2021-11-16 1975 瀏覽
🦋久仰大名的《The Butterfly Room》下午茶話要兩個月前book先有位,仲要月頭上網定時搶咁誇張,呢排愛上左high tea的貓妹嚷著想食好耐,竟然自己係兩個月前book咗位,來慶祝一下呢對high tea腳週年紀念,今次就輪到熊妹受惠,真係辛苦哂!📌地理位置就係近排最新興起的《Rosewood Hotel》2樓,其實酒店級數頂尖到都榮升到全港數一數二,當中出品的餐廳咁出名就絕對係相映成趣。📌嘩!一踏入《The Butterfly Room》的門口,簡直係貴氣逼人。首先,兩層高的樓底令空間感十足,一啲壓迫感都無,好似講野幾大聲都無咩迴響咁,另外,周邊的裝潢加入了蝴蝶🦋的元素,雖然五顏六色🎨,顏色鮮豔,但設計簡潔,唔會令人花多眼亂👀。📌有二人窗邊枱,有四人沙發枱,高背靠椅,坐落去微微向下傾,然後向後挨上椅背,感覺類似坐大班椅,歎杯茶吃件甜點,舒服又寫意,這就是歎下午茶的享受。📌另外,還有花瓣形設計的靠背椅,可以擺放行李或者上座,設計非常特別,雍容華麗,花形又能襯托蝴蝶廳的格調,熊妹都想擁有一張安放在家中,如果有咁大個廳的話。📌《The Butterfly Room》下午茶好

📌《The Butterfly Room》下午茶好特別,食物都係包括典型下午茶小點都有的三文治、甜點、鬆餅、咖啡或者,但呈現的形式比較特別,先會送上一碟四款的手指三文治,然後店員會推出西式點心餐車,送上英式鬆餅連果醬,接著再推出另一架甜點酥餅蛋糕餐車,最後會推出招牌71.5度朱古力甜品餐車,所有餐車款的甜品茶點都可無限量添點,而餐牌都唔會顯示餐車所有茶點的名稱,但會有店員講解是日提供的茶點,有別於一般的三層架下午茶,有人服務之餘,再加多點食客與店員的交流,令到食客更能融入餐廳當中,不至於只停留在自己飯枱,成個下午茶的流程感覺都非常特別。

📌《The Butterfly Room》出名茶品,有招牌「The Butterfly Room Blend Tea」、綠茶、紅茶、白茶、黑茶同洋甘菊草本茶,幾乎各類茶款都有齊,一定揀啱一款心水。

📌價錢為$798兩位,如果以可以無限添食嘅優待,咁高級嘅地方享受呢個下午茶,呢個價錢真係絕對抵食。

Tea  Sandwiches
Tea Sandwiches
首先奉上一碟四款八件嘅手指三文治,都知道大家餓着個肚嚟任食下午茶,三文治先醫醫個肚先。

聽店員講解後,四款三文治包括牛油果蟹肉、芝士火腿、魚子醬煙三文魚同黑松露蛋沙律,老實講呢四款口味熊妹都好啱食,全部用料都好新鮮,特別係煙三文魚,咬落去仲有好新鮮嘅三文魚油脂泌出來,魚肉冇渣;牛油果整成溶,搽喺麵包上薄薄一片,味道唔係好出,蟹肉絲好新鮮,淡淡蟹肉好滿足。

而貓妹就最欣賞由細到大都最愛食嘅芝士火腿,熊妹都聯想起中學時期,貓妹就一定會揀芝士火腿三文治做早餐,不過呢款芝士火腿三文治又真係技勝一籌,芝士片味好濃郁又厚,唔係一般淡芝士片,火腿片本身雖然薄,但重疊左幾層,增加左口感,酒店級數嘅平民美食果然係非同凡響。

而熊妹最欣賞係食到最後一件嘅黑松露蛋沙律,超級驚喜嘅係有成片黑松露喺三文治上面,超鮮嘅黑松露味道喺口腔裏縈繞咗一陣,同平平無奇嘅蛋沙律三文治味道非常之夾。

Elegant  Surprise
Elegant Surprise
店員突然送上一人一小杯灰色湯,真係好驚喜喎!餐牌都唔見有呢款菜式嘅,聞落已經係好香嘅黑松露味,即係黑松露湯。

湯質好濃稠,食到絞碎左嘅粒粒野菌,同黑松露烹調埋一齊真係超級香,趁熱飲係可以暖下胃,放涼飲,黑松露味都依然係咁強烈,果然係用料上乘,不失材料嘅味道。

Freshly Baked Delicacies
新鮮烘焙嘅甜點就即係英式鬆餅啦!同樣地都係有牛油原味同埋提子乾味,咁就每款一件試吓啦。跟上嘅果醬有士多啤梨果醬、金橘果醬同埋clotted cream。

