2024-02-07 16 瀏覽
晚上7點入座….只有兩枱客….太好了…很怕嘈吵兼擠迫的Cafe……🙃掃QR code落單….一見到Menu已經比杯Salty Latte吸引然後再整個All day….已經很滿足了😌值得一讚是條腸仔…好juicy ar🤤提一提….天氣熱真係唔好坐high table盞吊燈太近距離…體溫即時上升幾度環境算是舒適啦….如果假日…相信這個空曠嘅環境又變得熱鬧了🙃
晚上7點入座….
只有兩枱客….太好了…
很怕嘈吵兼擠迫的Cafe……🙃

掃QR code落單….
一見到Menu已經比杯Salty Latte吸引
然後再整個All day….
已經很滿足了😌
值得一讚是條腸仔…好juicy ar🤤

提一提….天氣熱真係唔好坐high table
盞吊燈太近距離…體溫即時上升幾度
環境算是舒適啦….
如果假日…
相信這個空曠嘅環境又變得熱鬧了🙃
2024-02-06
  • Latte
2020-06-20 1960 瀏覽
Lobster roll One of my favorite snack to munch on.The brioche bun was toasted to perfection, buttery and soft. Not soggy at all even after deliveryDefinitely a LOT OF lobster meat in it.We NEED more places doing the lobster roll right!!!I think I can eat this at least once a week.Anyway, the fries on the side wasn’t that great. Maybe just me? But I’m not a huge fan of medium fat fries. Not crispy enough for my own personal likings
Lobster roll

外賣送餐
2020-06-14 797 瀏覽
無得去okinawa 唯有飲返Okinawa 補數黑糖沉曬啲杯底,變相飲既時候杯咖啡係唔太甜(特別係叫左skimmed milk) 香濃既咖啡,入口好香好rich真係一分錢一分貨$55一杯,size 比Starbucks 同pcc 都要細杯價錢都貴上一截。。。但味道的確係好好多認真的,有種齒夾留香至於京都綠茶豆奶,啖啖綠茶既清新最欣賞就係無綠茶粉一粒粒癡牙 (有d地方飲抹茶呀⋯⋯綠茶呀⋯⋯食到粉難免有d難受)豆奶亦都有飽肚感嗯。。全部都係日本風
無得去okinawa 唯有飲返Okinawa 補數
香濃既咖啡,入口好香好rich
真係一分錢一分貨
價錢都貴上一截。。。但味道的確係好好多
認真的,有種齒夾留香

至於京都綠茶豆奶,啖啖綠茶既清新
豆奶亦都有飽肚感

嗯。。全部都係日本風
2020-02-28 861 瀏覽
面包蟹爆膏非常甘香鮮甜,三文魚都好肥美特別叫師傳切腩位都切俾我地,燉湯都好夠熱好清飲完吾口渴,芝士噴泉好香濃點包點腸仔點炸魚都好正! 皮片鴨都好香吾蘇吾乾,整體都有水準,收碟快,會幫客人度體溫,成晚都坐得闊落舒服。
2020-02-27
While coffee is good, but for $45 for a small size cup (which is half size of Grande) ... it is definitely either too expensive or it is just not worth it !A plain croissant also cost a whopping $28, way overpriced !I think I can find many other places with as good coffee ... with bigger size and cheaper !

2020-02-11 822 瀏覽
又一個冷清既星期日有事經過海港城,見到coffee shop 先醒起自己未食lunch就坐低食個下午茶點左個cranberry scone, jam 同clotted cream 係比埋甘樣要$3x, 貴過隔離starbucks,而且細舊d不過依種似英式切開就知完全無外脆內軟既質感因為勁難切,好硬身,又痴刀一食落去,果然,好似食緊一舊濕左既面粉團,而且cranberry 味唔出,除非食到個粒berry但不得不讚個jam 係好食,唔會偏酸,味道岩岩好杯cappuccino 既天鵝拉花唔錯但陣咖啡飲落好似薄左d, 會有微酸但整體都合格甘樣$75, 性價比好低。。
又一個冷清既星期日

