2016-11-07 2231 瀏覽
約左朋友食lunch, 上網search 下有咩好食先, 近排上環區都開左幾間新既餐廳! 最後楝左哩間黎試下!餐廳環境座位都ok, 唔太迫夾, 簡潔既裝修, 餐廳經過好幾次, 每次都有留意佢地既menus, 我見每次睇親既 set lunch 都好似係一樣咁, menus 係用手寫既, 字體好工正呀! set lunch 由$80 up, 包左餐湯 / 沙律(加$10), 主菜, 不用加一! 我見之前上網睇到係包埋甜品, 沙律係不用加錢既, 但係價錢好似係貴少少! 計返條數都係一樣啫, 咁我寧願要平啲囉.我同朋友都棟左"炸雞配自家制梅汁南蠻漬伴飯", 今日湯係麵鼓湯, 但我食到最後, 見到新入黎既客人係飲南瓜湯, 我個人覺得南瓜湯較吸引啲, 如果大家有機會去食時, 可以問下有冇其他湯楝!我估計每個餐都係即整既, 所以等候時間都需時, 大家要有心理準備, 個炸雞唔會炸得太乾身, 個醬汁酸酸地, 好好味, 米係用日本米, 所以食落去好煙靭, 但係我覺得飯既size 相對男仕黎講未必夠飽, 因為我地兩位女仔食完都係剛剛好..

2016-10-28
2016-09-01 2346 瀏覽
心情徘徊在似好又唔好之間,代表要一個人去食吓嘢,實在想兜吓風,兜到嚟上環坐吓呢度嘅裝修其實似法式小館多啲,點諗都唔會覺得佢係日本餐廳魚湯用西湯嘅碗去載日式魚湯,有趣!湯有好清甜嘅鮮魚味,仲好足料添,有好多黃芽白及菇,加埋蔥粒一齊飲實在太好味喇!滑蛋鰻魚飯 ($138)唔似平時食開嗰啲咁樣,呢個個樣比較西式,而且啲鰻魚係切到好細細粒;好在夠厚肉又入味,而且肉質軟稔;滑蛋係真係非常細滑,一齊食口感勁好!薑味雪糕薑味濃郁到不得了,但非常易入口,冇辣嘅感覺,但如果加啲薑粒,口感就會更好喇!服務太好喇,環境又舒服,好正嘅一間法式日本餐廳/日式法國餐廳?

呢度嘅裝修其實似法式小館多啲,點諗都唔會覺得佢係日本餐廳
沙律
滑蛋鰻魚飯 ($138)
2016-08-30
2016-05-18 4355 瀏覽
在寧靜的上環街道, 有一裝潢別致的餐廳, 格調令人不經意的慢下來。芝麻醬、 蟹柳和沙律菜都新鮮爽脆 。先來三款前菜。豬肝非常香口, 軟滑得入口即化; 牛蒡條炸得香脆, 但沒油膩感; 蝦頗爽彈, 薑味淡淡滲出, 很特別! 牛扒不是很厚, 烤得顏色誘人, 吃下味道十分驚喜!! 牛排外層帶點微脆, 內裏鬆軟多汁, 脂香滿溢, 而且肉味濃郁, 讓人不知不覺一口接一口地吃!鱈魚比起牛排, 是更健康之選吧! 魚肉雪白, 嫩滑多汁, 沒有半點腥味, 腩位肥美添了脂香, 配上帶微甜燒汁, 十分匹配! 迷你的魚生飯很可愛, 魚生軟滑無筋, 十分新鮮, 壽司飯軟硬適中帶微酸, 頗開胃。另一款迷你飯用上菇和雞肉, 菇香滿溢, 而雞肉嫩滑, 飯軟硬適中帶點煙韌, 帶少許濕潤, 葱花錦上添花 令整個飯更惹味!湯以茶壺盛着, 相當特別!! 像倒茶般倒出湯, 便傳來陣陣清香, 喝下去果然非常鮮甜美味, 打開茶蓋, 看到內裏有帶子, 瑤柱, 菇, 蝦和雞肉, 如此足料, 難怪那麼美味!!到了我最期待的甜品了! 紅豆綿滑甜美, 暖烘烘, 年糕煙煙韌韌。粉紫色的紫薯雪糕軟滑, 紫薯味極濃, 不會過甜, 太好吃了! 這裏環
芝麻醬、 蟹柳和沙律菜都新鮮爽脆 。
到了我最期待的甜品了!