《The Butterfly Room》鬆餅就未至於稱得上係三甲位置之上啦,口感係鬆脆嘅,牛油味都重嘅,只係未做到外脆內軟嘅感覺,成件事係成個鬆餅都偏鬆脆,甚至內裏都係同一樣嘅感覺食落去就好似食一件厚層啲鬆脆嘅牛油曲奇餅,就冇咗本身鬆餅入邊應該比較軟淋的牛油鬆化嘅質感,咁就遜色咗啲啦。而果醬味道都幾唔錯,唔會偏甜,熊妹都係揀上最愛嘅clotted cream。

Pastry Trolley
呢款係甜點餐車,有五款甜品可以揀,有抹茶紅豆慕絲撻、無花果忌廉蛋糕、經典拿破崙、馬卡龍同埋芒果牛奶布丁。

甜品款味道有啲偏甜,忌廉蛋糕質感軟熟,不過甜咗少少,外層嘅忌廉係幾creamy的,入口即溶。

馬卡龍係百香果味,酸酸甜甜,變成唔係得macaron假甜嘅味道。

牛奶布丁都幾香雲呢拿味,布丁口感唔硬,味道又唔甜,不過上面點綴嘅芒果粒就比較偏酸,酸到蓋過咗牛奶嘅味道。

最好味一定係拿破崙酥皮好酥脆,入邊嘅牛奶忌廉又唔係好甜,一件細細地,貓妹都說要再encore。

抹茶控嘅熊妹都係會投返抹茶甜品一票,抹茶味真係幾香濃,食得出用上價錢不菲嘅抹茶粉,少少苦苦澀澀但又有紅豆蓉嘅中和,成件事就好夾啦。

Confectionery Trolley
再來嘅餐車係《The Butterfly Room》招牌71.5度朱古力甜品車,用上各款濃度嘅朱古力製成嘅朱古力甜品,有招牌71.5度朱古力黑森林蛋糕、朱古力撻、朱古力泡芙、拖肥百香果味朱古力,仲有一塊塊果仁朱古力可以食添,完全啱晒朱古力愛好者貓妹,成款車嘅朱古力甜點都俾佢食晒,咪話唔誇張,最後貓妹結論係朱古力🍫都係就咁食最好味。

Tea  Selection
Tea Selection
The Butterfly Room Blend Tea
熊妹當然揀上招牌茶款「The Butterfly Room Blend Tea」試下喇。

以綠茶為底,加入左果茶同花茶,好清香又有果茶嘅甜味,絕對係值得一試嘅招牌茶品,唔錯。

TWG 1837 Black
貓妹就想試吓濃啲嘅茶,揀上黑茶葉,TWG茶葉就當然出名啦,茶味係幾濃,食完一堆甜點之後可以用呢個濃茶嚟洗淡口腔的甜味,呢個配搭都可以。

📌想keep住呢份高檔次享受,門口更有餅店檔位售賣幾款招牌甜點可以外帶,keep住呢份開心帶回家。

📌熊妹貓妹舒舒服服坐足兩個鐘,傾足兩個鐘,飲啖茶又食個茶點,傾下以前又談下現況,感概時間的流逝,又到黃昏了,就像係蝴蝶廳內了個時間輪迴,都仲有下一場,相信到訪的每位都有自己的回憶感受,咁受歡迎一定有佢的價值。
2021-10-24
紀念日
Tea  Sandwiches
Elegant  Surprise
Tea  Selection
2022-01-11 62 瀏覽
終於嚟到全香港最難訂嘅High tea,一進入餐廳就已經感覺好有氣派,樓底極高,空間非常寬躺,枱與枱之間相隔好遠,而櫈係高背基本上見唔到另一枱人。環境一定係滿分,但食物質素小編只能畀平均高少少,主要係創意欠奉少了驚喜,令整體失色,小編未必會再嚟。📌三文治首先嚟嗰咸點,係四款味道嘅三文治,分別係黑松露碎蛋、忌廉芝士雞肉、魚子醬煙三文魚同牛油果龍蝦沙律,每款不同顏色令賣相非常吸引,味道都係一般人都會喜歡,加上三文治細細件份量唔大,食完唔會覺得飽,反而係令人覺得對之後嘅甜點有期待。📌甜點架跟住嚟個兩層甜點架,有四款每樣兩件,上層係紅桑子泡芙同朱古力三文治,下層係檸檬撻同Tiramisu,每件都精緻好味,有甜有酸有濃味。📌鬆餅鬆餅好似喺High tea嘅指定動作,喜歡的話可以無限添加,有兩款,牛油原味同提子乾味,當然配上必定嘅clotted cream,仲有金橘果醬同士多啤梨果醬,小編特別喜歡金橘果醬,味道非常清新可口。📌甜點車有拿破崙、馬卡龍、芝士蛋糕、榛子撻同金橘撻,款式係多,但小編覺得普通咗啲,賣相亦唔夠吸引,真的要花多點心思創造一些新款式帶嚟一啲驚喜。📌朱古力甜點車最後係朱古力甜點車,

