2024-05-23 232 瀏覽
今晚嚟到《The Bayside》,一家西班牙菜餐廳,店內裝修走簡約西式路線,戶外座位就享維港美景,望著美麗夜景嘆美食,絕對係賞心樂事🍴西班牙油蒜大蝦 - 必點嘅一款tapas!蝦仁鮮嫩爽口彈牙,浸在橄欖油和蒜片中,香氣撲鼻,配上烤脆了的法包,吸收了滿滿嘅蒜味和蝦油,吃不停口!🍴蟹肉餅 - 外層煎至香脆,鋪了滿滿嘅蟹籽,增加了口感,餅身入口鬆軟,蟹肉亦夠鮮甜🍴印度烤雞pizza - 脆卜卜嘅薄批底,材料有印度烤雞、紅蔥頭和mozzarella cheese,簡簡單單已經好好味🍴Spanish Suckling Pig - 乳豬皮脆肉嫩,脂肪不多亦保留到肉汁,配上馬鈴薯和西班牙青椒,平衡了油膩感🍴扁意粉配香蒜醬 - 扁意粉口感厚實彈牙,沾滿了醬汁,蒜香味濃🍴Spring Garden - 用上薰衣草、蝶豆花和柚子汁沖調而成,甜得嚟又夠清新🍴Virgin Sangria - 無酒精嘅Sangria,用上提子汁做基底,再加入多款水果,飲落香甜清爽

2024-05-23 143 瀏覽
我特別中意有海景嘅餐廳,有戶外空間更好,飲飽食醉 可以吹吹海風 🌊🌬️ 浪漫又寫意💕 好多人都擔心會很貴,我就發現一間海景餐廳嘅Dinner tasting menu 只係 $378 / person❗️ 勁抵‼️而且份量多😯又幾好食,Starting 每人選2款,Warm Up 都係每人選2款,Main 一款,Dessert一款,即係每人包6款嘢食😍😍我揀咗三文魚Tata,➕法國生蠔🦪 配微酸特汁,非常開胃 😬白酒蕃茄燴青口😬青口嫩滑,醬汁濃同時帶有蕃茄fresh,食到意猶未盡😚鵝肝佐奶油蛋捲 foie gras on buttered Brioche with balsamic reduction ❤️冇得頂👍🏻👍🏻👍🏻 表面焦香,綿綿口感😚 入口即溶🤤 價值不菲,但售價超值。 大蝦天婦羅 Prawn Tempura 🍤 不過不失, 鱈魚墨西哥夾餅Cod Fish Taco🌮 就好出色😋 外焦脆、內香濃,還有粒粒魚肉碎燒比目魚配薯蓉 🐟廚藝一級棒🌟 外皮薄脆,魚肉鮮滑juicy😍 西班牙海鮮飯 🦐🥘醬汁多,濕濕的有點像泡飯,我喜歡💕因為醬汁有海鮮的鮮甜🥰