這裏環境舒適外, 西日fusion菜非常出色, 我必定回來!
Freshly housed around the corner of Sheung Wan, right behind the busy Queen’s Road Central, Finger Print dishes up Japanese-meets-western cuisine in a stylish, cosy squeeze. Entrance is not as expensive as I thought (quite reasonable), priced at $180-240 for a 5 course menu ( appetizer, salad, main, rice & noodles, and Dessert) and all of its well thought out and presented dishes are well done.I love the ambience quite a lot. A whole set of mirror along the wall simply gives us an easy yet luxur
I love the ambience quite a lot. A whole set of mirror along the wall simply gives us an easy yet luxurious sense of space. The only two seats near French window is amazing, allowing gentle sunlight passing through while watching the life out on the road. And for smokers, you are able to enjoy a luxurious cover outside the restaurant even it’s raining ( thanks to that well thought outdoor shelter and few ashtrays on the tiny bar table.

Salad
To start with, we had its signature Fingerprint Salad at $110 with a mix of lettuce, tomato, a mouthful of crab meat and unexpected oriental veggies in sesame name, followed by a trio of appetizers, decently presented, including prawn cocktail , slices of sashimi and Burdock Stick tempura, which is like the root of veggies, with look and taste healthy.
Soup
It’s then followed by an amazing seafood-based steamed soup served individually in a “teapot”. Clear broth that exudes a very mild and delicate essence of the ocean. Serve yourself with the amount that you prefer, and don't forget those scallops, prawns and fish inside! A perfect way to get our palate ready for the upcoming dishes!
Rice
Who doesn't want some sashimi and rice at a Japanese fusion restaurant? This assorted sashimi rice (with salmon, roe, tuna) has appeared to cater to these more delicate tastes! It’s 188 at dinner set or a la carte at $100)
Mains
I opted for pan fried New Zealand Lamb Rack ($240) which is medium with a perfect pink. My partner picked something more adventurous, based on the name of the dish on the menu-buttered pork with whisky sauce. Marinated in an oriental way, pork exuded a mild sweetness from Whisky that amazingly enhanced the meat flavour without overpowering it. However I like the main course with a piece of meat and few garnish is far less - maybe we expected something that wow us as its appetizer did.
Next came to our table was a pot of chicken rice shared by two of us. All the broth essence has been soaked into the rice, that gave a very delicate flavor to the rice, sprinked with a pint of fresh spring union with a hint of freshness.
Dessert
Our meal was completed with a satisfying Red bean soup rice cake ($40), and today’s ice-cream ($50). Rice cake was slightly burnt outside that add complexity to this tiny plain dough smothered in a sea of red bean paste (texture’s a bit heavier than soup).
Verdict: a great new dine out spot with friends; worth a try for this innovative Japanese western fusion cuisine. The ever changing menu for every night is quite surprising, made good use of seasonal ingredients which without doubt, speaks for themselves. No 10% Service Charge (relax, their service is superb!)

2016-03-28
2K
2016-04-11 2149 瀏覽
偶爾路過, 感覺不錯, 便入內幫襯 ~ 門面充滿誘惑 看了門前的 menu, 知道是 "西日料理" 就更覺吸引 .... Menu ~豆腐沙律 $70極具創意的一道沙律, 蔬菜新鮮爽口 不在話下, 日式豆腐也是如絹般的滑溜, 最奇趣之處就是有兩塊米通, 配以濃厚的芝麻醬, 口味就是獨特 ~ 銀鱈魚西京燒 $190魚皮燒夠焦香脆口, 乃是成功的首要條件, 銀鱈魚肉質細緻嫩滑, 脂肪豐潤薰香, 調味得宜, 集合鮮美和惹味於一身, 水準很高 ~ 桂花蕨餅 口感Q韌, 甜度適中, 算是不俗的, 只是略嫌桂花味不夠突出 ~本篇完 ~
偶爾路過, 感覺不錯, 便入內幫襯 ~
門面充滿誘惑
Menu ~
豆腐沙律 $70
銀鱈魚西京燒 $190

