2023-11-11 2933 瀏覽
今次造訪位於文華東方酒店25樓嘅西日酒吧The Aubrey🏨裝修精緻典雅 帶點復古嘅韻味🗝有少少似歐洲古堡風格🏰亦可以選擇窗邊座位 望向維港景色🌊而呢間酒吧餐廳亦入圍Asia's 50 Best Bar🍸而我就book咗weekend brunch set 慶祝朋友生日🥪菜色超豐富之餘 仲可以加配free flow cocktail🤩The Aubrey Brunch $728 pp🍴Snacks & Starters✨️Roasted Cauliflower✨️'Not' Crab Korokke✨️Edamamc | Yuzu & Chili salt✨️Daikon|Black sesame✨️Tsukemon✨️Oysters✨️Sushi Platter分數:🌕🌕🌕🌕🌗頭盤已經有7款小食/前菜 有葷有素🤫個人認為生蠔,蟹肉餅, 魚生壽司拼盤都係比較出色😋生蠔鮮甜肥美🦪口感屬於有少少爽口嗰種 而調配嘅柚子汁清新而開胃😉而蟹肉餅香脆熱辣辣 包住有一絲絲滿滿嘅蟹肉🦀魚生方面 鰤魚同油甘魚油脂都十分豐富🐟白身魚同帶子就帶爽口清甜☺️而壽司除咗魚生新鮮肥美 同醋飯嘅配合都相當恰到好處🍣🍴Free-f

The Aubrey Brunch $728 pp

而蟹肉餅香脆熱辣辣 包住有一絲絲滿滿嘅蟹肉🦀

🍴Free-flow Sandos
✨️Pork & Prawn
分數:🌕🌕🌕🌕🌕
三文治內餡選擇了豬肉同蝦肉 亦都係網上最多人推薦嘅口味💁‍♀️面包烘得香脆 帶濃郁嘅牛油香氣🥪而自家製嘅免治豬肉超級juicy 煎到好香口惹味🐽而蝦肉餅都打至起膠 肉質彈牙鮮嫩🦐加上少少沙律椰菜配襯 帶點清新解膩🌿真係沒有令人失望😊雖說係可以free flow 但已經十分飽肚了🤤
Free-flow Sandos

🍴Salads
✨️Sunomono Asparagus
✨️Tofu Salad
分數:🌕🌕🌕🌗🌑
沙律方面點咗露荀同豆腐🥗兩款沙律都係用醋同鹽呢類簡單嘅調味🧂直接帶出蔬菜嘅新鮮爽脆🥬味道中規中矩 算係清清淡淡咁解一解膩🍀
Tofu Salad

🍴Robata Skewers
✨️Miso Pork Neck
✨️Wagyu Meatball
✨️Miso Glazed Baby Eggplant
分數:🌕🌕🌕🌕🌗
爐端串燒方面分別揀咗豬頸肉, 和牛肉丸 同茄子🍢串燒當然係即叫即燒 熱辣辣上碟🔥當中和牛肉丸係鎖住肉汁🐮牛味濃郁 口感帶點彈性 超好食🤩而味噌豬頸肉調味恰當 油脂豐富 肉質都非常爽彈🐽

🍴Rice & Noodles
✨️BBQ Ribs Fried Rice
分數:🌕🌕🌕🌕🌖
原本沒有太大期待 只係諗住果腹嘅炒飯🍚估唔到頗有驚喜😋一嚟炒飯好有鍋氣 粒粒分明😉二嚟牛嘅油香係滲入飯粒當中 好香口濃郁🐂而且飯粒係用珍珠米 比較飽滿Q彈🤏但係都係炒到好乾身 每粒米飯喺口中好彈牙嘅感覺😳

🍴Dessert Bento Box
✨️Japanese Choux
✨️Yuzu Cheesecake
✨️Seasonal Fruit|Cantaloupe
分數:🌕🌕🌕🌕🌘
最後奉上甜品便當盒子作結🍨有泡芙 柚子芝士蛋糕 同哈密瓜🍰甜品味道偏輕盈清香🍊而我亦提前向餐廳備註 慶祝朋友生日🎂所以附上生日朱古力牌同蠟燭 仲有一封手寫卡🕯

