2024-02-12 103 瀏覽
我們的休驗是這樣的......我們一家人打算開開心心,去這餐廳吃個晚飯慶祝......所以用openrice book咗枱......已經收到餐廳的預約確認......但去到餐廳,發現冇開門.......燈都冇盞,凍冰冰......遠遠入到元朗...... 全家人白去一場😠⋯⋯對餐廳極度失望!希望餐廳以後休息......唔好喺openrice open for booking......以免其他客人中招!😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠
2024-01-15 123 瀏覽
天空之城係一個泊車、食嘢非常方便嘅小區!平日一至五泊車仲要係免費🤩帶子沙律~刺身級帶子配上酸辣汁,真係非常開胃!完全可以發揮到前菜嘅功能!燒牛筋~牛筋口感非常豐滿,既香軟又嫩滑,燒至微焦,別有一番風味!青醬芝士燒大啡菇~依然保留到大部分嘅菇汁,芝士同厚肉香滑既大啡菇真係非常夾!蝦汁帶子蟹肉意粉~意粉軟硬適中,每一條都沾上鮮美無窮嘅醬汁,帶子亦非常厚身,絕對令人回味!脆燒咸豬手~外層脆卜卜,非常多肉!配上酸菜可以解膩!一個咁豐富嘅晚餐,都只係呢個價錢,真係非常抵食!裏面仲要有打卡位!夠曬燈光,就算黑面嘅狗狗都影得好靚,下次一定再嚟😆

脆燒咸豬手~外層脆卜卜,非常多肉!配上酸菜可以解膩!

一個咁豐富嘅晚餐,都只係呢個價錢,真係非常抵食!

2024-01-07 99 瀏覽
每種所叫的食物分量太細 與價錢不相附。才料不太新鮮 有些食物食落有雪味 例如雞翼。 叫了龍蝦湯 但太淡 可能加太多水了。整體食物味道未見突出。好處是可帶寵物和打卡位, 裝修不錯。服務員態度也很有善。
每種所叫的食物分量太細 與價錢不相附。

才料不太新鮮 有些食物食落有雪味 例如雞翼。
叫了龍蝦湯 但太淡 可能加太多水了。
整體食物味道未見突出。

好處是可帶寵物和打卡位, 裝修不錯。
服務員態度也很有善。

2024-01-03 83 瀏覽
第一次嚟呢間餐廳食嘢,以前經過留意唔到有素食🌱供應,今次同狗狗🐕、狗狗爸爸路過,見到午餐有1個素食選項,所以就walk in。餐廳入面有2個鳥籠座位幾有特色,雖然我哋冇訂位,但竟然被安排到坐呢個位置,幾開心👏🏻。狗狗可以坐喺座墊上,而餐廳亦提供咗尿墊。我哋點咗2個午餐(包飲品),其中1個➕$25跟前菜、麵豉湯、甜品。炸蝦餅咖哩飯🍤🍛:餸菜較少,只得一塊蝦餅同少量配菜(椰菜、青瓜),日式咖喱易入口,幾好食素蝦意大利麵🦐🍝:幾好食,醬汁creamy,素蝦亦唔少,如果素食者唔抗拒加工素肉、木魚碎的話,應該會啱食😋前菜:好似係肉類麵豉湯🥣:正常甜品:應該係士多啤梨口味的卷蛋,食落冇乜味,唔吸引,應該滿足唔到一般人想食甜品的慾望熱齋啡、凍朱古力☕🥤:Latte可以;凍朱古力有少少過甜整體嚟講,食物質素👌🏻(尤其素食意粉);餐廳人手可能唔係太夠,所以店員唔係經常喺附近。食物有少少presentation🌸,可以打下卡。餐廳室內佈置幾靚,有啲打卡位⛩️。最大加分位係餐廳容許狗狗坐上座位,仲提供尿墊,我就未喺其他pet-friendly餐廳經驗過,所以,帶狗狗出嚟搵嘢食的話,我覺得呢間餐廳值得光顧或者翻

