2021-01-05 40 瀏覽
Tapas Night🇪🇸原來有間咁chill嘅西班牙菜😍 門口好多neon light好sharp好靚🤩試咗好多菜式😙😙全部都好正😆💕凍切拼盤💕西班牙菜當然要有cold cut platter😄 西班牙火腿+manchego cheese好夾, 芝士好香但味道唔會太濃, 容易入口☺️食唔慣芝士嘅人可以試吓👍🏻最特別有紅酒燴梨😆切成薄片好香肉桂味😍💕薄切炙燒吞拿魚腩💕魚腩燒到好香, 中間仲好嫩滑, 入口即融🤤🤤 份量仲好多呀💕鵝肝比堅尼三文治💕呢個超推介‼️烤得勁香脆!! 鵝肝醬香濃又唔會好膩👍🏻💕西班牙肉腸及曼徹格芝士忌廉扁意粉💕勁多肉腸粒好香口😍😍意粉硬度適中👍🏻肉粒放上麵包食原來好正😆💕烤煎原隻八爪魚腿配西班牙青醬💕超大條呀🤯彈牙但又唔韌, 就咁食有d咸, 應該係調味加埋本身嘅海水鮮味🙈但係配埋沙律食就啱啱好😍有新鮮蕃茄打成嘅蕃茄醬🤤💕Rose Royce💕 有玫瑰花瓣😍💕Pink Pineapple Cooler💕好fresh嘅mocktail🤤💕炸西班牙油條配朱古力醬💕Signature Spanish dessert🤤炸得好脆, 香濃肉桂配超濃朱古力❤️2個人輕鬆KO晒咁多野🙈太

Tapas Night🇪🇸
試咗好多菜式😙😙全部都好正😆

💕凍切拼盤💕

💕薄切炙燒吞拿魚腩💕
魚腩燒到好香, 中間仲好嫩滑, 入口即融🤤🤤 份量仲好多呀

💕鵝肝比堅尼三文治💕

💕炸西班牙油條配朱古力醬💕

2個人輕鬆KO晒咁多野🙈太好食🤤
2020-11-08
2020-12-21 348 瀏覽
呢間餐廳提供一系列以 sharing plates 為主題嘅 Tapas 小食🇪🇸貫徹西班牙人熱愛分享嘅飲食文化,Gin & Tonic 亦係唔可以錯過🍸💗棒棒鵝肝($78)將鵝肝醬搓成細球後雪涷,質感實身綿滑,鵝肝味濃,帶甘香餘韻🦆配埋開心果碎、炒製嘅香料粉同黑胡椒,整體冇咁漏🫒💗薄切慢煮八爪魚($78)採用西班牙八爪魚,一捕獲就係當地慢煮,隨即放入真空包裝,保證新鮮,肉質軟淋得嚟有嚼勁,完全唔韌🐙淋上橄欖油同蕃茄紅椒蓉,味道清新開胃🍅💗香煎鵝肝, 脆包, 紅酒梨片($48/ 1件)鵝肝味道醇厚,入口即溶,油香四溢。面頭嘅紅酒梨片酒味唔會太濃,反而幾香甜,減低油膩感🍐不過脆包偏硬身客易𠝹到口🥖💗檸汁白酒煮蜆($98)蜆肉每隻都好飽滿而且冇沙,食落好鮮甜🐚醬汁帶清幽嘅白酒香,不過略嫌檸檬味過酸,可以較番甜少少🍋有少量香草同洋蔥做配料💗烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁伴炸薯粒($158)豬鞍頗厚身,經慢煮後再煎至外表微焦,旁邊嘅脂肪部分帶豬油香,內裡肉質嫩滑多汁🐷底下嘅炸薯粒外脆內軟,加入適量嘅甜椒粉更加惹味🥔💗西班牙式油封鴨腿配甜血橙汁($198)鴨皮燒至香脆,肉質結實油份少,可以
💗棒棒鵝肝($78)
棒棒鵝肝

💗薄切慢煮八爪魚($78)
薄切慢煮八爪魚

💗香煎鵝肝, 脆包, 紅酒梨片($48/ 1件)
香煎鵝肝, 脆包, 紅酒梨片

💗檸汁白酒煮蜆($98)
檸汁白酒煮蜆

💗烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁伴炸薯粒($158)
烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁伴炸薯粒

