2021-06-03 295 瀏覽
唔洗返工嘅日子, 飲飲食食係最寫意。今日帶丫姨去銅鑼灣食西班牙菜, 食過好幾次, 好食當然再幫襯。門外嘅霓虹燈, 正是Tapa Room門外的特色打卡位。分店所有裝修格局都很一致。隨意點左好幾款share食。血橙燒牛柳沙律:牛柳絲有肉香, 配上沙律菜、清甜多汁嘅橙、芝士、芝麻, 酸尾尾, 開胃有層次。薄切灸燒吞拿魚腩:吞拿魚刺身口感, 只有側邊位灸燒過, 有魚香得黎又香口, 配上酸酸地沙律菜, 清新又開胃。西班牙薯仔蛋餅:西班牙家庭傳統菜式, 係香港真係好少餐廳可以食到。切開金黃厚蛋餅入面, 有粒粒軟熟薯仔, 面層加左少少忌廉汁, 今次好似煮過左龍, 切開中心位冇流心, 蛋餅表面有d鞋, 不過味道仲keep到有淡淡蛋香。巴塞隆拿式烤紅蝦:濃郁香油, 香草味重, 原隻紅蝦大大隻亦很入味, 肉質爽, 如果餐廳可先去除蝦腸會更好, 避免食落有沙。  烤煎US PRIME肉眼牛扒 配粉紅胡椒忌廉汁伴薄煎薯餅order 4成熟, 肉質嫩, 稍有幾件連帶筋, 有咬口, 配上濃郁忌廉汁, 味道偏鹹, 配菜原來轉左做粗薯條, 整好balance一下個汁。餐廳Promotion, 入座送甜品炸西班牙油條

隨意點左好幾款share食。

血橙燒牛柳沙律:

血橙燒牛柳沙律

薄切灸燒吞拿魚腩:

薄切灸燒吞拿魚腩

西班牙薯仔蛋餅:

巴塞隆拿式烤紅蝦:

烤煎US PRIME肉眼牛扒 配粉紅胡椒忌廉汁伴薄煎薯餅

餐廳Promotion, 入座送甜品

炸西班牙油條配朱古力醬:
油條表面平均包上砂糖, 口感香脆, 因個人喜歡再想增加甜度, 點埋朱古力醬食更正!

西班牙肉桂多士配新鮮雜莓
同樣表面沾了砂糖, 質地軟熟, 入面質地好似濕潤麵包嘅口感, 有淡淡肉桂香。

西班牙肉桂多士配新鮮雜莓

呢度有唔少餐廳自家調製酒精供應, 唔飲酒都有少量juicy可選擇, 味道偏甜, 待冰慢慢溶後, 甜度剛剛好。

2021-06-02
血橙燒牛柳沙律
薄切灸燒吞拿魚腩
西班牙肉桂多士配新鮮雜莓
想趕走Monday Blue,今晚約同事去食西班牙菜揀左銅鑼灣Tapa Room。裝潢型格時尚,門口霓虹燈設計好奪目,岩哂打卡影相~莫希托羊肉串燒肥瘦比例剛好,鮮味嫩滑唔會柴,肉汁Juicy好惹味。薄切炙燒吞拿魚腩吞拿魚腩肥美,油香味重,油脂分佈得均勻,入口即化。底有黑醋沙律菜帶點微辣,面頭撒上芝麻粒,口感層次豐富。棒棒鵝肝必點菜式之一,鵝肝香氣十足,口感軟滑細膩,味道濃香豐腴。巴塞隆拿式烤紅蝦五大隻紅蝦賣相吸引,蝦肉鮮甜彈牙夠哂滑溜,沾酸辣醬汁同食特別惹味。霹靂蜜糖烤慢煮法國黃油春雞 有半隻同全隻選擇,春雞皮香肉嫩,肉質細嫩鮮美又多汁,帶絲絲蜜糖甜味。烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配厘醋燒汁伴炸薯粒黑毛豬鞍經慢煮後,肉質更軟腍細滑,能鎖住肉汁,肉味濃郁,入口嫩滑彈牙,豐香甘腴。一口薯粒烤過後更香脆惹味。炸蕃薯條配是拉差蒜茸蛋黃醬金黃色蕃薯條甘香酥脆好清甜,配惹味醬汁,真係好難忍口!炸西班牙油條配朱古力醬油條炸得金黃香脆,撒上肉桂糖再蘸香濃朱古力醬,超邪惡又好味既組合!飲品方面叫左杯White Sangria,清新果香配白酒,甜度適中,好岩女士們。
想趕走Monday Blue,
今晚約同事去食西班牙菜
揀左銅鑼灣Tapa Room。