前菜:好似係肉類
前菜(+$25變套餐)

麵豉湯🥣:正常
麵豉湯(+$25變套餐)

甜品(+$25變套餐)

熱齋啡、凍朱古力☕🥤:Latte可以;凍朱古力有少少過甜
凍朱古力、熱齋啡(午餐)

凍朱古力、熱齋啡(午餐)

整體嚟講,食物質素👌🏻(尤其素食意粉);餐廳人手可能唔係太夠,所以店員唔係經常喺附近。食物有少少presentation🌸,可以打下卡。餐廳室內佈置幾靚,有啲打卡位⛩️。最大加分位係餐廳容許狗狗坐上座位,仲提供尿墊,我就未喺其他pet-friendly餐廳經驗過,所以,帶狗狗出嚟搵嘢食的話,我覺得呢間餐廳值得光顧或者翻頭食。

🐕狗狗食評:我有得食下啲配菜🥬,同埋可以喺餐廳周圍走,又可以同爸爸、媽媽一齊坐,喺呢度食嘢都幾舒服~~
2023-12-16
5 分鐘 (堂食)
2023-12-28 24 瀏覽
大家知唔知錦田附近有個天空之城,呢度都有間隱世西餐廳唔錯ga!餐廳有沙律、意粉、串燒、日式小食、扒類等食物,選擇都幾多!✨$428套餐 🔸酒煮花膠🔸龍蝦湯🔸三文魚柳伴輕煎帶子🔸甜品🔸Peach Tea呢個套餐真係非常抵食,有晒飲品、甜品、主菜、餐湯及前菜!我哋兩個人share食都已經夠食🤩✨醬油燒帶子 $58肉質鮮嫩, 唔錯!✨輕燒兵庫蠔 $48/隻夠晒肥美,值得一試✨唐揚炸魷魚鬚 $68即叫即炸,而且炸粉唔會好厚!食得出入面嘅魷魚鬚係用新鮮魷魚製作,推介!✨汁燒黑豚燒得好香,味道比較似叉燒,油脂同瘦肉比例適中

✨$428套餐
🔸酒煮花膠
🔸龍蝦湯
🔸三文魚柳伴輕煎帶子
🔸甜品
🔸Peach Tea

✨醬油燒帶子 $58
肉質鮮嫩, 唔錯!