白酒蕃茄燴青口😬
青口嫩滑,醬汁濃同時帶有蕃茄fresh,食到意猶未盡😚

大蝦天婦羅 Prawn Tempura 🍤 不過不失,

燒比目魚配薯蓉 🐟
廚藝一級棒🌟 外皮薄脆,魚肉鮮滑juicy😍

西班牙海鮮飯 🦐🥘
醬汁多,濕濕的有點像泡飯,我喜歡💕因為醬汁有海鮮的鮮甜🥰

• Fish  Taco
  • Foie Gras on Buttered Brioche with Figs Compote
2024-05-09 237 瀏覽
收工去happy hour 放鬆下,黎左 the bayside係九龍黃埔君綽海逸酒店內一間酒吧餐廳設有戶外室內座位,不同角度鮑覽海港景色!Bayside sangria Happy hour $108 Happy hour 買一送一,抵飲!Virgin sangria $68 無酒精sangria果味更豐富~牛油果他他配芒果及酸種面包  $158前菜都喜歡點他他,酸酸甜甜帶點牛油果creamy Bayside charcuterie board $368 黑毛豬火腿及莎樂美腸platter,配紅酒一流!脆皮乳豬配馬鈴薯$298乳豬外層焗得香脆,內裏鮮嫩咸香!龍蝦堡Lobster roll $138龍蝦包啖啖龍蝦肉,食到淡淡調味同龍蝦本身鮮味包本體好鬆軟炸薯條配松露蛋黃醬 $98 份量足,而且個醬好香黑松露味~西班牙油條 配朱古力醬 $88朱古力出手最闊的的一間,熱辣辣朱古力加上外脆內軟churros,so nice!
係九龍黃埔君綽海逸酒店內一間酒吧餐廳

設有戶外室內座位,不同角度鮑覽海港景色!

Happy hour 買一送一,抵飲!

Virgin sangria $68
無酒精sangria
果味更豐富~

牛油果他他配芒果及酸種面包  $158
前菜都喜歡點他他,酸酸甜甜帶點牛油果creamy

黑毛豬火腿及莎樂美腸platter,配紅酒一流!

脆皮乳豬配馬鈴薯$298
乳豬外層焗得香脆,內裏鮮嫩咸香!

龍蝦堡Lobster roll $138
龍蝦包啖啖龍蝦肉,食到淡淡調味同龍蝦本身鮮味
包本體好鬆軟

炸薯條配松露蛋黃醬 $98
份量足,而且個醬好香黑松露味~

西班牙油條 配朱古力醬 $88
2024-04-22
  • Lobster Roll
  • Spanish Suckling Pig
#pb食在紅磡 #pb西餐系列 紅磡海景休閑西班牙菜🇪🇸同 @eatwithcacax 嘅新年之約❤️ 我地今次去左呢間位於紅磡海旁嘅西班牙菜😋 佢位於九龍海逸君綽酒店隔離 位置有少少難搵👍🏻 佢有室外、室內座位 窗邊對住紅磡海旁 望到對面北角🥰 我地6點幾去到見到黃昏 幾有feel😍 店內環境幾大 不過座位之間有少少迫🤪.晚市食物選擇都幾多 主食有Pizza、Tapas、Pasta、扒類😋 價錢$$158-$488不等👍🏻 另外佢有個4-course Dinner Set 每位$388包3款前菜、1款主菜、1款甜品😍🔸Dinner By The Bay ($338一位)🍽️✨Starter✨🔹36 Months Iberico Ham with Crystal Tomato Bread🍖Ham冇咩特別 不過加埋蕃茄包酸酸甜甜又幾有趣🤪 食落幾輕盈 冇咩油膩感👍🏻🔹Hamachi Carpaccio, Yuzu Sauce, Jalapeno🐟推介❤️ 油甘魚用柚子汁、墨西哥辣椒醃過 食落酸酸微辣 幾開胃😋 佢仲有少少芒果粒 食落幾清甜 整體幾refreshing😍🔹Gambas Al Aj
#pb食在紅磡 #pb西餐系列
紅磡海景休閑西班牙菜🇪🇸

🔸Dinner By The Bay ($338一位)🍽️
✨Starter✨

🔹Gambas Al Ajillo, Chilli - Garlic Prawns🦐
推介❤️ 蝦肉質幾爽口 而且超香蒜茸味 再加埋少少香草 好食😋

✨Main✨
🔹Grilled Salmon Fillet with Organic Mixed Vegetables in Chimichuri Sauce🐟
三文魚份量偏少 好薄身 不過外皮煎得幾香脆🤪 配埋 Chimichuri Sauce(阿根廷青醬)食 微微酸辣 幾開胃👍🏻

🔹Dried-Aged Wagyu Bavette in Barolo Sauce with Rosemary Potato and Organic Baby Carrot🐮
和牛肉質好淋 味道唔錯👍🏻 不過最大問題係佢係凍嘅 連其他配菜都係凍🥲 其實如果成碟熱番真係幾好食🤪