本篇完 ~
2016-04-03 703 瀏覽
對於日式西餐從不抗拒,既有日式菜係,也有西式的菜式。就如今晚去到上環的蘇杭街,近西港城的The Fingerprint(指印),來一個西日西餐。餐廳環境猶如高級餐廳般昏暗,燈光的柔和,刻意造出一種情調,而且餐廳不大,也許只容廿來位顧客,坐下來卻又不感到狹窄,反而覺得坐得幾好。打開餐牌,卻是日式西餐,由頭盤以至主菜及甜品一應俱全。先來一客前菜,共有三款:炸牛蒡條、薑汁煮蝦及明太子伴魷魚。明太子伴魷魚(左)中的魷魚,有著微細的明太子,入口亦有微微的鹹香,亦有稍稍的香甜,魷魚的煙靱,味道頗為特別的。薑汁煮蝦(中)用上了杯子盛載,入口已有一股薑汁在口腔內,再吃下去,就有種蝦的爽口感覺。至於炸牛蒡條(右),外表就如日式天婦羅一樣,炸粉不規則地包著牛蒡,吃下口感就是像天婦羅一樣的,沒有分別吧。喜歡這個豆腐沙律伴芝麻醬,除了沙律有著清新的蔬菜外,還有的是那非常幼滑的豆腐,和那多麼香口的芝麻。每次吃這個,一次過滿足這三個味道,層次也多麼的分明。而沙律上也有兩塊米通,入口非常鬆脆。主菜為銀鱈魚西京燒。西京燒可謂是調味料,由黃醬、味淋、清酒、白糖及檸檬攪拌成的調味料也。而銀鱈魚則上桌時,一邊已極燶,黑了,
打開餐牌,卻是日式西餐,由頭盤以至主菜及甜品一應俱全。
主菜為銀鱈魚西京燒。西京燒可謂是調味料,由黃醬、味淋、清酒、白糖及檸檬攪拌成的調味料也。而銀鱈魚則上桌時,一邊已極燶,黑了,不過撇開燶位,其實鱈魚肉質嫰滑,而且帶有甘甜和微微帶有酒味,其中檸檬味稍為突出。
食事方面,則有蒽吞拿魚碎飯,吞拿魚已成肉碎,放在米飯上,還有一片蘿蔔。吞拿魚幼糯,加上米飯,實有種細嚼感覺,黏黏糯糯的,不錯。
首次喝到蜆味噌湯,從味噌湯加上蜆,令湯頭除了有種鹹香味外,還有一種蜆肉的鮮味在內,增加了湯頭的滋味,兩者的味道都很夾的,不會有太突出的味覺。
甜品以桂花蕨餅及馬卡龍作為今晚晚餐的終結,味道不太甜,適中剛好。
食物質素不俗,而且服務很好呢!
2016-03-07
2016-03-27 815 瀏覽
上環有一間Fusion餐廳,主打日西料理食物,這個地段而言,性價比頗高。今晚一於相約朋友一起去試試。 晚市套餐。我和朋友一看見和牛就雙眼發光,大家都叫牛去。 前菜三點。豆腐的豆味非常濃郁,質感硬身卻有濃濃的豆味,味道天然而濃厚。鰻魚和青瓜的配合非常夾,鰻魚味道香口而帶點點咸香,配上爽脆青瓜,一濃一淡。辛辣泡菜辣度較高,清爽辣味非常開胃。 蟹肉芝麻醬沙律。蟹肉份量也不少,沙律醬香口惹味,配上多樣的沙律菜和豆類,當中夾有米通,脆脆口感非常豐富。 澳洲和牛。牛肉入口即溶,肉味濃郁而油脂非常豐富,入口濃厚的牛味夾有陣陣油香,味道卻完不膩口。旁邊有海鹽增加肉的味道。份量剛剛好,適合女生的胃口。 食事選了角切魚生飯。小小一碗,滋味無窮。多樣的魚生粒,非常鮮甜清新,滿滿的魚生粒,配上微酸的壽司飯,每口非常惹味滿足。當中有醃蘿蔔和酸薑,食材豐富。 蜆味噌湯。清清的味噌湯,喝出微微的咸香,味道剛好不會太咸。蜆肉鮮甜無沙,爽口鮮嫩,食材非常講究認真。 紅豆年羹糕和馬卡龍。清香的紅豆糕,粒粒紅豆吃出豆香而不甜膩,馬卡龍鬆脆,甜度適中。完美的甜品,再也沒有遺憾了。
晚市套餐。我和朋友一看見和牛就雙眼發光,大家都叫牛去。
前菜三點。

蟹肉芝麻醬沙律。

澳洲和牛。

食事選了角切魚生飯。

蜆味噌湯。

紅豆年羹糕和馬卡龍。

2016-03-26
  • 前菜三點
  • 澳洲和牛
  • 馬卡龍
前菜包括海膽多士,用我最喜歡的黑色麵包,烘得香脆,而且塗了重重的牛油,所以不會乾。海膽很滑溜又鮮甜,不過多士的牛油味濃烈,一不慎就會把海膽味蓋過。另外還有富酒香的爽口蝦及幾條不記得是甚麼的蔬菜作為前菜。 然後就到豆腐沙律。不是以豆腐為主那種,而且以沙律為主角,配一兩顆豆味香濃的滑豆腐。沙律面頭有炸腐皮的脆片,但有點油味,不太切合健康的沙律。主菜方面,選了一份澳洲和牛(160g)及銀鱈魚。 銀鱈魚就是有令人一口接一口的魔力。魚皮煎得焦脆,肉質滑溜,甜蜜豐腴! 至於和牛就令人失望了。原來160g真的挺少,女生吃還可以,但男生不會夠飽的。 另外我點的是5成熟,結果是全熟呢!可能就是因為牛扒薄,比較難控制好火喉吧⋯⋯不過味道都不差,雖然全熟,但未有overcook,所以肉質不會乾韌,都有不少肉汁,亦散發濃濃牛味,但調味比較鹹。幸好,晚餐除了主菜前菜,還有食事,可選當日的飯、烏冬或壽司。 海膽三文魚籽飯,海膽質量不錯,跟多士上的差不多,三文魚籽都新鮮,但整體不太特別。 咖哩牛肉飯的牛肉是牛腩那種,煮得頗為軟腍,咖哩是日式口味,所以不會太辣。而飯粒比較黏身濕潤。再來就是麵豉湯,更有多隻蜆肉在肉
前菜三點

