2025-07-17 184 瀏覽
#MC帶你去中環.英國菜不只有炸魚薯條,今日就帶大家去食一餐正宗英國菜~➖✨ 𝙏𝙃𝙀 𝙂𝙇𝙊𝘽𝙀.餐廳主打英國菜,店內環境寬敞舒適,沿用英式酒吧風格,搭配木製傢俱及昏暗燈光,營造出懷舊感覺。➖🥢 Pork, Cheddar, and Chutney Sausage Rolls|$110📝 英式豬肉卷 ✨國民美食✨.英國其中一樣國民美食就是豬肉卷!酥皮包著豬肉腸餡料,外層金黃酥脆,加上豬肉腸,搭配印度芥末醬,好出色。➖🥢 Scotch Egg|$120📝 蘇格蘭蛋 ✨經典菜式✨.呈流心狀半熟水煮蛋,外層用上坎伯蘭豬肉、西班牙辣腸及黑布丁製成免治肉碎,再抹上麵包糠炸至金黃酥脆,外脆內軟,口感豐富,搭配特製酸酸醬汁,好開胃。➖🥢 Beer Battered Atlantic Haddock|$195📝 啤酒炸鱈魚 ✨經典菜式✨.經典英式炸魚!啤酒脆漿厚度適中,將鱈魚柳炸至金黃色,外脆內嫩又香口,肉質結實又鮮嫩,送酒一流!搭配即炸香脆薯條,好邪惡!➖🥢 Grass Fed Australian Rib Eye 10oz|$260📝 澳洲草飼肉眼牛排.肉質粉嫩多汁帶少少牛油脂香,外層微微焦香,配

#MC帶你去中環
英國菜不只有炸魚薯條,今日就帶大家去食一餐正宗英國菜~

✨ 𝙏𝙃𝙀 𝙂𝙇𝙊𝘽𝙀

📝 英式豬肉卷 ✨國民美食✨

🥢 Scotch Egg|$120
📝 蘇格蘭蛋 ✨經典菜式✨

📝 啤酒炸鱈魚 ✨經典菜式✨

📝 澳洲草飼肉眼牛排
肉質粉嫩多汁帶少少牛油脂香,外層微微焦香,配上半溶香草蒜蓉牛油,牛味更加突出。另外,配菜是馬鈴薯千層批,口感酥香,味道香滑軟嫩。

Banoffee pie

🥢 Banoffee pie|$95
📝 香蕉拖肥批 ✨傳統甜點✨
英國傳統甜點之一!入口拖肥味道濃烈,批底上加上香蕉片做餡料,厚切香蕉香熟軟滑,再加入拖肥花生醬及忌廉,甜而不膩,加上碟邊一球花生醬雪糕,邪惡又好食!

N.I.P Catnip Gin No.2

🥢 N.I.P Catnip Gin No.2|$160
用上香港本地品牌「N.I.P 無名氏」氈酒,加入橙皮及杜松子調製而成,入口偏清香,餘韻悠長。

Heroes Si-L-Dan IPA

🥢 Heroes Si-L-Dan IPA|$60
來自香港品牌「Heroes Beer啤酒廠」,口感清爽帶淡淡松葉味及柑橘味,而且由香港製造,一定要支持!

✖ 服務費|Service Charge
全店沒有加一服務費。
2025-07-16
Banoffee pie
N.I.P Catnip Gin No.2
Heroes Si-L-Dan IPA
2025-06-11 544 瀏覽
位於中環SOHO嘉咸街的「THE GLOBE」,係一間英國菜西餐廳🍴店內環境寬敞舒適,夠哂chill週末星期日設有Sunday Roast Menu,可選兩道菜或三道菜,每位另加$200可以享用指定酒精飲品free flowSoup of the Day是日餐湯係蘑菇湯,非常濃郁,能夠細味到啖啖蘑菇蓉~當中加咗黑椒,帶微微辣,更加好飲Breaded Aubergine炸得外脆內軟的茄子,配上蕃茄、馬蘇里拉芝士、羅勒及巴馬臣芝士,簡單開胃的前菜Australian Striploin澳洲安格斯西冷牛扒煎到七成熟左右,肉質細嫩,牛肉味好濃郁,好高質👍🏻Apple & Herb Porchetta意大利燒肉以連皮五花豬腩肉,加埋蒜頭、迷迭香同茴香等等香草🌿一齊燒烤,皮脆肉嫩所有主菜都配有:約克郡布丁 • 烤馬鈴薯 • 紅燒紅捲心菜 • 蜂蜜釉胡蘿蔔 • 炒夏季蔬菜 • 鼠尾草和洋蔥餡 • 自制肉汁Drunk Apple & Blackberry Crumble即叫即焗的蘋果金寶,香甜蘋果肉桂,配上酥脆牛油金寶粒及雲呢拿雪糕,甜美可口Sunday Spritz

