2019-09-28 116 瀏覽
姐姐係識飲識食之人,我細細個就已經教我食正宗的法式水果批,今日佢叫我去西港城附近同佢攞餅,就嚟到呢間法國人開嘅批餅店,入到裏邊仲有個法國型男招呼,佢好有禮貌咁介紹自己嘅餅,係咁已經賺咗,有10款批,姐姐早已訂咗四款:熱情果榛子撻、檸檬榛子朱古力撻、香橙伯爵茶撻、法式咖啡忌廉布丁撻包裝設計細心,每個撻都獨立包裝,再加上一個大的,有手挽位,看似一個手提袋,呢個設計真係要攞獎。裏面仲有張卡教你點樣開同用,呢啲撻係要用手食嘅!四款口味,最醒神的有檸檬榛子朱古力撻,檸檬味非常強。熱情果榛子撻最好食,因為組合有對比,最值得讚是撻皮,食落好似餅乾咁鬆化,並非連鎖店的死甜,而係真正有水果味啲、細膩的。

裏面仲有張卡教你點樣開同用,呢啲撻係要用手食嘅!

四款口味,最醒神的有檸檬榛子朱古力撻,檸檬味非常強。

熱情果榛子撻最好食,因為組合有對比,最值得讚是撻皮,食落好

2019-09-28 91 瀏覽
上個星期好朋友生日,佢又咁岩話好想食啲精緻啲嘅蛋糕,所以我就喺附近搵咗呢間賣好多唔同款式tarte嘅店舖,諗住俾個驚喜朋友啦!個時因為驚啲款式會無晒貨,所以就喺網上預先訂左四個,我一去到嘅時候就有得即刻拎,過程好快!佢嘅包裝都好靚,包裝上亦都會蛋糕嘅號碼係上面,設計非常貼心。首先講吓呢一個士多啤梨忌廉撻先,食落去嗰下已經好有驚喜,因為入邊有留心嘅士多啤梨醬,食落去唔會好甜,而且餅底亦都非常之結實。而且佢上面嘅士多啤梨果肉亦都非常新鮮。而呢一個黑芝麻抹茶撻真係必,40幾蚊真係一啲都唔貴。冇諗過抹茶同黑芝麻嘅味道咁夾,而且抹茶同黑芝麻嘅味道都唔會太搶,兩個味道都好平均。抹茶亦都係嗰種濃郁,但又唔會好苦澀嘅味道。之後呢一個覆盆子巧克力撻,我覺得都係呢四個撻入面比較值得一試嘅撻!我個人對於朱古力蛋糕或者撻嘅要求比較高,但佢食落去除咗層次好豐富之外,朱古力嘅質素一啲都唔差!食落去唔係嗰種牛奶朱古力嘅味道唔會好甜,而且佢個底亦都係用咗朱古力餅底,呢個已經好花心思!最後呢一個香橙伯爵茶撻,淨係講佢上面用嘅香橙已經好新鮮。伯爵茶嘅味道唔算好濃郁,但係配搭埋上面嘅香橙果肉,食落去係比較清新嘅口味,如果唔

最後呢一個香橙伯爵茶撻,淨係講佢上面用嘅香橙已經好新鮮。伯爵茶嘅味道唔算好濃郁,但係配搭埋上面嘅香橙果肉,食落去係比較清新嘅口味,如果唔想食啲太飽嘅甜品嘅話,呢一個都係一個唔錯嘅選擇!
2019-09-26 108 瀏覽
星期六紀念日諗住買d餅同老婆慶祝下,上openrice查下見到Tarte & Pop 咁多正評又附近,就上官網訂左再去攞鋪頭係上環西港城隔離都幾方便,細細間。晚上就即刻開黎同老婆一齊食全部撻大概手掌大細先食個法式咖啡忌廉布丁撻最中意食焦糖面,凍食食左淡,撻底好結實,之後攞左入焗爐焗一焗,熱食更好食,不過個撻底就散d,但布丁同咖啡味即刻出晒黎。之後再食個三重荔枝撻荔枝肉用幾甜唔酸,撻底都係好結實,一淡咬落去有幾個味道第三個就食香橙伯爵茶撻橙都新鮮鮮味,餅底都鬆脆。但個人覺得相比前兩個就失色少少,味道無混合到。最後食黑芝麻綠茶撻淨食綠茶會有一樣綠茶煎苦味,但一淡連餅底咬落去就啱啱混合到味道,好好食