另外還有富酒香的爽口蝦及幾條不記得是甚麼的蔬菜作為前菜。
豆腐沙律

主菜方面,選了一份澳洲和牛(160g)及銀鱈魚。
銀鱈魚西京燒

澳洲和牛160g

幸好,晚餐除了主菜前菜,還有食事,可選當日的飯、烏冬或壽司
三文魚籽海膽飯

咖哩牛肉飯

再來就是麵豉湯,更有多隻蜆肉在肉,肉身Size都頗大,所以有咬口,不會有沙,用料新鮮!

甜品方面,當晚選了馬卡龍及紅豆年糕湯。
紅豆年糕湯

原來紅豆年糕湯就等於紅豆沙加年糕!糽豆沙超級稠杰!沙沙的口感加上粒粒熟爛紅豆,非常足料,但是偏甜。
馬卡龍

馬卡龍當中,朱古力及檸檬味比較少甜,另外的雲尼拿和Rasberry都太甜,質感外脆,但夾心雪得過硬。

以這麼多道菜來說,價錢不算貴,服務亦很周到,時常主動加水、收碟,不過食物質素未算出色,體諒他們新開業質素未穩,期望小店能有所改善!
用餐優惠
試食活動
2016-03-25 965 瀏覽
周五晚上走到蘇杭街覍食,由街頭走到街尾,有各式小店可逛,曲奇丶蛋糕、優質食品丶燉湯店等等,皆是店舖小小,但性格鮮明,心想,這些小店是值得支持的。 走到一家西餐廳,以"指紋"fingerprint 為名, 看看門口餐牌,似乎是西日混合,魚生及牛排照兼備。 晚市套餐每位由$180至$240,視乎主菜選擇,乃一般做法;有六道菜式,餐單設計有日菜影子,亦似西式的tasting menu,由小物開始,跟著就是飽肚及濃味的;見菜式細膩,價錢不貴,於是決定一試。 門外亦放置了英文餐單,表示歡迎外藉人士。長方形的店舖,面積正常,估計可容三十多人,燈火柔和,以灰為主色調,樸素的形象; 開放水吧兼職壽司吧,竟然還有日文字樣,黑板上有壽司刺身價錢,也許中午供應,或者已經沽清。有彩色餐單,圖文並茂,果然是西日菜。 亦可以在tablet上選擇。我們決定選擇最實惠的晚市套餐。前菜三點 賣相精緻,完全是日式的作品。右起 芝麻豆腐丶鰻魚胡瓜酢丶魷魚明太子 。 自家製的豆腐果然香滑,輕輕的芝麻醬汁味道不濃,顏色亦不烏黑,相信份量不多,配以圓渾大粒的蟹子倍增爆脆口感,面頭一片紅椒增美感,味蕾盡是豆腐本味,簡
走到一家西餐廳,以"指紋"fingerprint 為名,
看看門口餐牌,似乎是西日混合,魚生及牛排照兼備。
門外亦放置了英文餐單,表示歡迎外藉人士。
有彩色餐單,圖文並茂,果然是西日菜。
亦可以在tablet上選擇。

我們決定選擇最實惠的晚市套餐。

芝麻豆腐
自家製的豆腐果然香滑,輕輕的芝麻醬汁味道不濃,顏色亦不烏黑,相信份量不多,配以圓渾大粒的蟹子倍增爆脆口感,面頭一片紅椒增美感,味蕾盡是豆腐本味,簡單卻討好。
鰻魚胡瓜酢
胡瓜即是青瓜,酢是醋入饌的食物,插在頂部的是蓮藕片,酸酸地的鰻魚吃得有些不慣,但作為一道酸甜爽口的前菜亦不俗。
明太子伴魷魚
明太子伴魷魚,身滑質柔韌是魷魚的本色,黏稠的明太子汁掛滿全身添加鹹香,愛嚼的你可以慢慢品嚐,爽脆咬口有其滋味,心急的你,亦可全條吞下,絕無難道!