就坐低食個下午茶

Cranberry  scone

甘樣要$3x, 貴過隔離starbucks,而且細舊d
不過依種似英式

切開就知完全無外脆內軟既質感

因為勁難切,好硬身,又痴刀

一食落去,果然,好似食緊一舊濕左既面粉團
,而且cranberry 味唔出,除非食到個粒berry

但不得不讚個jam 係好食,唔會偏酸,味道岩岩好

cappuccino

杯cappuccino 既天鵝拉花唔錯

但陣咖啡飲落好似薄左d, 會有微酸

但整體都合格

甘樣$75, 性價比好低。。
2020-02-09
2020-02-09 3418 瀏覽
結婚已十多年,搞咩周年慶祝一向都喺小弟負責,今件嘅結婚周年日撞啱老婆要上堂,食飯慶祝就延遲一日,正日就先食件蛋糕預祝先。今次揀咗The Coffee Academic嘅蛋糕,一來順路經過,二來睇過佢啲蛋糕具質素。小弟一向隨遇而安,有咩款就揀咩款,當日去到,其實剩低嘅款式唔多,晌鋪面前嘅凍櫃內一眼睇晒,共4款而已,不過,有啱心水就OK啦。橫掂嚟到,都影埋佢哋啲價錢牌,俾大家參考又好,為自己留記錄又好。睇番啲價,其實佢哋賣嘅飲品都唔平,但風評不俗,有機會都要嚟試吓。而早餐時段、午餐時段、下午茶時段都有啲配搭優惠,但只限星期一至五而已。最後揀咗兩款蛋糕,以小紙盒盛載,並連同可分解嘅木叉捲起放晌盒內。一時醒唔起,叫佢哋走餐具,反正喺拎返屋企嘅,環保嘢做得幾多得幾多。Banoffee Tart $43單喺賣相已睇得出花過心思,雖然株迷迭香喺唔會食落肚,但散發出嘅香草幽香喺多多少少提升食慾。朱古力撻殼非常鬆脆,中間嘅吉士打得軟滑,唔會有雪乾嘅問題;香蕉肉夠晒熟,再焦糖化埋就更好食,伴以合桃、果仁粒粒,真喺好得。King of Cocoa $43睇個名你就知喺以朱古力為主打,一層又一層間住,底層仲混
Banoffee Tart , King of Cocoa
Banoffee Tart $43

Banoffee Tart
King of Cocoa $43

睇個名你就知喺以朱古力為主打,一層又一層間住,底層仲混有唔少合桃粒,食落極有「布朗尼」(Brownies)嘅影子。其實,實心嗰層就喺布朗尼,隔着就喺朱古力海綿蛋糕層,面頭再灑滿朱古力碎片,所以,入口朱古力味極濃郁,卻唔會太甜,而口感亦夠實在,所以,鍾意食「布朗尼」嘅朋友,都無乜理由唔鍾意呢一款「King of Cocoa」。
King of Cocoa
兩款蛋糕都做得出色,確喺高質,可講喺物有所值,最緊要都喺老婆都鍾意嘛!再擇日,食餐特色菜嚟補祝結婚周年。
外賣自取
$43 (其他)
Banoffee Tart
King of Cocoa
2019-12-31 511 瀏覽
我來這間咖啡店,叫了一杯黑咖啡,喝起上來有少少苦澀的感覺,開始是不太習慣,慢慢喝下去感覺還可以,還有售賣曲奇及蛋糕不妨可以來試一試。餐廳裝修感覺簡單舒服,可在這裏看看書寫寫報告。
外賣自取
2019-12-13 418 瀏覽
呢間咖啡店既咖啡☕️,同平日其他的有點不同style😍一向喜歡喝咖啡的我,加上朋友又是熱愛咖啡,正好在這𥚃附近,見到有間coffee shop,望下menu,味道幾特別,又試吓新口味黑胡椒龍舌蘭咖啡——名字甘特別,一於就飲呢個,味道小小辣,像舌尖上沾上的(黑椒味道的辣),怪不知叫龍舌蘭咖啡😂😂😂😂椰糖斑蘭咖啡———呢個就比較香,咖啡又是濃郁可能我平日飲開齋啡☕️,我特別喜歡較濃味的咖啡,所以我比較喜歡龍舌蘭,帶有舌尖的黑胡椒,甘苦與共,好味😋道輕輕鬆鬆靜靜地的又可以舒舒服服的嘆........美昧的咖啡☕️😊
呢間咖啡店既咖啡☕️,同平日其他的有點不同style😍

