2021-06-29 2384 瀏覽
Afternoon Tea for 2($748+10%)呢個tea set 有別於平日食開果啲用三層架上, 呢度係有兩架裝滿8款鹹點同甜點既trolly去serve 客人, 每人可以揀4款鹹食同4款甜食🍰 首先staff 會同我地介紹左trolly 入面既食物, 之後再根據我地既需要去夾上碟🍽 呢度既鹹食款款都好特別, 4款入面我最鐘意鹹鹹既鵝肝醬配甜甜無花果肉既撻🥧 配搭相當特別同新穎, 撻皮係脆, 鵝肝醬綿滑再加煙韌既無花果粒, 口感好豐富🤤 甜點方面都係每人4款, 當中我最欣賞係味道balance 得好好既紫薯Expresso mousse cake 🧁 呢度既甜品全部甜度啱啱好, 啱曬鐘意健康既大家🥰 食tea 當然仲有主角scones啦😋 每人有一個原味同一個提子乾口味🍇 可以配牛油🧈或者clotted cream 再加3款唔同口味既jam 同一款honey🍯 Scones 都夠鬆軟, 不過如果可以挺身啲會好啲, 整體黎講都不錯呀茶既款式都有好多用左香港既本地品牌, staff 仲會拎住裝滿茶既木盒俾我地揀, 🉑以睇下樣先揀😌 今次揀左清清地既桂花烏龍配各款鹹甜點簡直係一流
Afternoon Tea for 2($748+10%)

茶既款式都有好多用左香港既本地品牌, staff 仲會拎住裝滿茶既木盒俾我地揀, 🉑以睇下樣先揀😌 今次揀左清清地既桂花烏龍配各款鹹甜點簡直係一流😋

呢度既tea真係要好早卜, 因為位真係唔多, 而且又咁受歡迎👏🏽 啲staff既服務態度超好, 好有耐心咁同我地介紹曬所有野, 最後經理仲會出黎問返我地意見, 傾落先知, 原來我地今期既yea係包含曬以往最受歡迎既款式, 所以今次完全係食到咁耐以黎最好食既款式😍
2021-06-26
  • Scones
  • 甜點
  • Afternoon  Tea
瑞吉酒店(St. Regis Hotel)作為萬豪集團旗下(Marriott)最高評級(第8級)酒店,除左優質既酒店質素外,酒店入面既餐飲服務當然亦都有相當高既水準。等左兩個月,今日小編終於等到預訂日而可以親身品嚐到瑞吉酒店內The Drawing Room喇!瑞吉酒店位於灣仔接近會展既地方,如果由灣仔站出發就可以先沿灣仔往會展既行人天橋,去到入境事務大樓後轉右往中環廣場,再之後轉右出返天橋,響出天橋個陣就會見到瑞吉酒店獨特既外觀喇。然後沿行車天橋底過對面,落返地面後就係瑞吉酒店既入口。瑞吉酒店既特色係員工與客人既比例係非常高,務求令每位客人都適時獲得服務,而當小編去到門口,都即刻有2位員工引領我地進入大堂同搭升降機;當到時2樓酒店大堂個陣,都即刻有員工引領我地去The Drawing Room餐廳。基於酒店大堂既樓底非常之高,令到The Drawing Room既空間感十足,所以當每枱顧客傾計既過程,都唔會因為從天花反彈聲音關係而令環境有嘈吵既感覺。優秀既環境其中1個原因,除左非常高既樓底外,就係附近既景色:雖然灣仔區附近都係高樓大廈,但The Drawing Room既景觀係面向港

優秀既環境其中1個原因,除左非常高既樓底外,就係附近既景色:雖然灣仔區附近都係高樓大廈,但The Drawing Room既景觀係面向港灣道公園,而同時玻璃外都有室外既用餐區,變左用餐既時候都能夠睇到少少綠茵既景色,而同時亦可以照顧到喜歡於室外用餐既客人。而每枱都預先設置一陣享用鬆餅所用既果醬及蜜糖,以及一棵溫和色彩既盆栽,予人舒服既感覺。

小編與老公一坐低後,就即刻有員工熟練地去介紹佢地總共12款,來自唔同地方﹑唔同品種既茶葉,而小編就選擇左來自南非,特色係全無咖啡因,以唔同草藥所制成既草本茶Honeybush Chai;而老公就選擇左來自中國安溪鐵觀音,混合西北非摩洛哥既薄荷茶葉Moroccan Mint。Honeybush Chai飲起黎有少少草藥味,飲落去似寧神茶而唔會有茶既澀味;而Moroccan Mint完全係薄荷味既中式濃茶,有少少似紫蘇葉煲出黎既茶味。而最特別既,係員工當見到你手上既茶杯少左一半茶既份量個陣,佢就會即刻幫你加茶;亦都會間中去留意住茶壺夠唔夠水而補充,主動加茶行動相信響唔太多既下午茶內會遇到,有時加茶既速度都令小編有少少覺得唔好意思吧!