📌三文治

📌甜點架

📌鬆餅

📌甜點車

📌朱古力甜點車
最後係朱古力甜點車,都係同之前一樣冇乜驚喜,黑森林蛋糕味道ok,但真係普通咗啲,喺咁有格調嘅餐廳食黑森林蛋糕真係有點唔識講,兩款朱古力餅確實香脆,士多啤梨亦好甜,反而件蛋糕硬咗啲。
三文治
終於終於預約到夢寐以求的下午茶啦😍! 愛吃下午茶的朋友仔都知道, 想吃•香港瑰麗酒店 ℝ𝕠𝕤𝕖𝕨𝕠𝕠𝕕 ℍ𝕠𝕟𝕘 𝕂𝕠𝕟𝕘•的𝕥𝕙𝕖 𝔹𝕦𝕥𝕥𝕖𝕣𝕗𝕝𝕪 ℝ𝕠𝕠𝕞下午茶難過登天😂。我已經試過好幾次9點起床入官網搶位子仍搶不到🥲,搶了一年,終於在好姊妹幫忙下成功預訂了唷💓!「 ᴄʜʀɪsᴛᴍᴀs ᴀғᴛᴇʀɴᴏᴏɴ ᴛᴇᴀ🎄 $998/2位」❣️聖誕版下午茶比平時貴$200😳,但沒人預先通知過我們,在埸其他客人都有點驚訝呢~ 不過不論價格如何,這麼辛苦才能預約,我們是不會不吃的🤣。🍽下午茶提供多款鹹點和甜點,而甜品餐車的甜品可以refill🥰,想吃多少都沒問題呀。招牌手指三文治🥪,有牛油果龍蝦沙律、魚子醬煙三文魚、忌廉芝士雞肉和黑松露碎蛋。每款三文治都相當不錯😋,調味柔和,可惜每人只有4件,有點美中不足。色彩繽紛甜點架,有聖誕節造型朱古力🍫、紅桑子泡芙、檸檬撻、提拉米蘇。當中我最愛酸酸甜甜的檸檬撻,撻底香脆,也太好吃了吧~而仼食甜品則有原味和伯爵茶味鬆餅、黑白朱古力片🍫、聖誕樹頭麵包、黑朱古力樹頭蛋糕、雜莓🍓、朱古力馬卡龍、栗子撻🌰、蜜柑撻、招牌拿破崙、薑餅人🍪等等。這些甜品甜度頗高,建議
終於終於預約到夢寐以求的下午茶啦😍!

而仼食甜品則有原味和伯爵茶味鬆餅、黑白朱古力片🍫、聖誕樹頭麵包、黑朱古力樹頭蛋糕、雜莓🍓、朱古力馬卡龍、栗子撻🌰、蜜柑撻、招牌拿破崙、薑餅人🍪等等。這些甜品甜度頗高,建議大家點茶可以解解膩哦~

即叫即焗的鬆餅,外脆內軟,脆得有驚喜,質素甚高。而且有微微牛油香,抹上奶油和果醬更加好吃😍,我追加了2次呢~
2021-12-12
2021-12-18 371 瀏覽
*💭𝒯𝒽𝑒 ℬ𝓊𝓉𝓉𝑒𝓇𝒻𝓁𝓎 ℛ𝑜𝑜𝓂終於去到這間預約困難的𝑎𝑓𝑡𝑒𝑟𝑛𝑜𝑜𝑛 𝑡𝑒𝑎🥰剛好約到12月份,所以連𝑚𝑒𝑛𝑢也轉了聖誕節特別版,還包含了一杯 𝑐ℎ𝑎𝑚𝑝𝑎𝑔𝑛𝑒🥂今天和友人都不能喝酒,幸好還可以選擇轉果汁🍹𝑆𝑎𝑣𝑜𝑢𝑟𝑦 𝑆𝑒𝑙𝑒𝑐𝑡𝑖𝑜𝑛🥪顏色繽紛的四色三文治😍有牛油果龍蝦沙律、魚子醬煙三文魚、忌廉芝士火雞肉和黑松露碎蛋🤤三文治很出色出色,餡料很豐富,煙三文魚新鮮厚肉😍忌廉芝士配火雞肉味道很夾😋但美中不足是咸點在𝑎𝑓𝑡𝑒𝑟𝑛𝑜𝑜𝑛 𝑡𝑒𝑎來說份量比較少🥲如果咸點也可以𝑟𝑒𝑓𝑖𝑙𝑙就好了🥰𝐶𝑙𝑎𝑠𝑠𝑖𝑐 𝑆𝑐𝑜𝑛𝑒𝑠有栗子味和原味,栗子味不算太特出,但整體來說𝑆𝑐𝑜𝑛𝑒𝑠比相像中好吃😍而且𝑠𝑖𝑧𝑒比平常吃到的較細小,不用擔心會很快飽,非常貼心🥰另外除了𝑐𝑙𝑜𝑡𝑡𝑒𝑑 𝑐𝑟𝑒𝑎𝑚外還有柚子和𝑟𝑎𝑠𝑝𝑏𝑒𝑟𝑟𝑦 𝑗𝑎𝑚,柚子𝑗𝑎𝑚非常出色❤️‍🔥酸酸甜甜很清爽開胃🤤𝐶𝑎𝑘𝑒𝑠, 𝑃𝑎𝑠𝑡𝑟𝑖𝑒𝑠 𝑎𝑛𝑑 𝐶ℎ𝑜𝑐𝑜𝑙𝑎𝑡𝑒 𝑠𝑒𝑟𝑣𝑒𝑑 𝑡𝑎𝑏𝑙𝑒𝑠𝑖𝑑𝑒🍰終於到甜點部份,首先先上一個甜品架😍有聖誕樹造型的朱古力甜點、𝑟𝑎𝑠𝑝𝑏𝑒𝑟𝑟𝑦 𝑝𝑢𝑓𝑓、𝑙𝑒𝑚𝑜𝑛 𝑡𝑎𝑟𝑡和𝑡𝑖𝑟𝑎
💭𝒯𝒽𝑒 ℬ𝓊𝓉𝓉𝑒𝓇𝒻𝓁𝓎 ℛ𝑜𝑜𝓂