Soup of the Day

Breaded Aubergine

Australian Striploin

Apple & Herb Porchetta

Sunday Spritz
2025-05-24 587 瀏覽
餐廳位於中環,位置好易搵,內裏佈置係英式風格,面積好大,大部分客人都係外國朋友,服務員亦都係外國朋友,一度以為去咗外國。中間係酒吧,可以點酒,周圍亦有餐枱可以食晚餐,餐廳氣氛就係有一種令人舒服愛上嘅感覺。◇ 𝘚𝘯𝘢𝘤𝘬𝘴 - 𝘗𝘰𝘳𝘬, 𝘊𝘩𝘦𝘥𝘥𝘢𝘳, 𝘢𝘯𝘥 𝘊𝘩𝘶𝘵𝘯𝘦𝘺 𝘚𝘢𝘶𝘴𝘢𝘨𝘦 𝘙𝘰𝘭𝘭𝘴酸辣香腸卷,味道濃厚,酸辣度適中,外面炸皮亦香口,沾上芥末醬風味更出◇ 𝘚𝘵𝘢𝘳𝘵𝘦𝘳𝘴 - 𝘚𝘤𝘰𝘵𝘤𝘩 𝘌𝘨𝘨Scotch Egg係一道英國經典菜,係酒吧嘅常客,中間係半熟水煮蛋,用豬肉同西班牙辣腸混合成嘅肉醬裹着,沾上麵包屑油炸至金黃酥脆,外層香脆,肉層多汁,蛋黃軟嫩,口感豐富,作為前菜好適合◇ 𝘔𝘢𝘪𝘯𝘴- 𝘏𝘢𝘳𝘪𝘴𝘴𝘢 𝘙𝘰𝘢𝘴𝘵 𝘝𝘦𝘨𝘨𝘪𝘦 𝘉𝘶𝘳𝘨𝘦𝘳係一道素漢堡,特色係用咗有北非風味的辣醬哈里薩 (Harissa) 嚟調味,並以烤花椰菜同扁豆為主要原料做成嘅漢堡肉餅,味道特別又吸引,比較難容易,最好親自試吓,小編膽粗粗試吓結果冇失望,推薦◇ 𝘔𝘢𝘪𝘯𝘴 - 𝘙𝘦𝘥 𝘞𝘪𝘯𝘦 𝘉𝘳𝘢𝘪𝘴𝘦𝘥 𝘕𝘡 𝘓𝘢𝘮𝘣 𝘚𝘩𝘢𝘯𝘬這道烤羊腿,羊肉肉質嫩滑,小編好容易就可以撕開件肉

◇ 𝘚𝘵𝘢𝘳𝘵𝘦𝘳𝘴 - 𝘚𝘤𝘰𝘵𝘤𝘩 𝘌𝘨𝘨

這道烤羊腿,羊肉肉質嫩滑,小編好容易就可以撕開件肉就知有幾嫩,紅酒混入醬汁,燴過相當入味,配菜薯蓉好滑好creamy,上佳主食

◇ 𝘋𝘦𝘴𝘴𝘦𝘳𝘵𝘴 - 𝘉𝘢𝘯𝘰𝘧𝘧𝘦𝘦 𝘗𝘪𝘦

這款又係英國嘅經典甜品,香蕉Banana加拖肥Toffee嘅結合,碎餅乾做餅底,內餡係香蕉同拖肥花生醬,夾雜着忌廉嘅蛋糕,有種焦糖香蕉味道,再配上花生醬雪糕,全部都好夾,小編愛極了

◇ 𝘛𝘸𝘰 𝘔𝘰𝘰𝘯𝘴 (𝘙𝘢𝘴𝘱𝘣𝘦𝘳𝘳𝘺)