享用左大約10分鐘既茶後,餐車正式到達喇! 同樣情況,負責既員工(Tony)首先再次解釋The Drawing Room下午茶既組合為4款咸點﹑4款甜點﹑2款鬆餅。

然後再熟練既介紹每款咸點既成份及大概特色。花多眼亂下最終與老公都各自選擇自己心儀既咸點,等小編轉頭介紹下自己所揀咸點既評價吧!

1) The King of France (左上):  推薦! 由鵝肝醬慕絲及以醋醃製既無花果製成既撻。當大家本身擔心鵝肝醬會好油膩既時候,無花果既酸味會絕對幫你中和返。鵝肝醬好濃郁,對小編黎講其實有衝動再食多個架!
2) The Laks of Norway (右上): 好味! 由三文魚混合青瓜及蕃茄為主體,再加上少少既牛油果醬響面,連埋米餅一齊食好似有夾餅既感覺;亦因為混合了青瓜,令三文魚蓉既味道變得清新而唔太覺得有腥味。
3) Flavours of Japan (右下): 推薦! 細細件既帶子上滲入左柚子同青檸汁,令你食個陣會有意想唔到既清新 (但又唔會太酸)。當然帶子既鮮味會因為酸味而受少少影響,但加埋下面熱香餅一齊食,呢個特別配搭既感覺大家要試下!
4) Sicilian Veggie: 好味! 呢款開胃食品係來自西西里島傳統燉菜及茄子,再放入撻內,而令蔬菜煮出黎既汁可以保留。食個陣會有茄子既質感,同時表面既芝士片令你覺得唔會太單調!

響享用咸點過程中,都聽到員工會隨時向其他同事報告每枱享用進度而準備鬆餅,變左響咸點完成後大約5分鐘左右就奉上每人2款(原味及提子味),共4件既鬆餅喇。鬆餅唔算話好鬆軟而出色既,但配合果醬及蜜糖都唔錯。

而當中4款果醬及蜜糖包括紅莓﹑有機橙﹑紅果,以及花蜜。紅莓本身小編都擔心佢會太酸而影響鬆餅,但事實上紅莓醬完全覺得唔酸,而配合Clotted Cream享用會令你覺得似士多啤梨醬既感覺;有機橙會有橙皮既成份,反而會有偏向橙皮苦味既感覺,但如果怕甜既朋友應該都會幾吸引;紅果其實即係黑加侖子果醬,唔算太甜,小編就覺得唔駛配合Clotted Cream而直接與鬆餅享用;至於花蜜會比較甜,小編就覺得與牛油享用會比較合拍。

最後就正式到甜點出場喇。同樣道理都係每人由8款既甜點入去去揀4款,但今次小編與老公都想試下唔同種類甜點既感覺,所以我地決定每款都揀,然後再分享一齊食。員工知道後就即刻每人準備1隻細碟去作品嚐用,而所有既甜點就放埋一齊,方便我地去影相同分享。

響每人只可以揀4款既情況下,不如就由小編直接推薦精選既4款甜點俾大家考慮啦! (詳細甜點餐單可參閱上文既圖片)
1) The Rose Ring: 入面既Panna Cotta有少少荔枝肉,而同時因為有少量椰子Cream所以令人覺得清新;呢款Panna Cotta其實可以直接當奶凍去享用,口感都係差唔多,但就唔會有本身Panna Cotta個種莓味,好值得推薦俾鍾意較清新味道既人。
2) Sparkle Forever: 雖然外觀睇落去都有少少似柑桔,但其實整個甜品都係以橙為藍本:橙味非常突出! 而入面既橙蓉好香,唔似之前香橙果醬個種苦澀味,唔算太甜之下作為第2款甜點食係適當既。
3) Prosecco Tart: 雖然成份上佢有寫係Champagne Ganache,但其實食落去又唔太覺既,反而桃味既Cream味道非常濃郁,響無果肉襯托情況下咁強味道都令小編覺得深刻。
4) Sweet Potato: 表面上係以紫薯為顏色既甜品,但實在當中配搭非常特別,因為響橙味既凝乳當中會有特濃咖啡既慕絲,食既時候反而會有好似飲橙味咖啡既感覺,同本身甜品名會有好強既違和感!