𝑆𝑎𝑣𝑜𝑢𝑟𝑦 𝑆𝑒𝑙𝑒𝑐𝑡𝑖𝑜𝑛🥪

𝐶𝑙𝑎𝑠𝑠𝑖𝑐 𝑆𝑐𝑜𝑛𝑒𝑠

終於到甜點部份,首先先上一個甜品架😍有聖誕樹造型的朱古力甜點、𝑟𝑎𝑠𝑝𝑏𝑒𝑟𝑟𝑦 𝑝𝑢𝑓𝑓、𝑙𝑒𝑚𝑜𝑛 𝑡𝑎𝑟𝑡和𝑡𝑖𝑟𝑎𝑚𝑖𝑠𝑢杯🥰朱古力味非常香濃,但不會太甜,有點像𝑏𝑟𝑜𝑤𝑛𝑖𝑒😋𝑟𝑎𝑠𝑝𝑏𝑒𝑟𝑟𝑦 𝑝𝑢𝑓𝑓和𝑙𝑒𝑚𝑜𝑛 𝑡𝑎𝑟𝑡味道酸酸甜甜,不會太膩,比想像中好🤤

差不多吃完甜品架後便開始有甜品餐車推話來🥰最有名的𝑚𝑖𝑙𝑙𝑖𝑒 𝑓𝑒𝑢𝑖𝑙𝑙𝑒果然沒有令人失望,外層香脆,忌廉非常幼滑🤤另外蜜柑𝑡𝑎𝑟𝑡也令人很驚喜,蜜柑香甜多汁,𝑡𝑎𝑟𝑡內餡是𝑐𝑢𝑠𝑡𝑎𝑟𝑑但不會太甜😋

另一架甜品餐車則是較多朱古力甜點,有朱古力塊、聖誕節木頭蛋糕和𝑝𝑎𝑛𝑒𝑡𝑡𝑜𝑛𝑒,可惜𝑝𝑎𝑛𝑒𝑡𝑡𝑜𝑛𝑒有加酒在內,所以只能試聖誕節木頭蛋糕🥲木頭蛋糕比想像中好吃,朱古力味超濃而不甜😋

吃到最後已經非常飽,所以完全沒意欲要𝑟𝑒𝑓𝑖𝑙𝑙🙈整體來說甜點比想像中好吃,環境優美,但美中不足是實在太難預約🥲不知道要到何時才能再訪🧐
2021-12-01 659 瀏覽
🇭🇰The Butterfly Room·Afternoon Tea $798 For Two我有朋友仔之前食過呢間既tea覺得好好味 所以我地就一齊再黎食啦😌我自己覺得呢間既鹹點好食過甜點 雖然佢D甜點同scones係任添既 但係其實食一輪已經超飽 所以我地最後都無refill到🤣🤣而且呢間真係超難book 我地係9月1號準時朝早9點正入去已經要book到11月尾 仲要已經無曬禮拜六日😂·Tea Sandwiches我自己覺得佢既三文治都幾好味 第一件個蟹肉真係超有驚喜 佢D蟹肉係超級鮮 真係一疏疏咁 而且份量超多 咬落去超級滿足🦀第二件既芝士火腿都好有誠意 佢塊芝士好厚 而且好鹹香🧀之後個煙三文魚油質都唔錯既 不過呢個就無咁特別 反而最後件黑松露碎蛋三文治黑松露味幾出 不過佢個碎蛋調味就好似偏淡少少🤣·Elegant Surprise 之後佢第二個course有杯松露蘑菇忌廉湯 佢呢個係超細杯 得半隻手咁大杯 好似去左alice in wonderland咁 好搞笑💫佢味道都唔錯既 飲落幾順滑😌·Freshly Baked Delicacies之後佢個scones我都幾中意 佢係脆
🇭🇰The Butterfly Room
Afternoon Tea $798 For Two