餐廳係酒吧,當然有各類酒供應,小編隨心揀咗這款,Gin酒做Base,算易入口,酒杯靚,但小編偏愛嗰幾粒raspberry

◇ 𝘉𝘭𝘢𝘤𝘬 𝘒𝘪𝘵𝘦 (𝘗𝘪𝘯𝘴 & 𝘕𝘦𝘦𝘥𝘭𝘦𝘴)

當然少不了啤酒,這款Black Kite非常易入口,相信對啤酒麻麻哋嘅都可能會接受到
𝘉𝘢𝘯𝘰𝘧𝘧𝘦𝘦 𝘗𝘪𝘦
𝘛𝘸𝘰 𝘔𝘰𝘰𝘯𝘴 (𝘙𝘢𝘴𝘱𝘣𝘦𝘳𝘳𝘺)
𝘉𝘢𝘯𝘰𝘧𝘧𝘦𝘦 𝘗𝘪𝘦
𝘛𝘸𝘰 𝘔𝘰𝘰𝘯𝘴 (𝘙𝘢𝘴𝘱𝘣𝘦𝘳𝘳𝘺)
2025-05-17 459 瀏覽
Happy Friday 約左朋友去中環飲返杯 加 食餐好 這一間好大, 有Bar 枱,有卡位。 最後叫了以下食物。 1.Chicken Pakora ($110)這道炸雞外酥內嫩,香料調味恰到好處,帶有微微的辛辣感。搭配酸辣和檸檬醬汁更添風味,是一個佐酒的開胃小吃。2.Scotch Egg ($120)Scotch Egg的外層金黃酥脆,內裡的蛋黃流心,與香腸肉的搭配相得益彰。每一口都充滿著豐富的口感。3.Fish & Leek Pie ($220)呢道是整餐的驚喜,賣相好似唔太吸引 , 但是最好食。內有不同海鮮,爽口的蝦,香口滑嫩三文魚等,配上醬汁餡料鮮美,加上酥脆的皮,豐富層次,每一口都感到滿足。4.Lamb Shank ($235)原隻羊膝肉質鮮嫩,燉煮得剛剛好,醬汁濃郁。搭配旁邊 的配菜及底下Creamy 的薯蓉,非常滿足。5. Banoffee Pie ($95)第一次食Banoffee Pie,無諗過我會因為呢度甜品,慢慢接受香蕉。餅底酥脆,內餡的香蕉與焦糖花生醬相互融合,連綿滑的Cream 我都感受到Nuts 的味道。還有旁邊濃郁的花生醬雪糕, 幾樣野夾埋一齊食 好好食
Happy Friday
約左朋友去中環飲返杯 加 食餐好

這一間好大, 有Bar 枱,有卡位。
最後叫了以下食物。

1.Chicken Pakora ($110)

2.Scotch Egg ($120)

3.Fish & Leek Pie ($220)

4.Lamb Shank ($235)

5. Banoffee Pie ($95)
第一次食Banoffee Pie,無諗過我會因為呢度甜品,慢慢接受香蕉。餅底酥脆,內餡的香蕉與焦糖花生醬相互融合,連綿滑的Cream 我都感受到Nuts 的味道。還有旁邊濃郁的花生醬雪糕, 幾樣野夾埋一齊食 好好食 ,缺一不可。為這天畫上完美句號

6. Hessenstein Riesling ($90)
清新爽口,帶有點果香,與菜品搭配得宜。

7.Tanqueray No. 10 ($85)
口感平衡,帶有柑橘的香氣。

8.Hendricks Scotland ($100)
口感柔和,帶有青瓜的香氣。
2025-05-16
2025-05-04 358 瀏覽
Book mark一段時間嘅傳統英國酒吧餐廳,今晚試到啦👏🏻燈光偏黃微暖調,餐廳環境design俾人感覺好chill,有種可以同friend瘋狂飲酒傾偈嘅感覺🍻點咗幾樣食物,夠哂英國傳統味道,而且份量都好足,啱晒一大班朋友一齊嚟聚一聚👯👯‍♀️🥚Scotch Egg炸漿外皮酥脆,用上香濃免治豬肉、肉腸製成肉碎,鹹香濃郁,蛋黃微流心,配上自家製醃漬菜醬汁,酸甜醒胃,中和番油炸食物取得平衡,令人大滿足,經典英式風味一試難忘。🥗 Peach & Prosciutto Salad新鮮水蜜桃烤香配上鹹香火腿、Feta Cheese ,清爽又有層次,酸甜鹹香完美融合,開胃又唔膩。🥩 Australian Rib Eye三成熟炭燒澳洲草飼肉眼牛排,切開肉質粉嫩多汁,外層微微焦香,巧妙配上香草蒜蓉牛油,牛味更加突出,配菜係焗馬鈴薯千層批,口感酥香,味道簡單卻突顯主角風味,肉香四溢。🥧 Steak & Kidney Pie酥皮金黃鬆脆,內餡牛肉同腰肉炆得軟嫩入味,醬汁非常濃郁,完全係傳統英倫家常嘅味道。炸薯塊份量十足,配上茄汁一流。🍌 Banoffee Pie香蕉奶油Pie同花生醬雪糕完美融合,味道離奇咁