裝潢型格時尚,
門口霓虹燈設計好奪目,
岩哂打卡影相~

莫希托羊肉串燒
肥瘦比例剛好,
鮮味嫩滑唔會柴,
肉汁Juicy好惹味。

薄切炙燒吞拿魚腩
吞拿魚腩肥美,油香味重,
油脂分佈得均勻,入口即化。
底有黑醋沙律菜帶點微辣,
面頭撒上芝麻粒,口感層次豐富。

棒棒鵝肝
必點菜式之一,鵝肝香氣十足,
口感軟滑細膩,味道濃香豐腴。

巴塞隆拿式烤紅蝦
五大隻紅蝦賣相吸引,
蝦肉鮮甜彈牙夠哂滑溜,
沾酸辣醬汁同食特別惹味。

霹靂蜜糖烤慢煮法國黃油春雞
有半隻同全隻選擇,
春雞皮香肉嫩,
肉質細嫩鮮美又多汁,
帶絲絲蜜糖甜味。

烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配厘醋燒汁伴炸薯粒
黑毛豬鞍經慢煮後,
肉質更軟腍細滑,能鎖住肉汁,
肉味濃郁,入口嫩滑彈牙,豐香甘腴。
一口薯粒烤過後更香脆惹味。

炸蕃薯條配是拉差蒜茸蛋黃醬
金黃色蕃薯條甘香酥脆好清甜,
配惹味醬汁,真係好難忍口!

油條炸得金黃香脆,
撒上肉桂糖再蘸香濃朱古力醬,
超邪惡又好味既組合!

飲品方面叫左杯White Sangria,
清新果香配白酒,甜度適中,好岩女士們。
2021-03-22
今日嚟咗Time Square行街,想同朋友飲吓嘢,想到呢間好有格調嘅主打西班牙菜嘅酒吧 — Tapa Room🍽 於是入去試吓,品嚐吓Spanish cuisines ☺️Cold Tapas蕃茄脆包、醃白銀魚、蒜茸蛋黃醬 ($48)- 呢個Tapas非常有驚喜,多元嘅味道配搭非常衝擊味蕾💛甜酸鹹配搭平衡,蕃茄嘅甜酸,白銀魚嘅鹹香、突出嘅蒜茸香,完美混搭埋得好完美,非常有記憶點☺️薄切慢煮八爪魚 ($78)- 慢煮八爪魚果然好出名,八爪魚雪白薄身, 醬汁完美沾滿每一片,鹹甜美味,非常開胃😋Hot Tapas香煎鵝肝、脆包、紅酒梨片 ($48/pc)- 鵝肝好高質,質感綿滑冇腥味,微微煎香非常誘人,連埋甜甜帶紅酒香嘅梨片,味道一流,而且有埋脆包嘅加持,口感異常豐富,風味倍增😚西班牙薯仔蛋餅 ($78)- 薯仔蛋餅都好有特色,薯仔綿密軟滑,比香軟嘅蛋餅包裹住,入口細膩;蒜香惹味嘅醬汁都加強咗成道菜嘅風味,入口即化,香濃美味😍檸汁白酒煮蜆 ($98)- 蜆肉新鮮,肉質彈牙,新鮮嘅檸汁充分帶出咗蜆肉嘅鮮味,白酒味都好明顯,鮮甜美味😝Main Course嫩煎慢煮鴨胸配甜些厘酒汁伴炸蕃薯條 ($1