Elegant Surprise
Freshly Baked Delicacies

之後佢個scones我都幾中意 佢係脆身D個種黎既 食落幾鬆化而且好香牛油味🧈佢個士多啤梨果醬同柑橘醬入面仲有D果肉 而且唔會太甜 我自己幾中意🍓
Pastry Trolley

因為我地有4個人 所以最後成功每樣都試到😎😎佢個拿破崙幾好味 佢個酥皮部份好鬆化 而且面頭甜甜地 我幾中意 之後佢個士多啤梨蛋糕都好有驚喜 佢粒士多啤梨超大粒 而且中間個蛋糕好濕潤 配埋個士多啤梨夾層好好味 🍰🍰之後佢個抹茶撻都唔錯既 茶味幾濃 而且中間個紅豆餡甜度都ok🍵🍵之後個芒果mousse就正正常常啦 反而佢最後個雲尼拿macaron我自己真係唔太中意 佢係超重杏仁味 重到好似食緊杏仁露咁🤭
Confectionery Trolley l Coffee or Tea
Confectionery Trolley

之後呢個就有D失望啦 佢全架車都係朱古力甜品黎既 但係佢既朱古力又唔係特別濃咁🤭比較好食係佢既朱古力香蕉撻tart 佢個撻皮幾脆 而且中間既香蕉朱古力醬幾夾🍌之後個朱古力泡芙就偏乾少少 而且個朱古力custard味道比較淡🍫之後佢個果仁朱古力bar同朱古力波就正正常常啦 個朱古力波入面係有D榛子既 所以食落好似金沙🤣🤣最後個黑森林蛋糕我就真係覺得麻麻啦 佢中間個車厘子果醬酒味太濃 所以食落好藥水🍒🤭飲品方面我個日揀左butterfly room blend 佢係偏果香少少既 飲落好舒服 好夾個tea set🥰🥰
#rbyeat
#rby西餐 #rby甜品飲品 #rbyteaset
#rby尖沙咀
📍尖沙咀梳士巴利道18號香港瑰麗酒店2樓
Pastry Trolley
前往酒店下午茶之前, 會經過一間精緻的Cake Shop🍰, 左邊就是下午茶的地方, 樓底很高、坐位很寬躺, 坐得很舒適, 而且是閨蜜相聚的好地方先Order飲品, 咖啡、茶☕️都是可以refill,咸點, 非常出色👍🏻Scones, 這個是必食, 配上Cotton Cream、Jam(有士多啤梨🍓和橙味🍊), 這個可以refill的, Order了兩次, 鬆餅外面脆入面鬆軟甜點車, 全部都可以再refill, 每款我們都是點了一件食分享食, 份量真的有點多, 如果是甜品控一定很開心職員非常有禮, 主動添加飲品, 可能疫情關係, 沒有限時, 可以慢慢享受美食🌟 每個月的1號上午9:00開放預約整個月的訂位

先Order飲品, 咖啡、茶☕️都是可以refill,
咸點, 非常出色👍🏻

🌟 每個月的1號上午9:00開放預約整個月的訂位
  • scone
2021-12-22 66 瀏覽
不愧係香港top 5必試拿破崙蛋糕之一Butterfly Room既拿破崙 ($88)雲尼拿擠花賣相好靚好齊整而且好滑亦好香雲尼拿味酥皮鬆脆得黎唔會一叉就散開而且通洞大細一致證明受熱好平均係咁靚既環境食呢件出色既蛋糕雖然唔平但偶然一次的確係一種享受
不愧係香港top 5必試拿破崙蛋糕之一
Butterfly Room既拿破崙 ($88)
雲尼拿擠花賣相好靚好齊整
係咁靚既環境食呢件出色既蛋糕
雖然唔平
但偶然一次的確係一種享受
2021-12-21 60 瀏覽
Went here to try it’s famous high tea set.The environment is very pretty and the service is good. The food is both pretty and yummy! Love it~
2021-12-11 132 瀏覽
聖誕節酒店裝飾很漂亮,入到餐廳門口已經有三棵聖誕樹,酒店內的花店也打扮得漂漂亮亮,而甜品方面酒店有特別推出的聖誕種類,還有二層高set,全部都好有節日氣氛,每人一壺茶送,另外還有一杯飲品可選香賓或果汁,咸點只有三文治,不過不失,甜品最好吃的是紅莓蛋榚,有二車餐餐的甜品也可以添加的,第一車但朱古力那些都太甜,而第二車的拿破崙是二車中最好的,不過其中聖誕特別加推的薑餅人是全部甜品中最難吃的,粟子撻也不行,總體來說,不過不失。
2021-12-10 86 瀏覽
𝗧𝗵𝗲 𝗕𝘂𝘁𝘁𝗲𝗿𝗳𝗹𝘆 𝗥𝗼𝗼𝗺 𝗮𝗳𝘁𝗲𝗿𝗻𝗼𝗼𝗻 𝘁𝗲𝗮 🦋 If you’re well caught up on the afternoon-tea-scene in hk you’ll know that securing a spot for tea at @thebutterflyroomhongkong 🫖 is like getting on the waitlist for an 𝘏𝘦𝘳𝘮è𝘴 𝘉𝘪𝘳𝘬𝘪𝘯 (aka near impossible) took me ~ 4 months to get a weekend slot😮‍💨The tea set was overall quite nice: 𝘱𝘢𝘴𝘵𝘳𝘪𝘦𝘴 > 𝘴𝘢𝘷𝘰𝘶𝘳𝘺 𝘪𝘵𝘦𝘮𝘴 ; most of the pastries were simply divine (e.g. their 𝘴𝘪𝘨𝘯𝘢𝘵𝘶𝘳𝘦 𝘮𝘪𝘭𝘭𝘦𝘧𝘦𝘶𝘪𝘭𝘭𝘦) and only a few of them were a bit of a hit-or-miss, also wished their savo