🥚Scotch Egg

🥗 Peach & Prosciutto Salad

🥩 Australian Rib Eye

🥧 Steak & Kidney Pie

🍌 Banoffee Pie
香蕉奶油Pie同花生醬雪糕完美融合,味道離奇咁夾!餅底酥脆帶有朱古力,cream smooth得嚟少甜而唔太膩,甜品控必試!

🍸Pint Yardley Sour City / Catnip Gin No. 1
兩款特調飲品各有特色,前者酸甜清新,後者帶淡淡草本香氣,搭主菜或甜品都好啱。
2025-05-02
The Globe以英國菜式同創意fusion料理為主打,餐廳帶英式酒吧風格,整個環境好有氣氛,除左紅、白同其他烈酒外,仲有多款來至各地嘅啤酒,happy hour同朋友或者同事聚會都好啱Prawn Toast ($95) 蝦多士外皮香脆,蝦糊滑嫩鮮甜,黑白芝麻幾香口,用柚子醬油酸鹹提味幾特別,入口惹味又唔油膩Grilled Peach & Prosciutto Salad ($120) 沙律中嘅桃肉連皮烤得軟腍帶微甜,火腿鹹香,混搭芝士嘅奶香,味道豐富,加上少許杏仁片添入沙律菜中,整體食落清新Red Wine Braised NZ Lamb Shank ($235) 羊膝煮得軟腍入味,紅酒醬濃郁,肉汁豐富,食落滑溜又有少少彈牙,配菜有燉蘿蔔同薯蓉,薯蓉濃郁滑口,食落好滿足Wicks Manor Pork & Leek Sausages ($220) 香腸煎得外皮香脆,內裏豬肉肉香濃郁,薯蓉同樣軟腍滑身,配菜嘅青豆清新冇草青味,焦糖蘋果醬微甜,同腸仔一齊食更加可以解膩Eton Mess ($95) 滿滿嘅忌廉綿密滑溜,藍莓同草莓酸甜清新,混埋少少檸檬嘅微甜,食落清涼又唔會太甜膩Vert

Prawn Toast ($95)

Eton Mess ($95)

Vertere Ruta ($150)
Vertere Ruta酒香濃郁,入口帶酸酸地沖嘅果香,配濃味菜式啱啱好

Wired Fistful of Boy ($120)
啤酒入味清新fruity,飲落比較輕盈,夏天飲幾舒服

📌THE GLOBE (中環)
地址:中環蘇豪嘉咸街45-53號地下A號舖
2025-07-29 0 瀏覽
今日黎到中環同一位係英國回港的朋友相聚經過呢間英式餐酒館,朋友思鄉下就決定入去試吓裝修好有格調,充滿氣氛餐廳好多選擇Sausage rolls作為英國的經典國民美食,這道英式豬肉卷絕對是當晚的亮點之一。酥皮烤至金黃酥脆,一口咬下,層層酥皮在口中綻放,帶來令人滿足的酥脆口感。內餡的豬肉餡細膩鮮嫩,帶著濃郁的肉香與微微的香料氣息,完美展現了豬肉的鮮味。搭配的印度芥末醬帶有一絲辛辣與酸香。這是一道耐人尋味、百吃不膩的經典之作Chicken Pakora一道簡單卻極具吸引力的小食。雞肉外層炸得酥脆而不油膩,內裡的雞肉鮮嫩多汁,完全展現了雞肉的鮮美。搭配的香料醬汁是靈魂所在,醬汁帶有濃郁的香料香氣與微微的辣度,與炸雞粒的香酥口感形成完美的平衡。這道菜不僅是酒吧小酌的絕佳伴侶,也是一道讓人忍不住一口接一口的美味蝦多士多士表面炸得金黃酥脆,內裡蝦餡飽滿,蝦肉鮮甜彈牙,散發著海鮮的天然鮮味。搭配多士的香脆口感,每一口都能感受到蝦與麵包的完美結合 Gin Tonic (無名氏)這款 Gin Tonic 是當晚的驚喜之一,選用了香港本地品牌「無名氏」的氈酒,帶有獨特的本地風味。加入橙皮和杜松子後,酒體散發
今日黎到中環同一位係英國回港的朋友相聚
經過呢間英式餐酒館,朋友思鄉下就決定入去試吓