✨Dessert✨
🔹Pistachio Gelato🍨
推介❤️ 有驚喜😍 佢開心果味好濃 不過奶味都好重👍🏻
🔹Basque Burnt Cheese Cake with Mixed Berries Coulis🍰
好普通嘅藍莓cheesecake 冇咩特別🤪

整體✨ 呢間位於紅磡海旁嘅西班牙菜環境幾chill 可以望到一片海景👍🏻 前菜、甜品質素唔錯 主菜就一般般🤪 感覺上比較適合放工去飲番杯酒、食少少野咁🥰

The Bayside (紅磡)
紅磡德豐街18號黃埔花園地下G1號舖
2024-02-18 1209 瀏覽
主打特色地中海菜🇪🇸, 設有室外同室內用餐位置, 室內裝潢充滿格調, 環境寬敞舒適, 設有酒吧位, 更有卡座梳化位🛋。而室外座位就對着海景, 可以飽覽維港景色🌃, 氣氛好chill~ 𓌉◯𓇋 ︎Avocado Tartare Verde 牛油果他他上面鋪滿芒果粒同紅菜頭粒, 表面灑上黑白芝麻, 牛油果口感香滑🥑, 芒果酸酸甜甜🥭, 令人開胃~ 另配上香脆酸種多士, 係一個超夾嘅組合!𓌉◯𓇋 ︎The Bayside Bisque波士頓龍蝦湯裏面有龍蝦肉🦞, 味道鮮甜, 啖啖鮮香濃厚, 另搭配香脆長型多士𓌉◯𓇋 ︎Maryland Crab Cakes 推介👍🏻 蟹肉餅兩面煎至金黃, 完全唔油膩, 每一啖都係一絲絲蟹肉🦀, 味道鮮香, 調味恰到好處, 份量十足, 啖啖肉好滿足! 𓌉◯𓇋 ︎Lobster Roll Brioche外層有輕輕烘過, 包身帶牛油香, 外脆內鬆軟, 裏面夾着滿滿嘅龍蝦肉同蟹籽, 龍蝦肉鮮甜彈牙, 加埋自家製香草蛋黃醬, 好滋味😋!𓌉◯𓇋 ︎Spanish Suckling Pig 脆皮乳豬會配上馬鈴薯🥔, 乳豬皮超香脆, 一咬落去就聽到"咔嚓咔嚓"聲, 呢個菜式好出色!𓌉