The tea set was overall quite nice: 𝘱𝘢𝘴𝘵𝘳𝘪𝘦𝘴 > 𝘴𝘢𝘷𝘰𝘶𝘳𝘺 𝘪𝘵𝘦𝘮𝘴 ; most of the pastries were simply divine (e.g. their 𝘴𝘪𝘨𝘯𝘢𝘵𝘶𝘳𝘦 𝘮𝘪𝘭𝘭𝘦𝘧𝘦𝘶𝘪𝘭𝘭𝘦) and only a few of them were a bit of a hit-or-miss, also wished their savoury items could have a bit more of a variation rather than only sandwiches (tho they were really tasty👍🏻)

𝘏𝘪𝘨𝘩𝘭𝘪𝘨𝘩𝘵𝘴
• 𝘀𝗶𝗴𝗻𝗮𝘁𝘂𝗿𝗲 𝘃𝗮𝗻𝗶𝗹𝗹𝗮 𝗺𝗶𝗹𝗹𝗲𝗳𝗲𝘂𝗶𝗹𝗹𝗲 - smooth & creamy Madagascar vanilla custard sandwiched between layers of flaky pastry🤤 def a must-try!!!

• 𝗯𝗲𝗿𝗿𝘆 𝗰𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲𝗰𝗮𝗸𝗲 - cheesecake fans will love this 🫐🧀

• 𝗱𝗮𝗿𝗸 🍫 𝗴𝗮𝗻𝗮𝗰𝗵𝗲 𝘁𝗮𝗿𝘁 - really rich dark chocolate tart 🤎
• 𝘁𝗵𝗲 𝗯𝘂𝘁𝘁𝗲𝗿𝗳𝗹𝘆 𝗿𝗼𝗼𝗺 𝗯𝗹𝗲𝗻𝗱 ☕️ - green tea infused with a fruity, floral fragrance 🍵

𝘝𝘦𝘳𝘥𝘪𝘤𝘵
• 𝗲𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 - 10/10 with their trademark shell-shaped chairs and dainty butterfly patterned cutlery, also @rosewoodhongkong has the most stunning marble-themed toilets
• 𝗽𝗮𝘀𝘁𝗿𝘆 & 𝗰𝗼𝗻𝗳𝗲𝗰𝘁𝗶𝗼𝗻𝗲𝗿𝘆 𝘁𝗿𝗼𝗹𝗹𝗲𝘆𝘀 - unlimited pastries & chocolate delicacies, can ask for smaller portions so you can try them all!!

• 𝘀𝗰𝗼𝗻𝗲𝘀 - appreciate their mini size (also unlimited), texture was nice and crumbly and paired well with their clotted cream and marmalade

• 𝘀𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 - all the staff there were really friendly and attending, great service overall 🤩elevates the dining experience imo✨

💯recommend just going to @butterflypatisserie and buying their 𝗺𝗶𝗹𝗹𝗲𝗳𝗲𝘂𝗶𝗹𝗹𝗲𝘀 for takeaway if you can’t secure a booking - their pastries are displayed like jewels in glass cabinets💎