鋪頭係上環西港城隔離都幾方便,細細間。

晚上就即刻開黎同老婆一齊食

全部撻大概手掌大細
先食個法式咖啡忌廉布丁撻

之後再食個三重荔枝撻
荔枝肉用幾甜唔酸,撻底都係好結實,一淡咬落去有幾個味道

第三個就食香橙伯爵茶撻

• Coffee Crème Brûlée tarte
  • Fresh Lychee tarte
  • Sesame Matcha tarte
2019-09-23 133 瀏覽
之前有食過舊同事既散水餅, 食完之後好食到想encore, 特登問佢係邊間, 今日特意去買幾件tart 自私食小店一出上環站之後行兩條街就係, 夠哂方便。 店入面好光鮮, 仲有個工場係入面, 證明材料夠哂新鮮。先前我就打電話落左order , 分別揀左黑芝麻抺茶撻, 香橙伯爵茶撻, 法式咖啡忌廉布丁撻, 以及覆盆子巧克力撻。一去到 講番個order number 馬上拎得, 包裝好精致, 而且每個撻更加係獨立包裝, 分別送比唔同人都得。香橙伯爵茶撻, 曲奇餅底, mousse 較為似橙味多過伯爵茶味, 但係都食到淡淡伯爵茶既清香, 味道甘甜, 加埋酸酸甜甜既橙蓉, 好清新好好味黑芝麻抺茶: 抺茶味濃, 但冇搶走芝麻香味, 兩者夾得岩岩好 .整體感覺好creamy .抺茶控必點 覆盆子巧克力撻濃濃既朱古力味偶爾搭上覆盆子既酸甜, 可意中和朱古力太甜膩感, 但本人超級中意朱古力, 所以tart 較甜, 對我黎講都覺得好好味, 嗜甜的可以試一試。法式咖啡忌廉布丁撻係我最喜歡的, 咖啡味完全唔苦, 好香醇。加埋微微烤焦既焦糖, 可以再買多幾個食。衷心推介!雖然呢間係貴左d, around $3

小店一出上環站之後行兩條街就係, 夠哂方便。
店入面好光鮮, 仲有個工場係入面, 證明材料夠哂新鮮。

覆盆子巧克力撻

雖然呢間係貴左d, around $38~$45一個, 可以買到一杯咖啡既價錢, 但偶爾食獎勵下自己是必要的。

2019-09-21
  • 法式咖啡忌廉布丁撻
2019-09-23 82 瀏覽
臨近中秋,我突登訂咗幾個Tart同家人共享迎中秋!廢事次次淨係食月餅!到咗上環呢間鋪,見到有唔同Tart,但我一早上網訂咗啦haha我當然有訂自己最愛的綠茶味,佢個抹茶拎曬證書㗎!個盒好靚,每個tart仔仲有細盒包住,設計別有心思!哈哈,開黎睇吓係咪無放錯tart呢個係Sesame Matcha Tarte, 好香好濃嘅抹茶加上淡淡芝麻香,勁好食!因為自己粗魯,拎到返去有少少散... 呢個係Lemon Gianduja Tarte, 淡淡檸檬清香,有d似lemon tart焦糖咖啡味,我男朋友最愛,佢話個皮鬆脆,個餡又唔太甜,勁好食!呢個係Mojito 青檸味,我老豆至愛,因為好清新酸酸哋,食咗都唔知肥!總括而言,呢四個tart都唔算好甜,好啱香港人口味,會再幫襯!

我當然有訂自己最愛的綠茶味,佢個抹茶拎曬證書㗎!

個盒好靚,每個tart仔仲有細盒包住,設計別有心思!