💗西班牙式油封鴨腿配甜血橙汁($198)
鴨皮燒至香脆,肉質結實油份少,可以切出一梳梳鴨肉,入口帶豐腴嘅鴨香,唔會有騷味🍗血橙汁果香十足,香甜微酸,有助提升鴨肉嘅鮮美🍊
西班牙式油封鴨腿配甜血橙汁

💗White Sangria ($60/ Gls)
以白酒做base,加入梳打水、白蘭地、青蘋果、荔枝同熱情果,質地輕盈,酒味較淡,帶微甜水果香🍏
💗Virgin Sangria ($50/ Gls)
以梳打水做base,加入西柚、士多啤梨同覆蓋子,味道好似雜果賓治咁酸酸甜甜,底下有少少果肉🍹
Sangria
2020-12-20
香煎鵝肝, 脆包, 紅酒梨片
檸汁白酒煮蜆
烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁伴炸薯粒
西班牙式油封鴨腿配甜血橙汁
Sangria
最開心莫過於收工同朋友去Chill下!😝​前陣子行開行埋銅鑼灣,順手接老友收工~今次我哋就去咗食新派西班牙菜館"Tapa Room",睇網上評價不俗,於是就好奇去下!​▲一坐低就點了一大堆,太肚餓!(笑)✦ Octopus Carpaccio慢煮八爪魚片,啲肉幾嫩口,一啲都唔韌,加埋蕃茄碎及香菜,幾開胃。​✦ Foie Grass Lollipop嚟到呢度一定要食呢一款鵝肝小食!整到好似珍寶珠咁,一口一粒,食用方便!😍​呢個小食外層係鵝肝蓉,中間係一粒鵝肝,點住花生碎食,口感豐富!鵝肝濃郁又咸香,佐酒一流!​✦ Tuna Carpaccio吞拿魚腩燒到半生熟,肉質肥美,外層仲脆脆地,入口即溶!配上甜醋,味道清新,不錯!​✦ Padron Peppers 青椒簡單加粗鹽炒香,青椒甜甜地,粗鹽仍保持顆粒狀,食上口有咬口,不錯。​✦ Iberico Ham Croquetas呢款加咗火腿嘅可樂餅, 外皮炸得好酥脆,入口係軟綿嘅薯蓉,熱食真係正爆!​✦ Iberico Pork Chop in Sherry Vinegar Gravy ​ ​ ​經過慢煮及香煎,黑毛豬鞍個口感真係一流!咬上口「
最開心莫過於收工同朋友去Chill下!😝​
▲一坐低就點了一大堆,太肚餓!(笑)
Octopus Carpaccio
✦ Tuna Carpaccio
✦ Padron Peppers
Iberico Ham Croquetas
✦ Iberico Ham Croquetas
經過慢煮及香煎,黑毛豬鞍個口感真係一流!咬上口「索索」聲,但肉質Juicy唔乾柴!另外,我勁鍾意佢個醬汁,加咗西班牙嘅Sherry Vinegar,酸酸甜甜,可以減咗豬鞍及炸薯粒嘅油膩感。​
✦ Clams in Lemon Wine Sauce
呢款係清酒煮蜆嘅朋友!不過落咗檸檬及香草煮,味道比較清新!值得一讚係啲蜆肉好肥美,啖啖肉好過癮!🤤​
▲店內有可愛嘅食鬼圖案,玩味十足!
▲可以在Bar order各式美酒。
▲我跟朋友對Tapa Room基本上都幾滿意!另外,呢間店裝潢超eye catching,門口裝有一重重鎂光燈條,閃到爆燈,遠遠都唔怕望唔到!😂​
2020-12-04
Foie Grass Lollipop
Tuna Carpaccio
Iberico Ham Croquetas
2020-11-30 195 瀏覽
喺以前仲有得去旅行嘅日子,我有次去咗40幾日歐洲旅行,一路有北歐玩落去。唔知係咪因為窮遊,唔係餐餐都食得好,去到中途有啲掛住亞洲嘅食物,有啲思鄉(呢個思鄉真係解掛住香港)。然後我記得我去到西班牙嗰陣好開心,因為佢有飯食(西班牙海鮮飯),啲tapas又有好多款揀,好正。自此之後,我就覺得西班牙菜好好食,係我比較鍾意嘅歐洲菜式。今次嚟咗銅鑼灣呢間Tapa Room食西班牙菜,有好多唔同嘅Hot Tapas同Cold Tapas揀,我就每樣揀左幾款。至於main course就揀左Seafood Paella,去回味返喺西班牙旅行嗰陣日日食paella嘅感覺。🐙Octopus Carpaccio Slow-cooked 薄切慢煮八爪魚 $78慢煮嘅八爪魚加上少少橄欖油帶出咗八爪魚本身嘅鮮味,食落嘅口感幾彈牙,感覺幾清新,配埋蕃茄同青瓜製成嘅醬,酸酸甜甜咁,作為第一道菜,都算幾開胃。🐷Jamon Iberico 24 Months 西班牙黑毛豬火腿24個月 $88Jamon Iberico同Paella真係並列為我最鍾意嘅西班牙食物。想當年去到西班牙嗰陣,第一次喺當地食Jamon Iberic