裝修好有格調,充滿氣氛

餐廳好多選擇

Sausage rolls

Chicken Pakora

蝦多士

Gin Tonic (無名氏)

這款 Gin Tonic 是當晚的驚喜之一,選用了香港本地品牌「無名氏」的氈酒,帶有獨特的本地風味。加入橙皮和杜松子後,酒體散發出清新的柑橘香氣與微微的草本香,口感輕盈且層次分明。清爽的氣泡感與甘醇的酒香交織,讓人感受到一種舒適的平衡

白酒 Riesling

這款白酒以其明亮的酸度和豐富的果香征服了味蕾。酒體輕盈,帶有清新的蘋果、梨與柑橘香氣,入口後餘韻悠長,酸甜平衡得恰到好處

價錢合理
2025-07-27 0 瀏覽
中環今日正直橫風橫雨,見到中環半上自動電梯附近有間酒吧,就入咗去。出面打風大雨,一入到去酒吧,超級熱鬧,差唔多坐成七成滿,又有得睇波,座位闊落,中間仲有一個大Island 比調酒師。一行四人,成身濕酒😂 waiters 勁好遞上紙巾比我地。本身只諗住小酌幾杯,但餐廳氣氛實在太好,傾得越嚟越興起,飲咗兩ROUND!!! 首先一定要讚下小食,Fries 係原個甜薯超級厚切,再配上兩個醬汁,其實就咁食都已經超好味。Scotch Eggs ($120) 包住溏心蛋😍 內軟外脆,熱辣辣,食完覺得終於擺脫出面的雨水!!Ham Hock & Res Leicester Croquettes ($120) 可樂餅包住薯蓉,裏面仲有加cheese,少少拉絲的感覺,勁香噴噴😋Menu 有好多款酒,我哋叫咗啲Basic,又叫咗啲特別啲嘅:🍹 Tanqueray No.10 ($105)Grapefruit wedge & Mint經典金酒,搭配葡萄柚片和薄荷,喝起來清新又帶點果香,特別適合夏天,喝一口就讓人心情愉悅。🍹Tarquin’s British BlackberryGreen Apple $130呢

一行四人,成身濕酒😂 waiters 勁好遞上紙巾比我地。

🍹 Tanqueray No.10 ($105)
Grapefruit wedge & Mint

🍹Tarquin’s British Blackberry
Green Apple $130

呢杯同上一杯望落有啲似,黑莓和青蘋果味道相當突出,加上幾片青蘋果,帶小小酸甜,適合鍾意水果風味的人,飲落去易上口,清新refreshing。

🍺Far yeast (style: wild red with sansho)
originJapan $140
Far Yeast 品牌一向好精緻,日本精釀品牌,每款都有獨特風味。呢款望落似黑啤,好重果香,飲落反而又帶小小山椒香氣,好啲似聖誕節既Mulled Wine 🍷 好易入口又好飲

🍺Craft bros (style: hazy dipa)
origin: South Korea $130
呢款就偏淺色,飲落帶泡口感滑啲,苦味比平常IPA 低。而且帶有花果香氣,淡淡甜味。我諗最大特色就係比較綿密。