Cold Tapas
蕃茄脆包、醃白銀魚、蒜茸蛋黃醬 ($48)
蕃茄脆包、醃白銀魚、蒜茸蛋黃醬

薄切慢煮八爪魚 ($78)
薄切慢煮八爪魚

Hot Tapas
香煎鵝肝、脆包、紅酒梨片 ($48/pc)
香煎鵝肝、脆包、紅酒梨片

西班牙薯仔蛋餅 ($78)
西班牙薯仔蛋餅

檸汁白酒煮蜆 ($98)
檸汁白酒煮蜆

Main Course
嫩煎慢煮鴨胸配甜些厘酒汁伴炸蕃薯條 ($128)
- 呢道菜份量十足,鴨胸非常好食,肉質又結實又鮮嫩多汁,一啲都唔會過老,而且外皮香脆可口;另外返薯條揸得好香脆,外脆內軟,甜甜嘅香氣充斥口腔,食得好滿足🤤
嫩煎慢煮鴨胸配甜些厘酒汁伴炸蕃薯條

飲品方面叫咗杯酒-Rose Royce ($108),入口順滑,而且帶點微微嘅花香同果香,配搭西班牙菜一流;另外仲叫咗杯非酒精嘅飲品Pink Pineapple Cooler ($58)都非常好飲,清新果甜,有埋檸檬調味,好解渴🍹
Pink  Pineapple  Cooler

酒吧設計好有時尚感,尤其係擺滿手樽嘅牆,非常modern得嚟帶啲好relaxing 嘅feel 🍺啱晒同朋友飲番杯chill吓🥂食物質素一流,食得非常滿足,會再encore👍🏻
2021-03-20
嫩煎慢煮鴨胸配甜些厘酒汁伴炸蕃薯條
Pink  Pineapple  Cooler
  • PInk Pineapple Cooler
2021-03-13 837 瀏覽
前日阿媽生日🎂諗住夜晚同佢食餐好嘅生日飯慶祝🎉放學約阿媽嚟到灣仔搵好嘢食😚見到呢間西班牙餐廳感覺幾吸引😍就揀咗呢間餐廳~佢係一間酒吧西餐廳,主打西班牙菜🇪🇸仲有唔同種類嘅酒選擇🍷好適合同朋友嚟chill一chill☺️Cold Tapas棒棒鵝肝$78有三大粒鵝肝丸,係全鵝肝肉整成嘅~食落口感好獨特☺️全口都係鵝肝😆感覺好軟滑🤗而且好香🤩凍凍地,幾好味🥰西班牙黑毛豬火腿24個月$88新鮮薄片嘅黑毛豬火腿😍食落鹹鹹地,醃製得幾香幾好味😋食落口感幾正👍🏻Hot Tapas西班牙薯仔蛋餅$78好出名嘅西班牙菜🇪🇸見到係呢間餐廳嘅推介😍就好想試吓~果然名不虛傳👍🏻食落有好香蛋味🤩入面嘅薯仔整得幾淋😚調味好香💕軟淋淋嘅感覺😍而且蛋餅好厚身😆層次好豐富☺️莫希托羊肉串燒$78一碟有四串羊肉串燒~半肥瘦嘅羊肉,食落感覺好香☺️燒得幾好味😋咬落啖啖肉😆仲有啲肉汁流出黎添😚好Juicy嘅感覺🤩Main Course 西班牙海鮮鍋飯二人份$188有唔同種類嘅海鮮🦞有蝦,青口,魷魚圈等等~蝦大大🍤青口幾新鮮😍魷魚圈幾爽口😚底面鋪有炒飯好香💕成個配搭都好正👍🏻Dessert炸西班牙油條配朱古力醬$58食完主食梗係要食

Cold Tapas

Main Course
西班牙海鮮鍋飯二人份$188

Dessert
炸西班牙油條配朱古力醬$58
食完主食梗係要食返個甜品🤣難得嚟到西班牙餐廳,梗係唔少得是西班牙嘅甜品🇪🇸佢係炸到脆卜卜嘅油條仔配朱古力醬~油條仔外脆內軟🤩配埋甜甜嘅朱古力醬☺️十分正💕

Drinks
Virgin $50
佢係非酒精類飲品,好啱我呢啲唔識飲酒嘅人🤣粉紅色嘅飲品有紅莓,士多啤梨🍓好香甜幾好飲😋

Rose Royce $105
因為我同媽咪都唔係好飲酒🙈我哋叫職員比好少好少Gin🤣係一大杯玻璃杯裝住透明嘅飲品🍷面頭仲有玫瑰花瓣🌹幾靚幾適合打卡💕有淡淡嘅Gin味,幾易入口😆