✨輕燒兵庫蠔 $48/隻
夠晒肥美,值得一試

✨唐揚炸魷魚鬚 $68

✨汁燒黑豚
燒得好香,味道比較似叉燒,油脂同瘦肉比例適中
2023-12-26 67 瀏覽
見到網上食評呢間餐廳幾好,一個劣評都冇!一家大細一行八人決定試試!晚上6:00去到,發現大多數嘅位其實位於室外!天寒地凍其實需要暖爐,基本上所有客人都要着褸!當要求服務員開着暖爐時,便見到佢哋面有難色,發現一個暖爐是壞的,需要另外推另一個暖爐到較近的位置!由於暖爐非常重,兩位女服務員都有點吃力,所以面色比較難看。餐廳主打可能係情侶套餐,單點食物選擇並不多,牛扒賣晒,主菜唯有叫豬仔骨!其他點了一些串燒及飯同意粉!但冇諗過所有食物都係逐碟逐碟上,仲要係食完一碟先上另一碟,食物質素整體上可,其中主菜醬燒豬仔骨,催促了多次,服務員聲稱需要較耐的時間叫我哋耐心等候!等候了1小時最後隔籬枱出現一碟豬仔骨,我們唯有再問,因為明顯隔籬枱較我們遲嚟,我又不能接受遲嚟先上岸,所以唯有再追問!服務員再查詢電腦,應該明顯留了單!再追問下竟然話俾我哋聽豬仔骨燒燶了,需要重新處理,需時15分鐘!那為何我們之前要等1小時?為何隔籬枱比我們遲來?但又有一碟沒有燒燶的豬仔骨?太多事情不明白亦欠缺交代!最後決定放棄。這次經歷應該沒下次了!一個不快樂的聖誕晚餐,一碟與我哋無關的豬仔骨,結束我們的不快經歷!最後埋單人均大概$200一位,只能說食物非常普通,四個大人四位小朋友都吃得不大開心!真的沒下次了!
2023-12-25
慶祝紀念
聖誕節
諗住冇差評應該穩穩陣陣…… 食物真係好一般!四百幾蚊個dinner, 一碟仔被吹捧嘅酒煮花膠(魚肚至真?!)、一碗似濃蝦湯嘅龍蝦湯、一塊味道同擺碟都普通不過嘅牛扒加幾件薯角、係得件是日甜品朱古力慕絲蛋糕正常發揮…… 性價比好低,所以平時好少寫食評嘅都要評一評!只此一次😌
2023-12-01 54 瀏覽
上網睇到餐廳環境好有田園嘅feel,食物係日式加西式fusion 菜。 仲要餐廳出邊有空地星期一至五可以免費泊車。去完流浮山下白泥一日遊,夜晚過嚟食吓嘢一流!檸檬海蜇頭 特色食過最開胃嘅菜, 佢嘅檸檬汁酸甜適中 配合埋海蜇頭有啲似檸檬蒟蒻。 海蜇頭應該用咗少少鹽調味, 非常開胃同埋特色。 清湯海螺 🐚 特色望到好特別所以想試吓,裏面有少少娃娃菜同埋上湯熬製海螺。海螺已經幫你清除內臟切開一粒粒,而且海螺仲係好林,唔會煮到太老,應該好考功夫。 海膽蟹肉甲羅燒 海膽鮮甜,甲羅燒本身嘅蟹膏好多亦都係鮮甜。上邊仲有大大粒嘅三文魚子, 咬落去三文魚子嘅腥味 中和左甲羅燒蟹膏嘅膩。輕燒兵庫蠔 生蠔非常新鮮,食落去海水味都重。 不過配合泰式嘅調味中和左生蠔嘅海水味。 又係一個好嘅開胃菜。茶漬飯團 推介❤️佢將飯團燒到脆脆地,好有煲仔飯嘅飯焦感覺。 加少少湯 咬落去有口感 個味道配合得好好。 上面有少少堅魚碎, 亦都有少少三文魚肉。食落去好有鮮味。而且價錢仲好平 ,真係值得一試!燒雞腳跟 推介❤️同雞軟骨感覺差唔多,側邊會多少少雞骨組織。 好有口感。 而且調味亦都唔錯,辣辣地亦燒到好脆!

檸檬海蜇頭 特色

2023-11-30
  • 清湯海螺
  • 檸檬海蜇頭
2023-11-09 43 瀏覽
最近去錦田探好耐冇見嘅朋友,發現附近有個叫做天空之城嘅地方,個名都幾得意,入邊有間日本嘢,裝修偏向田園風,嘢食都好似幾吸引,就入去試吓。😁😄😃我哋兩個人點咗套餐,前菜揀咗呢度店員最推薦嘅酒煮花膠,花膠真係好滑,用酒煮過之後,非常之入味,而且花膠對女人嘅皮膚好好。另外,餐湯係龍蝦湯,飲落好濃郁。套餐嘅主食係赤味噌燒豬仔骨,份量都唔少,有好多支骨,咬落唔會太韌,食落好香味噌,之後仲有甜品同埋飲品。😆❤️🥰另外除咗套餐,我哋仲叫咗輕燒兵庫蠔,呢個蠔燒得啱啱好,而且又好新鮮,仲有汁燒黑豚肉都幾好食,同埋咖哩崩沙牛腩,咖喱又香又辣,牛腩多淋。除此之外,手指魚薯條上枱嘅時候熱辣辣,非常香脆。😁🥹😉