呢間餐廳喺中環嚟講真係好熱鬧、氣氛好開心,有時醉翁之意不在酒,最緊要嘅係環境同氣氛。

最鍾意發掘橫街窄巷嘅餐廳🙆‍♀️The Globe 一入去全間都係外國食客吹水飲酒,加埋昏黃燈光好有氣氛,仲可以試埋地道英國菜🇬🇧🍺啤啤佢是常識吧HK Beer Co. 852 清爽帶果香;Henry Westons Old Rosie有濃郁蘋果香,送炸物一流🧡🐣必試蘇格蘭炸蛋外層酥脆,肉香同蛋香融合,非常滋味🤩.🥧綿密酥軟英式魚批唔同一般咸批嘅脆外皮,而係用薯蓉舖滿,包住鮮美魚肉同爽脆蔬菜,滿滿濃郁味道🥰.🌭英式家常小吃Sausage Rolls由酥皮包住香腸肉,外層金黃鬆脆,加埋肉香十足嘅香腸肉👍.🥩牛扒都正喎帶豐富油花、肉質鮮嫩濃郁,仲保留到肉汁😚🍰留肚食香蕉拖肥批焦糖味、香甜香蕉味,再加柔滑忌廉,係完美嘅結尾☺️

🍺啤啤佢是常識吧

🐣必試蘇格蘭炸蛋
外層酥脆,肉香同蛋香融合,非常滋味🤩
🥧綿密酥軟英式魚批
🌭英式家常小吃Sausage Rolls
由酥皮包住香腸肉,外層金黃鬆脆,加埋肉香十足嘅香腸肉👍
🥩牛扒都正喎
帶豐富油花、肉質鮮嫩濃郁,仲保留到肉汁😚

🍰留肚食香蕉拖肥批
焦糖味、香甜香蕉味,再加柔滑忌廉,係完美嘅結尾☺️

2025-07-21 0 瀏覽
一入到去就覺得勁熱鬧,同埋真係非常之唔似香港,8成都係外國人😆,有一種出咗國既感覺。🔅Halloumi Fries第一啖食落去覺得有啲鹹,但係外層其實係甜嘅,食食吓會上癮,真係勁啱送啤酒食。🔅Fish & Leek Pie免頭嚟芝士,下面係薯蓉夾雜咗三款唔同種類嘅魚同埋蝦,唔好睇佢好細份咁,真係食唔晒。🔅Australian Rib Eye叫咗三成熟,都煎得幾靚。但唔好意思,我覺得隔籬個薯仔批真係更加出色🥹,搶晒鏡咁,好香牛油味,好想要多份。❤️Banoffee Pie我個friend話呢個真係要強烈推薦,由個蛋糕去到雪糕佢都超滿意!成個蛋糕入面係勁多香蕉,加埋可能有成條,啲cream口感好Rich但唔會漏。個雪糕係花生醬味,估唔到配埋啲藍莓醬一齊食好夾好好食😋,個甜品係必食!佢呢間真係夜繽紛,鍾意飲酒朋友一定要嚟,佢真係好多唔同種類既酒俾你揀,真係好似去咗外國啲pub。

🔅Halloumi Fries

🔅Fish & Leek Pie

🔅Australian Rib Eye

❤️Banoffee Pie

2025-07-15 56 瀏覽
Sunday roast係英國傳統星期日大餐,起源於教堂後大家聚餐慶祝,包括烤肉、烤薯仔同多款蔬菜,離開咗外國之後,好耐都冇試過食過,聽朋友講話中環有間英國菜餐廳星期日有做Sunday roast,今個禮拜即刻去咗試吓🍖🥔🥦。Menu非常簡單兩道菜或者三道菜,可以揀酒精任飲套餐Beetroot & Feta Salad🥗 甜甜嘅紅菜頭配鹹香feta芝士,仲有合桃同火箭菜,口感層次豐富,清新開胃。Buffalo Chicken Tenders🍗🌶️ 炸至金黃嘅雞柳條,外層帶辣味,內裏嫩滑多汁,配藍芝士醬令味道更豐富。👍🏻Roast Pork🐖 烤豬肉外皮香脆,肉質嫩滑多汁,配以燒汁,鹹香又滿足。Roast Lamb🐑 烤羊肉外焦內嫩,肉味濃郁,配薄荷醬,提升鮮味。兩份肉類都有配好多唔同嘅配料,其中烤薯仔我覺得係最正金黃色,一啲都唔肥膩。👍🏻Brownie🍫 濃郁朱古力布朗尼,外層微脆,內裏軟心,配雲呢拿雪糕超正。Set Apple Crumble🍏🥧 酸甜蘋果餡配鬆脆麥皮,焗至金黃,配雪糕甜而不膩。

