2022-06-13 489 瀏覽
傳說中嘅The Butterfly Room 係每個港女嘅打卡必到嘅High tea勝地🫖不過真係有錢都未必食到 因為要同時間競賽 每個月嘅1號開放之後兩個月嘅booking 💁🏻‍♀️ 準時9點就開搶 今次就幸運地揀到星期日12pm嘅1st round afternoon tea 而2nd round 就係3pm兩日前會收到電話confirm booking 提醒男士唔可以短褲拖鞋出席▫️環境The butterfly room 比想像中細枱嘅數量大約十張左右 絕對有足夠嘅空間坐嘅梳化都寬敞 有啲仲係貝殼做型 🧜🏻‍♀️雖然話好搶手 但當日都唔係full house 可惜唔提供walk in ▪️服務坐底咗之後店員會提供drink menu 可能見我哋個樣心思思 所以都好主動咁行埋嚟介紹我哋各款茶飲🍵每一道食物上枱之前仲會富心思介紹🤵🏻▫️茶飲The butterfly room blend 店員推薦呢個係最signature 嘅 味道少少酸French Earl Grey 比坊間嘅earl grey 淡口 另附鮮奶 不過唔加奶嘅感覺fresh 啲~▪️Finger sandwiches -牛油
而2nd round 就係3pm

原味 同 提子 各一件
配Clotted Cream 士多啤梨醬 柑桔橙醬
Scone 重牛油香 size較迷你
個人覺得柑桔橙醬比較特別 少少酸幾refreshing ✨

▪️Tableside served cakes , pasties ,chocolate
甜品架有芒果奶凍 葡撻 雜果撻 咖啡蛋糕

分別有dark /milk/white/orange
Dark chocolate 比坊間嘅苦 估計有80%
Orange chocolate 咬落有橙皮橙
🔸千層酥
酥皮夠鬆化 富牛油香 中間夾咗一層好滑嘅雲呢拿cream 咬落去又脆又滑 難怪係呢度最signature 嘅甜品💖
🔸Chocolate Orange Tart
Dark chocolate 夠濃mix 埋香橙嘅配撘好match
🔸Mango Cream Puff

雖然話可以refill 但應該都好難食得落
欣賞呢度全部嘅甜品都用上新鮮水果
當日食咗唔少士多啤梨haha🍓
甜點味道其實冇太大驚喜 相對地咸點比較出色
而作為一個朱古力愛好者 朱古力都比預期遜色 如果可以做得滑啲就更好
不過總括成個環境氣氛 啱哂同三五知己輕鬆小聚 絕對值得一試嘅💖

💰人均$550/人

The Butterfly Room
2022-05-12 1755 瀏覽
-{Butterfly room Afternoon Tea☕️}個幾月前book 嘅Butterfly room嘅下午茶😉介紹啲我推薦嘅款!😆🤤Afternoon tea set🤤 ($548 pp)松露蛋三文治: 最左嘅一款 松露味好出😋係香濃 成個口都充斥住松露香🥳再配埋個包好出色嘅咸點👍蟹肉牛油果蕃茄三文治: 好fresh嘅配搭😝個包真係有蕃茄味🥰Scone: 有牛油味好香😛做到外脆內鬆軟🤓clotted cream好輕盈滑身 係三個醬入面最出色嘅🤩而果jam同橙醬 橙醬較有特色😛有啲酸同橙皮嘅苦澀味好特別😚甜點: 必食嘅有千層酥 芒果泡芙 香芋蛋糕😎係較為有特色嘅一款👍而朱古力就推介milk choco同榛子口味😉而茶就要左butterfly blend同twg 1837 black tea 較推後者😆👖褲評: 7.5/10景觀冇之前去嘅幾間開揚 野食整體者高質但唔會太有驚喜😂淨係refill到千層酥真係好飽😌如果依個價位會想食chaat多啲性價比: 5.5/10服務: 9/10環境: 9.5/10🚩 The Butterfly Room 🚩地址: 尖沙咀梳

🤤Afternoon tea set🤤 ($548 pp)

👖褲評: 7.5/10

性價比: 5.5/10
服務: 9/10
環境: 9.5/10

🚩 The Butterfly Room 🚩
地址: 尖沙咀梳士巴利道18號香港瑰麗酒店2樓

#fuudjai #fuudjai小食 #fuudjai甜品 #fuudjaiafternoontea #fuudjai尖沙咀
Afternoon tea set
Afternoon tea set
  • scones
  • Confectionery Trolley
  • Pastry Trolley
📍尖沙咀 𝚃𝚜𝚒𝚖 𝚂𝚑𝚊 𝚃𝚜𝚞𝚒❝全港最難book既tea‼️甜品控天堂🍰2大架甜品車無限refill🥳❞朋友早2個月book😍終於一試全港最難book既tea 出名甜品車任食!🥳不過講真都係gimmick野啦 西式甜品偏飽膩 好難瘋狂refill…🥲每樣要一件 叫一轉都飽到上天🤰🏻同埋佢限時2小時…(每日做3輪😳)有d趕 🥲下午茶就係想同朋友坐耐d 慢慢傾/hea住食嘛🥺整體黎講 甜品種類多 樣樣都好食! 不過未至於wow既程度🙈可能會岩西式甜點狂熱者/超級大胃王😆值得一讚員工有好禮貌好細心❤️👍🏻🫖𝐀𝐟𝐭𝐞𝐫𝐧𝐨𝐨𝐧 𝐓𝐞𝐚 $998 for two (4/5)✨𝙎𝙖𝙣𝙙𝙬𝙞𝙘𝙝▪️𝘈𝘷𝘰𝘤𝘢𝘥𝘰 & 𝘊𝘳𝘢𝘣 ❤️▪️𝘚𝘮𝘰𝘬𝘦𝘥 𝘚𝘢𝘭𝘮𝘰𝘯 & 𝘊𝘢𝘷𝘪𝘢𝘳▪️𝘊𝘩𝘪𝘤𝘬𝘦𝘯 & 𝘊𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦▪️𝘛𝘳𝘶𝘧𝘧𝘭𝘦 & 𝘌𝘨𝘨 ❤️4件三文治都好食😋唔同顏色既包真係有味! 紅色係蕃茄酸味 黑色係朱古力味!😝最中意牛油果蟹肉同黑松露碎蛋😬一個fresh一個濃味!✨𝘾𝙡𝙖𝙨𝙨𝙞𝙘 𝙎𝙘𝙤𝙣𝙚𝙨佢會淨係比原味同提子乾味各一粒 可以refill的! 我覺得好食!😍都夠香同濕潤! (本人對scone冇
📍尖沙咀 𝚃𝚜𝚒𝚖 𝚂𝚑𝚊 𝚃𝚜𝚞𝚒