哈哈,開黎睇吓係咪無放錯tart

2019-09-22 2618 瀏覽
係香港 想食好食既切餅真係愈黎愈難搵試過好幾間ig shop/網上蛋糕店漂亮既外表但味道卻比普通更普通朋友推介下 無意中發現呢一間小店可以係上環開實體店 而且評價不俗一於就試下為左確保想食既味道有貨大家最好係網頁上訂定先訂好左就唔怕下午去 無想食既味揀小店其實好易搵 搶眼既橙色招牌係信德中心橋一望就見入到去 店員已經一早包好晒每一個tart 再獨立再包裝 唔怕會撞散收銀旁仲有張綠茶証書 睇黎無揀錯Fresh Lychee tarte 紅紅既外表 好吸引 未食已經覺得juicy紅色果層係濃濃既荔枝味jam 同cream底下有層桃味既cream 餅底亦好鬆 唔會實的的夏天食呢個 真係好fresh Mojito tarte 透透既薄荷葉 靚到唔捨得食薄荷青檸撻 面頭層mousse 圈住 jam 已經覺得好有心機整切開仲有層jelly 餅底超鬆脆食落真係好足青檸同薄荷味每一層都有唔同口感Sesame Matcha tarte 黑芝麻味超濃郁 拍得住芝麻湯丸咁濃抺茶略帶甘味 唔係死甜既抺茶加埋朱古力餅底同脆脆唔怪得係best productLemon Gianduja tarte 個人黎講 雖然
係香港 想食好食既切餅

小小既撻入面藏有幾款食材
不得不讚店主既心機同心意

• 黑芝麻抹茶撻
2019-09-20 125 瀏覽
想留比同事最後一個好印象, 我覺得呢間喺上環西港城隔離ge撻店就岩哂啦一入到鋪頭就見到入面係工場,我訂左4款撻一去到店員就好醒目,一早包好哂比我攞走!包裝好搶眼,一個大盒放左4件撻,打開就係4個獨立包裝ge小盒子,派比同事就夠哂大方得體快d開箱試味先!!!款式好多元化,實有一款岩。而且味道都好多層次!香橙伯爵茶撻賣相好吸引!伯爵茶味好出,上面酸酸甜甜ge橙味又令成件事無咁單調 9/10黑芝麻抹茶撻呢個抹茶控一定要試! 好濃ge抹茶味啊!加左少少黑芝麻就有d新鮮感覆盤子巧克力撻呢個唔陌生ge味道,濃濃的檸檬榛子朱古力撻偏酸,係好正統ge口味 期待派餅個日再食

香橙伯爵茶撻
賣相好吸引!

黑芝麻抹茶撻

呢個抹茶控一定要試! 好濃ge抹茶味啊!
加左少少黑芝麻就有d新鮮感

覆盤子巧克力撻
呢個唔陌生ge味道,濃濃的

檸檬榛子朱古力撻

偏酸,係好正統ge口味
期待派餅個日再食
2019-09-19
2019-09-16 108 瀏覽
之前行過附近都見過這間法式韃店,我唔鍾意食忌廉甜品,所以未有口碑之前冇諗住買,朋友極力推薦之下,買了幾個返公司大家食。這兒的法式韃非常合我口味,因為用忌廉份量不多,主要用新鮮水果,包括果蓉及水果做的慕絲,並不超甜,質感都好。例如我最鍾意七號,用新鮮荔枝肉做的三重荔枝他,頂頭新鮮荔枝肉,內心荔枝啫喱,再加撻皮,口感好。8號薄荷青檸撻都非常好,非常清新,薄荷味香,青檸味都出,撻底亦特色,一粒粒好似粗糧有咬口,特別。4號覆盆巧克力撻,水果的酸味更濃郁的朱古力很夾。公司女生喜歡抹茶芝麻,這裏的抹茶有證書,甘香味濃,與芝麻味道亦夾。

4號覆盆巧克力撻,水果的酸味更濃郁的朱古力很夾。

2019-09-15 112 瀏覽
Lemon Gianduja Tarte好香既檸檬味再加朱古力餅底,食落去口感有好fresh既口感而又唔會好甜,好特別既口味。Coffee Creme Brulee Tarte有咖啡味既creme brulee一定要試啦,面頭有少少焦糖脆皮,焗既時間適中,滑得嚟又唔會好似未熟咁,淡淡咖啡味更加提升咗成個味道!Raspberry Chocolate Tarte朱古力好重同埋creamy,加埋唔少既rasperry醬好夾,朱古力控既我表示好鍾意!Passionfruit Hazelnut Tarte熱情果味好濃同埋唔會太酸,成個tarte直都好開胃同埋味道好fresh加埋hazelnut 既口味令到個tarte口感一流!店舖後面就係廚房,見到師傅都整得好有心機,值得支持!
Lemon Gianduja Tarte