滿足既下午茶過後,小編終於親身感受到點解The Drawing Room響咁難預約情況下,但同時亦繼續得到唔少食家既好評及推薦。
預約方面:The Drawing Room雖然平日既預約都要至少2個月既預約期 (假日預約為至少3-4個月),但勝左可以經網上或電話預約,而唔需要好似The Butterfly Room咁響每月1號早上搶訂;
服務方面:如食評所及,大量既員工會一邊工作時一邊留意你既需要而適時服務,而同時又唔會令你覺得有壓力。例如小編享用過程中唔小心跌左口罩套,員工都會即時溫馨提醒並提及全新既替換;
食物方面:雖然8件響份量上未必夠男士享用,不過佢勝左可以付費添加,而同時其實咸點及甜點各4件下,其實都令你唔會有太油膩既感覺,正正滿足唔同人既需要!

再睇下2位用$768(未加一)既價錢,雖然相比其他酒店既下午茶係有少少貴,但環境及服務的確已經令佢地獲得唔少分數,所以小編都覺得係算抵食既! 就小編而言,The Drawing Room如果再次預約到既,我都會繼續推薦俾其他朋友一齊去享受!
2021-06-04
  • Sparkle Forever
  • Sweet Potato
  • The Rose Ring
  • Flavours of Japan
  • The King of France
2021-04-15 8329 瀏覽
好開心可以同茶蜜預約到The Drawing Room的下午茶來慶祝我的生日,加上剛好佢地因為新年的關係,甜點會有新年的款式,預約左三個月的時間,終於去到食佢地的下午茶啦,環境的話,看上去樓底很高~梳化座位也坐得滿舒服,而且桌與桌之間相隔不會太近,再加上落地玻璃,不論是空間感同埋採光度真的做得好足,天氣好時,加埋自然的採光,真的享受咁食下午茶~~下午茶SET會有8件鹹點、8件甜點、兩款鬆餅和兩款飲品,因為生日月去食,職員會貼心地給上兩件甜點,真的有驚喜,茶方面點左桂花茶,真的飲到離開個陣都仲KEEP到個味~~鹹甜點方面,職員會為我們介紹鹹甜點的款式,因為我同茶蜜唔可以食太多甜野所以鹹點比例會多一點,甜點就試下佢地的新年款式~鹹點真的款款都有心思,味道剛剛好,由其紅菜頭馬卡龍同埋菠菜三文治真的唔錯,我同茶友真的好滿意佢地的鹹點,甜點方面,八款當中有四款是新年造型,有花生餡的,真的甜度都唔會太甜,另外有杯茉莉花茶啫喱慕絲真的好清新,入口好滑,Gateau au Fromage 入口順滑,真的令人想一食再食,仲有後面的熱鬆餅,去到哩個位,已經食唔曬啦,但同茶蜜分享左一半食,另外加埋枱頭有不同
來慶祝我的生日,加上剛好佢地因為新年的關係,
甜點會有新年的款式,預約左三個月的時間,
終於去到食佢地的下午茶啦,
下午茶SET會有8件鹹點、8件甜點、兩款鬆餅和兩款飲品,
因為生日月去食,職員會貼心地給上兩件甜點,真的有驚喜,
茶方面點左桂花茶,真的飲到離開個陣都仲KEEP到個味~~
鹹甜點方面,職員會為我們介紹鹹甜點的款式,
因為我同茶蜜唔可以食太多甜野
所以鹹點比例會多一點,甜點就試下佢地的新年款式~
仲有後面的熱鬆餅,
去到哩個位,已經食唔曬啦,但同茶蜜分享左一半食,
另外加埋枱頭有不同的果醬+蜜糖,鬆餅熱食都脆口,整體來說哩度的下午茶都有質素的,價錢都有少少貴,但都值得一試!
多謝茶蜜的生日下午茶~~
2021-04-03
今年沒有去親威度拜年,只有初四那天和朋友去了吃 Afternoon Tea是預兩個才Book到的 The St. Regis Hong Kong · The Drawing Room就價錢來說比起平時吃開的酒店都稍為貴一點環境的話,這裡的樓底很高~梳化座位也坐得滿舒服,而且桌與桌之間相隔不會太近再加上落地玻璃,不論是空間感還是採光也很充足呢!在桌面上一早放了三款果醬+1樽蜜糖,是配下午茶鬆餅吃的。坐下後職員放低了一本精緻的小書,其實是Afternoon Tea Menu 來喔~Tea Set For Two ($748) - 會有8件鹹點、8件甜點、兩款鬆餅和兩壺茶茶的話有十二款可選,我們可以在職員作簡單介紹每款茶後才決定我選的是 - Darjeeling Moonshine Scented White Tea味道細膩且帶有少許的甜味,聞起來也很清香的啲這Tea Set與其他酒店地方不一樣的地方是 ...當中的鹹、甜點是從職員推來的車子中選擇~每種都有八款,可按自己的喜好選擇職員會為我們一一介紹,待我們選好再為我們擺盤上桌 其實鹹點就八款而已,所以我們各款都要了一,那就共八件囉三文治類
就價錢來說比起平時吃開的酒店都稍為貴一點
再加上落地玻璃,不論是空間感還是採光也很充足呢!