▪️𝘚𝘮𝘰𝘬𝘦𝘥 𝘚𝘢𝘭𝘮𝘰𝘯 & 𝘊𝘢𝘷𝘪𝘢𝘳
▪️𝘊𝘩𝘪𝘤𝘬𝘦𝘯 & 𝘊𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦
▪️𝘛𝘳𝘶𝘧𝘧𝘭𝘦 & 𝘌𝘨𝘨 ❤️

✨𝘾𝙡𝙖𝙨𝙨𝙞𝙘 𝙎𝙘𝙤𝙣𝙚𝙨
佢會淨係比原味同提子乾味各一粒 可以refill的! 我覺得好食!😍都夠香同濕潤! (本人對scone冇高要求😳) Clotted cream好食🥺❤️仲有自家製strawberry jam🍓同orange jam🍊(少少苦澀) 好多想食粒 但能力有限冇refill到🤧

✨𝙎𝙬𝙚𝙚𝙩𝙨 𝙎𝙩𝙖𝙣𝙙
▪️𝘙𝘢𝘴𝘱𝘣𝘦𝘳𝘳𝘺 𝘛𝘢𝘳𝘵
▪️𝘔𝘢𝘯𝘨𝘰 𝘝𝘢𝘯𝘪𝘭𝘭𝘢 𝘗𝘢𝘯𝘯𝘢 𝘊𝘰𝘵𝘵𝘢
▪️𝘊𝘰𝘧𝘧𝘦𝘦 𝘊𝘩𝘰𝘤𝘰𝘭𝘢𝘵𝘦 𝘊𝘢𝘬𝘦
▪️𝘊𝘳𝘦𝘮𝘦 𝘉𝘳𝘶𝘭𝘦𝘦 𝘛𝘢𝘳𝘵

甜品塔既都係正常野 冇咩驚喜 唯一印象深刻既係個個咖啡朱古力蛋糕好濃苦!😍

✨𝙋𝙖𝙨𝙩𝙧𝙮 𝙏𝙧𝙤𝙡𝙡𝙚𝙮
▪️𝘝𝘢𝘯𝘪𝘭𝘭𝘢 𝘔𝘪𝘭𝘭𝘦 𝘍𝘦𝘶𝘪𝘭𝘭𝘦 ❤️
▪️𝘗𝘪𝘴𝘵𝘢𝘤𝘩𝘪𝘰 𝘊𝘢𝘬𝘦 ❤️
▪️𝘙𝘢𝘴𝘱𝘣𝘦𝘳𝘳𝘺 𝘊𝘶𝘴𝘵𝘢𝘳𝘥 𝘊𝘢𝘬𝘦
▪️𝘔𝘢𝘯𝘨𝘰 𝘊𝘳𝘦𝘢𝘮 𝘗𝘶𝘧𝘧 ❤️
▪️𝘊𝘩𝘰𝘤𝘰𝘭𝘢𝘵𝘦 𝘉𝘳𝘰𝘸𝘯𝘪𝘦
▪️𝘊𝘩𝘰𝘤𝘰𝘭𝘢𝘵𝘦 𝘖𝘳𝘢𝘯𝘨𝘦 𝘛𝘢𝘳𝘵 ❤️
▪️𝘝𝘢𝘯𝘪𝘭𝘭𝘢 𝘔𝘢𝘤𝘢𝘳𝘰𝘯

之後就推甜品車黎啦 當然每樣各一! 最愛既Mille feuille就一人一件😙我覺得佢地既原個mille feuille好食d呢🎂‼️酥皮厚身有層次d 同埋香脆d!

開心果蛋糕竟然冇開心果味 但有濃濃既椰子香味(i like!)🥥芒果puff幾fresh🥭2款朱古力甜品都係超濃苦朱古力味😳❤️brownie個款好dense會偏膩🤧

✨𝘾𝙤𝙣𝙛𝙚𝙘𝙩𝙞𝙤𝙣𝙖𝙧𝙮 𝙏𝙧𝙤𝙡𝙡𝙚𝙮
▪️𝘛𝘢𝘳𝘰 𝘊𝘢𝘬𝘦 ❤️
▪️𝘚𝘵𝘳𝘢𝘸𝘣𝘦𝘳𝘳𝘺 𝘊𝘳𝘦𝘢𝘮 𝘊𝘢𝘬𝘦
▪️𝘊𝘩𝘰𝘤𝘰𝘭𝘢𝘵𝘦 𝘗𝘰𝘶𝘯𝘥 𝘊𝘢𝘬𝘦
▪️𝘊𝘩𝘰𝘤𝘰𝘭𝘢𝘵𝘦𝘴 (𝘞𝘩𝘪𝘵𝘦, 𝘔𝘪𝘭𝘬, 𝘊𝘢𝘳𝘢𝘮𝘦𝘭, 𝘖𝘳𝘢𝘯𝘨𝘦, 𝘏𝘢𝘻𝘦𝘭𝘯𝘶𝘵)