Octopus Carpaccio Slow-cooked

Jamon Iberico同Paella真係並列為我最鍾意嘅西班牙食物。想當年去到西班牙嗰陣,第一次喺當地食Jamon Iberico,感覺真係非常驚艷,覺得好好食。係就係鹹左啲,但嗰種鹹香,喺口入面久久不能散去,令人回味無窮。我記得嗰陣離開西班牙,最唔捨得嘅就係呢樣食物,因為喺香港食通常都會好貴,可能唔會再有咁多機會食到。今次喺呢度見到,價錢仲要咁平,都有成十塊,真係好抵,食落仲要係西班牙嘅味道,令我好想下次再黎食。
Jamon Iberico 24 Months

🥔Tortilla De Patata 西班牙薯仔蛋餅 $78
呢道hot tapas都令人非常有驚喜,一切落去,啲餡料就流曬出黎,好靚。蛋餅充滿蛋香,調味又啱啱好,更驚喜嘅係薯仔粒好甜,係天然嘅薯仔甜味,好好食。
Tortilla De Patata

🫑Padron Peppers西班牙小青椒 $68
由西班牙空運過嚟嘅青椒,同喺香港買到嘅青椒係有啲唔同嘅,呢個青椒比較短身,食落亦比較鮮甜,同香港嘅青椒比,呢隻青椒一啲都唔辣,唔鍾意食辣嘅朋友都可以試吓。呢一道菜將西班牙青椒炸起,再喺青椒表面灑鹽。鹽可以帶出青椒嘅鮮味,鍾意食青椒嘅朋友一定要試吓呢道菜啦。

🐖Iberico Pork Meatball in Roasted Sweet Pepper Sauce 西班牙黑毛豬肉丸 伴 烤甜椒醬肉丸 $78
黑毛豬肉丸外皮係炸出嚟嘅,入邊豬肉丸嘅豬肉味好重,加埋烤甜椒醬,甜甜酸酸咁,同濃味嘅豬肉丸形成對比,值得一試。

🥘Seafood Paella 西班牙海鮮鍋飯(二人份)$188
呢盤Paella一上檯,即刻傳黎好香嘅蝦味,令人食指大動。唔係好大碟,但飯上面滿佈海鮮,有四隻蜆、四隻大蝦、四隻青口同埋一堆魷魚圈。啲飯食落都好有海鮮味,好好食。最令我驚喜嘅係蜆,好大隻,仲好鮮甜,又充滿海水嘅味道,勁好食。青口咬落都好香。大蝦有濃濃嘅蝦味,同埋佢有剝走部份嘅殼,所以食嗰陣都好方便,好容易整走啲殼。啲蝦大大隻,好食。
Seafood  Paella

🍹The Classic $108
The Classic係由Tanqueray gin, schweppes tonic water再加青檸、檸檬同juniper berries而整成嘅cocktail,味道上同普通嘅gin tonic好似。特別嘅地方係佢嘅青檸味好重,飲落去有甘甜嘅感覺。食嘢嘅時候如果想清一清口入面嘅味道,呢一杯cocktail係唔錯嘅選擇。
The  Classic

🧃Pink Pineapple Cooler $58
呢一杯mocktail飲落去嘅感覺就好似混合果汁咁,入邊除咗pineapple嘅味道,仲會有好似士多啤梨嘅感覺。雖然係果汁,但杯嘢其實唔係好甜,啱曬唔鍾意太甜嘅我,值得一試。
Pink Pineapple Cooler