餐廳嘅職員十分之好人🥰服務態度好好👍🏻而且好Nice💕
2021-03-11
2021-03-10 528 瀏覽
Bookmark 咗呢間餐廳好耐,有西班牙Tapa食,香港唔係太多地方有得食。Tapa 一般為送酒菜,多數都細細碟,可以一次過食多幾款😆。除咗有tapa,仲會有main 同dessert ,種類繁多。咁今次我哋兩個人叫咗三碟Tapa, 一碟main, 一碟dessert, 當然仲有兩杯drink🍸🍹餐廳門口好靚,打開門就好似要進入另一個世界咁😂。餐廳有設bar枱,今次就揀咗坐窗邊☺️Grilled Red Prawns $88呢一道菜好有驚喜,有五隻大蝦🦐 每隻都幾大隻咖! 而最重要係佢會配上一個充滿蝦味嘅香油,好濃郁。所以,食落去就好似食緊平時x幻拉麵蝦味湯底嗰個感覺。蝦味經烤焗後,更為突出,而且蝦肉保持彈身。Tuna Carpaccio $88有八片炙燒吞拿魚腩,吞拿魚腩邊經過炙燒後,更突顯吞拿魚腩粉嫩顏色,有好香嘅魚油味。最特別係配上一個感覺比較中式嘅麻辣汁,食落去開頭連埋啲芝麻就有鹹香味,唔會話覺得好辣,但原來佢個後勁好強,真係幾辣咖🤯 所以,大家可以撈返沙律菜一齊食,或者送酒食,咁就做到一個互相平衡感覺。略嫌一兩片吞拿魚腩有少少根,其他都幾好😆Hot Paprika Wings

Grilled Red Prawns $88
Grilled Red Prawns

Tuna Carpaccio $88
Tuna Carpaccio

Hot Paprika Wings $68
睇落好似好細盆咁,但實質上係好慷慨咁有10隻單骨雞翼。🤩 每隻雞翼食得出好有蒜香味,本身仲諗住佢話蒜辣會有少少辣味,點知原來係煙燻過嘅味重啲。整體上煙炸嘅程度恰到好處,肉質嫩滑且端上檯嘅時候有餘温。😁 未除口罩已經先聞到煙燻同蒜香味😳,唔錯! 😋👍🏻
Hot Paprika Wings

Duck Breast in Sweet Sherry Sauce $128
鴨胸慢煮後再略略煎香表面,鴨胸內心仍然呈粉嫩嘅顏色,所以食落去嗰陣唔會太過硬身,食到香嘅鴨味。而且佢中間有一層油脂,鴨胸更香。另配炸蕃薯條,份量好大,又脆又甜🤤甜些厘酒汁有啲似泰式辣醬醬汁,不過以甜味為主,平衡下鴨胸嘅鹹味。

Churros with Chocolate Dip $58
Churros係嚟西班牙餐廳必點嘅甜品。🤩 即炸嘅churros好香脆而且充滿玉桂嘅香味。 雖然表面沾滿砂糖食落難免會好甜,但係灑上微苦嘅朱古力醬之後反而又會稍稍降低了甜度🤔,但又唔會掩蓋churros嘅香脆和玉桂香🤪,不失為一個好配搭! 😍✨

Red Sangria $60
酒入面有蘋果、橙、肉桂同莓。我覺得佢嘅水果較重,幾容易入口。如果大家唔係太鍾意酒精,不妨叫一杯。
Red Sangria

Pink Pineapple Cooler (Non-alcoholic) $58
呢杯其實就係菠蘿梳打😂,比較酸。😖 建議大家唔好第一啖就飲最底,否則會好難入口。先從上層冇咁酸嘅開始飲落去,味道會容易啲接受。
PInk Pineapple Cooler