另一架甜品車 有佢地新出既香芋蛋糕😍偏甜既香芋味(唔係平時食既芋泥蛋糕味)💜不過以西式甜品/afternoon tea食到既芋頭野黎講都滿意🥳另外兩件cake就真係好普通(飽濟野)🍫朱古力都高質既 個人最中意milk同hazelnut味😬

✨𝙏𝙚𝙖
▪️𝘉𝘶𝘵𝘵𝘦𝘳𝘧𝘭𝘺 𝘙𝘰𝘰𝘮 𝘉𝘭𝘦𝘯𝘥
▪️𝘛𝘞𝘎 1837 𝘉𝘭𝘢𝘤𝘬

選擇困難嘅我每次都會揀返餐廳house blend既茶😆兩款茶飲落都好香甜! 好似自帶好微微既蜜糖味咁🍯幾surprise!

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍The Butterfly Room
Ig: @thebutterflyroomhongkong

🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…
#joys_尖沙咀

🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…
#joys_西式 #joys_甜品
  • scones
2022-04-17 1215 瀏覽
The Butterfly Room同埋Chaat堪稱係全港最難預訂既餐廳之一,每個月一號既九點,就會開放兩個月後既位置🤫不過多得以前Reg科既經驗,第一次就訂到曬兩間,不過夜晚無堂食就要同Chaat講掰掰🥲The Butterfly Room既下午茶每日有三輪各兩個鐘,開放預訂後十分鐘內假日全部時段都會爆滿,大概係場地位置唔多😦不過太早訂唔知個主題會係咩,前排見到情人節限定清一色莓劣評如潮真心驚,好彩我去個禮拜岩好轉走左🙏🏻呢度特色係除左鹹點同埋甜品架外 ,其餘係任添,不過其實食左一輪無再添都已經飽足全日🤑另外明明幾個月前睇仲係$798,依家一加就去到$998,升幅都幾誇張😵整體係甜點為主,想要多啲鹹點平衡返👉🏻👈🏻▪️ Afternoon Tea 💲998 for 2Selection of Traditional Finger Sandwiches(6.5/10)鹹點只有呢幾款,可惜全部麵包體偏乾硬身🥴- 🌟牛油果蟹肉:🥑🦀️都幾有鮮味- 魚子醬三文魚:三文魚厚身,但係好硬實- 芝士火腿:芝士味濃,有酸瓜、洋蔥粒🧅- 黑松露蛋沙律:黑松露味一般,蛋味欠奉🥚Classic Scones

▪️ Afternoon Tea 💲998 for 2

鹹點只有呢幾款,可惜全部麵包體偏乾硬身🥴
- 🌟牛油果蟹肉:🥑🦀️都幾有鮮味
- 魚子醬三文魚:三文魚厚身,但係好硬實
- 芝士火腿:芝士味濃,有酸瓜、洋蔥粒🧅
- 黑松露蛋沙律:黑松露味一般,蛋味欠奉🥚

Classic Scones(8/10)
Classic Scones

Served with clotted cream and homemade jam
🌟分別有原味同埋提子味,口感外脆內鬆化有牛油香,Clotted Cream好滑身有奶香,仲有自家製既柑橘醬同埋士多啤梨莓醬,帶有果肉稠身一點,味道幾開胃🍊

甜品架(7/10)
甜品架

- 芒果奶凍:芒果偏酸,奶凍可以中和返🥭
- 雜莓撻:撻皮好脆,不過無咩牛油香🧈
- 葡撻:撻皮同樣夠脆,呢點好抵讚👍🏻
- 咖啡蛋糕:咖啡味唔算重,感覺略甜☕️

Pastry Trolley(7/10)
Pastry Trolley

- 🌟士多啤梨蛋糕:士多啤梨香甜,海綿蛋糕鬆軟,忌廉部份比較多,口感都幼滑既🍓
- 開心果卷蛋:面頭粒櫻桃超藥水,蛋糕體既比例少,反而係超多開心果醬,加埋白朱古力既脆脆,實在甜膩🤢
- 冬甩:質感鬆軟,味道正常,但記憶點唔深
- 🌟千層酥:酥皮淋左少少,如果脆返啲更好,不過充滿牛油香,夾心吉士幼滑,相比其他算係比較清😌
- 咖啡馬卡龍:咖啡味比起甜品架既咖啡蛋糕濃,不過做馬卡龍內餡好似唔算好夾

Confectionary Trolley(7/10)
Confectionary Trolley

- 巴斯克焦香芝士蛋糕:質感實身,芝士味一般🧀
- 朱古力雲石麵包:質感太乾硬身🤥
- 朱古力橙撻:撻底都保持脆身,朱古力橙味相輔相成
- 香橙朱古力:賣相好似樹枝咁,有橙皮在內幾清新
- 核桃白朱古力:白朱古力甜度比預期低易入口
- 🌟榛子牛奶朱古力:堅果味香濃,朱古力甜度適中🌰
- 🌟榛子朱古力波:味道似足金莎
- 🌟雜莓:酸酸甜甜,解膩必備

Selection of Tea(7.5/10)
- 🌟The Butterfly Room Blend:果味為重,最為匹配
- Choco Mint Truffle:陣陣薄荷味,但都唔會過於濃烈
- Emperor's White Garden:有玫瑰同埋茉莉既花香味