2023-10-27 42 瀏覽
付味海蜇十分開胃,好爽脆又凍冰冰!😋😋我地點左青芝士燒大啡菇,呢個大啡菇好大片而且咬落多汁,菇嘅鮮味襯托住青芝士嘅香濃。🧀🍄另外,醬油燒帶子亦不錯,帶子燒得啱啱好,保持住啲鮮甜嘅滋味,淋上微微嘅醬汁後好惹味!🍣🍣安格斯一口牛咬落好嫩口,不會韌,好juicy。🥩🥩除此之外,我本人十分推薦清酒手羽,之前係其他餐廳都未食過,相當特別,雞翼燒得外皮微脆,內裡肉嫩多汁,又帶出清酒香氣!🍶🍗餐廳推介嘅海膽蟹肉甲羅燒都好出色,海膽新鮮,蟹肉結實,好好食啊。🦀🔥酒煮花膠都係呢度人氣菜式,入口即化,酒香四溢,帶出少少甜味!🍶🍽️最後,我地點左蝦汁帶子蟹肉意粉,蝦汁濃郁,帶子彈牙,蟹肉結實,意粉順滑,不錯!🍝🍤
付味海蜇十分開胃,好爽脆又凍冰冰!😋😋

安格斯一口牛咬落好嫩口,不會韌,好juicy。🥩🥩

2023-10-21 573 瀏覽
搵個元朗朋友食生日飯,佢提議近近地,開車入高埔村爾巒旁邊的「天空之城」,一個小小的美食鎮。內裡有一間The cottage,西日混合的fusion菜式。一間好靚裝潢的店,園林餐廳,用餐好chill,用餐區有分落雨也不怕的室外梳化區及室內玻璃屋的位置,所以餐廳都係寵物友善店。🔸吞拿魚蓉牛油果沙律($108)色彩繽紛,沙律菜、蕃茄仔及柳丁。配日式的沙律醋dressing。上面鋪面牛肉果,清新美味。同時將吞拿魚磨成較粗粒的日式吞拿魚蓉,突顯出味道的濃厚。🔸檸檬海蜇頭 ($58)質厚,口感脆嫩,處理得好,沒有咸味和腥味,而醬汁用上了白醋和檸檬,相當酸爽開胃。🔸酒煮花膠($98)必點,酒味唔會好濃,完全沒有苦味,花膠筒淋身。🔸咖哩崩沙牛腩($88)有驚喜,咖哩香料十足。牛腩淋身不黏牙,而且是半筋半腩。🔸蝦汁帶子蟹肉意粉 ($178)裝盤好靚。帶子略為煎過表面,但仍保持到鮮味同嫩身。意粉爽身彈牙有咬口,配以蟹肉絲及濃龍蝦汁👍🏻🔸汁燒黑豚肉 ($38)係厚切既豬梅頭,大大串,肉質非常腍軟,脂肪分佈均勻,沒有肉筋,既爽口又帶點煙韌。🔸輕燒兵庫蠔($48)高質生蠔,非常新鮮飽滿。生蠔連殼經炭燒過蠔味依然

🔸吞拿魚蓉牛油果沙律($108)

🔸檸檬海蜇頭 ($58)

🔸酒煮花膠($98)
必點,酒味唔會好濃,完全沒有苦味,花膠筒淋身。

🔸咖哩崩沙牛腩($88)
有驚喜,咖哩香料十足。牛腩淋身不黏牙,而且是半筋半腩。

🔸蝦汁帶子蟹肉意粉 ($178)

🔸汁燒黑豚肉 ($38)