🍴Drinks
✨️Earl Grey Martini $148
分數:🌕🌕🌕🌖🌑
我就點咗一杯cocktail 試試酒吧嘅調酒🍸整體味道係比較強烈 同dry一啲🤔起初會嘗到淡淡嘅Earl Grey香味☕️而Citrus嘅柑橘帶些許清新果甜🍊最後帶比較強烈嘅回甘 主要來自angostura嘅苦精🥂

總結:
一間裝修環境好精緻典雅嘅西日餐廳💃食物出品方面屬於中上水平 沒有到超驚豔嘅感覺🍽不過brunch嘅菜單的確十分豐富滿足😊而且亦好適合同朋友喺呢個環境下閑聊兩三個鐘 慢慢品嘗食物👭最令我impressed嘅係 當日其實係掛咗8號風球 而餐廳係回覆無論天氣如何 都會照常營業🏬令我嘅生日行程不必要取消或改期😉而店員嘅服務都十分有禮友善💝整體用餐體驗係十分完整 令人難忘💗
2023-10-08
Oysters
Free-flow Sandos
2023-11-08 4494 瀏覽
暑假大肥爸爸不慎受傷,行動有點不便,哥哥牛一細佬請食飯,就揀咗去中環近爸爸公司嘅「香港文華東方酒店」,一嚐新店「The Aubrey」。步出酒店升降機門,必先行經一條畫廊通道方才達到接待處,有點兒神秘。掛出嘅藝術品原來同十九世紀歐洲牽起嘅日本主義「Japonisme」有關,熱潮其中一個關鍵人物正正為店名來源之英國插畫藝術家「Aubrey Beardsley」。傍晚時份,酒吧區域早已坐滿貴客,熱鬧忙碌得很,因此更顯得人手短缺。細佬於門前等咗成八分鐘都未有人招呼入座,當負責嘅妹妹仔出現時,其黑面冷漠嘅態度直令原本高漲嘅心情蓋上烏雲,真心感覺自己不太受歡迎!對食客而言,入門口嗰刻嘅印象對接下來嗰餐飯好唔好食其實影響好大,酒店適逢六十週年慶典似乎忽略咗重要嘅一環。網上訂座時提及到席上有傷殘長者,感激餐廳安排四口子入座空間感足嘅厚墊梳化位,豪華得猶如置身於英式小偏廳內。花燈及窗旁可觀賞25樓望落去嘅海景。餐桌上擺有自用嘅餐具,唯一張枱矮咗少少,用餐時難免會覺得唔就手。慶生當然係要開香檳搞吓氣氛先啦!酒吧餐廳以「日式居酒屋」打響旗號,調酒師就好配合地以燒酎作為核心,設計出一系列嘅燒酎雞尾酒,酒牌仲
,豪華得猶如置身於英式小偏廳內。
花燈及窗旁可觀賞25樓望落去嘅海景。
慶生當然係要開香檳搞吓氣氛先啦
Ruinart Brut NV
酒吧餐廳以「日式居酒屋」打響旗號,調酒師就好配合地以燒酎作為核心,設計出一系列嘅燒酎雞尾酒,酒牌仲好有心思地編制成燒酎的故事
XO仔一向唔受溝
,結果壽星仔最俾面試咗杯。
燒酎雞美酒
食物餐牌只有英文版一大頁,客路似乎以酒店住客為主。
Tea-Smoked Salmon Salad($218):沙律生菜新鮮爽脆,量足嘅三文魚肉亦厚潤肥美,大小雙肥最欣賞就係舖面塊炸三文魚皮
,巧脆鬆化,送酒一流!
Tea-Smoked Salmon Salad
Charcoal Chicken Karaage($158):意外地,黑實實貌似石頭咁硬嘅唐揚炸雞毫不油膩之餘更極其香脆,炸皮下嘅雞肉熱力非凡,肉汁豐沛,一啲都唔嚡唔乾,黏上柚子秘醬惹味得分外清新
Charcoal Chicken Karaage
Wagyu Maki($388):和牛卷一口一件極易入口,無奈外層嘅紫菜韌皮且蓋過哂當中嘅和牛香
,有點兒失色。
Wagyu Maki
Agedashi Tofu($158):日式揚出豆腐乃居酒屋名物,文華嘅版本單睇豆腐奶白色嘅炸皮已大打折扣,食落不單厚身同好腍,仲黐住啲牙仔