Coffee Creme Brulee Tarte

Raspberry Chocolate Tarte

Passionfruit Hazelnut Tarte

店舖後面就係廚房,見到師傅都整得好有心機,值得支持!
2019-09-12 132 瀏覽
網上搜尋看到一致讚好,所以在 last day 前喺度預訂了散水餅,只希望同事老闆都食得開心,我也預留了一件俾自己呢首先,送蛋糕來的外藉職員很好,很 nice, 還細心提醒未食前須把蛋糕放進雪櫃打開正方形蛋糕盒,內有九個細盒獨立裝住每一件蛋糕,既方便又精緻因不想太花腦筋,這次每一款味道都有購買,並獲同事一致好評,我個人試咗抹茶芝麻蛋糕,簡直 Fantastic! 餅底好味鬆軟,整體不會過甜,材料幼滑,真係令人一食難忘。倘若日後行經該餅店,必定會再次光顧

2019-09-10
外賣送餐
  • 全部蛋糕
2019-09-12 99 瀏覽
朋友知道我鐘意食甜品,今日特登係上環買左盒餅黎我屋企開心share食,佢話哩間餅店依家專做散水餅生意的,散買要特登網上預訂想要既款式,如果唔系去到就未必會買到想要既款式。朋友帶左四件上黎,我睇反當中既介紹書分別係①柚子牛奶朱古力撻Yuzu Milk Chocolate tarte,②香橙伯爵茶撻Orange Earl Grey tarte,⑦三重荔枝撻Fresh Lychee tarte,⑨黑芝麻抹茶撻Sesame Matcha tarte,每款撻既盒外都有貼上號碼貼紙表示款式,我先揀左香橙伯爵茶口味品嚐,一打開小盒子,伯爵茶的芳香濃濃浸出,賣相精緻吸引,我一啖咬落去,唔單止香味就連味道都是濃郁的伯爵茶味道,mousses幼滑,面頭配上一片香橙及橙肉蓉,咬到不同口感朋友拎左柚子牛奶朱古力撻,面頭有玫瑰花型朱古力圖案,柚子藏左係中間,做成餡,朋友話雖然有點甜和流,但被柚子既清新味道蓋過了同中和反我沖了些茶伴隨住繼續享用,朋友比較喜歡水果,佢再食係三重荔枝撻,面頭用左新鮮既荔枝肉配有小小銀鉑,下面搽咗紅莓荔枝果醬,咬落仲有荔枝和香桃忌廉,味道酸酸地,朋友話令味蕾振奮黑芝麻抹茶撻,面頭有粒小

,但被柚子既清新味道蓋過了同中和反

朋友話令味蕾振奮

黑芝麻抹茶撻,面頭有粒小小既朱古力蛋糕,咬落除左抹茶mousses 磚外,仲食到濃濃的黑芝麻味道,抹茶mousses幼滑,加埋綠茶粉係當中,微苦中帶甘甜,同黑芝麻連手,出黎既味道相當夾,好味

感謝朋友讓我享受到美味的茶點。
香橙伯爵茶撻Orange Earl Grey tarte
黑芝麻抹茶撻Sesame Matcha
  • Orange Earl Grey tarte
  • Sesame Matcha tarte
2019-09-11 128 瀏覽
今日去上環搵完朋友,路經一間細細既餅店,8卦之下就入去睇下,一入去就聞到濃濃既烤餅既香味💕。個裝潢係好warm既顏色。佢既window唔係放好多cake, 應該係追求新鮮製造。我最後俾佢既陣陣香味吸引,買左4款蛋糕。佢既包裝好靚,佢用一個大盒裡面再有4個同樣既細盒仔。佢總共大概有10款蛋糕。全部都雙重口味,睇落都好吸引。揀左4款好唔同味道既cake。由淡至濃介紹香橙伯爵茶撻 - 食到好清新既橙味,伯爵茶味唔會好濃,搶左橙既味道。士多啤梨乳酪撻 - 好香滑既味道咖啡creme brulee - 平時食creme brulee可能會偏甜,呢個有咖啡可以balance返。抺茶黑芝麻撻 - 呢個味道反差最大,先會食到抺茶香味再有濃濃芝麻味。我最鍾意呢個。全部撻既餅底都好香好好味。有guideline教要用手去食,可能唔想整碎個餅底😛☺️。