在桌面上一早放了三款果醬+1樽蜜糖,是配下午茶鬆餅吃的。

茶的話有十二款可選,我們可以在職員作簡單介紹每款茶後才決定
味道細膩且帶有少許的甜味,聞起來也很清香的啲

這Tea Set與其他酒店地方不一樣的地方是 ...
職員會為我們一一介紹,待我們選好再為我們擺盤上桌

其實鹹點就八款而已,所以我們各款都要了一,那就共八件囉
三文治類有兩款,都很特別呢~其中一款內餡是有海帶絲的 Just Roll with It
另外一款是Wasabi蟹肉漢堡~瑪德蓮蛋糕上放了Pata negra ham的吃法亦很特別啊!

Francois Boursin - 平時吃馬卡龍都是甜點,但這紅色是紅菜頭!內餡是Boursin Cheese,所以這是鹹點喔
The King of France - 柔滑的鵝肝醬慕絲放在脆筒上。
Sicilian Veggie - 這個的味有點濃~另外還有三文魚+檸檬撻 & 栗子蓉撻也不錯啊
Francois Boursin

Sicilian Veggie

甜品方面,因為農曆新年的關係~八款中有四款是新年造型
看起來真是十分有氣氛呢,其中一款的內餡還加了年糕的耶
朱古力類的甜品也不會太甜~這點很不錯!Delux Brownies - 綿密香濃!

個人來說滿喜歡 抹茶年輪蛋糕Gateau au Fromage
後者是Cheesecake,中間還有士多啤梨餡!
Passionate Jasmine Tea - 茉莉花茶啫喱加上慕絲,再配上底下的熱情果~滿開胃。
抹茶年輪蛋糕
Gateau au Fromage

Passionate Jasmine Tea

除此之外還有每人兩個鬆餅,一款是有提子、一款是原味的。
配了Clotted Cream & 弄成花朵形狀的 Whipped butter,當然也配果醬
這間的鬆餅外酥內軟,沒想到這麼好吃!
另外生日的話,酒店會準備蠟燭和生日牌~也隨機多了兩件甜品
題外話/補充資料: 雖然價錢是偏貴一些,但就食物質素、環境和服務來說倒是可以來一試
2021-02-15
$411.4 (下午茶)
Francois Boursin
抹茶年輪蛋糕
Gateau au Fromage
2021-07-22 0 瀏覽
「The St. Regis Hong Kong.The Drawing Room」一向 一位難求!今次我地早2個月booking 黎試下係唔係真係傳說中咁正!樓底極高,空間感十足,情調優雅,整體感覺舒適休閒。有別於一般下午茶選用的三層架、餐廳選用以點心餐車作賣點!每位客人可於點心餐車內選擇心儀食物茶的話有十二款可選,可以在職員作簡單介紹每款茶後才決定!咸點非常精緻、特別推薦以下The King of France 如果鍾意食鵝肝嘅朋友就千祈唔好錯過!以醋醃無花果配搭鵝肝做成慕絲撻!醃製過的無花果能提升鵝肝的味道!非常特別。Flavours of japan 選用柚子青檸汁增加帶子的清新鮮甜、底層加上小班戟增添口感層次。California sunshine 如果品嚐太多濃味的可以嚐一下呢款解膩、青瓜爽脆、蟹肉鮮甜👍🏻品嚐完一輪咸點、職員會提供鬆餅!下午茶最不可缺少的主角✨一款是有提子、一款是原味的。配了Clotted Cream & 弄成玫瑰花形狀的 Whipped butter!果醬仲有四款可以選擇!紅莓、紅果、橙、花蜜花蜜幾特別第一次試到!清甜甜味會比較重!紅果有點似雜莓味道 偏
黎試下係唔係真係傳說中咁正!