蟹肉沙律伴芝麻醬
蟹肉沙律伴芝麻醬
近年酷愛日式芝麻醬的我,正中下懷,新鮮爽脆的西生菜及蘿蔔仔,配以蟹肉絲,味道清爽中有少許蟹肉的鮮甜,而芝麻醬的香濃酸味,加上黏稠感令味覺感受豐富。

來到主菜的選擇,每款皆吸引,豬牛羊魚蝦共存,只好查詢女侍應,她就建議了金星豚。

金星豚牛油威士忌汁
金星豚,是日本九州佐賀縣的產品,此豚長期生活在高山峰,在濃密森林內天然成長,是日本質素最高的豚肉之一,吉列豬排名店"銀座梅林"就特別標榜以此豚作食材,噫!在這處便可以平吃了。

薄薄的一片豚內,外表煎至金黃焦香,邊位帶少許脂肪,不知有心或無意,有點像個心型;伴以若干生菜絲及冬菇丶黃瓜各一片。
金星豚牛油威士忌汁
入口果然鬆軟,肉汁豐富,脂肪分佈平均,肉香有別,相比一般本地豬肉優勝得多,而且調味恰當頗滋味,只嫌厚度不足,口感未能滿足。

能以此價錢嚐到金星豚,絕對超值。美味指數:4/5

銀雪魚西京燒
我們的另一道主菜選擇,脂肪含量高的銀雪魚柳,肉質嫩滑非常,無得輸!
銀雪魚西京燒
大廚把魚皮煎至金黃酥脆,口感更上一層樓,皮脆肉嫩對比強烈,味蕾無可能不滿足!

海鮮土瓶湯
和食中我喜歡茶壺湯,樣子精緻,湯頭香甜。
海鮮土瓶湯
這個茶壺設計有心思,日本產品的特色,有個小碗翻轉在頂,是蓋亦是碗,方便省位置。
海鮮土瓶湯
湯料有舞茸菇丶鮮魚片及蝦皮,清醇鮮香味甜,好不美味!暖胃之餘更可清洗味蕾,迎接下一道菜。

蝦膏炒蝦意粉
看似平常的蝦意粉味道豐厚,蝦香濃郁,脂香令人著迷,祕密就在加進了蝦膏,份量豐富但不霸道,粒粒蝦膏沾滿意粉及中蝦,跟蝦一樣預先炒香方才跟意粉再妙,香惹滋味,好吃得停不了口,這是我今晚最欣賞的一道。

桂花蕨餅及馬卡龍
桂花蕨餅及馬卡龍
我對蕨餅認識不深,直到年初在京林屋嚐到綠茶蕨餅,這個比下去,自然有所不及!但同樣煙靱柔軟,但桂花香不夠強,幸好味道微甜,口感不俗。

馬卡龍
桃紅顏色,士多啤梨的味道,內藏士多啤梨醬作餡料,未有過甜,皮脆心軟,不過不失。

舒適的環境,吃得舒服的菜式,價錢合理,重訪有期。

小店似乎只靠二人運作,老闆兼大廚在廚房工作,店內只見女侍應一名,進食期間,大廚一有空閒便走到客人面前取意見,他並不健談,而且少許害羞的樣子,溫文有禮,態度誠懇,食物水準不錯,周五晚未能滿場,生意難做!

這家小店,值得支持啊!
2016-03-18
2016-03-20 731 瀏覽
上年雙十節 (星期六) 經過上環蘇杭街,恰巧見到一間日本 fusion 新餐廳 The Fingerprint 開張!  當時,見到午餐要百多元,因此而卻步,從未幫襯過!年初六,跟三位好姊妹一起到這裡共進和風晚餐,也是猴年首個飯聚的開年飯! 上環蘇杭街一帶,平日下午 6:00 後頗為冷清!星期六的晚上,蘇杭街顯得特別冷清! 當我走入 The Fingerprint,熟悉的裝潢!  以淺灰色牆身,配上型格吊燈,掛上歐洲色彩的海報,摩登法式餐廳風格,正是原用前身法國餐廳 L'assiette 的裝潢!  相對地,跟日本菜有點格格不入!  至於,跟日本 fusion 還可以吧! 圖文並茂的餐牌,細看之下食物選擇並不多,只有前後兩版! 還有一人前的晚餐,包括:前菜3款、沙律、主菜、飯麵食事 (三選一)、餐湯及甜品,相當豐富!  而且,價錢由 $180 ~ $220 不等,比預期抵食得多!  (另設加一服務費)頭盤小食 ~ 炸牛篣條、香煎鵝肝、薑汁煮蝦炸牛蒡香脆可口,牛蒡保留水份,內外兼備!  也是纖維豐富的健康小食! 香煎鵝肝鵝肝油潤豐腴又甘香,外脆內軟滑!  配上烤蘋
 當時,見到午餐要百多元,因此而卻步,從未幫襯過!