整體來講,食物質素同店員態度都好,店員表現積極。始終Tapa唔係成日喺香港都見到,所以大家可以約多啲朋友一齊share多幾款食🙂
2021-03-06
Grilled Red Prawns
Tuna Carpaccio
Hot Paprika Wings
Red Sangria
PInk Pineapple Cooler
2021-06-10 0 瀏覽
在港的西班牙菜中,我最喜歡的餐廳就是位於銅鑼灣積福大廈地下的「Tapa Room」, 可以說是百吃不厭的, 無論同朋友慶祝生日,或是 一般喜慶節目, 我都會第一時間想到這間餐廳。先來冷盤是「 蟹肉及辣忌廉芝士釀烤甜紅椒」, 賣相像一條舌頭,令人捧腹大笑。 蟹肉及辣忌廉芝士所組合的味道是鮮甜微辣,過烤過的甜紅椒, 依然爽脆, 整體上很清新。另一冷盤, 是每次都必吃的「 薄切炙燒吞拿魚腩」, 吞拿魚腩微微烤香, 配上芝麻及乾辣椒, 惹味非常, 令人有想念的感覺。熱盤方面有不少得「 香煎鵝肝、脆包、紅酒梨片」, 賣相很漂亮, 鵝肝很甘香, 紅酒梨片甜爽甜,再配上脆包,口感豐富。「 巴塞隆拿式烤紅蝦」, 蝦肉清甜, 加上秘製醬油 及香料後,十分惹味。主菜「 烤煎US Prime 肉眼牛扒配粉紅胡椒忌廉汁伴煎薄薯條」, 肉眼牛扒肉質嫩腍, 肉汁豐滿,煎得熟度恰到好處, 水準很優質。生日梗係要飲杯慶祝,點了「Pink G&T」入口令人有清涼快感,而「 Green Garden」也是很清爽。甜品「Torrijas with Fresh Strawberry」, 其實是西班牙式多士,一點都不油膩,香酥

甜品「Torrijas with Fresh Strawberry」, 其實是西班牙式多士,一點都不油膩,香酥軟綿綿,是一款有驚喜的甜品,加埋職員用心寫上生日字句,超感動。
今次嚟食嘅呢間餐廳,朋友仔之前食過話帶小編嚟食😍🤪點知一食,哇!又係超好食,環境又靚😍無論係性價比、回頭率、定好味指數,全部一律滿分😃仲要係黃店💛真係要介紹俾大家🤩🥔西班牙薯仔蛋餅 ($78)呢個真係必試!唔食唔得😆佢係呢間餐最受歡迎嘅菜式,面頭層蛋煎得好香,而且切開會有蛋漿流出💦好有驚喜🤣都幾多薯仔幾有飽肚感🥰同埋即叫即煎,食落熱辣辣😃大家一定要連埋上面白色嗰個汁一齊食,因為真係好夾😙小編同朋友仔叫完一個之後忍唔住encore多一個🤣🦢香煎鵝肝配脆包,紅酒梨片 ($48@pc)鵝肝煎得好香,口感好軟好滑😃配埋個脆包感覺唔會太油膩😇個梨片好香,有淡淡嘅肉桂味🥰整體配搭都好好🐏Mojito 羊肉串燒 ($78)羊肉肉質超鮮嫩,勁易咬得開😃而且冇騷味😃但mojito味唔太突出,食落酸酸甜甜😇但絕對係好食嘅🐷烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍配些厘醋燒汁伴炸薯粒 ($158)是日主菜😁豬鞍煎得好香☺️切開嘅時候仲見到鮮嫩而係人都鐘意嘅粉紅色😍就知食落一定好淋啦🤪而且完全唔“鞋”😃加埋伴碟嘅炸薯粒食埋就夠哂飽啦😇🍓西班牙肉桂多士配fresh berries ($58)佢一嚟到嘅時候我就諗🤔咦?唔通佢只係一舊

🥔西班牙薯仔蛋餅 ($78)

🦢香煎鵝肝配脆包,紅酒梨片 ($48@pc)

🐏Mojito 羊肉串燒 ($78)

🐷烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍配些厘醋燒汁伴炸薯粒 ($158)

🍓西班牙肉桂多士配fresh berries ($58)
佢一嚟到嘅時候我就諗🤔咦?唔通佢只係一舊普通嘅炸麵包?咁朋友仔就首先切開佢啦,咁佢個樣係 “😐”咁樣 (係真係呢個樣😂)唔通真係有伏? 原來食落唔係普通炸麵包!口感超鬆軟😍好似食緊棉花糖咁😃加埋上面撒上去嘅糖粉同肉桂粉,真係好正😍伴碟嘅士多啤梨好甜,但記住上嘅時候一定要第一時間食,唔好食哂個多士先食😋如果唔係就會好酸🤣