🔸輕燒兵庫蠔($48)
高質生蠔,非常新鮮飽滿。生蠔連殼經炭燒過蠔味依然突出。燒得岩岩好,入口時夾雜著微微的海水味。

🔸青醬芝士燒大啡菇($38)
由蒜泥羅勒橄欖油,配以輕燒的芝士,而且大啡菇非常juicy

飲品:
🔸芒果牛奶 ($55)
分層的顏色,一白色一橙色賣相不錯。與芒果果肉及芒果糖漿,攪拌一起飲。

🔸百香果梳打($38)
有百香果肉粒,酸酸甜甜大大杯。冰冰涼涼很解渴。
  • 檸檬海蜇頭
  • 酒煮花膠
今日去到一間隱世pet-friendly 嘅餐廳,環境清幽,有種歸隱田園嘅感覺,都有好多好靚嘅打卡位帶子沙律$78帶子大大粒,沙律菜青瓜伴左泰式醬,酸酸辣辣好醒胃海膽蟹肉甲羅燒$98蟹蓋上面鋪滿左一大片海膽,三文魚子蟹肉蟹膏同滑蛋,視覺100分撈勻一齊食味道鹹香,蟹味十足酒煮花膠$98係女仔就必點唔好錯過花膠好淋又入味,但又唔會勁重酒味,勁正食落又養生和風蟹肉球$68外型似小丸子,入邊係滿滿蟹肉,味道唔錯汁燒黑豚肉$38味道甜甜地,火候剛剛好,肉質唔會韌輕燒兵庫蠔$96蠔都有半隻手掌咁大,又夠juicy,味道鮮甜蟹子滑蛋蒲燒鰻魚飯$148鰻魚肥美,配埋滑蛋同蟹子口感更佳,幾好味荔枝梳打$42唔會太甜,有椰果肉,好飲得黎又有嚼勁百香果梳打$38甜度適中,一樣有椰果肉特別要讚係服務一流,店員亦真心鍾意動物,好主動聊玩客人嘅狗仔

帶子沙律$78
帶子大大粒,沙律菜青瓜伴左泰式醬,酸酸辣辣好醒胃

海膽蟹肉甲羅燒$98
撈勻一齊食味道鹹香,蟹味十足
酒煮花膠

酒煮花膠$98
係女仔就必點唔好錯過
花膠好淋又入味,但又唔會勁重酒味,勁正
食落又養生

和風蟹肉球$68
外型似小丸子,入邊係滿滿蟹肉,味道唔錯

汁燒黑豚肉$38
味道甜甜地,火候剛剛好,肉質唔會韌

輕燒兵庫蠔$96
蠔都有半隻手掌咁大,又夠juicy,味道鮮甜

蟹子滑蛋蒲燒鰻魚飯$148
鰻魚肥美,配埋滑蛋同蟹子口感更佳,幾好味

荔枝梳打$42
唔會太甜,有椰果肉,好飲得黎又有嚼勁

百香果梳打$38
甜度適中,一樣有椰果肉

2023-07-20
酒煮花膠
2023-09-24 74 瀏覽
Title: Exceptional Experience at a Pet-Friendly RestaurantRating: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (5/5)I recently had the pleasure of dining at The Cottage, and I must say it was an outstanding experience from start to finish. As a pet owner, finding a restaurant that is both pet-friendly and offers delectable food can be a challenge, but this place exceeded all my expectations.First and foremost, from the moment we arrived, the staff warmly welcomed both me and my furry companions. They provided a designated seating are

Rating: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (5/5)

First and foremost, from the moment we arrived, the staff warmly welcomed both me and my furry companions. They provided a designated seating area where pets were allowed, complete with fans and even a few treats for our four-legged friends.

The food at the place was simply divine. Every dish we ordered was bursting with flavor and beautifully presented. The menu offered a wide range of options, catering to various dietary preferences. Whether you're a meat lover, vegetarian, or have specific dietary restrictions, there is something for everyone. The quality of ingredients was evident in each bite, and it was evident that the chef took great pride in their culinary creations.

What impressed me equally was the spacious environment. The restaurant had ample seating, providing a comfortable and relaxed atmosphere. The tables were well-spaced, allowing for privacy and ease of movement. This was particularly appreciated as it ensured a stress-free experience for both diners and their pets.