,汁汁又唔夠熱,不吃也吧!
Agedashi Tofu
A4 Kagoshima Wagyu Sando($678):層次分明嘅A4鹿兒島和牛三文治一客四件,大啖咬落去,底面嘅兩層麵包鬆軟帶脆,中間炸過嘅厚切和牛件外脆內潤,肉厚汁盛,香濃美味
,冇得頂呀!
A4 Kagoshima Wagyu Sando
A3 Kagoshima striploin($528/125g):雖同為源自鹿兒島,但相比起下,已預先切開嘅A3和牛片明顯並非所點嘅medium rare
,過熟嘅肉質偏實同嚡,講真個人會請願食多件肥少少同貴少少嘅和牛三文治代替。
A3 Kagoshima striploin
Wagyu Oxtail & Bone Marrow Fried Rice($278):和牛牛尾炒飯骨髓油香好濃郁,如果入面可以加多少少肉或者係菜粒,相信肉味會出啲,效果會冇咁溜。
Seafood Udon Noodle($278):滑嘟嘟嘅長壽烏冬煙韌有嚼口,雜錦海鮮配料就有少少參差,大部份都好鮮甜,係有幾隻蜆腥同有沙
Seafood Udon Noodle
Tempura Kuruma Prawn($378):尚算金黃嘅天婦羅車海老夠就夠乾身,可惜炸得唔夠酥脆,層皮腍到有少少韌,好在入面隻都仲好爽彈。
Tempura Kuruma Prawn
網上訂座時填咗慶祝生日一欄,酒店於飯前確認訂座時就問及壽星仔個名,原來飯後好有心地送上生日甜品及賀卡,實在溫馨
生日蛋糕
文華東方酒店新開辦嘅「The Aubrey」格調高雅,歐陸風采尤甚,主打嘅日式料埋帶點新派,簡單啲講係一間洋化咗嘅居酒屋
。普通對五星級酒店嘅要求係會高啲,因其價格高人一等嘛,但平心而論,新店食物質素有得亦有失,人手不足嘅服務團隊都一樣,接待處由黑面神看守,幸好用餐大堂有落力嘅外籍經理及Nichole妹妹招呼,先成功挽回不少分數,XO仔請哥哥食嘅生日飯先冇咁掃興
2023-08-24
10 分鐘 (堂食)
Ruinart Brut NV
Charcoal Chicken Karaage
A4 Kagoshima Wagyu Sando
2023-10-19 3293 瀏覽
初訪文華東方25/F居酒屋 The Aubrey。穿過懷舊掛畫的走廊,踏進另一個時光。好喜歡充滿retro風格的裝潢,而在你面前的就是今年拿了Asia’s 50 Best Bar (今年排名17⭐️) 的地方,除了值得叫番一杯,仲有居酒屋的小菜佐下酒。揀了幾款介紹下😗Asparagus Avocado Roll Vegan朋友一定喜歡🌱 The Aubrey也有不少素食菜式,如惹味的Spicy Fried Cauliflower,甜甜辣辣!另外的Agedashi Tofu用石鍋上,熱辣辣的再淋上醬汁,令炸香的豆腐更有焦香。要數我們食肉獸最喜歡的,一定是BBQ Tonkatsu Beef Rib,先慢煮後炭燒的做法風味感滿滿。配上醬汁酸酸的能平衡一下油脂感。還有Hamachi Tataki,辣蘿蔔的辣味刺激但不搶鏡。一口一件,蘋果蓉的甜,梅酒的酸,油甘魚的鮮真是對味蕾的一大衝擊!最後要介紹,酒吧每一季都會嚴選時令的日本水果。今個月是麝香葡萄,先搾汁後加入Gin酒,成為一杯時令他seasonal cocktail! (聽講下個月是蜜瓜🍈) 另外妹的Mori 係以梨同蜜糖做主調,而且加入左日本