📍The Butterfly Room @thebutterflyroomhongkong
🏷: $𝟳𝟵𝟴/𝟮 + 𝟭𝟬%
2021-12-04
  • Pastry Trolley
  • Confectionery Trolley
  • Millefuelle
2021-11-30 137 瀏覽
生日食評~🤩Rosewood 既Butterfly Room tea buffet 一直都好難book好癲,呢個八婆下午茶要預早3個月book😂😂一路睇唔同social media平台既食評話質素下降,所以今次都平常心去試食。酒店好早已經有聖誕氣氛,原來間餐廳好細,唔怪之咁難book。有好多茶選擇,推薦佢既Butterfly Room Blend, 好香同埋沖左好多次都重好濃味。對我黎講既主菜當然係部朱古力車啦,係任食架!佢地d朱古力甜品唔太甜,冇咁滯。黑森林同朱古力tart 好好食。第2 round 食左佢地個signature 拿破輪,鍾意個口感,加埋cream食好夾😎Overall 因為我係朱古力怪,好多都岩食。都recommend 黎食,而且唔係死甜既朱古力,唔錯嘻嘻🥰
生日食評~🤩
2021-11-29 1141 瀏覽
The Butterfly Room嘅Afternoon tea除左出名好味之外,仲出名超full超難book,要每個月1號朝早9:00 sharp入official website reserve兩個月之後嘅timeslot,真係少D堅持都唔得!唔好講笑,我9月1號set定8:55a.m.嘅鬧鐘,9:00a.m. sharp入到去website猶豫左陣book星期五1p.m.定3:15p.m.好嘅時候3:15p.m.已經搶剩11月尾…完全體會左疫情下香港人為左食可以去到幾盡~ 哈哈~等到頸都長終於等到啦,懷著興奮嘅心情請半日假做乖乖女帶媽媽去high tea~ Rosewood酒店氣派非凡,等安排入座前四圍參觀都feel到濃厚嘅藝術氣息。我地獲安排坐近落地玻璃嘅位置,臨近聖誕外面set up左festive booth所以block左少少個景觀,但餐桌上放左有粒粒紅色果實嘅冬青擺設,非常應節同ig-able~ 入座後會首先安排飲品,可從紅/綠/白/黑/草本茶之中選一款,另外都有咖啡類嘅飲品,我地都覺甜品配茶會冇咁膩,所以揀左The Butterfly Room Blend同Jade

我地獲安排坐近落地玻璃嘅位置,臨近聖誕外面set up左festive booth所以block左少少個景觀,但餐桌上放左有粒粒紅色果實嘅冬青擺設,非常應節同ig-able~ 入座後會首先安排飲品,可從紅/綠/白/黑/草本茶之中選一款,另外都有咖啡類嘅飲品,我地都覺甜品配茶會冇咁膩,所以揀左The Butterfly Room Blend同Jade of Africa。兩款茶聞落都好香,媽媽嘅The Butterfly Room Blend個茶壺內置茶隔,玫瑰花香味幾出,而我嘅Jade of Africa則用茶袋裝住茶葉,味道非常berries~

等左陣Tea Sandwiches就登場啦,個presentation超吸睛,顏色配搭得好好加富有層次感~ 左到右分別係黑松露蛋沙律、魚子醬煙三文魚、軟芝士火腿伴酸瓜、牛油果蟹肉三文治。媽媽同我都鍾情牛油果蟹肉三文治,清新又fulfilling~ 魚子醬煙三文魚都非常唔錯,煙三文魚厚身而且肉質扎實,加魚子醬有畫龍點睛嘅作用。比起甜點,個人更愛呢個Tea Sandwiches!

接住就係Freshly Baked Delicacy - Scones (with/without raisin) 。我唔太好堤子乾所以揀左plain scone,媽媽就要有堤子乾嘅~ Scones細細粒,跟clotted crème、berries jam 同mandarin jam。Scones 烘得好靚仔,外層帶點crispy口感但略嫌有些少乾,加clotted crème或jam就啱啱好。Scones係可以refill嘅,不過我地選擇留quota比甜品~

一細杯嘅黑松露蘑菇湯好的骰,熱辣辣食到粒粒蘑菇嘅口感,黑松露油嘅香氣爆發,份量過下口癮啱啱好,食完鹹點、scones同飲埋蘑菇湯之後其實已經飽左一半。
黑松露蘑菇湯

期待已久嘅Pastry Trolley終於嚟到我哋張枱啦!我地係serve嘅第二枱客所以餐車上面嘅甜品仲係好滿,望落去都幾震撼。有士多啤梨蛋糕、雲呢拿拿破崙、抹茶慕絲、macaron、芒果意式奶凍。按侍應推介除拿破崙同macaron一人一件外,其餘三款share。
Pastry Trolley

Signature雲呢拿拿破崙真係唔係浪得虛明,拿破崙超鬆脆,牛油香係口腔內徘徊,雲呢拿custard又唔甜,真係好食到暈!仲有金箔係面超靚!所以佢係我encore嘅兩款甜點之中佔一席位!
雲呢拿拿破崙

芒果意式奶凍就係我encore嘅第二款甜品,panna cotta 好滑又唔漏,仲見到一點點點雲呢拿籽,真材實料冇得頂!

其實抹茶慕絲都好正,中間有層酸酸地嘅berries,好清新!本身都唔係特別好Macaron,不過嚟到當然試吓啦,真係超超超甜,所以都唔係好食得出係咩味😂
抹茶慕絲

其實真係眼闊肚窄,Pastry Trolley 過後其實已經有八至九成飽,所以鍾意朱古力嘅我係Confectionery Trolley嚟到嘅時候已經冇晒戰鬥力(超冇用)😂
Confectionery Trolley

有黑森林蛋糕、朱古力撻、朱古力泡芙、同埋兩款果仁/脆米朱古力。鐘情nuts嘅媽媽非常欣賞一片片嘅果仁朱古力。朱古力泡芙冇咩大驚喜。朱古力撻非常吸引,但原來超級漏,食完已接近被KO~相對Confectionery Trolley,我都係鐘意Pastry Trolley嘅甜品多d,因為朱古力太漏啦,所以我放棄黑森林蛋糕去encore我上面提到嘅雲呢拿拿破崙同芒果意式奶凍。