Lastly, I cannot speak highly enough of the excellent service we received. The staff members went above and beyond to ensure our visit was memorable. They were attentive, friendly, and had a genuine passion for providing top-notch service. From offering recommendations to accommodating special requests, they were incredibly courteous and made us feel like valued guests.

In summary, this is a hidden gem for pet owners and food enthusiasts alike. The combination of being pet-friendly, serving scrumptious food, offering a spacious environment, and providing excellent service sets it apart from the rest. I wholeheartedly recommend this restaurant to anyone seeking a delightful dining experience with their furry companions.

Note: This review is based on my personal experience and may vary for others, but I have no hesitation in giving this place my highest recommendation.
2023-09-23
1️⃣Set dinner① 三文魚柳伴輕煎帶子🔹上枱好eye-catching🔹三文魚柳煎得外脆內嫩🔹帶子大大隻,煎得好鮮嫩💯🔹薯蓉同配菜都調味得好好味😊② 檸檬海蜇沙律💯入口好fresh,檸檬味唔會酸,整體口感好多層次,surprised❗③ 龍蝦湯🔹啖啖充滿鮮味,質感濃稠😋④ 朱古力 mouse🍫💯🔹超濃朱古力味,口感輕盈細滑⑤ 芒果鮮奶🥭🔹芒果味濃,有芒果肉😊2️⃣唐揚炸魷魚鬚🐙🔹既滋味又香口3️⃣阿波尾雞肝🔹雞肝味重,而整調味唔錯😋食物:presentation有心思❤️環境:好chill🫠職員:友善、主動寵物友善餐廳 🐱🐶🐦
1️⃣Set dinner
① 三文魚柳伴輕煎帶子
🔹上枱好eye-catching
🔹三文魚柳煎得外脆內嫩
🔹帶子大大隻,煎得好鮮嫩💯
🔹薯蓉同配菜都調味得好好味😊

② 檸檬海蜇沙律💯

③ 龍蝦湯
🔹啖啖充滿鮮味,質感濃稠😋

④ 朱古力 mouse🍫💯
🔹超濃朱古力味,口感輕盈細滑

⑤ 芒果鮮奶🥭
🔹芒果味濃,有芒果肉😊

2️⃣唐揚炸魷魚鬚🐙
🔹既滋味又香口

3️⃣阿波尾雞肝
🔹雞肝味重,而整調味唔錯😋

食物:presentation有心思❤️
環境:好chill🫠
職員:友善、主動
寵物友善餐廳 🐱🐶🐦
  • 檸檬海蜇沙律
2023-09-15 53 瀏覽
間餐廳好寬落,枱與枱之間絕對唔迫,坐得舒服,真係好啱🐶🐱黎~出面又有多空間俾佢地跑黎跑去🏃‍♀️🏃一坐低即放低碟小食,等您可以咬住諗食乜😜跟住黎杯熱水,我以為有乜特飲🤣叫左個最鍾意既沙律先,如果牛油果係厚切就好嗱😝雖然叫一口牛,但size有返咁上下~呢個意粉見到其他枱都有叫,適合用黎打咭👍👍食唔出有酒味,係燒汁味重,都可一試😃戰鬥都呢個豬,真係已經好飽😵好彩係同位男士黎,如果唔係要拎走😗

牛蒡

一坐低即放低碟小食,等您可以咬住諗食乜😜

跟住黎杯熱水,我以為有乜特飲🤣
吞拿魚蓉牛油果沙律

叫左個最鍾意既沙律先,如果牛油果係厚切就好嗱😝
黑安格斯一口牛

雖然叫一口牛,但size有返咁上下~

蝦味帶子蟹肉意粉

呢個意粉見到其他枱都有叫,適合用黎打咭👍👍
清酒手羽

食唔出有酒味,係燒汁味重,都可一試😃
赤味蹭燒豬仔排骨

外賣自取