佢既window唔係放好多cake, 應該係追求新鮮製造。

佢總共大概有10款蛋糕。全部都雙重口味,睇落都好吸引。

揀左4款好唔同味道既cake。

由淡至濃介紹

Orange Earl Grey tarte

Strawberry Vanilla tarte

士多啤梨乳酪撻 - 好香滑既味道

Coffee Crème Brûlée tarte

Sesame Matcha tarte

全部撻既餅底都好香好好味。

2019-09-11
  • 黑芝麻抹茶撻
2019-09-06 102 瀏覽
成日經過呢間鋪頭都好想試吓佢d tartes今日happy friday!!! 終於搵到藉口去試吓啦!間鋪頭就係西港城對面,一入到去就聞到好香好香的焗蛋糕味,因為前啲有個客人買緊~咁我就周圍望,原來佢個鋪頭有埋自己的餅房啊!唔怪得知咁香嗎喇!佢有好多隻味可以揀佢個包裝真係好仔細啊!每一個有獨立包裝再擺落一個大盒入邊!如果送俾人的話好得體!拎到返公司啦準備開箱!好搞笑話佢會教你點樣食㗎😆😆😆佢叫大家唔好用刀叉用手食,好特別第一件介紹香橙伯爵茶撻!好香好香伯爵茶味有埋香橙味~我終於明我頭先入去鋪頭嗰陣聞到我的香味係咩啦!就係呢個餅底的牛油香辣個餅底好趣好好味🥰🥰🥰🥰🥰個蛋糕唔算好大件但係去到一邊都有兩層㗎,做得好仔細!跟住就係黑芝麻抹茶撻!我會覺得佢黑芝麻味特別濃!同抹茶個味好夾!最後就係法式咖啡忌廉布丁撻好好味呀可能我個人本身鍾意咖啡亦好鍾意法式布甸的味 2個加埋真係好開心!最後同場加映!今日有同事派散水餅又係派呢間鋪頭證明佢真係好出名呀😆😆😆呢個係細size
成日經過呢間鋪頭都好想試吓佢d tartes
今日happy friday!!! 終於搵到藉口去試吓啦!

佢有好多隻味可以揀

拎到返公司啦準備開箱!
好搞笑話佢會教你點樣食㗎😆😆😆
佢叫大家唔好用刀叉用手食,好特別

第一件介紹香橙伯爵茶撻!
好香好香伯爵茶味有埋香橙味~

跟住就係黑芝麻抹茶撻!
我會覺得佢黑芝麻味特別濃!同抹茶個味好夾!

最後就係法式咖啡忌廉布丁撻
好好味呀可能我個人本身鍾意咖啡
亦好鍾意法式布甸的味 2個加埋真係好開心!

最後同場加映!
2019-09-06 84 瀏覽
去西港城做野見到隔離有間細而不失高雅既甜品店入到去見到原來主要係買法國撻有好多唔同款,外表精緻,好吸引所以就決定買幾個返去試吓佢成個外賣包裝都好得意而且每個撻都仲要再獨立包裝方便拎亦都可以防止攞個陣唔小心搞到變型覆盆子巧克力撻Raspberry Chocolate tarte 覆盆子造成果醬混合朱古力兩者配合相宜士多啤梨忌廉撻Strawberry Vanilla tarte 個人最鐘意依個撻外型同味道有新鮮士多啤梨亦都有士多啤梨果醬再加埋忌廉有三重嘅口感三重荔枝撻fresh lychee用上荔枝肉做到好似花既樣式中間仲有少少銀箔非常高貴檸檬榛子朱古力撻Lemon Gianduja tarte 檸檬嘅微酸同埋榛子朱古力嘅甜令tarte 有酸有甜非常開胃四款撻都有唔同嘅特色食得出用心製作味道又好其實仲有好多唔同嘅款下次都想再試埋其他添
去西港城做野
見到隔離有間細而不失高雅既甜品
入到去見到原來主要係買法國撻
有好多唔同款,外表精緻,好吸引
所以就決定買幾個返去試吓

佢成個外賣包裝都好得意