當我走入 The Fingerprint,熟悉的裝潢!
 相對地,跟日本菜有點格格不入!
 至於,跟日本 fusion 還可以吧!
圖文並茂的餐牌,細看之下食物選擇並不多,只有前後兩版!

(另設加一服務費)
頭盤小食 ~ 炸牛篣條、香煎鵝肝、薑汁煮蝦
頭盤小食 ~ 炸牛篣條、香煎鵝肝、薑汁煮蝦
炸牛蒡
香脆可口,牛蒡保留水份,內外兼備!
 也是纖維豐富的健康小食!
炸牛蒡
香煎鵝肝
鵝肝油潤豐腴又甘香,外脆內軟滑!
 配上烤蘋果可中和膩滯感!恰到好處!
香煎鵝肝
海蝦芝煮
配上金箔及魚籽醬,即時矜貴起來!
 蝦身較結實,不太討好!

海蝦芝煮
蟹肉沙律配日式芝麻醬
蟹肉真材實料,並非人造蟹柳,配上新鮮爽脆的沙律菜,切碎容易入口,日式芝麻醬好開胃!

金星豚威士忌牛油汁 $180

厚身的豚肉夾雜脂肪,肉質尚可!威士忌牛油汁的味道未見突出!
 不過不失!
金星豚威士忌牛油汁

蝦膏虎蝦炒意粉

以蝦膏作調味,意粉炒得乾身而夠味,混合蟹籽,多一份些少脆卜卜的口感!
海鮮土瓶蒸
以陶制的土瓶盛載海鮮湯,這是日本傳統蒸煮料理的餐具!蓋子正好是盛載海鮮湯的小碗,我很欣賞日本人的設計!
 簡單一個陶制土瓶也設計得相當週到!
海鮮土瓶蒸
湯底清澈鮮香,入口超濃郁!
 配料包括:本菇、蝦、雞、就連細細粒的帶子也滿載鮮味,好足料!
 令人回味無窮!

甜品

桂花蕨餅
厥餅拌上桂花糖,並非預期的煙韌口感!
 而是軟身,味道清甜!個人則喜歡食<華御結> 的蕨餅嘞!

紅豆年糕
超甜的紅豆,
 與淡口的年糕配合起來恰到好處!年糕煎過,整體溫熱,外層薄而脆,年糕煙韌不膩!
紅豆年糕
總之晚餐比午餐更抵食!
2016-02-13
頭盤小食 ~ 炸牛篣條、香煎鵝肝、薑汁煮蝦
2016-03-20 346 瀏覽
上環以日式同西式fusion為主打餐廳食物有質素 價錢唔貴 值得一試 Fingerprint Dinner Set 1人前主菜 澳洲和牛 160g $240主菜 銀雪魚西京燒 $220前菜三點青唐油燒 薑汁煮蝦 明太子伴魷魚 好食指數: 4/5抵食指數: 3.9/5魷魚鹹鹹地 蝦味道偏甜 加上青椒味蕾即時打開 為之後嘅菜做好準備沙律 豆腐沙律伴芝麻醬 好食指數: 4/5抵食指數: 4/5呢個沙律加左香脆嘅腐皮😳而且豆腐仲食到有淡淡嘅豆香😍沙律唔只係一堆菜花啲心思 味道都會唔同啲😎主菜 澳洲和牛 160g 好食指數: 4.2/5抵食指數: 4.3/5煮扒切忌煎過龍 一over左就浪費左塊扒呢塊扒做到剛剛好 唔太生唔太熟😍食落有和牛嘅油香 入口即溶👍🏻只收咁嘅價錢 性價比高😏主菜 銀雪魚西京燒 好食指數: 4.2/5抵食指數: 4.2/5銀雪魚表面燒得金黃香脆 而且成舊完好無缺切開魚肉亦好似蒜片咁一塊塊😯魚肉帶甜 白味噌醃得好入味而且油脂充足 但又唔腥 好食😍食事 豚肉雜菜烏冬 好食指數: 3.9/5抵食指數: 3.9/5由於係西日fusion 每碟份量
上環以日式同西式fusion為主打餐廳