𓌉◯𓇋 ︎Avocado Tartare Verde

𓌉◯𓇋 ︎The Bayside Bisque

𓌉◯𓇋 ︎Maryland Crab Cakes

𓌉◯𓇋 ︎Lobster Roll

𓌉◯𓇋 ︎Spanish Suckling Pig

𓌉◯𓇋 ︎Kyoto Cod
推介👍🏻 京都麵豉醬焗鱈魚🐟
魚皮上有黑白芝麻粒, 以濃香醇厚嘅蜜糖麵豉醬調味, 甜甜鹹鹹, 魚肉細緻嫩滑

🍰Basque Burnt Cheesecake with Raspberry Sorbet
巴斯克芝士蛋糕口感軟滑, 芝士味香濃, 同時帶蛋香, 旁邊嘅紅莓雪葩酸酸甜甜, 好refreshing, 能減輕整體嘅甜膩感
2024-02-17
  • Lobster Roll
  • Spanish Suckling Pig
  • Basque Burnt Cheese Cake with Raspberry Gelato
  • Kyoto Cod
一到週末就想去海邊放鬆一下😻,今次嚟到黃埔海濱嘅西班牙餐廳,180度海景再配上店內休閒嘅裝修,幽靜舒適嘅感覺,好舒服好chill🏖️,如果有埋藍天白雲就更加好⛅️餐廳週末會有Brunch Set供應🥞,套餐每人$288就可以食到4道菜式,性價比好高🍴 新鮮生蠔 ($278/6pcs) 生蠔即叫即開🦪,非常新鮮,有檸檬、醋汁、熱情果汁提鮮,我個人比較鍾意落檸檬汁🍋🍴 濃厚波士頓龍蝦湯 ($128) 龍蝦湯味道好香,裏面有不少龍蝦肉,質地比較稀,唔係好濃厚嗰種質地,所以飲落唔會好膩🍴 Nachos Chicken ($208) 香脆墨西哥薄片,配上芝士、牛油果醬、酸忌廉、薄切墨西哥辣椒、Salsa、香草,另外加咗雞肉,令到口感層次更加豐富😋🍴 香煎鵝肝配布里歐麵包 ($138) 鵝肝愛好者上線😻見到餐牌有鵝肝就一定要試下,鵝肝煎得好香,以多士做配搭係最match嘅🍴 黑松露磨菇比薩 ($238) Pizza嘅底係薄脆嘅質地,以黑松露片、蘑菇、白醬、松露醬、mozarella為主,香脆可口🍴 海鮮扁闊麵 ($248) 意粉嘅醬濃郁,少少香辣嘅味道非常惹味,配上青口、蜆肉、大蝦,鍾意重口味嘅一定要

🍴 新鮮生蠔 ($278/6pcs)

🍴 濃厚波士頓龍蝦湯 ($128)

🍴 Nachos Chicken ($208)

🍴 香煎鵝肝配布里歐麵包 ($138)

🍴 黑松露磨菇比薩 ($238)

🍴 海鮮扁闊麵 ($248)
意粉嘅醬濃郁,少少香辣嘅味道非常惹味,配上青口、蜆肉、大蝦,鍾意重口味嘅一定要試下

🍴 西班牙油條配朱古力醬 ($98)
Churros配朱古力醬,另外再加個雪糕就係perfect match

🍴 開心果味Gelato ($38)
一定要試近期大熱嘅開心果🍦,開心果味清新而不膩,雪糕比較快溶,要盡快食
6天前
1K
每逢星期六就想逃離鬧市,到海邊走走,舒舒悶氣。這個周六來到黃埔The Bayside吃Bruch。餐廳分室兩部份,不論是室內室外都可以看到無敵海景。Weekend brunch 包括了兩款頭盤、兩款熱頭盤、一款主菜、一款甜品及飲品,價錢只需HK$288。Salmon Tartare三文魚粒粒以簡單的香草、鹽、檸檬汁及橄欖油調味,就已經巨鮮味,放在香脆多士上,一口咬下,感覺巨幸福。French Fine de Claire Oyster(2pcs) (Add 68)法國Fine de Claire生蠔蠔身肥美,帶有榛果香味與甜味。Prawn Tempura Served with Wasabi-Mayo Dip大蝦天婦羅佐芥末蛋黃醬醬大蝦經炸過後,就辣蝦殼也是脆的,外酥脆,內Q彈,加點芥末蛋黃醬醬就已經很好吃。Foie Gras on Buttered Brioche with Balsamic Reduction (Add 78)鵝肝挺大塊,外脆內嫩,帶有鵝肝獨有的油香味,而上層的紅桑子能巧妙地中和膩滯感,配上香脆多士,大推。Steak & Eggs with Fries牛排肉質鮮嫩不

每逢星期六就想逃離鬧市,到海邊走走,舒舒悶氣。

Salmon Tartare

大蝦天婦羅佐芥末蛋黃醬醬

Steak & Eggs with Fries
牛排肉質鮮嫩不柴,牛肉味濃郁,肉汁豐富,吃時蘸上流心蛋漿,與薯條一同放進咀裏,味道及層次會更豐富。

Grilled Seabass, Asparagus, Cherry Tomatoand Broccolini in Saffron Basil Sauce
鱸魚不算厚身大塊,但味道挺鮮美,口感結實,零骨絲,無腥味,伴著蘆筍、櫻桃番茄及綠花椰菜等配菜,感覺清新健康。