茶的話有十二款可選,可以在職員作簡單介紹每款茶後才決定!
咸點非常精緻、特別推薦以下

Flavours of japan

California sunshine

品嚐完一輪咸點、職員會提供鬆餅!下午茶最不可缺少的主角✨

一款是有提子、一款是原味的。
花蜜幾特別第一次試到!清甜甜味會比較重!
紅果有點似雜莓味道 偏甜而不酸
果味比較重
紅莓甜度偏低酸酸的很開胃
香橙反而最不甜、有少少橙皮、清新而且食到Clotted Cream 香味👍🏻
鬆餅暖暖的☺️ 鬆軟度適中!

甜點 今次甜點不算太適合我口味
Prosecco Tart
中間既cream 桃味突出濃郁、清甜。
Sweet potato 有少少失望、職員聲稱有紫薯及espresso味道 但食落兩種味道都唔突出😞

整體黎講:值唔值得就真係好見仁見智啦、如果想搵個舒服傾計既地方、呢度絕對係首選!咸點都非常出色!!甜品今次可能唔太岩口味⋯所以有少少失望、但整體分數都唔差!環境、服務、質數 都對得住個價錢!已經好好🥰 下次揀冬天食 草莓旺季 可能好D😛
4月預約終於在6月能吃到St. Regis的The Drawing Rooms. 整個大堂高雅又時尚,樓地高又用上落地玻璃,空間感大也光線充足,即使座位多也不會感覺太嘈吵,十分適合好友聚會或節慶紀念☺️有幸被分到卡位,梳化超~舒~服~每枱都配有三款果醬和一款蜜糖,及的骰精緻的小餐牌,兩個人點都是$748 的Two tea set for two,每人4咸點+4甜點+2鬆餅+1壺茶。更可升級至$1088,變無限添食的unlimited afternoon tea (per person)下單後,就會有員工過來介紹12款不同的茶葉。無論黑茶或清茶、中式或西式、花茶或純茶都任君選擇。我們選了Rose Tea和特級龍井茶。選完茶葉,另一位店員推出咸點車,一輪超詳細介紹後,我們每樣各點了一款。A walsh Twist 最為驚喜,油封鴨腿與醃洋蔥非常配,減低了油膩感又帶出了它的咸香。California Sunshine青青的吃起來也很清新,青瓜爽脆蟹肉也鮮甜。The Lake of Norway混合了三文魚蓉、青瓜和蕃茄,配上米餅,清新又滋味The King of France 有一層厚厚的鵝肝

有幸被分到卡位,梳化超~舒~服~

The King of France 有一層厚厚的鵝肝mousse及無花果在底,連不愛鵝肝都我也驚覺好味!

咸點後會先送上scones才上甜點,一件plain scones及一件raisins. 可配法國牛油、clotted cream或枱上的4小罐。
個人每樣都試了,其中橙味果醬和蜜糖最深得我的歡喜,果味香濃不會死甜,蜜糖也意外地又清甜,帶淡淡花香。
scones外酥外鬆,微微黏口,經典正宗的英式鬆餅。

甜點同樣每款都點了一件,但由於生日關係再多送兩件。個人最欣賞Sweet Potato 和Dark Heaven.
紫薯的外層配上Espresso mousse cake,甜中帶微苦及啡香,well balanced
而Dark Heaven意外驚艷了本身怕甜的我們,微甘的可可味與Salt caramel 內的海鹽可謂味蕾上的滿足,不甜也不苦卻十分有層次。
The Rose Ring賣相吸引,荔枝味濃,有清清的玫瑰味