今次嘅afternoon tea experience非常良好,鹹點、雲呢拿拿破崙同芒果意式奶凍非常出色,環境同service都一流~ 我終於明點解唔難book都有咁多捧場客,兩個月嘅等待係值嘅~

2021-11-26
黑松露蘑菇湯
雲呢拿拿破崙
抹茶慕絲
  • Tea Sandwiches
2021-11-29 125 瀏覽
The butterfly room high tea 出名難book位,要每個1號早上9點預約1到2個月後既high tea我同朋友一早個幾月前book都只係搶到5點30到7點30既時段首先簡左飲品先之後直接會上三文治(鹹點)個人覺得幾好食,麵包又軟熟🥰之後上左個湯同2個scone Scone分別有原味同提子味,仲配左3個醬再黎既就係甜點第一間餐車如下馬卡龍太甜,咬左一啖就無食士多啤梨蛋糕朋友話唔錯第2格餐車全部都係朱古力味甜品個朱古力撻過份甜,連我依個螞蟻人都食唔到,建議改善一下朱古力蛋糕好食👍🏻重酒味如果黎慶祝生日嘅話,可以喺online booking到remark 返,會有生日牌同蠟燭加俾你

首先簡左飲品先
之後直接會上三文治(鹹點)
個人覺得幾好食,麵包又軟熟🥰

之後上左個湯同2個scone
Scone分別有原味同提子味,仲配左3個醬

再黎既就係甜點
第一間餐車如下
馬卡龍太甜,咬左一啖就無食
士多啤梨蛋糕朋友話唔錯

第2格餐車全部都係朱古力味甜品
個朱古力撻過份甜,連我依個螞蟻人都食唔到,建議改善一下
朱古力蛋糕好食👍🏻重酒味

2021-11-26
  • Tea Sandwiches
不太記得是提早了一個月還是兩個月前預約的high tea了😳只知道真的很full,要較準時間搶才能預約成功的呢🤪我倒是沒有這方面的能力,還是朋友的厲害才能一試😍-之前staycation已來過Rosewood🏨但今次才知道The Butterfly Room原來在這裡~一進來環境比想像中細,大概能容納十多張預約吧!環境很舒服,可以和朋友很休閒地享受這個時光🥳-🌟Afternoon Tea $798 for two這裡除了tea sandwiches之外,其他都可以隨意refill的😊當時心想一定要來大吃特吃,瘋狂地吃上幾轉,結果是真的吃不下😵‍💫印象中只有兩款是真的有encore的😳😳(就是Scones及Mille Feuille~)而這裡的afternoon tea亦有別於其他酒店的,當享用完鹹點後店員便會推著高貴的trolley來介紹,而自己亦可以隨意選擇喜歡的甜點去試🤪-🎈Tea Sandwiches & Elegant Surprise 鹹點好食!!我其實喜歡吃鹹點多過甜點🤩鹹點有四款分別是煙三文魚三文治、松露碎蛋三文治、牛油果蟹肉三文治及芝士火腿三文治~特別喜歡牛油果蟹肉及松
🌟Afternoon Tea $798 for two
Tea Sandwiches

鹹點好食!!我其實喜歡吃鹹點多過甜點🤩鹹點有四款分別是煙三文魚三文治、松露碎蛋三文治、牛油果蟹肉三文治及芝士火腿三文治~特別喜歡牛油果蟹肉及松露碎蛋,吃起上來很清新,若松露味更濃郁一點便最好了哈哈😆比較特別的是還附上了松露蘑菇忌廉湯,雖然細細杯但松露味超突出的~
🎈Freshly Baked Delicacies
Freshly Baked Delicacies

這裡的scone有原味及提子口味,除了有平時提供的clotted cream及jam外,還有橙皮果醬~Scone吃起上來比較濕潤還很鬆化💖
🎈Pastry Trolley
Pastry Trolley

相對比較有驚喜~不得不提及它的signature雲呢拿拿破崙做得非常好🤤拿破崙酥脆而且甜度剛好~芒果mousse及紅桑子味馬卡龍都不錯👍🏻個人喜歡pastry trolley多過confectionery trolley😎
🎈Confectionery Trolley
Confectionery Trolley

整車都是朱古力口味的甜點~有黑森林蛋糕🍰、果仁朱古力、朱古力泡芙等~我覺得黑森林蛋糕最特別,因為冧酒味道好重,感覺好正宗!而其他都是正常水準😊但這個吃了幾款後就有點兒膩(事實上只是吃了兩三款 已沒有全都都試)~
🎈Drinks
可以選擇茶或咖啡~沒想到這裏是飲品都可以refill的喔😌最後喝了兩杯Latte才離開☕️
整體來說幾滿意都真心幾高質❤️不過就緊記每個月的1號0900才開放預約哦~
🔸The Butterfly Room
📍尖沙咀梳士巴利道18號香港瑰麗酒店2樓