揀了幾款介紹下😗

最後要介紹,酒吧每一季都會嚴選時令的日本水果。今個月是麝香葡萄,先搾汁後加入Gin酒,成為一杯時令他seasonal cocktail! (聽講下個月是蜜瓜🍈) 另外妹的Mori 係以梨同蜜糖做主調,而且加入左日本泡盛同Mezcal,清甜嘅前調配上烈酒嘅後勁,都幾好飲。
  • Hamachi Tataki
  • BBQ Tonkatsu Beef Rib
2023-08-16 2608 瀏覽
環境舒適,有海景,食物質素一般,吉列豬扒三文治,三文治軟及牛油香,但吉列豬扒炸過頭,豬扒比較鞋,魚生味鮮,但切得非常薄。性價比不算高,同區同價錢都還有很多選擇。
2023-06-13 5311 瀏覽
🇭🇰The Aubrey·The Aubrey Brunch $728pp嗰日我哋同朋友仔慶祝生日 所以就搵咗呢一間喺MO嘅餐廳🥳佢間餐廳裝修勁靚 望住出邊個海景超chill🌊而且佢係坐得好舒服 我哋由12點坐到4點幾 一路慢慢食食嘢 一路傾偈超開心🥰·Snacks & Starters佢首先會上7款前菜比你 超級豐富 而且佢仲會有個welcome drink俾你 係一個甜甜地嘅提子汁 幾好飲🍇😍1⃣️嘢食方面我自己覺得最好食就係佢個生蠔 佢每人都會有一粒大嘅生蠔 佢個生蠔好新鮮 就咁加少少蘿蔔蓉已經好好味🦪2⃣️之後佢個蟹肉croquette都好正 入面好多一疏疏既蟹肉 配埋個wasabi醬幾夾🦀️3⃣️之後佢個魚生拼盤同壽司拼盤都唔錯 我自己就覺得佢啲魚生選擇好味啲 食落有油香啲 啲壽司都新鮮既 但係就普通啲🍣4⃣️之後仲有一個漬咗嘅白蘿蔔 佢呢個個蘿蔔都好甜嘅 不過我自己就覺得有啲太入味 太鹹🤣🤣5⃣️6⃣️7⃣️最後佢仲有個焗椰菜花 一大兜我哋食到最後都食唔晒嘅枝豆同埋幾舊漬物 好適合一路傾偈一路食 不過佢枝豆個調味就淡少少😂同埋佢個漬物我自己都麻麻啦 佢好似醃到有啲苦咁🫢·Free-Flow Sandos
🇭🇰The Aubrey
The Aubrey Brunch $728pp
Snacks & Starters
Oysters ponzu
Crab Korokke
Free-Flow Sandos l Salads
Pork kewpie

之後佢仲有4款任添嘅三文治 不過佢啲三文治都幾大件 所以我哋都係每款嗌左一次🤣🤣我自己覺得佢個豬扒最好味 佢個豬扒真係好厚身 而且完全唔會韌 肉質好好🐷之後佢個蝦餅我朋友都話好好味 佢係超蝦 好足料🦐個ham&cheese都唔錯 好鹹香🧀️個雞我自己就覺得相對無咁出色啦 雖然都好味 但係乾身少少🐤
Sunomono Asparagus
之後每張枱仲可以揀兩款沙律 我哋就揀咗蕃茄同埋蘆筍 我原本以為佢會fancy啲 但係佢就真係係好純粹嘅蕃茄同埋蘆筍 唔知嗌其他蔬菜會唔會特別啲🍅🤣🤣
Robata Skewers l BBQ Ribs Fried Rice
Robata Skewers

之後每檯仲可以揀三款串燒 我哋就揀左和牛肉丸 豬頸肉同埋三文魚 咁多款我自己覺得和牛肉丸最好食 不過佢啲串燒全部都偏油少少 尤其係佢個豬頸肉真係比較油膩 我自己無咁鍾意🫢🫢
BBQ Ribs Fried Rice
反而佢個炒飯就做得幾好食啦 佢呢個炒得好香 而且中間都好多排骨粒 啲飯都炒到粒粒分明🍚
Dessert Bento Box