整體而言,味道、環境、服務都十分滿意,800蚊有這樣的質素實在無可挑剔,一定會回來💞

2021-06-07
2021-06-18 889 瀏覽
全因為外甥仔媽媽買奶粉送coupon先有得去食Tea, 為左揀weekend食, 2個月前就要打定去訂位架啦。未入到餐廳之前要經過一條長廊,放左藝術品,好有氣派,樓底好高陽光照入黎好靚。我地4個人+手抱bb坐一張大沙發的枱,因為4人限聚令所以我地2張枱要分開少少坐。職員好貼心,見到有bb就送左一小碟士多啤梨做小食。 另外,每位客人仲會有一個可循環再用的口罩膠套,不過膠味有少少重,戴返口罩好大味🙈齊人之後職員就拎住個木盒開始逐一介紹是日提供的茶類,盒入面分左9格裝滿茶葉,我地揀左來自埃及的洋金菊;摩洛哥薄荷混合中國烏龍;台灣桂花烏龍及安徽玫瑰花茶。high tea 通常都指定左鹹點甜點俾客人, The Drawing Room好處係可以俾客人自己係8款入面揀4款,揀飲擇食的人都唔怕。Finger Sandwiches & Savouries (鹹點)職員會推手推車展示8款鹹點,每款都會逐一介紹,好佩服佢地的記性。為左可以試晒,所以直接每款各一件。 The King of France上面係鵝肝mousse,下面係無花果切粒。鵝肝的膩配酸酸甜甜的無花果好夾。Flavors of Japan

為左可以試晒,所以直接每款各一件。

Flavors of Japan
帶子上面有一粒柚子珠,一咬落去濃香柚子味充滿口腔,好開胃。加埋少少cream+底部有塊blinis(好似一塊tiny pancake),口感層次豐富。

之後就會上Scone, 提子,原味各2件。

可以配牛油, clotted cream, 4樽mini jam (其中一樽係蜜糖)。我地覺得cream同honey係最好味,不過為左可以食得落甜點,最後都係要打包2個scone🙈

甜點一樣都係會由職員推車為客人逐一介紹,都係每人8款任選4款。

Sweet potato
外層係espresso mousse,好香咖啡味,所以食落一點都唔膩。

Dream Layer
抹茶啫喱,抹茶cream,抹茶蛋糕。味道濃,唔會似香精味。

The Rose Ring
荔枝意式奶凍的上面有好多玫瑰味啫喱,2種味道加埋好清新。

Dark Heaven
見到個dark字都知係黑朱古力,果然好濃郁,有海鹽焦糖中和返苦味所以味道剛剛好。

整體服務好好,職員個個都好有禮貌。食物同飲品都好特別,比較fusion的tea,冇平時一般咁悶,絕對可以再黎試👍🏻

• 鹹點
多謝好姊妹帶我黎呢間咁正嘅酒店同我慶祝生日🥰,呢度嘅afternoon tea長期爆滿,平日都要一個月前book定架!🤪好鍾意呢度嘅環境,空間感十足,有天然光線,好舒服,我地坐喺大大嘅梳化度享受下午茶,超relax🍹☀️。職員服務態度非常好,由選擇茶葉到食物佢哋都會好貼心咁逐一介紹。花茶我揀咗Egypt, 因為有洋甘菊甜甜地,加上菊花、千日紅,泡出黎嘅粉紅色好靚💕。甜點鹹點都係的的骰骰嘅,賣相非常精緻🍰🥯,每人可以喺食物車度各揀四款甜點同四款鹹點,我自己就比較鍾意食甜點多啲,印象深刻嘅係Dark Heaven有鹹味嘅焦糖、濃濃朱古力醬嘅朱古力餅,味道濃郁複雜好特別,The Rose Ring有滑滑奶凍加上荔枝肉同玫瑰啫喱好靚打卡一流,其他甜點都唔錯,入面有唔同嘅餡料,食落豐富有層次亦都唔甜。最開心嘅係生日嗰位可以有多兩件甜點享用架(不過就冇得揀嘅)🤩。鹹點就一般,比較大路嘅The King of France有鵝肝醬所以我特別鍾意。鬆餅暖暖嘅,外脆內軟,搽上至match嘅clotted cream已經好好食😋,失望嘅係啲jam只係有甜味,食唔出有唔同果味就有啲可惜啦!因為係平日嘅關係我哋

因為係平日嘅關係我哋可以傾足幾個鐘,盡情享受呢度嘅寧靜舒適嘅環境,真係好開心好治癒😎
2021-05-25 1019 瀏覽
呢間就係傳說平日要早三個月週末要早六個月book位既灣仔The drawing room🤍親愛嘅朋友11月book真係要一月先食到當然環境比我想像中冇咁靚同埋唔算好多張枱但係最意外嘅係甜品鹹點4揀1仲會詳細介紹個食物🤍可以話每一樣嘢食都好精緻味道相當唔錯! 絕對係賣食物質素我覺得Scone 真係做得唔錯咸點比甜點更出色!