總括而言,呢間絕對係一間會令人想再encore嘅西班牙菜。我諗當我又再掛住西班牙嘅時候,我應該又會再嚟食啦。
2020-11-29
The  Classic
Pink Pineapple Cooler
  • 西班牙薯仔蛋餅
  • 薄切慢煮八爪魚
  • 西班牙海鮮鍋飯 (二人份)
2020-11-27 594 瀏覽
Tapa Room同朋友之前去過觀塘店已經覺得質素唔錯, 定價幾reasonable. 今次黎到佢cwb 店。霓虹燈大門超吸晴fancy, 好在入去就無呢d 燈光視覺上無咁大壓力烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁伴炸薯粒 $158Iberico Pork Chop in Sherry Vinegar Gravy 推薦🙌 一向覺得豬比牛更難烹調得好食, 要煮得熟而控制到口感. 呢度做得好成功, Iberico Pork Chop 肉厚, 慢煮保持肉汁同彈性, 肥瘦均勻肉香而唔帶任何豬羶. 薄切慢煮八爪魚 $78Octopus Carpaccio Slow Cooked 八爪魚薄切, 彈牙唔韌, 今次蕃茄醬比較多, 微鹹香好岩送酒西班牙黑毛豬肉丸 伴 烤甜椒醬 $78Iberico Pork Meat Ball in Roasted Sweet Pepper Sauce呢道比較失色, 肉結實但炸得耐, 雖然脆卻有點乾. 建議想食真d 黑毛豬嘅話order 佢個豬鞍架檸汁白酒煮蜆 $98Clams in Lemon Wine Sauce 每隻蜆都幾大粒, 有鮮味. 個白酒檸汁sauce 調
Tapa Room

烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁伴炸薯粒 $158

薄切慢煮八爪魚 $78
Octopus Carpaccio Slow Cooked

西班牙黑毛豬肉丸 伴 烤甜椒醬 $78

檸汁白酒煮蜆 $98
Clams in Lemon Wine Sauce
每隻蜆都幾大粒, 有鮮味. 個白酒檸汁sauce 調味都剛好. 加入左蜆鮮味覺得當湯飲都得🤣

西班牙火腿及蜜糖茄子卷 $58
Jamon Serrano & Honey Aubergine Salad
冷盤, 覺得味道其實似係有造型嘅salad. 中間加入左沙律菜同清清地茄子, 伴上咸香hams 還不錯.

棒棒鵝肝 $78
Foie Gras Lollipop
lollipop 造型鵝肝好cute~ 我承認對鵝肝有點偏見, 總覺得佢好膩. 但神奇地呢道棒棒鵝肝又唔錯wor, 味道好濃郁咸香, 口感幼滑細膩.

可能落左點pepper, 又灑上開心果碎, 定有其他調味關係, 唔覺得膩. 好岩小口嘅食, 咸香細滑送酒一流

Before Sunrise $75
每次選Red currant, mixed berries 都會驚有藥水味. 但呢杯係清爽berries 酸香配上淡淡rosemary aroma, refreshing 好易入口.

Surprise Me $118
bartender 講低喜好就會幫因應口味製作一杯, 所以真係surprise. 呢杯同樣係好refreshing, 以gin 做based 加左lime 調味, 飲左啖自己蠻喜歡

西班牙玉桂多士配新鮮雜莓 $58
Torrijas with Fresh Strawberries
平時西班牙甜品見churros 多, 好少見Torrijas.

切開係軟綿綿, 出面包裹滿cinnamon, 甜度剛好, 好食. 如果可以配多球雪糕或者whipped cream 就perfect 啦.

• 檸汁白酒煮蜆
  • 棒棒鵝肝
2天前 0 瀏覽
好耐無寫食評,但陳冠A搞到我好想寫🤣🤣🤣真心推介呢度🎉鍾意周圍試食嘅我,好少機會會番兜N次Tapa room嘅吸引力除左係食物上外,就係人啦有個好似陳冠A 做樓面嘅哥哥,由舊店食到呢間新店,都覺得佢對份工好有熱誠忙到癲,都好好禮貌,一啲都唔hea,身為打工仔嘅我,果一刻都搞到我都對老闆感慚愧😅😅講番食物啦,呢間餐廳時不時都轉餐牌次次食都有新意👍👍👍餐湯食到藩茄肉,加埋啲油香,好開胃❤️凍蝦無雪味,但啲肉好痴殼,有啲難搞,不過夠彈牙呢個蟹肉蒜香意粉好大一盤呀,食到底仲有好多蟹肉醬料,香味十足😋
好耐無寫食評,但陳冠A搞到我好想寫🤣🤣🤣
真心推介呢度🎉
鍾意周圍試食嘅我,好少機會會番兜N次
Tapa room嘅吸引力除左係食物上外,就係人啦