Pulpo a la Gallega
八爪魚非常有咬口,煙韌富彈性,下層更墊上了薯蓉,細嚼時還能吃到點點薯粒,口感十足。

Brownie 及 Gelato (雲尼拿)
Brownie 上層是香脆朱古力,下層則是軟綿蛋糕,口感濕潤,朱古力味香濃;意大利雪糕綿密香,帶有黏黏的口感,每一口都香香甜甜每。

2024-06-06 2 瀏覽
生日月嘅放縱,肯定要食餐好味嘅西餐,搵環境好又可以飽覽維多利亞港迷人海景嘅西餐廳The Bayside就唔會錯啦!位於九龍海逸君綽酒店內嘅呢間地中海餐廳,系我食飯慶祝嘅心水餐廳。餐廳佔地6000尺,佢有室內同室外兩個區域,寬敞明亮又浪漫典雅。Virgin sangria口感清新,帶有果香,微酸開胃,賣相出色。龍蝦湯湯偏濃味,法包上鋪著粒粒龍蝦肉,味道鮮甜。蘑菇濃湯綿密細膩嘅蘑菇蓉,口感非常好。西班牙紅蝦蒜香墨汁意粉 賣相一流,西班牙紅蝦高質!蝦肉彈牙爽甜,同墨汁意粉好夾,在色彩搭配上都好吸引眼球,意粉軟硬適中而且掛汁,充滿香蒜味。脆皮乳豬配馬鈴薯乳豬肉質高質,乳豬皮脆肉冧,乳豬皮非常鬆軟,食落乳豬肉在口中化開,充滿肉汁!配有甜芥醬同燒鬥,沾醬更有滋味,微甜口感非常出色。日本京都鱈魚用麵豉醬料理,有特色,魚肉厚切,煎得魚皮表面金黃,魚肉質保持嫩滑,營養又美味!開心果蛋糕無蛋製作,食素嘅朋友都可以試吓,開心果碎豐富,蛋糕富有層次。

Virgin sangria
口感清新,帶有果香,微酸開胃,賣相出色。

龍蝦湯
湯偏濃味,法包上鋪著粒粒龍蝦肉,味道鮮甜。

蘑菇濃湯
綿密細膩嘅蘑菇蓉,口感非常好。

西班牙紅蝦蒜香墨汁意粉

脆皮乳豬配馬鈴薯

日本京都鱈魚

開心果蛋糕

2024-06-06 0 瀏覽
週末就是要去景致一流的餐廳 ᴄʜɪʟʟ 一下再次到訪黃埔海傍的西班牙餐廳 ᴛʜᴇ ʙᴀʏsɪᴅᴇ坐擁著廣闊的海傍景致 大量 ᴏᴜᴛᴅᴏᴏʀ 座位室內則裝潢現代摩登 很有空間感滿心期待大晴天來個 ʙʀᴜɴᴄʜ結果那天還是天陰陰主打西式和西班牙料理的 ᴛʜᴇ ʙᴀʏsɪᴅᴇ週末有限定 ʙʀᴜɴᴄʜ 及 sᴇᴛ ʙʀᴜɴᴄʜ (二位起)其中 sᴇᴛ ʙʀᴜɴᴄʜ $𝟸𝟿𝟾/人 可以吃到 𝟺 ᴄᴏᴜʀsᴇsᴄᴘ 值很高𓋪 sᴀʟᴍᴏɴ ᴛᴀʀᴛᴀʀᴇ𓋪 ʜᴀᴍ ᴡ/ ᴄʀʏsᴛᴀʟ ʙʀᴇᴀᴅ三文魚他他鮮味十足 口感軟嫩蕃茄醬作 ᴛᴏᴘᴘɪɴɢ 的麵包配鹹香火腿作為前菜冷盤兩款都相對開胃𓋪 ᴘʀᴀᴡɴ ᴛᴇᴍᴘᴜʀᴀ𓋪 ʜᴀᴍ ᴄʀᴏǫᴜᴇᴛᴛᴇs小食則相對帶點日式 ғᴜsɪᴏɴ 感覺天婦羅蝦質感較結實 配他他醬好涮嘴 :另一道像章魚丸子形狀 其實是火腿丸子內裡還是薯蓉般綿綿的口感 滿好吃𓋪 ʟɪɴɢᴜɪɴᴇ ᴀɢʟɪᴏ ᴇᴏʟɪᴏ ᴡ/ ᴘʀᴀᴡɴs𓋪 sᴛᴇᴀᴋ & ᴇɢɢs ᴡ/ ғʀɪᴇs主菜點了意粉跟牛排跟友人分享橄欖油大蝦意粉蒜香味濃郁有嚼勁的意粉掛上少許橄欖油顯得更滑溜牛扒像高級
週末就是要去景致一流的餐廳 ᴄʜɪʟʟ 一下