最後每人仲有一個甜品盒既 勁靚 佢個柚子cheesecake就係一貫MO既水準 好好味 好滑身得黎 唔會太漏 個柚子味都好出🍋之後個蜜瓜都好甜🍈個泡芙都好唔錯 滿足😌
#rbyeat
#rby西餐 #rbycelebrations
#rby中環
📍中環干諾道中5號香港文華東方酒店25樓
Oysters ponzu
Crab Korokke
Pork kewpie
2023-06-09 2928 瀏覽
The Aubrey 🖤黑白配⚪️之前已經食過一次dinner ,今次再試吓佢哋嘅lunch set ,裝修風格之前都介紹過,主要走英式風格,外在環境高雅,食物就係日式料理,🖤黑白配⚪️幾鍾意佢哋嘅lunch box 📦 ,成個設計好靚同埋好適合打卡📸 Three Layer Bento Set 🍱 $488我哋分別叫咗兩個bento set ,main course 分別揀咗Salmon with Saikyo Miso 同Wagyu Katsu Sando (+$300 )酒店職員一擺個便當上嚟,我哋已經覺得好靚😍🤩🤩,佢係用木盒載着,成個擺盤已經好精美👍🏻👍🏻👍🏻佢每一個配搭都好足料同埋精緻,係會令到人哋覺得目不暇給便當裏面,你會見到有漬物、薯仔沙律、蟹餅、壽司🍣,仲有麵豉湯同埋茶碗蒸,食到你飽住個肚🐷主菜方面,我哋其中一個加咗$300轉佢嘅signature dish Wagyu sando 和牛三文治🥪,厚切嘅和牛一咬落去啖啖肉汁湧出嚟🥹勁Juicy!仲要食落去個質感好軟熟,配埋個多士咬落去食落去脆脆地同埋散發左油脂嘅香😋😋另外煎三文魚煎到橙紅色,外層個皮亦都煎到好脆,食落去啲魚

Three Layer Bento Set 🍱 $488

另外煎三文魚煎到橙紅色,外層個皮亦都煎到好脆,食落去啲魚肉都嫩滑😋
2023-05-27 2302 瀏覽
穿過懷舊掛畫,坐在寬敞大廳,天朗氣清下,坐在光線充足的窗邊位置。就開始了長達三小時的西日Brunch.負責招待我們的同事, 誠懇有禮。每樣菜式份量不多,種類卻很多。食材新鮮而且調味配合得宜。雖然每一樣都並不是十分驚喜,但是擺盤清雅,又有現場DJ。在天朗氣清的一個中午,配搭無限添加的香檳。找一個永遠談不完話題的朋友一起到這個地方,是善用假期的上佳之選。題外之話,其中五款三文治其實是可以無限添加,招待我們的同事告訴我們一般很少有客人會追加,的確我們果然是烏合之眾。如果你是大胃王,不妨把全部五款都一一品嚐。
2023-05-26 1585 瀏覽
今次同高層食lunch, 試過上次音樂大聲,訂枱已要求比較安靜地方,親切安排到corner 位,音樂聲剛剛好,服務好文華真係一直冠絕。環境和窗外風景很美麗,全個下午留下愉快記憶。當然食物份量和味道保持高質素。文華果然係出類拔萃。
2023-05-26
這家位於文華東方酒店裏的日式居酒屋裏面裝修卻比較西式 有佈滿西洋畫的沙發位置記得提前預定沙發位置打卡!🍱Three-Layer Bento Set $488老實說份量真的吃不飽,主菜我和朋友選了五花肉和三文魚各一,雖然五花肉和三文魚煮的時間拿捏得不錯,可是前菜和六件壽司真的水準以内,不太值這個價格,甜品也是沒啥特色😅🍸Amai $180 / Worship $160聽說它家的調酒不錯特地點了兩杯試一下好傢伙Worship居然苦澀味極重!Amai是季節限定,但其實只是一杯草莓味的雞尾酒罷了而且兩杯都賣相普通,居然索價差不多200一杯真的服了🤦🏻‍♀️

這家位於文華東方酒店裏的日式居酒屋
裏面裝修卻比較西式 有佈滿西洋畫的沙發位置
記得提前預定沙發位置打卡!