但食完主菜後 有飽肚嘅食事 唔驚餓親😉

湯就較清淡 烏冬彈牙

食埋就飽哂
2016-03-17 564 瀏覽
自從多年前轉工後, 甚少再到上環. 記憶中上環的食肆不多, 除了街市的熟食中心和一些在大道西的潮式老舖外, 選擇不多. 不過, 近年似乎多了不少食肆進駐, 特別是西餐廳. 今日與老爸覆診後, 見時間已晚, 決定不回家煮飯. 就近地看到這間fingerprint餐廳, 賣的是西日fusion菜. 看過放在門口的晚餐後, 見價錢合理, 而且食客不多, 於是入內一試.可能時間尚早的關係, 店內只有一枱外國人食客. 餐廳是典型的小店格局, 店內有不少法式poster裝飾, 很有異國風情的味道.前菜三點先來的是前菜, 分別有海膽多士, 青唐油燒和薑汁煮蝦. 海膽多士的上層是大片的海膽, 加上黑魚子和金箔裝飾, 感覺立時高貴了不少! 海膽味道有鹹鮮味, 口感幼滑; 底層的多士顏色烏黑, 正是墨汁多士, 入口一般香脆, 但味道與一般多士無異.薑汁煮蝦, 老爸說應該是基圍蝦, 蝦隻只有室溫暖度, 肉質結實, 尚算爽口, 不過薑汁味道不明顯.至於青唐油燒, 即是燒辣椒仔. 完全沒有辣味, 味道清爽.豆腐沙律拌芝麻醬 以炸腐竹做沙律還是第一次見, 腐竹炸得香脆; 豆腐雖然很幼滑, 但份量卻少得可憐; 加上
前菜三點
先來的是前菜, 分別有海膽多士, 青唐油燒和薑汁煮蝦.

至於青唐油燒, 即是燒辣椒仔. 完全沒有辣味, 味道清爽.
豆腐沙律拌芝麻醬
以炸腐竹做沙律還是第一次見, 腐竹炸得香脆; 豆腐雖然很幼滑, 但份量卻少得可憐; 加上其他常見的沙律菜, 用芝麻醬拌勻, 很有日式沙律的味道.
主菜點了澳洲和牛照燒, 八成熟.
和牛雖然點八成熟, 但切開時仍然粉紅; 和牛不算油膩, 不會吃到滿咀油花, 肉質嫩滑, 牛味OK 重.
另外點了銀雪魚西京燒給老爸.
銀雪魚的外皮啡黑色, 煎得香脆; 魚肉不算很雪白, 魚味也不算重, 但肉質卻頗滑溜.
角切雜錦魚生飯
說是雜錦, 即是大雜燴, 有三文魚子, 吞拿魚, 三文魚等等, 魚生頗新鮮; 不過壽司飯份量卻很少, 與魚生份量不成比例.
迷你牛肉咖喱飯
一小球的珍珠米飯, 浸在一碟的咖哩牛肉汁內. 牛肉份量頗少, 反而薯仔和蘿蔔相對較多. 咖喱的辣度, 就是日本咖喱的甘口, 一點也不辣, 反而味道帶微甜, 對不吃辣的人說是好吃, 但對吃辣的我覺得可以帶多點辣會好吃點.
蜆味噌湯
有幾隻連殼的蜆在湯內, 蜆肉味道鮮甜, 湯的鮮味也濃, 不過味道偏鹹.
最後, 甜品是桂花蕨餅和馬卡龍. 桂花蕨餅是傳統日式甜品, 帶點桂花香味, 煙煙韌韌的還OK; 馬卡龍比較平常的細件, 外面尚算脆口, 朱古力味OK, 味道不太甜.

整個fusion 餐的食物味道不俗, 但食物份量卻偏小, 細食如我倆是可以的, 但食量較大的人會吃不飽.
2016-03-01
  • 澳洲和牛照燒
  • 角切雜錦魚生飯
2016-03-16 271 瀏覽
姐妹最近帶來好消息 決定食餐好嘅賀一賀佢😙㨂左比較特別嘅指印the fingerprint好簡單但好貼題嘅招牌👍🏼👍🏼餐廳燈光陰暗 感覺係聊天嘅好地方餐牌上嘅美食由前菜到甜品都好多 唔知㨂咩好😂 經過一輪選擇困難症後 前菜㨂左炸牛蒡條 鰻魚胡瓜酢 同明太子伴魷魚第一次食炸牛蒡 外脆內爽口 而且甜甜的好juicy👍🏼明太子魷魚 明太子醬汁辣辣的 魷魚超Q 口感一流蟹肉沙律 連配角嘅粟米條同青豆都勁入味蟹肉非常鮮甜 伴上芝麻醬 更加出色👍🏼香草羊架 送上枱已傳來陣陣香氣 肉質鬆軟得輕輕力已可切開入口好香香草同羊羶味 肉質軟林又juicy 大愛👍🏼姐妹叫嘅豚肉試了一口 肉質非常軟林唔知係豬嘅咩位置呢 好好食喎😁海膽三文魚籽飯 齋睇樣已經知無叫錯海膽味濃鮮甜 有微微嘅青瓜味三文魚籽佔滿整個飯面 跟芥末和飯拌在一起大大粒嘅魚籽在口中爆破 魚油馬上刺激味蕾令人齒脥留香👍🏼👍🏼👍🏼最後甜品㨂左桂花蕨餅 第一次試蕨餅類似啫喱嘅口感 煙煙靭靭 由豆粉包著食落有微微嘅桂花香味同甜甜的 幾得意總結一下 餐廳嘅美食絕對為我地帶黎驚喜店員服務超級好 會細心留意要否加添水上菜時又會介紹食物名稱同溫馨提示慢
姐妹最近帶來好消息 決定食餐好嘅賀一賀佢😙