🔎 整體評分(7/10)
Confectionary Trolley
-<<🌹☕️>>今次到Rosewood🌹食過佢幾間餐廳覺得有質素保證 (今次就…睇落去‼️)Butterfly Room更有全港最好食tea美譽🦋今次book左慶生🎂不得不說服務一流.✨Love and Glamour 下午茶 | $998/2位 生日近情人節~所以就食左valentines edition🌸流程: 茶 ➡️ 鹹食(三文治) ➡️ 4件甜品架 ➡️ 司康 ➡️ 主題甜品車 ➡️ 招牌甜品車.Tea Selection 1️⃣The Butterfly Room Blend ❤️2️⃣TWG 1837 Black🙋🏻‍♀️Blend呢隻有果香容易啲入口☕️另外一隻就係濃茶 服務員好貼心多次為我地添茶~.Traditional Finger Sandwich 1️⃣Ham & Bluecheese 2️⃣Caviar & Smoked Salmon ❤️3️⃣Avocado & Crabmeat ❤️4️⃣Truffle & Egg Mayonnaise 🙋🏻‍♀️三文治賣相同味道都好好~係成個tea唯一鹹點 麵包鬆軟內餡配搭出色👍🏼好食到男朋友問有冇得encore👀.Tableside s
<<🌹☕️>>
今次到Rosewood🌹食過佢幾間餐廳
覺得有質素保證 (今次就…睇落去‼️)
Butterfly Room更有全港最好食tea美譽🦋
1️⃣Strawberry Mousse
2️⃣Raspberry Choux
3️⃣Yuzu Tart ❤️
4️⃣Caramelized Apple Tart
🙋🏻‍♀️粉色情人節主題💕讚下啲撻皮幾鬆脆夠牛油香~都幾甜下cream可以輕盈🙈 靚的代價係食左好多色素
Classic Scones w/ Clotted Cream & Homemade Jam
1️⃣Original Scones
2️⃣Raisin Scones
🙋🏻‍♀️有原味同提子scone揀👅 (個人覺得raisin正啲焦香啲) 細細粒外皮香脆質感唔粉👍🏼自己都食咗4粒
🙋🏻‍♀️推介柑桔味醬🍊甜度適中又開胃
1️⃣Red bean Madeleines
2️⃣Strawberry Cake
3️⃣Strawberry Roulade
4️⃣Chocolate Praline
5️⃣Jasmin Mousse Cake
6️⃣Mixed Berries with Whipped Cream
🙋🏻‍♀️以莓做主題 全部都係士多啤梨同紅桑子 除非真係好中意berries😳否則會有啲吃不消~
🙋🏻‍♀️呢個trolley我地有啲失望 朱古力太甜🙈cake都普通冇乜蛋香唔夠soft同濕潤..
1️⃣Mille Feuille (Rose) ❤️
2️⃣Lemon Tea Cake
3️⃣Strawberry Pistachios Tart
4️⃣Chocolate Brittle ❤️
5️⃣Ruby Chocolate Cheesecake
6️⃣Macaroons
🙋🏻‍♀️搶book其中一個原因✨就係佢地signature千層酥 今次仲要係玫瑰味好正呀🌹餅皮保持到酥脆已經好高分👀狂encore~不過tea嘅切件少咗一層🙈期待試原個~
🙋🏻‍♀️另外都推介朱古力~有大量果仁👅拖肥味好正不過整體都偏甜 一人食兩三塊細嘅都夠
🙋🏻‍♀️對開心果撻有啲失望🥺望落吸引但只係單一吉士醬
💬整體而言~食物係嗰幾款出色冇太大驚喜🙊服務貼心環境寬敞✨五星級酒店配套
📍The Butterfly Room
2022-06-19 9 瀏覽
The butterfly room室在太難book啦,唯有外賣返屋企隨時隨地享受😋我地4個人叫左2 sets afternoon tea set,大大盒好重手,包裝好精美。Tea set入面有咸點4款,甜點5款,同埋4件鬆餅,包括原味同提子味。每款都大大件,一啲都無偷工減料。咸點嘅三文治軟熟可口,非常新鮮,甜品雖然外貌平實,但味道出眾,尤其係拿破崙,即使外賣都唔影響質感,依然香脆,中間嘅雲尼拿cream好香而且唔會過甜,係甜點中最出色😋

外賣自取
2022-06-18 12 瀏覽
Rosewood的The butterfly Room出名難book既Afternoon tea,想食最少要預早兩個月時間book定。就因為要等咁耐時間先食到,所以期待咗好耐,但估唔到同想像中咁大出入😔🤓環境方面,空間闊落,枱與枱之間相隔遠,基本上普通傾偈係聽唔到其他枱聲音,梳化都幾舒服,但望出面景觀就只是一個停車場。首先,職員會介紹有咩飲品,我哋就揀咗一個濃一個淡既茶🍵🔸The butterfly room blend🔸Jasmine queen本來以為jasmine queen係比較淡味,但個人覺得濃味過the butterfly room blend 🔷鹹食方面就係三文治,佢個鹹食坦白講係出色過甜食,4款都好好食🔸黑松露碎蛋三文治➖好濃厚嘅黑松露香味,唔係一般超市買嘅平價黑松露香精味🔸煙燻三文魚魚子配碎青瓜三文治➖魚子較為鹹,但係配碎青瓜可以中和返個味道🔸牛油果蟹三文治➖這款喺四款當中較為鹹,有少少食到蟹肉的鮮味🔸蝦三文治➖佢入邊有一啲比較爽身嘅嘢食材混合喺蝦肉裏面,但我食不出係咩野,令到蝦三文治食落較為爽口之後就會送上湯,細細杯的蕃茄湯,係濃嘅,但係個味道就係好濃郁嘅茄膏味🔷S