🍱Three-Layer Bento Set $488

🍸Amai $180 / Worship $160
聽說它家的調酒不錯特地點了兩杯試一下
好傢伙Worship居然苦澀味極重!
Amai是季節限定,但其實只是一杯草莓味的雞尾酒罷了
而且兩杯都賣相普通,居然索價差不多200一杯
真的服了🤦🏻‍♀️

2023-03-24
2023-05-01 1526 瀏覽
呢排溫書溫到好攰 出黎同朋友食個lunch黎到中環呢間日式居酒屋 雖然係日式 但啲staff全部講英文既 食物叫左和牛三文治🥪好好味 仲好適合打卡 但比較油 食一舊就飽雞肉棒 正常日式味道刺身同生蠔都算新鮮 環境唔錯
呢排溫書溫到好攰 出黎同朋友食個lunch

食物叫左和牛三文治🥪

好好味 仲好適合打卡 但比較油 食一舊就飽

雞肉棒 正常日式味道

刺身同生蠔都算新鮮

環境唔錯

2023-04-11 1652 瀏覽
多數人都揀Aubrey既午餐,因為性價比高。而想體驗絕色夜景既朋友,不妨試吓晚上嚟食(預訂時可嘗試要求窗口位)。映入眼䈴既首先係進餐廳前既長廊gallery,環境好grand打卡一流!⏩Chef’s selection Sashimi ($788/ 12 pieces)擺盤好靚,而且每片都係厚切既魚生,絕不馬虎!不過侍應好飛快唸晒唔同Sashimi既品種就走開,感覺有點趕時間。⏩A4 和牛Sando ($678)和牛裹住一層超薄脆皮,唔似吉列牛扒咁”𠝹”口,咬落油脂分布好平均好juicy。和牛夾埋微微烘烤既麵包口感更複雜,但同時又吸收少少和牛既油膩感,食咗4件都唔覺得太膩!⏩Wagyu Oxtail & Bone Marrow Fried Rice ($278)呢個好食到不得了!牛筒骨髓沒有任何腥臊,肉汁好甜好香而肉身好似炒蛋咁滑嫩,同剛剛既Sando比較係完全唔同。用叉或匙羹輕易取出牛骨髓之後撈飯,每啖飯都有濃濃既牛味 (好食到有衝動想舔乾淨個牛骨)。極推介!⏩天婦羅拼盤 ($448)好食,但喺今餐咁多美食當前,感覺就遜色少少。最後有生日牌同埋生日卡好驚喜!服務整體都好高水平!值得再

⏩A4 和牛Sando ($678)

⏩天婦羅拼盤 ($448)
好食,但喺今餐咁多美食當前,感覺就遜色少少。

最後有生日牌同埋生日卡好驚喜!
服務整體都好高水平!值得再去!🎂
  • A4 Kagoshima Wagyu Sando
  • Wagyu oxtail & bone marrow fried rice
2023-04-08 1284 瀏覽
一入到門口已感受氣氛 環境一流由於訂枱 唔去都要俾錢 所以去到都唔算太多人 有足夠空間傾計因為我地係慶祝生日 職員非常細心 預留左一張大枱俾我地但唔好預有咩驚喜 而星期6/日是Brunch set 沒有其它選擇 食物都算可以 一定夠飽先由於唔熟悉餐廳 比較混亂在餐單上職員每個解釋都唔太清楚 問左3個先大約知2個人計有些項目只可選擇2樣/有些3樣 最後last order 佢又話某些可以refill item可能我又冇咩心機睇 成個餐牌 每個位都要選幾樣對選擇困難的人 都傷腦筋基本上都很滿意 就係價錢較貴😂
一入到門口已感受氣氛 環境一流

2個人計有些項目只可選擇2樣/有些3樣
可能我又冇咩心機睇 成個餐牌 每個位都要選幾樣
對選擇困難的人 都傷腦筋

基本上都很滿意 就係價錢較貴😂
𐀑𓈒𓏸 Seasonal cocktail - Marui $180Enjoying a glass of seasonal cocktail with Japanese strawberries, with the magnificent view of Victoria Harbour from @theaubreyhk, is one of my favourite way to spend time with my loved ones。Im in love with their interior! From the comfy seats to aesthetically pleasing decorations, it created a relaxing space for enjoying all the amazing food and cocktails位於中環心臟地帶置地文華酒店25樓的@theaubreyhk以日式居酒屋風格 帶來了期間限定的士多啤梨主題雞尾酒內裡的氣氛和座位都令人非常閒適放鬆美景和美酒同樣令人陶醉‪𓂃 𓈒𓏸