親愛嘅朋友11月book真係要一月先食到
當然環境比我想像中冇咁靚同埋唔算好多張枱
但係最意外嘅係甜品鹹點4揀1
仲會詳細介紹個食物🤍
可以話每一樣嘢食都好精緻味道相當唔錯! 絕對係賣食物質素

我覺得Scone 真係做得唔錯
咸點比甜點更出色!
2021-05-10 1540 瀏覽
Not sure about all the fuss about it but you need to experience to comment.可能因為係in room食所以感受唔到drawing room既氣派,the problem with HK is, everything is so tiny, for the venue, I rather do it in four season with a view. 個地方甘細,吾怪得咁難book。酒店位置極度不便,出面條路長年塞車,一塞車個心情巳經好忟⋯⋯住suite都吾覺得有butler service , made a fair complaint but got lukewarm response from the hotel,我諗佢都吾care一個半個客,甘樣巳經印象分零蛋。to be fair let’s talk about the food.我無sweet tooth 所以order晒咸點,坦白,不過不失,有st Regis 水準,但無驚喜。scones我無食,因為見到佢啲jam無咩特別,個scones個樣亦吾似handmade, 免得食用trans fat. 880兩位,cp吾高。吾會再食亦吾建議去試。幸好自己帶左支Krug去才不致total loss (我指心情)。茶係用茶包,OMG,我吾係take away, properly開壼茶有幾難?吾知我講緊咩吾該放低一千去Fortnum & Mason食個下午茶。諗返我係度彈butterfly patisserie 時,一山還有一山低。what’s the fuss?
drawing room嘅afternoon tea係有得自選架!🥰圖10有menu,揀4咸4甜,我揀左6咸2甜都可以,亦都覺得哩個決定非常正確!甜點都好食,但自己偏好咸點之餘,佢嘅咸點的確出色同特別過甜點🥰同場加映st regis bar嘅cocktail 保持水準呀🥰👍🏻
2021-03-14
  • Scones
  • Afternoon  Tea
The Drawing Room in St Regis Hotel Not gonna lie I booked 2 months in advance 預早2個月book的afternoon tea,說真的期望很大(新做了afternoon tea 排名在最後大家可以參考參考)💗Scones 最期待的scones 是不暖的🥺沒有鬆化也沒有牛油香氣,而且果醬也不是手工製的💗Homemade savouries and finger sandwiches 🥪 💗Homemade Pastries 🍰 You can pick 4 out of 8 兩個人當然每人嗌四款就可以一次過試晒全部! 講真的每一款的印象也不深刻,食完個款之後覺得平平無奇,而且甜品偏甜就連我呢個螞蟻人都覺得有點甜過龍了!最特別就鵝肝無花果醬(Foie gras, Fig chutney tart) 賣相都幾特別做到好似栗子蛋糕咁。甜點最好的應該係焦糖朱古力蛋糕(Salted caramel, chocolate cream)和香檳香桃子甜點(champagne ganache, peach cream)他們也提供了

💗Scones

💗Homemade Pastries 🍰

他們也提供了各款嘅茶給我哋選用,我揀咗烏龍茶配橙子片(Orange Oolong) 清新得來又帶點消膩嘅感覺係我喜歡的,但我還是比較喜歡其他酒店下午茶的茶

最近睇咗一下St Regis同埋Upper house 嘅酒店設計都係來自於同一個設計師: Andre Fu。而且設計上都採用咗好多獨特嘅架構,低調得來又高貴,睇完先記得我未post過呢度嘅下午茶,總括而言下午茶就一般般值唔值得就見仁見智,但係打卡總是一流的
Overall the afternoon tea was on the average side but I adore the design of St Regis- I didn’t know it shares the same designer of Upper house: Andre Fu. It’s inspirations are based on simplistic yet elegant design