首先,職員會介紹有咩飲品,我哋就揀咗一個濃一個淡既茶🍵
🔸The butterfly room blend
🔸Jasmine queen

🔷Scone方面,Scone本身好鬆化,有牛油香味,分別配上三款奶油醬,士多啤梨醬,橙醬
🔸奶油醬➖質感較為濃厚,但味道清淡
🔸士多啤梨醬➖味道如普通超市買的果醬
🔸橙醬➖味道較為特別,與其話佢係醬不如話係果蓉,食落唔會太過甜

接着就會上甜品㗎,除咗芒果奶凍質素做到酒店水準,其他3款普普通通

🔆提一提大家,甜品架和三文治可以拎走,咁就有更多空間食甜品😉

之後等到甜品車嚟,佢有兩架分開黎,各服務一邊先
知道有得refill,所以我哋揀咗每樣一件黎試,好食先再叫,唔好嘥位,點不知係大失所望😖

🔸雜莓-除咗藍莓🫐係好食之外,士多啤梨同蔓越莓對我黎講太酸了
🔸士多啤梨忌廉蛋糕🍰-味道同一般連鎖蛋糕店質素差唔多
🔸朱古力塊-分別有榛子(鍾意食榛子會好喜歡),白朱古力(太甜),原味(普通)
🔸檸檬朱古力粒-好酸
🔸香橙朱古力條-好重香橙味,帶有香橙的苦澀
🔸香芋-食得到香芋嘅味,食落較為輕盈
🔸朱古力磅蛋糕-偏苦

終於到另一架較為期待的甜品車,訂位時可以remark返係慶祝乜嘢活動,如果生日會有個生日牌和蠟燭🕯️

食完前一個甜品車的朱古力後,食右下角兩款朱古力甜品其實已經食不出分別😅
🔸開心果馬卡龍➖不會太甜的馬卡龍,鬆脆的
🔸芒果奶油泡芙➖味道OK
🔸雲呢拿拿破崙➖Rosewood 招牌產品,我地每人叫了兩件,食落覺得都係原件買好食啲😅,原件拿破崙對比起來較為鬆脆,cream更為濃厚

‼️有櫻桃在上面的甜品是帶有酒味🥃
🔸金箔櫻桃朱古力甜品➖味道類似帶有酒味的黑森林蛋糕,因為含有酒味,所以食落去唔會只有朱古力甜味,味道層次較為不同
🔸開心果蛋糕➖相比全部甜品,佢甜味係最低,所以食到最後,食這款反而會覺得有驚喜😳

食到最後職員會問你有乜嘢甜品需要refill,我哋嗌多咗兩件拿破崙,但最後可能佢忘記咗冇幫我哋上到,加上限時2小時,見時間差唔多完,最後都冇追到,但呢個位真係有失分😔

總結✨甜品質素方面真係唔可以講得係出色,最好食已經是拿破崙,但要五百幾蚊一位,又要早2個月訂位才有機會訂到,咁我不如單獨買原件來食。而服務本來都覺得好好,但最後忘記幫我哋refill真係失曬分,始終是五星級酒店,唔會諗到佢會忘記😩
呢間The butterfly Room應該係high tea之中最難book嘅一間,要早兩個月朝早上網搶🤣今日終於可以黎一嘗呢間大獲好評嘅High Tea啦❤️❤️不過價錢真係比較貴,但服務真係一流👍🏻啲凳都好好坐🤩不過餐廳就無乜景觀。講下食物先:🔸Traditional Finger sandwiches🥪 1️⃣牛油果柚子蟹肉2️⃣青瓜魚籽煙三文魚3️⃣黑松露碎蛋沙律4️⃣蝦四款手指三文治都好出色,個包唔會乾爭爭,好軟。全部味道都好夾!🔸蕃茄芝士濃湯🍅🧀好濃蕃茄味!芝士又好香,正!🔸甜品架1️⃣芒果奶凍2️⃣朱古力咖啡蛋糕3️⃣雲尼拿蛋撻4️⃣雜莓撻除咗個蛋撻比較普通,芒果比較酸之外,其他都不錯。🔸Scoons with clotted cream and homemade jams橙味🍊果醬都幾清新🔸兩架甜品車: Confectionery Trolley, Pastry Trolley😋🍰🧁Signature嘅雲尼拿拿破崙,朱古力黑森林蛋糕,士多啤梨雪芳蛋糕,黑朱古力撻,芋頭蛋糕,開心果蛋糕,全部都係mini版,好多款朱古力,macaroon,雜莓,全部都無限refill。真係好正!不過真係已經太飽,都食唔到太

講下食物先:

1️⃣牛油果柚子蟹肉
2️⃣青瓜魚籽煙三文魚
3️⃣黑松露碎蛋沙律
4️⃣蝦

🔸蕃茄芝士濃湯🍅🧀
好濃蕃茄味!芝士又好香,正!