Menu非常簡單兩道菜或者三道菜,可以揀酒精任飲套餐

Beetroot & Feta Salad🥗

Buffalo Chicken Tenders🍗🌶️

Roast Pork🐖
烤豬肉外皮香脆,肉質嫩滑多汁,配以燒汁,鹹香又滿足。

Roast Lamb🐑

Brownie🍫
濃郁朱古力布朗尼,外層微脆,內裏軟心,配雲呢拿雪糕超正。

Set Apple Crumble🍏🥧
酸甜蘋果餡配鬆脆麥皮,焗至金黃,配雪糕甜而不膩。

2025-07-12 121 瀏覽
#mochicouple_hk中環搵食團⸝⸝‪⸝♡ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ʕ´•ᴥ•ʔ ‧˚ 1️⃣ Starters-Scotch Egg($120)外皮金黃香脆☺️包住坎伯蘭豬肉腸🇬🇧西班牙辣香腸同血腸🇪🇸咬開半流心蛋黃,肉香蛋香一次過爆發!😉配埋Globe自家醃酸菜同沙律😝酸香解膩,層次豐富。每啖都感受到英國酒吧經典味道😎食落超滿足! 2️⃣Ham Hock & Red Leicester Croquettes($120)外層炸到香脆,內裡包住豬腿肉同萊斯特芝士,鹹香絲滑,咬落有拉絲感!沾埋淡啤酒芥末醬,味道更有層次😉每粒都係邪惡小炸彈,啤酒一流拍檔! 😜3️⃣ Mains-Red Wine Brised NZ Lamb Shank($235)原隻羊膝燉到入口即化😏紅酒醬汁濃郁入味,肉質嫩滑無羶味。配菜薯蓉creamy滑溜,蔬菜新鮮,成個組合超滿足🤓 4️⃣ Grass Fed Australian Rib Eye 10oz🐄單點($260)牛扒粉嫩多汁,肉味濃郁,切開即見肉汁流出,超吸引!配大蒜香草牛油同肉汁,香氣撲鼻,焗薯蓉外脆內滑,沙律清新解膩。牛魔王必試,啤酒
#mochicouple_hk中環搵食團

1️⃣ Starters-Scotch Egg($120)

牛扒粉嫩多汁,肉味濃郁,切開即見肉汁流出,超吸引!配大蒜香草牛油同肉汁,香氣撲鼻,焗薯蓉外脆內滑,沙律清新解膩。牛魔王必試,啤酒配牛扒真係絕配!🥩🧄🥗

5️⃣ Desserts-Banoffe Pie($95)
英國嘅經典甜品😝餅底香脆,內餡有香蕉、拖肥、花生醬同忌廉,甜而不膩,層次豐富!配埋花生醬雪糕同藍莓醬,酸酸甜甜好開心🍌🥧🍨

6️⃣ N.I.P. Catnip Gin No. 2🥂($160)
香港本地品牌gin,橙皮同杜松子調製,飲落清香似置身森林。Gin Tonic迷必試,清新解膩🤪

7️⃣生啤 pint vertere roystonea($130)
WC IPA風格,香氣濃郁,啤酒花味突出,飲落清爽易入口。啤酒控必試,配英式美食一流!☺️

⸝⸝‪⸝♡ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ʕ´•ᴥ•`ʔ ‧˚
🌟想知道更多美食🤪記得follow@mochicouple_hk啦😍🎉📸
📍 中環嘉咸街45-53號嘉利大廈A舖
🚇 港鐵香港站C站出口,步行約9分鐘
🕒 Mon-Sun:12:00-02:00