講番食物啦,呢間餐廳時不時都轉餐牌
次次食都有新意👍👍👍
餐湯食到藩茄肉,加埋啲油香,好開胃❤️
餐湯

凍蝦無雪味,但啲肉好痴殼,有啲難搞,不過夠彈牙
前菜

蟹肉蒜香扁意粉

3天前
餐湯
前菜
這天約了朋友於銅鑼灣這間餐廳吃飯,之前已經去過觀塘總店,今次來嘗一嘗銅鑼灣分店的。環境很舒服,都是以霓虹燈作為裝飾,配合他們店的主題。酒類也有不少,酒吧佈置簡約。由於鄰近街邊,故此設有玻璃窗透光真是不錯。菜式選擇多,真的要想一想吃什麼。原來mocktail都有不少選擇,很多款都很想點呢。Green Garden可以去掉口中的油膩感,它帶點微微酒香,相當清新。而Pink Pineapple Cooler顏色很吸引,充滿熱帶風情。Clams in Lemon Wine Sauce,十分鮮嫩的蜆肉配上清酒,味道濃郁。Tuna Carpaccio的吞拿魚很新鮮呀,加入橄欖油感覺更加肥美。Blood Orange & Beef Salad,是一個很fresh的開胃沙律,味道酸酸甜甜。Iberico Pork Chop in Sherry Vinegar Graxy入口即溶,肉質很鮮嫩,醬汁超級惹味。裡面還有不少薯仔粒,很有咬口。Churros with Chocolate Dip是令人滿足的甜品,口感很酥脆,帶香濃的玉桂味。總括而言,這間的環境氣氛不錯,而且門口有打卡位,加上食物性價比高,是和朋

環境很舒服,都是以霓虹燈作為裝飾,配合他們店的主題。

酒類也有不少,酒吧佈置簡約。

由於鄰近街邊,故此設有玻璃窗透光真是不錯。

菜式選擇多,真的要想一想吃什麼。

原來mocktail都有不少選擇,很多款都很想點呢。

裡面還有不少薯仔粒,很有咬口。

Churros with Chocolate Dip是令人滿足的甜品,口感很酥脆,帶香濃的玉桂味。總括而言,這間的環境氣氛不錯,而且門口有打卡位,加上食物性價比高,是和朋友聚會的好地方。

餐廳的位置有點偏僻,在銅鑼灣和灣仔中間,但是試過這家餐廳後下次可能會特意前來🤪和朋友下班後來喝下小酒也是很適合的🤤食物真的是重點中的重點,來看看吧🔥✿ Slow-cook Octopus Carpaccio ☻ ☻ ☻ ☻ ☻ 很柔軟的慢煮八爪魚薄片,配上清新酸甜微辣的出色蘿蔔蓉,很開胃😋✿ Foie Gras Lollipop ☻ ☻ ☻ ☻ ☻ 第二推薦的會是這個別致的鵝肝棒棒糖~味道濃厚,有油脂香留在口內,配紅酒一流🤤✿ Slow-cook Iberico Pork Chop ☻ ☻ ☻ ☻ ☻ 慢煮豬鞍肉質鬆化,個人很愛它旁邊的肥膏,加上肉和薯仔粒吃超香的,啊薯仔粒光吃也超香,整道菜都十分出色🤤🤤🤤✿ Clams in Lemon Wine Sauce ☻ ☻ ☻ ☻ 第一次吃到這樣煮的蜆,加了大量檸檬汁,有點搶了蜆的風頭,但味道還是很不錯的,蜆很肥很鮮~✿ Churros in Dark Chocolate Sauce ☻ ☻ ☻ ☻ ☻ 話說這是我第一次吃這個外國「油炸鬼」,這裡真的做得很好吃🤩雖然我知道一口一口吃下去的都是卡路里但還是不能拒絕!油條炸得金黄,表面脆但內裡