🔸甜品
1️⃣芒果奶凍
2️⃣朱古力咖啡蛋糕
3️⃣雲尼拿蛋撻
4️⃣雜莓撻

除咗個蛋撻比較普通,芒果比較酸之外,其他都不錯。

橙味🍊果醬都幾清新

Signature嘅雲尼拿拿破崙,朱古力黑森林蛋糕,士多啤梨雪芳蛋糕,黑朱古力撻,芋頭蛋糕,開心果蛋糕,全部都係mini版,好多款朱古力,macaroon,雜莓,全部都無限refill。真係好正!不過真係已經太飽,都食唔到太多。

🔸兩款茶/咖啡🫖☕️
Jasmine Queen
Jade of Africa

價錢: 💰998 for two (+10% service charge)

之前疫情嗰時用七折買左佢張gift card做結婚週年禮物真係開心🥳之後仲可以去rosewood食多一餐🤩yeahhh✌🏻

評分:
食物:8/10👍🏻
服務:10/10👍🏻👍🏻👍🏻
2022-06-03 92 瀏覽
👯‍♀️假期同閏密來個悠閑下午茶👯‍♀️終於有機會一試蝴蝶房🦋既下午茶,呢度係分三個course咁食。First course 係咸點,finger sandwiches🥪,幾款唔同既口味靚靚咁排係碟上,牛油果..煙三文魚魚子醬..cream cheese火腿..同松露..可能加上無食lunch, 款款都好好味😋Second course係scone同層架小甜點。scone抹上clotted cream係我嘅至愛,可以refill,不過之後重有好多甜品黎緊,梗係留肚啦😜Third course係table side served cakes, pastries and chocolate🍰🧁🍩🍪🍮兩架擺滿唔同甜品既餐車,由侍應推來續一介紹🤩全部都可以無限refill,,真係令人好興奮😍試左好多款蛋糕同朱古力🍫最推介係雲呢拿拿玻崙⭐️同閏蜜refill左兩次,拿破崙酥餅又甜又鬆脆,同坊間食到既餅皮唔一樣,中間既雲呢拿cream testure好厚,味道唔算好濃,配少少雜莓,成件事好優雅👯‍♀️另外有驚喜既係香芋蛋糕。平時唔會叫芋頭味既蛋糕食,驚佢落香精味道會好假。今日大膽一試,佢個樣成個cupc
👯‍♀️假期同閏密來個悠閑下午茶👯‍♀️

試左好多款蛋糕同朱古力🍫

另外有驚喜既係香芋蛋糕。平時唔會叫芋頭味既蛋糕食,驚佢落香精味道會好假。今日大膽一試,佢個樣成個cupcake咁,上面係好輕身既忌廉,奶味濃,有少少芋頭香,中間係鬆軟蛋糕同一層新鮮既芋泥,食落唔會好甜好heavy,如果再多啲芋泥重正😍

食呢個tea好似食左個甜品buffet咁,飽到晚餐都唔使食🤣雖然有一兩款唔係太啱我地口果,但其他既糕點同朱古力質素都係大部分食過既下午茶甜品之上,啲好平凡嘅pound cake🥧都整得好好味。

環境舒適,細細既地方,唔會好嘈。服務更加係一流,侍應全程都好主動幫我地既熱茶加水,介紹糕點同refill ,好有禮貌。

整體十分之滿意,我哋兩個一路食一路傾計,過咗一個好chill既下午。🥂
2022-06-03 83 瀏覽
今次帶了爸爸媽媽來試吓瑰麗酒店的餐廳,他們兩個老人家當然不適合食下午茶以甜品為主,對於他們來說真的不健康,所以我們決定在這裏吃晚餐,其實價錢同下午茶差不多,但是適合他們年紀及比較健康。坐低後,侍應就會很有禮貌地用英文問你想要hard bread or soft bread兩種都10分好食,食得出是自家烘焙沙律份量足夠,很新鮮。前菜的芝士蕃茄能夠滿足我食芝士的慾望,很滑,用蕃茄又可以中和芝士的口感。另一款前菜是煙三文魚,最好食是這個,因為煙三文魚不會煙熏味太重,又有保留三文魚的鮮味鮮甜。醃雞髀做主菜,最有驚喜是瑰麗酒店會用羊肚菌來伴碟,即刻10分高級。 另一個主菜是鱸魚,表皮脆卜卜,配合不少蔬菜。最後不起眼的竟然是最有驚喜的,當我們一般人主菜只會叫肉的時候,媽媽卻叫了意大利粉,這裏的意大利粉食得出是手工制的,味道調教剛剛好,不會越吃越口渴。甜品方面,都是建議大家叫返拿破崙蛋糕好啲,這個朱古力蛋糕真的很甜。

兩種都10分好食,食得出是自家烘焙

沙律份量足夠,很新鮮。

另一個主菜是鱸魚,表皮脆卜卜,配合不少蔬菜。

2022-05-31 86 瀏覽
✧.* TST, The Butterfly Room @thebutterflyroomhongkong .ೃ࿐終於終於比我食到呢個我嘗試book過幾次都失敗嘅afternoon tea @thebutterflyroomhongkong 😍 million thanks to @atravelfoodiary 💖 本身佢約我食dinner time我唔知係afternoon tea🤣仲要好多items係任食unlimited,我仲食飽先去🥲ღ 𝐀𝐟𝐭𝐞𝐫𝐧𝐨𝐨𝐧 𝐓𝐞𝐚 $𝟗𝟗𝟖 𝐟𝐨𝐫 𝐭𝐰𝐨食物質素唔錯,服務更好!多款甜點都係unlimited可以refill,飲品都係~但講真都真係唔會食到好多🤣好快好膩好飽🤰🏻整體覺得試一次ok嘅🙆🏻‍♀️ღ 𝐒𝐞𝐥𝐞𝐜𝐭𝐢𝐨𝐧 𝐨𝐟 𝐓𝐫𝐚𝐝𝐢𝐭𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐅𝐢𝐧𝐠𝐞𝐫 𝐒𝐚𝐧𝐝𝐰𝐢𝐜𝐡𝐞𝐬四款sandwiches都好食!麵包鬆軟,夠moist。特別鐘意黑松露碎蛋~🙆🏻‍♀️ღ 𝐂𝐥𝐚𝐬𝐬𝐢𝐜 𝐒𝐜𝐨𝐧𝐞𝐬有原味同rasins,兩款都外脆內軟,唔會太乾,幾鬆化~有clotted cream同homemade jam😆refill咗兩個原味!ღ 𝐓