位於中環心臟地帶
置地文華酒店25樓的@theaubreyhk
以日式居酒屋風格
帶來了期間限定的士多啤梨主題雞尾酒
內裡的氣氛和座位都令人非常閒適放鬆
美景和美酒同樣令人陶醉‪𓂃 𓈒𓏸
2023-02-20
最近一口氣介紹好幾家𝐁𝐫𝐮𝐧𝐜𝐡🤭女生們總是可以聊到天荒地老,𝐛𝐫𝐮𝐧𝐜𝐡通常環境舒適,最適合談心🥰𝐓𝐡𝐞 𝐀𝐮𝐛𝐫𝐞𝐲已經是三刷了,總算試光了想吃的🥰這次特別𝐫𝐞𝐪𝐮𝐞𝐬𝐭做華麗的沙發位置,背景有不少西洋畫作,最適合打卡拍照。 ——— ✤ 𝐓𝐡𝐞 𝐀𝐮𝐛𝐫𝐞𝐲 𝐁𝐫𝐮𝐧𝐜𝐡|$𝟕𝟐𝟖 𝘱𝘦𝘳 𝘱𝘦𝘳𝘴𝘰𝘯 ✰ 𝕊𝕟𝕒𝕔𝕜𝕤 & 𝕊𝕥𝕒𝕣𝕥𝕖𝕣𝕤 𝐑𝐨𝐚𝐬𝐭𝐞𝐝 𝐂𝐚𝐮𝐥𝐢𝐟𝐥𝐨𝐰𝐞𝐫 ➤ 稍微烤過的野菜花配上柚子黑糖醬‘𝐍𝐨𝐭’ 𝐂𝐫𝐚𝐛 𝐊𝐨𝐫𝐨𝐤𝐤𝐞 ➤ 𝐊𝐨𝐫𝐨𝐤𝐤𝐞指的是日式可樂餅,酥脆無比,配上𝐰𝐚𝐬𝐚𝐛𝐢 𝐦𝐚𝐲𝐨特別滋味🔥 𝐄𝐝𝐚𝐦𝐚𝐦𝐞 ➤ 滿滿𝟐大碗的枝豆灑上𝐜𝐡𝐢𝐥𝐢 𝐬𝐚𝐥𝐭,新鮮爽脆 -𝐃𝐚𝐢𝐤𝐨𝐧 ➤ 以𝐭𝐞𝐦𝐩𝐮𝐫𝐚手法製作的是多汁的𝐝𝐚𝐢𝐤𝐨𝐧白蘿蔔 𝐎𝐲𝐬𝐭𝐞𝐫𝐬 ➤ 稍微以柚子醋和洋蔥🧅作為𝐬𝐚𝐮𝐜𝐞的生蠔🦪 -𝐒𝐮𝐬𝐡𝐢 𝐏𝐥𝐚𝐭𝐭𝐞𝐫 ➤ 有手握壽司𝐧𝐢𝐠𝐢𝐫𝐢和𝐦𝐚𝐤𝐢卷物,新鮮魚生配赤醋珍珠米,卷物飯量恰到好處🍣 𝐒𝐚𝐬𝐡𝐢𝐦𝐢 ➤ 選項豐富:帶子、池魚、鯛魚等,厚切新鮮🐟 ✰ 𝔽𝕣𝕖𝕖-𝔽𝕝𝕠𝕨 𝕊𝕒𝕟𝕕𝕠𝕤 (𝟓款選擇,每枱揀選𝟐款) 𝐏
———
✰ 𝕊𝕟𝕒𝕔𝕜𝕤 & 𝕊𝕥𝕒𝕣𝕥𝕖𝕣𝕤

𝐏𝐫𝐚𝐰𝐧 𝐄𝐛𝐢 ➤ 𝐞𝐛𝐢指的是海老,𝐭𝐨𝐚𝐬𝐭中夾住蝦膠手打而成的蝦堡,混以塔塔醬,味道像極了𝐌記的蝦堡𝐛𝐮𝐫𝐠𝐞𝐫哈哈😆

𝐇𝐚𝐦 & 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 ➤ 厚切𝐫𝐨𝐚𝐬𝐭𝐞𝐝 𝐡𝐚𝐦別有一番煙燻味,味道鹹香;芝士選用𝐁𝐫𝐢𝐞,質地柔軟、油味濃厚,味道溫和🧀