Slow  cooked  octopus

Foie  Gras  lollipops

Lemony  Clams

話說這是我第一次吃這個外國「油炸鬼」,這裡真的做得很好吃🤩雖然我知道一口一口吃下去的都是卡路里但還是不能拒絕!油條炸得金黄,表面脆但內裡又帶韌性的麵團配上有點肉桂香的脆糖粒再沾上香濃的黑巧克力醬。。。這種美味其他食物不能比擬🤤
Churros

📷 Sony A6400 + Sony 50mm f2.8 macro
Ig @hkbellyhungry
Churros
  • 薄切慢煮八爪魚
  • 棒棒鵝肝
6天前 2 瀏覽
25號晚黎得返set menu,好彩都有本身想試果幾樣,餐廳仲好好人送多左款tapas,而且啲野食樣樣都整得好靚😍.棒棒鵝肝質感綿密,鵝肝味濃郁,配埋炒香左既開心果碎同香料,惹味之餘又增添口感,咸香細滑送酒一流;薄切慢煮八爪魚肉質軟稔,淋上蕃茄醬、紅椒蓉、海葡萄,香料味好重,有驚喜!另一道餐廳招牌蛋餅真係好正🥺一切落去啲餡就流哂出黎,薯仔粒同蛋汁撈埋紅椒粉同蒜蓉蛋黃醬好香口,一人KO一個絕對冇問題!主菜包左燒春雞同海鮮飯,燒雞醬汁甜甜辣辣幾香,海鮮飯真係好出色,料多之餘個飯勁入味索哂啲精華,軟硬度適中,份量都幾多下;食埋churros同肉桂多士真係夠哂皮~
聖誕節
Tapa 西班牙文嘅意思喺伴酒小菜, 呢間餐廳主打西班牙式嘅小菜🇪🇸 而門口起搶眼嘅霓虹燈就係熱門打卡點!除左大門,店內都會有,加上燈光偏暗,好適合同朋友飲杯嘢chill下,食下小食咁~🍹-先介紹餐廳嘅Cold Tapas, 招牌菜之一嘅薄切慢煮八爪魚($78) 🐙,口感爽彈, 再配埋番茄紅椒蓉,酸酸甜甜咁,帶出西班牙新鮮八爪魚嘅鮮甜👌🏽另外推介捧捧鵝肝($78)🦢 鵝肝粒竟然做到雪糕嘅口感👍🏽香濃細滑,撈埋勁多開心果,海鹽同黑椒碎,增加咬口同微微減輕左膩嘅感覺鵝肝比堅尼三文治($78)脆卜卜嘅烘三文治加上牛油同鵝肝醬,味道勁夾💖 麵包偏薄身所以食完唔會太飽檸汁白酒煮蜆($98)蜆肉多汁入味,肉質飽滿,落少少檸檬汁有提鮮嘅作用🍋*主菜Hot Tapas有西班牙式油封鴨腿配血橙醬($198)外皮起脆口而且唔會油膩,鴨肉就偏乾身少少,但配埋酸酸甜甜嘅血橙醬,入口仲有陣陣甘香👍🏽 成功加分✔️香煎原隻八爪魚腿配西班牙青醬($208)大大份原隻八爪魚,食落彈牙唔會死實實,加埋西班牙青醬食落更有層次🐙*呢度嘅Cocktail都好有特色,M-G&T-O(NH$108/HH75) 好重Mint 同Cu