ღ 𝐀𝐟𝐭𝐞𝐫𝐧𝐨𝐨𝐧 𝐓𝐞𝐚 $𝟗𝟗𝟖 𝐟𝐨𝐫 𝐭𝐰𝐨

ღ 𝐂𝐥𝐚𝐬𝐬𝐢𝐜 𝐒𝐜𝐨𝐧𝐞𝐬

ღ 𝐓𝐚𝐛𝐥𝐞𝐬𝐢𝐝 𝐒𝐞𝐫𝐯𝐞𝐝 𝐂𝐚𝐤𝐞𝐬, 𝐏𝐚𝐬𝐭𝐫𝐢𝐞𝐬 𝐚𝐧𝐝 𝐂𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞𝐬
有pastry trolley同confectionary trolley,兩大車甜點都係任揀任食~
拿破崙同平時訂whole cake有少少唔同,感覺上無咁脆,但都好食,都有encore🤪
pistachio cake都幾香幾濃,有兩款chocolate tart都幾啱我口味🫶🏻
有幾款一片片嘅almond chocolate都好食!!

✵ 𝒍𝒐𝒄𝒂𝒕𝒊𝒐𝒏 • 𝒆𝒏𝒗𝒊𝒓𝒐𝒏𝒎𝒆𝒏𝒕 𝟴/𝟭𝟬
╰┈➤ 📍#BELLYwongs_TST
✵ 𝒄𝒖𝒊𝒔𝒊𝒏𝒆 • 𝒇𝒐𝒐𝒅 7.5/𝟭𝟬
╰┈➤ #BELLYwongs_western #BELLYwongs_sweets
✵ 𝒑𝒓𝒊𝒄𝒆 𝒓𝒂𝒏𝒈𝒆 • 𝒂𝒇𝒇𝒐𝒓𝒅𝒂𝒃𝒊𝒍𝒊𝒕𝒚 𝟳.𝟮/𝟭𝟬
╰┈➤ #BELLYwongs_midprice • $500/𝗽𝗽
✵ 𝒔𝒆𝒓𝒗𝒊𝒄𝒆 𝟳.𝟴/𝟭𝟬
✵ 𝒓𝒆𝒗𝒊𝒔𝒊𝒕 ᴍᴀʏʙᴇ
在香港要數難預訂的酒店下午茶,Rosewood的The Butterfly Room 絕對是其中一家吧。是次成功預約下午1時的時段,酒店會安排客人正正1時才安排入座。餐廳內感覺不是想像中般大,而當日雖然被安排坐於窗邊位置,不過望到的是停車場位置,視覺上有點不足。是日二人點了兩款Tea Pot🍵 ,充滿果香的House Blend Tea,還有較清香的綠茶Jasemine Tea。第一道上的是鹹點—-共四款三文治系列🥪,個人較喜歡的是松露三文治,松露片與濃濃的松露香🤤另外,還有牛油果、三文魚、藍芝士。然後,餐廳職員會奉上第一輪四款的甜品架,小紅莓撻的清新是較合我個人口味的。還未享用完,一個原味一個提子Scone便端上,除了Clotted Cream、士多啤梨醬,推介的是帶有橙味的橙醬,外間真的較少見呢。吃完可以再refill的呢。不久,餐廳職員會推出甜品車,每款一件甜品端上,同時,客人可以要求要多少件數呢。食量不大的我,當然只需每款一件吧。是輪甜品車有傳說中的拿破崙,的確有必於平時吃到的,但吸引不了我🫠還未吃完,職員又再推出最後一輪朱古力為主的甜品車,此時,戰鬥力弱的我只可淺嚐多一兩款甜

三文治

還未吃完,職員又再推出最後一輪朱古力為主的甜品車,此時,戰鬥力弱的我只可淺嚐多一兩款甜品,點了較少見的香芋蛋糕,還有試了一少片黑朱古力。香芋蛋糕不會太甜,有淡淡的香芋味,但又不會有很驚喜感覺。

最後,結帳前職員會再問有哪些甜品想再添吃?已吃不下的我很快婉拒了。

是次下午茶體驗食品上的確沒有很大驚喜,但服務是頗貼心的,遺憾是個人最想品嚐的可麗露不在此期餐單上可享用到。
三文治
呢間要兩個月前搶位 堪稱全港最難book既人氣下午茶 竟然比男朋友book到‼️呢到簡直就係甜品控天堂 有兩大架甜品車無限refill🥳真係飽足成日🤑幾個月前睇仲係$798 而家加到$998/2 都幾誇張😵.📌Traditional Finger Sandwiches 1️⃣最鍾意牛油果蟹肉 牛油果蓉應該加咗檸檬汁係酸酸地 幾開胃🥑蟹肉絲份量好多 好鮮甜🦀2️⃣魚子醬煙三文魚個煙熏味啱啱好 唔會好鹹好腥 仲好厚肉 魚子醬食到好鮮嘅魚油味🐟3️⃣烤火雞芝士 芝士好厚好濃味濃到有啲騷 有少少蓋過咗火雞個味 但係幾欣賞佢加咗啲藍莓果醬落去 識落甜甜地仲可以中和返芝士個膩感🦃🧀4️⃣黑松露蛋沙律 有原片黑松露喺面 好香松露味 同個蛋沙律味道幾夾🖤.📌Classic Scones (可以refill)有原味同埋提子乾味 牛油同個蛋味都幾香 帶少少甜味🧈🥚烘到外脆內鬆 唔會好乾微微漿口 係我鍾意食嘅口感😍Clotted cream奶味好香🥛自家製士多啤梨醬酸酸甜甜🍓柑桔醬就有少少果皮嘅苦澀味🍊.📌Tableside Served Cakes, Pastries and Chocolates👉🏻Sweet Stand