椰糖斑蘭咖啡———呢個就比較香,咖啡又是濃郁

2019-12-11 257 瀏覽
雖然coffee academics 有好多分店,不過都係第一次黎。大概五十蚊一杯咖啡,我覺得呢個價,堂食應該用咖啡杯,而唔係紙杯😂😂😂😂環境其實唔錯,啲甜品都幾靚。左邊既係我點既dirty,都幾好味,咖啡香同奶香都幾明顯,互不掩蓋。
2019-12-03 260 瀏覽
早幾日因為未夠鐘食晚飯,我要一個人呆等食飯時間2粒鐘係海港城無啦啦行行下比我見到呢間索性坐低飲杯野抖抖叫左杯Mocha , 真心好好飲首先第一,個拉花已經好靚第二,飲到可可味第三,可可味又唔會搶到咖啡香整體好balance!以後有得揀一定唔再揀大牌子
早幾日因為未夠鐘食晚飯,
我要一個人呆等食飯時間2粒鐘
係海港城無啦啦行行下比我見到呢間
索性坐低飲杯野抖抖

叫左杯Mocha , 真心好好飲
首先第一,個拉花已經好靚
第二,飲到可可味
第三,可可味又唔會搶到咖啡香
整體好balance!

以後有得揀一定唔再揀大牌子
2019-08-30 610 瀏覽
係尖沙咀行街行到好攰想搵個地方坐下諗起附近有間咖啡店,于是就去佐係港威商場入面,環境都幾好鋪頭唔大,但座位都算多擺設方面都好簡單我地叫佐杯piccolo(HKD36)同朱古力(HKD55)呢個應該係我飲過最細杯嘅piccoloPiccolo本身係細杯,但諗唔到佢真係好Mini😂咖啡好濃香,未飲已經聞到一陣陣咖啡味,好醒神奶泡幼滑,口感細膩鐘意飲咖啡嘅一定好鍾意下次可以試下佢個招牌咖啡
係尖沙咀行街行到好攰
想搵個地方坐下
諗起附近有間咖啡店,于是就去佐
係港威商場入面,環境都幾好
鋪頭唔大,但座位都算多
擺設方面都好簡單
呢個應該係我飲過最細杯嘅piccolo
Piccolo本身係細杯,但諗唔到佢真係好Mini😂
咖啡好濃香,未飲已經聞到一陣陣咖啡味,好醒神
奶泡幼滑,口感細膩
鐘意飲咖啡嘅一定好鍾意
下次可以試下佢個招牌咖啡
2019-08-14 460 瀏覽
話說今個下午我要等朋友,咁我就去咗坐下休息下。咁我當然去Coffee Academics叫咗杯咖啡放鬆下啦!我今次就叫咗一個Piccolo咖啡,因為貪佢細細杯又唔會好飽肚。味道我就覺得中規中矩,咖啡的果味唔算突出。如果個奶泡打得再靚啲就好啦。呢個價錢嚟講唔算話好平,不過如果想買杯咖啡坐下唔錯嘅選擇。
呢個價錢嚟講唔算話好平,不過如果想買杯咖啡坐下唔錯嘅選擇。
Piccolo
2019-08-14
2019-08-02 406 瀏覽
今朝約咗朋友11點喺尖沙咀傾啲嘢,於是就約佢嚟哩間餐廳一路飲住咖啡一路傾,唔使俾人驅趕。我10:30已經到達,於是我買咗一個鮮奶咖啡同埋鬆餅做早餐,我一直都唔知原來佢哋有set,所以我哩個早餐只需$50,好抵呀!👍🏻👍🏻鮮奶咖啡水準尚算穩定,至於個鬆餅,首先我唔知哩個係乜嘢鬆餅,因為佢冇寫出嚟,我只係見佢個樣唔錯所以指比店員睇要哩個。鬆餅裏面係流心焦糖,甜到冇朋友!外面又唔脆,面頭啲花生粒仲要係淋嘅!整體來講麻麻哋!
2019-07-11
$50 (早餐)
2019-06-12 571 瀏覽
今日再訪 Coffee Academies平日單飲咖啡已經是$45,而早上的Muffin set 只是$50, 相對地經濟。今天試下他們的招牌咖啡爪哇椰糖斑蘭咖啡+$10這爪哇椰糖斑蘭咖啡真是別具特色!咖啡奶泡十分幼細柔密,入口溫度剛好。咖啡味道甘醇,奶味也豐厚。最正是那椰糖的甜香,充滿椰子味,再加埋淡淡的斑蘭香,真是美味!朱古力鬆餅這朱古力鬆餅定是朱古力迷最愛!朱古力鬆餅十分鬆軟,中間仲有半流心朱古力!雙重朱古力滋味!好吃!但食囇成個,就有少少甜膩,還是同人分享好一點。

今日再訪 Coffee Academies
平日單飲咖啡已經是$45,而早上的
Muffin set 只是$50, 相對地經濟。

今天試下他們的招牌咖啡
爪哇椰糖斑蘭咖啡+$10

朱古力鬆餅
2019-06-11
$70 (早餐)