呢度嘅Cocktail都好有特色,M-G&T-O(NH$108/HH75) 好重Mint 同Cucumber 味🥒,入口清新爽甜👍🏽
White Sangria(NH$60/HH$48)用上白酒做base,mix梳打水、白蘭地、同雜果果香🍏好岩聽住歌chill住飲😂
最近, Tapasroom人氣急升同討論度高,小編當然要嘗試一下。每逢經過,都會被耀眼嘅霓虹燈招牌吸引,內裏係走型格酒吧路線。🤍冷盤前菜🦑薄切慢煮八爪魚 $78八爪魚既新鮮又口感彈牙,配合蕃茄醬同黑胡椒醬 ,帶點辣味,非常醒胃。🍢棒棒鵝肝 $78賣相有趣,竹籤串住迷你球狀嘅鵝肝蓉,一口咬下去芝士般溶化,開心果碎更增加口感,減少膩口感覺。🤍小食🥔西班牙薯仔蛋餅 $78西班牙嘅經典菜式。蛋餅蛋香濃郁,切開蛋飯蛋汁傾流而出,粒粒薯仔味道突出,增添口感。🤍主菜🥩慢煮西班牙黑毛豬鞍架$158豬鞍架成吋幾厚 外層烤煎至微焦 ,內裏肉質鮮嫩軟腍,配酸酸甜甜嘅些厘醋燒汁,令人回味。炸薯粒份量不馬虎,帶點焦香,很快便清空。🦐西班牙海鮮鍋飯 $188喺網上大獲好評,的確不負所望。海鮮份量好足料,仲好新鮮~另外西班牙飯似係偏硬嘅意大利飯,每粒都非常入味。大蝦接近手板咁大隻,肉質爽口彈牙,仲有新鮮嘅蜆肉同青口,非常豐富,適合與同伴分享。🤍甜品🥖炸西班牙油條配濃滑朱古力醬𝐂𝐡𝐮𝐫𝐫𝐨𝐬 $58最有驚喜,同粵式油條係兩回事。Churros炸得外脆內軟,表層鋪滿砂糖配合朱古力醬,味道濃郁,幸福感倍增。酒水🍹Virg

🤍冷盤前菜

𝐂𝐡𝐮𝐫𝐫𝐨𝐬 $58
炸西班牙油條

酒水
🍹Virgin sangria $58
無酒精飲品,雜莓果汁伴着串燒士多啤梨,賣相較適合打卡。

🍷𝚁𝚎𝚍 𝚂𝚊𝚗𝚐𝚛𝚒𝚊 $𝟼𝟶
紅酒加白蘭地、蘋果、桃、橙同肉桂,幾特別。

西班牙薯仔蛋餅
慢煮西班牙黑毛豬鞍架
西班牙海鮮鍋飯
炸西班牙油條
  • 烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁伴炸薯粒
👣 Tapa Room👣🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸 位於銅鑼灣的西班牙餐廳🇪🇸裝潢型格又有特別 氣氛不錯大大個霓虹燈招牌🌈五光十色 吸引咗不少人去打卡!而入面既位置都係高枱bar枱!啱晒同朋友happy hour傾吓偈(扮)好學的我😎特登上網揾下”tapa”一詞既意思😛原來tapa本身係有「覆蓋」的意思但而家已經係指正餐之前作為前菜食用的各種小食🍽佢既由來係有幾個講法🤔有人話係為了防止果蠅因酒甜香而接近酒杯而用一片麵包或肉制品以蓋住酒杯口🍷亦有人話係國王為了不喝醉便下令飲酒時必須配上小食🤣不過無論背後的故事係咩Tapas隨着時間推移已經變成豐富可口的小菜!⭐️⭐ 🐙𝙊𝙘𝙩𝙤𝙥𝙪𝙨 𝘾𝙖𝙧𝙥𝙖𝙘𝙘𝙞𝙤 𝙎𝙡𝙤𝙬-𝙘𝙤𝙤𝙠𝙚𝙙薄切慢煮八爪魚 HKD$78 ⭐️⭐️八爪魚賣相好吸引擺盤擺到好似一朵花咁八爪魚薄切 口感彈牙唔會太韌配上少少辣嘅番茄醬同香料食落幾開胃同refreshing味道:🌕🌕🌕🌗🌑價錢:💰💰💰⭐️⭐ 🥔𝙏𝙤𝙧𝙩𝙞𝙡𝙡𝙖 𝘿𝙚 𝙋𝙖𝙩𝙖𝙩𝙖西班牙薯仔蛋餅 HKD$78 ⭐️⭐️為咗食呢款而黎!睇相以為好大碟點知原來仲細

👣 Tapa Room👣

位於銅鑼灣的西班牙餐廳🇪🇸
裝潢型格又有特別 氣氛不錯
大大個霓虹燈招牌🌈五光十色
吸引咗不少人去打卡!
而入面既位置都係高枱bar枱!
啱晒同朋友happy hour傾吓偈

有人話係為了防止果蠅因酒甜香而接近酒杯
而用一片麵包或肉制品以蓋住酒杯口🍷
亦有人話係國王為了不喝醉便下令飲酒時必須配上小食🤣
不過無論背後的故事係咩
Tapas隨着時間推移已經變成豐富可口的小菜!