P.s. 佢後來解釋話諗唔到點形容呢個口感先整呢個表情喎😌

🦛總結:真係搵唔到位去挑剔佢,環境又好,服務態度又好,嘢食又正😃咁正嘅餐廳真係唔知去邊度搵😍朋友仔仲話一個月要去食一次,試哂menu嘅嘢食喎😂

*餐廳設加一服務費

🌟10/10
2021-06-03
  • 西班牙薯仔蛋餅
2021-05-01 77 瀏覽
今嗰星期五早收工, 就同朋友去咗Tapa Room happy hour!!!🤪叫咗幾個 Tapas 同埋 Sangria Red🍹. 杯Sangia 好有生果味,唔會太甜,酒味都唔會太濃。👍凍食要咗薄切慢煮八爪魚 $78,好味,一啲都唔韌,好多片,醬汁好特別。炸黑毛豬火腿球伴蘋果蜜糖蛋黃醬 $78,炸得好脆卜卜熱辣辣,咬落去嘅時候中間係流心😍。我最欣賞個西班牙薯仔蛋餅$78,同以前係西班牙食嘅味道差唔多,香脆可口🤤。甜品要咗西班牙肉桂多士配新鮮雜莓 $58,非常好吃,有點似沙翁,外脆內軟,肉桂味好用,不會太甜。😋😋😋

2021-04-30 61 瀏覽
今日去咗cwb行街,見到tapa room 大門佈置得非常精緻, 霓虹燈好靚燈光閃閃, 我同朋友就決定係呢度食晚餐! 呢度嘅環境好優美,用膳嘅餐枱都係以吧檯為主, 長期播住音樂非常輕鬆!  係與朋共聚嘅好地方!😍 西班牙薯仔蛋餅$78呢個蛋餅超級好味👍🏻👍🏻👍🏻皮脆可口,粒粒薯仔同蛋好match! 😋😋😋巴塞隆拿式烤紅蝦$88蝦有五隻,非常大,蝦煎到非常香脆再加上香草及油,美味可口!🦐🦐🦐🦐🦐 西班牙肉腸及考車厘茄炒青口$88呢個Tapa醬料好好食,有好多配料,香草味唔會太濃,青口容易同個殼分離,好方便食! 👍🏻👍🏻👍🏻 嫩煎慢煮鴨胸配甜些厘酒汁伴炸番薯條$128番薯條甜甜哋,唔洗掂醬都已經夠味! 香脆得嚟又唔會覺得油膩!😍😍😍  鴨胸好厚肉, 非常juicy, 又嫩滑! 🤤 烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配厘利燒汁拌炸薯粒 $158薯粒香脆入味,鹹鹹甜甜! 🤤 黑毛豬鞍架好大份,同朋友share啱晒! 黑毛豬唔會太硬同煙韌,好易就咬得開!😋😋😋 Churros with chocolate dips $48🥨Churros  佈滿砂糖,炸得非常脆口, 點住朱古力食甜剛剛好! 😍

西班牙薯仔蛋餅$78

巴塞隆拿式烤紅蝦$88

西班牙肉腸及考車厘茄炒青口$88

嫩煎慢煮鴨胸配甜些厘酒汁伴炸番薯條$128

烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配厘利燒汁拌炸薯粒 $158

想試呢間好耐啦,約埋幾個朋友揾個星期日去食。地點都幾易揾,而且星期日晚唔滿座,坐得幾舒服。黎到西班牙餐廳,又點可以唔嗌tapas呢?我地首先叫左個薄切慢煮八爪魚($78)呢樣係其中一個推介菜式,好簡單嘅材料,但個sauce令八爪魚嘅味道生色不少。另外一道常見西班牙菜:西班牙薯仔蛋餅($78)可以想像到嘅味道🤣但蛋同薯仔呢個配搭又幾好味,而且隻蛋又唔會過老,仲好嫩滑西班牙黑毛豬肉丸,伴烤甜椒醬($78)肉丸係炸過嘅,但肉質唔會過老,而且必須讚下,啲西班牙醬汁配食材真係一流燉煎慢煮鴨胸配甜些厘酒汁伴炸番薯條($128)剪鴨胸嘅時間控制得啱啱好,食落一啲都唔韌,口感非常好,個晚其中一個幾impressed嘅菜式西班牙海鮮鍋飯($188)當晚略為遜色嘅main dish,材料足嘅,不過味道同想像中有出入,唔算好啱我口味呢間嘅tapas都ok,希望下次可以再試下其他款式。價錢方面正正常常,唔係平,但以食西班牙菜嘅餐廳而言,又唔算overpriced的,如果想食特別啲氣氛又好啲嘅餐廳,可以試下!