蟹肉沙律拌芝麻醬
香草羊架
海膽三文魚籽飯
2016-03-14 360 瀏覽
帶daddy去食好野 今次黎到上環呢間西x日The Fingerprint 呢度set dinner都幾抵食一個價錢就可以食哂頭盤 Main 同甜品 前菜三味 有金箔蝦 明太子魷魚同日本青椒 食材味道新鮮 開胃小吃豆腐沙律 配以芝麻醬 非常清新而且蔬菜好新鮮夾脆香草紐西蘭羊架 $220 羊架新鮮 肉質鮮嫩今次就屋企人點左八成都冇煮過龍既問題 銀鱈魚西京燒 非常classic日本菜式銀鱈魚肉質都幾新鮮嫩滑 同沙律醬好夾 話明係日式西餐當然冇咁簡單 Main course之後仲有食事揀架 認真豐富 食事可以揀魚生飯同是日烏冬 我揀左魚生飯 Sashimi好新鮮 雖然份量輕盈 但話哂已經食左個main course 已經好足夠好好味喔 爸爸就揀左是日烏冬 烏冬彈口 湯底清甜豬肉份量都幾多架 最後甜品有蕨餅同Macaron 好滿足~~地址:上環蘇杭街100號地下
呢度set dinner都幾抵食

爸爸就揀左

是日烏冬

烏冬彈口 湯底清甜
豬肉份量都幾多架

最後甜品有蕨餅同Macaron 好滿足~~
地址:上環蘇杭街100號地下

2016-03-10 364 瀏覽
畢業之後都好少去上環食野,search search openrice, 原來上環新開左唔少特色餐廳,今晚試呢間係其中一間我地好想試試嘅。餐廳離上環A出口6-7分鐘步程,喺Holiday Inn 對面,都算易搵。餐廳門面細細但相當有格調,以黑色為主調,配以玻璃窗/門,可以令食客邊享受美食邊探望街景,亦可使小小店面增加多些空間感。餐廳裝潢型格而舒適,座枱之前有充足空間,唔會覺得迫。因為入座時間約7點左右,好彩岩岩有位唔使等。想食嘅朋友book定位會安全啲。Menu選擇不多,但勝在夠精,主打西日fusion, 日式西餐,價格親民但質素高誠意夠。佢嘅Dinner Set 相當不錯,有前菜、沙律、主菜、食事、湯及甜品,價錢由$1xx ~ $2xx, 好抵食!前菜炸牛蒡絲、薑汁煮蝦、雞泡魚乾第一眼見到以為係炸薯條,牛蒡係眾所皆知嘅健康食品,將佢裹上薄薄炸粉拎去炸,口感似薯條,但唔會咁粉,感覺爽啲。薑汁蝦帶有淡淡薑味,蝦彈牙。雞泡魚乾較有咬口,令我地做定口部運動,準備食多啲。沙律享用左少少前菜,再食返個沙律清清味蕾。呢個係蟹肉沙律伴芝麻醬,新鮮爽脆沙律菜配上鮮美蟹肉,伴入香濃芝麻醬,perfect

前菜
炸牛蒡絲、薑汁煮蝦、雞泡魚乾

沙律
享用左少少前菜,再食返個沙律清清味蕾。呢個係蟹肉沙律伴芝麻醬,新鮮爽脆沙律菜配上鮮美蟹肉,伴入香濃芝麻醬,perfect!

終於到主菜啦!

澳洲和牛照燒
用左靚靚澳洲和牛,薄切,五成熟。牛味十足,外層微焦,肉心仲係粉紅色,鎖住肉汁,正!

香草紐西蘭羊架
羊架外焦脆內juicy, 又夠肥美,油脂足,羊羶都有,食羊最怕冇羊味,羊架如果夠鮮夠靚,簡單調味已經好好食,羊架唔算太大份,我1個人都可以輕易解決2隻!

食事
迷你牛肉咖哩飯
將牛肉料理成一絲絲,充份地融入咖哩入面,呢個咖哩係日式的,偏甜唔辣,配上軟綿珍珠米食真係perfect!

蔥呑拿魚碎壽司
呢碗係細細碗嘅壽司飯,吞拿魚生整成蓉,混入少許蔥,好香好鮮味!

甘荀忌廉湯
湯非常杰身,好似將成個甘荀飲落肚咁,加左忌廉增加左湯嘅滑度,清新而不膩,感覺好健康!

今餐以紅豆伴年糕及馬卡龍作完美終結!
佢嘅dinner set menu會不定期更換,期待下次再黎試新野!