[Cold tapas]
食落幾開胃同refreshing

味道:🌕🌕🌕🌗🌑
價錢:💰💰💰

[Hot tapas]
為咗食呢款而黎!
睇相以為好大碟

一口食落去薯仔味道濃郁
成個感覺好creamy好正

味道:🌕🌕🌕🌕🌖
價錢:💰💰💰

⭐️⭐ 𝙂𝙧𝙞𝙡𝙡𝙚𝙙 𝙎𝙡𝙤𝙬 𝘾𝙤𝙤𝙠𝙚𝙙 𝙄𝙗𝙚𝙧𝙞𝙘𝙤 𝙋𝙤𝙧𝙠 𝘾𝙝𝙤𝙥 𝙄𝙣 𝙎𝙝𝙚𝙧𝙧𝙮𝙗𝙑𝙞𝙣𝙚𝙜𝙖𝙧 𝙂𝙧𝙖𝙫𝙮 𝙒𝙞𝙩𝙝 𝙋𝙤𝙩𝙖𝙩𝙤 𝘾𝙪𝙗𝙚𝙨烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁伴炸薯粒 HKD$158 ⭐️⭐️

[Hot tapas]

味道:🌕🌕🌕🌕🌕
價錢:💰💰💰💰
  • 西班牙薯仔蛋餅
2020-12-27 12 瀏覽
今個聖誕冇左晚黑堂食🎄唔緊要!晏就慶祝都一樣姐!✨烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁炸薯粒🐷($158)嘩左聲😱估唔到咁厚身!表面煎得微焦微脆,內裏肉質相當嫩,甘香多汁,好有彈性。呢個就係慢煮既魔力!薯粒外脆內綿,點埋醋汁,好食到停唔到,連骨都唔放過!✨薄切炙燒吞拿魚腩🐟($88)呢個真心超推!吞拿魚腩燒到半熟,魚油滲曬出嚟,入口即化✨血燈燒牛柳沙律🐮($58)血燈非常甜,一咬果汁湧曬出黎🍊燒牛柳有好多件,有牛既油脂香,一啲都唔粗榎😋撈埋甜酸沙律汁同菜,清新開胃🥰✨檸汁白酒煮硯🍋($98)食硯最驚有沙,呢道菜絕對冇呢個問題。隻隻肥美飽滿,仲好新鮮添😋檸汁加上白酒,仲有洋蔥🧅提味,胃口大開!✨炸西班牙油條配朱古力醬🍫($58)西班牙傳統小食,新鮮炸起,非常燙嘴😻肉桂味道突出,唔洗點朱古力醬已經好好食👍🏻不過若果可以將啲油再迫走多啲就完美了🤗✨Green Garden🌱(含酒精)($108)✨Pink Pineapple Cooler🍍($58)而家晚黑冇得去酒吧,真係好掛住😢 順便係到chill一chill,relax下😚💰價錢相比起同區西餐低,但睇得出餐廳對於烹調佳餚嘅執着,唔係he
今個聖誕冇左晚黑堂食🎄唔緊要!晏就慶祝都一樣姐!
烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架 配些厘醋燒汁炸薯粒🐷($158)

✨烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁炸薯粒🐷($158)
薄切炙燒吞拿魚腩🐟($88)

✨薄切炙燒吞拿魚腩🐟($88)
呢個真心超推!吞拿魚腩燒到半熟,魚油滲曬出嚟,入口即化
血燈燒牛柳沙律🐮($58)

✨血燈燒牛柳沙律🐮($58)
檸汁白酒煮硯🍋($98)
✨檸汁白酒煮硯🍋($98)
炸西班牙油條配朱古力醬🍫($58)
✨炸西班牙油條配朱古力醬🍫($58)

✨Green Garden🌱(含酒精)($108)
✨Pink Pineapple Cooler🍍($58)

💰價錢相比起同區西餐低,但睇得出餐廳對於烹調佳餚嘅執着,唔係hea你,相當高質!絕對值得再去😋
2020-12-20
聖誕節
烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架 配些厘醋燒汁炸薯粒🐷($158)
薄切炙燒吞拿魚腩🐟($88)
血燈燒牛柳沙律🐮($58)
檸汁白酒煮硯🍋($98)
炸西班牙油條配朱古力醬🍫($58)
  • 烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁炸薯粒
  • 血燈燒牛柳沙律