小可惜這次天公不造美
下次風和日麗再到訪
安可一下愜意 的 ᴡᴇᴇᴋᴇɴᴅ ʙʀᴜɴᴄʜ
2024-05-25
餐廳以特色地中海菜為主,設有室外室內雅座,室內更有梳化卡位及吧枱,坐在落地玻璃前,維港景致盡收眼簾,寫意舒服,美酒佳餚,chill級享受!✨Avocado Tartare Verde面層鋪滿芒果和紅菜頭粒,配上剛熟透的牛油果,入口綿滑,牛油果味香濃,與香脆的酸種多士一齊品嘗,酸甜醒胃✨Maryland Crab Cakes推介!蟹餅煎至金黃微脆,內裏是一絲絲的蟹肉,配上粒粒蟹籽,口感豐富,鮮味無窮✨Pan Seared Foie Gras on Buttered Brioche with Fig Compote香煎鵝肝配布里歐麵包,肥美鵝肝煎至金黃焦香,油脂豐富,配上黑醋汁,完美地取得平衡,抵銷了油膩感✨Kyoto Cod京都麵豉醬焗鱈魚,必食!魚皮燒至香脆惹味,魚肉肉質細緻絲滑,魚鮨非常豐富,以濃香醇厚既京都麵豉醬烹調,相當惹味✨Seafood Juicy Rice Flavour packed rice from Northern Spain with prawns, scallops, mussels & clamsAdd 1/2 Fresh Boston lobster西班牙式

✨Avocado Tartare Verde

✨Maryland Crab Cakes

✨Kyoto Cod

✨Seafood Juicy Rice
Add 1/2 Fresh Boston lobster
西班牙式海鮮湯燉飯 + 1/2 波士頓龍蝦
餐廳以傳統平底鍋上菜,飯粒吸收了海鮮高湯精華,非常入味,味道濃而不咸,海鮮配料豐富,有龍蝦、帶子、青口,蜆肉,海鮮鮮味完美融入燴飯中,賣相味道滿分

The Bayside
📍香港紅磡德豐街18號黃埔花園地下G1號舖
每次一黎黃埔經過都總會講一句一定要搵次入去Happy Hour, 但點知岩岩最緊去黃埔就係慶祝同老公既訂婚週年一齊食 lunch 同chillax。一齊去到坐低,睇到Menu有老公想食既和牛,賣相非常吸引,而且落order 講既medium正正就係做到老公要求既唔太熟但無血,而且肉質又軟身。。,店員當日仲同我講生蠔岩岩新鮮到步,加埋飲杯澳洲Sauvignon Blanc 白酒易入口match 真係perfect!多謝今日店員們既親切服務,因為你地,我同老公既訂婚週年過得超美好。
西班牙海鮮飯

西班牙海鮮飯