#中環美食 #TheGlobe #英式酒吧 #手工啤酒 #英國菜 #Soho搵食 #ScotchEgg #羊膝 #牛扒控 #BanoffeePie #甜品控 #芝士丸 #香港美食 #英倫風 #PubQuiz #啤酒控 #本地Gin #酒吧推介 #中環聚會 #ComfortFood #流心蛋 #炸物控 #肉食獸 #甜品推介 #Chill飲 #聚會首選 #外國人最愛 #香港酒吧
餐廳大部分客人都係外國人食物份量都幾大 外國size😂😂建議同朋友share!!英式小食一定唔少得蘇格蘭蛋🍳外層係卜卜脆嘅豬肉 裏面包住一隻流心蛋紐西蘭羊大髀 用咗紅酒炆 羊肉好入味🐑薯蓉都好綿密 而且份量都幾多澳洲肉眼牛扒 嗌咗五成熟啱啱好 肉質唔會韌 飲品試咗佢哋嘅Gin tonic!! 🥂配搭嘢食一齊飲比較清爽🇭🇰Two Moons用咗香港本地品牌嘅gin有樹梅同檸檬🍋有淡淡的莓香味🇯🇵Roku用嘅係來自日本嘅gin 加入檸檬同薑 超清爽的~Banoffee pie 雪糕係花生醬味 超有驚喜!! 整體偏甜 但啖啖都咁滿足💗𐂴 What we ordered: Scotch eggHam Hock & Red Leicester CroquettesGrass Fed Australian Rib Eye 10ozRed Wine Braised NZ Lamb ShankBanoffee Pie Two Moons Roku
餐廳大部分客人都係外國人
食物份量都幾大 外國size😂😂建議同朋友share!!
英式小食一定唔少得蘇格蘭蛋🍳
配搭嘢食一齊飲比較清爽
🇭🇰Two Moons用咗香港本地品牌嘅gin
有樹梅同檸檬🍋有淡淡的莓香味
🇯🇵Roku用嘅係來自日本嘅gin
加入檸檬同薑 超清爽的~
Banoffee pie 雪糕係花生醬味 超有驚喜!!
整體偏甜 但啖啖都咁滿足💗

𐂴 What we ordered:
Scotch egg
Banoffee Pie
Two Moons
Roku
2025-07-06 49 瀏覽
好傳統嘅英式酒吧,入到嚟基本上有八成嘅客都係外國人。而呢度主要都係飲啤酒為主,但係真心我覺得佢啲嘢食都真係OK,當然你都係一個鍾意食西餐嘅人先至會覺得佢好食。因為佢啲食物實在太西式傳統,講緊係一啲英式餡餅同埋Sunday Roast,如果你有一個亞洲胃就未必會太啱你。但係最值得讚嘅,係佢啲service 。我哋叫咗個free flow,就算過咗時間佢哋都照樣針俾我哋。雖然唔係話貪心。但係有陣時小小嘅服務就已經令個客好開心。大家如果有興趣真係可以嚟試吓感受吓英國酒吧嘅氣氛。尤其是呢度得睇波嘅時候就會非常之咁開心。
2025-07-06
  • Beef beer and mushroom pie
2025-06-28 89 瀏覽
自從之前去過中環嘅 The Globe 之後,一直心心念念佢地嘅,英式酒吧氣氛,同埋勁多選擇嘅類選擇,幾個人一齊去大家都一定會飲到心水,咁先可以盡興㗎嘛 😆Gin & Tonic我最鍾意就係呢度嘅 Gin & Tonic,因為佢分咗English Gin、Hong Kong Gin 同埋 Gin from Around the Globe 🤩 我最鍾意嘅帶青瓜香嘅 Hendricks,成杯勁 fresh 😍 另外 Kaiza 5 都唔錯,鍾意莓果香味就可以試下 Greenalls Wild Berry 同埋 Tarquins Rhubarb & Rasberry,酸酸甜甜好容易入口 😉Red & White & Rose鍾意甜白嘅我就叫左 Riesling,朋友就飲 Rose,仲有紅酒 Kono Pinot Noir 🫢 大家都飲左鍾意嘅口味,簡直大滿足 😍Starters由於今次主力都係飲野,所以就叫咗幾個 Starters 黎 share,估唔到個份量都幾多 🫶🏻Prawn Toast 脆得黎唔會好油,蝦肉彈牙,點唔點汁一樣好味 🤤Chicken Pakora脆口炸雞配微辣嘅醬汁,

Gin & Tonic

Red & White & Rose

Starters

Prawn Toast
脆得黎唔會好油,蝦肉彈牙,點唔點汁一樣好味 🤤

Chicken Pakora
脆口炸雞配微辣嘅醬汁,送酒一流 😆

Scotch Egg
微脆嘅豬肉包住雞蛋,味道唔會太濃,有少少沙律菜,邪惡得黎都幾 fresh 😋

Smoked Mackerel Pate
青花魚醬配脆口薄多士,清清地配埋伴碟嘅酸青瓜好開胃 😍

另外佢哋仲有個chips,新鮮炸起熱辣辣,點埋咖喱汁,勁惹味 😆