黎到西班牙餐廳,又點可以唔嗌tapas呢?

我地首先叫左個薄切慢煮八爪魚($78)

另外一道常見西班牙菜:西班牙薯仔蛋餅($78)

西班牙黑毛豬肉丸,伴烤甜椒醬($78)

燉煎慢煮鴨胸配甜些厘酒汁伴炸番薯條($128)

西班牙海鮮鍋飯($188)

2021-04-04 98 瀏覽
< 🇪🇸 Tapa Room > 銅鑼灣上個月同男朋友慶祝生日食咗呢間西班牙菜🇪🇸 佢有好多分店 環境幾有情調 另外都適合一班人聚會😆🐖西班牙黑毛豬火腿及柚子蜜茄子卷 $68呢個前菜幾特別 上層有西班牙黑毛豬火腿 下層有茄子卷包咗沙律菜🥗味道酸酸甜甜好開胃 凍食嘅茄子同沙律菜又幾夾 口感豐富 中和咗黑毛豬火腿嘅鹹味😆🦐巴塞隆拿烤紅蝦$88啲蝦一上嚟就聞到好香既烤蝦味 蝦肉好爽口鮮甜 一碟有五隻 size都幾大隻🤣 佢烤得好入味 而且好多蝦膏 必食😆🥔西班牙薯仔蛋餅 $78見到枱枱都叫 我地都叫咗試下😛 蛋皮好薄 入面有好多薯蓉🥰 薯蓉好綿滑 仲食到流心蛋漿配酸忌廉冇咁滯🤣 推介😋🐷烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁伴炸薯粒 $158一黎到已經聞到好香😛 黑毛豬鞍架好大塊 外皮烤到金黃😍 好香炭燒味👍🏻 肉質好嫩 一啲都唔嚡 好juicy 而且係半肥瘦 食到油脂嘅香味😋黑毛豬鞍嘅厚度啱啱好 配上些厘醋酸酸甜甜好開胃🥰 薯粒都炸得好好 外脆內軟 唔錯👍🏻
< 🇪🇸 Tapa Room > 銅鑼灣

🐖西班牙黑毛豬火腿及柚子蜜茄子卷 $68

🦐巴塞隆拿烤紅蝦$88

🥔西班牙薯仔蛋餅 $78
配酸忌廉冇咁滯🤣 推介😋

🐷烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁伴炸薯粒 $158
2021-04-04 68 瀏覽
竟然有一間零負評既西班牙餐廳😳,所以一直好想黎拜訪下。🤩一黎到門面既neon light 好耀眼,內裡就餐環境都不錯。西班牙薯仔蛋餅 $78👍最高人氣莫過於西班牙薯仔蛋餅啦, 初初以為幾大份,🍳其實若一個手掌咁大,入面薯泥有飽腹感,👌所以我覺得份量係適中既。🤤一切開就有流心蛋醬同既薯蓉,內外賣相都好吸引,再配上面既garlic sauce,食落口感細滑~檸汁及黑胡椒蟹肉扁意粉 $168蟹肉醬幾多,😲食到底仲有一大堆蟹肉醬可以比我厚厚地塗係法包上面。🍋再加埋啲檸汁就可以中和翻蟹肉醬果黎厚膩感~烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配厘醋燒汁伴炸薯粒 $158因為慢煮既關係,🐖肉質幾腍,外面有點香脆,都將肉汁鎖住,絕對唔好又乾又硬,夠肉味。伴碟醬汁好惹味,🥔好夾薯粒。Green Garden $75🍏青蘋果,再加basil葉既香味,一睇就知幾fresh,酒既濃度適中,青蘋果片吸收曬酒香White Sangria $60我本人唔太飲得酒,所以一向都叫開sangria,sangria 甜甜地,果味濃,💃好岩女士飲~不過平時飲開都係紅sangria,今次叫既白酒再配青蘋果,荔枝,熱情果,感覺更清新,👅一路飲

西班牙薯仔蛋餅 $78

檸汁及黑胡椒蟹肉扁意粉 $168