Traditional Finger Sandwiches

📌Classic Scones (可以refill)

👉🏻Sweet Stand
1️⃣芒果椰子奶凍個牛奶味好濃 仲帶淡淡雲呢拿同椰子香🥥布丁好軟滑唔會甜 不過上面嘅芒果粒就偏酸🥭
2️⃣雜莓撻個撻皮唔算好鬆化冇乜牛油香 入面個吉士醬好稀 口感麻麻地😟
3️⃣焦糖燉蛋撻其實就係葡撻 撻皮幾酥脆 個蛋漿好滑蛋奶味都香 唔會好甜👍🏻
4️⃣咖啡朱古力蛋糕口感比較濕 底層嘅蛋糕咖啡味幾出☕️面頭個朱古力忌廉都好濃苦🍫
Sweet Stand

👉🏻Pastry Trolley (可以refill)
1️⃣招牌拿破崙就有少少失望🙍🏻酥皮唔算好有層次 口感唔夠酥脆 但個牛油味又好濃 食落就會偏油膩🧈但個夾心嘅雲尼拿吉士好幼滑 雲尼拿味都好香🤍
2️⃣開心果蛋卷面頭粒車厘子超藥水味 好難食🤮蛋糕入面係包住忌廉 食落冇乜開心果味🥺不過幾鍾意啲白朱古力脆脆 好有口感😎
3️⃣紅桑子慕絲蛋糕
海綿蛋糕中間夾住野莓忌廉 酸酸甜甜 呢款幾開胃🍓🫐
4️⃣香橙茉莉花泡芙有驚喜🥳雖然佢冇乜茶味都冇花香味但係泡芙嘅口感真係好正 佢面頭係有層脆脆皮 好似菠蘿包咁🤩
5️⃣黑朱古力蛋糕 呢度嘅朱古力甜品真係幾出色 無論係啲朱古力片, 朱古力蛋糕 定面頭嘅朱古力忌廉 食落都超濃苦 好正🍫
6️⃣朱古力橙慕絲撻 個人麻麻地香橙味 不過個果味幾開 朱古力都夠苦🍊撻皮都係唔脆嘅🙈
7️⃣朱古力馬卡龍 外殼好趣又帶點煙韌 成粒都好濃苦🤎
Pastry Trolley

👉🏻Confectionery Trolley (可以refill)
1️⃣朱古力磅蛋糕 有少少失望 朱古力味唔太濃 而且蛋糕嘅口感超級乾🙈
2️⃣士多啤梨忌廉蛋糕味道就比較普通 但係海棉蛋糕超級鬆軟又夠濕潤 忌廉都好軟滑而且奶味好濃 但係忌廉部份比較多 有少少漏🍰
3️⃣香芋蛋糕口感幾豐富 外圍係一層偏硬身嘅蛋糕 內層係香芋蛋糕, 芋頭蓉同香芋忌廉 不過就偏甜同埋好香精味🙊
4️⃣合桃白朱古力 咁多款入面最鍾意係呢款 好軟滑 同鬆化嘅合桃口感好夾 又唔會好甜🤍
5️⃣杏仁黑朱古力 黑朱古力都係好濃苦 但係個杏仁好硬脆 口感唔太夾🫣
6️⃣榛子牛奶朱古力 呢款朱古力嘅口感都好滑身 幾香榛子味唔錯🌰
7️⃣榛子朱古力波 個榛子味仲更加濃香 個味勁似金莎 但偏甜🤣
8️⃣橙朱古力入面係橙醬唔係橙皮 橙味幾香🍊
9️⃣糖漬雜莓解膩必備 酸酸甜甜 無限encore♾️
Confectionery Trolley

📌Selection of Tea (可以refill)
1️⃣The Butterfly Room Blend Tea
以綠茶為底 再加左果茶同花茶 清香得嚟又帶點果甜味 好飲🌸
2️⃣Choco Mint Truffle
以紅茶為底 茶味幾濃 微微薄荷嘅後勁🌿但就飲唔出朱古力同雲呢拿香🤫
Selection  of  Tea

Sweet Stand
Selection  of  Tea
2022-05-20 103 瀏覽
呢間堪稱全港最難book嘅下午茶🫖想試好耐 估唔到比男朋友book到 勁開心🥳呢到嘅環境真係好靚😍不過最吸引一定係嗰兩架可以無限refill嘅甜品車🍮最推介係個雲呢拿拿破崙 真係要無限encore 真係超級好食😋
這餐廳經常很難訂位,一入到來餐廳沒有戶外景色,但內部裝修優雅。下午茶跟平日英式下午茶不同,我們先吃了四款Finger sandwiches.每款也很好吃,口感很濃。特別喜歡喜歡煙三文魚魚子醬牛油果三文治。接下來到甜品四重奏,包括四款甜品,還有味道入口可口鬆餅。來到整頓下午茶最精彩的一部份就是有兩架餐車甜品餐車來到枱面,邀請我們選擇甜品。第一架餐車選擇的是以朱古力為題的甜品,第二選擇的是角色小蛋糕。餐車中的甜品可以有無限refill。很精彩的一次體驗,下午茶不純粹只是吃,還有期待享受整頓過程服務員態度有善。

接下來到甜品四重奏,包括四款甜品,還有味道入口可口鬆餅。

2022-04-28