2022-06-13
傳說中嘅The Butterfly Room 係每個港女嘅打卡必到嘅High tea勝地🫖不過真係有錢都未必食到 因為要同時間競賽 每個月嘅1號開放之後兩個月嘅booking 💁🏻♀️ 準時9點就開搶 今次就幸運地揀到星期日12pm嘅1st round afternoon tea 而2nd round 就係3pm兩日前會收到電話confirm booking 提醒男士唔可以短褲拖鞋出席▫️環境The butterfly room 比想像中細枱嘅數量大約十張左右 絕對有足夠嘅空間坐嘅梳化都寬敞 有啲仲係貝殼做型 🧜🏻♀️雖然話好搶手 但當日都唔係full house 可惜唔提供walk in ▪️服務坐底咗之後店員會提供drink menu 可能見我哋個樣心思思 所以都好主動咁行埋嚟介紹我哋各款茶飲🍵每一道食物上枱之前仲會富心思介紹🤵🏻▫️茶飲The butterfly room blend 店員推薦呢個係最signature 嘅 味道少少酸French Earl Grey 比坊間嘅earl grey 淡口 另附鮮奶 不過唔加奶嘅感覺fresh 啲~▪️Finger sandwiches -牛油
而2nd round 就係3pm
原味 同 提子 各一件
配Clotted Cream 士多啤梨醬 柑桔橙醬
Scone 重牛油香 size較迷你
個人覺得柑桔橙醬比較特別 少少酸幾refreshing ✨
▪️Tableside served cakes , pasties ,chocolate
甜品架有芒果奶凍 葡撻 雜果撻 咖啡蛋糕
分別有dark /milk/white/orange
Dark chocolate 比坊間嘅苦 估計有80%
Orange chocolate 咬落有橙皮橙
🔸千層酥
酥皮夠鬆化 富牛油香 中間夾咗一層好滑嘅雲呢拿cream 咬落去又脆又滑 難怪係呢度最signature 嘅甜品💖
🔸Chocolate Orange Tart
Dark chocolate 夠濃mix 埋香橙嘅配撘好match
🔸Mango Cream Puff
雖然話可以refill 但應該都好難食得落
欣賞呢度全部嘅甜品都用上新鮮水果
當日食咗唔少士多啤梨haha🍓
甜點味道其實冇太大驚喜 相對地咸點比較出色
而作為一個朱古力愛好者 朱古力都比預期遜色 如果可以做得滑啲就更好
不過總括成個環境氣氛 啱哂同三五知己輕鬆小聚 絕對值得一試嘅💖
💰人均$550/人
The Butterfly Room