∗花魚一夜干海鹽燒∗豚軟骨大根煮∗醬油漬軟骨魷魚∗千葉赤牡丹蝦∗汁煮薩摩赤雞腿肉-串燒∗ 柚子豚肉蘆筍卷 $58∗ 火箭魷魚 $148∗ 七味豚頸肉串 $48∗ 雞肉京蔥串 $48∗ 明太子雞肉棒 $48∗ 雞軟骨 $28∗ 紐西蘭羊架 $78眼闊肚窄的筆者,竟然還點了好幾份串燒餐點送上桌前,已經聞到香噴噴燒烤味,令人滿心期待魷魚淋上照燒醬,透過精準火侯掌握完美熟度魷魚口感彈牙,咀嚼起來不費力,帶有類似焗烤的焦香羊架定
居酒屋是以串燒與和食為主題的餐廳
同時想帶出和諧共融的理念,提醒大家要活在和諧當中
整體氛圍明亮又和諧溫馨,不像一般居酒屋充斥著吵雜
如果不喜歡擁擠又喧囂熱鬧的居酒屋環境
那和食居酒屋可能適合你
晚間7點之後紛紛有上班族、
三五好友來喝個小酒、吃點下酒菜

∗ 幸福九宮盛盒 $358
喜歡打卡的朋友絕對不可!錯過!!
九宮格的食物種類包羅萬有
有前菜、刺身、熟食,攞放得挺花心思的
是根據當日食材而設定,每次來都會稍作調整
所以相片只作參考喔
起初怕份量不足 雖然每款食物只吃了一小口也感到滿足
且飽腹感比想像中高,定價也合理,推薦!

九宮格包括了

∗ 雞肉京蔥串 $48
∗ 明太子雞肉棒 $48
∗ 雞軟骨 $28
∗ 紐西蘭羊架 $78

眼闊肚窄的筆者,竟然還點了好幾份串燒
餐點送上桌前,已經聞到香噴噴燒烤味,令人滿心期待
魷魚淋上照燒醬,透過精準火侯掌握完美熟度
魷魚口感彈牙,咀嚼起來不費力,帶有類似焗烤的焦香
羊架定價雖然偏高,不過送上桌時已經剪開了,方便食用
串燒整體都出乎意料的美好滋味
🇯🇵✨尖沙咀新開西日居酒屋🇯🇵精緻九宮格🍱🥰✨————————————————————Tst開左間新既居酒屋☺️主打西日料理裝修幾靚 有空間感 warm既色調感覺幾舒服好岩一班fd去食 幾relax😚————————————————————🇯🇵九宮盛盒九格入面有齊唔同款既日式料理🥰刺身方面有帶子 赤貝同牡丹蝦!入口鮮甜滿滿既呑拿魚蓉 配飯同紫菜 可以自製手卷牛小排肉質唔錯🥩幾嫩滑 燒魚幾香口仲有鮟鱇魚肝同番茄沙律 幾清新🍅.🥪黑松露鵝肝多士 $158 (8/10)多士烘到脆身 再加煎得好香口既鵝肝🤤啲鵝油香配搭黑松露調味好正!.🐚清酒煮蜆 $98 (9/10)真心有驚喜!估唔到啲蜆咁大隻蜆幾新鮮肥美 清酒幾入味☺️.🍢明太子雞肉棒 $48 (6.5/10)🍢七味豬頸肉串 $48 (7.5/10)雞肉棒既肉質口感一般 明太子又太咸🥺如果點蛋黃食會好啲😂豬頸肉燒得幾香 肉質唔錯 調味岩岩好.🍙日式燒飯團 $38 (5/10)呢個真係有啲dry 係素飯團冇餡🥹得櫻花蝦口感乾硬 要自己點明太子醬調味 唔建議叫😂😂.🥓鱈魚干 $38 (8/10)好脆口 點沙律醬食好正 送酒一流!——————————
🇯🇵
刺身方面有帶子 赤貝同牡丹蝦!入口鮮甜
滿滿既呑拿魚蓉 配飯同紫菜 可以自製手卷
牛小排肉質唔錯🥩幾嫩滑 燒魚幾香口
仲有鮟鱇魚肝同番茄沙律 幾清新🍅
🥪黑松露鵝肝多士 $158 (8/10)
多士烘到脆身 再加煎得好香口既鵝肝🤤
啲鵝油香配搭黑松露調味好正!

🐚清酒煮蜆 $98 (9/10)
真心有驚喜!估唔到啲蜆咁大隻
蜆幾新鮮肥美 清酒幾入味☺️
🍢明太子雞肉棒 $48 (6.5/10)
🍢七味豬頸肉串 $48 (7.5/10)
雞肉棒既肉質口感一般 明太子又太咸🥺
如果點蛋黃食會好啲😂
豬頸肉燒得幾香 肉質唔錯 調味岩岩好
🍙日式燒飯團 $38 (5/10)
呢個真係有啲dry 係素飯團冇餡🥹得櫻花蝦
口感乾硬 要自己點明太子醬調味 唔建議叫😂😂
🥓鱈魚干 $38 (8/10)
好脆口 點沙律醬食好正 送酒一流!
————————————————————
📍 The Harmony (尖沙咀) @the_harmonytst
尖沙咀漆咸圍9-11號若璠閣地下
🔺#littlefatwest尖沙咀 🔺#littlefatwest日式
🔺#littlefatwest西餐