✰ 𝕊𝕒𝕝𝕒𝕕𝕤 (𝟔款選擇,每枱揀選𝟐款)
𝐏𝐨𝐭𝐚𝐭𝐨 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝 ➤ 薯仔沙律以柚子作調味,混合𝐦𝐚𝐲𝐨味道開胃,薯仔綿密且保留了顆粒感🥔
𝐆𝐨𝐦𝐚𝐞 𝐛𝐚𝐛𝐲 𝐬𝐩𝐢𝐧𝐚𝐜𝐡 ➤ 以濃郁芝麻𝐱花生醬混合攪拌而成的涼拌菠菜相當開胃🥬

✰ ℝ𝕠𝕓𝕒𝕥𝕒 𝕊𝕜𝕖𝕨𝕖𝕣𝕤 (𝟏𝟑款選擇,每枱揀選𝟑款)
𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐌𝐞𝐚𝐭𝐛𝐚𝐥𝐥 ➤ 質地結實不好吃…

𝐖𝐚𝐠𝐲𝐮 𝐌𝐞𝐚𝐭𝐛𝐚𝐥𝐥 ➤ 同樣質地結實不好吃..

𝐌𝐞𝐧𝐭𝐚𝐢𝐤𝐨 ➤ 鹹香切片明太子配上青瓜🥒

✰ ℝ𝕚𝕔𝕖 & ℕ𝕠𝕠𝕕𝕝𝕖𝕤 (𝟓款選擇,每枱揀選𝟏款)
𝐓𝐫𝐚𝐝𝐢𝐭𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐉𝐚𝐩𝐚𝐧𝐞𝐬𝐞 𝐂𝐨𝐥𝐝 𝐒𝐨𝐛𝐚 ➤ 冰涼的傳統蕎麥麵解膩

✰ 𝔻𝕖𝕤𝕤𝕖𝕣𝕥 𝔹𝕖𝕟𝕥𝕠 𝔹𝕠𝕩
總共有𝟑款甜品:朱古力泡芙,朱古力𝐦𝐨𝐮𝐬𝐬𝐞的餡料濃郁,泡芙外皮酥脆;柚子𝐧𝐞𝐰 𝐲𝐨𝐫𝐤 𝐜𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 𝐜𝐚𝐤𝐞毫不𝐡𝐞𝐚𝐯𝐲,味道清新;𝐒𝐞𝐚𝐬𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐅𝐫𝐮𝐢𝐭是香甜多汁的哈蜜瓜🍈
2023-03-08 1103 瀏覽
文華東方 25樓係重新裝修之後,得到maximalconcepts 的鼎力協助,將原先的酒吧同法國餐廳改建成為The Aubrey 餐廳。The Aubrey摒棄了傳統日式居酒屋 風格,以大正浪漫派的設計為客人帶來全新餐飲體驗。白天除了可飽覽維多利亞港的壯麗風景,餐廳亦提供三種特色的酒吧,賓客可以享受全天候的餐飲服務。日落之後,華燈初上,配搭現場DJ現場表演,令你有一個不一樣的五星酒店夜生活。除咗原有嘅cocktails menu之外,餐廳仲會不定時推出seasoal cocktails。我哋今次遇到嘅係以士多啤梨為主題,真係聽到個名都令人少女心爆發。雖然餐廳係以日式居酒屋為題材,但係餐廳會係傳統日式菜單上再加一啲新鮮嘅元素。枝豆係我去親居酒屋都會必點嘅食物。The Aubrey嘅枝豆可以選柚子味或者辣椒鹽,鍾意刺激口感嘅我當然揀咗後者。枝豆配辣椒鹽,食落鹹鹹辣辣,送酒一流!仲有值得一讚嘅係佢嘅#白麵豉 疏乎厘。用白麵豉做甜品我唔係第一次食,但每次食到都會覺得好驚喜。如果嫌疏乎厘食落去得陣風,好,咁呢個絕對係一個好嘅疏乎厘。一啖食落去有少少類似cheese cake,軟綿creamy,

如果嫌疏乎厘食落去得陣風,好[輕佻],咁呢個絕對係一個好[踏實]嘅疏乎厘。一啖食落去有少少類似cheese cake,軟綿creamy,又不失輕盈同空氣感。面層嘅綠茶粉中加埋少少面豉鹹味,中和左甜品嘅膩,但又將香味明顯的襯托出來。呢個絕對係我誠意推介!